NL8702116A - Werkwijze ter verkrijging van een superbrandstof uitgaande van butanen en/of fracties met 4 koolstofatomen afkomstig van kraken of katalytisch reformeren. - Google Patents

Werkwijze ter verkrijging van een superbrandstof uitgaande van butanen en/of fracties met 4 koolstofatomen afkomstig van kraken of katalytisch reformeren. Download PDF

Info

Publication number
NL8702116A
NL8702116A NL8702116A NL8702116A NL8702116A NL 8702116 A NL8702116 A NL 8702116A NL 8702116 A NL8702116 A NL 8702116A NL 8702116 A NL8702116 A NL 8702116A NL 8702116 A NL8702116 A NL 8702116A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
fraction
zone
process according
isobutane
butane
Prior art date
Application number
NL8702116A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Inst Francais Du Petrole
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst Francais Du Petrole filed Critical Inst Francais Du Petrole
Publication of NL8702116A publication Critical patent/NL8702116A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10LFUELS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NATURAL GAS; SYNTHETIC NATURAL GAS OBTAINED BY PROCESSES NOT COVERED BY SUBCLASSES C10G, C10K; LIQUEFIED PETROLEUM GAS; ADDING MATERIALS TO FUELS OR FIRES TO REDUCE SMOKE OR UNDESIRABLE DEPOSITS OR TO FACILITATE SOOT REMOVAL; FIRELIGHTERS
    • C10L1/00Liquid carbonaceous fuels
    • C10L1/04Liquid carbonaceous fuels essentially based on blends of hydrocarbons
    • C10L1/06Liquid carbonaceous fuels essentially based on blends of hydrocarbons for spark ignition

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)

Description

\
873060/Ar/HH
Door Aanvraagster worden als uitvinders genoemd:
Bernard Juguin Gil Mabilon en Germain Martino
Werkwijze ter verkrijging van een superbrandstof uitgaande van butanen en/of fracties met 4 koolstofatomen afkomstig van kraken of katalytisch reformeren.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze ter verkrijging van een superbrandstof, die mogelijk gemaakt wordt door een oordeelkundige combinatie van verscheidene trappen. De uitgangsvoeding is in het 5 algemeen een butaanfractie, die bijvoorbeeld afkomstig is uit een installatie voor katalytisch reformeren of een installatie voor katalytisch kraken.
De werkwijze volgens de uitvinding is geschikt voor raffinadeurs en/of petrochemici met een 10 installatie voor katalytisch reformeren en/of een installatie voor katalytisch kraken en maakt het mogelijk om een beter gebruik te maken van de butaanfracties, die meestal overtollig zijn.
Volgens de werkwijze der uitvinding 15 voert men de volgende trappen uit: - de verse voeding die voor het grootste gedeelte of volledig bestaat uit een fractie van koolwaterstoffen met 4 koolstofatomen per molecuul (C^ alkaanfractie), die vooraf gedroogd en van zwavel- en stikstofverbindingen 20 bevrijd is en in het algemeen in dit stadium isobutaan en n-butaan bevat, wordt in de eerste plaats in een dehydro-generingszone (trap a) gebracht, waarin het isobutaan en n-butaan tenminste gedeeltelijk omgezet worden in isobuteen, n-butenen (1-buteen en 2-butenen) en 1,3-bu-25 tadieen.
- Het aan de dehydrogeneringszone van trap (a) onttrokken 170 21 1 $ -2- * effluent wordt vervolgens gekoeld door warmteuitwisse-ling met de verse voeding (trap b) en daarna in een selectieve oligomerisatiezone (trap c) geleid, waarin het isobuteen voor het grootste gedeelte omgezet wordt in 5 een superbenzine.
Het aan de oligomerisatiezone van de trap (c) onttrokken effluent wordt bij voorkeur in een eerste fractioneringszone geleid (trap d), waarin men: - een gasvormige fractie alfa, die rijk is aan waterstof 10 en eveneens methaan en ethaan bevat en voor het grootste gedeelte (tenminste 50 gew.% en bij voorkeur tenminste 80 gew.% ten opzichte van het totale gewicht van dee fractie) aan de bovenstroomse zijde van de dehydrogenerings-zone wordt teruggevoerd om daartoe bij te dragen tot 15 de stabiliteit van de dehydrogeneringskatalysator, terwijl het andere gedeelte in de raffinaderij kan worden toegepast bijvoorbeeld in installaties voor de behandeling met waterstof, - een fractie beta, die in hoofdzaak propaan bevat en 20 bijvoorbeeld in de raffinaderij als brandstof kan worden toegepast, - een fractie gamma die in hoofdzaak isobutaan, n-butaan, n-butenen, butadieen en een geringe hoeveelheid isobuteen bevat, en 25 - een fractie delta verkrijgt, die de in trap (c) gevormde superenzinefractie bevat en voor het grootste gedeelte, voor tenminste 50 gew.% naar het superbrandstofreservoir (pool) wordt gevoerd. De fractie delta wordt bij voorkeur volledig naar het superbrandstofreservoir (pool) geleid.
30 Meer in het bijzonder leidt men de van trap (d) afkomstige fractie gamma in een alkyleringszone (trap e), waarin tenminste een gedeelte van het daarin aanwezige isobutaan reageert met de butenen onder vorming van een alkylaat, dat een uitstekende superbrandstof 35 voor auto's vormt.
Daarna leidt men het aan de alkyleringszone van trap (e) onttrokken effluent eventueel na wassen met water en/of decanteren, eventueel gevolgd door drogen 87021 1 6 -3- in een tweede fractioneringszone (trap f), waarin men: - een fractie kappa wint, die in hoofdzaak het niet in trap (e) omgezette n-butaan en isobutaan bevat en die men zonder afscheiding van het n-butaan en isobutaan 5 voor het grootste gedeelte (tenminste 50 gew.Si) aan de bovenstroomse zijde van de dehydrogeneringszone terugvoert, waarin deze fractie gemengd wordt met de verse voeding en het grootste gedeelte van de gasvormige fractie alfa uit trap (d), waarbij dit mengsel dan in de dehydrogenerings-10 zone wordt geleid (trap a). De fractie kappa bevat in het algemeen onder de voor de fractionering gekozen omstandigheden tenminste 95 gew.ft en bij voorkeur tenminste 98 gew.S isobutaan en n-butaan uit het van de alkylerings-zone afkomstige effluent. De fractie kappa wordt bij 15 voorkeur volledig teruggevoerd naar de dehydrogeneringszone - een fractie lambda wint, die het in trap (e) gevormde alkylaat bevat en een aan superbenzine rijke fractie vormt, die voor het grootste gedeelte (tenminste 50 gew.?ó) en bij voorkeur volledig naar het superbrandstofreservoir 20 (pool) wordt geleid, waarin deze frcatie gemengd wordt met de in trap (c) gevormde superbenzinefractie (fractie delta van trap (d)).
Het mengsel van het grootste gedeelte van de fracties delta en lambda vormt een superbenzinefractie 25 die men wint (trap g) en eventueel naar een opslagplaats leidt.
In de dehydrogeneringszone zijn de werkomstandigheden zodanig, dat het isobutaan en n-butaan tenminste gedeeltelijk omgezet worden in isobuteen en n-butenen 50 onder omzettingsomstandigheden, die dicht bij het thermo-dynamische evenwicht liggen.Deze dehydrogeneringsreactie wordt in de dampfase uitgevoerd, in aanwezigheid van een katalysator, die bij voorkeur gebaseerd is op platina en diverse reactiebevorderende stoffen afgezet op een 55 aluminiumoxyde met een specifiek oppervlak tussen ongeveer 60 en ongeveer 400 m per gram, bij een temperatuur van ongeveer 500 tot ongeveer 650°C (bij voorkeur 550 tot 6Q0°C) onder een druk van 0,01 tot 1 MPa (bij voorkeur 8702116 * -4- 0,03 tot 0,2 MPa) met een toevoersnelheid van de vloeibare koolwaterstoffen (ruimtelijke snelheid) van ongeveer 1 tot 10 volumedelen per volumedeel katalysator per uur.
Om de stabiliteit van de katalysator te waarborgen, ligt 5 de molaire verhouding van waterstof tot koolwaterstoffen bij de toevoer van het dehydrogeneringsreactievat bij voorkeur tussen 1/1 enlO/1.
De koolwaterstofvoedingen, die men bij de onderhavige werkwijze gebruikt, zijn voedingen die 10 in hoofdzaak koolwaterstoffen met vier koolstofatomen bevat. Ze bevatten in hoofdzaak geen koolwaterstof met twee koolstofatomen en bevatten in het algemeen tenminste 80 gew.?ó en bij voorkeur tenminste 90 gew.°i en in het bijzonder 93 gew.% koolwaterstoffen met 4 koolstofatomen, 15 waarbij de rest in het algemeen bestaat uit koolwaterstoffen met 3 koolstofatomen en/of koolwaterstoffen met 5 koolstofatomen en de koolwaterstoffen met 5 koolstofatomen in het algemeen minder dan 5 gew.°ó en bij voorkeur minder dan 3 gew,% ten opzichte van het gewicht van de voeding 20 vormen. De toegepaste voedingen bevatten in het algemeen tenminste 30 gew.?ó en bij voorkeur tenminste 40 gew.?ó van het mengsel van isobutaan en normaal butaan (n-butaan) ten opzichte van het totale gewicht van de voeding. De voedingen worden gewoonlijk vóór hun toevoer in de dehydroge-25 neringszone gedroogd, en van zwavel- en stikstofverbindingen bevrijd. De respectievelijke gehalten aan water, zwavel en stikstof van de in de dehydrogeneringszone geleide voedingen zijn met voordeel minder dan 50 dpm, 10 dpm en 5 dpm uitgedrukt in gewichtsdelen en bij voorkeur 30 minder dan ongeveer 10 dpm, 2 dpm en 1 dpm, uitgedrukt in gewichtsdelen.
Van de verschillende activiteitsversterkende stoffen van de dehydrogeneringskatalysator op basis van platina afgezet op aluminiumoxyde kunnen alle aan de 35 vakman bekende activiteitsversterkende middelen toegepast worden. Bijvoorbeeld kunnen als activiteitsversterkende middelen de alkali- en aardalkalimetalen zoals bijvoorbeeld kalium, lithium, natrium, cesium, rubidium, barium, 8702116 i -5- strontium en calcium genoemd worden. Tevens kan men gebruik maken van gallium, indium, germanium, tin, zink, kwik, koper, zilver, goud, titaan, arseen, antimoon, bismuth, iridium, rhodium, ruthenium, zeldzame aardmetalen met 5 de atoomnummers 57 t/m 71, bijvoorbeeld lanthaan, en de halogenen, bijvoorbeeld chloor. Het is mogelijk om tegelijkertijd gebruik te maken van verscheidene activiteits-versterkende middelen en bijvoorbeeld kan men met voordeel gebruik maken van tenminste één metaal of een ander metaloide 10 dan een activiteitsversterkend halogeen in combinatie met tenminste één halogeen, bijvoorbeeld tin en chloor.
In het algemeen bevat de katalysator op een drager van aluminiumoxyde ten opzichte van de drager 0,05 tot 5 gew.K en bij voorkeur 0,1 tot 2 gew.°ó 15 platina(b erekend als metaalelement), 0,05 tot 10 gew.'ó van een activiteitsversterkend metaal en/of metaloide, bij voorkeur 0,1 tot 5 gew.ft en in het bijzonder 0,2 tot 3 gew.K activiteitsversterkend middel (berekend als metaal-of metaloide-element) en bovendien 0,1 tot 10 gew.?i van 20 tenminste één halogeen, bij voorkeur 0,5 tot 5 gew.?ó en in het bijzonder 0,5 tot 2 gew.% halogeen (berekend als gewicht aan halogeen).
De zogenaamde selectieve oligomerisatie-reactie wordt in het algemeen uitgevoerd in de vloeibare 25 fase in aanwezigheid van een katalysator van zure aard,die bijvoorbeeld aangebracht is in de vorm van een vast bed.
De omstandigheden in de oligomerisatiezone zijn in het algemeen zodanig, dat het isobuteen reageert tot een omzettingsgraad van meer dan 80 gew.?ó en bij voorkeur 30 meer dan 90 gew.% en zelfs meer dan 95 gew.?ó, terwijl de totale omzettingen van de normale butenen (1-buteen en cis- en trans-2-butenen) met voordeel lager blijven dan ongeveer 3 gew.% en bij voorkeur lager dan 2 gew.% en in het bijzonder lager dan 1 gew.?ó. De oligomerisatiereak-35 tie wordt in het algemeen uitgevoerd bij een temperatuur van ongeveer 10 tot ongeveer 250°C en bij voorkeur van ongeveer 20 tot 150°C en met voordeel van ongeveer 50 tot 100°C, onder een druk van ongeveer 0,1 tot 10 MPa, 8702116 -6- en bij voorkeur omstreeks 0,5 tot 5 MPa en in het bijzonder ongeveer 0,7 tot ongeveer 2 MPa, met een toevoersnelheid van de vloeibare koolwaterstoffen (ruimtelijke snelheid) van ongeveer 0,05 tot 5 en bij voorkeur ongeveer 0,1 5 tot 4, in het bijzonder ongeveer 0,2 tot 2,5 volumedelen per volumedeel katalysator per uur.
De voor deze selectieve oligomerisatiereactie toegepaste katalysatoren worden gekozen uit de silicium-dioxyde-alumiuniumoxyden, de siliciumdioxyde-magnesiumoxyden 10 en de borium-aluminiumoxyden. Men kan tevens een keuze maken uit de katalysatoren, die verkregen worden door behandeling van overgangsaluminiumoxyden met behulp van een zure fluorverbinding met eventuele toevoeging van een kiezelzuurester. Bij voorkeur maakt men gebruik van 15 een siliciumdioxyde-aluminiumoxyde met een siliciumdioxyde-gehalte tussen 60 en 95 gew.% en eventueel ongeveer 0,1 tot 0,5 qew.% chroomoxyde en/of zinkoxyde.
In het algemeen wordt de alkyleringsreactie uijtgevoerd in aanwezigheid van een opgeloste katalysator, 20 d.w.z.in de vloeibare fase, of in aanwezigheid van een vaste katalysator, die bij voorkeur toegepast wordt in de vorm van een vast bed, bij een temperatuur tussen ongeveer -20 en ongeveer + 200°C en onder een druk tussen ongeveer 10 kPa en ongeveer 20 MPa. Men kan derhalve 25 werken in de vloeibare fase in aanwezigheid van een sterk anorganisch zuur zoals bijvoorbeeld fluorwaterstofzuur of zwavelzuur met of zonder toevoeging van een Lewis-zuur zoals boriumtrifluoride, antimoonpentafluoride of tevens aluminiumtrichloride, en/of eventueel in aanwezigheid 30 van een Brönsted-zuur. Men kan tevens werken in de damp-fase in aanwezigheid van een vaste katalysator van het type van de fosfaten, arsenaten of stannaten van meerwaardige metalen, waaraan boriumtrifluoride is toegevoegd.
Voorts bestaan er alkyleringsmethoden, die uitgevoerd 35 worden in aanwezigheid van katalysatoren met een zeolieth-structuur met of zonder siliciumdioxyde-aluminiumoxyden, bijvoorbeeld met eventueel tenminste één metaal zoals nikkel, palladium, rhodium, platina enz.
670 21 1 6 -7-
Meer in het bijzonder kan de alkylerings-reactie uitgevoerd worden bij temperaturen omstreeks kamertemperatuur en onder gematigde drukken.
In de periode van het starten van de 5 installatie verdient het de voorkeur om een isobutaan-aanvulling toe te voegen om bij de toevoer van de alky-leringszone een oordeelkundige molaire verhouding van isobutaan tot n-butenen tussen ongeveer 6/1 en ongeveer 14/1 te verkrijgen, waardoor men een alkylaat met een ig optimaal octaangetal kan verkrijgen.
De molaire verhouding van isobutaan tot n-butenen wordt tijdens de gehele duur van de werking van de installatie bij voorkeur in het gebied van bovengenoemde waarden gehouden.
15 De eerste fractioneringszone omvat in het algemeen tenminste drie fractioneerkolommen. In het algemeen wint men aan de bovenzijde van de eerste kolom de fractie alfa, aan de bovenzijde van de tweede kolom de fractie beta en in de derde kolom de fractie gamma 20 aan de bovenzijde en de fractie delta aan de onderzijde.
De tweede fractioneringszone omvat in het algemeen tenminste één fractioneerkolom. In het algemeen wint men aan de bovenzijde van de kolom de fractie kappa, en aan de onderzijde van de kolom de fractie lambda.
25 De bijgevoegde tekening toont een uitvoerings vorm van de uitvinding zonder de onderhavige uitvinding tot deze bijzondere vorm te beperken. De vakman kan zelf verschillende wijzigingen in het schema van deze tekening aanbrengen zonder buiten het kader van de onderhavige 30 uitvinding te treden.
De verse voeding van butanen en/of de fractie wordt door leiding 1 in de installatie geleid, vervolgens gemengd met teruggevoerde waterstof uit de bovenzijde van de fractioneerkolom (12) door de leidingen 35 (13), (14) en (29) en met de niet-omgezette butanen uit de bovenzijde van de fractioneerkolom (27) door de leidingen (28) en (29). Het verkregen mengsel wordt door leiding (2) in een warmtewisselaar voor de voeding en het effluent (3) geleid, waarin het mengsel wordt voorverwarmd en 8702116 -8- via leiding (4) naar een oven (5) wordt overgebracht, waarin het mengsel op de voor de dehydrogeneringsreactie noodzakelijke temperatuur wordt gebracht, waarna het mengsel door leiding (6) in de dehydrogeneringszone (7) 5 wordt geleid. Bij de afvoer van de dehydrogeneringszone wordt het effluent door leiding (8) in de warmtewisselaar voor de voeding en het effluent (3) geleid, waarin het effluent afgekoeld wordt tot de voor de selectieve oligomeri-satiereactie beoogde temperatuur en vervolgens in het 10 algemeen na compressie met behulp van niet in de figuur weergegeven compressiemiddelen door leiding (9) in de selectieve oligomerisatiezone (10) wordt geleid. Bij de afvoer van de selectieve oligomerisatiezone wordt het effluent in het algemeen ontspannen met behulp van 15 niet in de figuur weergegeven drukverlagende middelen en vervolgens door leiding (11) in de fractioneerkolom (12) geleid. Aan de bovenzijde van de kolom (12) verkrijgt men via leiding (13) een mengsel van waterstof, methaan en ethaan, dat zeer veel waterstof bevat. Het grootste 20 gedeelte van dit mengsel wordt door leiding (14) teruggevoerd naar de dehydrogeneringszone, en het andere gedeelte wordt door leiding (15) afgevoerd, bijvoorbeeld naar een in de raffinaderij aanwezige zone voor de behandeling met waterstof. Het aan de bodem van de kolom (12) onttrokken 25 produkt wordt door leiding (16) naar de fractioneerkolom (17) geleid. Aan de bovenzijde van deze kolom (17) verkrijgt men een mengsel, dat in hoofdzaak bestaat uit propaan, propeen en een beetje isobutaan en door leiding (18) naar een andere sectie van de raffinaderij wordt 30 geleid, waarin het als brandstof in een oven kan worden toegepast, bijvoorbeeld als brandstof die toegevoerd wordt in de oven (5) van de dehydrogeneringszone. Het aan de onderzijde van de fractioneerkolom (17) verkregen produkt wordt door leiding (19) naar de fractioneerkolom 35 (20) geleid. Aan de onderzijde van deze fractioneerkolom (20) verkrijgt men superbrandstof, die door leiding (21) naar het superbrandstofreservoir (pool) (22)C wordt geleid.
Wanneer men niet de totale hoeveelheid 8702116 -9- van de aan de onderzijde van de fractioneerkolom (20) gewonnen fractie naar het superbrandstofreservoir (pool) (22) wenst over te brengen, kan een niet in de figuur weergegeven afvoerleiding bijvoorbeeld aangebracht zijn 5 aan de onderzijde van de fractioneerkolom (20) of als aftakking in de leiding (21).
Aan de bovenzijde van deze fractioneerkolom (20) verkrijgt men een mengsel, dat bestaat uit isobutaan, n-butanen en alkenen, dat door leiding (23) naar de 10 alkyleringszone (24) wordt geleid. Bij de afvoer van de alkyleringszone wordt het effluent bijvoorbeeld met water gewassen en worden de nevenprodukten bijvoorbeeld door decanteren door leiding (25) afgevoerd. Na het wassen, decanteren en afscheiden van de nevenprodukten wordt 15 het effluent door leiding (26) naar de fractioneerkolom (27) geleid. Aan de bovenzijde van deze fractioneerkolom (27) verkrijgt men een mengsel van niet in de diverse trappen van de werkwijze omgezet isobutaan en n-butaan.
Dit mengsel wordt bij voorkeur volledig door leiding 20 (28) teruggevoerd naar de dehydrogeneringszone, waarin het eerst gemengd wordt met door leiding (14) uit de bovenzijde Van de fractioneerkolom (12) teruggevoerde waterstof. Het verkregen mengsel (leiding 23) wordt op zijn beurt gemengd met de verse voeding (leiding 1).
25
Extra toegevoerd isobutaan of een isobutaan-bevattend mengsel kan, indien noodzakelijk, in de alkyleringszone geleid worden door leiding (32). Dit zal bijvoorbeeld in het algemeen uitgevoerd worden in de 30 periode voor het starten van de installatie.
Wanneer het aan de bovenzijde van de fractioneerkolom (21) verkregen mengsel van isobutaan en n-butaan niet volledig teruggevoerd wordt naar de dehydrogeneringszone, zal bijvoorbeeld een niet in de 35 tekening weergegeven afvoerleiding aangebracht zijn aan de bovenzijde van de fractioneerkolom (27) of in de vorm van een aftakking in de leiding (28).
Het aan de onderzijde van de fractioneerkolom 8702116 -10- * (27) afgevoerde alkylaat wordt voor het grootste gedeelte door leiding (30) naar het superbrandstofreservoir (pool) (22) geleid, waarin het gemengd wordt met de door leiding (21) toegevoerde, door selectieve oligomerisatie verkregen 5 superbenzine uit de onderzijde van de fractioneerkolom (20). Het mengsel van deze twee fracties, dat een uitstekende superbrandstof vormt, wordt vervolgens door leiding (31) naar een opslagzone geleid.
Wanneer men niet de totale hoeveelheid 10 van de aan de onderzijde van de fractioneerkolom (27) gewonnen fractie naar het superbrandstofreservoir (pool) (22) wenst te leiden, kan een niet in de figuur weergegeven afvoerleiding bijvoorbeeld aangebracht zijn aan de onderzijde van de fractioneerkolom (27) of als aftakking in de leiding 15 (30).
Voorbeeld T.
Men behandelt een uit een installatie voor katalytisch reformeren afkomstige C^-voeding met de volgende gewichtssamenstelling: 20 - isobutaan : 44,94 - n-butaan : 54,95 - 1-buteen : 0,11 100
De werkomstandigheden in de verschillende 25 zones van de installatie zijn respectievelijk als volgt: 1) dehydrogeneringszone (7): - katalysator: platina + tin + chloor, drager van gamma-aluminiumoxyde met een specifiek oppervlak 2 3 van 162 m per gram en een poreus volume van 0,58 cm 30 per gram. De katalysator bevat ten opzichte van de drager 0,3 gew.% platina, 0,8 gew.% tin en 0,8 gew.% chloor.
- Reactietemperatuur : 580°C
- Ruimtelijke snelheid : 4 per uur - molaire verhouding van waterstof tot 35 koolwaterstoffen : 3/1 2) selectieve oligomerisatiezone (10): - siliciumdioxyde-aluminiumoxyde-katalysator met 90 gew.?£ siliciumdioxyde 870 21 1 6 -11-
- reactietemperatuur : 60°C
- druk : 1,2 MPa - ruimtelijke snelheid : 0,5 per uur 3) Alkyleringszone (24): 3 - katalysator : fluorwaterstofzuur
- reactietemperatuur : 30°C
- druk : 1,5 MPa - molaire verhouding van isobutaan tot n-butenen : 8/1 10 - fluorwaterstofzuurvolume (85 gew.% per uur en per volumeeenheid van de h-butenen): 2 - volumeverhouding van het zuur tot de koolwaterstoffen : 1
De materiaalbalans in de verschillende 15 zones van de totale installatie is vermeld in tabel A. Uit tabel A blijkt dat men bij behandeling van 100 kg van een uit een installatie voor reformeren verkregen C^-voeding na afloop van de bewerking de volgende netto-opbrengsten verkrijgt: 20 - door selectieve oligomerisatie verkregen benzine : 26,3 kg (leiding 21 in de tekening) - alkylaat : 64,4 kg (leiding 30 in de tekening) 25 _ 90,7 kg dat wil zeggen 90,7 kg superbrandstof per 100 kg voeding.
Deze superbrandstof bezit de volgende octaange- tallen: 30 - RON zuiver : 98 - Μ0Ν zuiver : 90
Voorbeeld II
Men behandelt een uit een installatie voor katalytisch kraken afkomstige C^-fractie (Fluid Catalytic 35 Cracking : FFC) met de volgende gewichtssamenstelling: - isobutaan : 33,80 - n-butaan : 11,09 - 1-buteen : 14,95 8702116 -12- - isobuteen : 12,63 -2-buteen : 27,53 100
De werkomstandigheden in de verschillende 5 zones van de installatie zijn hetzelfde als die in voorbeeld I.
De materiaalbalans in de verschillende zones van de totale installatie is vermeld in tabel B. Uit tabel B blijkt dat men na behandeling van 100 10 kg van een uit een FCC-installatie afkomstige C^-voeding de volgende netto-opbrengsten verkrijgt: - door selectieve oligomerisatie verkregen benzine : 30,9 kg (leiding 21 in de tekening) 15 - alkylaat : 59,1 kg (leiding 30 in de tekening) _ 90 ofwel 90 kg superbrandstof per 100 kg voeding.
Deze superbrandstof bezit de volgende octaange- 20 tallen: - RON zuiver : 98,5 - MON zuiver : 90,5 " ' 8702116 -13-___ -r——————————- PS cd vo ή r- #v Λ Λ
Ο O · CM CM
ΓΛ I I I I r I I I I I ΓΛ I ΕΛ t ___ . ' • _—, ϊ <r cd *3; OS lA <T » * 5 oo cm m ..Si cm I i I I I m I I I I I I I m f
Q
___—----- 0\ Φ.
<)· in m cm o σ> r-ι ή cm m
•v r. ·> II
vo CM VO CM I—I CD
cm i I I I I m I I I I I m ι i
_ —--—-—----CM
on os m 00 CD +
• !ƒ>. - - - CJN
; CM I I I I ι ι 1 I 1 1 1 IIOO 00^ i----—---
I <j* in co in <—i oo '"iS
j I —I >—I in Ο O r-ltn
Its r» »» «Ν Λ Λ Λ Λ Ι^ι O NO in O CD CD CM rn CM I I I I I CM m r_i I 1 1 1 Ί
j----—--' ON
ι—I On <—i o ·—I NO oo;n- r-· ο o cm O- m tn ; -
«V ·* *N *N Λ ; CM
i _< o o o cd o cm m: + | Nittiii j ; ή
cf m ιλ r· ; JJ
o cm on m ^ o’
Si lO’-icooi ι ι ι ι 1 ι 1 ^ ^ + ·- -- -- ---- ------ 1 1 1 1 " " » )
< on ο ο o ° : V
lA ·< λ ·* > ‘ _ι —I ο ο ο- O I I 1 ι ι I I I Ή 1
U--- 1 CM
cd o m in co >5 } V" < <* n> mi- o ^1 + I- 1 <rosooa , ...Hi™ _( ι ι ι i r ι ι ιιΐ'-ί. Ή
---j 'X
<f o ON ON £{ j !£} in co Μ ο I 3· fN «V f« (N Ϊ S S ° ° ° . > ........3 »
-------—-—------ -CD
U
KSCOiAKSOshCONiANO O
**·**·*·»·*·*·*·*·»_·* Λ .-ι ο ο o —loosomooo cm g ‘t: 3 £ cm m -t ^i,S ro a> - Ό ivomi—iincD c ^ODlA^OShCOCM^hH ro οοο·-ιοσνοιηηηθΝθ g * - ,,,3-3
CO
- ............ 1 ................. " -------------------------------- --------------- -P
pN* \o Ο O
CO ON O ON H- Λ Λ Λ *s cm r» o O ö ,,,,, CM CM III lllin on -* o
______ lA
c C J
r- .b (Ü +J ^ c ω c “ § Ci > ÜP JÜ *- C C C XI *1- Ό η ω o m c c ω ω ca o-pp rn -ι-j ji ij (“ C C CO CÖ (D (D C *P -P CO P C-j ς_, cDCO CCO(D4->CO 0-PQ3lCOCOO-f-j Ü)
SojeJncocococua-PM-ia+jjDPO'^cffl a
Er-iO<o^zcoa.a.xi30X}3ioiC><ai co > = 4ji3jrooojD^oojoma.co^i2>-P p iojcmooi^ppra ι ι to ' _r 3 £ ^ £ R £ ZO->-l-SE(DQ.D.'HZ<—l-HCM-HCO^COC-P I—
_J
8702116
V
V
-14-
O 00 CO I
vo <j- ο ! ** *\ ·\ j o O On CD i ΙΛΙΙΙΙΙΙ I I I I i cs ι ia '—t NO CM 00 On
—4 CS IA
r* ri ^D
C0 -ï}· <(· 00 LA
CNIIIIII·—ΙΟΊΙΙΙΙ I I I IA
___II
NO CS 00 NO 00
i-H 00 θ’ O
ts vs rs r> \0 vj· <}· ON 00 o
Cvilllll·—ICNIIIII I CS I MD IA
-- on
On ON A· a- a ♦-
LA ·> ~ O
CS I I 1 1 1 I I I I I 1 IIOO +
i—I
., ------———--a r»
IA CS r-4 <)- -4 <f- lA LA
On GO A NO -4 O CS '—I
·>·> ·>·>·» »· »n +
ΙΛ On -cf O On O On CS
CS I I I I I CS CS IIINO CS
»N
------—--ΓΛ +
i CvJ i—I f'H
co —i o csi o lt\ r- ή *s rs ^ f\ ts *n r> r\
-4 CD CD CD CD O <t CA I—I
CSIIIIII i—II I t—I
II
<(· <t On LA CS CD
O IA ON 00 CM IA
00 VS IN *N r\ IN
Ή I I O I—I O O I I I I I IIIIA +
--- . ...................1------------LA
A CO LA .—I i—I CS
ON O O CD ιΗ V
m ia ·>»·>- > » +
r-IOOOOIIIIIII III.—I "-N
_I Γ_I
LJ -—---- CS
CD V
< O A CO MD ι-i +
I— A O' CD A CD
„ 00 <)· ON O O O O Ή
Ή I I I I I I I I I I r-H
----— — la A LA IA A CS 1 IA 00 LA O CD —' ΙΑ O CD CD CD r-T "
Ή I—I I I I I I I I I I I I—I C
:--————--p 0 A LA A .—I On 00 LA CS LA <0* LA lA ° IACOlA<fONAMDCONOIACD CS ,>
OCDOMOOlAvtCDONO CD CO
Ή I—I IA CS -4 CD
1—I II.—1 ^
A-lAA·.—IOnCOlAO CS O C
IA CO LA vf ON A NO 00 Ό ON .—I CO
rs*V*N«N*Nr.#N«S LP\ *N *N >
OOOiHOOLA^iA-'COO O
Ή IA CS -4 O
ON III <—I CO
CO
4-) -- o O LA r—I ΓΑ CS ΓΗ1- CS NO MD O' CD On
Vs Vs Vs Vs Vn #> ·“I
a ia a no -a- o on Ή I I I I I I—I rHI I I I LAs
IA
Dl C
C C CD O
C Ή 0 4-) Ή C 0 C 0 ^ co cn 0 -Ha
> C D* C|- C CCTOU-TD
Ή0Ο 0 C C 0 0 0 Ü4-IO
0 ID 4-> 4-) C CC0000i=4-l 4-> 0 14 C4 f4 Ή 0 00004-)004-)0010)00.-4 000f4 0000O4-)4->O4-)JDf4XJr-4C0 ° E-4TD0^0O.ajDOOXlO I 0 C A 0 0 ? E 4->4->^:ooojdjdojdiaq.0^>4-) £ O0C004-)f4f40l I CO I Λ O P4 —4 0 O o ZTD'H3E0O.a-HZrH.HCS-40JD0C4-) I- 8702116

Claims (10)

1. Werkwijze ter verkrijging van een super-benzine uitgaande van een fractie van koolwaterstoffen met in hoofdzaak 4 koolstofatomen per molecuul, die tenminste 30 gew.& van een mengsel van n-butaan en isobutaan 5 ten opzichte van het totale gewicht van de voeding bevat, met het kenmerk, dat men a) de fractie of verse voeding in een zone voor katalytische dehydrogenering in de dampfase leidt om tenminste gedeeltelijk het in de voeding aanwezige 10 isobutaan en n-butaan om te zetten in isobuteen, n-butenen en 1,3-butadieen, b) het effluent van de dehydrogeneringszone (trap a) in een warmteuitwisselingszone leidt, waarin het door warmteuitwisseling met de verse voeding wordt 15 afgekoeld, en c) het uit trap (b) afkomstige, afgekoelde effluent in een selectieve katalytiche oligomerisatie-zone leidt om het grootste gedeelte van het in het effluent aanwezige isobuteen om te zetten in een superbenzinefractie
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat men voorts in een trap (d) het uit de trap (c) afkomstige effluent in een eerste fractioneringszone leidt, waarin men: - een gasvormige fractie alfa, die rijk is aan waterstof 25 en methaan en ethaan bevat en voor het grootste gedeelte teruggevoerd wordt naar de dehydrogeneringszone, - een fractie beta, die in hoofdzaak propaan bevat, - een fractie gamma, die in hoofdzaak isobutaan, n-butaan, n-butenen, butadieen en een geringe hoeveelheid isobuteen 30 bevat, en - een fractie delta wint, die de in trap (c) gevormde superbenzinefractie bevat en tenminste voor het grootste gedeelte naar het superbrandstofreservoir (pool) wordt geleid.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat men bovendien - e) de uit trap (d) afkomstige fractie gamma in een 87021 1 6 * i -16- alkyleringszone leidt, waarin tenminste een gedeelte van het daarin aanwezige isobutaan reageert met de eveneens daarin aanwezige butenen onder vorming van een alkylaat, f) het effluent uit de alkyleringszone eventueel na 5 wassen met water en/of decanteren en eventueel drogen in een tweede fractioneringszone leidt, waarin men een fractie kappa, die in hoofdzaak het niet in de voorgaande trappen omgezette n-butaan en isobutaan bevat en voor het grootste gedeelte teruggevoerd wordt aan de bovenstroomse 10 zijde van de dehydrogeneringszone, waarin de fractie gemengd wordt met de verse voeding en het grootste gedeelte van de uit trap d) afkomstige gasvormige fractie alfa, waarna het mengsel naar de dehydrogeneringszone (trap a) wordt geleid, en een fractie lambda wint, die 15 het in trap (e) gevormde alkylaat bevat en voor tenminste het grootste gedeelte naar het superbrandstofreservoir (pool) wordt geleid, en g) een door het mengsel van tenminste het grootste gedeelte van de fractie delta en tenminste het grootste gedeelte 20 van de fractie lambda gevormde superbenzinefractie wint.
4. Werkwijze volgens conclusie 1-3, met het kenmerk, dat de verse voeding afkomstig is uit een installatie voor katalytisch reformeren.
5. Werkwijze volgens conclusie 1-3, met 25 het kenmerk, dat de verse voeding afkomstig is uit een installatie voor katalytisch kraken.
6. Werkwijze volgens conclusie 1-5, met het kenmerk, dat de verse voeding ten opzichte van de totale in de dehydrogeneringszone behandelde voeding 30 tenminste 80 gew.% kool waterstoffen met 4 koolstofatomen en tenminste 40 gew.% van een mengsel van n-butaan en isobutaan bevat.
7. Werkwijze volgens conclusie 2-6, met het kenmerk, dat men tenminste 80 gew.% van de in trap 35 (d) verkregen fractie alfa naar de dehydrogeneringszone terugvoert.
8. Werkwijze volgens conclusie 3-7, met het kenmerk, dat men de in trap (f) verkregen fractie jé 8702116 4 fc -17- kappa volledig naar de dehydrogeneringszone terugvoert.
9. Werkwijze volgens conclusie 1-8, met het kenmerk, dat men in de selectieve oligomerisatietrap (c) tenminste 90 gew.?i van het in het uit trap (b) af-5 komstige effluent aanwezige isobuteen omzet in een super-benzine fractie .
10. Werkwijze volgens conclusie 1-9, met het kenmerk, dat men de selectieve oligomerisatiereactie uitvoert bij een temperatuur van onga/eer 10 tot 250°C 10 onder een druk van ongeveer 0,1 tot 10 MPa en met een toegevoerde hoeveelheid vloeibare koolwaterstoffen per volumedeel katalysator per uur van ongeveer 0,05 tot , -1 5 uur 15 8702116
NL8702116A 1986-09-15 1987-09-07 Werkwijze ter verkrijging van een superbrandstof uitgaande van butanen en/of fracties met 4 koolstofatomen afkomstig van kraken of katalytisch reformeren. NL8702116A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8612964A FR2603895B1 (fr) 1986-09-15 1986-09-15 Procede d'obtention de supercarburant a partir des butanes et/ou des coupes a quatre atomes de carbone issus d'un craquage ou d'un reformage catalytique
FR8612964 1986-09-15

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8702116A true NL8702116A (nl) 1988-04-05

Family

ID=9339013

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8702116A NL8702116A (nl) 1986-09-15 1987-09-07 Werkwijze ter verkrijging van een superbrandstof uitgaande van butanen en/of fracties met 4 koolstofatomen afkomstig van kraken of katalytisch reformeren.

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JPS6375092A (nl)
DE (1) DE3730956A1 (nl)
FR (1) FR2603895B1 (nl)
IT (1) IT1222658B (nl)
NL (1) NL8702116A (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2879620B1 (fr) * 2004-12-21 2007-02-23 Inst Francais Du Petrole Procede de conversion directe d'une charge comprenant des olefines a quatre et/ou cinq atomes de carbone, pour la production de propylene avec une co-production d'essence

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2421157A1 (fr) * 1978-03-31 1979-10-26 Inst Francais Du Petrole Procede pour la conversion des coupes c4 olefiniques de craquage en alkylat et en essence
US4542247A (en) * 1984-09-14 1985-09-17 Mobil Oil Corporation Conversion of LPG hydrocarbons to distillate fuels or lubes using integration of LPG dehydrogenation and MOGDL

Also Published As

Publication number Publication date
IT8721910A0 (it) 1987-09-15
FR2603895B1 (fr) 1989-09-01
JPS6375092A (ja) 1988-04-05
DE3730956A1 (de) 1988-03-17
IT1222658B (it) 1990-09-12
FR2603895A1 (fr) 1988-03-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5171921A (en) Production of olefins
RU2194691C2 (ru) Способ получения насыщенных олигомеров и способ получения моторного топлива
Idem et al. Catalytic conversion of canola oil to fuels and chemicals: roles of catalyst acidity, basicity and shape selectivity on product distribution
US9260355B2 (en) Production of propylene via simultaneous dehydration and skeletal isomerisation of isobutanol on acid catalysts followed by metathesis
RU2276662C2 (ru) Способ получения углеводородов с высоким октановым числом исходя из смесей н-бутан/изобутан, таких как бутаны газовых месторождений, и смесь углеводородов с высоким октановым числом
CZ297855B6 (cs) Zpusob selektivní hydrogenace vysoce nenasycenýchsloucenin
CA1292249C (en) Process containing hf alkylation and selective hydrogenation
JPH01284587A (ja) 液体炭化水素の製造方法
US4621162A (en) Method for conversion of C3 and C4 hydrocarbons to olefinic products
JPH01258629A (ja) 線状オレフィン及び分枝状オレフィンを含有する炭化水素供給原料から常態で液状の炭化水素質生成物を製造する方法
US4620051A (en) Dehydrogenation and cracking of C3 and C4 hydrocarbons to less saturated hydrocarbons
EP1307525B1 (en) Catalysts for deep catalytic cracking of hydrocarbon feedstocks for the selective production of light olefins and its preparation
US4620052A (en) Dehydrogenation and cracking of C3 and C4 hydrocarbons
JP4307389B2 (ja) 変性され、二量化されたオレフィンを用いたアルキルアリールスルホネートの製造方法
EP0212320B1 (en) Catalyst-composition and method for conversion of c3 and c4 hydrocarbons
NL8702116A (nl) Werkwijze ter verkrijging van een superbrandstof uitgaande van butanen en/of fracties met 4 koolstofatomen afkomstig van kraken of katalytisch reformeren.
US3996166A (en) Catalysts for conversion of olefins
US4762962A (en) Process for the isomerization of branched dienes
US3793393A (en) Isomerization process with supported nickel oxide catalyst
US4268700A (en) Process for producing gasoline of high octane number and particularly lead free gasoline, from olefininc C3 -C4 cuts
EP0213200A1 (en) Conversion of olefins to liquid motor fuels
Yori et al. Influence of platinum and hydrogen on n-butane isomerization on H-Mordenite
US3704334A (en) Hydrocarbon conversion
US3773849A (en) Vapor phase isoprene process
SU440818A1 (ru) Способ получения изопрена

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed