NL8701264A - Werkwijze ter bereiding van schuimmiddelen op basis van aardappeleiwit. - Google Patents

Werkwijze ter bereiding van schuimmiddelen op basis van aardappeleiwit. Download PDF

Info

Publication number
NL8701264A
NL8701264A NL8701264A NL8701264A NL8701264A NL 8701264 A NL8701264 A NL 8701264A NL 8701264 A NL8701264 A NL 8701264A NL 8701264 A NL8701264 A NL 8701264A NL 8701264 A NL8701264 A NL 8701264A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
protein
potato
potato protein
foaming
treatment
Prior art date
Application number
NL8701264A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Avebe Coop Verkoop Prod
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Avebe Coop Verkoop Prod filed Critical Avebe Coop Verkoop Prod
Priority to NL8701264A priority Critical patent/NL8701264A/nl
Publication of NL8701264A publication Critical patent/NL8701264A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23JPROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS; WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS; PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS
    • A23J3/00Working-up of proteins for foodstuffs
    • A23J3/14Vegetable proteins

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)

Description

* VO 9188
Uitvinders: - Jacob Willem Minnaard - Hendrik Lucas Rengers __
Titel: Werkwijze ter bereiding van schuimmiddelen op basis van aardappeleiwit.
De uitvinding heeft betrekking op schuimende eiwitpreparaten die vervaardigd worden door aardappeleiwit te behandelen met alkalische reagentia.
Sommige plantaardige eiwitproducten (aardappeleiwit, tarwe-gluten, maisgluten) worden verkregen als nevenproduct bij de productie 5 van de overeenkomstige zetmeelsoorten. Aardappeleiwit kan worden verkregen als nevenproduct bij de winning van aardappelzetmeel uit aardappelen. Bij de aardappelzetmeelproductie wordt de aardappel met behulp van mechanische scheidingstechnieken verwerkt tot aardappelzetmeel, aardappelpulp en aardappelsap. In het aardappelsap zijn de aardappel-10 eiwitmoleculen in opgeloste toestand aanwezig. Er zijn diverse mogelijkheden om het aardappeleiwit in min of meer zuivere toestand uit het aardappelsap te isoleren. In het algemeen wordt het aardappelsap eerst aan een hittebehandeling onderworpen waardoor de aanwezige aardappel-elwitmoleculen gaan coaguleren (thermische coagulatie). Vóór de hitte-15 behandeling kan het aardappelsap eventueel onderworpen worden aan een membraanfiltratie (ultra-filtratie of hyperfiltratie) waardoor de aardappeleiwitconcentratie in het aardappelsap verhoogd wordt. Hierdoor is voor de thermische coagulatie minder energie nodig. Het gecoaguleerde eiwitmateriaal kan door middel van filters, separatoren of decanters 20 van de resterende oplossing afgescheiden worden. Het vochtige afgescheiden aardappeleiwit kan volgens de uitvinding als zodanig worden toegepast als uitgangsmateriaal voor de vervaardiging van schuimmiddelen.
Het is echter ook mogelijk het afgescheiden product eerst te drogen en het gedroogde product als uitgangsmateriaal toe te passen. Op droge-25 stof-basis bevat het aardappeleiwitproduct ongeveer 80-90 gewichts-procent eiwit. Daarnaast komen nog lipiden, zouten en koolhydraten voor (samen ongeveer 10-15 gewichtsprocent op de droge stof).
Het door thermische coagulatie verkregen eiwit is onoplosbaar in water.
67 0 12 M
Ί -2-
Schuimen behoren tot de dispersies en bestaan uit een continue vloei-stoffase en een disperse fase van fijn verdeelde gasblaasjes.
De schuimen worden gevormd door het inbrengen van lucht in fijn verdeelde vorm in vloeistoffen door opkloppen, schudden of lucht inleiden.
5 Schuimmiddelen zijn stoffen die de vorming van een schuimstructuur in een vloeistof mogelijk maken. Eiwitproducten vormen een belangrijke klasse van schuimmiddelen. De eiwitmoleculen vormen een beschermende film rond de gasbellen. Aldus wordt het schuim gecreëerd en gestabiliseerd. Bekende uitgangsmaterialen op eiwitbasis voor de vervaardiging 10 van schuimmiddelen zijn het wit van kippeëieren, soja-eiwit, caseïne en gelatine.
Thermisch gecoaguleerd aardappeleiwit is onoplosbaar in water en lijkt daarom een minder geschikt uitgangsmateriaal voor de vervaardiging van wateroplosbare schuimmiddelen. Tot nu toe zijn er dan ook geen 15 schuimmiddelen op basis van aardappeleiwit op de markt. Verrassenderwijs werd echter gevonden dat bij toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding goede schuimmiddelen op basis van aardappeleitwit vervaardigd kunnen worden. De uitvinding heeft derhalve betrekking op een werkwijze ter bereiding van schuimende aardappeleiwitpreparaten 20 door aardappeleiwit te behandelen met alkalische reagentia. Hierbij treedt een partiële hydrolyse van de eiwitmoleculen op en wordt het eiwitproduct tevens grotendeels wateroplosbaar.
Als uitgangsmaterialen voor de werkwijze volgens de uitvinding kunnen thermisch gecoaguleerd aardappeleiwit (als vochtig afgescheiden 25 product of gedroogd) alsmede aardappeleiwitproducten die anderszins uit het aardappelsap zijn geïsoleerd (bijvoorbeeld door omgekeerde osmose gevolgd door sproeidrogen) worden toegepast.
Als alkalische reagentia kunnen o.a. alkalihydroxiden, alkali-carbonaten, aardalkalihydroxiden en aardalkalioxyden toegepast worden.
30 Tijdens de behandeling met de alkalische reagentia kan men tevens oxyderende stoffen zoals waterstofperoxyde op het eiwitmateriaal laten inwerken. De behandeling van het aardappeleiwit met alkalische reagentia kan op diverse manieren uitgevoerd worden bijvoorbeeld in droge toestand, als suspensiereactie of in opgeloste toestand.
8701 264 * -3-
Een geschikte methode om het aardappeleiwit tot de gewenste graad te hydrolyseren bestaat daarin dat men een waterige alkalische eiwit-• suspensie of eiwitoplossing gedurende een bepaalde tijd mengt en roert.
Eventueel kan tijdens het roeren in het reactiemedium tevens een 5 oxydatiemiddel (bijvoorbeeld waterstofperoxyde) aanwezig zijn.
De reactievoorwaarden van de alkalische behandeling van het aardappeleiwit (aard en concentratie van de base, eiwitconcentratie, temperatuur, reactieduur) worden zó gekozen, dat optimale schuimende eigenschappen worden bereikt.
10 De reactietemperatuur, pH en reactietijd kan men in ruime mate variëren en worden o.a. bepaald door de gewenste hydrolysegraad. De reactietemperatuur ligt bij voorkeur tussen 10 en 100°C, de pH ligt bij voorkeur boven 11 en de reactietijd ligt bij voorkeur tussen 1 en 100 uur. De reactie wordt zo lang voortgezet tot de eiwitmoleculen 15 voldoende ver zijn afgebroken. Dit kan bijvoorbeeld worden vastgesteld met behulp van viscositeitsmetingen van de verkregen oplossingen.
Het is gebleken dat bij toepassing van de onderhavige werkwijze het aardappeleiwit de eigenschap krijgt een grote hoeveelheid schuim van voldoende stevigheid te kunnen produceren. De verkregen oplossingen 20 bevatten nog moleculen met een eiwitkarakter. Daarnaast bevatten zij echter een aanzienlijke hoeveelheid polypeptiden.
De na de alkalische behandeling verkregen oplossingen kunnen als zodanig of ha neutralisatie van de overmaat alkali toegepast worden.
Ook kunnen zij ingedroogd worden, bijvoorbeeld door sproeidrogen, 25 De verkregen schuimmiddelen bezitten een goed schuimvormend vermogen en de verkregen schuimen bezitten een goede schuimstabiliteit.
De schuimmiddelen verkregen volgens onderhavige uitvinding kunnen in diverse technische toepassingen gebruikt worden. Als voorbeelden, kunnen genoemd worden de toepassing van schuimprocëdë's bij 30 het oppervlaktelijmen van papier en het sterken van textielgarens, de vervaardiging van schuimbeton en als bestanddeel van brandblusmiddelen.
De uitvinding wordt toegelicht met behulp van de onderstaande voorbeelden.
8701264 -4- Η
Voorbeeld I
1000 g thermisch gecoaguleerd aardappeleiwit (droog product) wordt in een reactievat gemengd met 3100 ml water en 800 g NaOH-oplos-sing (die 33 gewichtsprocent NaOH bevat). Daarna wordt gedurende 24 uur 5 geroerd bij kamertemperatuur. Vervolgens wordt de pH van het reactie-mengsel met zoutzuur op pH 10 gebracht. De verkregen oplossing kan als schuimmiddel toegepast worden.
Voorbeeld II
7680 g thermisch gecoaguleerd aardappeleiwit (droog product) 10 wordt in een reactievat gemengd met 12.960 g water, 768 ml. waterige waterstofperoxyde-oplossing (die 30 gewichtsprocent waterstofperoxyde bevat) en 8616 g natronloog (die 23,5 gewichtsprocent NaOH bevat). Daarna wordt het reactiemengsel gedurende 23 uur geroerd bij temperaturen tussen 25 en 32°C. Vervolgens wordt het reactiemengsel met zout-15 zuur op een pH van 10 gebracht. Het verkregen schuimmiddel heeft een droge-stof gehalte van 29,5%.
De afbraakgraad van het eiwitmateriaal kan worden bepaald door het verlies aan stikstof in de oplossing te bepalen bij pH 4 (iso-electrisch punt). Hierbij wordt vastgesteld hoeveel eiwitmateriaal bij 20 pH 4 oplosbaar is geworden. Het oplosbaar gedeelte bij pH 4 bestaat uit verbindingen met een peptidekarakter. Het gehydrolyseerde aardappeleiwit verkregen volgens onderhavig voorbeeld bestaat voor 59,2 gewichtsprocent uit moleculen met een eiwitkarakter en voor 40,8 gewichtsprocent uit moleculen met een peptidekarakter.
25 Voorbeeld III
1280 g thermisch gecoaguleerd aardappeleiwit (droog product) wordt in een reactievat gemengd met 1062 g water, 128 ml 30%-ige waterstofperoxyde-oplossing en 2872 g 23,5%-ige NaOH-oplossing.
Het reactiemengsel wordt gedurende 23 uur geroerd bij 25°C. Vervolgens 30 wordt het reactiemengsel met zoutzuur geneutraliseerd tot pH 8. Het verkregen schuimmiddel heeft een droge-stof-gehalte van 31%. Het verkregen schuimmiddel bestaat voor ongeveer 50 gewichtsprocent uit moleculen met een eiwitkarakter en voor ongveer 50 gewichtsprocent uit moleculen met een peptidekarakter.
8701264

Claims (4)

1. Werkwijze voor het bereiden van schuimende aardappeleiwit-preparaten, met het kenmerk, dat men aardappeleiwit onderwerpt aan een behandeling met een alkalisch reagens.
2. Werkwijze volgens conclusie l,met het kenmerk, 5 dat men tijdens de behandeling met het alkalisch reagens tevens een oxyderend reagens op het aardappeleiwit laat inwerken.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat men als oxyderend reagens waterstofperoxyde toepast.
4. Schuimend aardappeleiwitpreparaten, met het ken-10 merk, dat ze worden verkregen volgens een der conclusies 1-3. 870126 4
NL8701264A 1987-05-27 1987-05-27 Werkwijze ter bereiding van schuimmiddelen op basis van aardappeleiwit. NL8701264A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8701264A NL8701264A (nl) 1987-05-27 1987-05-27 Werkwijze ter bereiding van schuimmiddelen op basis van aardappeleiwit.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8701264A NL8701264A (nl) 1987-05-27 1987-05-27 Werkwijze ter bereiding van schuimmiddelen op basis van aardappeleiwit.
NL8701264 1987-05-27

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8701264A true NL8701264A (nl) 1988-12-16

Family

ID=19850074

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8701264A NL8701264A (nl) 1987-05-27 1987-05-27 Werkwijze ter bereiding van schuimmiddelen op basis van aardappeleiwit.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL8701264A (nl)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0405987A1 (en) * 1989-06-28 1991-01-02 Protein Technologies International, Inc. Adhesive binders for paper coating compositions having improved stability and whiteness
WO2012156645A1 (fr) * 2011-05-16 2012-11-22 Roquette Freres Procede industriel de preparation d'hydrolysats alcalins de proteines vegetales

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0405987A1 (en) * 1989-06-28 1991-01-02 Protein Technologies International, Inc. Adhesive binders for paper coating compositions having improved stability and whiteness
WO2012156645A1 (fr) * 2011-05-16 2012-11-22 Roquette Freres Procede industriel de preparation d'hydrolysats alcalins de proteines vegetales
FR2975259A1 (fr) * 2011-05-16 2012-11-23 Roquette Freres Procede industriel de preparation d'hydrolysats alcalins de proteines vegetales
CN103547167A (zh) * 2011-05-16 2014-01-29 罗盖特公司 用于制备植物蛋白的碱性水解产物的工业方法
CN103547167B (zh) * 2011-05-16 2016-04-20 罗盖特公司 用于制备植物蛋白的碱性水解产物的工业方法

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5747648A (en) Modified wheat glutens and use thereof in fabrication of films
Wang et al. Improvement on functional properties of wheat gluten by enzymatic hydrolysis and ultrafiltration
Mannheim et al. Enzyme-modified proteins from corn gluten meal: preparation and functional properties
DK164387B (da) Additiv til foedevarer og fremgangsmaade til fremstilling deraf samt anvendelse deraf
NL8102326A (nl) Werkwijze ter bereiding van een vervangingsmateriaal voor eiwit op basis van sojaproteine
US4119619A (en) Emulsification method for the processing of kriel to produce protein, lipids and chitin
NZ222592A (en) Treating whey protein products to lower fat content
RU2390528C2 (ru) Способ модификации крахмала или производных крахмала
US4233405A (en) Process for spray drying enzymes
Bouhallab et al. Continuous hydrolysis of caseinomacropeptide in a membrane reactor: kinetic study and gram-scale production of antithrombotic peptides
US4411915A (en) Heme-iron-enriched amino acid and a process for the preparation of heme-iron-enriched amino acid
US4477472A (en) Process for preparing powdered oil and fat
US4600588A (en) Milk protein hydrolysate and process of preparation
NL8701264A (nl) Werkwijze ter bereiding van schuimmiddelen op basis van aardappeleiwit.
US4079048A (en) Process for preparing functional yeast proteins using alkaline conditions
US4971828A (en) Beverage clouding agent
US4579660A (en) Method for treatment of biomass
US2522050A (en) Process for the manufacture of foam producing albuminous products and their application in foodstuffs and luxuries
FI65361C (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett lipoprotein
US4267275A (en) Method of recovering products of high protein content from protein-polysaccharide complexes
US757337A (en) Process of making adhesives.
JPH08140585A (ja) 低分子馬鈴薯蛋白質の製造方法
US1245983A (en) Process of making celluloid-like substances.
PT1414310E (pt) Método para a preparação de fracções ricas em gliadina e glutenina a partir do glúten num meio aquoso e na presença de um ácido
EP1076489A1 (en) Method for isolation and modification of proteins

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed