NL8700339A - Tekstverwerkingssysteem. - Google Patents

Tekstverwerkingssysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL8700339A
NL8700339A NL8700339A NL8700339A NL8700339A NL 8700339 A NL8700339 A NL 8700339A NL 8700339 A NL8700339 A NL 8700339A NL 8700339 A NL8700339 A NL 8700339A NL 8700339 A NL8700339 A NL 8700339A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
alpha
word
processing system
numeric
characters
Prior art date
Application number
NL8700339A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Oce Nederland Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Oce Nederland Bv filed Critical Oce Nederland Bv
Priority to NL8700339A priority Critical patent/NL8700339A/nl
Priority to EP88200172A priority patent/EP0282104A1/en
Priority to JP63029992A priority patent/JPS63234349A/ja
Publication of NL8700339A publication Critical patent/NL8700339A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41JTYPEWRITERS; SELECTIVE PRINTING MECHANISMS, i.e. MECHANISMS PRINTING OTHERWISE THAN FROM A FORME; CORRECTION OF TYPOGRAPHICAL ERRORS
    • B41J7/00Type-selecting or type-actuating mechanisms
    • B41J7/90Syllable, line, or like type selection
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F40/00Handling natural language data
    • G06F40/20Natural language analysis
    • G06F40/274Converting codes to words; Guess-ahead of partial word inputs

Description

8704 i
Océ-Nederland B.V., te Venlo Tekstverwerkingssysteem
De uitvinding betreft een tekstverwerkingssysteem omvattende een invoersysteem, een weergavesysteem, een processorsysteem en een geheugensysteem, waarbij het tekstverwerkingssysteem is ingericht voor de opmaak en/of ontvangst van een pagina in verkort schrift computer-5 steno in de vorm van alfa-numerieke tekens waarbij elk alfa-numeriek teken of samenstel van alfa-numerieke tekens een woord of een combinatie van woorden representeert, waarbij het processorsysteem in aanspreking op een invoercommando elk alfa-numeriek teken of samenstel van alfa-numerieke tekens omzet in het overeenkomstige woord 10 of combinatie van woorden en waarbij het geheugen een magnetisch schijfgeheugen omvat dat is opgedeeld in een aantal sectoren.
Een dergelijk systeem wordt veelvuldig toegepast in een kantooromgeving als stand-alone systeem of als onderdeel van een kan-toorautomatiseringssysteem, waarvan het tekstverwerkingssysteem als 15 centrale eenheid of als werkstation deel uit maakt. Om een snelle tekstinvoer via een toetsenbord te verkrijgen, wordt een verkort schrift toegepast.
Een voorbeeld hiervan is bekend uit het Duitse octrooischrift 32 19 144.
Vaak voorkomende woorden of zinswendingen worden in een hulpgeheugen 20 van een tekstverwerker opgeslagen op adressen die geselecteerd kunnen worden op hun overeenkomstige afkortingen. Bij de invoer van een verkorte schrijfwijze van een woord, in de vorm van een alfa-numeriek teken of een samenstel van alfa-numerieke tekens, worden deze tekens eerst in een werkgeheugen opgeslagen en op een beeldscherm vertoond.
25 Na een ingevoerd alfa-numeriek teken selekteert de processor het adres in het hulpgeheugen dat met dit alfa-numerieke teken overeenstemt.
Wordt een tweede alfa-numeriek teken ingevoerd, dan selecteert de processor het adres in het hulpgeheugen dat met de twee ingevoerde alfanumerieke tekens overeenstemt, enz. Door het vervolgens bedienen van 30 een oproeptoets op het toetsenbord, worden de twee alfa-numerieke tekens in het werkgeheugen gewist en het in het hulpgeheugen geselecteerde woord wordt in het werkgeheugen geplaatst en op het display vertoond, waarbij de beginpositie van het woord overeenkomt met de beginpositie van de voordien ingevoerde alfa-numerieke tekens. Om 8700333 * 8704 2 i ervoor te zorgen dat deze vervanging van alfa-numerieke tekens door de overeenkomstige woorden snel kan geschieden, wordt als hulpgeheugen bij voorkeur het in de tekstverwerker aanwezige geheugen met willekeurige toegang (RAM) toegepast.
5 Een bezwaar hiervan is de beperkte geheugenruimte die in een tekstverwerker gereserveerd kan worden voor de opslag van een lijst van af te korten woorden en hun overeenkomstige alfa-numerieke tekens. Een groot deel van dit geheugen moet immers vrij blijven voor de opslag van de uiteindelijk verkregen pagina's tekst.
10 Een andere aangeduide, oplossing voor dit probleem is volgens het genoemde octrooischrift de toepassing van een schijfgeheugen met een snelle adresseringsmogelijkheid. Een dergelijk schijfgeheugen bevat een aantal sporen die elk onderverdeeld zijn in een vast aantal sectoren. Deze sectoren zijn weer opgedeeld in een vast aantal bytes.
15 Xndien een verkort woord in de vorm van een aantal alfa-numerieke tekens in de woordenlijst van het systeem wordt opgenomen, reserveert het bedrijfssysteem hiervoor zoveel geheugenruimte (= aantallen sectoren) dat er een complete pagina tekst in kan worden opgeslagen. Het met het verkorte woord overeenkomstige vertaalde woord wordt hierin 20 opgenomen, terwijl de rest van de gereserveerde sectoren leeg blijft. Het oproepen (terugzoeken) van een woord in de woordenlijst geschiedt gewoonlijk niet in aanspreking op een eenvoudige knopdruk op het toetsenbord, maar vaak menu-gestuurd, waarbij allerlei parameters moeten worden ingevuld. Het resultaat hiervan is dat slechts een relatief 25 klein aantal woorden en verkorte woorden kan worden opgeslagen.
Het doel van de uitvinding is om bovengenoemde bezwaren op te heffen.
Dit doel wordt volgens de uitvinding in een tekstverwerkingssysteem volgens de aanhef bereikt doordat elke sector geselec-30 teerd kan worden door middel van een label, waarbij elk label gevormd wordt door een alfa-numeriek teken of combinatie van alfa-numerieke tekens van het verkorte schrift, en waarbij in elke sector, behorende bij een label, het overeenkomstige woord of groep van woorden is opgeslagen.
35 Hiermee wordt bereikt dat op een schijfgeheugen zeer veel woorden met hun overeenkomstige alfa-numerieke tekens kunnen worden opgeslagen en dat deze woorden direct adresseerbaar zijn, waardoor een snelle verwerking mogelijk blijkt.
8700338 »
V
8704 s 3
Deze en andere voordelen zullen blijken uit de hierna volgende figuur en beschrijving van het tekstverwerkingssysteem, waarin de figuur een tekstverwerkingssysteem volgens de uitvinding voorstelt.
Het toegepaste verkorte schrift of computer-steno is ontwikkeld 5 door IzaSk Venema en is in eerste instantie afgestemd op de
Nederlandse taal. De toegepaste afkortingsmethode is echter op elke andere taal overdraagbaar. Omdat computer-steno aansluit bij het normale gebruikte schrift is het in tegenstelling tot bijvoorbeeld normaal steno door een ieder heel snel aan te leren.
10 Enkele voorbeelden van het gebruik van dit verkorte schrift zullen hierna worden gegeven.
Computer-steno maakt gebruik van verkortingen en verkortingsregels. Zo zijn er éën-letter verkortingen voor woorden die . in een taal het meest voorkomen, bijvoorbeeld: 15 a = aan e = een n = en b = bij k = ik x = keer c - dan 1 - zal y = hij d = de m = om z = ze
Werkwoorden worden verkort door de uitgang -en weg te laten, en veel 20 voorkomende werkwoorden worden met 2 letters afgekort, bijvoorbeeld: maken = mak blijven * bf halen = hal wijzen = ws
Voorvoegsels en achtervoegsels worden verkort tot één letter, bijvoorbeeld : 25 on - = o - - baar = - b ge - = g - - heid = - h ongeluk = ogluk dankbaarheid = dankbh
Hele zinsdelen kunnen met een beperkt aantal lettertekens worden afgekort, bijvoorbeeld: 30 aan de hand van = adhv aan de heer = adh met vriendelijke groeten = mvg zo goed als nieuw s zgan
Verder zijn er een groot aantal woorden die verkort worden op de 35 eerste letter van een lettergreep. Uitgangen van woorden op -ing en -dig worden verkort respectievelijk tot -i en -g. Bijvoorbeeld: beslissing = bsi telefoon = tlf investering = ivti personeel « psn 870033© i t 8704 4
Ook verkortingen op de eerste 4 letters van een woord komen voor, bijvoorbeeld: discussie = disc respectievelijk = resp 5 Zo zijn er nog vele andere verkortingen en verkortingsregels die maken dat het computer-steno een zeer groot aantal woorden en afkortingen omvat.
Een tekstverwerkingssysteem (zie figuur) is gewoonlijk samengesteld uit een processorsysteem (14) met een weergave-systeem 10 (een display (10) en/of printer (11)), een geheugen-systeem (locale RAM, floppy disc (12) en/of hard-disc) en een invoersysteem (i/O-voorzieningen, toetsenbord (13)). Het bevat een programma dat het processorsysteem in staat stelt om op het toetsenbord ingetoetste tekens op het display weer te geven en via allerlei commando's tekens 15 in de tekst tussen te voegen, te wissen, aan te vullen, enz.
Zo kan tekst worden gegenereerd en gecorrigeerd en tenslotte via een printer worden afgedrukt. Een voorbeeld van een tekstverwerkingssysteem is de Océ 8600, welke een centrale proceseenheid, voorzien van twee micro-floppy-drives omvat, en tevens een toetsenbord 20 en een display. De centrale proceseenheid is verbonden met een disc-server waarin een magnetisch schijfgeheugen met een capaciteit van ca. 30 MByte is ondergebracht. Op de disc-server kunnen meer tekstverwerkers of personal computers worden aangesloten. Het tekstverwerkingsprogramma kan via hard-disc of via micro-floppy worden geladen 25 in het systeem. Gegevens kunnen worden uitgewisseld tussen de verscheidene geheugensystemen. De centrale proceseenheid kan met een printer worden verbonden teneinde pagina's tekst naar believen af te drukken op papier.
In het tekstverwerkingssysteem volgens de uitvinding wordt het magne-30 tisch schijfgeheugen met een capaciteit van ca. 30 MByte gebruikt voor de opslag van de lijst met woorden en hun bijbehorende afkortingen.
Het schijfgeheugen is onderverdeeld in een aantal sporen, en elk spoor is weer onderverdeeld in vaste gebieden (ook sectoren genoemd) die elk 256 bytes groot zijn. Elk woord uit de lijst van woorden wordt 35 in een sector opgeslagen, zodanig dat elke sector niet meer dan één woord bevat. De verkorte vormen van deze woorden, dus de overeenkomstige alfa-numerieke tekens, worden als label in de directory opgeslagen. Deze directory is ingericht volgens een gesorteerde 8700339 » 8704 k 5 gebalanceerde binaire boomstructuur. Hiertoe wordt van elke label de numerieke waarde van de afzonderlijke alfa-numerieke tekens bepaald, bijvoorbeeld volgens de ASCII-code. Op basis van deze numerieke waarden worden de labels in logische groepen in het geheugen gerangschikt.
5 De labels zijn dan voorzien van pointers waarmee op grond van logische beslissingen zoals "groter dan" "kleiner dan", enz., verwezen wordt naar een volgende trap in de boomstructuur.
Elk label bevat bovendien gegevens die de processor in staat stellen, het overeenkomstige woord op een bepaald spoor en een bepaalde sector 10 op te halen.
Voor elk label in de directory wordt aldus slechts één sector gereserveerd. De directory van het systeem kan hierdoor vrijwel onbeperkt groot zijn, terwijl toch een zeer snelle zoekaktie blijft gewaarborgd.
15 Op deze wijze kunnen ca. 10.000 woorden met hun overeenkomstige afkortingen op ca. 2,5 MByte worden opgeslagen, terwijl een zoekaktie in een fractie van een seconde kan worden uitgevoerd.
Wanneer een operator op een aldus geladen systeem via het toetsenbord bijvoorbeeld achtereenvolgens de alfa-numerieke tekens bsi indrukt, 20 dan zullen deze tekens op het display verschijnen. Een toets op het toetsenbord (soft key) is zodanig geprogrammeerd dat bij het bedienen van deze toets een zoekaktie in het geheugen wordt opgestart, waarbij de alfa-numerieke tekens bsi als zoekwoord dienen. De alfa-numerieke tekens bsi worden van het display gewist. Bij overeenstemming van dit 25 zoekwoord met het label bsi in het geheugen, wordt het erbij behorende woord (hier "beslissing") uit het geheugen opgehaald en op de plaats van de voordien getoonde alfa-numerieke tekens bsi op het display vertoond.
Een dergelijke functie van de soft key zoals hierboven beschreven 30 wordt bij tekstverwerkers vaak "Insert” genoemd. Het gedeelte van een tekst dat bij een bepaald label behoort wordt uit het geheugen opgehaald en op het display vertoond.
In het tekstverwerkingssysteem volgens de uitvinding zijn alle toetsen op het toetsenbord vrij programmeerbaar. Dit betekent dat aan 35 elke toets een andere functie kan worden toegekend. Het is voor de snelle invoer van tekst voordelig gebleken, dat de bovengenoemde soft-key functie aan de spatie-toets wordt toegekend. Na het bedienen van de spatie-toets start de zoekaktie in het geheugen en het
870Q33S
ό 8704 6 * overeenkomstige woord verschijnt op het display.
In een verdere uitvoeringsvorm van het tekstverwerkingssyteem volgens de uitvinding, is het 30 MByte geheugen nog effectiever ingedeeld. Hierbij is de grootte van een gebied niet vooraf vastgelegd 5 maar wordt in hoofdzaak bepaald door de inhoud. De sporen zijn vooraf niet opgedeeld in sectoren met een vaste grootte, maar de grootte van de sector wordt bij het inlezen bepaald door de lengte van het woord, eventueel aangevuld met gegevens omtrent het eindpunt van het woord of gegevens omtrent de lengte van het woord.
10 Op deze wijze wordt de grootte van een sector in hoofdzaak bepaald door de lengte van het overeenkomstige woord.
Zoals eerder opgemerkt, kan het tekstverwerkingssysteem volgens de uitvinding ook worden toegepast als centrale tekstverwerkingseenheid. Een tekst in verkort schrift of computer-steno die op een willekeurig 15 (maar compatible) werkstation of personal computer is samengesteld, kan in het tekstverwerkingssysteem volgens de uitvinding automatisch worden omgezet in leesbare tekst door de gegevens aan het systeem toe te voeren en de tekst volgens het eerder beschreven programma te expanderen (= vertalen). Hierbij is het ook mogelijk om deze geëxpan-20 deerde tekst per regel of per woord te onderwerpen aan een spellingscorrectie-programma en/of een woord-afkort-programma. Bovendien is het mogelijk om deze tekst aan een programma te onderwerpen, waarbij de logische samenhang van de erin voorkomende woorden wordt getoetst en waarbij op basis van deze toetsing intelligente wij-25 zigingen in de tekst worden aangebracht.
De uitvinding is niet beperkt tot de hierboven beschreven uitvoeringsvorm. Zo zal de vakman allerlei wijzigingen aan kunnen brengen die echter alle zullen vallen onder de hierna volgende conclusies .
870 0 33,9

Claims (5)

8704 ; _r
1. Tekstverwerkingssysteem, omvattende een invoersysteem, een weergavesysteem, een processorsysteem en een geheugensysteem, waarbij het tekstverwerkingssysteem is ingericht voor de opmaak en/of ontvangst van een tekst in verkort schrift in de yorm van alfa-numerieke 5 tekens waarbij elk alfa-numeriek teken of samenstel van alfa-numerieke tekens een woord of een combinatie van woorden representeert, waarbij het processorsysteem in aanspreking op een invoercommando elk alfanumeriek teken of samenstel van alfa-numerieke tekens in de tekst omzet in het overeenkomstige woord of combinatie van woorden, en waar-10 bij het geheugen systeem een magnetisch schijfgeheugen omvat dat is opgedeeld in een aantal sectoren, met het kenmerk, dat elke sector geselecteerd kan worden door middel van een label, waarbij elk label gevormd wordt door een alfa-numeriek teken of combinatie van alfanumerieke tekens van het verkorte schrift, en waarbij in elke sector, 15 behorende bij een label, het overeenkomstige woord of groep van woorden is opgeslagen.
2. Tekstverwerkingssysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat elke sector aangeduid door een label variabel van grootte is, waarbij de grootte van de sector in hoofdzaak wordt bepaald door de 20 lengte van het overeenkomstige woord.
3. Tekstverwerkingssysteem volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de labels een numerieke representatie bezitten en dat de labels in het geheugen gerangschikt zijn in logische groepen op basis van de bijbehorende numerieke waarden van de alfa-numerieke tekens van 25 het label, in de vorm van een gesorteerde, gebalanceerde binaire boomstructuur.
4. Tekstverwerkingssysteem volgens een der voorgaande conclusies, waarbij het invoersysteem een alfa-numeriek toetsenbord omvat, met het kenmerk, dat na het invoeren van een alfa-numeriek teken of groep van 30 alfa-numerieke tekens in aanspreking op het bedienen van de spa-tietoets door het processorsysteem een in het geheugensysteem aanwezig deelprogramma wordt uitgevoerd, waarmee het ingevoerde alfa-numerieke teken of groep van alfa-numerieke tekens met de in het schijfgeheugen aanwezige labels wordt vergeleken, en bij 35 overeenstemming het bij het label behorende woord of groep van woorden in de tekst wordt gesubstitueerd. 8700339 8704 *
5. Tekstverwerkingssysteem volgens conclusie 1, 2 of 3, met het kenmerk, dat het tekstverwerkingssysteem is voorzien van een programma waarmee de in verkort schrift ingevoerde tekst wordt onderworpen aan een toetsing van de logische samenhang van de erin voorkomende alfa-5 numerieke tekens, en waarbij op basis van deze toetsing intelligente wijzigingen in de tekst kunnen worden aangebracht. 8700338
NL8700339A 1987-02-12 1987-02-12 Tekstverwerkingssysteem. NL8700339A (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8700339A NL8700339A (nl) 1987-02-12 1987-02-12 Tekstverwerkingssysteem.
EP88200172A EP0282104A1 (en) 1987-02-12 1988-02-02 Word processing system
JP63029992A JPS63234349A (ja) 1987-02-12 1988-02-10 ワード処理システム

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8700339A NL8700339A (nl) 1987-02-12 1987-02-12 Tekstverwerkingssysteem.
NL8700339 1987-02-12

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8700339A true NL8700339A (nl) 1988-09-01

Family

ID=19849561

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8700339A NL8700339A (nl) 1987-02-12 1987-02-12 Tekstverwerkingssysteem.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0282104A1 (nl)
JP (1) JPS63234349A (nl)
NL (1) NL8700339A (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20020052903A1 (en) * 1993-05-31 2002-05-02 Mitsuhiro Aida Text input method
AU700320B2 (en) * 1993-08-31 1998-12-24 Mitsuhiro Aida Text input system

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1572709A (en) * 1976-12-31 1980-07-30 Xerox Corp Error detecting apparatus for word processor
GB2073927A (en) * 1980-04-08 1981-10-21 Sony Corp Keyboard apparatus

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1572709A (en) * 1976-12-31 1980-07-30 Xerox Corp Error detecting apparatus for word processor
GB2073927A (en) * 1980-04-08 1981-10-21 Sony Corp Keyboard apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
EP0282104A1 (en) 1988-09-14
JPS63234349A (ja) 1988-09-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5396588A (en) Data processing using digitized images
US5331547A (en) Process and computer system for control of interface software and data files
US6658397B2 (en) Computer method and apparatus for storing and reproducing handwritten characters
US4396992A (en) Word processor
EP0370774A2 (en) Machine translation system
US4688192A (en) Electronic dictionary
GB2221780A (en) System for encoding a collection of ideographic characters
JPH05303590A (ja) 自動翻訳装置
CN1123194C (zh) 远程通信交换机多语种操作与维护接口
KR860001012B1 (ko) 표의문자 코딩장치
US4742481A (en) Electronic dictionary having means for linking two or more different groups of vocabulary entries in a closed loop
JPS61234465A (ja) 言語文字の選択方法およびその再生方法
US4758977A (en) Electronic dictionary with groups of words stored in sets and subsets with display of the first and last words thereof
JPS6119045B2 (nl)
JPS60101669A (ja) 文脈冗長度テキスト圧縮
FR2633753A1 (fr) Appareil d'impression
NL8700339A (nl) Tekstverwerkingssysteem.
CA2360461A1 (en) Speed typing apparatus and method
US4648070A (en) Electronic translator with means for selecting words to be translated
US4608665A (en) Sentence modifiable electronic dictionary and language interpreter
GB1584548A (en) Text store
JPH0776957B2 (ja) 文書作成支援装置
JPH02739B2 (nl)
JP2624459B2 (ja) Pos装置
JPH0459656B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed