NL8601906A - Electrode voor electrolyse bij toepassing van een diafragma. - Google Patents
Electrode voor electrolyse bij toepassing van een diafragma. Download PDFInfo
- Publication number
- NL8601906A NL8601906A NL8601906A NL8601906A NL8601906A NL 8601906 A NL8601906 A NL 8601906A NL 8601906 A NL8601906 A NL 8601906A NL 8601906 A NL8601906 A NL 8601906A NL 8601906 A NL8601906 A NL 8601906A
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- electrode
- electrode plate
- diaphragm
- electrolysis
- openings
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C25—ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
- C25B—ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
- C25B11/00—Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for
- C25B11/02—Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for characterised by shape or form
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C25—ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
- C25B—ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
- C25B11/00—Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for
- C25B11/02—Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for characterised by shape or form
- C25B11/03—Electrodes; Manufacture thereof not otherwise provided for characterised by shape or form perforated or foraminous
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Electrochemistry (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Metallurgy (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Electrodes For Compound Or Non-Metal Manufacture (AREA)
- Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
- Electrolytic Production Of Metals (AREA)
Description
*r i
Electrode voor electrolyse bij toepassing van een diafragma.
De uitvinding heeft betrekking op een electrode voor electrolyse die wordt toegepast bij een electrolyse-proces dat met een diafragma werkt, en in het bijzonder op een electrode voor electrolyse-doeleinden die is geschikt 5 gemaakt voor een electrolyse-proces waarbij een electrode wordt geplaatst tegen een diafragma, zoals een ionenuitwisselings-membraan, en zich vanuit de electrode gas kan ontwikkelen*
Kort gelegen is in de elëctrolyse-industrie waarin chloor of natriumhydroxide wordt bereid door 10 de electrolyse van een oplossing in water van natriumchloride, een ionenuitwisselingsmembraan-proces waarbij electrolyse wordt uitgevoerd door de electrode tegen een membraan te plaatsen, ontwikkeld als een op uitmuntende wijze vervuiling voorkomend en energie besparend electrolyse-stelsel. Aldus 15 is een voor dit type proces geschikte uitmuntende electrode nodig.
Bij de electrolyse van een oplossing in water van natriumchloride worden chloorgas en waterstofgas ontwikkeld aan respectievelijk de anode en de kathode, 20 en wordt natriumhydroxide bereid in het kathode-compartiment.
Indien in dit geval de electrode tegen het ionenuitwisselings-membraan wordt geplaatst, kan een verlaging van de electro-Ivse-spanning worden voorzien maar ontstaan er problemen bij de
5SS1SOS
ί rf -2- circulatie van de electrolyt-oplossing of het afvoeren van het gegenereerde gas.
Om deze reden is voor de electrode tot nu toe gebruik gemaakt van een geperforeerd 5 bladvormig lichaam, zoals een geëxpandeerd metalen lichaam als getoond in fig. 6, een van ponsingen voorzien metalen lichaam als getoond in fig. 7, enzovoort. Bijvoorbeeld wordt een beschrijving van de toepassing van een geëxpandeerd metalen lichaam gevonden in de ter inzage gelegde Japanse 10 octrooiaanvrage nr. 1.14571/77, de Japanse gebruiksmodel-publicatie nr. 83756/80 en de ter inzage gelegde Japanse octrooiaanvrage nr. 185786/83.
VOorts beschrijft de ter inzage gelegde Japanse octrooiaanvrage nr. 146884/81 het gebruik 15 van een geperforeerde bladvormige electrode als anode.
Bij het produceren van geëxpandeerd metaal worden in de oorspronkelijke plaat sneden gemaakt en wordt cfèplaat geëxpandeerd door deze in een richting te trékken die loodrecht staat op de snijlijn, terwijl bij het produceren 20 van geponst metaal ronde, rechthoekige of anders gevormde gaten worden geponsd in de oorspronkelijk plaat, en er aldus een electrode-plaat wordt verkregen die is voorzien van openingen die nodig zijn voor het afvoeren van de gegenereerde gassen en dergelijke.
q 25 Echter dient voor dergelijke openingen van een electrode de verhouding van de openingen tot het effectieve electrode-oppervlak van de electrodeplaat in het algemeen in het traject liggen vanaf ongeveer 30 tot ongeveer 60%. Om deze reden neemt bij gebruikelijke electroden het 30 volume van de electrode-geleider af met het volume dat overeenkomt met de openingsverhouding van vanaf ongeveer 30 tot ongeveer 60% in vergelijking met het volume van de oorspronkelijke plaat. Aldus presenteert de het gevolg zijnde toename van de a s. A ] Λ -3- electrische weerstand van de electrodeplaat onvermijdelijk een probleem als gevolg van de toename in de electrolyse-spanning.
Verder beschrijft de ter inzage 5 gelegde Japanse octrooiaanvrage nr,67882/83 een electrode waarvan de plaat is voorzien van een aantal geponste openingen in de vorm van een gekromd lint. Omdat de aldus geponste openingen echter afwisselend zijn aangebracht aan weerszijden van de electrodeplaat* is er zelfs wanneer de electrode tegen 10 het diafragma aanstaat steeds een bepaalde afstand tussen het hoofdvlak van de electrodeplaat en het diafragma zodat er een probleem ontstaat doordat de anode-kathode-afstand zo veel toeneemt.
Zoals hierboven uiteengezet was 15 het in het met een diafragma werkende electrolyseproces waarin het genereren van een gas plaatsvindt aan de electrode, ónmogelijk voorzover het ging om de gebruikelijke electroden een toename in de electrische weerstand als gevolg van de openingen in de electrodeplaat te verhinderen en tegelijkertijd 20 de electrode tegen het diafragma aan te plaatsen en.bovendien een voldoercce circulatie te verzekeren van de electrolytoplossing, alsmede een voldoende afvoer van het gegenereerde gas. Er is dus een probleem doordat de toename in de electrolyse-spanning een verhoging van de kosten van electrische energie tot 25 gevolg heeft.
Het is een doel van de uitvinding de genoemde problemen in het gebruikelijke proces te vermijden en een uitmuntende electrode voor electrolyse te verschaffen.
De uitvinding lost de hierboven 30 beschreven problemen op met een electrode voor electrolyse, gekenmerkt door een electrode-plaat met daarin aangebracht een aantal openingen met rechthoekige vorm en de langsrichting praktisch horizontaal, waarbij elk van de openingen een bijbeho-
8601 90S
ϊ ί -4- rend brugelement en/of een element in de vorm van een afhangende dakrand heeft die als een geheel met de electrode-plaat zijn gevormd door hetzij extruderen of buigen in een richting van het contactoppervlak met het diafragma vandaan, 5 en verder een aantal voêdingsaansluitorganen die zijn aangebracht in de zijranden van de electrodeplaat.
De uitvinding wordt hierna toegelicht met een beschrijving van uitvoeringsvoorbeelden van de uitvinding. De beschrijving verwijst naar een tekening.
10 Fig. 1 en fig. 3 tonen respectievelijk een· perspectivische schets die de electrolyse-cel in het ionen-uitwisselingsmembraanproces toont waarbij de electrode volgens de uitvinding is tpegepast.
Fig. 2 en fig. 4' tonen respectievelijk 15 een aanzicht in dwarsdoorsnede en een bovenaanzicht van de electrode volgens de twee uitvoeringsvoorbeelden.
Fig. 5 toont doorsnede-aanzichten van de electrode volgens de uitvinding.
Fig. 6 is een perspectivisch aanzicht 20 van een bekende geëxpandeerde metalen electrode.
Fig. 7 is een perspectivisch aanzicht van een bekende geponste metalen electrode.
Fig. 1 toont een voorbeeld waarbij de electrode 1 volgens de uitvinding, toegepast als anode, 25 tegen een diafragma 2 is geplaatst dat een ioneuitwisselings-membraan of dergelijke kan zijn. Een kathode 3 is aan de andere zijde van dit diafragma geplaatst waardoor een electrolyse-celeenheid voor de electrolyse met een ionenuitwisselingsmembraan is tot stand gebracht. De anode 1 is voorzien van een aantal 30 openingen 5 die in de electrodeplaat 4 een rechthoekige vorm hebben waarbij deze openingen brugelementen 6 hebben die elk bij een opening 5 behoren en die zijn gevormd als een geheel met de electrodeplaat 4 door extrusie in de richting van $ 3 0 1 S 0 o
é A
-5- het contactoppervlak met het diafragma 2 vandaan. Elke opening en elk brugelement kan gemakkelijk worden gevormd door sneden te maken met gebruikmaking van twee evenwijdige messen in de electrodeplaat 4 en door te extruderen. Een dergelijke bewerking 5 vergt dat het gebezigde materiaal een zekere mate van vervormbaarheid zowel als van buigbaarheid bezit. Aangezien de gewoonlijk als electrodeplaat van een anode of een kathode gebruikte metalen, klep metalen zoals bijvoorbeeld titaan, tantaal,enzovoort, ijzer, nikkel of legeringen daarvan, deze 10 eigenschappen bezitten, kunnen al deze materialen in de uitvinding worden toegepast. Rechthoekig gevormde openingen hebben de voorkeur voor het gemakkelijk circuleren van de electrokyt-oplossing, en voor het ontsnappen van het gegenereerde gas is de langsrichting bij voorkeur horizontaal maar hij is geen 15 bezwaar tegen een enigszins schuine stand. De afmetingen en de schikking van de openingen kunnen op geschikte wijze worden bepaald afhankelijk van de hoedanigheid en de dikte van het materiaal van de electrodeplaat, zowel als van de nodige openingsverhouding, en hier is geen bijzondere beperking. In 20 het geval van de electrolyse van natriumchloride door middel van het ionenuitwisselingsmembraanproces bedraagt als aangeduid in fig. 2 de dikte t van de electrodeplaat 4 die is vervaardigd van titaan, gewoonlijk vanaf ongeveer 0,5 tot ongeveer 2 mm, is de langsafmeting a ongeveer 1,5 tot ongeveer 5 mm, bedraagt 25 de zijdelingse afmeting b vanaf ongeveer 5 tot ongeveer 100 mm en is de extrusie-hoogte c van het brugelement 6 vanaf ongeveer 1 mm of meer. Het verdient de voorkeur dat een groot aantal openingen 5 zo zijn geplaatst dat de openingsverhouding in het effectieve electrode-oppervlak tussen ongeveer 30 30 en 60% bedraagt.
Voorts is het opdat de gegenereerde gasbellen gemakkelijk door de openingen gaan naar de achterzijde in de richting van het contactoppervlak met het membraan vandaan, -> · ^ r\ *
- v \J U
ί ΐ -6- in het algemeen de voorkeur verdienend dat de langsafmeting a van de opening 5 groter wordt gemaakt dan de dikte t -van de electrodeplaat 4, en dat de extrusiehoogte o groter is dan tweemaal de dikte t. De vorm van het brugelement 6 die bij 5 de openingen 5 behoort, kan op geschikte wijze worden bepaald uit de dikte t, de langsafmeting a, de zijdelingse afmetingen b, de extrusiehoogte c en de buigbaarheid van het materiaal, maar, zoals getoond bij 6 in de figuren 1 en 2, wordt het brugelement 6 gewoonlijk in de vorm van een 10 trapezium in horizontale doorsnede gevormd waarbij het grootste gedeelte, evenwijdig is aan de electrodeplaat', en is het aan een basisgedeelte 8 van het brugelement 6 aangesloten. In het geval de zijdelingse afmeting b van de opening 5 gering is op de plaatsai nabij de randen, zoals getoond bij 15 6' in fig. 1, kan het brugelement 6 half rond zijn of een half-ellipse vorm hebben.
Pig. 3 toont een tweede voorbeeld van de electrode volgens de uitvinding waarbij de electrode 1 volgens de uitvinding, gebruikt als anode, tegen het 20 diafragma 2, zoals een ionenuitwisselingsmembraan, is geplaatst. De kathode 3 is aan de andere zijde van dit diafragma geplaatst waardoor een electrolyseceleenheid voor het electrolyseproces met ionenuitwisselingsmembraan is tot stand gebracht. De anode-electrode 1 is voorzien van een aantal paren openingen 25 5 in de electrodeplaat die rechthoekig van vorm zijn. Elk paar openingen heeft een paar bijbehorende als een uitstekende rand gevormde elementen 16 die als één geheel worde gevormd met de electrodeplaat 4 door buiging in een richting van het contactoppervlak met het diafragma 2 vandaan. Elke opening 30 5 en elk element in de vorm van een uitstekende rand kunnen gemakkelijk worden gevormd door sneden te maken in de electrodeplaat 4 met gebruikmaking van twee evenwijdige messen en vervolgens de plaat 4 te buigen. Wat betreft de rechthoekig 86Cl 1 30 6 4 -* gevormde openingen terwille van de circulatie van de electrolyt-oplossing en het ontsnappen van het gegenereerde gas verdient het de voorkeur dat de langsrichting van de openingen horizontaal is, maar is er geen bezwaar tegen een 5 in geringe mate schuine stand- De grootte en de schikking van de openingen kunnen op geschikte wijze worden vastgesteld in overeenstemming met de hoedanigheid en de afmeting van het electrodeplaatmateriaal zowel als met de benodigde openingsverhouding, en hier bestaan geen bijzondere grenzen.
10 In het geval van de electrolyse van natriumchloride met gebruikmaking van het ionenuitwisselingsmembraan-proces bedraagt, als aangegeven in fig. 4, de dikte t van de electrodeplaat 4 die van titaan is gemaakt, gewoonlijk tussen ongeveer 0,5 en ongeveer 2 mm, is de langsafmeting a tussen ongeveer 1,5 en ongeveer 15 5 mm, bedraagt de zijdelingse afmeting b tussen ongeveer 5 en ongeveer 100 mm en is de buighoek van het uitstekende element ongeveer 16° tot 30° of meer. Het heeft de voorkeur dat een groot aantal openingen 5 zo is geplaatst dat de openingsverhouding in het effectieve electrode-oppervlak ligt 20 tussen ongeveer 30 en ongeveer 60%.
Voorts verdient het in het algemeen de voorkeur opdat de gegenereerde gasbellen gemakkelijk door de openingen naar de achterzijde in de richting van het contactoppervlak met het membraan vandaan gaan, dat de 25 langsafmeting a van de opening 5 groter wordt gemaakt dan de dikte t van de electrodeplaat. De vorm van het uitstekende element 16 die bij de opening 5 behoort, kan op geschikte wijze worden bepaald uit de dikte t, de langsafmeting a, de zijdelingse afmeting b, de buigingshoek en de buigbaarheid 30 van het materiaal. Echter verdient het gewoonlijk de voorkeur, om , zoals aangegeven in de figuren 3, 4 en 5 (a), (b) en (c), dat de buigingshoek van het uitstekende element 16 en de electrodeplaat 4 ligt tussen ongeveer 30 en ongeveer 45° of meer. De ** i', 1 ? Η Λ ï : i -4 . Λ V V V . -rf 4. % -8- vorm in dwarsdoorsnede van het uitstekende element 16 dat in één geheel met de electrodeplaat 4 is gevormd, kan U-vormig of half rond zijn met een buigingshoek van ongeveer 90°, zoals in fig. 5 (a), of met een vorm die is gebogen 5 over een hoek die groter is dan ongeveer 90°, zoals in fig. 5 (b) , of met een vorm die is gebogen met een hoek die kleiner is dan ongeveer 90°, zoals in fig. 5 (c), en zo voort.
Bovendien tonen de figuren 3 en 4 dat het uitstekende element 6 dat behoort bij de opening 5, over een lengte a aan beide 10' einden is uitgesneden in de richting loodrecht op de electrode 4. Echter kunnen afhankelijk van de buigbaarheid van het voor de electrodeplaat gebruikte metaal, de opening 5 en het uitstekende element 16 worden gevormd door buiging na het uitsluitend aanbrengen van sneden in de horizontale richting, 15 en niet in de verticale richting.
Voorts is het, zoals aangegeven in figuren 2 en 4, en teneinde het ontspannen van het gegenereerde gas te vergemakkelijken, bruikbaarder dat een aantal openingen 5 in een zodanige relatie tot de laatstgelegen openingen 20 5 is geplaatst dat zij om en. om over een afstand d ten opzichte van elkaar zijn verschoven. In dit geval kan de verschuiving op geschikte wijze zijn vastgelegd in het traject van d = 0 tot b.
Zoals bij de gebruikelijke electrodes spreekt het vanzelf dat de electrodes kunnen worden vervaardigd 25 door op geschikte wijze een actieve anode- of kathode-electrode-bekleding aan te brengen op tenminste het oppervlak van de electrodeplaat 4 dat met het membraan in contact is. De electrode-actieve bekleding kan worden aangebracht hetzij voor de openingen in de electrodeplaat 4 zijn aangebracht door middel van extruderen 30 of buigen, of daarna. Ook kunnen het circuleren van de electrolyt-oplossing en het ontsnappen van een gegenereerde gas fijner worden verbeterd door een groot aantal verticale groeven te maken op tenminste het oppervlak van de electrodeplaat 4 dat met 0 Is 1 :iy 0 Φ 4.
-9- het membraan in contact is, een en ander als beschreven in het Japanse octrooischrift nr. 38432'80.
Aan de electrode volgens de uitvinding zijn wanneer de electrolyse wordt uitgevoerd door 5 de electrode op te nemen in een electrolyse-cel als aangegeven in de figuren 1 en 3, een aantal voedingsaansluitorganen 7 aangebracht aan de zijranden van de electrodeplaat 4 zodat een electrische stroom zijdelings wordt toegevoerd evenwijdig aan de langsrichting van het brugelement 6 of het uitstekende 10 element 16, en dit verdient de voorkeur om een toename van de spanning te voorkomen die het gevolg is van het verlies in de weerstand van de electrode-geleider.
Met de electrode volgens de uitvinding kan door te zorgen voor een groot aantal van de 15 hierboven beschreven openingen die rechthoekig van. vorm zijn, het vereiste voor de opening van de electrodeplaat (openings-verhouding ligt gewoonlijk tussen ongeveer 30 en ongeveer 60%) dat voor een electrode geldt, geheel worden bereikt, zodat de circulatie van de electrolyt-oplossing en. de ontsnapping 20 van het gegenereerde gas zeer gemakkelijk verlopen. Bovendien blijft, omdat het brugelement 6 of het uitstekende element 16 die bij elke opening 5 behorend, als één geheel is gevormd met de electrodeplaat 4 door extruderen of buigen, de oorspronkelijke plaat van de electrodeplaat als zodanig 25 zonder verlies van een gedeelte van de totale electrode-geleider of een functie daarvan. Aldus wordt, ofschoon in het geval van het gebruikelijke geponste metaal (zoals getekend in fig. 7 ) of geëxpandeerde metaal (zoals getekend in fig. 6) een vermindering in het electrodegeleidergedeelte die 30 overeenkomt met het gedeelte dat is verwijderd uit de oorspronkelijke plaat of met het als een opening gevormde gedeelte van de oorspronkelijke plaat, dat steeds een toename van de weerstand van de geleider veroorzaakt, een dergelijke -r5iV.
' ' W ' -»r -10- toename niet waargenomen in de electrode volgens de uitvinding. Voorts zijn in de electrode volgens de uitvinding, omdat een aantal voedingsaansluitorganen 8 zijn aangebracht aan de zijranden van de electrodeplaa 4 voor het zijdelings toevoeren 5 van een electrische stroom, de electrische stroom wegen parallel aan het brugelement 6 of het uitstekende element 16 en ondervindt dus de electrodegèleider geen aanzienlijk effect van het uitbuigen bij het tot stand brengen van de openingen. Tegelijkertijd treedt een gelijkmatige electrische stroom-10 verdeling over het oppervlak van de electrodeplaat op.
Omdat het brugelement 6 en het vrij uitstekende element 16 zijn gevormd door extruderen of buigen in de richting van het contactoppervlak tussen de electrode-plaat 4 en het diafragma vandaan, kan bovendien 15 het voornaamste functionerende oppervlak van de electrode in voldoende nauw contact met het diafragma worden gebracht.
In de voorbeelden van de uitvinding en in de vergelijkende voorbeelden die de stand van de techniek toelichten en die hierna worden gegeven, werden als volgt de 20 electroden vervaardigd en werden tests uitgevoerd waarbij zij werden gebruikt als de anode voor electrolyse volgens het ionenuitwisselingsmembraan-proces. Bij alle electrodes, gebruikmakend van titaan als het substraat van metaal, werd een bekleding die het oxide van hetzelfde edele metaal 25 bevatte, verkregen door een thermisch ontledingsproces, ,aangebracht op he oppervlak dat met het diafragma in aanraking moest komen.
VOORBEELD I
Een electrode waarvan de electrode-^ plaat een effectief electrode-oppervlak had van 30 cm x 25 cm en een dikte t van 1 mm waren de afmetingen van alle openingen: lengte a = 3 mm, breedte b = 45 mm, extrusie-diepte van de brug c = 3 mm, waarbij de openingsverhouding ongeveer 40% was •2 3 8 Jv? * f ' -11- met d = 0. (brug) .
VOORBEELD II
De electrode in Voorbeeld I ^ die verder werd voorzien van een aantal groeven met. een breedte van 0,5 nm en een diepte van 0,3 mm en een onderlinge afstand van 1 mm, in <è verticale richting over het gehele oppervlak dat met. het diafragma in aanraking moest komen.
(brug met groeven).
10
VOORBEELD III
Een electrode waarvan de electrode- plaat een effectief electrode-oppervlak had met een breedte ^ 30 cm x hoogte 25 cm en een dikte t - 1 mm waarbij elke opening een lengte a = 2 mm, een breedte b = 45 mm, en een o buigingshoek van het uitstekende element = 90 , en de openings-verhouding ongeveer 40% (gevormd als uitstekende dakrand) bedroeg.
20
VOORBEELD IV
De electrode in Voorbeeld III die verder werd voorzien van een aantal groeven met een breedte van 0,5 mm, een diepte van 0,3 mm en een onderlinge afstand 25 van 1 mm over het gehele oppevlak om met het diafragma in aanraking te komen in verticale richting, (gevormd als uitstekende dakrand en voorzien van groeven) VERGELIJKEND VOORBEELD I 30
Een plaat met een dikte van 1 mm.
§ 5 m -.* u c -12-
VERGELIJKEND VOORBEELD II
Geëxpandeerd metaal met de afmetingen Lw 8 x Sw 3,6 x St 1,2 x t 1 mmbij een openings- verhouding van ongeveer 35%.
5
VERGELIJKEND VOORBEELD III
Geponst metaal met een dikte t = 1 mm, een opening als een rond gat met een diameter van 2 mm, een onderlinge afstand tussen de openingen = 3 mm en een openingsverhouding van ongeveer 40%.
Tests werden uitgevoerd onder de volgende voorwaarden met gebruikmaking van elk van deze electrodes als anode.
^ In elk voorbeeld werd de electrische stroom zijdelings aan de anode toegevoerd.
Anode oplossingr 200 g/1 oplossing van
NaCl in water 20 Kathode oplossing: 35 gewichtsprocent oplossing van
NaOh in water
Kathode: geëxpandeerd metaal (Ni)
Diafragam: ionenuiwisselingsmembraan (vervaar- 22 digd door E.I. du Pont the Nemours & Co., merknaam "Nafion" 902)
Anode-Kathode- 2 mm afstand:
Temperatuur van 90°C
electrolyt:
Stroomdichtheid: 30 A/dm ··· ' >{ J’4 · ' >5 * t* ·.
V y w 3 ,.· L 1* 2 r t, -13-
De resultaten van de hierboven beschreven tests zijn samengevat in de volgende tabel A.
TABEL A ^ j weerstandsverlies electrolyse ^ _Nr.__Anode van geleider (mV) spanning (V)
Voorbeeld I brug 56 3,44
Voorbeeld II brug met groeven 78 3,46
Voorbeeld III gevormd als uit- 56 3,45 stekende rand
Voorbeeld IV gevormd als uit- 78 3,47 stekende rand met groeven ^Vergelijkend plaat 56 - 2)
Voorbeeld I
Vergelijkend geëxpandeerd 108 3,53
Voorbeeld II metaal 20
Vergelijkend geponst metaal 146 3,52
Voorbeeld III
ad 1) Het weerstandsverlies van de geleider
Vw werd verkregen door middel van de volgende vergelijking: V « i p£2/3 t (V) w o 2 i = dichtheid electrolyse-stroom (A/dm ) 0 : soortgelijke weerstand van geleider (ohm.cm) 30 1 : electrische belaste afstand (cm) t : plaatdikte van geleider (cm) ad 2) Electrolyse is onmogelijk omdat de plaat niet is geperforeerd.
1 -1 Λ 3 -14-
Zoals duidelijk blijkt uit de resultaten die in tabel A worden gegeven, is met de electrode volgens de uitvinding de spanning die overeenkomt met het weerstandsverlies van de geleider, zo gering als 5 die bij de niet geperforeerde plaat, en bijna de helft van de verliezen van het bekende geëxpandeerde metaal en het bekende geponste metaal, met dezelfde dikte en openingsver houding, zodat de electrolysespanning kan worden verlaagd met vanaf ongeveer 50 tot 100 mV door de toepassing 10 van de electrode volgens de uitvinding.
Zoals hierboven beschreven verschaft de electrode volgens de uitvinding een uitmuntende prestatie als een gas-genererende electrode die tegen het diafragma is geplaatst doordat niet alleen zowel de 15 circulatie van de electrolyt-oplossing als het afvoeren van het gegenereerde gas op doelmatige wijze worden bereikt, naar tevens de electrolysespanning kan worden verlaagd, hetgeen bewijst dat de uitvinding uiterst nuttig is op het gebied van de nijverheid.
Γ Λ Λ ·λ ? y y ν * ') .: ·.
Claims (5)
1. Electrode voor eleetrolyse- gekenmerkt door een electrodeplaat met daarin aangebracht een aantal openingen met rechthoekige vorm en de langsrichting praktisch horizontaal/ waarbij elk van de openingen een 5 bijbehorend brugelement en/of een element in de vorm van een afhangende rand heeft die als een geheel met de electrodeplaat zijn gevormd door hetzij extruderen of buigen in een richting van het contactoppervlak met het diafragma vandaan, en verder een aantal voedingsaansluitorganen die 10 zijn aangebracht in de zijranden van de electrodeplaat.
2. Electrode volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de openingsverhouding in het effectieve electrode-oppervlak van de electrodeplaat ligt tussen 30 en 60%.
3. Electrode volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de lengte van de rechthoekige openingen ligt tussen 1,5 en 5 mm en de breedte tussen 5 en 100 mm, en dat de dikte van de electrodeplaat ligt tussen 0. 5 en 2 mm.
4. Electrode volgens conclusie 1, 2 of 3, met het kenmerk, dat verticale groeven zijn aangebracht in tenminste het oppervlak van de electrodeplaat dat met het diafragma in aanraking moet komen. * ·ί» i *: ' 'λ '% - V · * *<· ^ ·< "W -16-
5. Electrode volgens één van de voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat tenminste het oppervlak van de electrodeplaat die met het diafragma in aanraking moet komen, een actieve electrode-bekleding draagt. -o-o-o-o-o-o- 5501908
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
JP60165912A JPS6227584A (ja) | 1985-07-29 | 1985-07-29 | 電解用電極 |
JP16591285 | 1985-07-29 | ||
JP18397685 | 1985-08-23 | ||
JP60183976A JPS6244589A (ja) | 1985-08-23 | 1985-08-23 | 電解用電極 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL8601906A true NL8601906A (nl) | 1987-02-16 |
Family
ID=26490463
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL8601906A NL8601906A (nl) | 1985-07-29 | 1986-07-23 | Electrode voor electrolyse bij toepassing van een diafragma. |
Country Status (8)
Country | Link |
---|---|
KR (1) | KR890002058B1 (nl) |
AU (1) | AU577957B2 (nl) |
DE (1) | DE3625506A1 (nl) |
FR (1) | FR2585372B1 (nl) |
GB (1) | GB2180556B (nl) |
IT (1) | IT1195878B (nl) |
NL (1) | NL8601906A (nl) |
SE (1) | SE464250B (nl) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3726674A1 (de) * | 1987-08-11 | 1989-02-23 | Heraeus Elektroden | Elektrodenstruktur fuer elektrochemische zellen |
DE4212678A1 (de) * | 1992-04-16 | 1993-10-21 | Heraeus Elektrochemie | Elektrochemische Membran-Zelle |
DE102010021833A1 (de) * | 2010-05-28 | 2011-12-01 | Uhde Gmbh | Elektrode für Elektrolysezelle |
CN107473336A (zh) * | 2017-09-20 | 2017-12-15 | 合肥齐兴电器有限责任公司 | 一种便携式电解水器 |
IT201800021490A1 (it) * | 2018-12-31 | 2020-07-01 | Leto Barone Giovanni | Cella elettrolitica per la produzione di gas ossidrogeno. |
Family Cites Families (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE453750C (de) * | 1927-12-14 | I G Farbenindustrie Akt Ges | Elektrolysierzelle | |
NL156233B (nl) * | 1949-10-24 | Societe Anonyme, Societe Industrielle Pour La Diffusion D'equipement Et De Materiel "Sidemat", Parijs. | Aansluitinrichting voor apparatuur op een brandstofhouder. | |
FR2070757B1 (nl) * | 1969-12-06 | 1973-02-02 | Nippon Soda Co | |
JPS52114571A (en) * | 1976-03-24 | 1977-09-26 | Tokuyama Soda Co Ltd | Electrolysis |
JPS5538432A (en) * | 1978-09-08 | 1980-03-17 | Hitachi Chem Co Ltd | Solar heat collector |
DE2854442A1 (de) * | 1978-12-16 | 1980-06-26 | Bayer Ag | Verfahren zur herstellung von hydantoingruppen enthaltenden polymeren |
JPS5927393B2 (ja) * | 1979-03-28 | 1984-07-05 | 東ソー株式会社 | 電極および電解方法 |
JPS56146884A (en) * | 1980-04-15 | 1981-11-14 | Asahi Chem Ind Co Ltd | Electrolysis method for alkali chloride using cation exchange membrane |
US4401530A (en) * | 1981-09-28 | 1983-08-30 | Diamond Shamrock Corporation | Electrode |
-
1986
- 1986-07-23 NL NL8601906A patent/NL8601906A/nl not_active Application Discontinuation
- 1986-07-25 IT IT48307/86A patent/IT1195878B/it active
- 1986-07-25 GB GB8618262A patent/GB2180556B/en not_active Expired
- 1986-07-28 SE SE8603238A patent/SE464250B/sv not_active IP Right Cessation
- 1986-07-28 DE DE19863625506 patent/DE3625506A1/de active Granted
- 1986-07-29 AU AU60664/86A patent/AU577957B2/en not_active Ceased
- 1986-07-29 KR KR1019860006214A patent/KR890002058B1/ko not_active IP Right Cessation
- 1986-07-29 FR FR8610966A patent/FR2585372B1/fr not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
KR870001331A (ko) | 1987-03-13 |
AU577957B2 (en) | 1988-10-06 |
SE8603238L (sv) | 1987-01-30 |
GB2180556B (en) | 1989-07-19 |
FR2585372A1 (fr) | 1987-01-30 |
GB2180556A (en) | 1987-04-01 |
DE3625506A1 (de) | 1987-02-05 |
GB8618262D0 (en) | 1986-09-03 |
KR890002058B1 (ko) | 1989-06-15 |
DE3625506C2 (nl) | 1989-12-07 |
IT1195878B (it) | 1988-10-27 |
IT8648307A0 (it) | 1986-07-25 |
AU6066486A (en) | 1987-02-05 |
SE8603238D0 (sv) | 1986-07-28 |
FR2585372B1 (fr) | 1990-12-21 |
SE464250B (sv) | 1991-03-25 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN1041850C (zh) | 电极、其制造方法及电极的用途 | |
EP1865092A2 (en) | Ion exchange membrane electrolyzer | |
IL45747A (en) | Electrolytic cells for the electrolysis of alkali metal chloride solutions | |
EP1378589B1 (en) | Ion exchange membrane electrolyzer | |
CN103498168B (zh) | 用于电解池的电极 | |
EP0159138B1 (en) | Electrode and electrolytic cell | |
NL8601906A (nl) | Electrode voor electrolyse bij toepassing van een diafragma. | |
TW200409396A (en) | Electrochemical cell | |
PL128858B1 (en) | Electrolyser electrode | |
JPH01290799A (ja) | モジュール式アノードのモザイクとしての集成アノード | |
JPS61502687A (ja) | 電流伝送要素をもつ単極または二極の電気化学末端ユニツト | |
JP3110551B2 (ja) | 電解槽 | |
EP1338681A2 (en) | Ion exchange membrane electrolyser | |
JPS5943885A (ja) | ガス発生電解槽用の電極装置 | |
US5225061A (en) | Bipolar electrode module | |
JP3501453B2 (ja) | イオン交換膜電解槽 | |
EP0220846B1 (en) | Electrolytic cell | |
EP0118973B1 (en) | Electrolytic cell | |
EP0112902A1 (en) | DOUBLE L-SHAPED ELECTRODE FOR SALT WATER ELECTROLYSIS CELL. | |
RU2002132878A (ru) | Биполярный многоцелевой электролизер для высоких токовых нагрузок | |
US4080279A (en) | Expandable anode for electrolytic chlorine production cell | |
NL7905820A (nl) | Kathode-element. kathode met tenminste een zo'n element en elektrolytische cel voorzien van een derge- lijke kathode. | |
KR970027368A (ko) | 막(membrane) 전해조에 사용하는 개량전극 | |
US4329218A (en) | Vertical cathode pocket assembly for membrane-type electrolytic cell | |
CA1126207A (en) | Anode of parallel resiliently mounted members with electrocatalytic coating |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BA | A request for search or an international-type search has been filed | ||
BB | A search report has been drawn up | ||
BC | A request for examination has been filed | ||
BV | The patent application has lapsed |