NL8301279A - Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patient. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patient. Download PDF

Info

Publication number
NL8301279A
NL8301279A NL8301279A NL8301279A NL8301279A NL 8301279 A NL8301279 A NL 8301279A NL 8301279 A NL8301279 A NL 8301279A NL 8301279 A NL8301279 A NL 8301279A NL 8301279 A NL8301279 A NL 8301279A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
heart
normalized
current
amperage
Prior art date
Application number
NL8301279A
Other languages
English (en)
Other versions
NL189547C (nl
NL189547B (nl
Original Assignee
Univ Erasmus
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Univ Erasmus filed Critical Univ Erasmus
Priority to NLAANVRAGE8301279,A priority Critical patent/NL189547C/nl
Priority to US06/527,419 priority patent/US4595015A/en
Publication of NL8301279A publication Critical patent/NL8301279A/nl
Publication of NL189547B publication Critical patent/NL189547B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL189547C publication Critical patent/NL189547C/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B5/00Measuring for diagnostic purposes; Identification of persons
    • A61B5/02Detecting, measuring or recording pulse, heart rate, blood pressure or blood flow; Combined pulse/heart-rate/blood pressure determination; Evaluating a cardiovascular condition not otherwise provided for, e.g. using combinations of techniques provided for in this group with electrocardiography or electroauscultation; Heart catheters for measuring blood pressure
    • A61B5/026Measuring blood flow
    • A61B5/0275Measuring blood flow using tracers, e.g. dye dilution

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Cardiology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Physiology (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Measuring Pulse, Heart Rate, Blood Pressure Or Blood Flow (AREA)

Description

, * . I
N/31.334-dV/kvn
Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patiënt.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patiënt, waarbij een indicator in de vorm van een impuls in de bloedbaan van de patiënt wordt geïnjecteerd, terwijl in 5 stromingsrichting gezien op een afstand van de injectieplaats een eerste signaal, dat overeenkomt met het concentratiever-loop van de indicator'wordt gemeten, welk eerste signaal wordt toegevoerd aan een verwerkingseenheid, die uit het eerste signaal en de geïnjecteerde indicatorhoeveelheid de stroom-10 sterkte van het hart kan berekenen, alsmede op een inrichting voor het toepassen van deze werkwijze.
Volgens een bekende werkwijze van deze soort, welke gewoonlijk met dilutie-methode wordt aangeduid, wordt een katheter in de bloedbaan van de patiënt gebracht, via welke 15 de indicator, zoals bijvoorbeeld een relatief koude vloeistof, zout, een kleurstof of dergelijke, in het bloed wordt geïnjecteerd, waarbij dezelfde katheter in de stromingsrichting van het bloed gezien op enige afstand van de injectieplaats een detector bezit, waarmee de concentratie van de geïnjec-20 teerde indicator kan worden gemeten. Op deze wijze kan een zogenaamde dilutie-curve worden bepaald, welke het verloop van de indicatorconcentratie aangeeft. Aangezien de geïnjecteerde indicatorhoeveelheid bekend is, kan hieruit de stroomsterkte van het hart worden bepaald. Hierbij geldt als voor-25 waarde, dat de stroomsterkte constant is. In de praktijk is aangetoond, dat de pulserende stroomsterkte ten gevolge van de hartactie, als constant mag worden beschouwd. Wanneer echter de patiënt door een beademingsapparaat wordt beademd, wordt de stroomsterkte zodanig beïnvloed, dat deze niet meer als 30 constant mag worden beschouwd, maar een fluctuerend karakter heeft,terwijl juist onder deze omstandigheden echter een nauwkeurige bepaling van de stroomsterkte gewenst is, aangezien deze stroomsterkte één van de criteria vormt voor het bepalen van de toestand van de patiënt. Uit onderzoekingen is gebleken, 35 dat bij het bepalen van de stroomsterkte van het hart door middel van deze bekende werkwijze de meetresultaten een spreiding van 65-125% van het gemiddelde kunnen vertonen.
8301279 - 2 -
Volgens een andere bekende werkwijze, welke gewoonlijk met pulscontour-methode wordt aangeduid, wordt een katheter in de bloedbaan van de patiënt gebracht, waarmee een signaal wordt gemeten, dat ongeveer evenredig is met 5 de stroomsterkte van het hart. Voor het bepalen van de stroomsterkte zelf, wordt' hierbij aangenomen, dat de karakteristieke impedantie van het bloedvatenstelsel achter de meet-plaats constant is. Aan deze voorwaarde wordt in de praktijk echter evenmin voldaan, aangezien deze karakteristieke im-10 pedantie met een betrekkelijk grote tijdconstante varieert. Hierdoor kunnen met deze bekende werkwijze evenmin betrouwbare meetresultaten worden verkregen.
De uitvinding beoogt een werkwijze van de in de aanhef genoemde soort te verschaffen, waarbij de bovengenoemde 15 bezwaren op eenvoudige, doch niettemin doeltreffende wijze zijn ondervangen.
Hiertoe heeft de werkwijze volgens de uitvinding het kenmerk, dat in dezelfde bloedbaan in de nabijheid vna de meetplaats van het eerste signaal een tweede signaal, 20 dat althans ongeveer evenredig is met de stroomsterkte van het hart, wordt gemeten, waarbij de beide signalen in een geheugen worden vastgelegd, waarna het tweede signaal wordt genormeerd naar een voorafbepaalde waarde van het tweede signaal, terwijl het eerste signaal wordt gecorrigeerd met 25 behulp van het genormeerde tweede signaal, waarbij de verwerk ingseenhe id de stroomsterkte van het hart berekent uit het gecorrigeerde eerste signaal.
Op deze wijze wordt de beïnvloeding van het eerste signaal door de variërende stroomsterkte nagenoeg volledig 30 geëlimineerd, zodat de stroomsterkte van het hart met grote nauwkeurigheid kan worden bepaald. Uit proefnemingen is gebleken, dat de bepaling van de stroomsterkte met behulp van de werkwijze volgens de uitvinding een nauwkeurigheid van 5-10% heeft.
35 Volgens de uitvinding kan het eerste signaal met het genormeerde tweede signaal worden vermenigvuldigd.
Bij voorkeur wordt de tijdas van het eerste signaal getransformeerd met behulp van het genormeerde tweede signaal. Hierdoor kan de door het eerste signaal bepaalde dilutie-40 curve zeer goed worden beschreven door modelfuncties, waar- 8301279 - 3 - ; door berekeningen van het nalek- en/of recirculatie-aandeel in de dilutie-curve met grote nauwkeurigheid kan worden uitgevoerd.
Volgens de uitvinding kan het tweede signaal worden 5 genormeerd naar een bij één slagvolume van het hart behorende signaalwaarde van het tweede signaal, waarbij volgens de uitvinding met behulp van de berekende stroomsterkte en de genoemde, bij één slagvolume van het hart behorende signaalwaarde van het tweede signaal de evenredigheidsconstante tus-10 sen het tweede signaal en de stroomsterkte kan worden berekend, waarna de verwerkingseenheid continu de stroomsterkte bepaalt aan de hand van het tweede signaal. Hierdoor is het mogelijk om de gemiddelde stroomsterkte per hartslag continu in de tijd te volgen, zolang de omstandigheden niet variëren, 15 d.w.z. zolang de evenredigheidsconstante niet varieert.
De uitvinding betreft tevens een inrichting voor het toepassen van de werkwijze volgens één der voorgaande conclusies, voorzien van een verwerkingseenheid met een eerste ingang voor een eerste signaal, dat afhankelijk is van de con-20 centratie van een indicator in de bloedbaan van een patiënt, met een besturingsuitgang voor het besturen van een injectie-orgaan, waarmee een indicator in de bloedbaan van de patiënt kan worden geïnjecteerd, en met een rekenorgaan, dat uit het eerste signaal en de geïnjecteerde hoeveelheid de stroomsterk-25 te van het hart kan berekenen, welke inrichting volgens de uitvinding daardoor wordt gekenmerkt, dat de verwerkingseenheid is voorzien van een tweede ingang voor een tweede signaal dat althans ongeveer evenredig is met de stroomsterkte van het hart, en een geheugen voor het vastleggen van de beide 30 signalen, waarbij het rekenorgaan het tweede signaal normeert naar een bepaalde waarde van het tweede signaal en het eerste signaal corrigeert met behulp van het genormeerde tweede signaal, terwijl het rekenorgaan de stroomsterkte van het hart berekent uit het gecorrigeerde signaal.
• 35 De uitvinding wordt hierna nader toegelicht aan de hand van de tekening, waarin een uitvoeringsvoorbeeld is weergegeven.
Fig. 1 is een vereenvoudigd blokschema van een uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding.
40 Fig. 2 geeft schematisch enkele diagrammen weer ter 8301279 ^ ' - 4 - toelichting van de werkwijze volgens de uitvinding.
In fig. 1 is een sterk vereenvoudigd blokschema van een inrichting voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patiënt weergegeven. De inrichting omvat een 5 verwerkingseenheid 1, die is voorzien van een besturingsuit-gang 2, waarmee de verwerkingseenheid 1 een schematisch weergegeven injectieorgaan 3 kan besturen, waarmee een indicator in de bloedbaan van de patiënt kan worden geïnjecteerd. Hiertoe wordt op gebruikelijke wijze een Swan-Ganz katheter in 10 de bloedbaan van de patiënt gebracht, via welke de indicator wordt geïnjecteerd. De indicator kan bijvoorbeeld worden gevormd door een koude vloeistof, zout, een kleurstof of dergelijke. De katheter bezit-op enige afstand van de injectie-opening een schematisch aangeduide detector 4, waarmee de 15 concentratie van de indicator in het bloed kan worden gemeten. Deze detector 4 wordt aangesloten op een ingang 5 van de beschreven inrichting. Het verkregen meetsignaal wordt hierbij versterkt door een versterker 6 en toegevoerd aan een eerste ingang 7 van de verwerkingseenheid 1.
20 Op deze wijze kan een zogenaamde dilutie-curve, welke het verloop van de concentratie in de tijd weergeeft, worden bepaald, waaruit op grond van de geïnjecteerde indi-catorhoeveelheid de stroomsterkte van het hart kan worden berekend. Er geldt namelijk 25 nu = fC(t) . Q (t) d t (1) waarin nu de geïnjecteerde indicatorhoeveelheid, C(t) het concentratieverloop en Q(t) de stroomsterkte van het hart is. Hieruit volgt dat rai Q(t) = -z- .
J C(t) dt 1 2 3 4 5 6 8301279
Uit onderzoekingen is gebleken, dat op deze wijze 2 geen nauwkeurige meetresultaten kunnen worden bereikt, aange 3 zien de pulserende stroomsterkte van het hart een fluctuerend 4 karakter heeft, in het bijzonder wanneer de patiënt wordt 5 beademd door een beademingsapparaat.
6
Ten einde de invloed van een variërende stroom sterkte te elimineren, wordt een tweede signaal gemeten, dat althans ongeveer evenredig is met de stroomsterkte van - 5 - het hart. Hiertoe wordt bijvoorbeeld met behulp van een in dezelfde katheter aangebrachte schematisch aangeduide detector 8 de druk in de nabijheid van de detector 4 gemeten. Het is echter ook mogelijk de stroomsnelheid van het bloed in de 5 nabijheid van de detector 4 te meten. Dit tweede signaal wordt toegevoerd aan een ingang 9 van de inrichting en na versterking door een versterker 10 aan een tweede ingang 11 van de verwerkingseenheid 1 geleverd. De verwerkingseenheid 1 legt gedurende de meting van het concentratieverloop de beide sig-10 nalen vast in een geheugen 12. Voor het bepalen van de gemiddelde stroomsterkte wordt het tweede signaal nu genormeerd naar het gemiddelde van het tweede signaal over een ademhaling. Uit de bovengenoemde vergelijking (1) volgt immers dat — Γ = Q / C(t) . —— dt
J Q
15 waaruit voor de gemiddelde stroomsterkte volgt m.
— * Q = ---- r q (t) /C(t) . —- dt J ü
Hieruit blijkt, dat het eerste signaal met het genormeerde tweede signaal kan worden gecorrigeerd, waardoor een betrouwbare bepaling van de gemiddelde stroomsterkte wordt verkregen.
20 In fig. 2 zijn ter toelichting enkele schematische diagrammen weergegeven. In fig. 2(a) is een theoretisch druk-verloop weergegeven, terwijl fig. 2(b) een bijbehorende dilu-tie-curve toont. Uit fig. 2(b) blijkt, dat de dilutie-curve inderdaad sterk wordt beïnvloed door een variërende stroom- 25 sterkte. In fig. 2(c) is de gecorrigeerde dilutie-curve af-gebeeld, welke is verkregen door het gemeten concentratieverloop te vermenigvuldigen met het genormeerde tweede signaal volgens de vergelijking Q(t)
Cf = C(t) . -33-Q
30 Als alternatief voor de correctie volgens fig. 2(c) kan het concentratieverloop worden gecorrigeerd volgens de 8301279 * - b - formule Q(t) t- = t Λ + - . (t - t „ ) fn n-1 — ' n n-1 «
Q
Hierbij wordt de tijdas van het concentratieverloop gecorrigeerd , hetgeen het voordeel heeft, dat de gecorrigeerde 5 dilutie-curve thans overeenkomt met een verwachte dilutie-curve, waardoor een nauwkeurige beschrijving door middel van gebruikelijke modelfuncties mogelijk is. De wijze, waarop het eerste signaal wordt gecorrigeerd met het genormeerde tweede signaal kan worden gekozen door middel van een bedienings-10 orgaan 13.
Als alternatief kan het tweede signaal worden genormeerd naar een bij één slagvolume van het hart behorende signaalwaarde van het tweede signaal. De waarde, waarmee het tweede signaal wordt genormeerd, kan eveneens door middel van 15 het bedieningsorgaan 13 worden gekozen.Uit de berekende stroom-sterkte en de genoemde signaalwaarde kan dan de evenredigheids-factor tussen het tweede signaal en de stroomsterkte worden berekend. De verwerkingseenheid 1 is nu in staat om de gemiddelde stroomsterkte per hartslag continu in de tijd te volgen, 20 zolang de omstandigheden zodanig blijven, dat de berekende evenredigheidsfactor geldt. Indien niet meer aan deze voorwaarde wordt voldaan, kan opnieuw een indicator in de bloedbaan van de patiënt worden geïnjecteerd en op de boven beschreven wijze de meting ter bepaling van de stroomsterkte worden 25 herhaald.
Opgemerkt wordt, dat alle meetresultaten op op zichzelf bekende wijze kunnen worden weergegeven op een geschikt weergeeforgaan 14.
De uitvinding is niet beperkt tot het in het voor-30 gaande beschreven uitvoeringsvoorbeeld, dat binnen het kader der uitvinding op verschillende manieren kan worden gevarieerd.
8301279 *

Claims (9)

1. Werkwijze voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patiënt, waarbij een indicator in de vorm van een impuls in de bloedbaan van de patiënt wordt geïnjecteerd, terwijl in stromingsrichting gezien op een af-5 stand van de injectieplaats een eerste signaal, dat overeenkomt met het concentratieverloop van de indicator wordt gemeten, welk eerste signaal wordt toegevoerd aan een verwer-kingseenheid, die uit het eerste signaal en de geïnjecteerde indicatorhoeveelheid de stroomsterkte van het hart kan bere-10 kenen, met het kenmerk, dat in dezelfde bloedbaan in de nabijheid van de meetplaats van het eerste signaal een tweede signaal, dat althans ongeveer evenredig is met de stroomsterkte van het hart, wordt gemeten, waarbij de beide signalen in een geheugen worden vastgelegd, waarna het twee-15 de signaal wordt genormeerd naar een voorafbepaalde waarde van het tweede signaal, terwijl het eerste signaal wordt gecorrigeerd met behulp van het genormeerde tweede signaal, waarbij de verwerkingseenheid de stroomsterkte van het hart berekent uit het gecorrigeerde eerste signaal.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, dat het eerste signaal met het genormeerde tweede signaal wordt vermenigvuldigd.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, dat de tijdas van het eerste signaal wordt ge- 25 transformeerd met behulp van het genormeerde tweede signaal.
4. Werkwijze volgens conclusie 1,2 of 3,met het kenmerk, dat het tweede signaal wordt genormeerd naar het gemiddelde van het tweede signaal over een ademhaling.
5. Werkwijze volgens conclusie 1,2 of 3, met het kenmerk, dat het tweede signaal wordt genormeerd naar een bij één slagvolume van het hart behorende signaal-waarde van het tweede signaal.
6. Werkwijze volgens conclusie 5,met het 35 kenmerk, dat met behulp van de berekende stroomsterkte en de genoemde, bij één slagvolume van het hart behorende signaalwaarde van het tweede signaal de evenredigheidscon-stante tussen het tweede signaal en de stroomsterkte wordt 8301279 ^ - 8 - berekend, waarna de verwerkingseenheid continu de stroomsterk-te bepaalt aan de hand van het tweede signaal.
7. Inrichting voor het toepassen van de werkwijze volgens één der voorgaande conclusies/ voorzien van een 5 verwerkingseenheid met een eerste ingang voor een eerste signaal, dat afhankelijk is van de concentratie van een indicator in de bloedbaan van een patiënt, met een besturings-uitgang voor het besturen van een injectieorgaan, waarmee een indicator in de bloedbaan van de patiënt kan worden ge-10 injecteerd, en met een rekenorgaan, dat uit het eerste signaal en de geïnjecteerde hoeveelheid de stroomsterkte van het hart kan berekenen, met het kenmerk, dat de verwerkingseenheid is voorzien van een tweede ingang voor een tweede signaal dat althans ongeveer evenredig is met de 15 stroomsterkte van het hart, en een geheugen voor het vastleggen van de beide signalen, waarbij het rekenorgaan het tweede signaal normeert naar een bepaalde waarde van het tweede signaal en het eerste signaal corrigeert met behulp van het genormeerde tweede signaal, terwijl het rekenorgaan 20 de stroomsterkte van het hart berekent uit het gecorrigeerde eerste signaal.
8. Inrichting volgens conclusie 7, m e t het k e n m e r k,dat een bediëningsorgaan is aangebracht, waarmee de waarde, waarmee het tweede signaal wordt genormeerd, 25 kan worden gekozen.
9. Inrichting volgens conclusie 7of8,geken-merkt door middelen voor het bepalen van de evenredig-heidsconstante tussen het tweede signaal en de stroomsterkte van het hart uit de berekende stroomsterkte. 8301279
NLAANVRAGE8301279,A 1983-04-12 1983-04-12 Stelsel voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patient. NL189547C (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NLAANVRAGE8301279,A NL189547C (nl) 1983-04-12 1983-04-12 Stelsel voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patient.
US06/527,419 US4595015A (en) 1983-04-12 1983-08-29 Method and apparatus for estimating the cardiac output of the heart of a patient

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NLAANVRAGE8301279,A NL189547C (nl) 1983-04-12 1983-04-12 Stelsel voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patient.
NL8301279 1983-04-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8301279A true NL8301279A (nl) 1984-11-01
NL189547B NL189547B (nl) 1992-12-16
NL189547C NL189547C (nl) 1993-05-17

Family

ID=19841692

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8301279,A NL189547C (nl) 1983-04-12 1983-04-12 Stelsel voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patient.

Country Status (2)

Country Link
US (1) US4595015A (nl)
NL (1) NL189547C (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4739771A (en) * 1986-02-20 1988-04-26 Kim Manwaring Thermal method and apparatus for measuring organ blood perfusion

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4745928A (en) * 1984-01-13 1988-05-24 American Hospital Supply Corporation Right heart ejection fraction and cardiac output catheter
JPS62207435A (ja) * 1986-03-07 1987-09-11 テルモ株式会社 心拍出量測定用カテ−テル
DE3856499T2 (de) * 1987-03-05 2002-07-11 Terumo Corp Vorrichtung zur kontinuierlichen Messung der relativen Änderung des Herzzeitvolumens
DE3714027A1 (de) * 1987-04-27 1988-11-10 Alt Eckhard Katheter und geraet zum anschluss an einen katheter
US4951682A (en) * 1988-06-22 1990-08-28 The Cleveland Clinic Foundation Continuous cardiac output by impedance measurements in the heart
JPH02128753A (ja) * 1988-11-09 1990-05-17 Terumo Corp 心拍出量測定装置
JPH02185232A (ja) * 1989-01-13 1990-07-19 Terumo Corp 生体情報計測装置
JP2866132B2 (ja) * 1990-01-29 1999-03-08 テルモ株式会社 流速センサプローブ
FI931234A (fi) * 1993-03-19 1994-09-20 Instrumentarium Oy Menetelmä potilaan tilan seuraamiseksi
US5797398A (en) * 1993-08-13 1998-08-25 Thermal Technologies, Inc. Method and apparatus for measuring continuous blood flow at low power
US5928155A (en) * 1997-01-24 1999-07-27 Cardiox Corporation Cardiac output measurement with metabolizable analyte containing fluid
US6299583B1 (en) 1998-03-17 2001-10-09 Cardiox Corporation Monitoring total circulating blood volume and cardiac output
US6986744B1 (en) 1999-02-02 2006-01-17 Transonic Systems, Inc. Method and apparatus for determining blood flow during a vascular corrective procedure
NL1011339C2 (nl) * 1999-02-18 2000-08-22 Johannes Jacobus Schreuder Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt.
IT1315206B1 (it) 1999-04-27 2003-02-03 Salvatore Romano Metodo e apparato per la misura della portata cardiaca.
US6534300B1 (en) * 1999-09-14 2003-03-18 Genzyme Glycobiology Research Institute, Inc. Methods for producing highly phosphorylated lysosomal hydrolases
US6770468B1 (en) 1999-09-14 2004-08-03 Genzyme Glycobiology Research Institute, Inc. Phosphodiester-α-GlcNAcase of the lysosomal targeting pathway
CA2356254C (en) 1999-10-28 2005-06-07 Pulsion Medical Systems Ag Apparatus, computer system and computer program for determining a cardio-vascular parameter
US6746408B2 (en) * 2001-05-29 2004-06-08 Transonic Systems Inc. Method of blood flow measurement in arterio-venous hemodialysis shunts by indicator dilution
US20030124652A1 (en) * 2001-12-21 2003-07-03 Novazyme Pharmaceuticals, Inc. Methods of producing high mannose glycoproteins in complex carbohydrate deficient cells
US6905856B2 (en) * 2001-12-21 2005-06-14 Genzyme Glycobiology Research Institute, Inc. Soluble GlcNAc phosphotransferase
US6800472B2 (en) * 2001-12-21 2004-10-05 Genzyme Glycobiology Research Institute, Inc. Expression of lysosomal hydrolase in cells expressing pro-N-acetylglucosamine-1-phosphodiester α-N-acetyl glucosimanidase
US7220230B2 (en) 2003-12-05 2007-05-22 Edwards Lifesciences Corporation Pressure-based system and method for determining cardiac stroke volume
US7452333B2 (en) * 2003-12-05 2008-11-18 Edwards Lifesciences Corporation Arterial pressure-based, automatic determination of a cardiovascular parameter
US7422562B2 (en) * 2003-12-05 2008-09-09 Edwards Lifesciences Real-time measurement of ventricular stroke volume variations by continuous arterial pulse contour analysis
EP1887929B1 (en) * 2005-05-19 2009-07-22 Jozef Reinier Cornelis Jansen Apparatus for determining at least one patient-related parameter for monitoring a patient
US20090270739A1 (en) * 2008-01-30 2009-10-29 Edwards Lifesciences Corporation Real-time detection of vascular conditions of a subject using arterial pressure waveform analysis

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3304413A (en) * 1963-03-26 1967-02-14 Hewlett Packard Co Cardiac output computer
US3433935A (en) * 1963-07-12 1969-03-18 Herbert Sherman Apparatus for computation particularly adapted for producing a measure of transit time and the like
US3651318A (en) * 1970-01-26 1972-03-21 Jan A Czekajewski Cardiac output computer
FR2291731A1 (fr) * 1974-11-20 1976-06-18 Obermajer Wladimir Procede et dispositif de mesure de la capacite cardiaque
US3987788A (en) * 1975-07-09 1976-10-26 American Hospital Supply Corporation System for computing cardiac flow rates from thermodilution measurements
US4120295A (en) * 1976-12-13 1978-10-17 Hill Thomas A Apparatus for integration of fluid dilution curves
US4326539A (en) * 1978-11-28 1982-04-27 Wladimir Obermajer Process for measuring the cardiac volume

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4739771A (en) * 1986-02-20 1988-04-26 Kim Manwaring Thermal method and apparatus for measuring organ blood perfusion

Also Published As

Publication number Publication date
NL189547C (nl) 1993-05-17
US4595015A (en) 1986-06-17
NL189547B (nl) 1992-12-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8301279A (nl) Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patient.
EP1125548B1 (en) Triggered flow measurement
AU2006291620B2 (en) Method and device for determining flow in a blood vessel
EP1076511B1 (en) System for measuring flow in narrow channels comprising a temperature and a pressure sensor
EP2087836B1 (en) Apparatus and method for determining a physiological parameter
DE60124736T2 (de) Vorrichtung zur messung des abschnittsweisen volumens und der elektrischen parallelleitfähigkeit einer herzkammer oder eines blutgefässes
US3994284A (en) Flow rate computer adjunct for use with an impedance plethysmograph and method
US4236527A (en) Cardiac output detection by multiple frequency thermodilution
US20010000792A1 (en) Method and apparatus for measuring continuous blood flow at low power
Fisher et al. The effect of variations of pulsed Doppler sampling site on calculation of cardiac output: an experimental study in open-chest dogs.
Labovitz et al. The effects of sampling site on the two-dimensional echo-Doppler determination of cardiac output
US6537230B1 (en) Apparatus, computer system and computer program for determining a cardio-vascular parameter of a patient
US4230126A (en) Apparatus and method for measuring extravascular lung water
US4676252A (en) Double indicator pulmonary edema measurement
Szwarc et al. Conductance catheter measurements of left ventricular volume in the intact dog: parallel conductance is independent of left ventricular size
US5579778A (en) Method and apparatus for producing thermodilution cardiac output measurements utilizing a neural network
US20160278717A1 (en) Arterial pressure-based determination of cardiovascular parameters
NL1011339C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt.
EP0015294B1 (en) Apparatus for measuring extravascular lung water
NL1005572C1 (nl) Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt.
Greenfield Jr et al. Evaluation of the pressure time derivative method for estimating peak blood flow
Fuerst et al. Measurement of absolute blood iodine concentration during digital subtraction ventriculography
US9968304B2 (en) Detecting a vasoactive agent in the bloodstream
Min et al. Sensitivity and afterload independence of zero-load aortic flow
Kettunen et al. Stewart-Hamilton and gamma variate methods in computer analysis of dye curves

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20011101