NL1005572C1 - Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt. - Google Patents

Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt. Download PDF

Info

Publication number
NL1005572C1
NL1005572C1 NL1005572A NL1005572A NL1005572C1 NL 1005572 C1 NL1005572 C1 NL 1005572C1 NL 1005572 A NL1005572 A NL 1005572A NL 1005572 A NL1005572 A NL 1005572A NL 1005572 C1 NL1005572 C1 NL 1005572C1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
indicator
patient
signal
blood flow
respiration
Prior art date
Application number
NL1005572A
Other languages
English (en)
Inventor
Jozef Reinier Cornelis Jansen
Jan Schreuder
Original Assignee
Jozef Reinier Cornelis Jansen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jozef Reinier Cornelis Jansen filed Critical Jozef Reinier Cornelis Jansen
Priority to NL1005572A priority Critical patent/NL1005572C1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1005572C1 publication Critical patent/NL1005572C1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B5/00Measuring for diagnostic purposes; Identification of persons
    • A61B5/02Detecting, measuring or recording pulse, heart rate, blood pressure or blood flow; Combined pulse/heart-rate/blood pressure determination; Evaluating a cardiovascular condition not otherwise provided for, e.g. using combinations of techniques provided for in this group with electrocardiography or electroauscultation; Heart catheters for measuring blood pressure
    • A61B5/026Measuring blood flow
    • A61B5/0275Measuring blood flow using tracers, e.g. dye dilution

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Cardiology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Physiology (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Measuring Pulse, Heart Rate, Blood Pressure Or Blood Flow (AREA)

Description

Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt.
De uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor het bepalen van de 5 gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt met slechts één bepaling. Hiertoe is de inrichting voorzien van ten minste een in de bloedbaan van de patiënt aan te brengen detector, een verwerkingseenheid met een eerste ingang voor een door de detector geleverd signaal, dat afhankelijk is van de concentratie van een indicator in de bloedbaan van een patiënt, en een tweede ingang voor een / 10 door een tweede detector geleverd signaal dat afkomstig is van de ademhaling/beademing , en met een besturingsuitgang voor het besturen van een injectie-orgaan, waarmee een indicator in de bloedbaan van de patiënt kan worden geïnjecteerd, en een rekenorgaan dat uit het tweede signaal de duur van de injectie bepaalt en dat uit het eerste signaal en de geïnjecteerde hoeveelheid is indicator en uit de gemeten of bekende concentratie van de geïnjecteerde indicator de bloedstroomsterkte van het hart berekent.
Een inrichting voor het bepalen van de bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt met tenminste een ingang voor een door een detector geleverd signaal dat afhankelijk is van de concentratie van indicator in de bloedbaan maar zonder een 20 door een tweede detector geleverd ademhalings/beademingssignaal is algemeen bekend. Met dit bekende stelsel kan een zogenaamde dilutiemethode worden uitgevoerd waarbij een catheter in de bloedbaan van de patiënt wordt ingebracht, via welke een indicator, zoals bijvoorbeeld een relatief koude vloeistof, een kleurstof of dergelijke, in het bloed wordt geïnjecteerd, waarbij zich op dezelfde 25 of een soortgelijke catheter in de stromingsrichting van het bloed gezien op enige afstand van de injectieplaats een detector bevindt, waarmee de concentratie van 1005572 2 de indicator in het bloed kan worden gemeten. Op deze wijze kan met dit stelsel een zogenaamde dilutiecurve worden bepaald welke het verloop van de indicatorconcentratie aangeeft. Aangezien de geïnjecteerde indicatorhoeveelheid bekend is, kan hieruit de bloedstroomsterkte worden bepaald. Hierbij geldt als s voorwaarde, dat de bloedstroomsterkte van het hart constant is. In de praktijk is gebleken, dat er twee belangrijke soorten van verstoringen van een constante bloedstroomsterkte zijn; dit zijn enerzijds de pulserende stroomsterkte ten gevolge van de hartactie en anderzijds alle andere laagfrequente variaties in de stroomsterkte, zoals die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door beademing van de 10 patiënt. De stroomsterktevariaties ten gevolge van de hartactie worden in het algemeen niet als verstorend ervaren, voor toepassing van de indicator dilutiemethode.
Wanneer echter een patiënt door een beademingsapparaat wordt beademd, wordt de stroomsterkte zodanig beïnvloed, dat deze niet meer als constant mag worden 15 beschouwd, maar een fluctuerend karakter heeft, terwijl juist onder deze omstandigheden een nauwkeurige bepaling van de gemiddelde stroomsterkte gewenst is, aangezien deze stroomsterkte één van de criteria vormt voor de bepaling van de toestand van de patiënt. Uit onderzoekingen, van o.a. Jansen e.a. Intensive Care Med 1990,16, p. 422-425,. is gebleken, dat bij het bepalen van de 20 stroomsterkte van het hart met behulp van dit bekende stelsel de meetresultaten een spreiding van 65-125% van het gemiddelde kunnen vertonen .
De uitvinding beoogt een inrichting van in de aanhef genoemde soort te verschaffen waarbij de bezwaren ten gevolge van een niet-constante 25 stroomsterkte van het bloed op eenvoudige, doch niettemin doeltreffende wijze zijn ondervangen.
1005572 3
Hiertoe heeft de inrichting van een in de aanhef genoemde soort volgens de uitvinding het kenmerk, dat de verwerkingseenheid is voorzien van een tweede ingang voor een, door een tweede detector geleverd signaal dat evenredig is met de fase van de ademhaling/beademing, en een geheugen voor het vastleggen van 5 de signalen geleverd door de eerste en tweede detector en de ademhalings/beademings-periode. Waarbij er een injectie van indicator plaats vindt over exact de duur van een ademhalings/beademings-periode, waarbij het rekenorgaan uit de geïnjecteerde hoeveelheid indicator en het concentratieverloop gemeten met de eerste detector de gemiddelde stroomsterkte van het hart bepaalt, ίο De waarde van het eerste signaal wordt op deze wijze gewogen voor alle tijdstippen over de ademhalings/beademings-cyclus, zodat de gemiddelde stroomsterkte van het hart met grote nauwkeurigheid kan worden bepaald. Uit proefnemingen is gebleken, dat bij het bepalen van de stroomsterkte met behulp van de inrichting de meetresultaten een spreiding kleiner dan 90-110% van het is gemiddelde vertonen.
De uitvinding wordt hier nader toegelicht aan de hand van figuur 1 waarin een uitvoeringsvoorbeeld is weergegeven, zonder zich hiertoe te beperken.
In figuur 1 is een blokschema, van een uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding, voor het bepalen van de bloedstroomsterkte van een patiënt 20 weergegeven. Deze inrichting omvat een verwerkingseenheid 1, die is voorzien van een besturingsuitgang 8, waarmee de verwerkingseenheid 1 een schematisch weergegeven injectie-orgaan 9 kan besturen, waarmee een indicator in de bloedbaan van de patiënt kan worden geïnjecteerd. Hiertoe wordt op de gebruikelijke wijze een (thermodilutie)catheter in een bloedvat van een patiënt 25 gebracht, via deze catheters zal een indicator worden geïnjecteerd. De indicator kan bijvoorbeeld worden gevormd door een koude vloeistof, een kleurstof, een J 00557 2 4 zoutoplossing, een glucoseoplossing of dergelijke. De catheter bezit op enige afstand van de injectie-opening een schematisch aangeduide detector 2, waarmee de concentratie van de indicator in het bloed kan worden gemeten. Deze detector 2 wordt aangesloten op ingang 3 van de inrichting. Het verkregen meetsignaal s wordt hierbij versterkt door versterker 4 en toegevoerd aan de ingang van de verwerkingseenheid 1. Op deze wijze kan een zogenaamde verdunningscurve, welke het verloop van de concentratie in de tijd weergeeft, worden bepaald, waaruit op grond van de geïnjecteerde indicatorhoeveelheid de bloedstroomsterkte van het hart kan worden berekend. Er geld namelijk: m, = jQ'b( 0 cityit ίο waarin ιη de geïnjecteerde indicatorhoeveelheid, C(t) het concentratieverloop en Q’(t) de bloedstroomsterkte is. Bij constante bloedstroomsterkte en een injectie van koude als indicator kan de volgende vergelijking geschreven worden
Q, Pi S, (Tb - T) --Q’b?b Sb fATbW
waarin Q; het injectie volume, p de soortelijke warmte en S de soortelijke massa van (i) injectaat en (b) bloed respectievelijk, T temperatuur, Q’b 15 bloedstroomsterkte en ATb de verandering in temperatuur van het bloed door de injectie van koude vloeistof.
Herschikking van de formule laat zien hoe de bloedstroomsterkte berekend kan worden.
„ οΜη-Ό ρ„5,/Δ7\m 1005572 5
Deze formule vormt de basis voor de meeste thermodilutie “cardiac output” computers.
Uit onderzoek is gebleken, dat op deze wijze geen nauwkeurige meetresultaten kunnen worden bereikt, aangezien de pulserende stroomsterkte van het hart een 5 fluctuerend karakter heeft, in het bijzonder wanneer de patiënt wordt beademd door een beademingsapparaat.
Teneinde de invloed van een variërende stroomsterkte te elimineren, wordt een tweede signaal gemeten, dat althans evenredig is met de ademhaling/beademing.
Hiertoe wordt met behulp van een schematisch aangeduide detector 5 een / ίο ademhalings/beademings gerelateerd signaal gemeten. Een dergelijk signaal kan zijn de kooldioxyde concentratie, de luchtstroomsterkte, de temperatuur van de ademlucht of dergelijke. Dit tweede signaal wordt toegevoegd aan ingang 6 van de inrichting en wordt na versterking door een versterker 7 aan een tweede ingang van de verwerkingseenheid 1 geleverd. De verwerkingseenheid uitgevoerd is met een rekentuig bepaalt uit dit tweede signaal ademteug op ademteug de duur van de ademhalings/beademingscyclus. Op het moment van meting, aangegeven via invoerorgaan 10, verzorgt de verwerkingseenheid 1 een injectie van indicator exact over de duur van een ademhalingscyclus en legt gedurende de meting het concentratie verloop van de indicator vast. Met slechts één zo’n gecontroleerde 20 injectie over de duur van een ademhalings/beademingscyclus, wordt eenzelfde resultaat bereikt (de gemiddelde stroomsterkte) als door het gemiddelde te berekenen van een groot aantal metingen volgens de conventionele methode zoals o.a. beschreven door Jansen, Intensive Care Med 1995,21, p. 961-697. Opgemerkt wordt, dat alle (meetresultaten op een op zichzelf bekende wijze 25 kunnen worden weergegeven op een geschikt weergeeforgaan 11.
Hierbij 1 blad tekening 1005572

Claims (3)

1. Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt voorzien van een in de bloedbaan van de patiënt aan te brengen detector en een verwerkingseenheid met een eerste ingang voor een door de 5 detector geleverd signaal, dat afhankelijk is van de concentratie van een indicator in de bloedbaan van de patiënt, met besturingsuitgangen voor het gecontroleerd besturen van een injectie orgaan waarmee een indicator in de bloedbaan van een patiënt kan worden geïnjecteerd, en met een rekenorgaan, dat uit het eerste signaal en de geïnjecteerde hoeveelheid indicator de bloedstroomsterkte van het / ίο hart kan berekenen, met het kenmerk, dat de verwerkingseenheid is voorzien van een tweede ingang voor een tweede signaal, dat afhankelijk is van de ademhaling/beademing, waarbij een rekenorgaan uit het tweede signaal ademteug op ademteug de periodeduur van de ademhaling/beademing berekent dat vervolgens gelijk gesteld wordt aan de duur waarover een injectie plaats zal is vinden, terwijl het rekenorgaan uit de aldus geïnjecteerde hoeveelheid indicator en het concentratieverloop van de indicator in het bloed van de patiënt de bloedstroomsterkte van het hart van de patiënt berekent.
2. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk dat in de verwerkingseenheid een rekentuig wordt opgenomen, geladen met een rekenprogramma om uit het 20 verloop van het tweede aan de ademhaling/beademing gerelateerde signaal de duur waarover de indicator moet worden geïnjecteerd te berekenen en de injector te besturen.
3. Inrichting volgens conclusie 1 en 2, met als kenmerk dat de verwerkingseenheid middelen omvat voor het filteren van hoogfrequente ruis 25 (zoals door diathermie) op de indicatorverdunningscurve en het ademhalings/beademings-signaal. 1005572
NL1005572A 1997-03-19 1997-03-19 Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt. NL1005572C1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1005572A NL1005572C1 (nl) 1997-03-19 1997-03-19 Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1005572A NL1005572C1 (nl) 1997-03-19 1997-03-19 Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt.
NL1005572 1997-03-19

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1005572C1 true NL1005572C1 (nl) 1998-09-22

Family

ID=19764626

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1005572A NL1005572C1 (nl) 1997-03-19 1997-03-19 Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1005572C1 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1016122C2 (nl) * 2000-09-07 2002-03-11 Jozef Reinier Cornelis Jansen Werkwijze en inrichting voor het bepalen van het segmentale volume en de elektrische parallelgeleiding van een hartkamer of een bloedvat van een patiÙnt, alsmede katheter voor toepassing bij deze werkwijze of inrichting.

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1016122C2 (nl) * 2000-09-07 2002-03-11 Jozef Reinier Cornelis Jansen Werkwijze en inrichting voor het bepalen van het segmentale volume en de elektrische parallelgeleiding van een hartkamer of een bloedvat van een patiÙnt, alsmede katheter voor toepassing bij deze werkwijze of inrichting.
WO2002019905A1 (en) * 2000-09-07 2002-03-14 Jozef Reinier Cornelis Jansen Method and device for determining the segmental volume and electrical parallel conductance of a cardiac chamber or blood vessel
US7069072B2 (en) 2000-09-07 2006-06-27 Jozef R. C. Jansen Method and device for determining the segmental volume and electrical parallel conductance of a cardiac chamber or blood vessel

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6565516B2 (en) Method and apparatus for measuring continuous blood flow at low power
NL8301279A (nl) Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de stroomsterkte van het hart van een patient.
US7753854B2 (en) Blood flow monitor with arterial and venous sensors
EP0525124B1 (en) Method and apparatus for continuously measuring volumetric flow
JP3242655B2 (ja) 血液循環の充満状態を測定するための装置
DE60124736T2 (de) Vorrichtung zur messung des abschnittsweisen volumens und der elektrischen parallelleitfähigkeit einer herzkammer oder eines blutgefässes
US3994284A (en) Flow rate computer adjunct for use with an impedance plethysmograph and method
US4418700A (en) Method and apparatus for measurement of heart-related parameters
JP2009508569A (ja) 血管における流れを決定する方法及び装置
EP2189111A1 (en) Apparatus and method for determining a physiologic parameter
Wakita et al. Simplification for measuring input function of FDG PET: investigation of 1-point blood sampling method
Steendijk et al. Comparison of intravenous and pulmonary artery injections of hypertonic saline for the assessment of conductance catheter parallel conductance
Philip et al. Continuous thermal measurement of cardiac output
Luján et al. Basic concepts for tidal volume and leakage estimation in non-invasive ventilation
NL1005572C1 (nl) Inrichting voor het bepalen van de gemiddelde bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt.
US6102868A (en) Method and system for measuring the cardiac output of a living being
KR0165724B1 (ko) 한열 감별 장치
US20070112329A1 (en) Infiltration detection system
NL1011339C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de bloedstroomsterkte van het hart van een patiënt.
Herrera et al. Parallel conductance determination in cardiac volumetry using dilution manoeuvres: theoretical analysis and practical implications
EP0015294B1 (en) Apparatus for measuring extravascular lung water
Kornet et al. A new approach to determine parallel conductance for left ventricular volume measurements
Kornet et al. The volume-dependency of parallel conductance throughout the cardiac cycle and its consequence for volume estimation of the left ventricle in patients
US6712777B1 (en) Exhibited muscular power estimating apparatus
WO1992015241A1 (en) Apparatus and method for determining in vivo the instantaneous velocity of the flow of blood in a living being

Legal Events

Date Code Title Description
VD2 Lapsed due to expiration of the term of protection

Effective date: 20030319