NL8201237A - Schakeling voor het opwekken van een zaagtandvormig veranderende stroom in een spoel. - Google Patents
Schakeling voor het opwekken van een zaagtandvormig veranderende stroom in een spoel. Download PDFInfo
- Publication number
- NL8201237A NL8201237A NL8201237A NL8201237A NL8201237A NL 8201237 A NL8201237 A NL 8201237A NL 8201237 A NL8201237 A NL 8201237A NL 8201237 A NL8201237 A NL 8201237A NL 8201237 A NL8201237 A NL 8201237A
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- transistor
- circuit
- voltage
- diode
- amplifier
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H03—ELECTRONIC CIRCUITRY
- H03K—PULSE TECHNIQUE
- H03K4/00—Generating pulses having essentially a finite slope or stepped portions
- H03K4/06—Generating pulses having essentially a finite slope or stepped portions having triangular shape
- H03K4/08—Generating pulses having essentially a finite slope or stepped portions having triangular shape having sawtooth shape
- H03K4/48—Generating pulses having essentially a finite slope or stepped portions having triangular shape having sawtooth shape using as active elements semiconductor devices
- H03K4/60—Generating pulses having essentially a finite slope or stepped portions having triangular shape having sawtooth shape using as active elements semiconductor devices in which a sawtooth current is produced through an inductor
- H03K4/69—Generating pulses having essentially a finite slope or stepped portions having triangular shape having sawtooth shape using as active elements semiconductor devices in which a sawtooth current is produced through an inductor using a semiconductor device operating as an amplifier
- H03K4/696—Generating pulses having essentially a finite slope or stepped portions having triangular shape having sawtooth shape using as active elements semiconductor devices in which a sawtooth current is produced through an inductor using a semiconductor device operating as an amplifier using means for reducing power dissipation or for shortening the flyback time, e.g. applying a higher voltage during flyback time
Landscapes
- Video Image Reproduction Devices For Color Tv Systems (AREA)
- Details Of Television Scanning (AREA)
Description
EHN 10.307 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Schakeling voor het opwekken van een zaagtandvormig veranderende stroom in een spoel.
De uitvinding heeft betrekking op een schakeling voor het opwekken van een zaagtandvormig veranderende stroom in een spoel, welke schakeling is voorzien van een eerste klem voor toevoer van een zaagtandvormig veranderende spanning en van een met de spoel gekop-5 pelde tweede klem voor afgifte van de zaagtandvormig veranderende stroom,tussen welke klemmen een, een versterker bevattende versterkerschakeling aanwezig is voor het tijdens heenslagtijdsduren van de zaagtandvormig veranderende stroom omzetten van de toegevoerde spanning in de af te geven stroom, welke versterkerschakeling tijdens 10 terugslagtijdsduren van de zaagtandvormig veranderende stroon een met de tweede klem gekoppelde trillingskring bevat waarin althans de spoel, een kondensator en een eerste en tweede diode voorkomen, waarbij de eerste respektievelijk tweede diode tijdens althans een eerste deel van de de terugslagtijdsduren geleidend respektievelijk gesperd is.
15 Een dergelijke schakeling is beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 3 784 857. De schakeling verzorgt de vertikale elek-tronenbundelafbuiging bij een televisie-inrichting. De als afbuig-spoel voor een elektronenbundel werkzame spoel wordt tijdens de heenslagtijdsduren van uit de versterkerschakeling aangestuurd met een 20 stroom, waarbij tijdens de terugslagtijdsduren van de zaagtandvormige stroomverandering de versterkerschakeling wordt uitgeschakeld opdat de trillingskring met de spoel, de kondensator en de twee dioden werkzaam wordt. Via de eerste diode wordt de bij het uitschakelen in de spoel aanwezige energie in de eerste helft van een halfsinusvormige 25 trilling overgedragen naar de kondensator, waarbij de tweede diode een stroomweg naar een voedingsspanning blokkeert. Vervolgens wordt in de tweede helft er van, bij een gesperd zijnde eerste diode, de in de kondensator opgeslagen energie hieruit weer betrokken voor toevoer aan de spoel, zodat aan het begin van de volgende heenslag 30 de stroomrichting in de spoel is omgekeerd, waarop de stroomaansturing via de versterkerschakeling, met nu de tweede diode geleidend, weer gebeurt. De stroomaansturing van de spoel tijdens de heenslagtijds- 8201237 FHN 10.307 2 duren en de tijdens de terugslagtijdsduren werkzame trillingskring geven een energiebesparing ten opzichte van een stroomaansturing in beide tijdsduren.
Uit een in het genoemde octrooischrift gegeven, kennelijk 5 praktische uitvoering van de schakeling blijkt dat niet alleen een voedingsspanning van +18V, maar ook een voedingsspanning van +115V benodigd is. Deze laatste, hoge voedingsspanning voor de versterker-schakeling is vereist om hierin de aan de tweede klem optredende hoge terugslagspanningspulsen te kunnen verwerken. Deze terugslag-10 spanningspulsen komen namelijk voor aan de uitgang van de versterker aanwezig in de versterkerschakeling, welke versterker deze pulsen moet kunnen weerstaan.
De uitvinding beoogt onder gebruikmaking van de kanbinatie van een stroomaansturing in de heenslag en een vrije trilling in 15 de terugslag van de stroom, de verwezenlijking van een schakeling waarbij de terugslagtijdsduur zo kort als mogelijk is zonder dat een hoge voedingsspanning voor de versterkerschakeling nodig is.
Een uitvoering van een schakeling volgens de uitvinding vertoont daartoe het kenmerk, dat een derde voedingsspanningsklem is verbonden 20 met een elektrode van de eerste diode, waarvan een andere elektrode via de kondensator met de tweede klem is verbonden, waarbij parallel aan de kondensator de tweede diode aanwezig is en het verbindingspunt van kondensator en eerste en tweede diode aanwezig met dezelfde doorlaatrichting, via een tijdens de terugslagtijdsduren van de 25 zaagtandvormig veranderende stroom voorgespannen transistor net een vierde voedingsspanningsklem is verbonden, waarbij de doorlaatrichting van de eerste diode en die van de transistor tegengesteld zijn.
Met de beschreven opbouw van de schakeling kan een kortdurende terugslag worden bereikt, waarbij in de schakeling alleen voedings-30 spanningen in dezelfde orde van grootte behoeven te worden toegepast, ten opzicht van de massapotentiaal met een voedingsspanning van 0V.
Door de bepaalde opbouw wordt namelijk voorkomen dat de hoge terug-slagspanningspulen optredend aan de tweede klem, terecht kunnen komen bij de versterkeruitgang, zodat bij deze geen hoge voedings-35 spanning of een hoge uitgangsimpedantie benodigd is. Een enkele voedingsspanning van +16V ten opzichte van de massapotentiaal van OV zal blijken voldoende te zijn.
In geval van toepassing van de schakeling volgens de uitvinding 8201237 PHN 10.307 3 bij een vertikale ofwel rasterafbuiging bij televisie, kan een korte terugslagtijdsduur tot circa 0,4 ms worden bereikt. Hierbij kan de resterende tijd van een rasteronderdrukkingstijdsduur in de grootte orde van 1,2 ms, voor andere doeleinden warden benut. Als voorbeeld 5 wordt genoemd de weergave op een televisieweergeefscherm, buiten het in standaarden vastgelegde weergeefdeel, van instel- en meetgegevens. Als verder voorbeeld wordt genoemd de weergave van televis iekamera-gegevens bovenaan of onderaan een weergeef scherm van een elektronische zoeker bij de kamera.
10 In het genoemde octrooischrift is aangegeven dat parallel aan de spoel een dempweerstand voor uitslingerverschijnselen aanwezig is. Een dergelijke dempweerstand verlengt de terugslagtijdsduur bij de zaagtandvormig veranderende stroom. Een uitvoering van een schakeling volgens de uitvinding waarbij geen dempweerstand parallel 15 aan de spoel aanwezig is, terwijl toch geen ongewenste uitslingerverschijnselen optreden bij een zo kort mogelijke terugslagtijdsduur van de zaagtandvormig veranderende stroom, vertoont het kenmerk, dat het verbindingspunt van de kondensator, de eerste en tweede diode en de eerstgenoemde transistor via een weerstand is teruggekoppeld 2Q naar een signaalingang van de in de versterkerschakeling aanwezige versterker, welke signaalingang verder is gekoppeld met de eerstgenoemde klem.
Een verdere, eenvoudige uitvoering van een schakeling volgens de uitvinding vertoont het kenmerk, dat de versterker is voorzien 25 van een uitgang die is verbonden met een basiselektrode van de eerstgenoemde transistor en die via een tweede, faseomkeertransistor is gekoppeld met de basiselektrode van een derde transistor, waarvan een andere elektrode is verbonden met de tweede klem, waarbij in serie met de tweede transistor een voorgespannen vierde transistor 30 aanwezig is, waarbij de eerstgenoemde,de derde en de vierde transistor van een geleidingstype zijn dat tegengesteld is aan dat van de tweede transistor.
Hierbij is het voordeel verkregen dat de eerstgenoemde en de derde transistor van hetzelfde geleidingstype zijn, zodat een 35 stroomovername bij de strocmaansturing van de spoel niet beïnvloed kan worden door een van verschillend geleidingstype zijn van de transistoren.
8201237 PHN 10.307 4
Een eenvoudige uitvoering van een schakeling volgens de uitvinding, waarbij het is toegestaan dat tijdens de terugslagtijdsduur van de zaagtandvormig veranderende stroom het verbindingspunt van de kondensator, de eerste en tweede diode en eerstgenoemde transistor 5 een spanningsvariatie heeft, vertoont het kenmerk, dat de derde en de vierde klem dezelfde spanning hebben.
De uitvinding zal aan de hand van de bijgaande figuren als voorbeeld nader worden toegelicht, waarbij fig. 1 een uitvoering van een schakeling volgens de uitvinding 10 in een schakelingsschema geeft, en fig. 2 ter verduidelijking van de werking van de schakeling volgens fig. 1 enige signaalverlopen als funktie van de tijd geeft.
In fig. 1 is met 1 een klem aangeduid waaraan, een zaagtandvormig veranderende spanning U1 wordt toegevoerd. Een mogelijk signaal-15 verloop van de spanning U1 is in fig. 2 als funktie van de tijd t uitgezet. In fig. 2 zijn mogelijke signaalverlopen van verder te beschrijven spanningen U2, U3 en U4 en een stroom I uitgezet. Met TV is in fig. 2 de periode van de zaagtandvormig veranderende spanning U1 respektievelijk stroom I aangeduid. De periode TV kan bijvoorbeeld 20 de rasterperiode bij televisie zijn, die afhankelijk van de televisie-standaard 20 ms of 16,6 ms kan bedragen. De toepassing van de schakeling volgens fig. 1 is niet beperkt tot de raster- ofwel ver-tikale afbuiging bij televisie, maar de schakeling kan overal daar worden toegepast waar een zaagtandvormig veranderende stroom in een 25 spoel moet worden opgewekt. In het vervolg wordt echter, als voorbeeld, de televisietoepassing verder genoemd. Hierbij bestaat de rasterperiode TV uit een rasteraftasttijdsduur TVS en een rasteronder-drukkingstijdsduur TVB. Deze tijdsduren zijn vastgelegd in televisie-standaarden en zijn in fig. 2 niet op schaal getekend, hetgeen ook 30 niet is gebeurd voor signaalwaarden in de diverse in fig. 2 gegeven signaalverlopen. Als voorbeeld geldt dat de rasteronderdrukkihgs-tijdsduur TVB ongeveer 1,2 ms kan bedragen. In fig. 2 is de tijdsduur TVB verdeeld in een terugslagtijdsduur TF die behoort bij de terugslag van de zaagtandvormig veranderende stroom I en een tijds-35 duur TB die de resterende duur van de rasteronderdrukkingstijdsduur TVB aangeeft. Ten opzichte van de terugslagtijdsduur TF geeft een heenslagtijdsduur TT de duur aan waarin de heenslag van de zaagtand- 8201237 PHN 10.307 5 vormig veranderende stroom I optreedt. De terugslagtijdsduur TF is in fig. 2 verdeeld in een eerste en een tweede deel TF1 respektievelijk TF2. De tijdsduren TF1 en TF2 kunnen ongeveer gelijk zijn. In fig. 2 is bij de spanning U1 getekend dat de terugslag zeer snel gebeurt, 5 aan het begin van de tijdsduur TF1.
De in fig. 1 aan de klem 1 toegevoerde spanning U1 wordt via een weerstand 2 en een elektrolytische kondensator 3 toegevoerd aan een (-) ingang van een verschilversterker 4. Van de versterker 4 ligt een (+) ingang aan een spanningsklem 5 met daarop een voorspanning 10 van bijvoorbeeld +8V. Deze spanning en verdere (voor- en voedings)spanningen worden betrokken van een niet-getekende spanningsbron uitgevoerd met verscheidene spanningsklemmen die een konstante gelijkspanning of de massapotentiaal van OV voeren. De uitgang van de versterker 4 voert de spanning U2 en is verbonden met de basiselektrode van een npn-15 transistor 6 respektievelijk pnp-trans istor 7. De emitterelektrode van de transistor 6 ligt via een weerstand 8 aan de emitterelektrode van een pnp-trans istor 9. Van de transistor 9 ligt de basiselektrode aan een spanningsklem 10 met een voorspanning van bijvoorbeeld +5V en is de kollektorelektrode verbonden met een voedingsspanningsklem 11 die 20 aan massa met de massapotentiaal van 0V ligt. De kollektorelektrode van de transistor 6 ligt aan de kathode-elektrode van een diode 12, waarvan de anode als andere elektrode met een weerstand 13 is verbonden. Een andere aansluiting van de weerstand 13 ligt aan een voedingsspanningsklem 14 met een spanning van bijvoorbeeld +16V. De kollektorelek-25 trode van de transistor 6 ligt aan de basiselektrode van een pnp-tran-sistor 15, waarvan de emitterelektrode via een weerstand 16 is verbonden met een voedingsspanningsklem 17 met een spanning van bijvoorbeeld +16V. De transistoren 6 en 15, de weerstanden 13 en 16 en de diode 12 vormen een zogeheten stroomspiegelschakeling. De kollektorelek-30 trode van de transistor 15 ligt aan de anode-elektrode van een diode 18, waarvan de kathode als andere elektrode is verbonden met de emitterelektrode van de transistor 7. De kollektorelektrode van de transistor 7 is verbonden met een voedingsspanningsklem 19 die aan massa met de spanning van 0V is gelegd. Parallel aan de diode 18 is een konden-35 sator 20 aanwezig, waarbij het verbindingspunt van de diode 18, de transistor 7 en de kondensator 20 is verbonden met de kathode-elektrode van een diode 21. Van de diode 21 is de anode als andere elektrode 8201237 EHN 10.307 6 verbonden met een voedingsspanningsklem 22 die aan massa met de spanning van 0V is gelegd. In het in fig. 1 getekende geval waarbij de klemmen 19 en 22 dezelfde spanning van 0V voeren, kan aan een enkele klem (19, 22) worden gedacht. Het verbindingspunt van de dioden 18 en 5 21, die ten opzichte van dit punt dezelfde doorlaatrichting hebben, van de kondensator 20 en de transistor 7 met tegengestelde doorlaatrichting, is via een weerstand 23 teruggekoppeld naar de (-) ingang van de versterker 4. Het verbindingspunt van de transistor 15, de diode 18 en de kondensator 20 ligt aan een klem 24 die de spanning U3 voert, 10 hierbij komt aan het verbindingspunt van de dioden 18 en 21, de transistor 7 en de kondensator 20 de spanning U4 voor. De klem 24 is verbonden met een aansluiting van een spoel 25. Een andere aansluiting van de spoel 25 ligt via een serieschakeling van een elektrolytische kondensator 26 en een weerstand 27 aan een spanningsklem 28 die aan 15 massa met de spanning van 0V ligt. Het verbindingspunt van de kondensator 26 en de weerstand 27 is via een elektrolytische kondensator 29 en een weerstand 30 in serie teruggekoppeld naar het verbindingspunt van de weerstand 2 en de kondensator 3. Bij de spoel 25 is de positieve richting van de daarin vloeiende strocm I met een pijl aange-20 duid. De spoel 25 en de kondensator 26 kunnen van plaats worden verwisseld. Bij de diode 21 is met Vd een drempelspanning aangeduid waarbij de diode 21 in geleiding kan konen, waarna deze spanning als spanningsval over de geleidende diode 21 aanwezig is. De spanning Vd, die bijvoorbeeld ongeveer 0,7V is, wordt gelijk gesteld aan de 25 basis-emitterdrempelspanning of de emitter-basisdrempelspanning, wanneer een transistor geleidt. Bij de transistor 7 is de emitter-kollek-torspanningsval bij de geleidende toestand met Vee aangegeven.
Vooruitlopend op de beschrijving van de werking van de schakeling wordt vermeld dat in fig. 1 te onderscheiden zijn: een versterker-30 schakeling (4, 6, 7, 9, 15) met de hierbij aangeduide aktieve kompo-nenten, een trillingskring (25, 20, 21, 18, 7) met de hierbij in hoofdzaak aangegeven komponenten,een terugkoppeling (29, 30) voor lineari-satiedoeleinden bij de stroom I en een terugkoppeling (23) waarvan het doel zal blijken te zijn een demping van mogelijk ongewenste uit-35 slingerverschijnselen bij de trillingskring (25, 20, 21, 18, 7).
Voor de werking van de schakeling volgens fig. 1 geldt het volgende. Hierbij wordt niet gedetailleerd ingegaan op de op zich bekende 82 0 1 2 3 7 » PHN 10.307 7 terugkoppeling (29, 30) die de linearisatie van de stroanverandering van de stroom I tijdens de heenslagtijdsduren TT verzorgt. Er wordt uitgegaan van een tijdstip gelegen voor de tijdsduur TF1, aan het einde van de voorafgaande heenslag. Hierbij kant een lineair en paraboolvor- voor 5 mig toenemende spanning/in de in fig. 2 getekende spanning U2, welke spanning groter is dan +5V + 2Vd. De transistoren 6 en 9 geleiden hierbij in toenemende mate stroon, hetgeen ook geldt voor de transistor 15. De transistor 7 is hierbij gesperd door de spanning U2 aan de basiselektrode, die hoger is dan de spanning U4 aan de emitterelek-10 trode. Door de spoel 25 vloeit de stroom I met een lineaire toeneming in de negatieve richting, welke stroan geleverd wordt door de transistor 15.
Aan het begin van de tijdsduur TF1 begint de terugslag bij de spanning U1. Via de versterker 4 komt deze terugslag in de spanning 15 U2 voor als een negatief gaande pulsflank en wel gaand tot een waarde van bijvoorbeeld +1V. De invloed van de terugkoppeling (23) wordt hierbij in het midden gelaten. De transistoren 6, 9 en 15 raken door de negatief gaande pulsflank in de spanning U2 gesperd. De in negatieve richting in de spoel 25 vloeiende stroan I zal in afnemende mate door-20 vloeien en wel via de diode 21 en de kondensator 20; dit gebeurt in de tijdsduur TF1. Hierbij wordt de spanning U3 van een waarde van bijvoorbeeld +12V opgeslingerd tot een waarde van bijvoorbeeld -60V.
De terugslagspanningspulswaarde van -60V in de spanning U3 komt voor aan de kollektorelektrode van de transistor 15 en de anode-elektrode 25 van de diode 18, die beide in de gesperde.toestand deze waarde kunnen weerstaan. Door het geleiden van de diode 21 kan de spanning U4 niet meer negatief worden dan de diodespanningsval met de waarde Vd.
Bij het einde van de tijdsduur TF1 is de stroom I gelijk aan 0A, waarna de stroom I in positieve richting zal willen gaan vloeien.
30 Dit zal in de tijdsduur TF2 gaan gebeuren via de op +1V aan de basiselektrode voorgespannen transistor 7, waarbij in de spanning U4 de spanning Vee = +1V + Vd voorkomt. De spanning U3 wordt hierbij snel minder negatief en passeert de spanning 0V. Aan het einde van de tijdsduur TF2 bereikt de spanning U3 de waarde van +1V + 2Vd waardoor de 35 tot nog toe gesperde diode 18 in geleiding kan komen, zodat de stroomweg nu gevormd wordt via de diode 18 en de transistor 7. Er wordt gesteld dat de dan vloeiende stroom I een zodanige waarde heeft dat hierbij past de via de terugkoppeling (29, 30) naar de versterker 8201237 PUN 10.307 8 t 4 vloeiende stroom plus de stroom vloeiend door de weerstand 2, zodat de versterker 4 onmiddellijk in werking komt. Gedurende de eerste helft van de heenslagtijdsduur TT is de spanning U2 kleiner dan +5V + 2Vd zodat de transistoren 6, 9 en 15 gesperd zijn. Tot aan het 5 midden van de heenslagtijdsduur TT vloeit de positief gerichte stroom I in lineair af nemende mate door de transistor 7 en de diode 18. In het midden van de heenslagtijdsduur TT wordt in de spanning U2 de waarde van +5V + 2Vd bereikt, waarbij de transistor 7 gesperd raakt en de trans is toren 6, 9 en 15 in toenemende mate in geleiding karren tot 10 aan het einde van de heenslagtijdsduur TT. Op de beschreven wijze wordt een zaagtandvormig veranderende stroom I met een top-topwaarde van bijvoorbeeld 0,8A opgewekt. De in het voorafgaande en in fig. 2 gegeven spannings- en stroomwaarden zijn als voorbeelden gegeven.
In de schakeling volgens fig. 1 vormen in hoofdzaak de spoel 15 25, de kondensator 20, de dioden 21 en 18 en de transistor 7 de trillings- kring (25, 20, 21, 18, 7) met behulp waarvan de terugslag in de korte terugslagtijdsduur TF van de stroom I wordt verkregen. Hierbij keurt in de spanning U3 gedurende de tijdsduur dat de versterker 4 uitge- geschakeld is een halfsinusvormige trilling voor. In de terugslagtijds- 20 duur TF zijn achtereenvolgens in de spanning U4 de waarden -Vd (diode 21 geleidend) en +1V + Vd (transistor 7 geleidend) aanwezig. Wanneer het gewenst is om in de spanning U4 eenzelfde konstante waarde in de terugslagtijdsduur TF te hebben, kan dit worden verwezenlijkt met door de kleumen 19 en 20 niet beide/massa te verbinden, maar door 25 bijvoorbeeld aan de klem 22 een spanning van +1V + 2Vd toe te voeren.
Een andere oplossing is een spanningsverlaging aan de klem 19 en in de spanning U2 tijdens de terugs 1 agtijdsduren TF, waarbij een positieve spanning aan. de klem 22 zou kunnen worden toegevoerd.
Het blijkt dat in de spanning U2 aan de uitgang van de ver-30 sterker 4 de terugslagpuls aanwezig in de spanning U3 niet voorkomt. Hierdoor kan de versterker 4 steeds een lage uitgangsimpedantie hebben, terwijl er verder geen hogere voedingsspanning dan de enkel aanwezige +16V, in de schakeling aanwezig hoeft te zijn, zoals wel het geval is in het genoemde octrooischrift.
35 Uit fig. 2 blijkt dat de terugslag bij de stroom I plaatsvindt
in de terugslagtijdsduur TF, waarna er bij televisie nog een resterende tijdsduur TB is tot aan het einde van de rasterterugslagtijdsduur TVB
8201237 ft PHN 10.307 9 die gelijk is aan ongeveer 1,2 ms. In de praktijk is het mogelijk te komen tot een tijdsduur TF gelijk aan bijvoorbeeld 0,4 ms, zodat de tijdsduur TB ongeveer 0,8 ms kan bedragen. De tijdsduur van TB = 0,8 ms aan het begin van de heenslagtijdsduur TT korrespondeert bij televisie 5 met een strook boven aan een weergeefscherm die gelegen is buiten het voorgeschreven beeldweergeefdeel en ongeveer twaalf televisie lijnen omvat. In deze strook kunnen nu instel- en meetgegeven bij bijvoorbeeld televisiekamera's worden weergegeven en wel op het weergeefscherm van een elektronische zoeker. Wanneer de snelle terugslag wordt uitge-10 voerd aan het einde in plaats van aan het begin van de rasteronder- drukkingstijdsduur TVB, kan een strook aan de onderzijde van het weergeef schem worden benut.
Uit de schakeling volgens fig. 1 blijkt dat in de trillings-kring (25, 20, 21, 18, 7) geen dempweerstand voor uitslingerverschijn-15 selen aanwezig is. Toepassing van een parallel aan de spoel 25 aanwezige dempweerstand zal de terugslagtijdsduur verlengen, hetgeen ongewenst is. Voor het tegengaan van mogelijk ongewenste uitslinger-verschijnselen is in de schakeling volgens fig. 1 de terugkoppeling van de spanning u4 via de weerstand 23 toegepast. De spanning U4 20 zorgt er voor dat tijdens de terugslagtijdsduren TF de versterker 4 zeker gesperd is, zodat de trillingskring (25, 20, 21, 18, 7) de halfsinusvormige trilling kan uitvoeren zonder enige door de versterker 4 veroorzaakte demping. De terugkoppeling van de spanning U4 via de weerstand 23 geeft dat de versterker 4 onmiddellijk bij het begin 25 van de tijdsduur TB in werking komt en de trillingskring dempt, zodat geen ongewenste uitslingerverschijnselen optreden. Hierbij is het van belang dat de versterker 4 zeker niet in werking kan komen tijdens de terugslagtijdsduren TF. De keuze voor de terugkoppeling van de spanning U4 waarvan de spanningsdaling beperkt wordt door het in 30 geleiding komen van de diode 21, geeft dat de versterker 4 na sperren gesperd blijft. Voor de terugkoppeling mag niet de spanning U3 worden gebruikt, daar deze met de negatief gerichte terugslagpuls de versterker^/ tijdens de terugslagtijdsduur TF in geleiding kan brengen, hetgeen tot een ongewenste demping van de trillingskring (25, 20, 21, 18, 7) zou 35 leiden.
8201237
Claims (4)
1. Schakeling voor het opwekken van een zaagtandvormig veranderende stroom in een spoel, welke schakeling is voorzien van een eerste klem voor toevoer van een zaagtandvormig veranderende spanning en van een met de spoel gekoppelde tweede klem voor afgifte van de zaagtandvormig 5 veranderende stroom, tussen welke klemmen een, een versterker bevattende versterkerschakeling aanwezig is voor het tijdens heenslagtijds-duren van de zaagtandvormigende stroom omzetten van de toegevoerde spanning in de af te geven stroom, welke versterkerschakeling tijdens terugslagtijdsduren van de zaagtandvormig veranderende stroom een met 10 de tweede kien gekoppelde trillingskring bevat waarin althans de spoel, een kondensator en een eerste en tweede diode voorkomen, waarbij de eerste respektievelijk tweede diode tijdens althans een eerste deel van de terugslagtijdsduren geleidend respektievelijk gesperd is, met het kenmerk, dat een derde voedingsspanningsklem is verbonden met 15 een elektrode van de eerste diode, waarvan een andere elektrode via de kondensator met de tweede klem is verbonden, waarbij parallel aan de kondensator de tweede diode aanwezig is en het verbindingspunt van kondensator en eerste en tweede diode aanwezig met dezelfde doorlaat-richting, via een tijdens de terugslagtijdsduur van de zaagtandvormig 20 veranderende stroom voorgespannen transistor met een vierde voedingsspanningsklem is verbonden, waarbij de doorlaatrichting van de eerste diode en die van de transistor tegengesteld zijn.
2. Schakeling volgens konclusie 1, met het kenmerk, dat het verbindingspunt van de kondensator, de eerste en tweede diode en de eerst- 25 genoemde transistor via een weerstand is teruggekoppeld naar een sig-naalingang van de in de versterkerschakeling aanwezige versterker, welke signaalingang verder is gekoppeld met de eerstgenoemde klem.
3. Schakeling volgens konklusie 2, met het kenmerk, dat de versterker is voorzien van een uitgang die is verbonden met een basis- 30 elektrode van de eerstgenoemde transistor en die via een tweede, fase-cmkeertransistor is gekoppeld met de basiselektrode van een derde transistor, waarvan een andere elektrode is verbonden met de tweede klem, waarbij in serie met de tweede transistor een voorgespannen vierde transistor aanwezig is, waarbij de eerstgenoemde,de derde en de vierde 35 transistor van een geleidingstype zijn dat tegengesteld is aan dat van de tweede transistor.
4. Schakeling volgens een der voorafgaande konklusies, met het kenmerk, dat de derde en de vierde klem dezelfde spanning hebben. 8201237
Priority Applications (5)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL8201237A NL8201237A (nl) | 1982-03-25 | 1982-03-25 | Schakeling voor het opwekken van een zaagtandvormig veranderende stroom in een spoel. |
US06/468,231 US4477749A (en) | 1982-03-25 | 1983-02-22 | Circuit for generating a sawtooth current in a coil |
EP83200393A EP0090457B1 (en) | 1982-03-25 | 1983-03-23 | Circuit for generating a sawtooth current in a coil |
DE8383200393T DE3361266D1 (en) | 1982-03-25 | 1983-03-23 | Circuit for generating a sawtooth current in a coil |
JP58048042A JPS58172063A (ja) | 1982-03-25 | 1983-03-24 | のこぎり歯状電流発生回路 |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL8201237 | 1982-03-25 | ||
NL8201237A NL8201237A (nl) | 1982-03-25 | 1982-03-25 | Schakeling voor het opwekken van een zaagtandvormig veranderende stroom in een spoel. |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL8201237A true NL8201237A (nl) | 1983-10-17 |
Family
ID=19839470
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL8201237A NL8201237A (nl) | 1982-03-25 | 1982-03-25 | Schakeling voor het opwekken van een zaagtandvormig veranderende stroom in een spoel. |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4477749A (nl) |
EP (1) | EP0090457B1 (nl) |
JP (1) | JPS58172063A (nl) |
DE (1) | DE3361266D1 (nl) |
NL (1) | NL8201237A (nl) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3317465A1 (de) * | 1983-05-13 | 1984-11-15 | Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart | Verfahren zur erzeugung eines saegezahnfoermigen ablenkstromes |
JPS6119284A (ja) * | 1984-07-05 | 1986-01-28 | Mitsubishi Electric Corp | 垂直偏向回路 |
EP0237087A1 (en) * | 1986-02-11 | 1987-09-16 | Koninklijke Philips Electronics N.V. | Synchronising circuit and sawtooth generator for the field deflection in a picture display device |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3426245A (en) * | 1967-11-01 | 1969-02-04 | Bendix Corp | High speed magnetic deflection amplifier |
US3774068A (en) * | 1969-12-06 | 1973-11-20 | Matsushita Electric Ind Co Ltd | Vertical deflection device |
US4054816A (en) * | 1976-07-02 | 1977-10-18 | International Business Machines Corporation | Sweep circuit for cathode-ray tube display |
US4297621A (en) * | 1980-10-02 | 1981-10-27 | Sperry Corporation | Cathode ray tube beam deflection amplifier system |
-
1982
- 1982-03-25 NL NL8201237A patent/NL8201237A/nl not_active Application Discontinuation
-
1983
- 1983-02-22 US US06/468,231 patent/US4477749A/en not_active Expired - Fee Related
- 1983-03-23 EP EP83200393A patent/EP0090457B1/en not_active Expired
- 1983-03-23 DE DE8383200393T patent/DE3361266D1/de not_active Expired
- 1983-03-24 JP JP58048042A patent/JPS58172063A/ja active Granted
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP0090457B1 (en) | 1985-11-21 |
DE3361266D1 (en) | 1986-01-02 |
JPH0417501B2 (nl) | 1992-03-26 |
EP0090457A1 (en) | 1983-10-05 |
US4477749A (en) | 1984-10-16 |
JPS58172063A (ja) | 1983-10-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
JPH0444276B2 (nl) | ||
US3956713A (en) | Astable multivibrator having adjustable pulse width at constant frequency | |
JP3617669B2 (ja) | テレビジョン偏向装置 | |
KR920001823B1 (ko) | 다중주사속도 전원 및 편향회로 | |
US4227123A (en) | Switching amplifier for driving a load through an alternating-current path with a constant-amplitude, varying duty cycle signal | |
NL8201237A (nl) | Schakeling voor het opwekken van een zaagtandvormig veranderende stroom in een spoel. | |
US3912972A (en) | Line deflection circuit for cathode-ray tubes | |
US4611152A (en) | High DC voltage generator | |
US4464612A (en) | Circuit arrangement for a picture display device for generating a sawtooth-shaped line deflection current | |
EP0183514A2 (en) | Dynamic focus circuit | |
US3185889A (en) | Time-base circuit employing transistors | |
US4081721A (en) | Conduction overlap control circuit for switched output stages | |
US3411032A (en) | Transistor television deflection circuits having protection means | |
US3200288A (en) | Transistor deflection system with linearizing circuit | |
JP2591762B2 (ja) | パラボラ状周期信号発生回路 | |
US4238714A (en) | Horizontal deflection output circuit | |
JPH01195780A (ja) | 鋸歯波状電流発生回路配置 | |
US3868537A (en) | Amplifier which consumes a substantially constant current | |
JPS6236982A (ja) | 入力周波数で出力電流を発生させる装置 | |
US4866353A (en) | Arrangement for reducing ringing in a flyback transformer | |
EP0334658B1 (en) | Power supply | |
US4296360A (en) | Switched-mode frame-scan control circuit for a videofrequency receiver | |
CA1283478C (en) | Vertical deflection current generator | |
US4884012A (en) | Vertical deflection current generator | |
US3571506A (en) | Pulse shaping means for blanking pulses |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
A1B | A search report has been drawn up | ||
BV | The patent application has lapsed |