NL8003441A - Kettinggaren. - Google Patents

Kettinggaren. Download PDF

Info

Publication number
NL8003441A
NL8003441A NL8003441A NL8003441A NL8003441A NL 8003441 A NL8003441 A NL 8003441A NL 8003441 A NL8003441 A NL 8003441A NL 8003441 A NL8003441 A NL 8003441A NL 8003441 A NL8003441 A NL 8003441A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
yarn
weaving
warp
staple fibre
water
Prior art date
Application number
NL8003441A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Hendrik Johan Selling
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hendrik Johan Selling filed Critical Hendrik Johan Selling
Priority to NL8003441A priority Critical patent/NL8003441A/nl
Publication of NL8003441A publication Critical patent/NL8003441A/nl

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D23/00General weaving methods not special to the production of any particular woven fabric or the use of any particular loom; Weaves not provided for in any other single group
    • DTEXTILES; PAPER
    • D06TREATMENT OF TEXTILES OR THE LIKE; LAUNDERING; FLEXIBLE MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D06MTREATMENT, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE IN CLASS D06, OF FIBRES, THREADS, YARNS, FABRICS, FEATHERS OR FIBROUS GOODS MADE FROM SUCH MATERIALS
    • D06M11/00Treating fibres, threads, yarns, fabrics or fibrous goods made from such materials, with inorganic substances or complexes thereof; Such treatment combined with mechanical treatment, e.g. mercerising
    • D06M11/32Treating fibres, threads, yarns, fabrics or fibrous goods made from such materials, with inorganic substances or complexes thereof; Such treatment combined with mechanical treatment, e.g. mercerising with oxygen, ozone, ozonides, oxides, hydroxides or percompounds; Salts derived from anions with an amphoteric element-oxygen bond
    • D06M11/36Treating fibres, threads, yarns, fabrics or fibrous goods made from such materials, with inorganic substances or complexes thereof; Such treatment combined with mechanical treatment, e.g. mercerising with oxygen, ozone, ozonides, oxides, hydroxides or percompounds; Salts derived from anions with an amphoteric element-oxygen bond with oxides, hydroxides or mixed oxides; with salts derived from anions with an amphoteric element-oxygen bond
    • D06M11/38Oxides or hydroxides of elements of Groups 1 or 11 of the Periodic Table
    • DTEXTILES; PAPER
    • D06TREATMENT OF TEXTILES OR THE LIKE; LAUNDERING; FLEXIBLE MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D06MTREATMENT, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE IN CLASS D06, OF FIBRES, THREADS, YARNS, FABRICS, FEATHERS OR FIBROUS GOODS MADE FROM SUCH MATERIALS
    • D06M23/00Treatment of fibres, threads, yarns, fabrics or fibrous goods made from such materials, characterised by the process

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)

Description

- '1- ΚΕΤΤΙ NGGAREN.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze om ongesterkte, enkelvoudige stapelvezelgarens als kettinggaren verweefbaar te maken.
Tijdens het weven wordt een kettinggaren enerzijds blootgesteld aan een kombinatie van statische en dynamische belastingen o.a. door het 5 aanslaan van het weefriet op het gevormde doekrand, terwijl anderzijds door de garens onderling en door de rietstaven en de hevels een wrijvende (slijtende) werking hierop wordt uitgeoefend.
Om enkelvoudig gesponnen stapelvezel garen als kettinggaren in de weverij te kunnen verwerken, is het algemeen gebruikelijk dat deze garens 10 worden gesterkt: dat wil zeggen, dat ze worden voorzien van een plakmiddel meestal op basis van zetmeel, p.v.a. of c.m.c.
Deze bekende werkwijze bezit een aantal nadelen. Na het gereedkomen van het weefsel moet het sterksel b.v. door enzymatische afbraak en wassen uit het geweven doek worden verwijderd en vormt dan een belang-15 rijk deel van de totale watervervuiling van de textielindustrie maar bovendien is hiervoor het gebruik van relatief veel schoon water nodig. Ook is voor het drogen van het garen na het sterken, dat op zichzelf een extra bewerking vormt, en van het doek na het uitwassen van het sterksel veel energie nodig.
20 Een verder nadeel is, dat door het sterken de rek van het ge sterkte garen tot circa de helft van de oorspronkelijk, in het ongesterkte garen aanwezige rek, wordt gereduceerd. Bij de opgelegde lengtever-anderingen van het garen tijdens het weven b.v. bij het openen van het vak en bij het aanslaan van het weefriet, worden hierdoor de in het garen 25 optredende spanningen verhoogd, waardoor de kans op het ontstaan van draadbreuken wordt vergroot en de latent in het weefsel geïntroduceerde krimp toeneemt.
Het weven met een gesterkte kettingboom maakt het verder noodzakelijk dat deze handeling in een geklimatiseerde ruimte moet worden 30 verricht, waarbij vooral het vochtgehalte van de omringende lucht op een aangepast niveau gehouden moet worden.
Ook wordt in de weverijen veel hinder ondervonden van het stof, dat daar door het weven ontstaat en dat behalve uit vezelstof voor een overgroot deel uit sterkseldeeltjes bestaat. Met behulp van afzuigin-35 richtingen wordt de hinder hiervan tegengegaan. Om echter een stofver-wijdering te bereiken, die met het oog op de kwaliteit van het weefsel 80034 41 - 2 - en op de gezondheid van het in de weverij werkende personeel noodzakelijk is zijn afzuiginstallaties nodig waarvan het motorvermogen groter is dan dat van de aanwezige produktiemachines.
De uitvinding heeft tot doel een werkwijze te verschaffen om een 5 enkelvoudig stapelvezel garen als kettinggaren verweefbaar te maken, waarbij de beschreven nadelen en bezwaren niet of in veel mindere mate worden ondervonden.
De werkwijze volgens de uitvinding wordt hiertoe gekenmerkt, doordat de vezels van een ongesterkt stapelvezel garen in een gezwollen 10 toestand worden gebracht en in deze gezwollen toestand worden gehouden gedurende de passage vanaf de strijkboom tot en met het bereiken van de doekrand, zoals deze door het aanslaan van het weefriet wordt gevormd.
Het is gebleken dat het zwellen van de vezels in het stapel-vezelgaren de funktie van het sterksel met betrekking tot het verweef-15 baar maken van het enkelvoudige stapelvezelgaren, volledig overneemt en met name de slijtweerstand van het garen zodanig verhoogt dat dit in deze gezwollen toestand zonder verdere toevoegingen als kettinggaren kan worden verwerkt. De rek en sterkte van het stapelvezelgaren met gezwollen vezels zijn daarbij in het algemeen signifikant groter dan die van het 20 oorspronkelijke garen met ongezwollen vezels; stofvorming tijdens het weven wordt volledig onderdrukt; klimatisering van de weefzaal wordt overbodig; milieuverontreiniging wordt vermeden; een niet onbelangrijke energiebesparing wordt bereikt.
De uitvinding wordt hieronder nader toegelicht aan de hand van 25 een tekening, waarin schematisch een uitvoeringsvorm van een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding is weergegeven. De gegeven uitvoeringsvorm heeft betrekking op een katoen- en/of meng-garen van katoen met andere stapel vezels, waarbij de katoen de vezel is die gezwollen wordt.
30 De kettinggarens worden direkt 'vanaf de kettingboom (l) door een bad (2) gevoerd waarin zich in dit geval water met een bevochtiger bevindt welke laatste een snelle opname van het water als zwelmiddel verzekert.
De tijd, die het kettinggaren in het bad verblijft, kan naar behoefte worden ingesteld door de plaats van de as (3) in hoogte aan te 35 passen. Door de strijkboom (4) wordt de overtollige hoeveelheid vloeistof teruggeleid naar het bad (2).
Afhankelijk van de weefsnelheid, de klimatologische omstandigheden van de omringende lucht en de beweging van het garen, verliest dit 800 3441 * >£ - 3 - gedurende de passage van de strijkboom (4) naar de doekboom (5) door droging een deel van de opgenomen hoeveelheid vloeistof.
Om er zeker van te zijn, dat de vezels voldoende gezwollen blijven en in dit geval voldoende water blijven bevatten is het mogelijk 5 door middel van b.v. verstuivers (6) het vochtgehalte van de vezels op het gewenste niveau te houden. In de schematische tekening is hiervan een voorbeeld (6) gegeven. Door een eenvoudig regelmechanisme kan de frekwentie en de sproeitijd van de verstuivers naar behoefte worden ingesteld.
10 Met de beschreven inrichting werden aan de hand van de hieronder gegeven voorbeelden, de volgende resultaten bereikt.
VOORBEELD 1
Een enkelvoudig katoenvezel garen (40 tex) werd met een snelheid van 10 cm per minuut door het vloeistofbad (2) geleid, waardoor het 15 gedurende circa 2 minuten gelegenheid kreeg voldoende zwel 1ingsvloei stof op te nemen. Het aldus behandelde garen werd hierna aan een vergelijkend laboratoriumonderzoek onderworpen.
Van het onbehandelde garen, het gezwollen garen en het gesterkte garen werden achtereenvolgens de treksterkte, de rek bij breuk en het 20 V.I,-slijtgetal gemeten.
Het V.I.-slijtgetal is bepaald volgens de methode zoals die door ir.K.van Harten en ir.N.J.Faassen in "Transactions of the General Textile Institute 57 (1966) T 275 " is beschreven.
De volgens deze methodiek bepaalde slij tweerstand is een maat-25 staf voor de in werkelijkheid bij het weven optredende slijtage.
In tabel A zijn de verkregen resultaten weergegeven.
TABEL A
Katoengaren Treksterkte Rek bij breuk Slijtwaarde 1/40 Tex cN/Tex in % (mediaan) 30 onbehandeld 10,4 8,5 360 gezwollen 13»2 10,4 4000 gesterkt 11,8 5»0 1750 ftflfl Xi 41 - k - VOORBEELD 2
Een katoen/polyester menggaren (42 tex) in de samenstelling 50¾ katoen, 50¾ polyester, werd met een snelheid van circa 10 cm per minuut door het vloeistofbad (2) geleid, waardoor de katoenkomponent 5 gedurende circa 2 minuten gelegenheid kreeg de vereiste hoeveelheid zwel-vloeistof op te nemen.
Op de aldus behandelde garens werd in vergelijking met het onbehandelde garen de treksterkte, de rek bij breuk en de slijtwaarde bepaald. De resultaten hiervan zijn vermeld in tabel B.
10 TABEL B
Katoen/polyester- Treksterkte Rek bij breuk Slijtwaarde garen 50/50; 42 Tex cN/Tex in ¾ (mediaan) oorspronkelijk 11,9 10,0 225 garen 15 nat-gezwol len 14,7 11,7 4500 garen VOORBEELD 3
De resultaten van het laboratoriumonderzoek vermeld bij de voorbeelden 1 en 2 bewijzen de principiële verweefbaarheid van een gezwollen 20 stapelvezel garen. Hiermede is een noodzakelijke voorwaarde vervuld.
Voor het verzekerd zijn van een goed weefmachinerendement bij het toepassen van de nieuwe werkwijze is dit echter nog niet voldoende.
Het laboratoriumonderzoek is in het algemeen gebaseerd op een beperkte garenhoeveel heid, waarbij men geen zekerheid heeft, dat de zeldzaam voor-25 komende afwijkingen in het garen mede verantwoord zijn.
Als verifiërend sluitstuk werd daarom op een daartoe provisorisch, overeenkomstig de schematische tekening aangepast, bestaand schietspoelgetouw een technische weefproef uitgevoerd met een ongesterkt enkelvoudig katoengaren. Het te vervaardigen weefsel werd zodanig ge-30 kozen (garen 42 x 42 tex; 27 x 22,5 dr/cm) dat hierbij relatief hoge eisen aan de verweefbaarheid van het kettinggaren werden gesteld.
Bij een langdurige weefproef werd als gemiddeld kettingdraadbreuk-cijfer vastgesteld 1,8 breuk per 1000 kettingdraden/10^ inslagdraden, welk cijfer als zeer bevredigend mag worden gekwalificeerd.
80034 41

Claims (2)

1. Werkwijze voor het als kettinggaren verweefbaar maken van stapelvezelgaren met het kenmerk dat in het ongesterkte garen de vezels in een gezwollen toestand worden gebracht en in deze toestand worden gehouden gedurende het weefproces. 5
2. Werkwijze voor het als kettinggaren verweefbaar maken van stapelvezelgaren volgens konklusie 1 en toepassing daarvan op alle typen weefgetouwen, maar bij voorkeur op waterstraal getouwen. enn 3 4 41
NL8003441A 1980-06-13 1980-06-13 Kettinggaren. NL8003441A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8003441A NL8003441A (nl) 1980-06-13 1980-06-13 Kettinggaren.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8003441A NL8003441A (nl) 1980-06-13 1980-06-13 Kettinggaren.
NL8003441 1980-06-13

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8003441A true NL8003441A (nl) 1981-02-27

Family

ID=19835461

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8003441A NL8003441A (nl) 1980-06-13 1980-06-13 Kettinggaren.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL8003441A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4901766A (en) * 1988-03-08 1990-02-20 Lindauer Dornier Gesellschaft Mbh Method and apparatus for cooling warp threads in a loom

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4901766A (en) * 1988-03-08 1990-02-20 Lindauer Dornier Gesellschaft Mbh Method and apparatus for cooling warp threads in a loom

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Goswami et al. Textile sizing
CN105369446B (zh) 一种涤粘仿毛料风格面料的生产工艺
US20240263366A1 (en) Towel cloth and method of producing the same
CN110592732A (zh) 一种再生棉纤维及其纱线纺制方法、纺织品织造方法
Gandhi Yarn preparation for weaving: Sizing
Sawhney The effect of fabric structure on the properties of two-way stretch fabrics made from elastic core-spun yarns of cotton and wool blend
NL8003441A (nl) Kettinggaren.
El-Moursy et al. Impact of hollow cellulosic fiber-based polyester/cotton/bamboo hybrid composites on physical and some comfort properties
CN110004563A (zh) 一种可提高布料加工质量的纺织工艺
Haque et al. Study on material wastes in air-jet weaving mills
CN105316844A (zh) 斜纹织物的织造工艺
Sawhney et al. A successful weaving trial with a size-free cotton warp
Yuksekkaya Fiber fly generation of 100% acrylic yarns during weaving
CN111041646A (zh) 一种防钻绒织物及其生产方法
Vangheluwe Air-jet weft insertion
Paulinyi John Kay's Flying Shuttle: Some Considerations on His Technical Capacity and Economic Impact
US342988A (en) Method of making paper fabric
Gedif Causes of woven fabric defects and cost analysis: case study at Bahir Dar Textile Share Company (BDTSC)
JPS5926547A (ja) ポリアミドフイラメント平織物
Walker et al. Techniques for Predicting How Sized Yarns Will Weave.
US6524493B1 (en) Textile sizing composition and textiles sized therewith
Clegg A microscopical examination of worn textile articles
Mohamed et al. Influence of filling yarn characteristics on the properties of corduroy fabrics woven on an air-jet loom
Fernando Mathematical model for warp tension with various back rest settings and relationship with technological parameters
US2040784A (en) Method of producing textiles

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed