NL7904025A - Voederwagen. - Google Patents

Voederwagen. Download PDF

Info

Publication number
NL7904025A
NL7904025A NL7904025A NL7904025A NL7904025A NL 7904025 A NL7904025 A NL 7904025A NL 7904025 A NL7904025 A NL 7904025A NL 7904025 A NL7904025 A NL 7904025A NL 7904025 A NL7904025 A NL 7904025A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
feed
hopper
dosing
frame
section
Prior art date
Application number
NL7904025A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Koopmans Meelfabrieken B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Koopmans Meelfabrieken B V filed Critical Koopmans Meelfabrieken B V
Priority to NL7904025A priority Critical patent/NL7904025A/nl
Publication of NL7904025A publication Critical patent/NL7904025A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K5/00Feeding devices for stock or game ; Feeding wagons; Feeding stacks
    • A01K5/02Automatic devices
    • A01K5/0266Automatic devices with stable trolleys, e.g. suspended

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)

Description

7904025 N.O. 27-737 KOOPMANS MEELFABRIEKEN B.V., te Leeuwarden.
Voederwagen
De uitvinding heeft betrekking op een met handkracht verrijdbare en bedienbare voederwagen voor het gedoseerd afgeven van voeder, zoals korrels en/of meelvoeder aan een voederplaats, zoals een voedertrog, bestaande uit een verrijdbaar gestel, een voorraadbak gemonteerd in het gestel met onder de voorraadbak 5 een doseergedeelte met een afvoeropening, die zich tijdens het afgeven boven de voederplaats bevindt.
Een dergelijke voederwagen is bekend uit de Nederlandse octrooiaanvrage 7112514· Dergelijke voederwagens worden gebruikt voor het afgeven van porties veevoeder aan dieren, zoals varkens, 10 kippen, enzovoorts. Bij de meer intensieve veehouderij is het gewenst het voeder nauwkeurig te doseren. De aan een bepaald hok of bepaalde batterij afgegeven hoeveelheid voeder is o.a. afhankelijk van het aantal dieren en van de leeftijd.
De bekende voederwagen doseert naar volume. Aan een bepaald 15 hok wordt dus steeds een bepaald volume aan veevoeder afgegeven.
Aangezien het soortelijk gewicht van het voeder kan variëren, betekent een bepaald volume, niet een bepaald gewicht. In het algemeen geeft men de voorkeur aan gewichtsdosering.
doseren
Er bestaan wel inrichtingen, die naar gewicht/, zie bijvoor- 20 beeld de Nederlandse octrooiaanvragen 6702661 en 7705536, maar dit zijn tamelijk gecompliceerde inrichtingen, die niet geschikt zijn om als voederwagen te worden uitgevoerd.
Een met handkracht verrijdbare en bedienbare voederwagen heeft in de praktijk diverse voordelen. Een voederwagen is betrekkelijk 25 goedkoop te vervaardigen. De werking is zeer betrouwbaar, omdat er geen elektriciteit of dergelijke aan te pas komt. De voederwagen kan universeel worden toegepast, dus één voederwagen voor meerdere stallen.
De uitvinding beoogt een voederwagen te verschaffen, die behalve 30 790 40 25
Ψ A
2 "bovengenoemde voordelen ook nog het grote voordeel heeft, dat het voeder naar gewicht gedoseerd wordt, waarbij ieder gewenst gewicht kan worden afgegeven en dit gewicht van hok tot hok zonder problemen gewijzigd kan worden.
Dit wordt volgens de uitvinding bereikt, doordat het doseer- 5 gedeelte in vertikale richting beweegbaar wordt geleid ten opzichte van de voorraadbak en via een weegschaal met de voederbak en/of het gestel is verbondenf/2at de onderzijde van de voorraadbak door een met handkracht te openen afsluiter in verbinding gebracht kan worden met het doseergedeelte en doordat 10 de afvoeropening van het doseergedeelte voorzien is van een met handkracht te bedienen afsluiter.
Wanneer men een bepaald gewicht wenst af te geven dan plaatst men de voederwagen met de afvoeropening van het doseergedeelte boven een voedertrog of dergelijke, men opent de afsluiter van 15 de voorraadbak, zodat het veevoeder in het doseergedeelte valt, waarvan de afvoeropening is afgesloten. Dit doseergedeelte beweegt dan iets omlaag. Men leest op de weegschaal het gewicht af en sluit bij het bereiken van het gewenste gewicht de voorraadbak weer af. Door dan de afvoeropening van het doseergedeelte 20 te openen, wordt de afgewogen hoeveelheid afgegeven aan de voedertrog of dergelijke. Het is duidelijk dat de schaalverdeling van de weegschaal op nul gesteld moet zijn, met uitsluiting van het eigen gewicht van het doseergedeelte.
Volgens een gunstige uitvoeringsvorm is het doseergedeelte 25 aan de tegenover de afvoeropening gelegen zijde voorzien van boven elkaar opgestelde geleideorganen, die kunnen samenwerken met vertikale leibanen aan de voorraadbak en/of het gestel en^aan de andere zijde via de weegschaal . . opgehangen aan de voorraadbak en/of het gestel. 30
Bij voorkeur bestaat verder de afsluiter aan de onderzijde van de voorraadbak uit een platte schuif met twee of meer openingen, die kunnen samenwerken met twee of meer uitlaatopeningen van de voorraadbak, welke uitlaatopeningen worden begrensd door hellende wanden van de voorraadbak. 35 7904025 5
Door de toepassing van meerdere uitlaatopeningen aan de voorraadbak, komt het voeder heter verdeeld in het doseergedeelte, waardoor de vertikale geleiding heter wordt helast. Yerder wordt daardoor voorkomen, dat het doseergedeelte te hoog gevuld moet worden, waardoor het voeder in contact zou komen met de onder- 5 zijde van de schuif.
Men is nl. niet geheel vrij in het kiezen van de afmetingen.
De bovenrand van de voorraadbak moet onder een silo passen. De afvoeropening van het doseergedeelte moet op een zekere afstand boven de voedertrog of voederplaats komen. 1ö
Op bekende wijze is het wel mogelijk de voorraadbak en de afvoerhoogte in hoogterichting in te stellen ten opzichte van het gestel.
Yolgens een verdere uitvoeringsvorm bestaat de voorraadbak uit een vast in het gestel gemonteerd benedengedeelte en uit een ver- 15 wisselbaar bovengedeelte, dat met het benedengedeelte verbonden kan worden.
Afhankelijk van het soort, het aantal en de leeftijd van de dieren, die men per rit wil voederen, kan dan meer of minder voeder worden meegenomen. In het algemeen zal men voor een be- 20 paald bedrijf een geschikt bovengedeelte kiezen en dit dan verder gebruiken.
Om de afvoeropening van het doseergedeelte zonder moeite op de juiste plaats te brengen en te houden is bij voorkeur het gestel aan de zijde van de afvoeropening van het doseergedeelte voor- 25 zien van afstandhouders,die kunnen samenwerken met de zijwand van een voedertrog of dergelijke.
Om verspreiding van stof te verhinderen is bij voorkeur de voorraadbak onder de afsluiter voorzien van een kraagrand, die zich uitstrekt binnen de bovenrand van het doseergedeelte. 50
De uitvinding zal aan de hand van de tekening voor een uit-voeringsvoorbeeld nader worden toegelicht, waarin: fig. 1 is een zijaanzicht van de voederwagen met een gedeelte in doorsnede, en fig. 2 is een aanzicht vanaf de bedieningszijde. 55 790 40 25 > * 4
De voederwagen volgens de uitvinding bestaat uit een gestel 1 van buizen en/of profielen, ondersteund door bij voorkeur zelf-instellende wielen 2.
In het gestel 1 is vast een voorraadbak 3 gemonteerd, bij voorkeur bestaande uit een vast benedengedeelte 3a en een ver- 5 wisselbaar bovengedeelte 3h, met elkaar verbonden door een flensverbinding 4 of dergelijke. Afhankelijk van het bedrijf, kan een groter of kleiner bovengedeelte 3b bevestigd worden op het benedengedeelte 3a.
In het benedengedeelte 3a bevindt zich een omgekeerd V-vormige 10 verdeelinrichting 5» zodat twee bijvoorbeeld rechthoekige afvoer-openingen 6 worden gevormd, begrensd door schuine wanden. Onder deze afvoeropeningen 6 is een platte schuif 7 verschuifbaar gelagerd met twee overeenkomstige doorlaatopeningen 8. Deze schuif 7 kan via een eenvoudig stangenstelsel 9 met de hand worden be- 15 diend.
Onder de voorraadbak 3 bevindt zich het doseergedeelte 10 met een hellende onderwand 10a en een vertikale afvoeropening 10b, afgesloten door een vertikaal geleide schuif 11. Deze schuif 11 kan via een ketting 12 of dergelijké en een scharnierende hefboom 20 13 met de hand geopend worden. Na loslaten van de hefboom 13, sluit de schuif 11 weer door eigen gewicht.
Het doseergedeelte 10 is in vertikale richting verplaatsbaar ten opzichte van de voorraadbak 3· Aan de rechter zijde in fig.
2 zijn hiertoe aan het doseergedeelte 10 twee stel geleideorganen 25 14 aangebracht bij voorkeur gevormd door stofdichte kogellagers, welke geleideorganen 14 worden geleid door twee vertikale lei-banen 15» bevestigd aan de voorraadbak 3· Hierdoor wordt het doseergedeelte 10 in vertikale richting geleid. Aan de linkerzijde
in fig. 2 bevindt zich een handelsweegschaal 16 tussen het doseer- 3C
gedeelte 10 en de voorraadbak 3·
Het gestel 1 bevat aan de onderzijde verder nog twee dwarsrol-len 17, met behulp waarvan de voederwagen geleid wordt ten opzichte van een voedertrog 18, zodanig dat de afvoeropening 10b zich boven de trog bevindt. 35 7904025 r ί 5
De hoogte van de afvoeropening 10b boven de voedertrog 18 is instelbaar, doordat de vertikale buizen of profielen van het gestel 1 over een zekere afstand verstelbaar zijn ten opzichte van de wielen 2 en met behulp van klembouten 19 of dergelijke vastzetbaar zijn. Hiermede verplaatst ook de bovenrand van de 5 voorraadbak 3 zich. Deze hoogte is echter meestal minder kritisch.
Zonodig kan de juiste hoogte onder de niet-weergegeven silo verkregen worden door aanpassing van het bovengedeelte 3b.
Yanzelfsrpekend moet de wijzer van de weegschaal 16 op nul staan, wanneer zich geen voeder in het doseergedeelte 10 bevindt. 10
Om te verhinderen, dat eventueel in het voeder aanwezig stof zich kan verspreiden bevat de voorraadbak 3 een kraagrand 20, zie fig. 1, die zich uitstrekt binnen het bovendeel het doseergedeelte 10.
Als men wil gaan voederen dan wordt de voorraadbak 3 gevuld 15 met voederkorrels en/of voedermeel. Men rijdt de voederwagen dan naar de stal en wel naar het eerste hok, waar men bijvoorbeeld 15 leg voeder wil afgeven. Men opent dan de schuif 7, zodat de openingen 6 en 8 samenvallen en houdt de wijzer van de weegschaal 16 in het oog. De schuif 11 is nog steeds gesloten. Zodra de 20 wijzer 15 kg aanwijst, sluit men de schuif 7 en opent de schuif 11. Men rijdt dan naar het volgende hok enzovoorts.
Wanneer men zich vergist heeft en bijvoorbeeld 18 kg heeft afgemeten, dan opent men de schuif 11, totdat de wijzer terugloopt naar 3 kg. 25
Afhankelijk van het type weegschaal 16, kan de dosering meer of minder nauwkeurig zijn. Bij voorkeur gebruikt men een weegschaal die op 100 gram nauwkeurig kan worden afgelezen.
Het zal duidelijk zijn, dat de voederwagen volgens de uitvinding zeer eenvoudig van konstruktie is en zeer eenvoudig 30 bediend kan worden. Zonder veel krachtsinspanning kan een grote hoeveelheid voeder per rit worden meegenomen. In het algemeen kunnen alle dieren van een stal met één rit gevoederd worden.
De voorraadbak 3 kan uit metaal of kunststof bestaan, althans wat het bovengedeelte 3b betreft.
7904025 35 6
Volgens een niet-getoonde uitvoeringsvorm zijn twee doseer-gedeelten 10 rug aan rug opgesteld onder de voorraadbak 3· Wanneer de voederwagen dan verreden wordt door een gang tussen twee evenwijdige voedertroggen 18, kan op de heenweg de ene voedertrog 18 bediend worden en op de terugweg, zonder dat de voederwagen 5 behoeft té worden gekeerd de andere voedertrog 18. Deze uitvoeringsvorm bied voor bepaalde stallen voordelen.
Bij deze uitvoeringsvorm zijn in de onderzijde van de voorraadbak 3 tweemaal twee openingen 6 aanwezig, met de bijbehorende omgekeerd V-vormige verdeelinrichtingen, waarbij een centraal 10 opgestelde verdeelinrichting het voeder voert naar beide doseer-gedeelten 10 en boven elk doseergedeelte 10 een loodrecht op de eerste verdeelinrichting staande verdeelinrichting 5 is opgesteld, die het voe-der verdeelt over de twee openingen 6 van ieder doseergedeelte 10. 15 790 4 0 25

Claims (9)

1. Met handkracht verrijdbare en bedienbare voederwagen voor het gedoseerd afgeven van voeder, zoals korrels en/of meelvoeder aan een voederplaats, zoals een voedertrog, bestaande uit een verrijdbaar gestel, een voorraadbak gemonteerd in het gestel met onder de voorraadbak een doseergedeelte, met een afvoerope- 5 ning, die zich tijdens het afgeven boven de voederplaats bevindt, met het kenmerk, dat het doseergedeelte in verti-kale richting beweegbaar wordt geleid ten opzichte van de voorraadbak en via een weegschaal met de voederbak en/of het gestel is verbonden, dat de onderzijde van de voorraadbak door een met . 10 handkracht te openen afsluiter in verbinding gebracht kan worden met het doseergedeelte en dat de afvoeropening van het doseergedeelte voorzien is van een met handkracht te bedienen afsluiter.
2. Yoederwagen volgens conclusie 1,met het kenmerk, dat het doseergedeelte aan de tegenover de afvoerope- 15 ning gelegen zijde voorzien is van boven elkaar opgestelde ge-leideorganen, die kunnen samenwerken met vertikale leibanen aan de voorraadbak en/of het gestel en aan de andere zijde via de weegschaal is opgehangen aan de voorraadbak en/of het gestel.
5. Yoederwagen volgens conclusie 1 of 2,met het 20 kenmerk , dat de afsluiter aan de onderzijde van de voorraadbak bestaat uit een platte schuif met twee of meer openingen, die kunnen samenwerken met twee of meer uitlaatopeningen van de voorraadbak, welke uitlaatopeningen worden begrensd door schuine - wanden van de voorraadbak. 25
4· Yoederwagen volgens conclusie J>, met het kenmerk, dat sommige van de schuine wanden worden gevormd door de wanden van een omgekeerd Y-vormige verdeelinrichting in de voorraadbak.
5· Yoederwagen volgens één of meer der voorafgaande conclusies, ^0 met het kenmerk, dat de afsluiter van de afvoeropening van het doseergedeelte wordt gevormd door een vertikaal beweegbare schuif.
6. Yoederwagen volgens één of meer der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat de voorraadbak bestaat uit 55 790 4 0 2 5 een vast in het gestel gemonteerd benedengedeelte en uit een verwisselbaar bovengedeelte, dat met het benedengedeelte verbonden kan worden.
7. Yoederwagen volgens één of meer der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat het gestel aan de 5 zijde van de afvoeropening van het doseergedeelte voorzien is van afstandhouders, die kunnen samenwerken met de zijwand van een voedertrog of dergelijke.
8. Yoederwagen volgens één of meer der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat de voorraadbak onder 10 de afsluiter voorzien is van een kraagrand, die zich uitstrekt binnen de bovenrand van het doseergedeelte.
9· Yoederwagen volgens één of meer der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat twee doseergedeelten rug aan rug zijn opgesteld onder de voorraadbak, 15 790 4 0 25
NL7904025A 1979-05-22 1979-05-22 Voederwagen. NL7904025A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7904025A NL7904025A (nl) 1979-05-22 1979-05-22 Voederwagen.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7904025A NL7904025A (nl) 1979-05-22 1979-05-22 Voederwagen.
NL7904025 1979-05-22

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7904025A true NL7904025A (nl) 1980-11-25

Family

ID=19833231

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7904025A NL7904025A (nl) 1979-05-22 1979-05-22 Voederwagen.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL7904025A (nl)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5038973A (en) * 1985-04-04 1991-08-13 Gebruder Buhler, Ag Vessel balance
US5265763A (en) * 1991-05-17 1993-11-30 Carl Schenck Ag Dosing device for bulk material including liquids
FR3034619A1 (fr) * 2015-04-09 2016-10-14 Sarl Ponge Pere Et Fils Remorque de distribution d’aliments pour animaux d’elevage

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5038973A (en) * 1985-04-04 1991-08-13 Gebruder Buhler, Ag Vessel balance
US5265763A (en) * 1991-05-17 1993-11-30 Carl Schenck Ag Dosing device for bulk material including liquids
FR3034619A1 (fr) * 2015-04-09 2016-10-14 Sarl Ponge Pere Et Fils Remorque de distribution d’aliments pour animaux d’elevage

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1035804C2 (nl) Inrichting voor het afgeven van voeder.
US20210354930A1 (en) Linear feeder and combination weighing device provided with the same
US4031857A (en) Volumetric accumulating device
NL1017885C2 (nl) Inrichting voor het afgeven van voeder aan dieren.
US20210372848A1 (en) Combination weighing apparatus
US3295500A (en) Automatic feed weighing and liquid distributing apparatus for livestock
EP0076108A2 (en) Combinator weighing apparatus
NL7904025A (nl) Voederwagen.
US3550812A (en) Feeders for livestock
US5646374A (en) Conveyor for a combination weigher or the like
US3211339A (en) Automatic livestock feeder
US4974548A (en) Adjustable feeder for livestock
JP7455481B2 (ja) 組合せ計量装置
US1673758A (en) Poultry-feeding device
US3722761A (en) Device for transporting pre measured amounts of feed
RU2165692C2 (ru) Весовой порционный раздатчик кормов
US20210347572A1 (en) Combination weighing apparatus
US4029052A (en) Conveying and weighing system
US1139831A (en) Measuring device.
ES2028916T3 (es) Instalacion de conduccion de produccion de pesaje a balanzas envasadoras.
US2964153A (en) Gravity feeding chute for granular particles
US3561586A (en) Apparatus for feeding fluent dry material
CN214982355U (zh) 一种自动加药系统及炼胶装置
GB2123158A (en) Metering and dispensing apparatus
RU2009639C1 (ru) Устройство для раздачи корма

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed