NL7903911A - Werkwijze en inrichting voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte. Download PDF

Info

Publication number
NL7903911A
NL7903911A NL7903911A NL7903911A NL7903911A NL 7903911 A NL7903911 A NL 7903911A NL 7903911 A NL7903911 A NL 7903911A NL 7903911 A NL7903911 A NL 7903911A NL 7903911 A NL7903911 A NL 7903911A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
temperature
time
heat
memory
unit
Prior art date
Application number
NL7903911A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Tricentrol B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tricentrol B V filed Critical Tricentrol B V
Priority to NL7903911A priority Critical patent/NL7903911A/nl
Priority to EP80200458A priority patent/EP0019344A1/en
Priority to DK211680A priority patent/DK211680A/da
Priority to CA000352110A priority patent/CA1164071A/en
Priority to JP6520880A priority patent/JPS55154613A/ja
Publication of NL7903911A publication Critical patent/NL7903911A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05DSYSTEMS FOR CONTROLLING OR REGULATING NON-ELECTRIC VARIABLES
    • G05D23/00Control of temperature
    • G05D23/19Control of temperature characterised by the use of electric means
    • G05D23/1917Control of temperature characterised by the use of electric means using digital means

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Control Of Temperature (AREA)
  • Direct Air Heating By Heater Or Combustion Gas (AREA)
  • Air Conditioning Control Device (AREA)

Description

ι ; X Sch/AS/l _ i ..
Trieentrol B.V. te Breda uitvinder: Johannes Bouman te Breda | "Werkwijze en inrichting voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte"
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte, bijvoorbeeld een gebouw, met behulp van een bestuur-; bare stookeenheid, een temperatuurmeetorgaan en een klok 5 voor het afgeven van tijdsignalen, alsmede op een inrichting voor het uitvoeren daarvan, omvattende een bestuurbare stookeenheid, een temperatuurmeetorgaan en een klok voor het afgeven van tijdsignalen.
Bij een dergelijke bekende werkwijze en inrich-10 ting kan een gewenste temperatuur worden ingesteld, waarna door een door vergelijking van de gemeten en de gewenste temperatuur verkregen stuursignaal de stookeenheid wordt bestuurd. De gewenste temperatuur kan voor verschillende perioden verschillend zijn, bijvoorbeeld overdag 20°C en 15 's nachts 15°C. Ook kan voor verschillende dagen in de week nog een verschillend teraperatuurverloop gewenst zijn. De omschakeling van het ene naar het andere niveau van de ingestelde, gewenste temperatuur wordt bestuurd door de klok, gewoonlijk van het met de lichtnetfreguentie gesynchroni-20 seerde type met mechanische omschakeling. Bij deze bekende techniek vindt een thermostatische regeling plaats door het afhankelijk van het verschil tussen de gemeten en de gewenste temperatuur automatisch in- en uitschakelen van de stookeenheid, waarbij in het geval van een centrale-verwarmingsin-25 stallatie beveiligingsmiddelen aanwezig kunnen zijn voor “7903911 Τ' « 2 het tot een aanvaardbare maximale waarde beperken van de temperatuur van een warmtetransportmedium.
Bekend is tevens, dat voor een centrale verwarming de temperatuur van het warmtetransportmedium voor 5 optimaal rendement van de installatie in afhankelijkheid van de omstandigheden in de omgeving rond de te verwarmen ruimte dient te worden gekozen. Deze instelling kan met de hand geschieden, dan wel automatisch door middel van een in de buitenlucht geplaatste temperatuurvoeler.
10 De hierboven kort aangeduide, bekende ruimte- verwarmingssystemen vertonen een aantal nadelen en gebreken.
Zo wensen de meeste gebruikers van een bekend verwarmingssysteem, als zij ‘s morgens om bijvoorbeeld acht uur de verwarmde ruimte betreden, daar de gewenste 15 temperatuur, bijvoorbeeld 20°C, aan te treffen. Daartoe is het nodig, dat de stookeenheid enige tijd van tevoren wordt omgeschakeld van de nachtstand naar de met een hogere ruimte-temperatuur corresponderende dagstand. Ket behoeft geen betoog, dat bij een gematigde buitenluchttemperatuur de 20 voorverwarmingsperiode minder lang hoeft te zijn dan bij lagere temperatuur. In de praktijk wordt nu regelmatig, bijvoorbeeld om de maand, het inschakeltijdstip met de hand opnieuw ingesteld om voor de met de tijd van het jaar corresponderende weersomstandigheden te corrigeren. Het is duide-25 lijk, dat hiermee slechts een grof benaderde correctie mogelijk is, zodat bij plotselinge weersveranderingen de gewenste temperatuur niet wordt gehaald, dan wel te vroeg wordt bereikt, hetgeen resp. met ergernis of energieverspilling gepaard gaat.
30 Het bekende systeem, waarbij de keteltempera tuur wordt geregeld in afhankelijkheid van de buitenluchttemperatuur, biedt ook geen adequate oplossing voor het genoemde probleem. Bovendien geeft de buitenluchttemperatuur-voeler slechts beperkte informatie over de te verwachten 35 warmteverliezen en laat belangrijke grootheden, zoals neerslag, wind, instraling van de zon, en warmtelekken, buiten 7903911 < 1 3 beschouwing. Men kan in dit verband spreken van een "equivalente buitentemperatuur", een grootheid met dezelfde dimensie als temperatuur, waarin de hiervoor genoemde factoren meegerekend zijn. In het algemeen zal de werkelijke buitentempe-5 ratuur afwijken van de equivalente buitentemperatuur. Bij de bekende systemen vergt het derhalve goed inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van de installatie om deze met acceptabel rendement te laten functioneren. Een regelmatige bijstelling met de hand vindt verder gewoonlijk niet plaats, 10 terwijl toch de afwijkingen op korte termijn van de ingestelde gemiddelden aanzienlijk kunnen zijn.
De uitvinding biedt een oplossing voor de geschetste moeilijkheden en verschaft daartoe een werkwijze van het in de aanhef genoemde type, waarbij equivalente buitentempera-15 tuur wordt gemeten, die meetinformatie in een geheugen wordt opgeslagen en op basis van die meetinformatie het bedrijf van de bestuurbare stookeenheid wordt bestuurd, alsmede een inrichting van 1st in de aanhef genoemde type met een bestu-ringsschakeling, waarvan één ingang is verbonden met het ge-20 heugen, een andere ingang is verbonden met het temperatuur-meetorgaan en de uitgang is verbonden met de stookeenheid.
De werkwijze en inrichting volgens de uitvinding bieden een dynamische temperatuurregeling, waarbij rekening wordt gehouden met alle thermodynamische factoren die de 25 warmtehuishouding binnen de te verwarmen ruimte en de warmte-uitwisseling met de omgeving beïnvloeden. Zonder zelfs gebruik te maken van een buitentemperatuurvoeler worden alle uitwendige factoren, bijvoorbeeld warmteverliezen veroorzakende wind, volledig in rekening gebracht.
30 De in het geheugen opgeslagen informatie kan worden gebruikt voor het voorspellen van en anticiperen op veranderingen in de ruimtetemperatuur. Zo wordt in een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding op basis van de meetinformatie een schakeltijdstip voor de bestuurbare stookeenheid ten' op-35 zichte van eên door de klok bepaald .tijdstip bepaald. Tevens kan hierbij op basis van de meetinformatie de hierna te'definiëren "relatieve bedrijfsduur" worden bepaald, die nood- 7903911 * 4 zakelijk is om de na het door de klok bepaalde tijdstip heersende temperatuur/ die tenminste nagenoeg gelijk is aan de gewenste temperatuur, te handhaven. Op deze wijze wordt bereikt, dat met nagenoeg volledige zekerheid de gewenste temperatuur 5 op het gewenste tijdstip in de te verwarmen ruimte heerst, en geen te lage, of, zoals vaak voorkomt, te hoge temperatuur ("overshoot").
Bij een centrale-verwarmingssysteem kan op basis van de meetinformatie de temperatuur van een warmtetransport-10 medium voor transport van warmte van de stookeenheid naar tenminste één warmte.inrichting worden bepaald. Door dit automatisch instellen en dynamisch bijregelen van de "stooklijn" kan de installatie met optimaal rendement functioneren.
Zeer eenvoudig is die werkwijze volgens de uitvinding, 15 waarbij de meting van de equivalente buitentemperatuur per tijdseenheid plaatsvindt door meting van de gedurende een vooraf gekozen periode aan de ruimte toegevoerde warmte. De voorkeur verdient die werkwijze, waarbij de meting van de gedurende de vooraf gekozen periode aan de mimte toegevoerde 20 warmte plaatsvindt door te meten, gedurende welke fractie van de vooraf gekozen periode de stookeenheid is ingeschakeld voor warmte-afgifte. Deze fractie van de vooraf gekozen periode, ofwel de hiervoor reeds genoemde relatieve bedrijfsduur, het gebruikspercentage of de "duty cycle", correspondeert, 25 mathematisch uitgedrukt, met het quotiënt van de integraal over de effectieve bedrijfsduur en de vooraf gekozen periode.
De equivalente buitentemperatuur kan worden gemeten door het meten van het temperatuurverschil tussen twee, een vooraf bepaalde periode ..begrenzende, tijdstippen. Hiermee 30 gelijkwaardig is de werkwijze volgens de uitvinding, waarbij deequivalente' buitentemperatuur wordt gemeten door de tijd te meten die verloopt tussen twee gemeten temperatuurwaarden.
De uitvinding biedt verder de mogelijkheid, dat in het geheugen de prijs per eenheid van brandstof en de per voor-35 af gekozen periode maximaal toelaatbare verwarmingskosten worden ingelezen, en dat vervolgens op basis van deze gegevens, de tijdsignalen en-de meetsignalen-wordt bepaald, of de maximaal toelaatbare verwarmingskosten worden overschreden. Op deze 7903911 « Μ.
5 wijze kan een buitengewoon effectieve kostenbewaking plaatsvinden.
In dit geval is het van voordeel, indien bij overschrijding van de maximaal toelaatbare verwarmingskos-ten een waarschuwingssignaal wordt afgegeven.
Ook is het mogelijk, dat bij overschrijding 5 van de maximaal toelaatbare verwarmingskosten de gemiddeld per tijdseenheid door de stookeenheid afgegeven hoeveelheid warmte ten minste gedurende een vooraf gekozen periode wordt verkleind; ook kan bij overschrijding van de maximaal toelaatbare verwarmingskosten de gewenste temperatuur op 10 een lagere waarde worden ingesteld? ten slotte kan ook bij overschrijding van de maximaal toelaatbare verwarmingskosten het inschakeltijdstip van de stookeenheid worden vertraagd.
In alle laatstgenoemde gevallen worden de gemiddelde verwarmingskosten per tijdseenheid verlaagd, totdat de ver-15 warmingskosten per vooraf gekozen periode onder het maximaal toelaatbare niveau zijn gezakt, waarna verder de normale temperatuurregeling wordt gehandhaafd. Het zal duidelijk zijn, dat een dergelijke besturing een doeltreffende kostenbeheersing biedt.
20 De voorkeur geniet die inrichting volgens de uitvinding, waarbij het geheugen en de besturingsschakeling zijn opgenomen in een microprocessor.
Het geheugen kan gekoppeld zijn met inlees-middelen voor het vastleggen van een met een gewenste tempe-25 ratuurverloop in de ruimte corresponderend programma.
Verder kan het geheugen gekoppeld zijn met inleesmiddelen voor het vastleggen van de brandstofprijs, waarbij wordt aangetekend, dat deze brandstofprijs afhankelijk kan zijn van het tijdstip van de dag en van de dag in de week.
30 Het geheugen kan verder zijn gekoppeld met, bijvoorbeeld op een paneel aangebrachte, uitlees- en visuele-weergeefmiddelen, zoals in de vorm van alpha-numerieke displays gerangschikte licht-emitterende dioden of LED’s.
De inleesmiddelen kunnen drukschakelaars om-35 vatten. Hierbij kan de werking van de schakelaars normaal geblokkeerd zijn en vrijgegeven worden door het indrukken 7903911 6 van een beveiligingsknop; dit ter beveiliging tegen onoordeelkundig gebruik, bijvoorbeeld door kinderen. Ook kunnen de inleesmiddelen bestaan uit tenminste één potentiometer.
De inrichting volgens de uitvinding kan verder 5 zijn voorzien van waarschuwingsmiddelen voor het bij over schrijding van een vooraf bepaalde fractie van een van tevoren gekozen periode, gedurende welke de stookheid is ingeschakeld voor warmteaf gifte, af geven van een waarschuwings-signaal. Hiermee kan een controle plaatsvinden, of de in-10 richting goed functioneert. Het overschrijden van de genoem de vooraf bepaalde fractie kan betekenen, dat de ingestelde temperatuur niet wordt bereikt, bijvoorbeeld doordat een raam openstaat. Ook kan het waarschuwingssignaal inhouden, dat de waakvlam is uitgewaaid, of de gastoevoer is gestag-15 neerd.
De genoemde waarschuwingssignalen kunnen van het optische type zijn, bijvoorbeeld een knipperende lamp, of van het akoestische type, zoals een zoemer.
Het geheugen is bij voorkeur van het "non-20 volatile"-type, dat wil zeggen, van het type, dat bij wegvallen van de netspanning zijn informatie behoudt.
Op een ingestelde, gewenste temperatuurwaarde kan steeds een verhoging of verlaging met bijvoorbeeld 2°C worden ingesteld; hierop wordt niet geanticipeerd.
25 De visuele-weergeefmiddelen kunnen de gebrui ker informatie verschaffen over de relatieve bedrijfsduur en over de stookkosten over een vooraf bepaalde periode.
' De uitvinding zal nu worden toegelicht aan de hand van de bijbehorende tekening. Hierin tonen: 30 fig. 1 een functioneel blokschema van een bekend ruimte-verwarmingssysteem met thermostatische regeling en een klok voor het met de hand instellen van vooraf gekozen schakeltijdstippen; fig. 2 een functioneel blokschema van een 35 uitvoeringsvoorbeeld van het ruimte-verwarmingsstelsel volgens de uitvinding; fig. 3 een grafische weergave van een mogelijk 7903911 v « i 7 temperatuurverloop met de tijd in de door het stelsel volgens fig. 2 verwarmde ruimte; fig. 4 een blokschema van een van het stelsel volgens fig. 2 deel uitmakende temperatuurregelaar; 5 fig. 5 een stroomdiagram van een met een werk wijze volgens de uitvinding corresponderend algoritme; fig. 6 een uitgewerkt eerste detail van het stroomdiagram van fig. 5; en fig. 7 een uitgewerkt tweede detail van het 10 stroomdiagram van fig. 5.
Het gebruikelijke ruimte-verwarmingssysteem volgens fig. 1 omvat een stookeenheid 1 die een ruimte 2 direct of indirect verwarmt. Een deel van de aan de ruimte 2 toegevoerde warmte gaat verloren naar de omgeving 3, de 15 rest komt ten goede aan de temperatuur van de ruimte 2, die wordt gemeten door een ruimtetemperatuurmeetorgaan 4, bijvoorbeeld een halfgeleiderelement, waarvan het uitgangssignaal wordt toegevoerd aan een vergelijkingsschakeling 5, waaraan tevens het uitgangssignaal van een voor instel-20 ling van de gewenste ruimtetemperatuur dienend temperatuur-instelorgaan 6 wordt toegevoerd. Het met een verschil tussen de gemeten en de gewenste temperatuur corresponderende uitgangssignaal van de vergelijkingsschakeling 5 wordt als stuursignaal toegevoerd aan de stookeenheid 1, bijvoorbeeld 25 voor het in- of uitschakelen van een pomp voor warmte-transportmedium of van een brander.
Zoals blijkt uit fig. 1, is dit bekende systeem van het tegengekoppelde, zelfcorrigerende type, waarmee een gewenste temperatuur enige tijd na inschakeling kan worden 30 bereikt en binnen zekere grenzen worden gehandhaafd.
Een verschil in bijvoorbeeld de gewenste dagen nachttemperatuur kan worden ingesteld in het temperatuur-instelorgaan 6; de omschakeling tussen de verschillende waarden vindt plaats onder invloed van door een klok 7 aan 35 het temperatuurinstelorgaan 6 toegevoerde tijdsignalen.
Fig. 2 toont een functioneel schema van een 7903911 8 ruimteverwarmingssysteem volgens de uitvinding. De elementen 1 -7 van dit schema zijn gelijk aan die van het schema volgens fig. 1 en zijn derhalve met hetzelfde verwijzings-cijfer als in fig. 1 aangeduid. Waar mogelijk, zal de be-5 schrijving van deze elementen en hun functionele samenhang niet worden herhaald.
Het stelsel volgens fig. 2 omvat een centrale verwerkingseenheid in de vorm van de microprocessor 8.
Als ingangssignalen worden hieraan toegevoerd: 10 de uitgangssignalen van inleesmiddelen 9, de van de klok 7 afkomstige tijdsignalen, het steeds met de gemeten ruimte-temperatuur corresponderende uitgangssignaal van het tempera tuurmeetorgaan 4 en het uitgangssignaal van de vergelij-kingsschakeling 5. De wijze van verwerking van deze ingangs-15 informatie zal hierna worden beschreven.
Uitgangssignalen van de microprocessor worden toegevoerd aan: het temperatuurinstelorgaan 6, de stook-eenheid l, een signalerings- of waarschuwingsorgaan 10 en visuele-weergeefmiddelen 11.
20 De microprocessor 8 omvat een niet afzonderlijk aangeduid geheugen. In het getekende voorbeeld worden hierin signalen opgeslagen die een maat zijn voor dê tijd, gedurende welke de vergelijkingsschakeling 5 een "aan"-stuursignaal aan de stookeenheid 1 toevoert. Door vergelijking 25 van deze signalen met met een vooraf gekozen periode corresponderende signalen bepaalt de microprocessor de relatieve bedrijfsduur van de stookeenheid. In samenhang met de door het temperatuurmeetorgaan 4 gemeten ruimtetemperatuur wordt hiermee informatie verkregen over de warmtedissipatie van 30 de ruimte per tijdseenheid. Deze informatie wordt in het geheugen opgeslagen en als "voorspeller" gebruikt om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.
Anders dan bij het stelsel volgens fig. 1, waar een schakeltijdstip voor in het bijzonder het starten 35 van een interval met hogere temperatuur slechts door uitwendig ingrijpen bijgeregeld kan worden, kan bij het in 7903911 » } 9 fig. 2 getekende dynamische stelsel volgens de uitvinding op basis van de in het geheugen opgeslagen meetinformatie een schakeltijdstip voor de bestuurbare stookeenheid ten opzichte van een vooraf in de klok ingesteld tijdstip wor-5 den bepaald. Wenst men bijvoorbeeld om acht uur 's morgens een temperatuur van 20°C, dan zal bij zeer lage buitentemperatuur of sterke wind een voorverwarmingsperiode van bijvoorbeeld een uur nodig zijn, terwijl bij milder weer een periode van bijvoorbeeld 20 minuten voldoende is.
10 Er wordt op gewezen, dat de klok 7 in het stelsel volgens fig. 2 van het elektronische type met kwartskristal kan zijn en deel kan uitmaken van de microprocessor.
De inleesmiddelen 9 kunnen dienen voor het vastleggen in het geheugen van een met een gewenst verloop in de 15 tijd van de- ruimtetemperatuur corresponderend programma, van de brandstofprijs en van installatie- en ruimtegegevens, zoals resp. het beschikbare vermogen en één of meer tijdconstanten.
De visuele-weergeefmiddelen 11 kunnen dienen voor presentatie van de gemeten en op een bepaald moment 20 gewenste ruimtetemperatuur, de relatieve bedrijfsduur, de stookkosten over een bepaalde periode en verdere gegevens die voor de gebruiker van belang kunnen zijn.
Het waarschuwingsorgaan 10 kan door het branden van een lamp aangeven, of de stookeenheid in bedrijf is.
25 Ook kan, bijvoorbeeld door het knipperen van een lamp of het in werking treden van een zoemer, worden gewaarschuwd voor het overschrijden van een vooraf ingestelde maximale relatieve bedrijfsduur of een maximale waarde van de stookkosten.
30 Fig. 3 toont een voorbeeld van een temperatuur- verloop met de tijd. Verticaal is de ruimtetemperatuur, uitgedrukt in graden Celsius, uitgezet; horizontaal staat de tijd uit in termen van het uur van de dag.
Voor de eerste periode, tot 7 uur, geldt de 35 eis, dat de temperatuur niet onder circa 15°C mag dalen.
Hieraan kan met elke gewenste nauwkeurigheid worden voldaan.
7903011
JLU
Voor de tweede periode, van 7 tot 9 uur, dient de temperatuur 18°C te zijn. Daartoe kiest op de bovenbeschreven wijze de inrichting volgens de uitvinding een in-schakeltijdstip t , en wel zodanig, dat met zekerheid om 5 7 uur de vereiste ruimtetemperatuur is bereikt. Voor het opvangen van plotselinge sterke veranderingen in de omgeving kan een kleine veiligheidsmarge van bijvoorbeeld 5 minuten worden aangehouden..
In de tweede periode vindt een normale ther-10 mostatische regeling plaats op 18°C.
Voor deze tweede periode zijn als voorbeeld twee gevallen geschetst. De kromme a heeft betrekking op het geval, dat de temperatuur tot 11 uur 18°C dient te blijven. Volgens de kromme b vindt om 9 uur een extra ver-15 warming plaats, waarop in dit voorbeeld niet wordt geanticipeerd. Bijvoorbeeld kan de gebruiker de temperatuur als te laag hebben ervaren, reden waarom hij, via de inlees-middelen een in dit geval.2°C hogere temperatuur instelt.
In dit geval kunnen de presentatiemiddelen weergeven, met 20 hoeveel extra energieverbruik, bijvoorbeeld uitgedrukt in kosten per dag of procenten, de ingestelde temperatuurver-hoging'correspondeert. Mutatis mutandis geldt ditzelfde voor een ingestelde temperatuurverlaging.
Voor de laatste periode, vanaf 11 uur, geldt 25. weer als eis, dat de temperatuur niet onder 15°C mag dalen, zodat de stookeenheid om 11 uur wordt gestopt en de ruimte begint af te koelen, totdat de gewenste temperatuur is bereikt.
Fig. 4 toont schematisch de opbouw van een 30. temperatuurregelaar volgens de uitvinding. De met elementen van fig. 2 corresponderende elementen zijn met dezelfde verwijzingscijfers als daar aangeduid. De getrokken lijnen informatieleidingen? de onderbroken lijn duiden voedings-leidingen aan.
35. De werking van de regelaar volgens fig. 4 be hoeft na de uiteenzetting aan de hand van. fig. 2 niet te worden toegelicht. Volstaan moge worden met het vermelden Jï 790 3 9 1 1 11 van enkele uitvoeringsdetails.
De microprocessor 8 is van het type MC 3870; Daarmee is gekoppeld een 128 byte RAM 12. Een voedingseen-heid 13 is verbonden met de microprocessor 8, een batterij-5 eenheid 14 en een door de microprocessor 8 gestuurd vaste- stofrelais 15 voor afgifte van stuursignalen aan de in fig.
4 niet getekende stookeenheid. Het relais 15 is bij voorkeur van het type dat, bijvoorbeeld door middel van een in de geschakelde stroomkring opgenomen weerstand, informatie 10 aan de microprocessor kan verschaffen over de aan de stookeenheid toegevoerde stroom, dit ter bepaling van de relatieve bedrijfsduur. Tijdens normaal bedrijf met licht-netvoeding dient de voedingseenheid 13 voor het op peil houden van de ladingstoestand van de batterij-eenheid 15 14; in geval van een lichtnetstoring nemen de batterijen de voedingsfunctie geheel over, zodat ononderbroken bedrijf van de temperatuurregelaar te allen tijde is gewaarborgd.
Fig. 5 toont in de vorm van een vereenvoudigd stroomdiagram de informatieverwerking voor het in fig. 2 20 getekende stelsel.
Ten overvloede wordt hierbij aangetekend, dat de rechthoekige blokken zogenaamde "doe"- of uitvcerings-blokken zijn en de op een punt staande trapezia zogenaamde Mtest”- of afvraagblokken, waarvan de uitgang aan de zij-25 kant correspondeert met "ja" (dat wil zeggens "de bewering is juist") en de uitgang aan de onderkant met "nee" (dat wil zeggen; "de bewering is onjuist").
Aangezien het principe van een stroomdiagram de deskundige bekend is, moge verder worden volstaan met 30 vermelding van de informatieve functie van elk blok, onder verwijzing naar zijn verwijzingscijfer.
Blok 16: terugstelling
Blok 17: nieuwe periode?
Blok 18: keuze bèdrijfstoestand 33 Blok 19: keuze en opslag van temperatuur en tijd 7903911 V- .· « 12
Blok 20: gewenste temperatuur Blok 21: tijdbesturing voor het onderbreken ’ van de bedrijfscyclus Blok 22: toetsenbord voor het van buiten af 5 onderbreken van de bedrijfscyclus
Blok 23: geef vrij/onderbreek
Blok 24: actie van 21?
Blok 25: routine voor onderbreking door 21, zie verder fig. 6 10 Blok 26: actie van 22?
Blok 27: routine voor onderbreking door 22, zie verder fig.7
Fig. 6 toont de opbouw van de routine 25.
15 Blok 28: routine voor onderbreking door 21
Blok 29: routine voor het uitvoeren van diverse metinge. Blok 30: keer terug
Fig.7 toont de opbouw van de routine 27.
20 Blok 31: routine voor de onderbreking door 22
Blok 32: ingangssignaal?
Blok 33: decodeer ingangssignaal Blok 34: voer opdrachten uit Blok 35: keer terug 25
Er wordt op gewezen, dat de fig. 5-7 slechts een voorbeeld van de informatieverwerking in het stelsel volgens fig. 2 tonen. Zo is bijvoorbeeld in het stroomdiagram niet de informatie over brandstofprijzen weergegeven.
5!,c 790 3 9 1 1

Claims (21)

1. Werkwijze voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte, bijvoorbeeld een gebouw, met behulp van een bestuurbare stookeenheid, een temperatuurmeet-orgaan, en een klok voor het afgeven van tijdsignalen, met het kenmerk, dat de equivalente buitentemperatuur wordt gemeten, dat die meetinformatie in een geheugen wordt opgeslagen en dat op basis van die meetinformatie het bedrijf van de bestuurbare stookeenheid wordt bestuurd.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat op basis van de meetinformatie een schakeltijdstip voor de bestuurbare stookeenheid ten opzichte van een door de klok bepaald tijdstip wordt bepaald.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat op basis van de meetinformatie de temperatuur van een warmtetransportmedium voor transport van warmte van de stookeenheid naar tenminste één warmteafgifteinrichting wordt bepaald.
4. Werkwijze volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat tenminste twee warmteafgifteinrichtingen aanwezig zijn en dat op basis van de meetinformatie tevens de warmteafgifte voor de verschillende warmteafgifteinrichtingen selectief wordt bepaald.
5. Werkwijze volgens conclusie 1-4, methet kenmerk, dat de meting van de equivalente buitentemperatuur plaatsvindt door meting van de gedurende een vooraf gekozen periode aan de ruimte toegevoerde warmte.
6. Werkwijze volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de meting van de gedurende de vooraf gekozen periode aan de ruimte toegevoerde warmte plaatsvindt door te meten, gedurende welke fractie van de vooraf gekozen periode de stookeenheid is ingeschakeld voor warmteafgifte.
7. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de equivalente buitentemperatuur wordt gemeten door het meten van het temperatuurverschil tussen twee, een vooraf bepaalde periode begrenzendeΓ tijdstippen. 7903911 *tV * 4
8. Werkwijze volgens conclusie 1/ niet het kenmerk, dat de equivalente buitentemperatuur wordt gemeten door de tijd te meten die verloopt tussen twee gemeten temperatuurwaarden.
9. Werkwijze volgens ëên der conclusies 1-8, met het kenmerk, dat in het geheugen de prijs per eenheid van brandstof en de per vooraf gekozen periode maximaal toelaatbare verwarmingskosten worden ingelezen en dat vervolgens op basis van deze gegevens, de tijdsignalen en de meetsignalen wordt bepaald, of de maximaal toelaatbare verwarmingskosten worden overschreden.
'10.Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat bij overschrijding van de maximaal toelaatbare verwarmingskosten een waars chuwingssignaal wordt afgegeven.
11. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat bij overschrijding van de maximaal toelaatbare verwarmingskosten de gemiddeld per tijdseenheid door de stookeenheid afgegeven hoeveelheid warmte ten minste gedurende een vooraf gekozen periode wordt verkleind.
12. Werkwijze volgens conclusie 11,' met het kenmerk, dat bij overschrijding van de maximaal toelaatbare verwarmingskosten de gewenste temperatuur op een lagere waarde wordt ingesteld.
13. Werkwijze volgens conclusie 11, met het 'kenmerk, dat bij overschrijding van de maximaal toelaatbare verwarmingskosten het inschakeltijdstip van de stookeenheid wordt vertraagd.
14. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens ëën der voorgaande conclusies, omvattende een bestuurbare stookeenheid, een temperatuurmeetorgaah en een klok voor het afgeven van tijdsignalen, gekenmerkt 'door een besturingsschakeling, waarvan êên ingang is verbonden met het geheugen, waarvan een andere ingang is verbonden met het temperatuurmeetorgaan en waarvan de uitgang is verbonden met de stookeenheid.
15. Inrichting volgens conclusie 14, met het 7903911 kenmerk, dat het geheugen en de besturingsschakeling zijn opgenomen in een microprocessor.
16. Inrichting volgens conclusie 14 of 15, met het kenmerk, dat het geheugen gekoppeld is met inlees-middelen voor het vastleggen van een met een gewenst tempe-ratuurverloop in de ruimte corresponderend programma.
17. Inrichting volgens conclusie 14 of 15, met het kenmerk, dat het geheugen gekoppeld is met inlees-middelen voor het vastleggen van de brandstofprijs.
18. Inrichting volgens één der conclusies 15-17, met het kenmerk, dat het geheugen is gekoppeld met op een paneel aangebrachte uitlees- en visuele-weergeefmid-delen.
19. · Inrichting volgens conclusie;16 of 17, met het kenmerk, dat de inleesmiddelen drukschakelaars omvatten.
20. inrichting volgens conclusie 19, met het kenmerk, dat de werking van de schakelaars normaal geblokkeerd is en vrijgegeven kan worden door het indrukken van een beveiligingsknop.
21. Inrichting volgens één der conclusies 14-20, gekenmerkt door waarschuwingsmiddelen voor het bij overschrijding van een vooraf bepaalde fractie van een van tevoren gekozen periode, gedurende welke de stookeenheid is ingeschakeld voor warmteafgifte, afgeven van een waarschu-wingssignaal. 7903911
NL7903911A 1979-05-17 1979-05-17 Werkwijze en inrichting voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte. NL7903911A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7903911A NL7903911A (nl) 1979-05-17 1979-05-17 Werkwijze en inrichting voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte.
EP80200458A EP0019344A1 (en) 1979-05-17 1980-05-14 Method and device for controlling the temperature inside an enclosed space
DK211680A DK211680A (da) 1979-05-17 1980-05-14 Fremgangsmaade og apparat til styring af temperaturen inde i et lukket rum
CA000352110A CA1164071A (en) 1979-05-17 1980-05-16 Method and device for controlling the temperature inside an enclosed space
JP6520880A JPS55154613A (en) 1979-05-17 1980-05-16 Method and device for controlling temperature within closed space

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7903911 1979-05-17
NL7903911A NL7903911A (nl) 1979-05-17 1979-05-17 Werkwijze en inrichting voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7903911A true NL7903911A (nl) 1980-11-19

Family

ID=19833204

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7903911A NL7903911A (nl) 1979-05-17 1979-05-17 Werkwijze en inrichting voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0019344A1 (nl)
JP (1) JPS55154613A (nl)
CA (1) CA1164071A (nl)
DK (1) DK211680A (nl)
NL (1) NL7903911A (nl)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3020099A1 (de) * 1980-05-27 1981-12-03 Microtec Electronic GmbH, 8033 Martinsried Anordnung zur einstellung und voreinstellung von ein- und ausschaltvorgaengen und von zustandsbereichen
DE3374535D1 (en) * 1983-03-21 1987-12-23 Sanden Corp A control device for a variable displacement compressor in an air conditioning system
DE3312113A1 (de) * 1983-04-02 1984-10-25 Bertold Dr. 7300 Esslingen Romacker Temperaturregeleinrichtung fuer einzelraeume
US4574871A (en) * 1984-05-07 1986-03-11 Parkinson David W Heat pump monitor apparatus for fault detection in a heat pump system
NO155464C (no) * 1984-08-23 1987-04-01 Siemens As Styreinnretning for romoppvarmingsanordning.
US4669427A (en) * 1984-09-29 1987-06-02 Nissan Motor Co., Ltd. Cooling system for automotive engine or the like including quick cold weather warm-up control
CA1240766A (en) * 1984-12-11 1988-08-16 Douglas R.S. Hart Diagnostic thermostat
KR900002143B1 (ko) * 1985-03-29 1990-04-02 미쯔비시 덴끼 가부시기가이샤 덕트식 멀티조온 공조시스템
EP0260343B1 (de) * 1986-09-17 1993-01-20 Viessmann Werke GmbH & Co. Verfahren und Vorrichtung zur Temperaturregelung von Heizungs- und Kühlanlagen
US4784212A (en) * 1986-11-21 1988-11-15 Transmet Engineering, Inc. Building perimeter thermal energy control system
US4795088A (en) * 1987-06-11 1989-01-03 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Air conditioning system
US4948040A (en) * 1987-06-11 1990-08-14 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Air conditioning system
US4881686A (en) * 1988-10-13 1989-11-21 Hunter-Melnor, Inc. Temperature recovery display device for an electronic programmable thermostat
US5088645A (en) * 1991-06-24 1992-02-18 Ian Bell Self-programmable temperature control system for a heating and cooling system

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB934294A (en) * 1961-06-26 1963-08-14 Rheostatic Co Ltd Device for controlling a central heating system
GB1193711A (en) * 1967-02-24 1970-06-03 Honeywell Ltd Formerly Honeywe Improvements in or relating to the Control of Thermal Conditioning Systems
GB1463988A (en) * 1974-02-12 1977-02-09 Satchwell Controls Ltd Systems for controlling the temperature within an enclosure
US4136392A (en) * 1976-10-29 1979-01-23 Honeywell Inc. Load cycling with space temperature feedback
SE408973B (sv) * 1977-02-16 1979-07-16 Nyberg U L E Sett och anordning for tidsberoende styrning av ett klimatregleringssystem for en intermittent utnyttjad byggnad
FR2395671A1 (fr) * 1977-06-21 1979-01-19 Mecelec Sa Perfectionnements au reglage des installations de chauffage electrique

Also Published As

Publication number Publication date
DK211680A (da) 1980-11-18
JPS55154613A (en) 1980-12-02
EP0019344A1 (en) 1980-11-26
CA1164071A (en) 1984-03-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL7903911A (nl) Werkwijze en inrichting voor het regelen van de temperatuur binnen een omsloten ruimte.
US7672751B2 (en) System and method for controlling temperature of a liquid residing within a tank
CA1325047C (en) Temperature recovery display device for an electronic programmable thermostat
US5968393A (en) Hot water controller
US6989514B2 (en) System and method for controlling temperature control elements that are used to alter liquid temperature
US4449178A (en) Method and apparatus for controlled off peak load hot water heating
US4199023A (en) Heat demand regulator
JPH0355732B2 (nl)
NL7908393A (nl) Werkwijze voor het regelen van de verwarming van een gesloten ruimte en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
NL8220091A (nl) Stuurapparaat voor gebruik in meervoudige stoomgenerator- of meervoudige heetwatergeneratorinstallaties.
GB2045466A (en) Automatic control of heating sources
US6987248B2 (en) Microprocessor controlled portable heating system
JP2858359B2 (ja) 電気温水器
JP3760808B2 (ja) 貯湯式給湯機
US4396148A (en) Heating system control device
JP2009509293A (ja) 電子制御装置及びその使用方法
KR101821153B1 (ko) 보일러 난방 열량 제어 방법 및 그 장치
NL8200409A (nl) Inrichting voor het regelen van temperatuur.
KR100551194B1 (ko) 보일러의 정전보상 이상감지 제어시스템
JPH1047763A (ja) 貯湯式給湯装置
JP2926284B2 (ja) 電気温水器
JP3056483B1 (ja) 蓄熱装置
JP2689028B2 (ja) 風呂用電気温水器
JPS59183241A (ja) 貯湯式電気温水器の制御装置
JP2003014304A (ja) 貯湯式給湯機

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
CNR Transfer of rights (patent application after its laying open for public inspection)

Free format text: COMBINED TECHNOLOGIES CORPORATION P.L.C.

BV The patent application has lapsed