NL7900516A - Tijdimpulsgenerator voor een glasvormmachine. - Google Patents

Tijdimpulsgenerator voor een glasvormmachine. Download PDF

Info

Publication number
NL7900516A
NL7900516A NL7900516A NL7900516A NL7900516A NL 7900516 A NL7900516 A NL 7900516A NL 7900516 A NL7900516 A NL 7900516A NL 7900516 A NL7900516 A NL 7900516A NL 7900516 A NL7900516 A NL 7900516A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
frequency
time
generating
signals
factor
Prior art date
Application number
NL7900516A
Other languages
English (en)
Other versions
NL184244B (nl
NL184244C (nl
Original Assignee
Owens Illinois Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Owens Illinois Inc filed Critical Owens Illinois Inc
Priority to NL7900516A priority Critical patent/NL184244C/nl
Publication of NL7900516A publication Critical patent/NL7900516A/nl
Publication of NL184244B publication Critical patent/NL184244B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL184244C publication Critical patent/NL184244C/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05BCONTROL OR REGULATING SYSTEMS IN GENERAL; FUNCTIONAL ELEMENTS OF SUCH SYSTEMS; MONITORING OR TESTING ARRANGEMENTS FOR SUCH SYSTEMS OR ELEMENTS
    • G05B19/00Programme-control systems
    • G05B19/02Programme-control systems electric
    • G05B19/04Programme control other than numerical control, i.e. in sequence controllers or logic controllers
    • G05B19/07Programme control other than numerical control, i.e. in sequence controllers or logic controllers where the programme is defined in the fixed connection of electrical elements, e.g. potentiometers, counters, transistors

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Control Of Multiple Motors (AREA)

Description

< OWENS-ILLINOIS, INC., te Toledo. Ohio,*Ver. St. v. Amerika.
Tijdiapulsgenerator voor een glasvormmachine.
De uitvinding heeft betrekking op regelstelsels voor glasvormmachines en in het bijzonder op een tijdimpulsgenerator voor het opwekken van klokimpulsen voor het regelen van afzonderlijke secties van de machine in een vooraf bepaalde tijdvolgorde van stappen.
5 Bij een bekende glasvormmachine met afzonderlijke secties omvat elke afzonderlijke sectie een aantal organen voor het uitvoeren van een vooraf bepaalde opeenvolging van stappen in een tijdver-band voor het vormen van het glazen voorwerp. De vormorganen worden algemeen aangedreven door pneumatische motoren, geregeld door een afsluiter-10 blok, dat op zijn beurt wordt geregeld door een roterende tijdtrommel.
Glas wordt gesmolten en gevormd tot glasmassa's, welke worden gevoerd naar de afzonderlijke secties door een massaverdeler. Elke sectie van de machine levert glazen voorwerpen uit de massa's, welke glazen voorwerpen worden geplaatst op een stilstaande plaat voor het uitduwen op een af-15 voertransporteur voor verwijdering naar een koeloven voor het koelen en andere behandeling.
De afzonderlijke secties worden bediend in een vooraf bepaalde opeenvolging met een relatief faseverschil voor het ontvangen van glasmassa's uit de massaverdeler in een bepaalde volgorde.
20 Wanneer een van de secties een massa ontvangt uit de massaverdeler,. is een van de andere secties een uiteindelijk glazen voorwerp aan het afleveren naar de transporteur en voeren de andere secties verschillende vormstappen uit. Buitendien kunnen twee vormen worden aangebracht in elke sectie, waardoor een glasmassa wordt ontvangen in een eerste vorm, de 25 zogenaamde voorvorm, voor het aanvankelijke proces van het vormen van een voorgevormd voorwerp, gevolgd door overdracht van het voorgevormde voorwerp naar een tweede vorm, de zogenaamde blaasvorm, voor het uiteindelijk blazen van het voorwerp. Aldus voert elke sectie van de machine tegelijk een werking uit op twee voorwerpen.
30 790 05 1 6 * * 2
De tijdtrommel omvat een aantal instelbare nok·* organen geplaatst rond de cilindrische omtrek daarvan voor het mechanisch bedienen van de pneumatische afsluiters in het afsluiterblok in een vooraf bepaalde volgorde. De tijdtrommels voor alle secties worden synchroon 5 aangedreven met de massaverdeler en de transporteur resulterend in een continue stroom van glasmassa's in de machine en een continue stroom van glas langs de transporteur.
Het is echter moeilijk de tijd in te stellen van elk van de organen voor het uitvoeren van de vormstappen in een afzonder-10 lijke sectie. De nokorganen zijn algemeen gemonteerd in ringvormige groeven in een trommeloppervlak en worden op hun plaats gehouden door een klemorgaan, zoals een moer. Wanneer de trommel roteert, moet de moer worden losgemaakt, kan het nokorgaan worden bewogen in de groef en wordt de moer weer aangehaald. Zodanige werking is ongewenst, omdat het moei-15 lijk is nauwkeurigheid te verkrijgen en omdat mechanische slijtage op treedt, resulterend in tijdverandering.
Een oplossing voor het tijdprobleem is aangegeven in het Amerikaanse octrooischrift 3.762.907, waarbij de afsluiters van het afsluiterblok worden bediend door elektrische spoelen, geregeld door 20 een elektronisch regelstelsel. Het regelstelsel ontvangt kloksignalen en terugstelsignalen uit een paar impulsgeneratoren, aangedreven door een gemeenschappelijke aandrijfas van de machine.
Een andere oplossing is aangegeven in het Amerikaanse octrooischrift 4.007.028, waar afzonderlijke aandrijf motoren worden 25 gebruikt voor het aandrijven van het glasmassatoevoerorgaan, de massa verdeler en de afvoertransporteur. Elke motor wordt aangedreven met energie vanuit zijn afzonderlijke omzetter en een frequentieregelorgaan wordt gebruikt voor het instellen van de snelheid van de motoren. Positie-transductors wekken signalen op naar een computer voor het aangeven van 30 de posities van het massatoevoezorgaan en de massaverdeler en de computer ontvangt ook signalen, welke de bediening van de glasvormelementen aangeven. De computer slaat de informatie op wat betreft de tijdbepaling van de bediening van de vormelementen en spreekt aan op een klok voor het opwekken van regelsignalen naar de elektrische spoelen voor het bedienen 35 van de afsluiters van het afsluiterblok.
790 05 1 6 3
De uitvinding betreft een tijdimpulsgenerator voor een glasvormmachine met een aantal afzonderlijke sectiesr elk geschikt voor het vormen van glazen voorwerpen uit massa's van gesmolten glas. Een massaverdeler levert de massa's naar de afzonderlijke secties 5 met een vooraf bepaalde snelheid evenredig met de snelheid van een aan drijf motor van de verdeler. De snelheid van de aandrijfmotor wordt bepaald door de frequentie van de wisselstroomvoeding opgewekt door een voedingsbron, zoals een omzetter-aandrijving. Aldus wordt de cyclustijd van elke afzonderlijke sectie en dus de cyclustijd van de machine bepaald 10 door de massaverdelingssnelheid.
Typerend worden de vormstappen, uitgevoerd door de elementen van de afzonderlijke secties, in tijd ingesteld door het verdelen van de machinecyclus in 360° en de stappen te doen verwijzen naar de start van de cyclus met de opeenvolging van stappen voor elke 15 afzonderlijke sectie verplaatst over een ander aantal graden. De tijd impulsgenerator volgens de uitvinding spreekt aan op de omzettervermogens-frequentie voor het opwekken van een tijdsignaal bij een frequentie, welke 360 impulsen per machinecyclus levert. Deze tijdsignaalfrequentie wordt afgeleid uit de omzettervoedingsfrequentie door het delen van de 20 omzettervoedingsfrequentie door een eerste factor M en het toevoeren van het door M in frequentie gedeelde signaal naar een ingang van een in fase vergrendelde lus. De uitgangssignaalfrequentie van de in fase vergrendelde lus wordt gedeeld door een factor N en het door N in frequentie gedeelde signaal wordt toegevoerd naar de andere ingang van de in fase 25 vergrendelde lus. De in fase vergrendelde lus spreekt aan op elke fout tussen de door M gedeelde frequentie en de door N gedeelde frequentie om de uitgangssignaalfrequentie te veranderen zo, dat de twee ingangsfre-quenties gelijk zijn. Daarom is de uitgangssignaalfrequentie gelijk aan de omzettervoedingsfrequentie, op schaal door een factor N/M zodanig dat 30 door de keuze van de juiste waarden voor N en H, de uitgangssignaalfre quentie 360 impulsen per machinecyclus zal leveren voor elke vooraf bepaalde glasmassatoevoersnelheid.
Bij een alternatieve uitvoering wekt een oscillator een frequentievergelijkingssignaal op, dat in frequentie wordt ge-35 deeld voor het opwekken van een regelsignaal naar een omzetteraandri jving 790 05 1 6 .€ * 4 voor het opwekken vein elektrische voeding voor de aandrijf motor. Het frequentievergelijkingssignaal wordt ook in frequentie gedeeld voor het opwekken van de tijdsignaalklokimpulsen, typerend bij 360 impulsen per machinecyclus. Bij de beide uitvoeringsvormen wordt de klokimpulsreeks 5 verder in frequentie gedeeld voor het opwekken van terugstelimpulsen voor het bepalen van het einde en het begin van opvolgende machinecycli.
Ben doel van de uitvinding is het verbeteren van de werking van glasvormmachines.
Een ander doel van de uitvinding is het verminde-10 ren van de schakelingen vereist voor het regelen van een glasvormmachine met afzonderlijke secties, door het elimineren van een afzonderlijke klokbron.
De uitvinding zal aan de hand van de tekening in het volgende nader worden toegelicht.
15 Fig, 1 is een blokschema van een bekende glas- vorminri chting,
Fig. 2 toont een blokschema van een glasvormma-chine volgens de uitvinding.
Fig. 3 is een blokschema van de tijdketen van 20 fig. 2.
Fig. 4 is een blokschema van een alternatieve uitvoering van de tijdketen volgens de uitvinding.
Fig. 5 is een tabel van tijdwaarden voor de glas-vórminrichting van fig. 2.
25 Fig. 6 toont een algemeen blokschema van de tijd- ketens volgens de uitvinding.
Hen ziet in fig. 1 een blokschema van een glas-vorminrichting volgens de bekende techniek. Bij deze inrichting regelt de machineregelketen de werking van de glasvormorganen volgens de infor-30 matie betreffende de posities van het massatoevoerorgaan en de massa- verdeler in hun respectieve werkcycli.
Een glasvormmachine 11 heeft een aantal afzonderlijke secties (niet getekend) welke massa's van gesmolten glas ontvangen uit een massaverdeler 12, welke op zijn beurt de massa's ontvangt vanuit 35 een massatoevoerorgaan 13. De massaverdeler 12 en het massatoevoerorgaan 790 05 1 6 * % 5 13 worden mechanisch aangedreven door een paar motoren 14 respectievelijk 15, welke motoren zijn verbonden met een bron van variabele frequentie, geleverd door een omzetteraandrijving 16. De omzetteraandrijffrequentie wordt geregeld voor het bepalen van de snelheid, waarmee de massa's worden 5 gevormd en verdeeld naar de afzonderlijke secties van de machine 11.
Elke afzonderlijke sectie behoort bij een afzonderlijk afsluiterblok, welke afsluiterblokken met 17 in fig. 1 zijn aangegeven . Elk afsluiterblok heeft afsluiters verbonden voor het bedienen van een aantal glasvomaorganen in de bijbehorende afzonderlijke sectie.
10 De afsluiters in de afsluiterblokken 17 worden bediend door elektrische spoelen welke worden geregeld door een machineregelketen 18, welke de tijd bepaalt van de vormstappen in overeenstemming met een vooraf bepaalde opeenvolging van die stappen. De regelketen ontvangt informatie wat betreft de opeenvolging van de stappen en de tijden tussen de stappen 15 vanuit een bron (niet getekend) zoals regelschakelaars of een computerprogramma. Een paar positietransductors 19 en 21 is mechanisch gekoppeld met de aandrijf motoren 14 respectievelijk 15 en zij wekken signalen op voor het weergeven van de relatieve posities van de massaverdeler 12 respectievelijk het massatoevoerorgaan 13. Het massatoevoerorgaan 13 20 vertoont een typerende inrichting voor het uitdrijven van een hoeveelheid gesmolten glas vanuit de voorhaard van een glasoven. De motor 15 kan dus een kruk (niet getekend) aandrijven welke is verbonden om een plunjer (niet getékend) heen en weer te bewegen voor het uitdrijven van een hoeveelheid glas, De hoeveelheid glas wordt afgesneden door snijorganen 25 (niet getekend) voor het vormen van een massa, welke valt in de massaverdeler 12. Aangezien het vormen van de massa verband houdt met de rotatiepositie van de aandrijfmotor 15, wekt de positietransductor 21 een signaal op, dat aangeeft wanneer een massa is gevormd. De massaverdeler 12 wordt aangedreven door de motor 14 voor het verdelen van de massa's 30 over de afzonderlijke secties van de machine in een vooraf bepaalde opeenvolging. Aangezien de verdeling van elk van de massa's verband houdt met de rotatiepositie van de motor 14, wékt de positietransductor 19 een signaal op, dat aangeeft wanneer een massa is verdeeld en naar welke afzonderlijke sectie. De regelketen 18 spreekt aan op de twee positie-35 transductorsignalen voor het bepalen wanneer de opeenvolging van stappen 790 05 1 6 * « 6 voor elke afzonderlijke sectie moet worden begonnen ten gevolge van het vormen en verdelen van elke massa.
De machineregelketen 18 ontvangt ook een klok-signaal uit een bron 22, welk signaal een vergelijking levert voor de 5 tijd van de machinecyclus en de opeenvolging van stappen. Typerend wordt de machinetijd uitgedrukt in graden en een machinecyclus is 360° in lengte. De cyclus voor elke afzonderlijke sectie is ook 360° maar de cycli voor de secties zullen zijn verschoven met betrekking tot de start van de machinecyclus over verschillende aantallen graden voor het compenseren 10 voor het verschil in massa-aflevertijd naar elke sectie. Een glasvormin-richting zoals in fig. 1, is uitvoerig beschreven in het bovengenoemde Amerikaanse octrooischrift 4.007.028.
Men ziet in fig. 2 een blokschema van een glas-vorminrichting volgens een voorkeursuitvoering van de uitvinding. Bij de 15 bekende inrichting van fig. 1 werd de massaverdelermotor 14 beschouwd als de nulfasemotor en werden de massatoevoer-, uitdruk- en transporteurmotoren met de hand in fase ingesteld bij het starten. Aldus was de tijd voor de afzonderlijke secties gebaseerd op de positie van de massaverdeler.
Bij de uitvinding wordt de machine met de afzonderlijke secties beschouwd 20 als de nulfasemotor en worden de massatoevoer-, massaverdeler-, uitdruk- en transporteurmotoren in fase ingesteld. Aldus is de tijd van de afzonderlijke secties vastgelegd en verwijst de massaverdeler daarnaar met een correctie op de sectietijd indien nodig, geleverd door een detectie van de massa bij de vorm voor het leveren van een nauwkeuriger regeling 25 van de machinecyclus.
Evenals bij de inrichting van fig. 1, heeft een glasvormmachine 31 in fig. 2 een aantal afzonderlijke secties (niet getekend) welke massa's van gesmolten glas ontvangen uit een massaverdeler 32, welke op zijn beurt de massa's ontvangt uit eeh massatoevoerorgaan 33. 30 De massaverdeler 32 en het massatoevoerorgaan 33 worden mechanisch aangedreven door een paar aandrijfmotoren 34 respectievelijk 35, welke motoren zijn verbonden met een bron van energie van variabele frequentie, geleverd door een omzetteraandrijving 36. Elke afzonderlijke sectie behoort bij een afsluiterblok, welke afsluiterblokken zijn aangegeven met 37. Elk 35 afsluiterblok is verbonden met een aantal glasvormorganen in de afzonder- 790 0 5 1 6 * * 7 lijke sectie voor het bedienen van de vormorganen in een vooraf bepaalde tijdvolgorde van stappen voor het vormen van glazen voorwerpen uit de massa's geleverd door de massaverdeler 32. De afsluiters in de afsluiter-blokken worden bediend door elektrische spoelen, welke worden geregeld 5 door een machineregelketen 38, welke de tijdopeenvolging bepaalt in over eenstemming met een vooraf bepaalde volgorde van stappen en tijdklok-signalen opgewekt door een tijdketen 39.
De regelketen 38 ontvangt informatie wat betreft de opeenvolging van de stappen en de tijden tussen de stappen vanuit een 10 bron (niet getekend) van zodanige informatie. De tijdketen 39 spreekt aan op de frequentie van het omzetter aandrijf ui tgangs vermogen voor het opwekken van de kloksignalen. Aangezien de snelheden van de motoren 34 en 35 evenredig zijn met de frequentie van het vermogen, opgewekt door de omzetteraandrijving, zijn de tijd van het vormen van de glasmassa door 15 het massatoevoerorgaan 33 en de tijd van het verdelen van de massa door de massaverdeler 32 gesynchroniseerd met het kloksignaal 39.
Ofschoon de verdeling van de massa naar elke afzonderlijke sectie is gesynchroniseerd met de kloksignalen, leveren de kloksignalen slechts informatie wat betreft de mate van massaverdeling 20 en worden gebruikt als een tijdreferentie voor de opeenvolging van stappen in de machinecyclus op een wijze overeenkomstig de kloksignalen opgewekt door de klokbron 22 van fig. 1. Aangezien er geen positietrans-ductor is zoals bij de inrichting van fig. 1, heeft de machineregelketen 38 geen informatie wat betreft de tijd van massaverdeling binnen de 25 massatoevoerorgaancyclus. Het massatoevoerorgaan 33 en de massaverdeler 32 kunnen dan in fase worden gebracht met betrekking tot het terugstel-signaal zodanig dat de massa wordt verdeeld naar de afzonderlijke sectie op de vereiste tijd in de machinecyclus.
Men ziet ook in fig. 2 een glasmassatester 41, 30 welke een signaal opwekt bij de detectie van een massa in de vorm in een afzonderlijke sectie. Een massadetectorketen 42 spreekt aan op het signaal uit de tester 41 voor het opwekken van een signaal naar de regelketen 38, welk signaal wordt gébruikt voor het instellen van de tijd van die afzonderlijke sectie op de werkelijke aanwezigheid van de massa in plaats 35 van op een met positie verband houdende verdelingstijd zoals bij de 790 05 1 6 *· * 8 bekende techniek. De massatester 41 en de massadetectorketen 42 vormen het onderwerp van een Amerikaanse octrooiaanvrage ten name van aanvrager.
Men ziet in fig. 3 een blokdiagram van de tijd-5 keten 39 van fig. 2, Een ingangslijn 51 is verbonden met de uitgang van de omzetteraandrijving 36 van fig. 2, zodat de tijdketen 39 aanspreekt op de frequentie van het omzetteruitgangsvermogen voor het opwekken van een klokimpulsreeks op een uitgangslijn 52 en terugstelimpulsen op een lijn 53. Het omzettervermogen met een frequentie F(IN) vormt een ingang 10 naar een frequentiedelerketen 54 met een frequentiedeelfactor M, welke een signaal opwekt met een frequentie F(XN)/M. De uitgang van de M-deler-keten 54 vormt een ingang naar een fasedetector 55 in een fasegekoppelde lus 56. De lijn 52 is een uitgang uit de fasegekoppelde lus 56, waarop de klokimpulsreeks wordt geleverd met een frequentie F(UIT). De lijn 52 15 is verbonden met een ingang van een tweede frequentiedelerketen 57 met een frequentiedeelfactor N, welke keten een signaal opwekt met een frequentie van F(UIT)/N.
De uitgang van de N-delerketen 57 is de andere ingang naar de fasedetector 55. De fasedetector vergelijkt de frequenties 20 van de twee ingangssignalen F(IN)/M en F(UIT)/N en indien de frequenties verschillen, wekt hij een foutsignaal op. Het foutsignaal wordt gefilterd door een laagdoorlaatfilter 58 buiten de fasevergrendelde lus 56 en wordt dan versterkt door een foutversterker 59 binnen de fasevergrendelde lus voorafgaand aan het toevoeren naar de ingang van een spanningsgeregelde 25 oscillator 61, ook binnen de fasevergrendelde lus. Indien de frequentie F(IN)/M groter is dan de frequentie F(UIT)/N, spreekt de spanningsgeregelde oscillator 61 aan op het foutsignaal door het verlagen van de frequentie F (UIT). Indien de frequentie F(IN)/M kleiner is dan de frequentie F(UIT)/N, spreekt de spanningsgeregelde oscillator aan op het 30 foutsignaal door vergroting van de frequentie F(UIT). Daarom drijft de fasevergrendelde lus het foutsignaal naar nul zodanig dat F(IN)/M » F(UIT)/N en de lusketen blijft vergrendeld met F(UIT) = N.F(IN)/M.
De klokimpulsuitgangslijn 52 is ook verbonden met een ingang van een derde frequentiedelerketen 62 met een frequent!edeel-35 factor van 360, welke keten terugstelimpulsen levert op de lijn 53.
790 0 5 1 6
» P
9
Typerend is de tijdinstelling van de machine met afzonderlijke secties gebaseerd op een volledige cyclus van 360°, hetgeen wordt weergegeven door 360 klokimpulsen. Daarom bepalen de terugstelimpulsen op de lijn 53 het einde en het begin van opvolgende machinecycli.
5 De elementen van fig. 3 zijn in de handel beschik baar als geïntegreerde ketens of kunnen worden gevormd uit discrete componenten overeenkomstig bekende schakelingen. Bijvoorbeeld kunnen de delerketens 54 en 57 een CD 4018A voorinstelbare N-delerteller zijn, de delerketen 62 een CD 4059A programmeerbare N-delerteller en de keten 56 10 een CD 4046Ά fasevergrendelde lus zijn, vervaardigd door RCA, Box 3200, Somerville, New Jersye 08876«
Hen ziet in fig. 4 een blokschema van een alternatieve uitvoering van een keten, welke kan worden gebruikt voor het opwekken van de kloksignalen en het terugstelsignaal naar de machineregel-15 keten. Een lineaire spanningsgeregelde oscillator 71 wordt gebruikt voor het opwekken van een referentiesignaal F(LVO) bij een frequentie zestig maal de frequentie, waarmee de massaverdeler- en de massatoevoerorgaan-motoren moeten worden aangedreven. Het signaal vormt een ingang naar een frequentiedelerketen 72 met een frequentiedeelfactor 10. De 10-delerketen 20 72 levert een uitgangsimpulsreeks met impulsen met een breedte praktisch gelijk aan twee cycli van het ingangssignaal. De uitgang van de 10-deler-keten 72 is verbonden met een monostabiele multivibrator 73, welke een uitgangsimpulsreeks opwekt met impulsen met een breedte praktisch gelijk aan de breedte van de inpulsen, opgewekt door de oscillator 71. De 25 multivibrator 73 dient voor het verminderen van de breedte van de impulsen vanuit de 10-delerketen 72, zodat de schakeling binnen een omzetteraan-drijving 74 niet zal worden overbelast. Het uitgangssignaal van de multivibrator 73 wordt toegevoerd naar de omzetteraandrijving 74 voor het opwekken van elektrisch vermogen op een lijn 75 met een frequentie F (IN) 30 welk vermogen wordt gebruikt voor het aandrijven van de massaverdeler- en de massatoevoerorgaanmotoren. Typerend werkt de omzetter-aandrijving 74 als een driefasige dubbele gelijkrichter, zodat de frequentie F(IN) gelijk is aan de frequentie van het omzetteraandrijfingangssignaal gedeeld door 6. Aldus ontvangen de glasmassaverdeler- en de massatoevoerorgaanmotoren 35 een signaal met een frequentie F (IN) = F(LVO)/60. Opgemerkt wordt, dat een 790 05 1 6 ·* * 10 bufferketen (niet getekend) kan worden aangesloten tussen de multivibrator 73 en de omzetteraandrijving 74 voor koppeling van logische spanningsniveau 's met de omzetteraandrijving-regelsignaalspanningsniveau's.
De uitgang van de oscillator 71 is ook verbonden 5 met een tweede frequentiedelerketen 76 met een frequentiedeelfactor P.
De uitgang van de P-delerketen 76 is verbonden met een monostabiele multivibrator 77, welke dient voor het "schoonmaken" van de uitgangsimpuls-reeks van de P-delerketen 76. Een andere monostabiele multivibrator 78 is aangebracht voor het regelen van de breedte van de klokimpulsen, welke 10 worden geleverd op een lijn 79 met een frequentie F (UIT) = F(LVO)/P. Deze klokimpulsen worden toegevoerd aan de machineregelketen, welke de impulsen gebruikt als een referentie voor de tijd van de machinecyclus» Een omzetter (niet getekend) kan zijn vereist tussen de multivibratoren 77 en 78 om de uitgangsimpulsen van de oscillator 71 en de klokimpulsen op de lijn 15 79 in fase te houden, aangezien de multivibrator 78 typerend omschakelt op de achterflank van een "1" impuls. Een bufferketen (niet getekend) kan zijn verbonden met de lijn 79 voor het werken als een signaalniveaukoppe-ling.
De klokimpulslijn 79 is ook verbonden met een 20 ingang van een derde frequentiedelerketen 81 met een frequentiedeelfactor 6. De 6-delerketen 81 is verbonden met een vierde frequentiedelerketen 82 met een frequentiedeelfactor 10. De 10-delerketen 82 is verbonden met een vijfde frequentiedelerketen 83 met een deelfactor 6. Samen werken de ketens 81, 82 en 83 voor het opwekken van een signaal naar een monostabie-25 le multivibrator 84 met een frequentie F (uit)/360. De multivibrator 84 dient voor het "schoonmaken" van de uitgangsimpulsreeks van de 6-delerketen 83. Een andere monostabiele multivibrator 85 is aangebracht voor het regelen van de impulsbreedte van de terugstelimpulsen, welke worden geleverd op een lijn 86 met een frequentie F(UIT)/360. Zoals is besproken, 30 is de tijdinstelling van de machine met afzonderlijke secties typerend gebaseerd op een volledige cyclus van 360°, hetgeen wordt weergegeven 360 klokimpulsen. Daarom bepalen de terugstelimpulsen op de lijn 86 het einde en het begin van opvolgende machinecycli. Een omzetter (niet getekend) kan vereist zijn tussen de multivibratoren 84 en 85 om de klokimpulsen op 35 de lijn 79 en de terugstelimpulsen op de lijn 86 in fase te houden, 790 05 1 6 τ ► 11 aangezien de multivibrator 85 typerend omschakelt bij de achterflank van een "1" impuls. Een bufferketen (niet getekend) kan zijn verbonden met de lijn 86 als een signaalniveaukoppeling.
De elementen van fig. 4 zijn in de handel beschik-5 baar als geïntegreerde ketens of kunnen worden geconstrueerd uit discrete componenten volgens bekende schakelingen. Bijvoorbeeld is een MC14566 industriële tij dbasisgenerator geschikt voor het tegelijk leveren van een 1O-delerteller, een 6-delerteller en een inwendige monostabiele multivibrator. Aldus kan een MC14566 worden gebruikt voor de delerketens 72 en 10 81 en de multivibrator 77, terwijl een andere MC14566 kan worden gebruikt voor de delerketens 82 en 83 en de multivibrator 84. De delerketen 76 kan een MC 14569 programmeerbare N-delerteller zijn. De multivibrator 73 kan een MC14538 precisie-monostabiele multivibrator zijn, terwijl de multi-vibratoren 78 en 85 NE 555 tijdorganen kunnen zijn, welke zijn verbonden 15 om te werken als monostabiele multi vibratoren. De "MC" ketenelementen worden vervaardigd door Motorola, Ins., Box 20912, Phoenix, Arizona 85036 en de NE 55 afstemmer wordt vervaardigd door Signetics.
Men ziet in fig. 5 een tabel van tijdwaarden voor verschillende omzetteraandrijffrequenties en aantallen afzonderlijke 20 secties. Typerend is de omzetteraandrijving-uitgangsvermogensfrequentie varibale van 20 tot 100 Hz. De aandrijf motor 35 is verbonden met het massa-toevoerorgaan 33 via een overbrenging om te werken met een snelheid overeenkomend met 48 omzetterfrequentiecycli voor elke massa, gevormd en gesneden door de afsnijdingen in een machine met zes secties. Aldus wordt 25 het aantal snijdingen/minuut bepaald door het vermenigvuldigen van de omzetterfrequentie in Hz door 60 sec/minuut, en het delen door 48 cycli/ afsnijding. Men ziet in de tabel van fig. 4 waarden van de omzetterfrequentie. De machinecyclussnelheid of rotaties/minuut wordt bepaald door het delen van de waarde van afsnijdingen/minuut door het aantal afzonder-30 lijke secties, in dit voorbeeld zes. De overbrenging voor het massatoe- voerorgaan wordt veranderd om te voldoen aan verschillende aantallen secties teneinde dezelfde waarde van rotaties/minuut te handhaven voor een gekozen omzetterfrequentie. Zoals aangegeven in de tabel, is een machine met acht secties voorzien van een overbrenging voor 36 cycli/af-35 snijding en is een machine met tien secties voorzien van een overbrenging 790 05 1 6 v f 12 voor 28,8 cycli/afsnijding.
De frequentie van het uitgangssignaal uit de tijd-keten 39 van fig. 3 moet overeenkomen met 360 inpulsen per machinecyclus of rotatie. Bij een omzetterfrequentie van 24 Hz, is de waarde van rotaties/ 5 minuut vijf, waarbij een totaal van vijf maal 360 impulsen per minuut wordt vereist, hetgeen een frequentie van 30 Hz is. De waarde van N/M is 1,25, Daarom kan N gelijk aan 5 zijn en kan M gelijk aan 4 zijn in het blokschema van fig. 3.
De frequentie van de klokimpulsen opgewekt door 10 de keten van fig. 4 moet overeenkomen met 360 impulsen per machinecyclus.
Indien de omzetteraandrijving een driefasig vermogen opwekt, is de ingangs-impulsreeksfrequentie zes maal de uitgangsvermogensfrequentie, aangezien zes regelimpulsen nodig zijn, een voor elke halve cyclus. Wanneer de frequentie van de oscillator 71 op 1440 Hz is, werkt de omzetteraandrij-15 ving met 24 Hz en is het aantal rotaties/minuut vijf, waardoor een totaal van vijf maal 360 impulsen per minuut nodig is, hetgeen een frequentie van 30 Hz is. Indien dus F (UIT) gelijk is aan 30 Hz, moet de waarde van P 48 zijn, aangezien F(UIT) = F(LVO)/P - 1440/48 * 30 Hz.
Resumerende heeft de uitvinding betrekking op een 20 opwekorgaan voor elektrisch vermogen en tijdsignalen voor een inrichting voor het vormen van glazen voorwerpen. Hen ziet in fig. 6 een blokschema van het opwekorgaan voor elektrisch vermogen en tijdsignalen, welk schema wordt gebruikt voor een overzicht van de uitvinding. De inrichting voor het vormen van glazen voorwerpen omvat organen voor het vormen van massa's 25 van gesmolten glas en voor het verdelen van de massa's naar een glasvorm machine met afzonderlijke secties, met een vooraf bepaalde snelheid, organen voor het opwekken van elektrisch vermogen met een gekozen frequentie en tijdsignalen bij een frequentie evenredig met de gekozen frequentie, aandrijf organen aansprekend op het elektrische vermogen voor het aandrijven 30 van de organen voor het vormen en verdelen van massa's met een vooraf bepaalde snelheid en een regelketen aansprekend op de tijdsignalen voor het cyclisch regelen van elke machine met afzonderlijke secties in een vooraf bepaalde tijdvolgorde van stappen voor het vormen van glazen voorwerpen uit glasmassa's.
35 Het opwekorgaan voor het elektrische vermogen en 790 05 1 δ 13 de tijdsignalen omvat een bron 91 voor elektrisch vermogen en frequent! e-referentiesignaal en een orgaan aansprekend op het frequentiereferentie-signaal voor het opwekken van de tijdsignalen* De bron 91 wekt elektrisch vermogen op naar een aandri j for gaan 92 voor de massavorm- en verdeelorga-5 nen en het frequentiereferentiesignaal voor een opwekorgaan voor tijd signalen. Bij een uitvoeringsvorm,zie fig. 4, omvat de bron voor elektrisch vermogen en frequentiereferentiesignaal een oscillator voor het opwekken van het frequentiereferentiesignaal, een frequentiedelerorgaan aansprekend op het frequentiereferentiesignaal voor het opwekken van een regelsignaal 10 met een frequentie gelijk aan de referentiesignaalfrequentie gedeeld door een factor en een omzetteraandrij forgaan aansprekend op het regelsignaal voor het opwekken van het elektrische vermogen bij de gekozen frequentie. Bij een andere uitvoeringsvorm, zie fig. 3, omvat de bron voor elektrisch vermogen en frequentiereferentiesignaal een omzetteraandrij f orgaan voor 15 het opwekken van het elektrische vermogen bij de gekozen frequentie. Bij deze uitvoering werkt het elektrische vermogenssignaal ook als het frequentiereferentiesignaal, dat wordt geleverd aan de organen voor het opwekken van tijdsignalen.
De organen voor het opwekken van tijdsignalen 20 omvatten een klokfrequentiedelerketen 93 voor het opwekken van klokimpul- sen, welke worden gebruikt door de regelketen van de glasvormmachine als een referentie voor de tijd van de machinecyclus, welke typerend wordt bepaald door 360 klokimpulsen, ofschoon meer of minder impulsen kunnen worden gebruikt. Het tijdorgaan omvat ook een terugstelfrequentiedeler-25 keten 94 voor het opwekken van terugstelimpulsen, welke typerend een frequentie van een impuls per machinecyclus hebben.
Bij een uitvoeringsvorm, zie fig. 4, omvat het opwekorgaan voor tijdsignalen een eerste frequentiedelerorgaan aansprekend op het frequentiereferentiesignaal voor het opwekken van een tijdklok-30 signaal met een frequentie gelijk aan de referentiesignaalfrequent!e gedeeld door een eerste factor P. Een tweede frequentiedelerorgaan spreekt aan het tijdkloksignaal voor het opwekken van een tijdterugstelsignaal met een frequentie gelijk aan de kloksignaalfrequentie gedeeld door een tweede factor 360.
35 Bij een andere uitvoering, zie fig. 3, omvat 790 05 1 6 -f ί 14 het opwekorgaan voor tijdsignalen een eerste frequentiedelerorgaan aansprekend op het elektrische vermogen voor het opwekken van een eerste ingangssignaal met een frequentie gelijk aan de elektrische vermogensfre-quentie gedeeld door een eerste factor M, tweede frequentiedelerorganen 5 aansprekend op de tijdsignalen voor het opwekken van een tweede ingangssignaal met een frequentie gelijk aan de tijdsignaalfrequentie gedeeld door een tweede factor N en een fasevergrendelde lus aansprekend op de eerste en tweede ingangssignalen voor het opwekken van de tijdsignalen met een frequentie gelijk aan de elektrische vermogensfrequentie gedeeld 10 door de eerste factor en vermenigvuldigd door de tweede factor. Een derde frequentiedelerorgaan spreekt aan op de tijdsignalen voor het opwekken van tijdterugstelsignalen met een frequentie gelijk aan de tijdsignaalfrequentie gedeeld door een derde factor 360.
De schakelingen van fig. 3 en 4 kunnen ook 15 worden gecombineerd voor het vormen van een tijdimpulsgenerator wanneer het gewenst is de aandrijfmotor te laten werken vanuit een gekozen bron van twee of meer verschillende vermogensbronnen. Bijvoorbeeld zou vermogen voor de normale werking kunnen worden opgewekt door een omzetter en vermogen voor noodwerking zou kunnen worden opgewekt door een varidyne.
20 In fig. 3 zou de lijn 51 zijn verbonden met de vermogensingangsklem voor de aandrijfmotor. De M-delerketen 54 zou kunnen worden ingesteld op een waarde van 1 of zou kunnen worden vervangen door een filter, zodanig dat het signaal met de frequentie F(IN)/M van dezelfde frequentie is als de frequentie van het ingangsvermogen naar de aandrijfmotor. De N-delerketen 25 57 wordt ingesteld om te delen door een factor 60 zodanig dat het uit gangssignaal op de lijn 52 een frequentie heeft van F (UIT) = N.F(IN)/M = 60 , F(IN). De frequentiedelerketen 62 wordt niet gebruikt.
In fig. 4 worden de oscillator 71, de delerketen 72, de monostabiele multivibrator 73 en de omzetteraandrijven 74 niet 30 gebruikt. De lijn 52 van de gewijzigde schakeling van fig, 3 is verbonden met de ingang van de P-delerketen 76. Indien de factor P wordt ingesteld op 48, 2al het verband tussen de frequentie van het motorvermogen, F (IN) van fig. 3, en de frequentie van de klokimpulsen, F (UIT) van fig. 4 zijn F (UIT) = 60 . F (IN)/48 = 1,25 F (IN) om het juiste verband te hand-35 haven tussen de snelheid van de aandrijfmotor en de tijd van de machine 790 0 5 1 δ

Claims (12)

1. Inrichting voor het vormen van glazen voor- 20 werpen, met het kenmerk, dat organen aanwezig zijn voor het vormen van massa's gesmolten glas en voor het verdelen van deze massa's naar de glasvormmachine met afzonderlijke secties met een vooraf bepaalde snelheid, organen voor het opwekken van elektrisch vermogen bij een gekozen frequentie en tijdsignalen bij een frequentie evenredig met die gekozen 25 frequentie, aandrijf organen aansprekend op het elektrische vermogen voor het aandrijven van de organen voor het vormen en verdelen van de massa's bij de vooraf bepaalde snelheid, en een regelketen aansprekend op de tijdsignalen voor het cyclisch regelen van elke afzonderlijke sectie van de machine in een vooraf bepaalde tijdvolgorde van stappen voor het vormen 30 van glazen voorwerpen uit de massa's.
2. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat een machinecyclus gelijk in duur is aan de tijd nodig voor een afzonderlijke sectie voor het vormen van een glazen voorwerp en de tijdsignalen zijn voorzien van een tijdkloksignaal met een frequentie van 35 360 impulsen per machinecyclus. 790 05 1 δ
3. Inrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk» dat de tijdsignalen een tijdterugstelsignaal omvatten met een frequentie van een impuls per machinecyclus.
4. Inrichting volgens conclusie 1, met het ken- 5 merk, dat het opwekorgaan voor elektrisch vermogen en tijdsignalen is voorzien van een omzetteraandrijforgaan voor het opwekken van het elektrische vermogen bij de gekozen frequentie,
5. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het opwekorgaan voor elektrisch vermogen en tijdsignalen is 10 voorzien van organen voor het aanspreken op het elektrische vermogen voor het opwekken van de tijdsignalen.
6. Inrichting volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de opwekorganen voor de tijdsignalen zijn voorzien van een eerste frequentiedelerorgaan aansprekend op het elektrische vermogen 15 voor het opwekken van een eerste ingangssignaal met een frequentie gélijk aan de elektrische vermogensfrequentie gedeeld door een eerste factor, een tweede frequentiedelerorgaan aansprekend op de tijdsignalen voor het opwekken van een tweede ingangssignaal met een frequentie gelijk aan de tijdsignaalfrequentie gedeeld door een tweede factor, en een fase-20 vergrendelde lus aansprekend op de eerste en tweede ingangssignalen voor het opwekken van de tijdsignalen met een frequentie gelijk aan de elektrische vermogensfrequentie gedeeld door de eerste factor en vermenigvuldigd met de tweede factor.
7. Inrichting volgens conclusie 6, met het ken- 25 merk, dat het tijdorgaan is voorzien van een derde frequentiedelerorgaan aansprekend op de tijdsignalen voor het opwekken van tijdterugstelsigna-len met een frequentie gelijk aan de tijdsignaalfrequentie gedeeld door een derde factor waarbij de tijdterugstelsignalen de tijd bepalen welke nodig is voor een afzonderlijke sectie om een glazen voorwerp te vormen. 30
8. Inrichting voor het vormen van glazen voor werpen, met het kenmerk, dat glasmassatoevoerorganen aanwezig zijn voor het vormen van massa's gesmolten glas met een vooraf bepaalde snelheid, organen voor het verdelen van de massa's naar de glasvormmachine met afzonderlijke secties met de vooraf bepaalde snelheid, terwijl de afzon-35 derlijke secties elk organen hebben voor het vormen van glazen voorwerpen 790 05 1 6 uit de massa's in een vooraf bepaalde tijdvolgorde van vormingsstappen, een omzetter voor het opwekken van elektrisch vermogen bij een vooraf bepaalde frequentie, aandrijf organen aansprekend op het omzettervexmogen voor het aandrijven van de massatoevoerorganen en de massaverdelingsorga-5 nen bij de vooraf bepaalde snelheid, een regelketen aansprekend op tijd signalen voor het regelen van de vooraf bepaalde tijdvolgorde van stappen in elk van de afzonderlijke secties en tijdorganen voor het opwekken van de tijdsignalen, waarbij de tijdorganen zijn voorzien van organen aansprekend op het omzettexvermogen voor het opwekken van een eerste ingangs-10 signaal met een frequentie gelijk aan de omzettervermogensfrequentie gedeeld door een eerste factor, organen aansprekend op de tijdsignalen voor het opwekken van een tweede ingangssignaal met een frequentie gelijk aan de tijdsignaalfrequentie gedeeld door een tweede factor, en organen aansprekend op de eerste en tweede ingangssignalen voor het opwekken van 15 de tijdsignalen bij een frequentie gelijk aan de omzettervermogensfrequen tie gedeeld door de eerste factor en vermenigvuldigd met de tweede factor.
9. Inrichting volgens conclusie 8, met het ken merk, dat de eerste factor het gehele getal vier is en de tweede factor het gehele getal vijf is. 20
10, Inrichting volgens conclusie 8, met het ken merk, dat organen aanwezig zijn welke aanspreken qp de tijdsignalen voor het opwekken van terugstelsignalen met een frequentie gelijk aan de tijdsignaalfrequentie gedeeld door een derde factor, waarbij de regelketen aanspreekt op de terugstelsignalen voor het bepalen van cycli van de 25 machine met afzonderlijke secties.
11, Inrichting volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de organen welke aanspreken op de eerste en tweede ingangssignalen, een fasevergrendelde lus vormen,
12, Inrichting in hoofdzaak zoals beschreven in 30 de beschrijving en/of weergegeven in de tekening. 790 05 1 ® // Verbetering van errata in de beschrijving behorende bij de octrooiaanvrage nr.: 79-00516 Ned. voorgesteld door Aanvrager dd. 6 maart 1979 Op pag. 8, regel 27 moet "verlagen” worden vervangen door "verhogen" Op pag. 8, regel 30 moet "vergroting" worden vervangen door "verlagen". ADD/RR / '/
NL7900516A 1979-01-23 1979-01-23 Regelinrichting voor een glasvormmachine. NL184244C (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7900516A NL184244C (nl) 1979-01-23 1979-01-23 Regelinrichting voor een glasvormmachine.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7900516A NL184244C (nl) 1979-01-23 1979-01-23 Regelinrichting voor een glasvormmachine.
NL7900516 1979-01-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL7900516A true NL7900516A (nl) 1980-07-25
NL184244B NL184244B (nl) 1988-12-16
NL184244C NL184244C (nl) 1989-05-16

Family

ID=19832509

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7900516A NL184244C (nl) 1979-01-23 1979-01-23 Regelinrichting voor een glasvormmachine.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL184244C (nl)

Also Published As

Publication number Publication date
NL184244B (nl) 1988-12-16
NL184244C (nl) 1989-05-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4145204A (en) Timing pulse generator for a glassware forming machine
US5038915A (en) Article synchronizing apparatus for wrapping or boxing machines
US4431436A (en) Glassware rejection apparatus
CN1239416C (zh) 玻璃器皿成形系统中行列式机操作与坯料进料的同步化
US4145205A (en) Timing pulse generator for a glassware forming machine
US3957477A (en) Control systems for cyclic processes
US4375669A (en) Electronic control system for a glassware forming machine
NL7900516A (nl) Tijdimpulsgenerator voor een glasvormmachine.
US4247749A (en) Electrical discharge machining apparatus and process with controlled variable speed electrode orbiting
JP3312798B2 (ja) ガラス容器形成装置
US4382810A (en) Programmable speed controller
US5562751A (en) I.S. Machine
EP0425114B1 (en) Article transfer mechanism
JPS61281026A (ja) ガラス容器製造ライン用の駆動装置
JPS5925731B2 (ja) ガラス製品成形機械のためのタイミングパルス・ジエネレ−タ
US8561375B2 (en) Line synchronization
TW575526B (en) Device and method for simultaneous production of glass products differing in weight
FR2377977A1 (fr) Systeme de commande pour une machine de formage d&#39;articles de verrerie
US5485388A (en) Computered system of rotative action for the synchronic motion of products in a manufacture line
JP2502978B2 (ja) ガラス製品成形装置
CN219030797U (zh) 一种用于食品生产线的比例门组
GB666635A (en) Improvements in or relating to a method and machine for manufacturing candy bars
CA1198793A (en) Apparatus for indicating the relative degree positioning between mechanisms in a glassware forming machine
KR940012787A (ko) 서보모터의 속도제어방법 및 장치
JPH05111282A (ja) 同期運転駆動装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
V4 Lapsed because of reaching the maximum lifetime of a patent

Free format text: 990123