NL7900341A - Stal. - Google Patents

Stal. Download PDF

Info

Publication number
NL7900341A
NL7900341A NL7900341A NL7900341A NL7900341A NL 7900341 A NL7900341 A NL 7900341A NL 7900341 A NL7900341 A NL 7900341A NL 7900341 A NL7900341 A NL 7900341A NL 7900341 A NL7900341 A NL 7900341A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
feed
circles
feeding
storage container
cattle
Prior art date
Application number
NL7900341A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Johannes Bernardus Maria Muurl
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Johannes Bernardus Maria Muurl filed Critical Johannes Bernardus Maria Muurl
Priority to NL7900341A priority Critical patent/NL7900341A/nl
Publication of NL7900341A publication Critical patent/NL7900341A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; CARE OF BIRDS, FISHES, INSECTS; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K11/00Marking of animals
    • A01K11/006Automatic identification systems for animals, e.g. electronic devices, transponders for animals

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)

Description

y- s D Ho/Se/1
Johannes Bernardus Maria Muurlink te Oldemarkt.
Stal._
De uitvinding betreft een stal met voederplaatsen voor vee en voertransportmiddelen, die met een opvoereinde aansluiten op een voorraadhouder en met een afgifteeinde reiken tot bij een voederplaats voor het aan een voederplaats afge-5 ven van een afgepaste hoeveelheid voer.
De automatisering in de veehouderij schrijdt steeds verder voort. Het is reeds lang gebruikelijk het transport van voer vanuit een voorraadhouder naar voederplaatsen in een stal automatisch te laten plaatsvinden. Men maakt hierbij 10 onder meer gebruik van een pijpleidingsysteem waarbij op elke voederplaats een afgifte-opening aanwezig is. Teneinde de groei en de gezondheidstoestand van het dier te optimaliseren past men ook individuele, geautomatiseerde voedering toe. Daarbij wordt wel gebruik gemaakt van systemen waarbij het 15 dier langs elektronische.weg een kodesignaal afgeeft, op grond waarvan een doseerinrichting wordt gestuurd. Het is derhalve mogelijk de af te geven hoeveelheid voer aan te passen aan het op dat moment op de voederplaats aanwezige dier. Dergelijke systemen zijn evenwel kostbaar aangezien per voe-20 derplaats een gestuurde doseerinrichting alsmede middelen voor het opvangen van het gekodeerde signaal en het dekoderen ervan aanwezig moeten zijn. Bij grote stallen met tientallen tot honderden voederplaatsen worden de investeringskosten hoog. Een individuele voedering van de dieren is, zoals uit 25 prakfcijkcijfers blijkt, echter noodzakelijk teneinde een optimale opbrengst te verkrijgen.
De uitvinding beoogt voor dit probleem een oplossing te verschaffen. Dit wordt bereikt doordat het afgifte einde van voederplaats naar voederplaats verplaatsbaar is.
30 Door het afgifte-einde van het enkele voertransportsys- teem van voederplaats naar voederplaats te laten verplaatsen 35 790 03 41 2 * > kan met êên enkel transportsysteem en één enkele gestuurde doseerinrichting worden volstaan. De investeringskosten blijven derhalve beperkt onder behoud van een individuele voedering van de dieren.
5 Een bijzonder gunstige oplossing wordt verkregen'wanneer de stal in bovenaanzicht cirkelvormig is, de voederplaatsen in concentrische cirkels zijn opgesteld, de voorraadhouder in het middelpunt van de cirkels is aangebracht en de voertransportmiddelen worden gevormd door een transportband waarvan 10 het afgifte einde langs die cirkels beweegbaar is. De oppervlakte wordt bij een ronde stal optimaal benut, terwijl het bewegende transportsysteem relatief eenvoudig van constructie o kan worden gehouden. De doseerinrichting kan ter plaatse van het afgifte-einde zijn aangebracht en daarmede bewegen. Ook 15 is het mogelijk de doseerinrichting ter plaatse van de voorraadhouder aan te brengen en een gedoseerde hoeveelheid op de voertransportmiddelen te brengen. Bij een andere doseermetho-de brengt men vanuit de voorraadhouder een continue hoeveelheid voer op de transportmiddelen en laat men de transport-20 middelen in werking zijn gedurende een tijdsperiode die wordt bepaald door het dier op de te bevoorraden voederplaats.
Verdere voordelen en kenmerken van de uitvinding treden naar voren uit de beschrijving van de bijgaande tekening van uitvoeringsvoorbeelden.
25 ïn de tekeningen toont:
Figuur 1 een schematisch bovenaanzicht van de opstelling van voederplaatsen in een cirkelvormige stal,
Figuur 2 een doorsnede-aanzicht van de stal uit fig.l, Figuur 3 een voederplaats in de stal volgens de uitvin- 30 ding,
Figuur 4 een schematisch bovenaanzicht van een andere uitvoeringsvorm van de stal volgens de uitvinding, en
Figuur 5 een schematisch zijaanzicht van een voederplaats in de stal volgens fig.3, met een variant van de 35 doseerinrichting.
790 03 41 > 3
De stal volgens fig.l is in bovenaanzicht in hoofdzaak cirkelvormig. In concentrische cirkels zijn rijen voeder-plaatsen 1,2,3 aangebracht. Vanuit een silo 4 kan via een pijpleidingsysteem 5 voer naar de voorraadhouder 6 in het 5 middelpunt van de cirkels gebracht worden. De voorraadhouder 6 kan een tweetal compartimenten 7 en 8 voor verschillende soorten voer bevatten. Aan de afvoeropening 9 van de voorraadhouder sluit een voedertransportinrichting 40 aan die uitgevoerd kan zijn als een transportband. De transportband 10 werkt samen met een doseerinrichting 10. De doseerinrichting 10 reikt met het afvoerpunt 11 tot nabij een voederplaats 12. Het dier 13 kan een zendinrichting 14 in de vorm van een halsband dragen. De zendinrichting 14 zendt in gekodeerde vorm signalen uit die worden opgevangen door de taster 15. Op 15 grond van het ontvangen signaal wordt de afvoertrechter 11 gedurende een bepaalde tijdsperiode geopend, zodat voer naar de voederplaats 12 wordt gevoerd. Er is derhalve individuele voedering mogelijk.
Volgens de uitvinding is de transportband volgens de 20 straal van een cirkel beweegbaar in de richting van de pijlen 16 en 17. Daartoe wordt de transportband aan zijn uiteinde gesteund door een frame 18 dat met rollen 19 in een rail 20 rust. De aandrijving van de transportband kan op verschillende wijzen plaatsvinden, bijvoorbeeld door middel van een 25 trekkabelstelsel. De doseerinrichting 10 is in de richting van de pijlen 21 en 22 langs de transportband beweegbaar teneinde deze van de ene voederplaats in een concentrische cirkel te bewegen naar een voederplaats in een andere concentrische cirkel, De transporteur is aan weerszijden voorzien van 30 een geleidingsframe 23 waarover met behulp van de rol3.en 24, 25 en 27,28 de doseerinrichting beweegbaar is. De doseerinrichting kan worden aangedreven door een elektromotor. Het door de transportband aangevoerde voer wordt door de borstel 29 in de trechter van de doseerinrichting 10 35 790 0 3 41 j 'f 4 gestuurd. De borstel wordt aangedreven door de motor 26. In de beschreven stal kan elke voederplaats door de transporteur en de doseerinrichting worden bereikt en op grond van de door het ter plaatse aanwezige dier uitgezonden signalen worden 5 bediend. Er is derhalve slechts één relatief dure doseer-inrichting noodzakelijk.
De stal volgens de figuur 4 wijkt af van die volgens de figuren 1 t/m 3 doordat de vorm rechthoekig is. De transportband is stationair. Langs de transportband is de doseerin-10 richting 30 in de door de pijlen 31 en 32 aangegeven richting beweegbaar. Afhankelijk van de stand van de klep 34 wordt een voederplaats hetzij ter linker hetzij ter rechter zijde van de transportband bediend.
Het is ook mogelijk de doseerinrichting ter plaatse van 15 de voorraadhouder, bijvoorbeeld 35 in fig.5, aan te brengen. Op grond van de door het dier uitgezonden signalen wordt de transporteur gedurende een bepaalde tijd bediend. Bij een per oppervlakte-eenheid continue hoeveelheid voer wordt derhalve door het kiezen van de tijdsperiode gedurende welke de trans-20 portband in werking is de gewenste gedoseerde hoeveelheid verkregen. Ook is het mogelijk in plaats van het continu aan de transportband toevoeren van voer dit te laten variëren afhankelijk van de door het betreffende dier gewenste hoeveelheid. In dat geval wordt de doseerinrichting aangesloten 25 op het afvoereinde van de voorraadhouder 35 en wordt een bepaalde gedoseerde hoeveelheid voer op de transportband gebracht, welke dit voer dan naar de voederplaats transporteert.
30 35 790 03 4 1

Claims (6)

1. Stal met voederplaatsen voor vee en voertransportmiddelen/ die met een opvoereinde aansluiten op een voorraadhou-der en met een afgifteeinde reiken tot bij een voederplaats voor het aan een voederplaats afgeven van een afgepaste hoeveelheid voer, met het kenmerk, dat het afgifte-einde van voederplaats naar voederplaats verplaatsbaar is.
2. Stal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de stal in bovenaanzicht cirkelvormig is, de voederplaatsen in concentrische cirkels zijn opgesteld, de voorraadhouder in het middelpunt van de cirkels is aangebracht en de voertran-sportmiddelen worden gevormd door een transportband waarvan het afgifte-einde langs die cirkels verplaatsbaar is.
3. Stal volgens conclusie 1-2, met het kenmerk, dat met het afgifte-einde een meebewegende doseerinrichting samenwerkt, welke doseerinrichting is voorzien van besturingsmid-delen, die worden bediend door het op de voederplaats aanwezige dier.
4. Stal volgens conclusie 1-2, met het kenmerk, dat met de voorraadhouder een doseerinrichting samenwerkt, voor het op de voertransportmiddelen brengen van een gewenste hoeveelheid voer.
5. Stal volgens conclusie 1-2, met het kenmerk, dat vanuit de voorraadhouder een continue hoeveelheid voer aan de voertransportmiddelen wordt toegevoerd en de voertransportmiddelen intermitterend gedurende een door het dier op de voederplaats bepaalde tijdsperiode in werking zijn
6. Stal volgens conclusies 1-5, gekenmerkt door geleiding smiddelen voor het afgifte-einde van de voertransportmiddelen en aandrijfmiddelen voor het langs de geleidings-middelen verplaatsen van dat afgifte-einde. 790 0 3 4 1
NL7900341A 1979-01-16 1979-01-16 Stal. NL7900341A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7900341A NL7900341A (nl) 1979-01-16 1979-01-16 Stal.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7900341A NL7900341A (nl) 1979-01-16 1979-01-16 Stal.
NL7900341 1979-01-16

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7900341A true NL7900341A (nl) 1980-07-18

Family

ID=19832467

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7900341A NL7900341A (nl) 1979-01-16 1979-01-16 Stal.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL7900341A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2704720A1 (fr) * 1993-05-05 1994-11-10 Sigal Pierre Système de distribution de rations personnalisées pour ovins ou caprins en salle de traite à fosse centrale.

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2704720A1 (fr) * 1993-05-05 1994-11-10 Sigal Pierre Système de distribution de rations personnalisées pour ovins ou caprins en salle de traite à fosse centrale.

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1224857B1 (en) A construction including an implement for milking animals
US11252935B2 (en) Feed control system, feeding system and method for feeding animals
US20030070622A1 (en) Automatic animal feeder
NL1021534C2 (nl) Voertuig voor het mengen en verspreiden van biomassa, toepassing van het voertuig en werkwijze voor het automatisch voederen van dieren.
US4672917A (en) Feeder
US6631695B2 (en) Fodder mixing and feeding the fodder, method and apparatus for supplying fodder using the same
US5551374A (en) Automated nipple livestock feeder and method of operation
FR2494558A1 (fr) Installation mobile pour la stabulation en groupes et le traitement d'animaux domestiques, en particulier de vaches laitieres
WO2017136457A1 (en) Automated hopper and belt conveyor apparatus
GB1564197A (en) Fodder distributing
US6200017B1 (en) Implement for mixing fodder
NL7900341A (nl) Stal.
GB1577023A (en) Apparatus for controlling dispensing of feed to animals
EP0231182A1 (en) Method and apparatus for feeding
EP0362243A1 (en) An electronic control system for distributing feed for the rearing of animals in fixed housing
NL1033907C1 (nl) Een inrichting voor het volautomatisch en autonoom voeren van voeders. met het kenmerk dat de wagen alle benodigde functionaliteiten binnen het transport van het ruwvoer kan verzorgen.
CN114760838B (zh) 用于喂食动物的喂食系统和方法
EP0721732B2 (en) A construction for displacing feed for animals
US20020108580A1 (en) Device for supplying fodder to animals
EP1300071B1 (en) A device for supplying feed to animals
KR200182388Y1 (ko) 자동 사료 공급기
RU2379884C1 (ru) Устройство для очистки кормушек и раздачи кормов
ES8302414A1 (es) Instalacion para la distribucion de alimentos en las naves para la crianza de animales.
EP0212687A2 (fr) Procédé de remplissage d'auges d'alimentation et dispositif pour sa mise en oeuvre
SU409692A1 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed