NL2019520B1 - Combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis - Google Patents

Combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis Download PDF

Info

Publication number
NL2019520B1
NL2019520B1 NL2019520A NL2019520A NL2019520B1 NL 2019520 B1 NL2019520 B1 NL 2019520B1 NL 2019520 A NL2019520 A NL 2019520A NL 2019520 A NL2019520 A NL 2019520A NL 2019520 B1 NL2019520 B1 NL 2019520B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tube
combination
metal
ring
drain
Prior art date
Application number
NL2019520A
Other languages
English (en)
Inventor
Hendrik Peter Joseph Keizers Jurgen
Original Assignee
Easy Sanitary Solutions Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Easy Sanitary Solutions Bv filed Critical Easy Sanitary Solutions Bv
Priority to NL2019520A priority Critical patent/NL2019520B1/nl
Priority to DK18193542.0T priority patent/DK3454423T3/da
Priority to EP18193542.0A priority patent/EP3454423B1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL2019520B1 publication Critical patent/NL2019520B1/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01RELECTRICALLY-CONDUCTIVE CONNECTIONS; STRUCTURAL ASSOCIATIONS OF A PLURALITY OF MUTUALLY-INSULATED ELECTRICAL CONNECTING ELEMENTS; COUPLING DEVICES; CURRENT COLLECTORS
    • H01R4/00Electrically-conductive connections between two or more conductive members in direct contact, i.e. touching one another; Means for effecting or maintaining such contact; Electrically-conductive connections having two or more spaced connecting locations for conductors and using contact members penetrating insulation
    • H01R4/58Electrically-conductive connections between two or more conductive members in direct contact, i.e. touching one another; Means for effecting or maintaining such contact; Electrically-conductive connections having two or more spaced connecting locations for conductors and using contact members penetrating insulation characterised by the form or material of the contacting members
    • H01R4/64Connections between or with conductive parts having primarily a non-electric function, e.g. frame, casing, rail
    • H01R4/643Connections between or with conductive parts having primarily a non-electric function, e.g. frame, casing, rail for rigid cylindrical bodies
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F5/00Sewerage structures
    • E03F5/04Gullies inlets, road sinks, floor drains with or without odour seals or sediment traps
    • E03F5/0407Floor drains for indoor use
    • E03F5/0408Floor drains for indoor use specially adapted for showers

Abstract

De uitvinding betreft een combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste een 5 hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis, welke inrichting een verbindingsvlak omvat voor het vormen van een zich in langsrichting van de buis uitstrekkende schuifverbinding met het omtreksvlak van de buis en ten minste een verend aan de inrichting aangebracht contactpunt voor het 10 in verbonden toestand van de buis met de inrichting elektrisch contact maken met de buis.

Description

Combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis
De uitvinding betreft een combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis.
In natte ruimtes, zoals een badkamer, is het noodzakelijk om metalen onderdelen te aarden. Het aarden gebeurt om een potentiaalverschil tussen verschillende metalen onderdelen te voorkomen en daarmee het risico te vermijden dat er een stroom kan gaan lopen tussen de verschillende metalen onderdelen. In het bijzonder wanneer een persoon gelijktijdig in contact komt met twee metalen onderdelen waartussen een potentiaalverschil is, in het bijzonder wanneer de persoon nat is, kan dat grote gevolgen voor de gezondheid van de persoon hebben.
Het is derhalve gebruikelijk om kranen en afvoerputten te aarden, door ze via een aardedraad met elkaar en met aarde te verbinden. Kranen worden gewoonlijk geaard door op de waterleiding een klem aan te brengen, waarmee de aardedraad in elektrisch contact gebracht wordt met de waterleiding en daarmee met de kraan.
Bij afvoerputten wordt vaak aan de onderzijde een pen met schroefdraad, ook wel lasstift genoemd, aangebracht, waarop een moer gedraaid wordt en waarmee een aardedraad vastgezet kan worden. Deze pen kan tijdens het plaatsen van de afvoerput beschadigd raken, waardoor de moer niet meer op de schroefdraad gedraaid kan worden en soms kan zelfs de pen loskomen van de afvoerput, waardoor de gehele afvoerput vervangen dient te worden.
Ook is het bekend om in bijvoorbeeld een stelvoet of een verankeringslip, die aangebracht is aan de afvoerput, een gat te voorzien. Door dit gat kan bijvoorbeeld een bout gestoken worden, zodat met een moer een aardedraad vastgezet kan worden. De bevestiging door middel van een bout en moer heeft het risico dat de aardedraad niet voldoende vastgeklemd wordt, waardoor al vanaf het begin of door het hanteren van de afvoerput door de loodgieter, de aardedraad alsnog loskomt en/of niet voldoende stroom geleid.
Verder zal een aardedraad al vroegtijdig in het bouwproces aan de afvoerput aangebracht moeten worden, omdat de aardedraad gewoonlijk in de ondervloer verwerkt moet worden. Het is daarmee niet mogelijk om de afvoerput pas bij het aanbrengen van de tegels te plaatsen, waardoor de kans op vervuiling en beschadiging van de afvoerput aanzienlijk toeneemt. Bovendien zullen elektricien en loodgieter samen moeten werken om een correcte aarding en plaatsing van de afvoerput te verkrijgen.
Naast het aarden van een afvoerput is het ook belangrijk dat de vloer, waarin de afvoerput is aangebracht, waterdicht is. Gewoonlijk vindt dit plaats door het aanbrengen van een afdichtmembraan, dat ook wel tegeldoek genoemd wordt. Dit afdichtmembraan kan aan een horizontale flens rondom de afvoerput zijn bevestigd. Doordat de horizontale flens gewoonlijk een relatief grote omtrekslengte heeft, kan het gebeuren dat ergens langs deze lengte de bevestiging van het afdichtmembraan aan de horizontale flens niet volledig is, waardoor de vloer niet volledig waterdicht is.
Nu is het bekend om het afdichtmembraan niet aan een horizontale flens te bevestigen, maar met behulp van een rubber ring rond de uitloop van de afvoerput of met behulp van een lijmpad te bevestigen. Doordat het uitloop een kleinere omtrek heeft dan de lengte van de horizontale flens, wordt het risico op lekkage verkleind. Bovendien zorgt de rubber ring voor een betrouwbaarder afdichting.
Nu steekt een aardingspen of lasstift gewoonlijk aan de onderzijde van een afvoerput uit, waardoor een afdichtmembraan, dat rondom de uitloop is aangebracht, onderbroken moet worden en zo zijn afdichtende functie verliest, waardoor een dergelijke afdichting op de uitloop moeilijk tot niet gecombineerd kan worden met het aarden van een afvoerput.
Bij houtconstructie vloeren zorgt een uitstekende pin er vaak voor dat de gewenste inbouwhoogte niet gehaald kan worden, waardoor extra gaten in de vloer gemaakt moeten worden en de vaak vloeibare afdichting onderbroken moet worden en aldus nadelig is voor de waterdichtheid.
Ook is het gebruikelijk om afvoerputten in een schuimplaat aan te brengen en ook daar kan een uitstekende pen een nadelige invloed hebben op de waterdichtheid. Bovendien kan door de grootte van de schuimplaat het installatie proces bemoeilijkt worden wanneer ook nog een aardedraad bevestigd moet worden. US 5589663 beschrijft een manier om een gewapende elektriciteitskabel, die door een wanddoorvoer loopt, te wapenen. Hiertoe is een buisvormige doorvoer voorzien, waardoorheen de elektriciteitskabel loopt. De mantel van de kabel wordt verbonden met de buisvormige doorvoer en rond de buisvormige doorvoer wordt een metalen ring geplaatst, waaraan een aardedraad is bevestigd. De metalen ring wordt tussen een kraag en een moer vastgeklemd, zodat een goed contact verkregen wordt tussen de ring en de doorvoer.
Verder is de ring voorzien van radiaal naar binnen gerichte uitsteeksels, die in sleuven vallen, die aangebracht zijn aan de buitenzijde van de buisvormige doorvoer om verdraaiing te voorkomen.
Ook bij deze uitvoering, zal de aardedraad direct aan de buisvormige behuizing vastgezet moeten worden aangezien de moer de ring moet vastklemmen.
Het is dan ook een doel van de uitvinding om de bovengenoemde nadelen te verminderen of zelfs te voorkomen.
Dit doel wordt volgens de uitvinding bereikt met een combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis, welke inrichting een verbindingsvlak omvat voor het vormen van een zich in langsrichting van de buis uitstrekkende schuifverbinding met het omtreksvlak van de buis en ten minste een verend aan de inrichting aangebracht contactpunt voor het in verbonden toestand van de buis met de inrichting elektrisch contact maken met de buis.
Door de schuifverbinding kan vooraf de klemkracht van de verbinding bepaald worden, door de passing van de schuifverbinding naar wens te ontwerpen. De klemkracht is derhalve niet meer afhankelijk van hoe stevig de elektricien een moer aandraait.
Met de combinatie volgens de uitvinding kan de metalen buis eenvoudig in de inrichting voor het aarden van de buis geschoven worden, waardoor gelijktijdig een schuifverbinding en een elektrische aardverbinding tot stand gebracht wordt.
Hierdoor wordt het mogelijk om eerst de inrichting voor het aarden door een elektricien volledig aan te laten sluiten, waarna een loodgieter eenvoudig door het inschuiven van de metalen buis in de inrichting voor het aarden de afvoerput kan aarden, net zoals een stekker die in een stopcontact gestoken wordt. Het bijkomend voordeel is dat de aansluiting van de inrichting voor het aarden volledig gecertificeerd kan zijn en de verantwoording voor de elektrische aansluiting volledig bij de elektricien ligt.
Een zeer geprefereerde uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding omvat de inrichting voor het aarden van de buis een metalen ring met een binnenomtreksrand, die gelijkvormig is aan de dwarsdoorsnede van de buis met ten minste één eerste hoofdafmeting, een buitenomtreksrand met ten minste een tweede hoofdafmeting, ten minste drie, zich vanaf de binnenomtreksrand naar de buitenomtreksrand uitstrekkende uitsparingen, zodanig dat ten minste drie radiaal naar binnen uitstrekkende lippen gevormd worden, die verend aan de inrichting aangebrachte contactpunten vormen, en aan de metalen ring aangebrachte bevestigingsmiddelen voor het bevestigen van een aardingsdraad, waarbij de ten minste één eerste hoofdafmeting kleiner is dan de ten minste één hoofdafmeting van de buis.
Doordat de eerste diameter van de ring kleiner is dan de buitendiameter van de buis zullen de gevormde lippen wegbuigen op het moment dat de buis in de ring gestoken wordt. Hierdoor zullen de lippen zich vastklemmen op de buis en zal een goede elektrische verbinding tussen de ring en de buis tot stand komen.
Een bijkomend voordeel is dat de metalen ring apart verkocht kan worden, zodat elke willekeurige afvoerput geaard kan worden, en derhalve de aarding niet afhankelijk is van het aanwezig zijn van een aardingspunt op de afvoerput.
Bij voorkeur heeft de buis een ronde dwarsdoorsnede en is de ten minste één hoofdafmeting en de ten minste één eerste hoofdafmeting de betreffende diameter.
Doordat een ring gebruikt wordt, waarvan de dikte inherent klein is, kan de ring gemakkelijk tussen aangrenzende lagen worden verwerkt, zonder dat de ring zichtbaar is. Zo kan de ring bijvoorbeeld tussen de onderzijde van een afvoerput, waarbij de buis de uitloop vormt, en een afdichtmembraan worden aangebracht. Gewoonlijk is er nog een lijmlaag, zoals bijvoorbeeld tegellijm, voorzien tussen de afvoerput en het afdichtmembraan, waardoor de ring over de hoogte volledig ingebed kan worden in de lijmlaag. Het aanbrengen van lasstiften of pennen met schroefdraad is niet langer nodig en het doorbreken van een waterdichte laag voor deze lasstiften en pennen kan achterwege blijven.
Bij een waterleiding, die uit een muur steekt, kan de ring rond de waterleiding worden aangebracht en kan de ring bijvoorbeeld onder een tegellaag worden weggewerkt. Hierdoor zal de aarding van de waterleiding aan het zicht onttrokken zijn en is het bovendien mogelijk om direct op de wand gemonteerde kranen te aarden.
Een bijkomend voordeel van een ring is dat deze gemakkelijk gedraaid kan worden in een geschikte richting, bijvoorbeeld in de aanvoerrichting van de aardedraad.
Verder kan de elektricien zelf de aardedraad op de ring aansluiten en is de elektricien niet afhankelijk van andere werklieden zoals de loodgieter of tegelzetter.
In een voorkeursuitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding is de buis in de metalen ring gestoken en zijn de lippen uit het vlak van de metalen ring gebogen om de buis klemmend vast te houden.
Doordat de buis in de ring gestoken wordt en doordat de eerste diameter kleiner is dan de diameter van de buis, zullen de lippen uit het vlak moeten buigen om de buis door te laten. Als gevolg van de buiging van de lippen ontstaat vervolgens een klemkracht van de lippen op de buis, waardoor een goed elektrisch contact verkregen wordt. Bovendien borgen de lippen de positie van de ring in lengterichting ten opzichte van de buis en wordt het loskomen van de ring vanaf de buis tegengegaan.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding zijn de toppen van de lippen in axiale richting omgebogen, waarbij de buiglijn op een diameter ligt, die groter is dan de buitendiameter van de buis, en waarbij de uiteinden van de toppen de binnenomtreksrand van de metalen ring vormen.
Door de toppen van de lippen om te buigen ontstaat een zoekrand, waarin het eind van de buis gestoken kan worden en waardoor de lippen gemakkelijker ombuigen en langs de buitenwand van de buis schuiven.
Bij voorkeur is de metalen ring gevormd uit plaatmateriaal en heeft de metalen ring een uniforme dikte. Meer bij voorkeur is de metalen ring van verenstaal.
Door de ring van plaatmateriaal te vervaardigen is de dikte van de ring klein, waardoor de metalen ring gemakkelijk in een laag verwerkt kan worden. Verenstaal heeft als bijkomend voordeel, dat de dikte nog kleiner kan zijn, terwijl voldoende kracht door de weggebogen lippen uitgeoefend kan worden.
In een verdere uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding omvat de combinatie een afvoerput, zoals een douchegoot, waarbij de uitloop van de afvoerput de buis is, waarbij de combinatie verder een sifon omvat, welke sifon een instroomopening met een in de instroomopening aangebrachte afdichtring heeft en waarbij de metalen ring is aangebracht rond de uitloop tussen de onderzijde van de afvoerput en de afdichtring van de sifon.
Bij een dergelijke combinatie kan de sifon in de ondervloer verwerkt worden en kan de ring, aangesloten op een aardedraad, op de sifon worden geplaatst. Vervolgens kunnen verdere werkzaamheden uitgevoerd worden, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van een afdichtmembraan.
Op een geschikt moment kan dan de afvoerput geplaatst worden, door de afvoerput met de uitloop door de ring in de sifon te drukken. Slechts door de insteekbeweging wordt de afvoerput gelijk betrouwbaar geaard.
In nog een verdere uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding omvat de sifon een niet geleidende, bijvoorbeeld kunststof, behuizing, is de metalen ring in de niet geleidende behuizing aangebracht en strekken de lippen van de metalen ring zich in de instroomopening uit.
Door de ring in de sifon aan te brengen en bijvoorbeeld de bevestigingsmiddelen van de ring buiten de sifon te laten uitsteken, wordt bij het plaatsen van de sifon de ring gelijk juist gepositioneerd en kan deze niet meer verschuiven ten opzichte van de sifon, waardoor op het moment dat de uitloop van de afvoerput ingestoken wordt, de opening in de ring en de instroomopening van de sifon uitgelijnd zijn.
Nog een andere uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding omvat verder een afdichtmembraan, zoals een tegeldoek, waarbij het afdichtmembraan zich tot in de instroomopening van de sifon uitstrekt en waarbij het afdichtmembraan ten minste een geleidende zone omvat voor het elektrisch verbinden van de metalen ring met de uitloop van de afvoerput.
Sommige afdichtmembranen omvatten een buisvormige uitloop of een O-ring vast aangebracht aan het membraan, die in de instroomopening van de sifon gestoken dient te worden. Vervolgens wordt de uitloop van de afvoerput in de buisvormige uitloop of O-ring van het afdichtmembraan gestoken. Door het voorzien van een geleidende zone wordt gewaarborgd dat ondanks het tussenliggende membraan alsnog een elektrisch contact tussen de geaarde metalen ring en de uitloop van de afvoerput verkregen wordt.
Bij een tweede zeer geprefereerde uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding is de inrichting voor het aarden van de buis een sifon met een instroomopening, waarin de buis geschoven kan worden, een vanaf de instroomopening neerhangende omtrekswand, welke het verbindingsvlak vormt en een vanuit de omtrekswand radiaal naar binnen stekende lip voor het vormen van het contactpunt.
Bij voorkeur zijn aan de buitenzijde van de sifon bevestigingsmiddelen voor het bevestigen van een aardingsdraad aangebracht, welke bevestigingsmiddelen elektrisch verbonden zijn met de naar binnen stekende lip.
Een sifon wordt gewoonlijk voor het storten van de dekvloer geplaatst. De aardedraad kan gelijkertijd worden aangesloten aan de sifon. Vervolgens kan de dekvloer gestort worden, waarna diverse andere werkzaamheden in de ruimte uitgevoerd kunnen worden. Tijdens het storten van de dekvloer kan nog een zogenaamde cementadapter worden gebruikt. Dit is een vulstuk, dat na het uitharden van de dekvloer weer verwijderd wordt en zo een gewenste uitsparing in de dekvloer vormt.
Na het plaatsen van een eventueel afdichtmembraan kan de metalen buis in de sifon gestoken worden, waarmee deze gelijk geaard is. De buis kan bijvoorbeeld de uitloop van een onderbak van een afvoerput of douchegoot zijn.
Volgens de uitvinding kan er ook een niet geleidende, zoals kunststof, onderbak van een afvoerput zijn voorzien, waarin een metalen lip steekt, die met een aardedraad verbindbaar is. Verder is er in de onderbak een metalen element, zoals een metalen rooster, aangebracht, dat van boven af in de onderbak geschoven wordt en daarmee de metalen lip deels wegdrukt en als gevolg contact daarmee maakt, zodat het metalen rooster geaard is.
In een derde zeer geprefereerde uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding omvat de inrichting voor het aarden van de buis een metalen plaat voorzien van een opening, waarin de buis geschoven kan worden, waarbij de buis ten minste is voorzien van een radiale flens, waarbij de metalen plaat ten minste één uit het vlak en naar de flens gebogen lip omvat en waarbij bevestigingsmiddelen voor het bevestigen van een aardingsdraad zijn aangebracht aan de metalen plaat.
De metalen plaat kan eenvoudig verwerkt worden in de lijmlaag van de tegels. Door de metalen plaat bijvoorbeeld op een afdichtdoek aan te brengen, kan de inrichting voor het aarden van de buis gemakkelijk geplaatst en gefixeerd worden. Vervolgens kan de metalen buis met daaraan de flens in de opening in de plaat gestoken worden en door de opgebogen lip wordt het elektrisch contact tussen de metalen plaat en de buis verzekerd.
De aardedraad wordt aan de metalen plaat bevestigd en kan vervolgens over het afdichtdoek lopen naar een positie waar de aardedraad verder verbonden kan worden.
Het kan voordelig zijn om de aardedraad ten minste gedeeltelijk uit te voeren als een platte strip, waardoor de aardedraad gemakkelijk over of in een afdichtmembraan van de inrichting voor het aarden naar een aansluitpunt kan lopen.
In nog weer een andere uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding omvat de inrichting voor het aarden van de buis een rubber ring met een naar binnen uitstekende, gedeeltelijk in de rubber ring ingebedde metalen lip, en waarbij rondom de rubber ring een afdichtmembraan is aangebracht.
Met deze uitvoering wordt de afdichting door het afdichtmembraan en de rubber ring voorzien, terwijl de ingebedde metalen lip gelijktijdig voor een goed aarde contact zorgt.
Bij voorkeur is aan de ingebedde metalen lip een aardingsdraad aangebracht, welke aardingsdraad zich over het oppervlak van het afdichtmembraan uitstrekt.
Met deze uitvoering kan een vloer rondom een afvoeropening worden afgedicht en kan de elektricien de aardedraad aansluiten. Vervolgens kan bijvoorbeeld een tegelvloer over het afdichtmembraan gelegd worden en tenslotte kan een afvoerput met een uitloop door de rubberring in een afvoer gestoken worden.
In een laatste uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding is aan de metalen buis een onderbak voor een douchegoot aangebracht, zodat de metalen buis de uitloop van de onderbak vormt.
Deze en andere kenmerken van de uitvinding worden nader toegelicht aan de hand van de bijgaande tekeningen.
Figuur 1 toont een eerste uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding.
Figuur 2 toont een bovenaanzicht van de uitvoeringsvorm volgens figuur 1.
Figuur 3 toont een schematisch dwarsdoorsnede aanzicht van een tweede uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding.
Figuur 4 toont een schematisch dwarsdoorsnede aanzicht van een derde uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding.
Figuur 5 toont een perspectivisch aanzicht gedeeltelijk in dwarsdoorsnede van een vierde uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding.
Figuur 6 toont een perspectivisch aanzicht van een vijfde uitvoeringsvorm van de combinatie volgens de uitvinding.
Figuur 7 toont een perspectivisch aanzicht van een zesde uitvoeringsvorm van de aardingsinrichting voor de combinatie volgens de uitvinding.
Figuur 8 toont een dwarsdoorsnede aanzicht van de uitvoering volgens figuur 7.
Figuur 1 toont in perspectivisch aanzicht een eerste uitvoeringsvorm 1 van een combinatie volgens de uitvinding. De combinatie 1 heeft een buis 2 en een ring 3. De ring 3 is voorzien van een lip 4 met een oog 5 waar aan een aardkabel bevestigd kan worden.
De ring 3 is voorzien van uitsparingen 6, waardoor lippen 7 gevormd worden. Deze lippen 7 zijn met de toppen 8 omgebogen uit het vlak van de ring 3.
Zoals getoond in figuur 2 heeft de ring 3 een binnenomreksrand gevormd door de toppen 8 met een diameter Dl. De ring 3 heeft een buitenomtreksrand met een diameter D2. Verder zijn de lippen 7 langs de cirkelvormige buiglijn 9 met een diameter D3 gebogen, zodat de toppen 8 uit het vlak van de ring 3 steken. De buis 2 heeft verder een buitendiameter D4 . Volgens de uitvinding is de diameter Dl kleiner dan D4 en is de diameter D3 groter dan D4.
In figuur 3 wordt een tweede uitvoeringsvorm 20 van de combinatie volgens de uitvinding getoond. Hierbij is de buis 21 gevormd door de uitloop van een afvoerput 22. Deze uitloop 21 is in een ring 3, die gelijk is aan de ring getoond in figuren 1 en 2, gestoken. Een aardkabel 23 is met de ring 3 verbonden, zodat de afvoerput 22 geaard is.
De uitloop 21 is verder in de instroomopening 24 van de sifon 25 gestoken. In de instroomopening 24 is een afdichtring 26 voorzien voor het afdichten van de uitloop 21 in de instroomopening 24.
De ring 3 is in de vloer 27 verwerkt. Daarna is een lijmlaag 28 aangebracht, waarop tegels 29 zijn gelijmd. Doordat de ring 3 in de vloer 27 is verwerkt, kan de afvoerput 22 op een later moment in de ring 3 en de sifon 25 gestoken worden, bijvoorbeeld tijdens het leggen van de tegels 29.
Figuur 4 toont een vierde uitvoeringsvorm 40 van de combinatie volgens de uitvinding. De combinatie heeft een sifon 41 met een instroomopening 42. Aan de bovenzijde is een ring 43 met radiaal uitstekende lippen 44 (grotendeels gelijk aan de ring 3 van figuren 1 en 2) in de sifon 41 geïntegreerd.
In de instroomopening 42 is een uitloop 45 van een afdichtmembraan 46 gestoken. In de omtrekswand van de uitloop 45 is een elektrisch geleidende zone 47 met secundaire lippen 48 voorzien. Hierdoor kan een metalen uitloop 49 van een afvoerput 50 toch elektrisch contact maken via de elektrische zone 47 met de metalen ring 43, waardoor de afvoerput 50 geaard kan worden.
Figuur 5 toont een perspectivisch aanzicht gedeeltelijk in dwarsdoorsnede van een vierde uitvoeringsvorm 60 van de combinatie volgens de uitvinding. De combinatie 60 heeft een onderbak 61 van een afvoerput. Aan de onderbak 61 is een metalen buis 62 als uitloop aangebracht.
Daarnaast heeft de combinatie 60 een sifon met een behuizing 63, waarbij in de bovenzijde een instroomopening 64 is aangebracht, een vanaf de instroomopening 64 neerhangende wand 65 en een vanaf de bodem opstaande wand 66.
In de neerhangende wand 65 is een O-ring 67 aangebracht om af te dichten op de uitloop 62. Verder zijn op de onderrand van de neerhangende wand 65 een aantal contact lippen 68 aangebracht, die na het insteken van de uitloop 62 in de opening 64 contact zullen maken met de uitloop 62. Deze lippen 68 zijn in de sifon behuizing 63 bijvoorbeeld via een draad 69 verbonden met bevestigingsmiddelen 70, die aan de buitenzijde van de behuizing 63 zijn aangebracht.
Figuur 6 toont een perspectivisch aanzicht van een vijfde uitvoeringsvorm 80 van de combinatie volgens de uitvinding. De combinatie 80 heeft een afvoerput 81 met een uitloop 82 en een metalen plaat 83, die op een afdichtdoek 84 is aangebracht.
De metalen plaat 83 is verbonden met een aardedraad 85. In de plaat 83 is een opening 86 voorzien, zodat de uitloop 82 daar doorheen gestoken kan worden. Verder heeft de plaat 83 twee uit het vlak gebogen lippen 87, die na het insteken van de uitloop 82 in de opening 86 contact zullen maken met de onderzijde van de afvoerput 81, die als radiale flens op de buis 82 dienst doet, en zo de afvoerput 81 zal aarden.
Figuur 7 toont een perspectivisch aanzicht van een zesde uitvoeringsvorm van de aardingsinrichting 90 voor de combinatie volgens de uitvinding.
De aardingsinrichting 90 heeft een rubber ring 91, waarin een metalen lip 92 is ingebed. Deze metalen lip 92 is verbonden met een aardedraad 93. Rondom de rubber ring 91 is een afdichtmembraan 94 aangebracht, zodat een vloer of wand, waarin een metalen buis, zoals de uitloop van een afvoerput, wordt ingestoken afgedicht kan worden.
Figuur 8 toont een dwarsdoorsnede aanzicht van de uitvoering volgens figuur 7. De rubber ring 91 is voorzien van een horizontale flens 95 waarop het afdichtmembraan 94 is gehecht. Van de horizontale flens 95 hangt een wand 96 neer met op de wand een rondlopende flexibele lip 97, die voor de afdichting van de rubber ring 91 op een in te steken buis zorgt.
In de neerhangende wand 96 is de metalen lip 92 gedeeltelijk ingebed, zodat een uiteinde van de metalen lip 92 tot binnen de neerhangende wand 96 uitstrekt en derhalve contact kan maken met een ingestoken buis. Doordat de neerhangende wand 96 en horizontale flens 95 van rubber, zoals EPDM, is, is de metalen lip 92 verend en zorgt derhalve voor een goede contactkracht met een ingestoken buis.

Claims (16)

1. Combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis, welke inrichting een verbindingsvlak omvat voor het vormen van een zich in langsrichting van de buis uitstrekkende schuifverbinding met het omtreksvlak van de buis en ten minste een verend aan de inrichting aangebracht contactpunt voor het in verbonden toestand van de buis met de inrichting elektrisch contact maken met de buis.
2. Combinatie volgens conclusie 1, waarbij de inrichting voor het aarden van de buis, een metalen ring omvat met een binnenomtreksrand, die gelijkvormig is aan de dwarsdoorsnede van de buis met ten minste één eerste hoofdafmeting, een buitenomtreksrand met ten minste één tweede hoofdafmeting, ten minste drie, zich vanaf de binnenomtreksrand naar de buitenomtreksrand uitstrekkende uitsparingen, zodanig dat ten minste drie naar binnen uitstrekkende lippen gevormd worden, die het verend aan de inrichting aangebracht contactpunten vormen, en aan de metalen ring aangebrachte bevestigingsmiddelen voor het bevestigen van een aardingsdraad, waarbij de ten minste één eerste hoofdafmeting kleiner is dan de ten minste één hoofdafmeting van de buis.
3. Combinatie volgens conclusie 2, waarbij de buis een ronde dwarsdoorsnede heeft en waarbij de ten minste één hoofdafmeting en de ten minste één eerste hoofdafmeting de betreffende diameter is.
4. Combinatie volgens conclusie 2 of 3, waarbij de buis in de metalen ring is gestoken en waarbij de lippen uit het vlak van de metalen ring zijn gebogen om de buis klemmend vast te houden.
5. Combinatie volgens één van de conclusies 2-4, waarbij de toppen van de lippen in axiale richting omgebogen zijn, waarbij de buiglijn op een diameter ligt, die groter is dan de buitendiameter van de buis, en waarbij de uiteinden van de toppen de binnenomtreksrand van de metalen ring vormen.
6. Combinatie volgens één van de voorgaande conclusies 2- 5, waarbij de metalen ring gevormd is uit plaatmateriaal en waarbij de metalen ring een uniforme dikte heeft.
7. Combinatie volgens één van de voorgaande conclusies 2-6, waarbij de metalen ring van verenstaal is.
8. Combinatie volgens één van de voorgaande conclusies 2-7, waarbij de combinatie een afvoerput, zoals een douchegoot, omvat waarbij de uitloop van de afvoerput de buis is, waarbij de combinatie verder een sifon omvat, welke sifon een instroomopening met een in de instroomopening aangebrachte afdichtring heeft en waarbij de metalen ring is aangebracht rond de uitloop tussen de onderzijde van de afvoerput en de afdichtring van de sifon.
9. Combinatie volgens conclusie 8, waarbij de sifon een niet geleidende, bijvoorbeeld kunststof, behuizing omvat en waarbij de metalen ring in de niet geleidende behuizing is aangebracht en de lippen van de metalen ring zich in de instroomopening uitstrekken.
10. Combinatie volgens conclusie 8 of 9, verder omvattende een afdichtmembraan, zoals een tegeldoek, waarbij het afdichtmembraan zich tot in de instroomopening van de sifon uitstrekt en waarbij het afdichtmembraan ten minste een geleidende zone omvat voor het elektrisch verbinden van de metalen ring met de uitloop van de afvoerput.
11. Combinatie volgens conclusie 1, waarbij de inrichting voor het aarden van de buis een sifon is met een instroomopening, waarin de buis geschoven kan worden, een vanaf de instroomopening neerhangende omtrekswand, welke het verbindingsvlak vormt en een vanuit de omtrekswand radiaal naar binnen stekende lip voor het vormen van het contactpunt.
12. Combinatie volgens conclusie 11, waarbij aan de buitenzijde van de sifon bevestigingsmiddelen voor het bevestigen van een aardingsdraad zijn aangebracht, welke bevestigingsmiddelen elektrisch verbonden zijn met de naar binnen stekende lip.
13. Combinatie volgens conclusie 1, waarbij de inrichting voor het aarden van de buis een metalen plaat omvat voorzien van een opening, waarin de buis geschoven kan worden, waarbij de buis ten minste is voorzien van een radiale flens, waarbij de metalen plaat ten minste één uit het vlak en naar de flens gebogen lip omvat en waarbij bevestigingsmiddelen voor het bevestigen van een aardingsdraad zijn aangebracht aan de metalen plaat.
14. Combinatie volgens conclusie 1, waarbij de inrichting voor het aarden van de buis een rubber ring omvat met een naar binnen uitstekende, gedeeltelijk in de rubber ring ingebedde metalen lip, en waarbij rondom de rubber ring een afdichtmembraan is aangebracht.
15. Combinatie volgens conclusie 14, waarbij aan de ingebedde metalen lip een aardingsdraad is aangebracht, welke aardingsdraad zich over het oppervlak van het afdichtmembraan uitstrekt.
16. Combinatie volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij aan de metalen buis een onderbak voor een douchegoot is aangebracht, zodat de metalen buis de uitloop van de onderbak vormt.
NL2019520A 2017-09-11 2017-09-11 Combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis NL2019520B1 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2019520A NL2019520B1 (nl) 2017-09-11 2017-09-11 Combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis
DK18193542.0T DK3454423T3 (da) 2017-09-11 2018-09-10 Kombination af et metalrør med et tværsnit kendetegnet ved mindst en hoveddimension og en indretning til at jordforbinde røret
EP18193542.0A EP3454423B1 (en) 2017-09-11 2018-09-10 Combination of a metal tube having a cross section characterized by at least one main dimension and a device for earthing the tube

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2019520A NL2019520B1 (nl) 2017-09-11 2017-09-11 Combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2019520B1 true NL2019520B1 (nl) 2019-03-19

Family

ID=60020567

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2019520A NL2019520B1 (nl) 2017-09-11 2017-09-11 Combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP3454423B1 (nl)
DK (1) DK3454423T3 (nl)
NL (1) NL2019520B1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10113230A1 (de) * 2001-03-19 2002-09-26 Bsh Bosch Siemens Hausgeraete Sensoreinheit zur Erfassung von Wärmestrahlung
EP1806456A2 (en) * 2006-01-10 2007-07-11 Blücher Metal A/S Floor drain
DE202013105644U1 (de) * 2013-12-11 2014-01-14 Gemeinnützige Wohnungsbaugesellschaft der Stadt Kassel mbH Potentialausgleichs- oder Erdungseinsatz für ein Ablaufsystem einer Badewanne
CN205565011U (zh) * 2016-04-12 2016-09-07 珠海市魅族科技有限公司 终端及其接地弹片组件

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10113230A1 (de) * 2001-03-19 2002-09-26 Bsh Bosch Siemens Hausgeraete Sensoreinheit zur Erfassung von Wärmestrahlung
EP1806456A2 (en) * 2006-01-10 2007-07-11 Blücher Metal A/S Floor drain
DE202013105644U1 (de) * 2013-12-11 2014-01-14 Gemeinnützige Wohnungsbaugesellschaft der Stadt Kassel mbH Potentialausgleichs- oder Erdungseinsatz für ein Ablaufsystem einer Badewanne
CN205565011U (zh) * 2016-04-12 2016-09-07 珠海市魅族科技有限公司 终端及其接地弹片组件

Also Published As

Publication number Publication date
EP3454423A1 (en) 2019-03-13
EP3454423B1 (en) 2022-07-27
DK3454423T3 (da) 2022-08-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10184238B2 (en) Floor drain assembly and method
US6443495B1 (en) Multiple level floor flange apparatus and associated method
US4207632A (en) Drain means
MX2008010910A (es) Drenaje de regadera de imitacion y metodos asociados.
EP2762650B1 (en) Device for connecting a drain to an outlet pipe
US9091076B2 (en) Toilet flange template apparatus
US11319698B2 (en) Shower drain with a clamping collar
NL2019520B1 (nl) Combinatie van een metalen buis met een dwarsdoorsnede gekenmerkt door ten minste één hoofdafmeting en een inrichting voor het aarden van de buis
US6185758B1 (en) Device in draining gutters
US11209108B2 (en) Drain coupler with compressible seal
AU706617B2 (en) Sanitary ware and method of installation
KR101580954B1 (ko) 층상배관용 슬리브지지체
US9506258B2 (en) Toilet flange template apparatus
AU731481B2 (en) Sanitary ware and method of installation
KR100740857B1 (ko) 노면 집수통의 관 연결구조
KR200446534Y1 (ko) 화장실 변기용 배수장치
AU2005100344B4 (en) Slot-Drain System
US20180155914A1 (en) Pre-form for drain installation
CN217897129U (zh) 一种防水底盒
US11391030B2 (en) Telescoping toilet mounting flange
JPH0725087U (ja) 汚水ます用立上り管接続装置
WO2005111327A1 (en) Slot-drain assembly
AU2002301115B2 (en) Termite barrier ring
AU2003100821A4 (en) Drainage device
NZ286312A (en) Shower tray/bath has a drain outlet on its underside for engaging an inlet having a push seal adaptor