NL2001872C2 - Werkwijze voor het telen van lelies. - Google Patents

Werkwijze voor het telen van lelies. Download PDF

Info

Publication number
NL2001872C2
NL2001872C2 NL2001872A NL2001872A NL2001872C2 NL 2001872 C2 NL2001872 C2 NL 2001872C2 NL 2001872 A NL2001872 A NL 2001872A NL 2001872 A NL2001872 A NL 2001872A NL 2001872 C2 NL2001872 C2 NL 2001872C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
bulbs
container
lily
tray
receptacles
Prior art date
Application number
NL2001872A
Other languages
English (en)
Inventor
Jacob Moerman
Jan Alexander Moerman
Original Assignee
J A & J Moerman C V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by J A & J Moerman C V filed Critical J A & J Moerman C V
Priority to NL2001872A priority Critical patent/NL2001872C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2001872C2 publication Critical patent/NL2001872C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/02Receptacles, e.g. flower-pots or boxes; Glasses for cultivating flowers
    • A01G9/029Receptacles for seedlings
    • A01G9/0295Units comprising two or more connected receptacles

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Breeding Of Plants And Reproduction By Means Of Culturing (AREA)

Description

Werkwijze voor het telen van lelies
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het telen van lelies, omvattende het in een houder aanbrengen van een aantal leliebollen, het in een 5 ruimte met eerste lagere temperatuur plaatsen van die houder gedurende een aantal weken gevolgd door het bij een tweede hogere temperatuur houden van die houder met bollen.
Een dergelijke werkwijze is in de stand der techniek algemeen bekend. Een aantal lelies wordt daarbij in een kist van bijvoorbeeld 40 x 60 cm geplaatst. De dichtheid van 10 de leliebollen in een dergelijke kist is ongeveer 30 bollen per m2. Vervolgens wordt de kist in een koelcel geplaatst en vindt daarbij het eerste stadium van het opgroeien van de lelies plaats. Vervolgens wordt de kist uit de koelcel gehaald en in een kas aan een tweede hogere temperatuur onderworpen waarbij de verdere ontwikkeling van de lelies plaatsvindt. Tot het oogsten blijven de lelies in de kist.
15 Een dergelijke teeltmethode vereist veel ruimte gedurende het gehele groeitraject, typisch 20-50 bollen per m . Bovendien bestaan geen selectiemogelijkheden gedurende het teelttraject.
Uit NL-2000334 is een werkwijze bekend voor het telen van fresia’s. Fresia’s wijken in een aantal opzichten af van gewas zoals lelies en zanthedesia’s. Leliebollen 20 worden steeds opnieuw toegeleverd en het gewas wordt met bol en al aan de consument toegevoerd. Bij fresia’s worden de bollen steeds gescheiden en bij de opgroei van de fresia’s vermeerderd (kralen). Daardoor ontstaat een volledig andere teeltwijze.
Het is het doel van de onderhavige uitvinding deze nadelen te vermijden.
Dit doel wordt bij een hierboven beschreven werkwijze verwezenlijkt doordat die 25 houder een tray omvat met opnames voor steeds een bol, waarbij in die tray ten minste 75 bollen/m zijn opgenomen en waarbij die bollen 3-7 weken na het in die houder aanwezig zijn bij die tweede hogere temperatuur uit die houder verwijderd worden en zodanig in een substraat gebracht worden dat ten hoogste 60 bollen/m2 aanwezig zijn.
Volgens de onderhavige uitvinding worden de bollen in het eerste groeistadium 30 op doelmatige wijze opgenomen in de opnames van een tray. Daarbij is het mogelijk het aantal bollen per vierkante meter aanzienlijk te vergroten en zo het ruimtebeslag in de koelcel waarin de tray geplaatst wordt voor het bereiken van de eerste lagere temperatuur aanzienlijk te beperken. Bovendien is het door het plaatsen van de bollen in verhoudingsgewijs kleine opnames mogelijk met verhoudingsgewijs hoogwaardig 2001872 2 substraat te werken. Daardoor wordt de ontwikkeling van de lelie positief beïnvloed zonder dat daarmee een aanzienlijke toename aan materiaalkosten ontstaat. Bovendien heeft dit een positief effect bij het later plaatsen van de bol in de volle grond.
Na het verblijf van enkele weken in een ruimte met eerste lagere temperatuur 5 zoals een koelcel wordt de tray met bollen op een tweede hogere temperatuur gebracht waarbij de bollen in een belichte ruimte komen. Een dergelijke ruimte kan een kas zijn. Gedurende de eerste weken in een dergelijke teeltruimte zoals een kas blijven de bollen in de tray. Vervolgens zijn de bollen zover gegroeid dat het noodzakelijk is deze wijder uiteen te zetten om ongestoorde ontwikkeling van elk van de lelies mogelijk te maken.
10 Daartoe worden de lelies uit de opnames van de tray verwijderd en aan een selectie onderworpen. Afhankelijk daarvan kunnen de goedgekeurde bollen verder opgekweekt worden bijvoorbeeld op tafels in de volle grond en dergelijke. In het algemeen zou deze vervolgteelt buiten de tray op een andere plaats verwezenlijkt worden. Het is mogelijk dat dit op hetzelfde bedrijf gebeurt maar het is ook mogelijk dat dit bij een ander bedrijf 15 plaatsvindt. Aan het daarbij gebruikte substraat worden minder hoge eisen gesteld dan aan het substraat dat in eerste instantie gebruikt is voor het opkweken van de bollen.
Afhankelijk van de gewenste ontwikkeling van het gewas kunnen verschillende periodes en bijbehorende temperaturen gekozen worden. Volgens een van voordeel zijnde uitvoering worden de bollen enkele weken in een koelcel gehouden zoals typisch 20 drie weken. Daarna worden de trays een aantal weken in een teeltruimte zoals een kas bij verhoogde tweede temperatuur gehouden en de typische waarde daarvoor is 2 - 6 weken. In de koelcel heerst een temperatuur die afhankelijk is van de verblijftijd van de bollen in de koelcel. Hoe lager de temperatuur hoe langer de verblijftijd. Bij het hierboven beschreven voorbeeld van drie weken, heeft het de voorkeur een temperatuur 25 van 9° te kiezen. Indien een temperatuur van 12° gekozen wordt kan een verblijftijd van twee weken voldoende zijn terwijl bij 5° meer dan drie weken zoals vijf weken noodzakelijk is. Daarbij is in de cel bij voorkeur geen belichting aanwezig. De trays kunnen rechtstreeks in de koelcel geplaatst worden maar eventueel ook in de uit de stand der techniek bekende kisten. Echter belangrijk is dat daarbij steeds met de hogere 30 dichtheid van bollen zoals 100-200/m2 gewerkt wordt. In de teeltruimte dienen de bollen wel belicht te worden bij de tweede hogere temperatuur.
Bij het wijder zetten van de lelies worden deze met een dichtheid van 20-50 per m2 geplaatst.
3
Aan de opnames van de tray waarin de bollen geplaatst worden, worden aanzienlijke eisen gesteld. Deze dienen verhoudingsgewijs diep te zijn. Als voorbeeld wordt een totale hoogte van ongeveer 14-15 cm genoemd. Immers beoogd wordt eerst een laagje substraatmateriaal in de opname aan te brengen gevolgd door plaatsen van 5 de bol. Daarbij of daarna kan verder substraatmateriaal toegevoerd worden in een zodanige hoeveelheid dat boven de bovenzijde van de bol zich ten minste 4-8 cm substraatmateriaal bevindt.
Zoals hierboven aangegeven kan met een beperkte hoeveelheid hoogwaardig substraat volstaan worden. Door een dergelijk hoogwaardig substraat wordt de 10 ontwikkeling van het gewas bevorderd en met name het wortelen.
In plaats van het hierboven beschreven vullen van de opnames is het ook mogelijk met pluggen te werken. Daarbij worden dan bij voorkeur pluggen gebruikt die vooraf van een opening voor de leliebollen voorzien zijn. Daarna zal over de bol altijd wat substraatmateriaal aangebracht worden om in de hierboven genoemde bedekking 15 van 4-8 cm te voorzien. Indien pluggen toegepast worden kunnen alle in de stand der techniek bekende en voor dit doel geschikte pluggen gebruikt worden.
De uitvinding heeft eveneens betrekking op een combinatie omvattende een opname voor het bevatten van een leliebol, alsmede een leliebol waarbij die opname een kokervormig deel met bodem omvat, welk kokervormig deel een hoogte van ten 20 minste 12 cm heeft en ter plaatse van de leliebol een dwarsafmeting van ten minste 4 cm. Meer in het bijzonder worden trays gebruikt die bestaan uit een aantal opnames.
De uitvinding zal hieronder nader aan de hand van een in de tekening afgebeeld uitvoeringsvoorbeeld verduidelijkt worden. Daarbij tonen:
Fig. 1 schematisch een tray volgens de uitvinding; 25 Fig. 2a-c een opname van een tray waarin een bol aangebracht wordt;
Fig. 3a-d schematisch het opkweken van de leliebollen.
Volgens de onderhavige uitvinding worden leliebollen in trays opgekweekt. Een voorbeeld van een dergelijke tray is in fig. 1 getoond en deze bestaat uit een aantal opnames 2. Begrepen zal worden dat de dwarsdoorsnedevorm van de opnames anders 30 kan zijn dan die afgebeeld is in fig. 1.
In fig. 2 is een voorbeeld van een dergelijke opname getoond. Daaruit blijkt dat dit een kokervormig in dit geval cilindrisch deel 2 is met een diameter d die bij 4 voorkeur ten minste 4 cm is. In een dergelijke ruimte kan een bol zich voor het hierna te beschrijven doel voldoende ontwikkelen.
De hoogte van een dergelijke opname 2 is bij voorkeur ongeveer 15 cm. Zoals in fig. 2a aangegeven is wordt eerst een laagje 3 substraatmateriaal aangebracht.
5 Vervolgens wordt bol 4 geplaatst gevolgd door het aanbrengen van verder substraatmateriaal 5. Dit verdere substraatmateriaal wordt in een zodanige hoeveelheid aangebracht dat de hoogte h van het substraatmateriaal dat zich boven de bol 5 bevindt (zie fig. 2c) 4-8 cm is.
Vanzelfsprekend is het ook mogelijk bij het plaatsen van de bol 10 substraatmateriaal weer toe te voegen of in het substraatmateriaal een opening te maken voor het plaatsen van de bol en deze later alsnog met verder substraatmateriaal te vullen.
Op de hierboven beschreven wijze wordt een tray met een aantal opnames verkregen waarbij steeds in elke opname een afzonderlijke leliebol aanwezig is.
15 Zoals getoond in fig. 3a wordt een aantal van deze trays in een koelcel 7 geplaatst waarbij een eerste verhoudingsgewijs lage temperatuur van bijvoorbeeld 9°C gehandhaafd wordt. De trays zijn in dit voorbeeld rechtstreeks in de koelcel geplaatst maar het is ook mogelijk om deze in een grotere verpakking zoals een kist aan te brengen. In de in fig. 3a getoonde koelcel is voor het opkweken van het gewas geen 20 verlichting noodzakelijk. Na een verblijftijd van ongeveer drie weken worden de trays uit de cel verwijderd en in een kas 8 of andere kweekruimte geplaatst waar licht aanwezig is. Daar worden de gewassen aan een hogere temperatuur onderworpen zoals 15-25°C in het bijzonder 16°C. Dit is in fig. 3b getoond. Na enkele weken zoals twee weken tot zes weken dienen de bollen wijder gezet te worden om zich volledig te 25 kunnen ontwikkelen en elkaar niet te storen. Bij die gelegenheid kan een selectie gemaakt worden. Dit is in fig. 3c getoond waarbij met pijl 9 de bollen aangegeven zijn die zich verder kunnen ontwikkelen en met pijl 10 de bollen die niet geschikt zijn voor verdere ontwikkeling.
Vervolgens worden de bollen wijder gezet zoals in fig. 3d getoond. Dit kan in de 30 volle grond of op kweektafels of op andere in de stand der techniekbekende wijze.
Volgens de onderhavige uitvinding worden in de tray de bollen op verhoudingsgewijs geringe afstand geplaatst welke afstand teruggerekend naar vierkante meter overeenkomt met ongeveer 100-200 en meer in het bijzonder 100-150 5 bollen per vierkante meter. De afstand in de kas in ruimte 11 zoals getoond in fig. 3d is veel groter en komt teruggerekend naar m2 op 20-60 bollen per meter.
Begrepen zal worden dat door het variëren van de verschillende temperaturen en verblijftijd het opkomen en ontwikkelen van de lelie beïnvloed kan worden.
5 Na het lezen van de bovenstaande beschrijving zullen bij degenen bekwaam in de stand der techniek varianten opkomen die voor de hand liggend zijn en liggen binnen het bereik van de bijgaande conclusies.
2001872

Claims (10)

1. Werkwijze voor het telen van lelies, omvattende het in een eerste houder aanbrengen van een aantal leliebollen (4), het vervolgens in een ruimte (7) met 5 eerste lagere temperatuur plaatsen van die houder gedurende een aantal weken gevolgd door het bij een tweede hogere temperatuur houden van die houder met bollen, met het kenmerk, dat die eerste houder een kist omvat, dat die leliebollen uit die kist in een tweede houder (1) geplaatst worden, welke tweede houder (1) een tray omvat met opnames (2) voor steeds een bol, waarbij in die tray ten 10 minste 75 bollen/m2 zijn opgenomen en waarbij die bollen 3-7 weken na het in die tweede houder aanwezig zijn bij die tweede hogere temperatuur uit die tweede houder verwijderd worden en zodanig in een substraat gebracht worden dat ten hoogste 60 bollen/m2 aanwezig zijn.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij tussen het houden op de tweede lagere temperatuur en het aanbrengen in het substraat een periode van 2-6 weken ligt.
3. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het aanbrengen van die bollen in de opnames (2) van die tray omvat het vullen van die opnames 20 met een eerste laag substraatmateriaal (3) gevolgd door het in die tray plaatsen van een bol waarbij/waama verder substraatmateriaal toegevoerd wordt aan die opname.
4. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij een zodanige 25 hoeveelheid verder substraatmateriaal (5) toegevoerd wordt dat de bol met ten minste 5 cm (h) substraatmateriaal bedekt wordt.
5. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij bij het op de eerste lagere temperatuur houden van de bollen deze niet belicht worden. 30
6. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het op de tweede temperatuur houden in een kas plaatsvindt. 2001872
7. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij bij het verwijderen uit de tweede houder selectie van de bollen plaatsvindt en afhankelijk daarvan deze naar verschillende locaties (9,10) gebracht worden.
8. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij na verblijf bij die eerste lagere temperatuur en voor/tijdens verblijf bij die tweede hogere temperatuur die houders ten minste 5 km verplaatst worden.
9. Combinatie te gebruiken bij de werkwijze volgens een der voorgaande conclusies 10 omvattende een tweede houder met opname voor het bevatten van een leliebol, alsmede een leliebol (4) waarbij die opname een kokervormig deel met bodem omvat, welk kokervormig deel een hoogte van ten minste 12 cm heeft en ter plaatse van de leliebol een dwarsafmeting van ten minste 4 cm.
10. Samenstel omvattende een tweede houder opgebouwd uit een aantal opnames volgens conclusie 9, waarbij de begrenzingswand van twee aangrenzende opnames gemeenschappelijk is. 2001872
NL2001872A 2008-08-04 2008-08-04 Werkwijze voor het telen van lelies. NL2001872C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2001872A NL2001872C2 (nl) 2008-08-04 2008-08-04 Werkwijze voor het telen van lelies.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2001872A NL2001872C2 (nl) 2008-08-04 2008-08-04 Werkwijze voor het telen van lelies.
NL2001872 2008-08-04

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2001872C2 true NL2001872C2 (nl) 2010-02-05

Family

ID=40627536

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2001872A NL2001872C2 (nl) 2008-08-04 2008-08-04 Werkwijze voor het telen van lelies.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2001872C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN107926591A (zh) * 2017-12-11 2018-04-20 广西康多丰农业科技有限公司 一种百合花的种植方法

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2000048451A1 (en) * 1999-02-19 2000-08-24 B & B Bulbs & Flowers B.V. Cultivation tray
WO2000054572A1 (en) * 1999-03-15 2000-09-21 Masterplant S.P.A. A method of producing horticultural seedlings for transplantation in open field
NL2000334C2 (nl) * 2006-11-24 2008-05-27 West Plant Toeleveringen B V Werkwijze voor het telen van fresia's alsmede houder.

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2000048451A1 (en) * 1999-02-19 2000-08-24 B & B Bulbs & Flowers B.V. Cultivation tray
WO2000054572A1 (en) * 1999-03-15 2000-09-21 Masterplant S.P.A. A method of producing horticultural seedlings for transplantation in open field
NL2000334C2 (nl) * 2006-11-24 2008-05-27 West Plant Toeleveringen B V Werkwijze voor het telen van fresia's alsmede houder.

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
ANONYMOUS: "Des bulbes pour Noël", INTERNET ARTICLE, 15 November 2007 (2007-11-15), pages 1 - 4, XP002528833, Retrieved from the Internet <URL:http://web.archive.org/web/20071115213447/http://www.iris-bulbeuses.org/jardin/noel.htm> [retrieved on 20090519] *

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN107926591A (zh) * 2017-12-11 2018-04-20 广西康多丰农业科技有限公司 一种百合花的种植方法

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP7124020B2 (ja) 成長システムおよび方法
JP7072904B2 (ja) 農業システム及び方法
US8966815B1 (en) Method for growing and distributing live food
US10531614B2 (en) Living plant display and storage system, apparatus and method
CN104254241A (zh) 用于植物的保持器和植物栽培方法
EP2178355B1 (en) Pot assembly
JP2015195786A (ja) 栽培システム
ATE517049T1 (de) Automatisiertes lager für artikelverkauf
NL2001872C2 (nl) Werkwijze voor het telen van lelies.
JP2006101739A (ja) 園芸用ラベルおよび園芸管理システム
US20150264868A1 (en) Method for growing and distributing live food
WO2022044474A1 (ja) 商品配送システム及び商品配送情報処理システム
US6138410A (en) Automation of grading and sticking vegetative cuttings and accumulation therefor
WO2004035424A1 (en) Packaging and packaging method for ornamental cultivated plants
WO1982003530A1 (en) Potting method and shipping container for living botanicals
NL2000334C2 (nl) Werkwijze voor het telen van fresia&#39;s alsmede houder.
BE1028346B1 (nl) Handelswaar omvattende bladgroenten en werkwijze voor het telen en verkopen van bladgroenten
Hamrick Ornamental bedding plant industry and plug production.
NL2019864B1 (nl) Sierplantproduct
Kumar et al. Postharvest physical risk factors along the tomato supply chain: a case study in Fiji
NL2002001C2 (nl) Werkwijze voor het opkweken van een gewas.
CN114013824A (zh) 一种可延长苗菜保鲜期的罐子及罐装苗菜生产方法
Kumar et al. A study of infrastructural profile and constraints of cut flower growers
GB2582716A (en) Container for potted plants
KR20100011364U (ko) 이동차량 상품 전시 고정장치

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20200901