NL194978C - Werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product. - Google Patents

Werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product. Download PDF

Info

Publication number
NL194978C
NL194978C NL9002444A NL9002444A NL194978C NL 194978 C NL194978 C NL 194978C NL 9002444 A NL9002444 A NL 9002444A NL 9002444 A NL9002444 A NL 9002444A NL 194978 C NL194978 C NL 194978C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
mushroom
mushroom feet
feet
fermentation
lactic acid
Prior art date
Application number
NL9002444A
Other languages
English (en)
Other versions
NL9002444A (nl
Original Assignee
Transportbedrijf R C Van Rijns
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Transportbedrijf R C Van Rijns filed Critical Transportbedrijf R C Van Rijns
Priority to NL9002444A priority Critical patent/NL194978C/nl
Priority to PCT/NL1991/000222 priority patent/WO1992008372A1/en
Priority to AU88605/91A priority patent/AU8860591A/en
Publication of NL9002444A publication Critical patent/NL9002444A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL194978C publication Critical patent/NL194978C/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K10/00Animal feeding-stuffs
    • A23K10/10Animal feeding-stuffs obtained by microbiological or biochemical processes
    • A23K10/12Animal feeding-stuffs obtained by microbiological or biochemical processes by fermentation of natural products, e.g. of vegetable material, animal waste material or biomass
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L27/00Spices; Flavouring agents or condiments; Artificial sweetening agents; Table salts; Dietetic salt substitutes; Preparation or treatment thereof
    • A23L27/20Synthetic spices, flavouring agents or condiments
    • A23L27/24Synthetic spices, flavouring agents or condiments prepared by fermentation
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L33/00Modifying nutritive qualities of foods; Dietetic products; Preparation or treatment thereof
    • A23L33/20Reducing nutritive value; Dietetic products with reduced nutritive value
    • A23L33/21Addition of substantially indigestible substances, e.g. dietary fibres
    • A23L33/22Comminuted fibrous parts of plants, e.g. bagasse or pulp

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Mycology (AREA)
  • Botany (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Physiology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Fodder In General (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)

Description

* ^ ΙΟ^ΟΤΟ I I w*t«i w Λ
Werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product, in het bijzonder dierenvoer, door de aan de champignonvoetjes hechtende 5 dekaarde te verwijderen door wassen met behulp van water.
Een dergelijke werkwijze is bekend uit het Amerikaanse octrooischrift 4.085.233 waarbij de champignonvoetjes eerst van vuil en ander materiaal worden ontdaan door ze te reinigen onder droge omstandigheden. Vervolgens worden de gedeeltelijk gereinigde champignonvoetjes gewassen met water en in kleine stukken gesneden door middel van bijvoorbeeld malen of verpulveren waarna een pureemengsel wordt verkregen.
10 De volgende stap is het fysisch verwijderen van het vuil uit het puree-achtige mengsel, bijvoorbeeld door middel van centrifugeren, of filteren, waarna een gereinigd materiaal van champignonvoetjes wordt verkregen. Vervolgens wordt dit gereinigde materiaal gepasteuriseerd of volgens een andere wijze behandeld om de eventueel aanwezige microbacteriën te doden. Het gepasteuriseerde materiaal wordt ingedampt om een geconcentreerd product te verkrijgen, welk geconcentreerd product in een droogproduct 15 kan worden omgezet door middel van sproeidrogen. Een dergelijke werkwijze vereist veel energie door het indampen, vooral als het eindproduct een droog poeder moet zijn. Bovendien zal door de warmtebehandeling een aantasting optreden van de verschillende bestanddelen die gewenst zijn in het uiteindelijk te bereiden voedingsmiddel.
Bij de teelt van champignons worden na een bepaalde tijdsduur de tot voldoende groei gekomen 20 producten geoogst door het bovenste deel (de in de handel gebrachte champignons) af te snijden van het in het kweekbed achterblijvende champignonvoetje. Het totaal aan in het kweekbed achterblijvende materiaal van de champignonvoetjes vormt een volumineus afvalmateriaal. Dit afvalmateriaal wordt tegenwoordig afgevoerd. De productie in Nederland aan champignons bedraagt tegenwoordig ongeveer 150.000 ton en 15% van deze productie vormt het champignonvoetjes bevattende afvalmateriaal, hetgeen jaarlijks neerkomt 25 op een hoeveelheid afvalmateriaal van meer dan 20.000 ton. Thans is onderzoek gedaan om deze hoeveelheid afvalmateriaal te verminderen en in het kader van het gedane onderzoek, is een werkwijze gevonden waarbij de hoeveelheid afvalmateriaal wordt verminderd en de werkwijze als in de aanhef beschreven, wordt daartoe volgens de uitvinding hierdoor gekenmerkt dat de aldus gewassen champignonvoetjes op een pH-waarde van 4—4,5 worden gebracht door onderwerping aan een fermentatie of door 30 toevoeging van een zuur. Door de lage pH-waarde wordt een geconserveerd product verkregen, dat niet langer onderhavig is aan bederf.
De chemische, microbiologische en voerdertechnische kwaliteit van het verkregen eindproduct is zodanig dat dit eindproduct een positieve economische waarde heeft en met name kan worden toegepast als voer in de vlees-varkenssector.
35 Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt als zuur melkzuur toegepast, omdat reeds van nature op de champignonvoetjes melkzuurbacteriën aanwezig zijn, welke bacteriën de koolhydraten omzetten in melkzuur.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt de fermentatie gestimuleerd door de toevoeging van een biologisch makkelijk afbreekbare koolstofbron. In het bijzonder wordt daartoe melasse 40 gebruikt.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt de champignonvoetjes bevattende suspensie geënt met een reeds verzuurde of gefermenteerde suspensie van champignonvoetjes. Dit geeft een versnelling van de verzuring.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt de fermentatie bij voorkeur uitgevoerd 45 onder een inert gas. Dit om bederf ten gevolge van ongewenste micro-organismen te onderdrukken.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van de volgende beschrijving, waarbij is verwezen naar figuur 1, waarbij: figuur 1 een blokschema is voor de werkwijze ter verwerking van champignonvoetjes.
50
Op het champignonbedrijf worden de champignonvoetjes door de teler verzameld in containers. Afhankelijk van de geproduceerde hoeveelheden champignons en het toegepaste inzamelsysteem worden hiervoor containers uit kunststof of gegalvaniseerde stalen containers gebruikt met een inhoud variërende van 200-1200 I. De frequentie van inzamelen is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden die van 55 invloed zijn op de achteruitgang van de kwaliteit van de champignonvoetjes tijdens het bewaren, hetgeen meestal minimaal één week duurt. De gevulde containers worden naar de centrale verwerkingsinrichting getransporteerd.
194978 2 λ
In de centrale verwerkingsinrichting, weergegeven in figuur 1, worden de champignonvoetjes bij voorkeur direct verwerkt. De champignonvoetjes worden via een transportband of trilgoot toegevoerd. In figuur 1 geeft blok 1 toegevoerd materiaal aan, te weten de ongereinigde champignonvoetjes in een hoeveelheid van 100 kg. Het uitgangsmateriaal heeft een droge stofgehalte van 13% en een asgehalte van 25%, berekend op het 5 droge stofgehalte. Dit uitgangsmateriaal wordt via een trilgoot 2 toegevoerd aan schudzeven 3 en 4 die in werking worden gehouden bij een bepaalde trilfrequentie. Het zeefdek heeft een zodanige maaswijdte dat de aangehechte dekaarde met behulp van water, dat wordt toegevoerd door hoge druksproeiers, gemonteerd boven de schudzeven 3 en 4, wordt weggespoeld en de van dekaarde gezuiverde champignonvoetjes verder worden gevoerd naar een opvangvat 5. Uit bron 6 wordt leidingwater toegevoerd aan respectievelijk 10 schudzeef 4 en 3, zodat vervuild water wordt opgevangen bij vat 7 dat verder wordt gevoerd naar bezink-tank 8. Een deel van het gedeeltelijk gezuiverde water uit bezinktank 8 kan weer worden teruggevoerd naar schudzeef 3. Uit bezinktank 8 wordt dekaarde 9 verkregen in een hoeveelheid van 80 kg met een droge stofgehalte van 33,5% en een asgehalte, berekend op het droge stof van 56%. Verder wordt uit de bezinktank 8 afvalwater verkregen, waarvan de hoeveelheid afhankelijk is van de uit bron 6 toegevoerde 15 hoeveelheid leidingwater en bij voorkeur 5-6 I bedraagt.
In het opvangvat 5 worden de ten minste gedeeltelijk gereinigde champignonvoetjes opgevangen. De hoeveelheid verzamelde champignonvoetjes in opvangvat 5 bedraagt 920 kg, welke hoeveelheid nog ongeveer 10 kg dekaarde bevat. Het droge stofgehalte van het opgevangen materiaal is 11% en het asgehalte, berekend op het droge stofgehalte, is 16%. Deze gereinigde champignonvoetjes worden verder 20 verwerkt, volgens de kern van de werkwijze van de uitvinding, waartoe de voor 90% of meer schoongemaakte champignonvoetjes worden toegevoerd aan een snij-inrichting 11, hetgeen een versnijdende pomp kan zijn, zodat het transport en het versnijden gelijktijdig plaatshebben. Na het versnijden wordt een suspensie verkregen waaraan uit voorraadvaten 12 en 13 respectievelijk zuur en/of melasse wordt toegevoegd. De aldus verkregen suspensie met toevoegstoffen wordt met behulp van een statische menger 25 14 gemengd en toegevoerd aan de fermentatievaten 15 en 16. In de fermentatievaten 15 en 16 vindt de omzetting plaats van het materiaal van de champignonvoetjes tot het diervoerproduct, welke omzetting of fermentatie op verschillende manieren en onder verschillende mogelijkheden kan plaatshebben. Tot slot wordt het eindproduct afgevoerd met behulp van tankauto 17.
De fermentatie die zich afspeelt in de fermentatievat 15 en 16 leidt tot het conserveren van het materiaal 30 doordat de fermentatie de pH doet dalen tot een waarde van 4-4,5. Deze pH-daling kan ook worden bereikt door het toevoegen van een organisch zuur. De hiertoe te gebruiken organische zuren zijn bijvoorbeeld melkzuur, mierenzuur, azijnzuur of propionzuur. Het fermentatieproces kan worden gestimuleerd door de toevoeging van een biologisch makkelijk afbreekbare koolstofbron zoals melasse. De toevoeging van melasse kan ook achterwege blijven wanneer de melkzuurbacteriën in een voldoende hoeveelheid aanwezig 35 zijn, welke melkzuurbacteriën op biochemische wijze de koolhydraten, aanwezig in het champignonvoetje, omzetten in melkzuur. Door de toevoeging van melasse wordt de vorming van melkzuur aanzienlijk versneld en wordt binnen een relatief korte tijdsduur de gewenste lage pH-waarde van 4-4,5 bereikt. Deze verlaging van de pH-waarde is noodzakelijk om de groei van ongewenste micro-organismen zoals pathogene bacteriën, gisten en schimmels tegen te gaan en zodoende de houdbaarheid van de suspensie te vergroten.
40 Ook wordt door de verlaging van de zuurgraad de verlaging van het kiemgetal van met name Enterobacte-riaceae mogelijk.
De hulpstoffen voor het fermenteren of conserveren van de suspensie op basis van champignonvoetjes kunnen ook in het fermentatievat worden toegevoegd. Als hulpstof kan dan de melasse worden toegevoegd.
Deze toegevoegde melasse dient als substraat voor de van nature aanwezige coc- en staafvormige 45 melkzuurbacteriën. De verzuring kan worden versneld door melkzuurbacteriën als ent toe te voegen. Het verdient de voorkeur dat in het begin van de fermentatie een snelle daling van de pH-waarde optreedt, zodat de melkzuurbacteriën in een relatief gunstige opgeving actief kunnen zijn, welk mengsel met een lage pH-waarde gunstiger is voor melkzuurbacteriën dan voor andere micro-organismen. Door de lage pH-waarde wordt een geconserveerd product verkregen binnen een tijdsduur van 24-48 uren.
50 Verder verdient het de voorkeur de dampruimte van de fermentatietank 15 en 16 te houden onder een zuurstofarme omgeving, zodat schimmels en dergelijke micro-organismen die bederf kunnen veroorzaken geen groeikansen hebben. Daartoe wordt bij voorkeur gewerkt onder een atmosfeer van COz of Nz, welke inerte gassen worden geïnjecteerd vanuit de houder 18.
Het af te voeren voedingsproduct wordt onderworpen aan een kwaliteitscontrole, gericht op de 55 pH-waarde, de microbiologische kwaliteit en er wordt een gehalte aan droge stof bepaald.
Het afvalwater dat wordt verwijderd uit de bezinktank 8 via opvangvat 10 kan zonder meer op het rioolsysteem worden geloosd. Het verdient de voorkeur het water uit de bezinktank 8 te recirculeren naar

Claims (6)

1. Werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product, in het 10 bijzonder dierenvoer, door de aan de champignonvoetjes hechtende dekaarde te verwijderen door wassen met behulp van water, met het kenmerk, dat de aldus gewassen champignonvoetjes op een pH-waarde van 4-4,5 worden gebracht door onderwerping aan een fermentatie of door de toevoeging van een zuur.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat als zuur melkzuur wordt toegepast.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de fermentatie wordt gestimuleerd door de 15 toevoeging van een biologisch makkelijk afbreekbare koolstofbron.
4. Werkwijze volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat als koolstofbron melasse wordt gebruikt.
5. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de champignonvoetjes bevattende suspensie wordt geënt met een reeds verzuurde of gefermenteerde suspensie van champignonvoetjes.
6. Werkwijze volgens conclusies 1-5, met het kenmerk, dat de fermentatie wordt uitgevoerd onder een inert 20 gas. Hierbij 1 blad tekening
NL9002444A 1990-11-09 1990-11-09 Werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product. NL194978C (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9002444A NL194978C (nl) 1990-11-09 1990-11-09 Werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product.
PCT/NL1991/000222 WO1992008372A1 (en) 1990-11-09 1991-11-08 A method of processing a waste material originating from the mushroom culture
AU88605/91A AU8860591A (en) 1990-11-09 1991-11-08 A method of processing a waste material originating from the mushroom culture

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9002444A NL194978C (nl) 1990-11-09 1990-11-09 Werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product.
NL9002444 1990-11-09

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL9002444A NL9002444A (nl) 1992-06-01
NL194978C true NL194978C (nl) 2003-04-03

Family

ID=19857947

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9002444A NL194978C (nl) 1990-11-09 1990-11-09 Werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product.

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU8860591A (nl)
NL (1) NL194978C (nl)
WO (1) WO1992008372A1 (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2002090559A1 (en) * 2001-05-07 2002-11-14 Biohub Co., Ltd. A method for preparing lactic acid fermented solution of mushroom and lactic acid fermented solution of mushroom produced thereby
CN100389672C (zh) * 2006-02-14 2008-05-28 四川大学 用废弃菌糠制备蛋白饲料添加料的方法
CN100398000C (zh) * 2006-02-14 2008-07-02 四川大学 用循环栽培食用菌后的菌糠再制备蛋白饲料添加料的方法
CN102204668B (zh) * 2011-05-27 2012-10-10 山东省农业科学院农产品研究所 一种金针菇根粉的加工方法
CN103053858B (zh) * 2013-01-31 2014-08-06 广东省农业科学院蚕业与农产品加工研究所 一种金针菇菌糠饲料及其生产方法和应用

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4085233A (en) * 1977-02-01 1978-04-18 Castle & Cooke, Inc. Food product made from mushroom stumps and method for manufacturing the same
CA1154998A (en) * 1980-03-21 1983-10-11 Keikichi Odaira Method of converting the composition of peat
DE3600892A1 (de) * 1986-01-15 1987-07-16 Inter Fish Exportgesellschaft Verwendung von bagasse als naehrboden fuer die pilzzucht sowie dabei anfallendes futtermittel insbesondere fuer fische
JPS6384450A (ja) * 1986-09-30 1988-04-15 Yonemi Tanaka 飼料
FR2610483B1 (fr) * 1987-02-10 1991-06-14 Adolphe Maurice Procede de conservation et de valorisation des coproduits agro-alimentaires et sous-produits agricoles
JPS63301754A (ja) * 1987-06-01 1988-12-08 Kunii Nakada しいたけ癈木の有効利用法
JP3040399B2 (ja) * 1988-08-30 2000-05-15 久和 池田 食 料
JP2543756B2 (ja) * 1988-12-21 1996-10-16 重信 亘 飼料の製造方法

Also Published As

Publication number Publication date
AU8860591A (en) 1992-06-11
NL9002444A (nl) 1992-06-01
WO1992008372A1 (en) 1992-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11472751B2 (en) System and method for reprocessing animal bedding
RU2028063C1 (ru) Способ обработки свежих какао-бобов
NL194978C (nl) Werkwijze voor het verwerken van champignonvoetjes tot een industrieel bruikbaar product.
US20210238109A1 (en) System and Method for Reprocessing Animal Bedding
EP0098753B1 (en) Process of utilising animal and vegetable waste
CN106424089B (zh) 一种渣土的处理方法及城市生活垃圾环保综合处理方法
KR200233594Y1 (ko) 유기성 폐기물 처리를 위한 지렁이 사육장치
Brenes Olive fermentation and processing: scientific and technological challenges
KR101074651B1 (ko) 음식물 쓰레기의 습식사료 및 건식사료화 처리공정
US6613365B1 (en) Animal feed and production method thereof
KR102362141B1 (ko) 가축분뇨를 이용한 친환경 유기질 발효비료의 제조방법
EP2992754B1 (en) Method for processing casing soil
WO2022214885A1 (en) Food material recyclers
US20130167602A1 (en) Systems and methods for making food-based compost
عبد الله صالح مهدي عمار Food processing wastes: Characteristics, treatments and utilization review
JP4515825B2 (ja) 有機物廃棄物の発酵処理方法とその処理設備
JP2020180018A (ja) メタン発酵消化液と堆肥化可能余剰有機物から液肥とコプロダクツを生産する方法およびそれに用いる装置
EP0721440A1 (en) A formulation and production of growing media from green organic material
Stroescu et al. Technologies and technical equipment for vermicompost production
KR100405107B1 (ko) 발효아미노산 유기질 비료와 발효아미노산 액상비료 및 그제조방법
JP2000084527A (ja) 有機性廃棄物の発酵処理方法
DE9420637U1 (de) Treber-Silierung
FR2489813A1 (fr) Procede de preparation d'un engrais de grande valeur et de produits secondaires utiles
Hunt et al. Land treatment and CiSpOSal OffOOd proCeSSing wasteS
PĂUN et al. COMPOUND NATURAL SOURCE OF NUTRIENTS AND HUMUS FOR PLANTS AND SOIL

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
NP1 Not automatically granted patents
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20040601