NL192228C - Interruptsysteem. - Google Patents

Interruptsysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL192228C
NL192228C NL8204670A NL8204670A NL192228C NL 192228 C NL192228 C NL 192228C NL 8204670 A NL8204670 A NL 8204670A NL 8204670 A NL8204670 A NL 8204670A NL 192228 C NL192228 C NL 192228C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
processor
interrupt
fifo
memory
processors
Prior art date
Application number
NL8204670A
Other languages
English (en)
Other versions
NL192228B (nl
NL8204670A (nl
Original Assignee
Western Electric Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Western Electric Co filed Critical Western Electric Co
Publication of NL8204670A publication Critical patent/NL8204670A/nl
Publication of NL192228B publication Critical patent/NL192228B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL192228C publication Critical patent/NL192228C/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F15/00Digital computers in general; Data processing equipment in general
    • G06F15/16Combinations of two or more digital computers each having at least an arithmetic unit, a program unit and a register, e.g. for a simultaneous processing of several programs
    • G06F15/163Interprocessor communication
    • G06F15/17Interprocessor communication using an input/output type connection, e.g. channel, I/O port
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F13/00Interconnection of, or transfer of information or other signals between, memories, input/output devices or central processing units
    • G06F13/14Handling requests for interconnection or transfer
    • G06F13/20Handling requests for interconnection or transfer for access to input/output bus
    • G06F13/24Handling requests for interconnection or transfer for access to input/output bus using interrupt

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Software Systems (AREA)
  • Multi Processors (AREA)

Description

1 192228
Interruptsysteem
De uitvinding heeft betrekking op een interruptsysteem voor gebruik bij elke processor van een met meerdere processors uitgerust communicatie- of telefoonnetwerk, welk netwerk systeemadres- en data-5 communicatielijnen omvat waarover niet-interrupt adres- en datasignalen worden overgedragen, en waarbij een processor acties van een andere, reagerende processor kan verzoeken onafhankelijk van de toestand van de andere processors.
Meervoudige verwerking is een standaardmethode geworden bij telefoon- en rekenstelsels om het mogetijk te maken, dat een groot aantal onafhankelijke processen gelijktijdig optreedt, die elk een minimale 10 behoefte bezitten om met elkaar te communiceren. Bij dergelijke multiverwerkingsstelsels doen zich problemen voor, doordat het dikwijls nodig is, dat één onafhankelijke processor een andere van de processors in het netwerk onderbreekt. Detgelijke onderbrekingen worden bijvoorbeeld gebruikt om de taak van de andere processors te wijzigen.
Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van drie basisbenaderingen. Deze zijn: (1) een volledig onderling 15 verbonden netweik van onderbrekingen; (2) zeer bepaalde stelseUijncycil; en (3) het onderzoeken van vlaggen in een lokaal geheugen.
Bij de eerste constructie treedt een zeer bepaald onderbrekingssignaal uit elke processor in het netwerk naar de andere processors op. Voor grote stelsels wordt het aantal onderbrekingsverbindingen moeilijk te hanteren. Bij de tweede benadering zijn extra signaalbanen tussen de processors nodig om een onder-20 scheid te maken tussen onderbrekingsperioden en normale geheugenoverdrachtsperioden. De derde benadering vereist, dat elke processor regelmatig bepaalde geheugenplaatsen onderzoekt om vast te stellen of al dan niet een onderbreking heeft plaatsgevonden.
Een interruptsysteem van het in de aanhef genoemde type is bekend uit het Britse octrooischrift 2.059.125. Dit bekende systeem omvat een speciale interruptverzoekleiding voor het versturen van een 25 interruptverzoeksignaa! naar een voorwaardelijk interrumpeerorgaan, dat het identiteit-adres van de processor vergelijkt met het over de adresbus verschafte bestemmingsadres.
De uitvinding beoogt een eenvoudiger interruptsysteem te verschaffen. Meer in het bijzonder beoogt de uitvinding een interruptsysteem te verschaffen waarbij geen afzonderlijke, voor de interruptverzoeken bestemde communicatieleiding aanwezig is.
30 Daartoe is volgens de uitvinding een interruptiesysteem van het in de aanhef genoemde type, gekenmerkt door organen omvattende een eerst-in-eerst-uit (FIFO) geheugen voor het in een queue opstellen van interruptvectorboodschappen die van een verzoekende processor zijn gericht naar een bijzondere of reagerende processor en via genoemde communicatielijnen direct van de verzoekende processor zijn ontvangen, zonder tussenkomst van een andere processor; organen die, in exclusieve respons op de 35 interruptvectorboodschappen over genoemde communicatielijnen, genoemde boodschappen opslaan in het FIFO-geheugen van de reagerende processor; en slechts door de reagerende processor bestuurde organen om sequentieel aan de reagerende processor een interruptsignaal te verschaffen voor elke genoemde in een queue opgestelde vectorboodschap.
Aldus wordt een interruptsignaa! behandeld als informatie die wordt verzonden over conventionele 40 communicatieleidingen, en dit signaal kan worden verzonden tijdens de standaardbuslees- en schrijfcycli van het systeem.
Het verwerken van sequentiële onderbrekingen uit een aantal bronnen wordt mogelijk gemaakt door een zich ter plaatse van elke processor bevindend ’’hardware” FIFO-register, welk register dient om door ontvangen onderbrekingsberichten in een queue te rangschikken en een werkelijk onderbrekingssignaal aan 45 de lokaal bijbehorende processor te verschaffen.
Een zendende processor gebruikt de stelselcommunicatielijn en adresseert de bij een bepaalde beoogde processor behorende onderbrekings-FIFO. Daarna wordt een onderbrekingsbericht over de normale stelselinformatie-communicatiebaan naar de FIFO gezonden. Wanneer het bericht het uitgangsregister van de FIFO bereikt, wordt een signaal naar de processor gezonden. De processor neemt dan de in het 50 FIFO-uitgangsregister opgeslagen informatie af. De informatie kan alle gegevens bevatten, die voor de processor nodig zijn, of de informatie kan wijzen naar een plaats in lokaal geheugen, welke plaats op een voor het gehele stelsel geldende basis terzijde wordt gesteld. Onder gebruik van een dergelijke constructie bevat de geheugenplaats de informatie, welke door de processor moet worden gebruikt voor het onderbreken van de verwerking.
55 Opgemerkt wordt, dat op zich uit het artikel ’’Processor Interrupt Buffer Mechanism” van P.D. Dodd et al in IBM Technical Disclosure Bulletin, Volume 15, Nr. 1, juni 1972, blzn. 104-105, een systeemprocessor bekend is, waarin de opslag van interrupt-informatie wordt verschaft in een rij met een variabele lengte.
192228 2
De uitvinding zal onderstaand nader worden toegelicht onder verwijzing naar de tekening. Daarbij toont: figuur 1 een totaal stelseldiagram van een multiprocessorstelsel; figuur 2 een geëxpandeerd schema van een van de in het stelsel volgens figuur 1 afgebeeide processor-modulen; en 5 figuur 3 een uitvoering van de geheugenruimte van het multiprocessorstelsel volgens figuur 1.
In figuur 1 vindt men een multiprocessorstelsel, dat voorzien is van een aantal individuele processors 10, 20, 30, 40, en die elk in staat zijn onafhankelijk te werken teneinde processen uit te voeren, gebaseerd op informatie, die over de lijn 105 wordt geleverd.
10 Voordat nader wordt ingegaan op de werking van het onderbrekingsschema zal eerst een overzicht van de werking en de onderdelen van elke processor worden gegeven. In dit opzicht toont figuur 2 een lijnkoppelinrichting 11, welke dient om informatie naar en uit de stelsellijn 105 te voeren. Deze koppel-inrichting is bestemd om twistproblemen op te lossen, zodat meer dan een processor geen informatie op eenzelfde moment naar de lijn zendt. Een dergelijke koppelinrichting kan van het type zijn, aangegeven in 15 Intel Multibus interfacing, Intel publicatie nr. 9800587A. Men kan natuuriijk ook andere inrichtingen gebruiken om ervoor te zorgen, dat twisten tussen multiprocessors, die om de gemeenschappelijke lijn wedijveren, worden opgelost. De koppelinrichting 11 voorziet ook in een adrescodering, zodat informatie, welke bestemd is voor de bijbehorende processor, van de lijn kan worden verwijderd en op de juiste wijze kan worden opgeslagen.
20 De CPU 15 kan elk type processor zijn, dat bestemd is voor het uitvoeren van een willekeurig type procesfunctie. Een voorbeeld is de INTEL 8096 microprocessor. Het gedeelde geheugen 13 kan uit elk willekeurig type vrij toegankelijk geheugen bestaan, zoals Mostek MK 4802. De programmeerbare onderbrekingsregelaar 14 kan bestaan uit een INTEL 8259A, welke dient voor het ontvangen van een onderbrekingssignaal en het op een bepaalde wijze verwerken van dit signaal om te veroorzaken, dat de 25 CPU 15, zo spoedig als redelijk is de taak, welke de CPU vervulde, beëindigt en de onderbreking verwerkt. DE FIFO-onderbrekingsqueue 12 kan een Fairchild 9403 zijn, welke een eerst-in-eerst-uit (FIFO) geheugen is. De processor 10, weergegeven in figuur 2, kan ook bijvoorbeeld een INTEL iSBC 86/12A Single Board Computer zijn, met toevoeging van de FIFO-onderbrekingsqueue bij een juiste adrescodering.
Het blijkt, dat in het multiprocessorstelsel volgens figuur 1 geen maatregelen zijn getroffen om de 30 verschillende processors zodanig te bedraden, dat een onderbrekingssignalering optreedt, zoals het geval is bij de bekende inrichtingen, bijvoorbeeld de inrichting, aangegeven in de INTEL Multibus Specification. Derhalve kan tengevolge van deze opstelling elk willekeurig aantal processors aan de lijn worden toegevoegd of daarvan worden verwijderd met slechts een toewijzing van geheugenruimte.
Zoals weergegeven in figuur 3, bezit het stelsel een geheugenruimte, welke is toegewezen op een voor 35 het gehele stelsel geldende basis, welke ruimte dient voor het verwerken van de onderbrekingen. Elke processor heeft een te identificeren FIFO-adresplaats binnen het bijbehorende locale geheugen en deze ruimte is voor alle processors toegankelijk. Een voordeel van een dergelijke constructie is, dat het locale geheugen door elke willekeurige andere processor kan worden geadresseerd en informatie kan worden teruggewonnen uit het locale geheugen, dat bijvoorbeeld uitsluitend bij de zendende processor behoort.
40 Derhalve behoeft de zendende processor niets anders ten aanzien van de beoogde processor te "weten’' dan de stelselgeheugenkaart om onderbrekingsberichten te zenden. Deze werking zal hierna meer gedetailleerd worden besproken.
In figuur 3 is de onderbrekingsinformatie getoond, weergegeven door plaats C+1 tot D in de gedeelde geheugenruimte. Deihalve maakt het in het geheugen aanwezige adresseerschema, dat door de stelsellijn 45 wordt gebruikt, het mogelijk, dat een willekeurig processor een gedeelte van of alle locale bronnen daarvan met andere stelsellijnmeesters deelt. Deze benadering vóórziet in een uniform hulpbronadressering over het netwerk aangezien processors op een afstand gelegen hulpbronnen op precies dezelfde wijze adresseren als dat zij hun locale geheugen zouden adresseren.
Zoals aangegeven in figuur 1 en 3 maakt de FIFO-onderbrekingsqueue 12, behorende bij elke processor, 50 deel uit van de gedeelde hulpbronnen van die processor, welke voor alle andere processors toegankelijk zijn. Asynchrone "hardware” en ”software”-onderbrekingen worden onder gebruik van deze FIFOs over de stelsellijn 105 overgedragen. Voor een onderbrekingsweiking registreert de bronprocessor een onderbrekingsvector (welke het type onderbreking omschrijft) in de FIFO-onderbrekingsqueue van de gewenste processor. Deze vector wordt opgesteld achter andere onderbrekingsvectoren, die eerder naar de 55 gewenste processor zijn gezonden. Deze vectoren bewegen zich door de FIFO-onderbrekingsqueue en onderbreken een voor een de gewenste processor op een wijze, zoals in de eerste plaats wordt bepaald door de programma-onderbrekingsregelaar en in de tweede plaats door de besturingsvector aan de uitgang 3 192228 van de FIFO-onderbrekingsqueue.
Het stelsellijnarbitragemechanisme, de lijnkoppelinrichtingen 11, 21,31,41, stellen de onderbrekings-verzoeken uit de multiple bronnen in serie op en de FIFO-onderbrekingsqueuen 12, 22, 32,42 voorzien in de buffering, welke nodig is om de wachtende vectoren vast te houden totdat de processor hen van dienst 5 kan zijn. De diepte en de breedte van elke FIFO-onderbrekingsqueue is ontwerpkeuze, waarbij de diepte wordt bepaald door het aantal nog niet afgedane onderbrekingen, dat bij elke processor in het stelsel aanwezig kan zijn, terwijl de breedte wordt bepaald door óf het aantal bepaalde onderbrekingstypen, die door een processor moeten worden verwerkt, óf door het aantal infomnatiebits op de stelsellijn.
Bij deze benadering voor het verwerken van onderbrekingen wordt gebruik gemaakt van beschikbare 10 stelsellijnhulpbronnen zonder speciale lijnonderbrekingssignalen of lijnperioden. Indien de onderbrekings-queue van de gewenste processor vol is, zal een lijnfout optreden, welke de bron informeert, dat de onderbreking niet is afgeleverd. Door ’’software” in de bronprocessor zullen hernieuwde pogingen tot aflevering worden gedaan. Aangezien geen ’hardwiring’ nodig is, kunnen processors zonder moeilijkheden worden toegevoegd of worden verwijderd.
15 Ter illustratie zal een bepaald geval gedetailleerd worden beschouwd, en wel waarbij de processor 30 (figuur 1) de processor 20 onderbreekt. Dit geval geldt voor de stippellijn in figuur 1, waarbij: (1) de processor 30 de lijn 105 verwerft; (2) de bronprocessor 30 n informatiebits (welke de onderbrekingsvector voorstellen) aan de onderbrekings-queue van de gewenste processor 20 toevoert. De wetkelijke overdracht van informatie geschiedt met een 20 geheugenregistratieperiode onder bestuur van de processor 30; (3) de onderbrekingsvector wordt in de onderbrekingsqueue van de FIFO 22 van de gewenste processor 20 opgeslagen; (4) de opgesiagen onderbrekingsvector beweegt zich door de onderbrekingsqueue 22 een een signaal, welke dit feit voorstelt, wordt nu via het niet-leeg-(ORE)-signaal van het uitgangsregister toegevoerd aan de 25 programmeerbare onderbrekingsregelaar (PIC) 24; (5) de PIC levert onder gebruik van de bijbehorende vooraf geprogrammeerde maskers en prioriteiten een onderbrekingssignaal aan de centrale processoreenheid (CPU) 25; (6) de CPU 25 leest onder bestuur van het onderbrekingssignaal de onderbrekingsvector uit de onderbrekingsqueue 22 uit en verwerkt deze onderbreking.
30 Een alternatief voor de bovengenoemde stap (6) is, dat de in de FIFO-onderbrekingsqueue aanwezige vector, in plaats van dat deze de werkelijke onderbrekingsbesturingsinformatie bevat, naar een bepaalde plaats in het gedeelde geheugen kan wijzen. In een dergelijke situatie levert de zendende processor 30 een adresplaats in het gewenste gedeelde geheugen, behorende tot informatie, die op een bepaalde wijze bij de zendende processor behoort. Deze plaats bevat dan de informatie, die bij de werkelijke onderbreking 35 behoort.
De gedeelde geheugens van alle processors kunnen derhalve worden voorzien van een gemeenschappelijke stel onderbrekingsbesturingsberichten. In een dergelijke situatie behoeft de zendende processor slechts de adreslocatie van het gewenste onderbrekingstype uit te zenden. De gewenste processor zal dan onder bestuur van de informatie, die in de FIFO-onderbrekingsqueue aanwezig is, het locale geheugen 40 adresseren en de onderbreking uitvoeren in overeenstemming met de daarin vooraf op het aangegeven adres opgeslagen informatie. Zoals reeds is besproken, is de reden, dat dit kan geschieden, daarin gelegen, dat het stelsel in zijn geheel adresruimte deelt en derhalve ten aanzien van een bepaalde onderbreking dezelfde vector (onderbrekingsbericht) aan elke willekeurige processor kan worden toegevoerd.
Onder gebruik van het bovenbeschreven onderbrekingssysteem behoeft de CPU niet steeds procestijd te 45 gebruiken voor het ondervragen van een vlagbit om vast te stellen of een onderbrekingssignaal op verwerking wacht aangezien het werkelijke onderbrekingssignaal op een bevestigende wijze aan de CPU via de FIFO-onderbrekingsqueue slechts wordt toegevoerd wanneer een onderbrekingsvector aanwezig is. Aangezien het geheugen gemeenschappelijk wordt gedeeld, is het mogelijk berichten te zenden, welke langer zijn dan anders tijdens een enkele periode kunnen worden gezonden aangezien het uitgezonden 50 bericht het adres van locaal opgeslagen informatie kan bevatten, welke informatie, indien deze uit de zendende processor wordt uitgezonden, meer dan een dergelijke periode zou vereisen.
De FIFO-onderbrekingsqueue dient als een queue voor het ontvangen en opslaan van een groot aantal onderbrekingsberichten uit vele processors. Meer in het bijzonder is het stelsel zodanig uitgevoerd, dat het slechts één dergelijke onderbreking uit elke zendende processor op een bepaald moment verwerkt, 55 waardoor de zendende processor dan volgende onderbrekingen, die naar dezelfde gewenste processor moeten worden gezonden, kan verwerken. Bij een dergelijk stelsel behoeft de FIFO-onderbrekingsqueue slechts een zo grote lengte te hebben, dat één onderbreking uit elke andere processor wordt verwerkt. Het

Claims (4)

192228 4 is evenwel mogelijk meervoudige onderbrekingen uit eenzelfde processor toe te staan en wel eenvoudig door de FIFO-onderbrekingsqueue langer te maken. Verder is het mogelijk de onderbrekingen een bepaalde prioriteit te geven afhankelijk van een aantal factoren, zoals het onderbrekingstype, de zendende processor, enz. Dit kan geschieden door een aantal FIFO-registers te gebruiken, waarbij het ondeibrekingsbericht öf 5 direct naar een bepaald register van de registers wordt geadresseerd öf doordat gebruik wordt gemaakt van een opgeslagen programmabesturing om de onderbrekingen wanneer deze binnenkomen te sorteren. Wanneer de ingangsvector eenmaal in een bepaald FIFO-register is opgeslagen, worden de uitgangssignalen uit de FIFO-registers volgens een bepaald type van prioriteit aan de CPU toegevoerd, waarbij de meest eenvoudige vorm hiervan is dat één FIFO-register wordt geleegd voordat naar vectoren in een ander 10 FIFO-register wordt gekeken. Bij weer een andere constructie kan gebruik worden gemaakt van het gedeelde geheugen en de processor tezamen om te bepalen welke onderbreking als volgende moet worden verwerkt. Het is verder duidelijk, dat ofschoon het bovenbeschreven multiprocessoronderbrekingsstelsel is weergegeven als een ’’hardwired” locaallijnstelsel, er geen practische beperking is opgelegd aan de wijze 15 waarop de processors met elkaar kunnen worden verbonden en dat deze onderlinge verbinding grote geografische gebieden kan overspannen, waarbij de enige eis is, dat de bronprocessor in staat moet zijn om onderbrekingsinformatie naar de onderbrekingsqueue van de gewenste processor te richten. 20 Conclusies
1. Interruptsysteem voor gebruik bij elke processor van een met meerdere processoren uitgerust communicatie- of telefoonnetwerk, welk netwerk systeemadres- en datacommunicatielijnen omvat waarover niet-interrupt adres- en datasignalen worden overgedragen, en waarbij een processor acties van een 25 andere, reagerende processor kan verzoeken onafhankelijk van de toestand van de andere processoren; gekenmerkt door: organen (12) omvattende een eerst-in-eerst-uit (FIFO) geheugen voor het in een queue opstellen van interruptvectorboodschappen die van een verzoekende processor zijn gericht naar een bijzondere of reagerende processor en via genoemde communicatielijnen (105) direct van de verzoekende processor 30 zijn ontvangen, zonder tussenkomst van een andere processor; organen (11, 12) die, in exclusieve respons op de interruptvectorboodschappen over genoemde communicatielijnen, genoemde boodschappen opslaan in het FIFO-geheugen (12) van de reagerende processor; en slechts door de reagerende processor bestuurde organen (14) om sequentieel aan de reagerende 35 processor een interruptsignaal te verschaffen voor elke genoemde in een queue opgestelde vector-boodschap.
2. Systeem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat elke genoemde interruptvectorboodschap over het netwerk wordt overgedragen onder gebruikmaking van de zelfde media (105) en het zelfde protocol als welke gebruikt worden door andere tussen genoemde processoren uitgewisselde data.
3. Systeem volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de verschafte interruptvectorboodschappen uit de FIFO-queue (12) worden gebruikt om aan de reagerende processor functies aan te duiden welke genoemde reagerende processor moet uitvoeren.
4. Systeem volgens conclusie 2, gekenmerkt door organen (13) omvattende een geheugen met daarin adresplaatsen die gemeenschappelijk door al de processoren worden gedeeld, voor het opslaan van 45 informatie met betrekking tot interrupttaken, welke organen adresseerbaar zijn door een ontvangende processor op basis van de interpretatie van de ontvangende processor van de in het FIFO-geheugen in een queue opgestelde interruptvectorboodschappen. Hierbij 3 bladen tekening
NL8204670A 1981-12-02 1982-12-01 Interruptsysteem. NL192228C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US32690881 1981-12-02
US06/326,908 US4604500A (en) 1981-12-02 1981-12-02 Multiprocessing interrupt arrangement

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8204670A NL8204670A (nl) 1983-07-01
NL192228B NL192228B (nl) 1996-11-01
NL192228C true NL192228C (nl) 1997-03-04

Family

ID=23274259

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8204670A NL192228C (nl) 1981-12-02 1982-12-01 Interruptsysteem.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4604500A (nl)
JP (1) JPS58149557A (nl)
AU (1) AU559645B2 (nl)
BE (1) BE895188A (nl)
CA (1) CA1186802A (nl)
DE (1) DE3243830C2 (nl)
ES (2) ES517861A0 (nl)
FR (1) FR2517442B1 (nl)
GB (1) GB2110442B (nl)
IE (1) IE54282B1 (nl)
IT (1) IT1154388B (nl)
NL (1) NL192228C (nl)
SE (1) SE8206640L (nl)

Families Citing this family (35)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS62184544A (ja) * 1986-02-10 1987-08-12 Nec Corp 仮想計算機システム
JPS62243058A (ja) * 1986-04-15 1987-10-23 Fanuc Ltd マルチプロセツサシステムの割込制御方法
CA1280216C (en) * 1986-08-05 1991-02-12 At&T Global Information Solutions Company Time slot protocol in the transmission of data in a data processing network
JPS63186360A (ja) * 1987-01-29 1988-08-01 Matsushita Graphic Commun Syst Inc マルチcpu装置
FI884026A (fi) * 1987-09-03 1989-03-04 Honeywell Bull Mikroprocessors vektoravbrott.
EP0380481A1 (en) * 1987-10-06 1990-08-08 Bell Communications Research, Inc. Selective receiver for each processor in a multiple processor system
JPH01151350U (nl) * 1988-04-08 1989-10-19
US5283869A (en) * 1989-07-25 1994-02-01 Allen-Bradley Company, Inc. Interrupt structure for network interface circuit
JPH0619759B2 (ja) * 1990-05-21 1994-03-16 富士ゼロックス株式会社 マルチプロセッサシステムにおける相互通信方法
US5125093A (en) * 1990-08-14 1992-06-23 Nexgen Microsystems Interrupt control for multiprocessor computer system
US5870497A (en) * 1991-03-15 1999-02-09 C-Cube Microsystems Decoder for compressed video signals
US5805841A (en) * 1991-07-24 1998-09-08 Micron Electronics, Inc. Symmetric parallel multi-processing bus architeture
EP0535821B1 (en) * 1991-09-27 1997-11-26 Sun Microsystems, Inc. Method and apparatus for dynamically steering undirected interrupts
US5581770A (en) * 1992-06-04 1996-12-03 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Floating interruption handling system and method
US5438677A (en) * 1992-08-17 1995-08-01 Intel Corporation Mutual exclusion for computer system
US5481724A (en) * 1993-04-06 1996-01-02 International Business Machines Corp. Peer to peer computer-interrupt handling
US6170003B1 (en) * 1993-08-10 2001-01-02 International Computers Limited Apparatus and method for communicating messages between data processing nodes using remote reading of message queues
CA2123447C (en) * 1993-09-20 1999-02-16 Richard L. Arndt Scalable system interrupt structure for a multiprocessing system
JPH07105023A (ja) * 1993-09-20 1995-04-21 Internatl Business Mach Corp <Ibm> データ処理システム内でスプリアス割込みを検出するための方法及び装置
JPH07262152A (ja) * 1994-03-24 1995-10-13 Hitachi Ltd コンピュータシステム
US5553293A (en) * 1994-12-09 1996-09-03 International Business Machines Corporation Interprocessor interrupt processing system
US5560018A (en) * 1994-12-16 1996-09-24 International Business Machines Corporation Providing external interrupt serialization compatibility in a multiprocessing environment for software written to run in a uniprocessor environment
US5872982A (en) * 1994-12-28 1999-02-16 Compaq Computer Corporation Reducing the elapsed time period between an interrupt acknowledge and an interrupt vector
US5689713A (en) * 1995-03-31 1997-11-18 Sun Microsystems, Inc. Method and apparatus for interrupt communication in a packet-switched computer system
US6105071A (en) * 1997-04-08 2000-08-15 International Business Machines Corporation Source and destination initiated interrupt system for message arrival notification
US6098105A (en) * 1997-04-08 2000-08-01 International Business Machines Corporation Source and destination initiated interrupt method for message arrival notification
US6098104A (en) * 1997-04-08 2000-08-01 International Business Machines Corporation Source and destination initiated interrupts for message arrival notification, and related data structures
US6247091B1 (en) * 1997-04-28 2001-06-12 International Business Machines Corporation Method and system for communicating interrupts between nodes of a multinode computer system
US6192439B1 (en) * 1998-08-11 2001-02-20 Hewlett-Packard Company PCI-compliant interrupt steering architecture
US20020178313A1 (en) * 2001-03-30 2002-11-28 Gary Scott Paul Using software interrupts to manage communication between data processors
US7480697B2 (en) * 2002-05-28 2009-01-20 International Business Machines Corporation Method and apparatus using attached hardware subsystem to communicate between attached hosts
US8984199B2 (en) * 2003-07-31 2015-03-17 Intel Corporation Inter-processor interrupts
US7752371B2 (en) * 2003-12-29 2010-07-06 Broadcom Corporation System and method for interrupt abstraction
US7444449B2 (en) * 2006-02-09 2008-10-28 Sony Ericsson Mobile Communications Ab Method, computer program product and computer system for controlling execution of an interruption routine
US9661521B2 (en) 2015-01-08 2017-05-23 Freescale Semiconductor, Inc. Interrupt handling system for cellular communication network

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4320451A (en) * 1974-04-19 1982-03-16 Honeywell Information Systems Inc. Extended semaphore architecture
JPS50156336A (nl) * 1974-06-05 1975-12-17
US4015243A (en) * 1975-06-02 1977-03-29 Kurpanek Horst G Multi-processing computer system
JPS5537680A (en) * 1978-09-08 1980-03-15 Nec Corp Decentralized control system
NL7907179A (nl) * 1979-09-27 1981-03-31 Philips Nv Signaalprocessorinrichting met voorwaardelijke- -interrupteenheid en multiprocessorsysteem met deze signaalprocessorinrichtingen.
US4271468A (en) * 1979-11-06 1981-06-02 International Business Machines Corp. Multiprocessor mechanism for handling channel interrupts
JPS5835294B2 (ja) * 1980-02-06 1983-08-02 富士通株式会社 マルチプロセツサ処理方式
US4323967A (en) * 1980-04-15 1982-04-06 Honeywell Information Systems Inc. Local bus interface for controlling information transfers between units in a central subsystem
US4414624A (en) * 1980-11-19 1983-11-08 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Multiple-microcomputer processing
US4424561A (en) * 1980-12-31 1984-01-03 Honeywell Information Systems Inc. Odd/even bank structure for a cache memory
US4420806A (en) * 1981-01-15 1983-12-13 Harris Corporation Interrupt coupling and monitoring system

Also Published As

Publication number Publication date
NL192228B (nl) 1996-11-01
IT8224548A0 (it) 1982-12-01
ES8407348A1 (es) 1984-09-16
FR2517442B1 (fr) 1988-09-16
DE3243830A1 (de) 1983-06-16
GB2110442A (en) 1983-06-15
IT1154388B (it) 1987-01-21
IE822859L (en) 1983-06-02
US4604500A (en) 1986-08-05
NL8204670A (nl) 1983-07-01
IE54282B1 (en) 1989-08-16
ES8402091A1 (es) 1984-02-01
SE8206640D0 (sv) 1982-11-22
SE8206640L (sv) 1983-06-03
AU9095182A (en) 1983-06-09
FR2517442A1 (fr) 1983-06-03
ES517861A0 (es) 1984-02-01
DE3243830C2 (de) 1995-03-09
BE895188A (fr) 1983-03-16
AU559645B2 (en) 1987-03-19
ES527124A0 (es) 1984-09-16
JPS58149557A (ja) 1983-09-05
CA1186802A (en) 1985-05-07
GB2110442B (en) 1985-07-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL192228C (nl) Interruptsysteem.
US5854906A (en) Method and apparatus for fast-forwarding slave request in a packet-switched computer system
US4930069A (en) Mechanism and method for transferring data between bus units having varying master and slave DMA capabilities
US20080109573A1 (en) RDMA systems and methods for sending commands from a source node to a target node for local execution of commands at the target node
US5852718A (en) Method and apparatus for hybrid packet-switched and circuit-switched flow control in a computer system
US20080109569A1 (en) Remote DMA systems and methods for supporting synchronization of distributed processes in a multi-processor system using collective operations
US6910062B2 (en) Method and apparatus for transmitting packets within a symmetric multiprocessor system
US5907485A (en) Method and apparatus for flow control in packet-switched computer system
US6470408B1 (en) Apparatus and method for delivering interrupts via an APIC bus to IA-32 processors
JPH04312160A (ja) マルチプロセッサシステムおよびそのメッセージ送受信制御装置
EP0317481B1 (en) Remote storage management mechanism and method
US5204954A (en) Remote storage management mechanism and method
US20080109604A1 (en) Systems and methods for remote direct memory access to processor caches for RDMA reads and writes
KR20020008955A (ko) 버스 시스템 및 그 실행 순서 조정방법
US5944788A (en) Message transfer system and control method for multiple sending and receiving modules in a network supporting hardware and software emulated modules
US5848297A (en) Control apparatus for maintaining order and accomplishing priority promotion in a computer interconnect
US6625679B1 (en) Apparatus and method for converting interrupt transactions to interrupt signals to distribute interrupts to IA-32 processors
JP5904948B2 (ja) システムのいくつかの構成要素のメモリ間の直接データ転送を許可するそのシステム
US5999969A (en) Interrupt handling system for message transfers in network having mixed hardware and software emulated modules
US5590372A (en) VME bus transferring system broadcasting modifiers to multiple devices and the multiple devices simultaneously receiving data synchronously to the modifiers without acknowledging the modifiers
US5983266A (en) Control method for message communication in network supporting software emulated modules and hardware implemented modules
KR20020067752A (ko) 코프로세서 방식의 원칩 비동기 마이크로 프로세서 간의인터페이스 회로
US5842003A (en) Auxiliary message arbitrator for digital message transfer system in network of hardware modules
JPH0666061B2 (ja) マルチcpu通信装置
US7363412B1 (en) Interrupting a microprocessor after a data transmission is complete

Legal Events

Date Code Title Description
V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20021201