NL1043306B1 - Opbergmeubel voor een televisietoestel. - Google Patents

Opbergmeubel voor een televisietoestel. Download PDF

Info

Publication number
NL1043306B1
NL1043306B1 NL1043306A NL1043306A NL1043306B1 NL 1043306 B1 NL1043306 B1 NL 1043306B1 NL 1043306 A NL1043306 A NL 1043306A NL 1043306 A NL1043306 A NL 1043306A NL 1043306 B1 NL1043306 B1 NL 1043306B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
lid
cover
storage furniture
television set
base
Prior art date
Application number
NL1043306A
Other languages
English (en)
Inventor
Verboom Dick
Original Assignee
Verboom Dick
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Verboom Dick filed Critical Verboom Dick
Priority to NL1043306A priority Critical patent/NL1043306B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1043306B1 publication Critical patent/NL1043306B1/nl

Links

Landscapes

  • Devices For Indicating Variable Information By Combining Individual Elements (AREA)

Abstract

Opbergmeubel voor een televisietoestel(12) met een onderstel(3) en een scharnierend daarmee verbonden opklapbaar deksel(7) waarin het televisietoestel(12) met de beeldzijde naar beneden gekeerd opneembaar is en bij het opklappen van het deksel(7) in een verticale kijkstand komt. Een scharnierende verbinding tussen het opklapbare deksel(7) en het onderstel(3) gevormd door twee armen in dezelfde richting(4 en 5), bewerkt dat het deksel(7) in een verticale kijkstand komt die binnen de omtrek van het onderstel(3) ligt en tevens in een stand die op enige afstand boven het onderstel(3) ligt.

Description

Opbergmeubel voor een televisietoestel. De uitvinding heeft betrekking op een opbergmeubel voor een televisietoestel, omvattende een onderstel en een scharnierend daarmee verbonden opklapbaar deksel, waarbij een televisietoestel met de beeldzijde naar beneden gekeerd in het deksel opneembaar is en bij het opklappen van het deksel in een verticale kijkstand komt.
Een dergelijk opbergmeubel is bekend uit de Engelse octrooiaanvrage GB 2 454 197 A. In dit bekende opbergmeubel bestaat de scharnierende verbinding uit een vast draaipunt dat zich aan de achterzijde van het opbergmeubel uitstrekt, zoals goed te zien in figuur 9 van deze Engelse octrooiaanvrage.
Een bezwaar van dit bekende opbergmeubel is, dat bij een opgeklapt deksel, met een televisietoestel erin, het geheel topzwaar wordt. Hierdoor kan het opbergmeubel gemakkelijk omvergeduwd worden.
De uitvinding stelt zich tot doel een opbergmeubel voor een televisietoestel te verschaffen die dit bezwaar niet heeft.
Dit doel wordt in een opbergmeubel volgens de aanhef bereikt doordat de scharnierende verbinding tussen het opklapbare deksel en het onderstel gevormd wordt door een scharnierconstructie die bij het opklappen van het deksel het deksel in een verticale stand brengt in een vlak dat ruim binnen de omtrek van het onderstel ligt.
Hierdoor wordt bereikt dat het opbergmeubel in opgeklapte stand stabiel staat.
Wanneer het opbergmeubel volgens de aanhef als stoel gebruikt wordt zal, door het draaipunt van het deksel vlak boven het onderstel, zoals goed te zien in figuur 9 van de Engelse octrooiaanvrage, het televisietoestel in een vrij lage kijkstand komen. Bij voorkeur zal volgens de uitvinding de scharnierconstructie, bij het opklappen van het deksel, | het deksel tevens in een stand brengen die op grotere afstand boven het onderstel ligt.
Hierdoor wordt bereikt dat bij een relatief laag opbergmeubel, zoals bij gebruik van het deksel als stoelzitting, toch een prettige kijkstand op ooghoogte verkregen wordt.
In een uitvoeringsvorm van een opbergmeubel volgens de uitvinding is de scharnierconstructie gevormd door ten minste één eerste stang die zich uitstrekt aan een zijkant van het televisiemeubel, welke eerste stang aan een uiteinde draaibaar verbonden is met het onderstel tussen voor- en achterkant van het opbergmeubel en aan het andere uiteinde draaibaar verbonden is met het deksel, waarbij de stang in ingeklapte toestand geheel binnen het deksel valt en in opgeklapte toestand een hoek maakt met het onderstel.
Hierdoor wordt bereikt dat op eenvoudige wijze het deksel in een opgeklapte stand kan worden gebracht waarin het tussen de voor- en achterkant van het | onderstel ligt en op enige afstand daarboven.
In een aantrekkelijke uitvoeringsvorm van een opbergmeubel volgens de uitvinding strekt een tweede stang zich in dezelfde richting als de eerste stang uit en vormt daarmee een 4-stangenmechanisme en is eveneens draaibaar aan hun uiteinden met onderstel en deksel verbonden, is op het draaipunt met het deksel een eerste kettingwiel vast met de tweede stang verbonden, is binnen het deksel een tweede kettingwiel vast met het deksel verbonden en is een ketting om de beide î kettingwielen geslagen en daaraan bevestigd, zodanig dat bij opklappen van het deksel door verdraaiing van | de tweede stang het tweede kettingwiel en het daarmee verbonden deksel verdraait om het deksel in een verticale stand te brengen.
Hierdoor wordt bereikt dat bij het opklappen van het deksel automatisch het deksel omhoog wordt bewogen en roteert om een binnen het deksel opgenomen televisietoestel van opbergstand naar kijkstand te bewegen.
In een verdere aantrekkelijke uitvoeringsvorm van de uitvinding is binnen het deksel een voor te spannen veer aanwezig die dient ter compensatie van het gewicht van het deksel met daarin opgenomen televisietoestel bij het opklappen van het deksel tijdens het met de hand optillen van het deksel.
Andere kenmerken van de uitvinding zullen hierna verduidelijkt worden aan de hand van bijgaande tekeningen, waarin: Figuur 1 een opbergmeubel voor een televisietoestel volgens de uitvinding in opgeklapte toestand weergeeft, Figuur 2 een doorsnede van het opbergmeubel volgens figuur 1 in ingeklapte toestand weergeeft,
Figuur 3 de doorsnede van het opbergmeubel volgens figuur 2 in opgeklapte toestand weergeeft, Figuur 4 een detail van het opbergmeubel volgens figuur 3 weergeeft, Figuur 5 een vooraanzicht van het opbergmeubel volgens de uitvinding in opgeklapte toestand weergeeft, Figuur 6 een detail C van het opbergmeubel volgens figuur 5 weergeeft en Figuur 7 schematisch het opbergmeubel volgens figuur 1 in verschillende standen weergeeft.
De in de figuren 1 tot en met 7 weergegeven uitvoeringsvorm van een opbergmeubel voor een televisietoestel bestaat uit een vast onderstel 3 en een deksel 7 dat in figuur 1 in opgeklapte verticale toestand is weergegeven. In deze toestand bevindt een in het deksel 7 opgenomen televisietoestel 12 zich in een kijkstand en is onder het televisietoestel 12 een luidsprekerkast 13 opgenomen.
Het deksel 7 is met armen 4 en 5 draaibaar verbonden met het onderstel 3. Daartoe zijn aan weerszijden op het onderstel 3 steunen 1 bevestigd, op ongeveer 1/3 van de afstand tussen de voorkant en de achterkant van het onderstel 3, gerekend vanaf de voorkant van het onderstel 3. Armen 4 en 5 zijn draaibaar bevestigd aan elke steun 1. Armen 4 en 5 zijn aan hun andere uiteinden draaibaar verbonden met steunen 6 die draaibaar zijn verbonden met het deksel 7 bij hoekpunten van het deksel 7. Armen 4 en 5 vormen met de verbindingslijnen tussen de draaipunten bij respectievelijk steunen 1 en 6 een 4-stangen mechanisme.
De lengte van de armen 4 en 5 is zodanig dat ze binnen het deksel 7 vallen in ingeklapte toestand van 5 het deksel 7, zoals goed te zien in figuur 2. Zoals goed te zien in de perspectivische weergave van het opbergmeubel in opgeklapte toestand in figuur 1 staat het middelpunt van televisietoestel 12 in een aangename kijkhoogte van bijvoorbeeld 765 mm boven het onderstel 3 en op enige afstand van de achterkant van het het onderstel 3, zodat het meubel niet gemakkelijk omgestoten kan worden.
Steun 6 is draaibaar verbonden met deksel 7. Op het draaipunt daarvan is een kettingwiel 9 vast met het deksel 7 verbonden.
Een kettingwiel 8 is vast verbonden met arm 4. Een ketting 14 is aan zijn uiteinden respectievelijk verbonden met kettingwiel 8, dat vast is verbonden met arm 4, en kettingwiel 9, dat vast is verbonden met het deksel 7, op een wijze dat bij rotatie van kettingwiel 8 door arm 4 het kettingwiel 9 en daarmee deksel 7 in tegenovergestelde richting verdraait.
Kettingwiel 8 en kettingwiel 9 zijn zodanig aan elkaar gekoppeld dat een overbrengverhouding aanwezig is die correspondeert met de hoekverdraaiing van de armen 4 en 5 enerzijds en het deksel 8 anderzijds.
Bij een hoekverdraaiing van 60 graden van de armen 4 en 5 en een gewenste hoekverdraaiing van het deksel van 90 graden is 3/2 de verhouding van de te realiseren hoekverdraaiing van kettingwiel 8 en kettingwiel 9.
Deze verhouding kan ook gerealiseerd worden door kettingwiel 8 en kettingwiel 9 met verschillende diameters uit te voeren. Volgens de weergegeven uitvoeringsvorm zijn 21 tanden op kettingwiel 8 aanwezig en 14 tanden op het kettingwiel 9. Een ketting 14 is om kettingwiel 8 en kettingwiel 9 geslagen op een wijze die met name duidelijk te zien is in figuur 4. De diameterverhouding van de kettingwielen 8 en 9 kan ook anders gekozen worden. Dit resulteert in een andere verdraaiingshoek van kettingwiel 8 bij een gelijkblijvende verdraaiingshoek van van kettingwiel 9 en het daarmee vast verbonden deksel 7. Deze laatste verdraaiingshoek is altijd 90 graden: van horizontale stand naar verticale stand.De verdraaingshoek van de steunen 4 en 5 is in de weergegeven uitvoeringsvorm 60 graden, maar kan ook kleiner of groter gekozen worden.
Steun 6 is voorzien van een vertanding 20 waarvan het middelpunt excentrisch is ten opzichte van het middelpunt van kettingwiel 9.
Om deze vertanding 20 is een ketting 11 geslagen die zich uitstrekt langs de binnenkant van het deksel 7, zoals goed te zien in figuur 3. Ketting 11 is aan een uiteinde vastgemaakt aan de steun 6 en aan het andere uiteinde om een vrij draaibaar binnen het deksel 7 bevestigd kettingwiel 15 geslagen, zoals goed te zien in figuur 3. Kettingwiel 15 is via een kogellager roterend verbonden met het deksel 7. Met 18 is de overlengte van de ketting 11 aangeduid, die bij verdraaiing van het deksel 7 van de in figuur 3 weergegeven verticale stand van het deksel 7 naar de in figuur 2 weergegeven horizontale stand wordt opgesoupeerd.
Op de as van kettingwiel 15 strekt zich een torsieveer 10 uit, zoals goed te zien in het detail in figuur 6.
Het einde 17 van de torsieveer 10 is roteerbaar verstelbaar in een een in figuur 5 weergegeven montageplaat 16. Door verdraaiing van het veereinde 17 wordt de torsieveer voorgespannen. De voorspanning is voldoende om het gecombineerde gewicht van deksel 3 met alle daarin bevestigde componenten, waaronder een televisietoestel 12 en geluidskast 13, te compenseren.
Door verdraaiing van het deksel 7 van de in figuur 1 en 3 weergegeven opgeklapte stand wordt ketting 11 op de vertanding 20 van de steun 6 gewikkeld. Daarbij zal kettingwiel 15 ook verdraaien, waardoor de daarmee vast verbonden torsieveer 10 steeds verder gespannen worden totdat deksel 7 in de horizontale stand komt. Hierdoor kan daarna het deksel 7 met geringe krachtuitoefening met de hand omhoog bewogen worden.
Met een niet weergegeven blokkeerinrichting kan in opgeklapte toestand voorkomen worden dat de steun 6 verdraait ten opzichte van kettingwiel 9. Deze blokkering wordt geactiveerd als het televisietoestel © 25 12 met niet weergegeven middelen tot buiten het deksel 3 wordt bewogen om de achterzijde van het televisietoestel 12 te bereiken. Zonder blokkering zou door verplaatsing van het zwaartepunt naar voren de veerbalans verstoord worden. Blokkering van steun 6 wordt opgeheven door niet weergegeven middelen bij het terug bewegen van het televisietoestel binnen het deksel 7. î In opgeklapte toestand kan het televisietoestel 12 binnen het deksel 7 afgedekt worden door een niet weergegeven steun om te verhinderen dat het televisietoestel 12 bij het in- en uitklappen en in ingeklapte toestand beschadigd raakt. In ingeklapte toestand van het opbergmeubel is het televisietoestel 12 niet zichtbaar opgeborgen en kan het deksel 7 als zitting van een gestoffeerde poet, hocker of ottoman gebruikt worden. Het opbergmeubel is laag en daarom overal vrij plaatsbaar in het vertrek, bijvoorbeeld onder een raam of voor een schuifpui. Het televisietoestel 12 is met een op zichzelf bekende scharniersteun in het deksel 7 bevestigd om het toestel naar de kijker te kunnen draaien.
Het zal duidelijk zijn dat de uitvinding niet tot de hiervoor beschreven uitvoeringsvorm beperkt, maar ook variante uitvoeringsvormen omvat.

Claims (11)

Conclusies.
1. Opbergmeubel voor een televisietoestel (12), omvattende een onderstel (3) en een scharnierend daarmee verbonden opklapbaar deksel (7), waarbij een televisietoestel (12) met de beeldzijde naar beneden gekeerd in het deksel (7) opneembaar is en bij het opklappen van het deksel {(7) in een verticale kijkstand komt, met het kenmerk, dat de scharnierende verbinding tussen het opklapbare deksel (7) en het onderstel (3) gevormd wordt door een scharnierconstructie(1,4,5,6) die bij het opklappen van het deksel het deksel (7) in een verticale stand brengt in een vlak dat ruim binnen de omtrek van het onderstel (3) ligt.
2. Opbergmeubel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de scharnierconstructie(l,4,5,6) bij het opklappen van het deksel (7) het deksel (7) tevens in een stand brengt die op enige afstand boven het onderstel (3) ligt.
3. Opbergmeubel volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de scharnierconstructie(1,4,5,6) gevormd is door een een stangenstelsel (4,5) dat enerzijds verbonden is met het onderstel (3) en anderzijds verbonden is met het deksel (7).
4. Opbergmeubel volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de scharnierconstructie(l,4,5,6) is gevormd door ten minste één eerste stang(5) die zich uitstrekt aan ten minste een zijkant van van het televisiemeubel (12), welke stang(b) aan een uiteinde (1) draaibaar verbonden is met het onderstel (3) tussen voor- en achterkant van het televisiemeubel en aan het andere uiteind(6) draaibaar verbonden is met het deksel (7) bij een hoekpunt. daarvan, waarbij deze stang(5) in ingeklapte | toestand geheel binnen het deksel (7) valt en in opgeklapte toestand een hoek maakt met het onderstel (3).
5. Opbergmeubel volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de eerste stang(5) zich aan weerszijden tussen onderstel (3) en deksel (7) uitstrekt.
|
6. Opbergmeubel volgens conclusie 4, met een kenmerk, dat een tweede stang(4) zich in de richting van de eerste stang(5) uitstrekt en daarmee een 4- stangenmechanisme vormt en eveneens draaibaar aan hun uiteinden met onderstel (3) en deksel (7) verbonden is en dat op het draaipunt met het deksel een eerste kettingwiel (8) vast met de tweede stang (4)is verbonden en dat binnen het deksel (7) een tweede kettingwiel (9) vast met het deksel (7) is verbonden en een ketting (14) om de beide kettingwielen(8 en 9) is geslagen en daaraan bevestigd, zodanig dat bij opklappen van het deksel (7) door verdraaiing van de tweede stang{(4) het tweede kettingwiel (9) en het daarmee vast verbonden deksel (7) verdraait om het deksel in een verticale stand te brengen.
7. Opbergmeubel volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat dat de tweede stang(4) zich eveneens aan weerszijden tussen onderstel (3) en deksel (7) uitstrekt.
8. Opbergmeubel volgens conclusie 6 of 7, met het kenmerk, dat binnen het deksel (7) een voor te spannen veer (10) aanwezig is die dient ter compensatie van het gewicht van het deksel (7) met daarin opgenomen televisietoestel (12) tijdens het met de hand opklappen en neerklappen van het deksel (7).
9. Opbergmeubel volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de veer een torsieveer (10) is die zich in horizontale richting binnen het deksel (7) uitstrekt en vast is verbonden met een derde kettingwiel (15) die via een ketting (11) | is verbonden met de steun(6) en dient ter compensatie van het gewicht van het deksel (7) met daarin opgenomen televisietoestel (12) tijdens het opklappen en neerklappen van het deksel (7).
10. Opbergmeubel volgens conclusie 8 of 9, met het kenmerk, dat de gewichtscompensatie door de veer (10) blokkeerbaar is bij het buiten het deksel (7) bewegen en draaien van het televisietoestel (12) in zijn kijkstand.
11. Opbergmeubel volgens een der vorige conclusies, met het kenmerk, dat het televisietoestel (12) binnen 1043306 ° het deksel (7) afdekbaar is door een steun ter bescherming van het televisietoestel (12) tijdens het op- en neerklappen van het deksel (7) en in ingeklapte toestand.
NL1043306A 2019-06-20 2019-06-20 Opbergmeubel voor een televisietoestel. NL1043306B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1043306A NL1043306B1 (nl) 2019-06-20 2019-06-20 Opbergmeubel voor een televisietoestel.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1043306A NL1043306B1 (nl) 2019-06-20 2019-06-20 Opbergmeubel voor een televisietoestel.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1043306B1 true NL1043306B1 (nl) 2021-01-28

Family

ID=74304569

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1043306A NL1043306B1 (nl) 2019-06-20 2019-06-20 Opbergmeubel voor een televisietoestel.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1043306B1 (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101237560B1 (ko) 디스플레이 기기의 스탠드
EP1980784B1 (en) Stand of a display device
EP1577601B1 (en) Image display device
FR2821901A1 (fr) Dispositif pour supporter un ecran plat a cristaux liquides
FR3022127A3 (fr) Support auxiliaire
NL1043306B1 (nl) Opbergmeubel voor een televisietoestel.
CH642842A5 (fr) Lit a filet.
EP1516567B1 (fr) Lit escamotable en mezzanine
CH616497A5 (en) Device for supporting portable equipment
EP1836533B1 (fr) Écran de projection pliable constitué d' une toile de projection réflective pliée dans un coffret derrière un decor mural
FR2621645A1 (fr) Ecran de protection contre un rayonnement
FR3135172A1 (fr) Dispositif de positionnement d’un châssis d’armoire électrique, et armoire électrique associée
EP0712287B1 (fr) Presentoir perfectionne et agencement de ce presentoir dans un local muni d'une ouverture
BE519252A (nl)
NL1025646C2 (nl) Zonnescherm.
FR2614773A1 (fr) Canape-lit electrique
JPH0525496Y2 (nl)
EP1053704A1 (fr) Mécanisme de basculement et ensemble formant canapé et lit équipé d'un tel mécanisme
FR2976011A1 (fr) Dispositif de protection modulable
FR2706694A1 (fr) Châssis pivotant d'armoire électrique et armoire comportant un tel chassis pivotant.
NL2011330C2 (nl) Strandkorf.
FR2798050A1 (fr) Ensemble de lit(s) escamotable a matelas gonflable
BE1023774B1 (nl) Opvouwbaar bed
FR2712802A1 (fr) Fauteuil élévateur motorisé.
FR2675363A1 (fr) Paravent telescopique comportant un ou plusieurs bras articules.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20220701