NL1042891B1 - Wiedmachine en wiedtandhouder - Google Patents

Wiedmachine en wiedtandhouder Download PDF

Info

Publication number
NL1042891B1
NL1042891B1 NL1042891A NL1042891A NL1042891B1 NL 1042891 B1 NL1042891 B1 NL 1042891B1 NL 1042891 A NL1042891 A NL 1042891A NL 1042891 A NL1042891 A NL 1042891A NL 1042891 B1 NL1042891 B1 NL 1042891B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
weeding
rod
tooth
machine
weeding machine
Prior art date
Application number
NL1042891A
Other languages
English (en)
Inventor
Struijk Lauwrens
Original Assignee
Machf Steketee B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Machf Steketee B V filed Critical Machf Steketee B V
Priority to NL1042891A priority Critical patent/NL1042891B1/nl
Priority to EP19178353.9A priority patent/EP3578024A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1042891B1 publication Critical patent/NL1042891B1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B39/00Other machines specially adapted for working soil on which crops are growing
    • A01B39/12Other machines specially adapted for working soil on which crops are growing for special purposes, e.g. for special culture
    • A01B39/18Other machines specially adapted for working soil on which crops are growing for special purposes, e.g. for special culture for weeding
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B23/00Elements, tools, or details of harrows
    • A01B23/02Teeth; Fixing the teeth

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een door een landbouwtractor voortbewogen of zelfrijdende wiedmachine voor het wieden van onder meer voor akker- en tuinbouwdoeleinden gebruikte gronden en gewassen. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een houder voor het houden van een wiedtand als onderdeel van een wiedmachine. Het doel van de uitvinding is om een wiedmachine te verschaffen die zich in het bijzonder leent voor toepassing in rijenculturen, hetzij vlakvelds, op ruggen of op bedden. Hiertoe wordt een wiedmachine van de bovenomschreven soort volgens de uitvinding gekenmerkt doordat de wiedmachine een veelvoud van houders omvat voor het elk houden van een wiedtand, waarbij een houder een vierstangenscharniermechanisme omvat, waarbij de stangen samen een vierhoek vormen, waarbij een eerste stang is voorzien van middelen voor het koppelen van die stang aan het frame en waarbij de tegenoverliggende, tweede stang is voorzien van middelen voor het houden van een wiedtand. Een voordeel van een wiedmachine met een dergelijke wiedtandhouders is, dat de wiedtanden van de wiedmachine beter in staat zijn om een ongelijk oppervlak, bijvoorbeeld als gevolg van op ruggen of bedden geteelde gewassen, te volgen zonder dat het ongelijke oppervlak een aanmerkelijk effect heeft op de intensiteit van de werking van een wiedtand. Dit voordeel komt in het bijzonder tot uitdrukking wanneer het vierstangen-scharniermechanisme een parallellogram vormt.

Description

Θ 1042891 ©B1 OCTROOI (2?) Aanvraagnummer: 1042891 (22) Aanvraag ingediend: 6 juni 2018 (51) Int. Cl.:
A01B 35/02 (2018.01) A01B 35/22 (2018.01) A01B
39/02 (2018.01) A01B 39/18 (2018.01)
NLB1 1042891 (30) Voorrang:
Q Aanvraag ingeschreven:
december 2019 (43) Aanvraag gepubliceerd:
(47) Octrooi verleend:
december 2019 (45) Octrooischrift uitgegeven:
december 2019 (73) Octrooihouder(s):
Machinefabriek Steketee B.V. te Stad aan 't Haringvliet (72) Uitvinder(s):
Lauwrens Struijk te Dirksland (74) Gemachtigde:
Geen (54) WIEDMACHINE EN WIEDTANDHOUDER (57) De uitvinding heeft betrekking op een door een landbouwtractor voortbewogen of zelfrijdende wiedmachine voor het wieden van onder meer voor akker- en tuinbouwdoeleinden gebruikte gronden en gewassen. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een houder voor het houden van een wiedtand als onderdeel van een wiedmachine. Het doel van de uitvinding is om een wiedmachine te verschaffen die zich in het bijzonder leent voor toepassing in rijenculturen, hetzij vlakvelds, op ruggen of op bedden. Hiertoe wordt een wiedmachine van de bovenomschreven soort volgens de uitvinding gekenmerkt doordat de wiedmachine een veelvoud van houders omvat voor het elk houden van een wiedtand, waarbij een houder een vierstangen-scharniermechanisme omvat, waarbij de stangen samen een vierhoek vormen, waarbij een eerste stang is voorzien van middelen voor het koppelen van die stang aan het frame en waarbij de tegenoverliggende, tweede stang is voorzien van middelen voor het houden van een wiedtand. Een voordeel van een wiedmachine met een dergelijke wiedtandhouders is, dat de wiedtanden van de wiedmachine beter in staat zijn om een ongelijk oppervlak, bijvoorbeeld als gevolg van op ruggen of bedden geteelde gewassen, te volgen zonder dat het ongelijke oppervlak een aanmerkelijk effect heeft op de intensiteit van de werking van een wiedtand. Dit voordeel komt in het bijzonder tot uitdrukking wanneer het vierstangen-scharniermechanisme een parallellogram vormt.
Dit octrooi is verleend ongeacht het bijgevoegde resultaat van het onderzoek naar de stand van de techniek en schriftelijke opinie. Het octrooischrift komt overeen met de oorspronkelijk ingediende stukken.
WIEDMACHINE EN WIEDTANDHOUDER
Terrein van de uitvinding
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een door een landbouwtractor voortbewogen of zelfrijdende wiedmachine voor het wieden van onder meer voor akker- en tuinbouwdoeleinden gebruikte gronden en gewassen. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een houder voor het houden van een wiedtand als onderdeel van een wiedmachine.
Achtergrond van de uitvinding
Bekende wiedmachines omvatten een hoofdframe met een driepuntsbok voor de koppeling aan de driepuntshefinrichting van een landbouwtractor en met een veelvoud van zogenoemde wiedvelden. Een wiedveld omvat een veelvoud van wiedtanden die in rijen, dwars op de lengteas van de wiedmachine, aan het frame van het wiedveld gemonteerd zijn. Een wiedtand is vervaardigd van veerdraadstaal met een diameter in de orde van grootte van 8 +/- 3 mm. Er is een grote verscheidenheid aan uitvoeringen van wiedtanden. Bij een veelvoorkomende uitvoering wordt een eerste uiteinde van de wiedtand gekenmerkt door een U-vorm ten behoeve van de montage aan het frame van een wiedveld. Het tweede uiteinde is al dan niet voorzien van een knik. Tussen de uiteinden zijn vaak één of meer windingen aangebracht om de veerkarakteristiek van de wiedtand meer geschikt te laten zijn voor de bedoelde toepassing. In de werkmodus staat het tweede uiteinde van de wiedtand slepend ten opzichte van de rijrichting.
Eén van de functies van de wiedmachine is het verkruimelen van de toplaag van de bodem om kiemende onkruidzaden aan de verdrogende werking van zon en wind bloot te stellen, de luchtuitwisseling van de bodem met de omgeving te verbeteren en de verdamping van bodemvocht te beperken. De praktijk wordt gekenmerkt door een grote variatie van voorkomende omstandigheden qua grond en vegetatie. Voorwaardelijk voor een goede werking zijn 1) voorzieningen ten behoeve van de aanpassing aan uiteenlopende omstandigheden en 2) het gemak waarmee van deze voorzieningen gebruik gemaakt kan worden.
Bekende wiedmachines beschikken over voorzieningen om oneffen terrein te volgen en om de intensiteit van de bewerking aan te passen aan de omstandigheden. Bekende wiedmachines beschikken daartoe over wiedvelden die in zekere mate bewegelijk aan het hoofdframe gekoppeld zijn om het oppervlak van oneffen terrein beter te kunnen volgen. Bekend zijn verder wiedvelden waarvan het frame een zekere mate van vervorming toelaat. Een bekende techniek om de intensiteit van de werking van wiedtanden te variëren is het gezamenlijk verdraaien van de dwarsbalken waarop de rij wiedtanden zijn gemonteerd waardoor de sleephoek van de wiedtanden wijzigt. Aanpassing van de intensiteit is bijvoorbeeld nodig in relatie tot de hardheid van de grond en/of het ontwikkelingsstadium van het cultuurgewas. Bekend zijn technieken waarbij de aanpassing per wiedveld vanuit de tractorcabine gerealiseerd kan worden.
Een nadeel van wiedmachines volgens de stand van de techniek is, dat de verstelmogelijkheden niet voorzien in een aanpassing op de ruimtelijke variatie van de werkomstandigheden die het gevolg is van op rijen geteelde gewassen, hetzij vlakvelds, op ruggen of op bedden. Dit geldt zowel voor de voorzieningen voor de aanpassing aan oneffen terreinen als voorzieningen voor de verstelling van de intensiteit van de werking van wiedtanden in relatie tot grond en gewas.
Het doel van de onderhavige uitvinding is om een wiedmachine te verschaffen die zich in het bijzonder leent voor toepassing in rijenculturen, hetzij vlakvelds, op ruggen of op bedden.
Samenvatting van de uitvinding
Hiertoe wordt een wiedmachine van de bovenomschreven soort volgens de uitvinding gekenmerkt doordat de wiedmachine een veelvoud van houders omvat voor het elk houden van een wiedtand, waarbij een houder een vierstangen-scharniermechanisme omvat, waarbij de stangen samen een vierhoek vormen, waarbij een eerste stang is voorzien van middelen voor het koppelen van die stang aan het frame en waarbij de tegenoverliggende, tweede stang is voorzien van middelen voor het houden van een wiedtand. Een voordeel van een wiedmachine met een dergelijke wiedtandhouders is, dat de wiedtanden van de wiedmachine beter in staat zijn om een ongelijk oppervlak, bijvoorbeeld als gevolg van op ruggen of bedden geteelde gewassen, te volgen zonder dat het ongelijke oppervlak een aanmerkelijk effect heeft op de intensiteit van de werking van een wiedtand. Dit voordeel komt in het bijzonder tot uitdrukking wanneer het vierstangen-scharniermechanisme een parallellogram vormt.
Voor de instelling van de wiedintensiteit van elke wiedtand is het voordelig dat de wiedmachine volgens de uitvinding wordt gekenmerkt doordat het vierstangen-scharniermechanisme een derde stang omvat, welke derde stang gekoppeld is met een veer om de verdraaiing van de derde stang ten opzichte van de eerste stang te beïnvloeden en waarvan de veerkracht instelbaar is. De voordelige eigenschap van de onderhavige wiedmachine komt bijvoorbeeld tot uitdrukking bij de toepassing in rijenculturen.
Uit het oogpunt van minimalisatie van de productiekosten is het voordelig dat de eerste stang identiek is aan, en uitwisselbaar is met de tweede stang.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een enkelvoudige houder met de bovengenoemde kenmerken, met name bedoeld als aanbouwdeel van bestaande wiedmachines.
Korte beschrijving van de tekeningen
De uitvinding wordt in het navolgende toegelicht aan de hand van een tweetal figuren. Hierin toont figuur 1 schematisch een perspectivisch aanzicht van een wiedtandhouder met een wiedtand. Figuur 2 toont een perspectivisch aanzicht van een veelvoud van wiedtandhouders met wiedtanden in een deel van het frame van een wiedmachine.
Uitvoerinqsvoorbeeld van een wiedmachine en wiedtandhouder volgens de uitvinding
De uitvinding zal hierna bij wijze van voorbeeld nader toegelicht worden aan de hand van één in tekening weergegeven uitvoeringsvoorbeeld van een wiedtandhouder 1 en een veelvoud van wiedtandhouders 1 in een deel van een wiedmachine. Hierin toont figuur 1 een uitvoeringsvoorbeeld van een wiedtandhouder 1 met een gemonteerde wiedtand 2 volgens de uitvinding. De wiedtandhouder 1 omvat een vierstangen-scharniermechanisme, d.w.z. een mechanisme bestaande uit vier stangen die onderling scharnierend gekoppeld zijn en aldus een polygoon in de vorm van een vierhoek vormen. Een eerste stang 3 is bedoeld voor de koppeling van de wiedtandhouder 1 aan het frame van de wiedmachine (niet getoond). De eerste stang 3 is daartoe voorzien van middelen om de wiedtandhouder aan het frame te koppelen. In het onderhavige voorbeeld bestaan die middelen uit een uitsparing 4 om een deel van een buis die deel uitmaakt van het frame te omvatten en schroefmiddelen 5 om de koppeling te borgen. Een tegenover de eerste stang 3 gesitueerde tweede stang 6 is voorzien van middelen om een veertand te bevestigen, bijvoorbeeld in de vorm van een oogbout 7.
In het onderhavige uitvoeringsvoorbeeld zijn de uiteinden van de derde en vierde stang 8 en 9 voorzien van vorken voor een stabiele koppeling met de uiteinden van de eerste en tweede stang 3 en 4. Voor het bekrachtigen van de wiedtand 2 in neerwaartse richting, beschouwd in de werkstand, is de wiedtandhouder 1 voorzien van veermiddelen. In het onderhavige uitvoeringsvoorbeeld omvatten deze veermiddelen een trekveer 10 die met één uiteinde aan het daartoe verlengde uiteinde van de derde stang 8 gekoppeld is. Het andere uiteinde is op een voor de vakman voor de hand liggende wijze gekoppeld aan het frame. De uitvinding voorziet er in, dat de veerspanning centraal verstelbaar is, bijvoorbeeld middels een verdraaibare as met krukken, en tevens dat de veerspanning op elke wiedtandhouder 1 afzonderlijk instelbaar is, bijvoorbeeld door de toepassing van een ketting aan een uiteinde van een trekveer en een haak aan het frame.
In het onderhavige uitvoeringsvoorbeeld vormen de stangen 3, 6, 8, 9 van de wiedtandhouder 1 een parallellogram. Het voordeel van een parallellogram is, dat de hoek tussen de wiedtand 2 en de bodem, in de werkmodus beschouwd, onafhankelijk is van de stand van het parallellogram waardoor de stand van het parallellogram geen effect heeft op de intensiteit van de werking van de wiedtand 2. De stand van het parallellogram wordt hier gedefinieerd door de hoek tussen de eerste en de vierde stang 3 en 9. De uitvinding heeft echter ook betrekking op vierstangen-scharniermechanismen die geen parallellogram vormen maar bijvoorbeeld een trapezium, met als kenmerk dat de hoek tussen de wiedtand 2 en de bodem, in de werkmodus beschouwd, afhankelijk is van de stand van de wiedtandhouder 1.
De voordelen van de wiedmachine volgens de uitvinding worden hierna verduidelijkt aan de hand van figuur 2 dat een wiedveld 11 met wiedtandhouders 1 toont, als deel van een wiedmachine. Bij het bewerken van een op rijen geteeld gewas, vlakvelds of op ruggen of bedden, is het voordelig wanneer de bewerkingsintensiteit aangepast kan worden aan de teeltwijze. Voor de vakman is het onmiddellijk duidelijk hoe een verschil gemaakt kan worden in de bewerkingsintensiteit van wiedtanden 2 die tussen de gewasrijen werken en wiedtanden 2 die op de gewasrijen werken. Hetzelfde geldt voor wiedtanden 2 die op een rug werken en wiedtanden 2 die tussen de ruggen werken.
De uitvinding heeft betrekking op een wiedmachine die is uitgerust met wiedtandhouders 1 zoals hierboven beschreven en op de wiedtandhouder 1 als aanbouwdeel voor een bestaande wiedmachine.

Claims (5)

  1. Conclusies
    1. Wiedmachine voor het wieden van land- en tuinbouwgronden en gewassen, welke wiedmachine een veelvoud van wiedtandhouders (1) omvat voor het elk houden van een wiedtand (2), met het kenmerk, dat een dergelijke wiedtandhouder (1) een vierstangen-scharniermechanisme omvat, waarbij de stangen samen een vierhoek vormen, waarbij een eerste stang (3) is voorzien van middelen (4, 5) voor het koppelen van die stang aan het frame van de wiedmachine en waarbij de tegenoverliggende, tweede stang (6) is voorzien van middelen (7) voor het houden van een wiedtand (2).
  2. 2. Wiedmachine volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het vierstangen-scharniermechanisme een parallellogram vormt.
  3. 3. Wiedmachine volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het vierstangen-scharniermechanisme een derde stang (8) omvat, welke derde stang (8) gekoppeld is met een veer om de verdraaiing van de derde stang (8) ten opzichte van de eerste stang (3) te beïnvloeden en waarvan de veerkracht instelbaar is.
  4. 4. Wiedmachine volgens één der conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de eerste stang (3) identiek is aan de tweede stang (6).
  5. 5. Wiedtandhouder (1) voor het houden van een wiedtand (2), met het kenmerk, dat de wiedtandhouder (1) een vierstangen-scharniermechanisme omvat, waarbij de stangen samen een vierhoek vormen, waarbij een eerste stang (3) is voorzien van middelen (4, 5) voor het koppelen van die stang aan het frame en waarbij de tegenoverliggende, tweede stang (6) is voorzien van middelen (7) voor het houden van een wiedtand (2).
    1/2
NL1042891A 2018-06-06 2018-06-06 Wiedmachine en wiedtandhouder NL1042891B1 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1042891A NL1042891B1 (nl) 2018-06-06 2018-06-06 Wiedmachine en wiedtandhouder
EP19178353.9A EP3578024A1 (en) 2018-06-06 2019-06-05 Weeding machine and weed holder

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1042891A NL1042891B1 (nl) 2018-06-06 2018-06-06 Wiedmachine en wiedtandhouder

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1042891B1 true NL1042891B1 (nl) 2019-12-11

Family

ID=66770302

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1042891A NL1042891B1 (nl) 2018-06-06 2018-06-06 Wiedmachine en wiedtandhouder

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP3578024A1 (nl)
NL (1) NL1042891B1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102020111400A1 (de) * 2020-04-27 2021-10-28 Horsch Maschinen Gmbh Bodenbearbeitungsmaschine, vorzugsweise landwirtschaftlicher hackstriegel und verfahren zum einstellen einer vorspannkraft an einem hackstriegel

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1813079A1 (de) * 1968-10-01 1970-07-02 Torsten Kleine Rotationshacke
US3774694A (en) * 1971-10-20 1973-11-27 R Gates Flexible harrow device
DE3922565A1 (de) 1989-07-08 1991-01-17 Paul Karl Heinz Bodenbearbeitungsmaschine fuer reihenkulturen
DE4134744A1 (de) * 1991-09-13 1993-03-18 Manfred Prof Dr Hoffmann Pflegegeraet mit stufenloser oder gestufter zentraler einstellung der anstellwinkel der einzelwerkzeuge austauschbaren werkzeugen und verstellbarem zinkenabstand
DE29914006U1 (de) * 1999-08-11 1999-12-30 Woellner Hartmut Hackgerätekombination mit Zinkenrotor
US9736974B2 (en) * 2012-12-19 2017-08-22 Agriculture Concepts, Llc Tillage device for agricultural machinery or implements to reduce compaction caused by wheels in a field
US10194573B2 (en) * 2015-09-23 2019-02-05 Deere & Company Anti-tangle harrow attachment
US10342171B2 (en) * 2016-10-19 2019-07-09 Cnh Industrial America Llc System for adjusting smoothing tools of a harrow using a linear actuator

Also Published As

Publication number Publication date
EP3578024A1 (en) 2019-12-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6530332B2 (en) Agricultural earth working apparatus
NL1042891B1 (nl) Wiedmachine en wiedtandhouder
US3608646A (en) Rotary hoe
US3830311A (en) Universal tool carrier
US4415041A (en) Minimum till rotary hoe
NL1042892B1 (nl) Wiedmachine en wiedelement
US3796269A (en) Cultivator
US3314486A (en) Agricultural implements
US2718185A (en) Rotary cultivator shield
NL7810716A (nl) Grondbewerkingsmachine.
JP4005512B2 (ja) 中耕除草機
US354557A (en) Spring-tooth harrow
US4042042A (en) Soil cultivating machines
FR3128850A1 (fr) Instrument aratoire à dents réglables
US20230210038A1 (en) System and method for hydraulic control of a finishing assembly
US1708075A (en) Corn-cultivator attachment
US1701572A (en) Wheeled cultivator
CN2369465Y (zh) 耕施培器
AU647752B2 (en) Agricultural implement
US1599821A (en) Cultivator attachment
NL7810460A (nl) Bodemegalisatiewerktuig.
US380883A (en) John a
US3077232A (en) Implement hitch device
US162126A (en) Improvement in sulky-plows
US1796095A (en) Agricultural comb