NL1038947C2 - Mobiel brand bestrijdingssysteem voor rieten daken. - Google Patents

Mobiel brand bestrijdingssysteem voor rieten daken. Download PDF

Info

Publication number
NL1038947C2
NL1038947C2 NL1038947A NL1038947A NL1038947C2 NL 1038947 C2 NL1038947 C2 NL 1038947C2 NL 1038947 A NL1038947 A NL 1038947A NL 1038947 A NL1038947 A NL 1038947A NL 1038947 C2 NL1038947 C2 NL 1038947C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
extinguishing
tubes
fire
reed
thatched
Prior art date
Application number
NL1038947A
Other languages
English (en)
Inventor
Johannes Adrianus Maria Dekker
Original Assignee
Adek Brand Bestrijding Systeem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Adek Brand Bestrijding Systeem filed Critical Adek Brand Bestrijding Systeem
Priority to NL1038947A priority Critical patent/NL1038947C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1038947C2 publication Critical patent/NL1038947C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62CFIRE-FIGHTING
    • A62C31/00Delivery of fire-extinguishing material
    • A62C31/02Nozzles specially adapted for fire-extinguishing
    • A62C31/22Nozzles specially adapted for fire-extinguishing specially adapted for piercing walls, heaped materials, or the like
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62CFIRE-FIGHTING
    • A62C3/00Fire prevention, containment or extinguishing specially adapted for particular objects or places
    • A62C3/02Fire prevention, containment or extinguishing specially adapted for particular objects or places for area conflagrations, e.g. forest fires, subterranean fires

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Fire-Extinguishing By Fire Departments, And Fire-Extinguishing Equipment And Control Thereof (AREA)

Description

Mobiel brand bestriidingssvsteem voor rieten daken
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een mobiel systeem voor het bestrijden van brand van rieten en grasachtige daken, welk met name ten doel heeft branden te 5 blussen in dergelijke daken die niet zijn voorzien van een geïntegreerd brandblussysteem.
Eenvoudigheidshalve wordt in deze beschrijving en in de conclusies de aanduiding ‘rieten dak’ of ‘rieten kap’ ook gebruikt voor daken met een bekleding welke gras, stro, 10 palmbladeren of bananenbladeren omvatten. Deze dakbekledingen hebben met elkaar gemeen dat zij natuurproducten omvatten welke intrinsiek brandbaar zijn.
Door de fraaie aanblik en de goede warmte-isolerende eigenschappen van een rieten dak wordt dit type dak, ondanks het daaraan verbonden brandrisico en de hoge kosten, veelvuldig toegepast.
15 Brand in rieten daken ontstaat meestal van buiten af. De ontsteking is daarbij het gevolg van bij voorbeeld vuurpijlen, vliervuur (vliegvuur) of brandende deeltjes welke via een schoorsteen worden uitgestoten. Ook de bliksem is een veel voorkomende oorzaak van brand van een rieten dak. Daarnaast ontstaat er ook regelmatig brand tijdens dakwerkzaamheden (loodgieter/dakdekker). Rieten daken danken hun goede warmte-20 isolerende eigenschappen mede aan de zich tussen het riet bevindende luchtkanalen en -lagen. Het zijn echter ook deze luchtkanalen en luchtlagen welke, als er eenmaal in een rieten dak een brandhaard is, de vuurhaard met zuurstof voeden. Een brand plant zich in een rieten dak dientengevolge niet alleen snel voort aan het dakoppervlak, maar tevens in het rietpakket.
25 Het is derhalve bij het bestrijden van een brand in een rieten dak van groot belang dat het naar de vuurhaard stromen van lucht zowel van buitenaf als vanuit het inwendige van het rieten dak zelf wordt verhinderd en dat de brandhaard afkoelt tot onder de ontbrandingstemperatuur van het riet. Daarbij is het essentieel de vuurhaard zo snel mogelijk te detecteren, zodat deze reeds in een vroeg stadium wanneer hij nog klein is 30 kan worden geblust.
Bij de tot nu toe gangbare wijze van de bestrijding van branden van een rieten dak wordt dikwijls het riet door de brandweer open getrokken. Deze werkwijze leidt er 1038947 2 meestal toe dat de brand groter wordt en in 9 van de 10 gevallen brand het betreffende pand geheel af.
Tegenwoordig hanteert de brandweer ook vaak een werkwijze waarbij met behulp van zgn. rescue-scharen een brandgracht in het riet wordt geknipt welke verdere 5 verspreiding van de brand in het rietpakket moet voorkomen.
Een rieten dak dat eenmaal brandt, is heel moeilijk van buiten af te blussen. Men kan met een brandslang niet in het riet spuiten en doordringen tot het inwendige van de vuurhaard. Uit testen van de brandweer is gebleken dat de straal water niet verder dan circa 4 cm in het doorgaans circa 30 cm dikke rietpakket doordringt. Het zal tevens 10 duidelijk zijn dat de huidige bestrijdingsmethoden resulteren in veel schade aan de rieten kap.
Om een brand van een rieten dak goed te kunnen bestrijden, is het belangrijk de brand zo vroeg mogelijk te detecteren en vervolgens onmiddellijk adequate blusmaatregelen te nemen.
15 Er zijn volgens de stand van de techniek reeds een aantal blussystemen voor branden in rieten daken bekend. Deze blussystemen betreffen met name vaste blussystemen welke geïntegreerd zijn in het dak.
Het mobiele brandblussysteem volgens de uitvinding zal nu worden toegelicht aan de hand van enkele figuren. Daarbij is: 20 - fig. 1 een schematisch zijaanzicht van een uitvoeringsvorm van een mobiel blussysteem volgens de uitvinding welk kan worden gebruikt bij de bestrijding van een brand van een rieten dak dat niet is voorzien van een geïntegreerd (adequaat) blussysteem; 25 - fig. 2 een biusbuis van het in fig. 1 getoonde uitvoeringsvoorbeeld van het mobiele blussysteem volgens de uitving.
In fig. 1 is een schematisch zijaanzicht van een uitvoeringsvoorbeeld van het mobiele blussysteem volgens de uitvinding weergegeven. Het systeem omvat een in of tot een 30 verplaatsbaar althans in hoofdzaak vlak frame verwerkt stelsel van buizen 2 waarbij dit stelsel van buizen kan worden aangesloten op een bluswatertoevoersysteem. Het stelsel van buizen omvat in de in fig. 1 getoonde uitvoeringsvorm meerdere althans nagenoeg 3 haaks op het vlak van het stelsel van buizen staande blusbuizen 3 welke in het riet 1 zijn gedrukt.
Zoals in fig. 2 in het detail van een uitvoeringsvorm van een blusbuis 3 is weergegeven, omvatten de blusbuizen een tot een punt 7 gevormd vrij uiteinde dat het in het riet S drukken van de blusbuizen vereenvoudigt. Het tweede uiteinde van de blusbuis is zodanig aan het stelsel van buizen bevestigd dat bluswater dat via het stelsel van buizen wordt aangevoerd, in de blusbuis kan stromen. Tevens omvat de blusbuis 3 een serie perforaties 8 welke het op verschillende dieptes, hiermee wordt gedoeld op de afstand onder het buitenoppervlak van het rieten dak, en in verschillende richtingen uit de in het 10 riet gedrukte blusbuis uitstromen van blusvloeistof bewerkstelligt. De uitvinding voorziet in een grote vrijheid in de keuze van het aantal en de vorm van de perforaties in de blusbuis. In een voorkeursuitvoering van de blusbuis volgens de uitvinding omvat de blusbuis, gerekend vanaf de punt 7 perforaties over een lengte die ten minste gelijk is aan de dikte van het rietpakket van een gemiddeld rieten dak. Dit laatste is van 15 toepassing op blusbuizen welke in hoofdzaak haaks op het buitenoppervlak van het rieten dak in het riet worden gedrukt. De uitvinding omvat echter ook uitvoeringsvormen van een inrichting waarbij de blusbuizen zodanig in de inrichting zijn geplaatst dat de hoek welke de blusbuizen bij normaal gebruik van de inrichting met het dakoppervlak maken significant van 90° kan afwijken. In een dergelijke situatie 20 kan de geperforeerde lengte van de blusbuizen groter zijn dan de dikte van het rietpakket.
Het stelsel van buizen 2 van het mobiele blussysteem kan via een daarvoor bestemd aankoppelingspunt worden aangesloten op een blusvloeistoftoevoersysteem waardoor 25 de in fig. 1 met een pijl 4 schematisch weergegeven toevoer van blusvloeistof door het stelsel van buizen naar de blusbuizen 3 kan plaatsvinden. Het bluswater kan bij voorbeeld water uit een opslagtank omvatten welke met een pomp wordt verpompt naar de inrichting, maar ook het gebruik van leidingwater als bluswater behoort tot de mogelijkheden. Daarbij zal wel een doseerinrichting voor het aan het bluswater 30 toevoegen van het oppervlaktespanningverlagende middel, conform de werkwijze volgens de uitvinding, in het systeem moeten worden opgenomen.
4
Voor het op het dak kunnen plaatsen van het mobiele blussysteem volgens de uitvinding is het systeem in de in fig. 1 getoonde uitvoeringsvorm voorzien van hijsogen waaraan het bij voorbeeld met behulp van een hijsband 5 en een ketting 6 kan worden verplaatst. De uitvinding voorziet er echter ook in dat de inrichting in plaats van flexibele 5 hijsmiddelen, zoals een hijsband of ketting, een starre hijsconstructie omvat, welke tevens als aangrijpingsmiddel kan dienen voor het in het riet drukken van de blusbuizen van de inrichting.
Dankzij het feit dat de in het riet gedrukte blusbuizen althans nagenoeg de gehele dikte van het rietpakket omvatten, kan de, via de perforaties in de wand van de blusbuis, uit 10 de blusbuis uitstromende blusvloeistof bijna elk punt in het rietpakket bereiken, afhankelijk van het aantal blusbuizen per oppervlakte-eenheid van het dakoppervlak. De uitvinding voorziet erin dat de blusbuizen althans nagenoeg uniform verdeeld zijn over het oppervlak van de inrichting. De aanduiding ‘het oppervlak van de inrichting’ verwijst in dit geval naar het oppervlak van de zijde van de inrichting welke tijdens 15 gebruik van de inrichting voor bluswerkzaamheden naar het buitenoppervlak van het te blussen deel van een rieten dak is gekeerd.
De uitvinding voorziet erin dat een hoge dichtheid aan blusbuizen kan worden toegepast. Daarbij dient er echter wel rekening mee te worden gehouden dat het bij een hoge blusbuisdichtheid moeilijk wordt om de blusbuizen in het riet te drukken.
20
De werkwijze volgens de uitvinding onderscheidt zich tevens door het feit dat aan de blusvloeistof, welke in voorkeursuitvoeringen in hoofdzaak water omvat, een oppervlaktespanningverlagend middel, hierna ook additief genoemd, wordt toegevoegd. Dit middel zorgt er voor dat de blusvloeistof eenvoudig door het compacte rietpakket 25 kan vloeien en het compacte rietpakket goed van binnen uit kan bevochtigen en dat de temperatuur van de vuurhaard afneemt. Het vuur zal vrijwel direct doven. In een uitvoeringsvorm van het additief omvat dit tevens één of meer bestanddelen welke bewerkstelligen dat er een brandwerende laag op het door het blusmiddel bereikte riet achter blijft, zodat de kans op nabranden zeer gering zal zijn. Een ander voordeel van 30 het additief is het feit dat het rieten dak damp-nat wordt in plaats van nat zoals bij andere middelen, systemen en/of werkwijzen meestal het geval is. Bij een nat rieten dak is er een reële kans op rotting.
5
Een additief dat kenmerken en eigenschappen heeft welke het geschikt maken voor toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding is onder meer het door het bedrijf Adek Brand Bestrijding Systeem onder de merknaam ADEKTIVE op de markt aangeboden middel.
5
De in deze beschrijving besproken en in de figuren getoonde uitvoeringsvormen van de werkwijze en de inrichting volgens de uitvinding zijn slechts enkele voorbeelden van de vele binnen het kader van de uitvinding mogelijke uitvoeringsvormen en dienen derhalve als niet limitatief te worden beschouwd.
10 15 20 25 30 1038947

Claims (7)

1. Een werkwijze voor het bestrijden van een brand in een rieten dak, met het kenmerk, dat de werkwijze een blusvloeistof omvattende water en een 5 oppervlaktespanningsverlagend middel door middel van één of meer geperforeerde blusbuizen (3) welke in het rieten dak worden gestoken via de perforaties in deze blusbuizen op meerdere afstanden onder het buitenoppervlak van het rieten dak in het riet laat uitstromen.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de blusvloeistof de vorming 10 van een brandwerende laag op het riet bewerkstelligt.
3. Een inrichting voor toepassing van de werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de inrichting een in hoofdzaak in één vlak gelegen stelsel van buizen (2) en een veelvoud aan blusbuizen (3) welke in hoofdzaak haaks staan op het door het stelsel van buizen gevormde vlak omvat.
4. Inrichting volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de blusbuizen (3) aan het vrije uiteinde welk uiteinde in het rietpakket van een rieten kap wordt gedrukt een kegelvorm hebben.
5. Inrichting volgens conclusie 3 of 4, met het kenmerk, dat één of meer van de buizen (2) van de inrichting een water doorlatende verbinding heeft met de 20 blusbuizen (3).
6. Inrichting volgens één of meer van de conclusies 3-5, met het kenmerk, dat het aantal blusbuizen (3) althans nagenoeg uniform verdeeld is over het door het stelsel van buizen (2) van de inrichting gevormde vlak.
7. Inrichting volgens één of meer van de conclusies 3-6, met het kenmerk, dat de 25 inrichting aangrijpingsmiddelen omvat waaraan de inrichting kan worden aangegrepen zodat de vrije uiteinden van de blusbuizen (3) van de inrichting in een rieten dak kunnen worden gedrukt. 1038947
NL1038947A 2011-07-14 2011-07-14 Mobiel brand bestrijdingssysteem voor rieten daken. NL1038947C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1038947A NL1038947C2 (nl) 2011-07-14 2011-07-14 Mobiel brand bestrijdingssysteem voor rieten daken.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1038947 2011-07-14
NL1038947A NL1038947C2 (nl) 2011-07-14 2011-07-14 Mobiel brand bestrijdingssysteem voor rieten daken.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1038947C2 true NL1038947C2 (nl) 2013-01-15

Family

ID=44543673

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1038947A NL1038947C2 (nl) 2011-07-14 2011-07-14 Mobiel brand bestrijdingssysteem voor rieten daken.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1038947C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102017113501A1 (de) * 2017-06-20 2018-12-20 protectismundi GmbH Verfahren und Vorrichtung zum Löschen eines Torfbrandes

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0133999A2 (de) * 1983-08-03 1985-03-13 BAVARIA Feuerlösch-Apparatebau Albert Loos Gerät zur Bekämpfung von Brandherden im Inneren von gelagerten Stoffen
US4697740A (en) * 1985-12-05 1987-10-06 Ivy Eugene W Mist generator with piercing member
US20030159837A1 (en) * 2002-02-25 2003-08-28 Itschner Theodore Thomas Multipurpose water hammer with a penetrating nozzle
GB2432787A (en) * 2005-12-01 2007-06-06 Environmental Seals Ltd Fire inhibition apparatus

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0133999A2 (de) * 1983-08-03 1985-03-13 BAVARIA Feuerlösch-Apparatebau Albert Loos Gerät zur Bekämpfung von Brandherden im Inneren von gelagerten Stoffen
US4697740A (en) * 1985-12-05 1987-10-06 Ivy Eugene W Mist generator with piercing member
US20030159837A1 (en) * 2002-02-25 2003-08-28 Itschner Theodore Thomas Multipurpose water hammer with a penetrating nozzle
GB2432787A (en) * 2005-12-01 2007-06-06 Environmental Seals Ltd Fire inhibition apparatus

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102017113501A1 (de) * 2017-06-20 2018-12-20 protectismundi GmbH Verfahren und Vorrichtung zum Löschen eines Torfbrandes
DE102017113501B4 (de) 2017-06-20 2019-02-07 protectismundi GmbH Verfahren und Vorrichtung zum Löschen eines Torfbrandes

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7275604B1 (en) Multi-zone firewall detection system
WO2014080385A2 (en) Firefighters drone arrangement
US8955609B2 (en) Storage tank fire supression system
FR2464722A1 (fr) Procede et dispositif pour delimiter un passage a travers une nappe de fluide inflammable
NL1038947C2 (nl) Mobiel brand bestrijdingssysteem voor rieten daken.
Liu et al. Extinguishment of cooking oil fires by water mist fire suppression systems
US20140209333A1 (en) Fluid Dispensing Ladder
CA3119562A1 (en) Apparatus for fighting fires
US20060060668A1 (en) Firefighter's mop-up apparatus
US20170291050A1 (en) Multi-Functional Fire Attack System
US6561281B1 (en) Fluent material dispensing apparatus and method of use
JP5456207B2 (ja) 複数の作用物質放出能力を有するデュアルモード作用物質放出システム
US5566766A (en) Method for extinguishing tank fires
CN207970363U (zh) 一种乘客舱自动灭火装置
NL1038948C2 (nl) Brand bestrijdingssysteem voor rieten daken.
US20150238789A1 (en) Roof top sprinkler system
CN206473685U (zh) 多功能实用灭火罐
US20140138107A1 (en) Christmas Tree Fire Extinguishing and Alert System
JP2008168031A (ja) ステンレス配管消火設備
CN103537034A (zh) 具有安全逃生功能的消防水带
CN212593647U (zh) 一种超细水雾灭火装置
US20070199722A1 (en) Christmas tree fire extinguisher
KR20180000441A (ko) 소방복
US20030106944A1 (en) Gas barbecue fire suppression device
FR3063018A1 (fr) Appareil de suspension coupe-feu et procede d'utilisation de celui-ci pour arreter la propagation du feu

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20160801

MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20230801