NL1038645C2 - Werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa tot industriã«le grondstoffen, alsmede voedingsmiddelen waarin op deze wijze verkregen grondstoffen zijn verwerkt. - Google Patents

Werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa tot industriã«le grondstoffen, alsmede voedingsmiddelen waarin op deze wijze verkregen grondstoffen zijn verwerkt. Download PDF

Info

Publication number
NL1038645C2
NL1038645C2 NL1038645A NL1038645A NL1038645C2 NL 1038645 C2 NL1038645 C2 NL 1038645C2 NL 1038645 A NL1038645 A NL 1038645A NL 1038645 A NL1038645 A NL 1038645A NL 1038645 C2 NL1038645 C2 NL 1038645C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
supernatant
raw materials
solid fraction
proteins
dyes
Prior art date
Application number
NL1038645A
Other languages
English (en)
Inventor
Johannes Theodorus Petrus Derksen
Laurens Zwart
Original Assignee
Inodia B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inodia B V filed Critical Inodia B V
Priority to NL1038645A priority Critical patent/NL1038645C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1038645C2 publication Critical patent/NL1038645C2/nl

Links

Landscapes

  • Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)

Description

Werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa tot industriële grondstoffen, alsmede voedingsmiddelen waarin op deze wijze verkregen grondstoffen zijn verwerkt 5 De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa zoals eendenkroos tot industriële grondstoffen.
Eendenkroos wordt op grote schaal gekweekt en vervolgens 10 benut als diervoeding, bijvoorbeeld in de vorm van tot pellets geperste droge stof. Een belangrijk voordeel hierbij is dat het plantje zich iedere 2-3 dagen verdubbelt, waardoor bijvoorbeeld in Nederland oogsten van 20.000 kg droge stof per hectare per jaar mogelijk zijn.
15 Een verder belangrijk voordeel is dat die droge stof 20-45% eiwit bevat, qua aminozuursamenstelling en voedingswaarde vergelijkbaar met eiwit uit sojabonen, terwijl voor sojabonen per hectare per jaar slechts ongeveer 2000 kg droge stof geoogst kan worden. Sojabonen hebben daarentegen 20 als voordeel dat er eenvoudig een zuiver, vrijwel kleurloos eiwit uit gewonnen kan worden, dat onder andere geschikt is voor menselijke consumptie en dat een basis kan vormen voor vegetarische, eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees-vervangers. Tevens heeft dit eiwit functionele 25 eigenschappen die het geschikt maken voor technische, niet voedsel toepassingen.
De onderhavige uitvinding heeft als doel aquatische biomassa, en meer in het bijzonder eendenkroos, zodanig te 30 verwerken dat daaruit een aantal industriële grondstoffen kunnen worden gewonnen en heeft als kenmerk, dat de biomassa wordt gehomogeniseerd in water en vervolgens wordt gecentrifugeerd en/of gefilterd en/of door een hydrocycloon wordt gevoerd voor het verkrijgen van een eerste super-35 natans die althans in hoofdzaak eiwitten, koolhydraten en kleurstoffen bevat en een eerste vaste fractie die althans 1 0 3 8 6 4 5^ 2 in hoofdzaak cellulose bevat. De vaste fractie kan vervolgens op een op zich bekende wijze worden verwerkt tot zuivere cellulose, geschikt als toeslag bij de fabricage van hoogwaardig papier. Desgewenst kan de vaste fractie 5 opnieuw worden gehomogeniseerd in water en vervolgens nogmaals worden gecentrifugeerd en/of gefilterd en/of door een hydrocycloon worden gevoerd voor het zuiveren van de cellulose en voor het winnen van vooral eiwitten, achtergebleven in de eerste vaste fractie. Vervolgens kan 10 desgewenst op een op zich bekende wijze de vaste fractie chemisch omgezet worden tot carboxymethyl-cellulose dat kan worden benut als verdikkingsmiddel in bijvoorbeeld de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.
15 Een zeer gunstige realisatie van de inventieve werkwijze die kan worden toegepast bij het verwerken van met name eendenkroos heeft als kenmerk, dat de biomassa wordt gehomogeniseerd door te raspen en/of te persen en/of te malen. Deze wijze van homogeniseren is mogelijk omdat 20 eendenkroos vanwege zijn groeiwijze weinig steunweefsel nodig heeft en dus ook weinig steunweefsel bevat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld algen en sojabonen, die een robuustere celwand bezitten.
25 Een verdere gunstige realisatie van de inventieve werkwijze heeft als kenmerk, dat wordt gehomogeniseerd in water met een pH tussen 7,0 en 10,0, waardoor aanwezige eiwitten tijdens het homogeniseren vrijwel volledig in suspensie en/of in oplossing blijven.
30
Een verdere gunstige realisatie heeft als kenmerk, dat de eerste supernatans wordt aangezuurd tot een pH tussen 3,5 en 5,0, waarna deze wordt gecentrifugeerd en/of gefilterd en/of door een hydrocycloon wordt gevoerd voor het 35 verkrijgen van een tweede supernatans die althans in hoofdzaak koolhydraten bevat en een tweede vaste fractie 3 die althans in hoofdzaak eiwitten en kleurstoffen bevat.
De zo verkregen tweede vaste fractie bevat althans in hoofdzaak eiwitten en is in principe geschikt voor menselijke consumptie, doordat hij een hoogwaardige 5 aminozuursamenstelling heeft, vergelijkbaar met de aminozuursamenstelling van soja en doordat hij neutraal van smaak is. Een probleem vormen de aanwezige kleurstoffen, waardoor eiwitproducten vervaardigd uit dit materiaal, zoals vegaburgers en saucijzen een groene kleur zouden 10 hebben. De kleur groen wordt intuïtief geassocieerd met bedorven vleeswaren, waardoor het toepassingsgebied van de zo verkregen eiwitten ernstig wordt beperkt. Een verdere gunstige realisatie van de inventieve werkwijze die aan dit bezwaar tegemoet komt heeft als kenmerk, dat de tweede 15 vaste fractie wordt gesuspendeerd in een organisch oplosmiddel, waarna de suspensie wordt gecentrifugeerd en/of gefilterd en/of door een hydrocycloon wordt gevoerd voor het verkrijgen van een derde supernatans die althans in hoofdzaak kleurstoffen bevat en een derde vaste fractie 20 die vrijwel uitsluitend eiwitten bevat.
Een verdere gunstige realisatie van de inventieve werkwijze waarmee eiwitten worden verkregen die geschikt zijn voor menselijke consumptie heeft als kenmerk, dat een organisch 25 oplosmiddel wordt benut dat is toegelaten voor het bewerken van stoffen die een bestanddeel van voedsel kunnen vormen, zoals bijvoorbeeld een alcohol en meer in het bijzonder ethanol.
30 Een verdere gunstige realisatie van de inventieve werkwijze heeft als kenmerk, dat uit de tweede supernatans koolhydraten worden gewonnen. Aanwezige monosachariden en disachariden kunnen desgewenst in een kristallisatieproces worden gewonnen, terwijl relatief kostbare polysachariden 35 bij voorkeur onder toepassing van ultrafiltratie of reverse osmosis kunnen worden gewonnen.
4
Een verdere gunstige realisatie heeft als kenmerk, dat de derde supernatans in een destillatieproces wordt gesplitst in water, het oplosmiddel en een althans in hoofdzaak kleurstoffen bevattende vaste fractie. Deze fractie kan met 5 voordeel worden toegevoegd aan diervoeding, bijvoorbeeld kippenvoer, terwijl het oplosmiddel kan worden hergebruikt. De vaste fractie bevat bij eendenkroos in hoofdzaak chlorophyl en xantophyl, welke stoffen desgewenst op een op zich bekende wijze uit het mengsel gewonnen kunnen worden. 10 Op vergelijkbare wijze kunnen uit andere aquatische biomassa andere kleurstoffen geïsoleerd worden.
De uitvinding heeft tevens betrekking op voedingsmiddelen waarin eiwitten, koolhydraten en/of kleurstoffen zijn 15 verwerkt, verkregen in een proces zoals dit in de voorgaande paragrafen is omschreven.
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van twee voorbeelden.
20
In het eerste voorbeeld wordt een vers gewonnen partij van 1000 kg van in Nederland gekweekt Lemna minor gehomogeniseerd in een maalwerk, waarbij een base, bijvoorbeeld natronloog, wordt toegevoegd, zodanig dat een waterige 25 suspensie met een pH van 8,5 wordt verkregen. Lemna minor bestaat voor ongeveer 95% uit water. Deze suspensie wordt toegevoerd aan twee in serie opgestelde hydrocycloons plus een filterpakket met openingen van ongeveer 100 micrometer, waaruit een cellulose-bevattende vaste fractie van ongeveer 30 10 kg wordt verkregen en ongeveer 990 kg van een suspensie van voornamelijk eiwitten. De suspensie wordt al roerend aangezuurd met een zuur, bijvoorbeeld zoutzuur, tot een pH van 4,2 wordt verkregen, waarna de vloeistof wordt toegevoerd aan twee in serie opgestelde hydrocycloons plus 35 een filter, waaruit ongeveer 20 kg eiwit wordt verkregen.
Dit eiwit wordt gewassen, gedroogd en opnieuw gesuspendeerd 5 in 50 kg alcohol, zoals bijvoorbeeld ethanol, waarna de suspensie intensief wordt geroerd en vervolgens gecentrifugeerd of door een membraanfilter wordt gevoerd. Het zo verkregen eiwit wordt aan de lucht gedroogd en de 5 ethanol wordt teruggewonnen door onder lage druk te destilleren. De na afdampen van de ethanol verkregen kleurstoffen worden gedroogd en gemalen en kunnen op een op zich bekende wijze verder worden gezuiverd en vervolgens bijvoorbeeld worden toegevoegd aan kippenvoer.
10
In het tweede voorbeeld wordt 100 kg in de subtropen gekweekte Spirodela in de vorm van droge korrels verwerkt. De korrels zijn geperst uit zongedroogd eendenkroos en ze kunnen ongemodificeerd worden gebruikt als diervoeding. Ten 15 behoeve van de inventieve werkwijze worden ze gehomogeniseerd in een maalwerk, waarbij 400 liter water plus een base, bijvoorbeeld natronloog, wordt toegevoegd, zodanig dat een waterige suspensie met een pH van 8,5 wordt verkregen. Deze suspensie wordt toegevoerd aan een 20 filterpakket met openingen van ongeveer 100 micrometer, waarmee ongeveer 35 kg in hoofdzaak cellulose bevattende droge stof wordt verkregen en ongeveer 465 kg van een suspensie van voornamelijk eiwitten en zetmeel. Deze suspensie wordt toegevoerd aan een filterpakket met 25 openingen van ongeveer 20 micrometer, waarmee ongeveer 5 kg zetmeel wordt verkregen en ongeveer 460 kg van een suspensie van voornamelijk eiwitten. De suspensie wordt al roerend aangezuurd met een zuur, bijvoorbeeld zoutzuur, tot een pH van 4,2 wordt verkregen, waarna de vloeistof wordt 30 toegevoerd aan twee in serie opgestelde hydrocycloons plus een filter, waaruit ongeveer 25 kg eiwit wordt verkregen. Dit eiwit wordt gewassen, gedroogd en opnieuw gesuspendeerd in 50 kg ethanol, waarna de suspensie intensief wordt geroerd en vervolgens gecentrifugeerd of door een 35 membraanfilter wordt gevoerd. Het zo verkregen eiwit wordt aan de lucht gedroogd en de ethanol wordt teruggewonnen 6 door onder lage druk te destilleren. Kleurstoffen worden niet gewonnen, omdat deze voor een belangrijk deel verloren gaan bij het in de zon drogen van de Spirodela.
1038645

Claims (10)

1. Werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa zoals eendenkroos tot industriële grondstoffen, met het 5 kenmerk, dat de biomassa wordt gehomogeniseerd in water en vervolgens wordt gecentrifugeerd en/of gefilterd en/of door een hydrocycloon wordt gevoerd voor het verkrijgen van een eerste supernatans die althans in hoofdzaak eiwitten, koolhydraten kleurstoffen bevat en een eerste vaste fractie 10 die althans in hoofdzaak cellulose bevat.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de biomassa wordt gehomogeniseerd door te raspen en/of te persen en/of te malen. 15
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat wordt gehomogeniseerd in water met een pH tussen 7,0 en 10, 0.
4. Werkwijze volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de eerste supernatans wordt aangezuurd tot een pH tussen 3,5 en 5,0, waarna deze wordt gecentrifugeerd en/of gefilterd en/of door een hydrocycloon wordt gevoerd voor het verkrijgen van een tweede supernatans die althans in 25 hoofdzaak koolhydraten bevat en een tweede vaste fractie die althans in hoofdzaak eiwitten en kleurstoffen bevat.
5. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de tweede vaste fractie wordt gesuspendeerd in een 30 organisch oplosmiddel, waarna de suspensie wordt gecentrifugeerd en/of gefilterd en/of door een hydrocycloon wordt gevoerd voor het verkrijgen van een derde supernatans die althans in hoofdzaak kleurstoffen bevat en een derde vaste fractie die vrijwel uitsluitend eiwitten bevat. 35
6. Werkwijze volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat 1038645 een organisch oplosmiddel wordt benut dat is toegelaten voor het bewerken van stoffen die een bestanddeel van voedsel kunnen vormen.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat een alcohol zoals ethanol als oplosmiddel wordt benut.
8. Werkwijze volgens conclusie 5 of 6, met het kenmerk, dat uit de tweede supernatans koolhydraten worden gewonnen. 10
9. Werkwijze volgens een der conclusies 5 t/m 8, met het kenmerk, dat de derde supernatans in een destillatieproces wordt gesplitst in water, het oplosmiddel en een althans in hoofdzaak kleurstoffen bevattende vaste fractie. 15
10. Voedingsmiddelen waarin eiwitten, koolhydraten en/of kleurstoffen zijn verwerkt, verkregen in een proces volgens een der voorgaande conclusies. 1 0 3 8 6 45'
NL1038645A 2011-03-08 2011-03-08 Werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa tot industriã«le grondstoffen, alsmede voedingsmiddelen waarin op deze wijze verkregen grondstoffen zijn verwerkt. NL1038645C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1038645A NL1038645C2 (nl) 2011-03-08 2011-03-08 Werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa tot industriã«le grondstoffen, alsmede voedingsmiddelen waarin op deze wijze verkregen grondstoffen zijn verwerkt.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1038645 2011-03-08
NL1038645A NL1038645C2 (nl) 2011-03-08 2011-03-08 Werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa tot industriã«le grondstoffen, alsmede voedingsmiddelen waarin op deze wijze verkregen grondstoffen zijn verwerkt.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1038645C2 true NL1038645C2 (nl) 2012-09-11

Family

ID=47356388

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1038645A NL1038645C2 (nl) 2011-03-08 2011-03-08 Werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa tot industriã«le grondstoffen, alsmede voedingsmiddelen waarin op deze wijze verkregen grondstoffen zijn verwerkt.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1038645C2 (nl)

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104651542A (zh) * 2015-01-30 2015-05-27 华南理工大学 一种用杂多酸型离子液体催化水解浮萍制备还原糖的方法
WO2017217838A1 (en) 2016-06-16 2017-12-21 Hama Holding B.V. Protein composition obtained from allium
US10856478B2 (en) 2015-06-10 2020-12-08 Parabel Nutrition, Inc. Apparatuses, methods, and systems for cultivating a microcrop involving a floating coupling device
US10961326B2 (en) 2015-07-06 2021-03-30 Parabel Nutrition, Inc. Methods and systems for extracting a polysaccharide product from a microcrop and compositions thereof
US11452305B2 (en) 2015-09-10 2022-09-27 Lemnature AquaFars Corporation Methods and systems for processing a high-concentration protein product from a microcrop and compositions thereof

Cited By (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104651542A (zh) * 2015-01-30 2015-05-27 华南理工大学 一种用杂多酸型离子液体催化水解浮萍制备还原糖的方法
US10856478B2 (en) 2015-06-10 2020-12-08 Parabel Nutrition, Inc. Apparatuses, methods, and systems for cultivating a microcrop involving a floating coupling device
US10961326B2 (en) 2015-07-06 2021-03-30 Parabel Nutrition, Inc. Methods and systems for extracting a polysaccharide product from a microcrop and compositions thereof
US11452305B2 (en) 2015-09-10 2022-09-27 Lemnature AquaFars Corporation Methods and systems for processing a high-concentration protein product from a microcrop and compositions thereof
US11457654B2 (en) 2015-09-10 2022-10-04 Lemnature Aquafarms Corporation Methods for continuously blanching a microcrop and high-concentration protein products derived therefrom
WO2017217838A1 (en) 2016-06-16 2017-12-21 Hama Holding B.V. Protein composition obtained from allium

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Triunfo et al. Characterization of chitin and chitosan derived from Hermetia illucens, a further step in a circular economy process
NL1038645C2 (nl) Werkwijze voor het verwerken van aquatische biomassa tot industriã«le grondstoffen, alsmede voedingsmiddelen waarin op deze wijze verkregen grondstoffen zijn verwerkt.
KR100912054B1 (ko) 미강 단백질 추출물의 제조 방법
AU2018231399B2 (en) Method for purifying proteins using silicate
Sitthiya et al. Extraction and characterization of proteins from banana (Musa Sapientum L) flower and evaluation of antimicrobial activities
EP1835816B1 (de) Verfahren zur herstellung von proteinhydrolysaten
EP3397066B1 (en) Process for separating proteins from biomass materials
CN103609829A (zh) 一种利用海洋鱼类加工下脚料生产无腥味的海洋蛋白方法
Parthiban et al. Comparison of the quality of chitin and chitosan from shrimp, crab and squilla waste
Hajiali et al. Extraction of chitin from green crab shells by mechanochemistry and aging
AU2014374908B2 (en) An integrated process to recover a spectrum of bioproducts from fresh seaweeds
WO2013141723A1 (en) Preparation of pectin and polyphenolic compositions from mango peels
RU2615636C1 (ru) Способ получения хитозана
EP3849995B1 (en) Methods for separation of chlorophyll and soluble proteins
RU2457689C2 (ru) Способ получения смеси аминокислот из отходов переработки сырья животного или растительного происхождения
CA3056758C (en) Novel process for extraction of protein from plant or algal matter
Boarin-Alcalde et al. Proceso alcalino para la extracción de quitina y producción de quitosano a partir de escamas de tilapia del Nilo (Oreochromis niloticus)
Akter et al. Isolation of cellulosic material from drumstick pulp and outer shell of watermelon and preparation of their acetate and carboxymethyl derivatives
Mengistu et al. Evaluation of the physico-chemical properties of Ethiopian maize variety (BH-660) for dextrose production
Tasnim et al. Isolation of Cellulosic Material from Outer Skin of Drumstick and Jarul Fruit and Their Derivatization
RU2302746C2 (ru) Способ комплексной переработки морской травы каспийской семейства zosteraceae
Mulder Proteins in biomass streams
Julianti et al. Effect of isolation methods on physicochemical properties of purple-fleshed sweet potato starch
Asghar et al. The comparison survey antioxidant power and content of extracted astaxanthin from shrimp waste with acid, alkaline and enzymatic methods
CN1194043C (zh) 玉米黄色素的制备方法

Legal Events

Date Code Title Description
PD Change of ownership

Owner name: WATERLINZEN-IP BV; NL

Free format text: DETAILS ASSIGNMENT: CHANGE OF OWNER(S), ASSIGNMENT; FORMER OWNER NAME: ZENO BV

Effective date: 20180803