NL1035471C2 - Lichtgewicht bril, in het bijzonder veiligheidsbril. - Google Patents

Lichtgewicht bril, in het bijzonder veiligheidsbril. Download PDF

Info

Publication number
NL1035471C2
NL1035471C2 NL1035471A NL1035471A NL1035471C2 NL 1035471 C2 NL1035471 C2 NL 1035471C2 NL 1035471 A NL1035471 A NL 1035471A NL 1035471 A NL1035471 A NL 1035471A NL 1035471 C2 NL1035471 C2 NL 1035471C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
glasses
ear
spring
spectacle lens
foregoing
Prior art date
Application number
NL1035471A
Other languages
English (en)
Inventor
Paulus Cornelis Willibrordus Van Valkenhoef
Frank Van Schaik
Original Assignee
Hutter Veiligheid B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hutter Veiligheid B V filed Critical Hutter Veiligheid B V
Priority to NL1035471A priority Critical patent/NL1035471C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1035471C2 publication Critical patent/NL1035471C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02CSPECTACLES; SUNGLASSES OR GOGGLES INSOFAR AS THEY HAVE THE SAME FEATURES AS SPECTACLES; CONTACT LENSES
    • G02C1/00Assemblies of lenses with bridges or browbars
    • G02C1/02Bridge or browbar secured to lenses without the use of rims

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Ophthalmology & Optometry (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Respiratory Apparatuses And Protective Means (AREA)

Description

LICHTGEWICHT BRIL, IN HET BIJZONDER VEILIGHEIDSBRIL
5 De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een bril, in het bijzonder lichtgewicht bril, zoals weergegeven in de aanhef van de navolgende conclusie 1.
Dergelijke brillen worden toegepast als sport bril, maar ook voor industrieel gebruik, waaronder gebruik in maskers en dergelijke, bijvoorbeeld bij brandweer, motorhelmen 10 en gasmaskers.
Veelal zijn dit brillen met zogenaamde correctieglazen. Het is dan ook van belang dat dergelijke brillen probleemloos kunnen worden opgehouden, dat wil zeggen goed passen in helmen of maskers, niet storend zijn bij langdurig gebruik, en niet afvallen bij 15 het afnemen daarvan.
De onderhavige uitvinding heeft tot doel voor dergelijke omstandigheden een optimale bril of brilconcept, dat wil zeggen in het bijzonder voor brillen “op sterkte” te ontwikkelen. Een dergelijke bril is uitermate licht, krasbestendig, bezit geen hakende 20 delen, heeft bij voorkeur een flexibel montuur, en een grote kijkhoek.
Volgens de uitvinding wordt bril die voldoet aan dergelijke eisen bereikt met de maatregelen zoals weergegeven in conclusie 1. Met een bril volgens de uitvinding zijn de oorveren direct aan de brillenglazen bevestigd, ofwel zijn deze zonder montuur, dat 25 wil zeggen randloos, terwijl niettemin een uiterst sterke en betrouwbare verbinding met het glas wordt verkregen. Met deze techniek, waarbij bij voorkeur aan de oorveer bevestigde pennen zijn opgenomen in een uitsparing van het brillenglas, en waarbij deze met het glas zijn verbonden via een vulmiddel op basis van een polymeer kunststof, wordt een sterke, spanningsvrije verbinding verkregen.
30
De uitvinding zal thans bij wijze van voorbeeld nader worden toegelicht aan de hand van een tekening waarin:
Figuur 1 een perspectivisch aanzicht vormt van de bril volgens de uitvinding; Figuur 2 een perspectivisch aanzicht vormt van een verbinding volgens de 35 uitvinding, gezien vanaf de voorzijde van de bril; 1035471 2
Figuur 3 een met figuur 2 overeenkomend aanzicht vanaf de achterzijde van de bril vormt;
Figuur 4 is een perspectivisch aanzicht van binnen uit van een neusbrug met een brillenglas; 5 Figuur 5 is een aanzicht conform figuur 4, vanaf de voorkant;
Figuur 6 is een perspectivisch aanzicht van een oortip en bevestiging volgens de uitvinding daarvan met een nekband;
Figuur 7 illustreert in een zijaanzicht een bijzondere, afgeronde afwerking van het einde van een oorveer volgens de uitvinding ; 10 Figuren 8 en 9 illustreren het mogelijke gebruik van een nekband volgens de uitvinding, alsmede een alternatieve bevestiging daarvan met een oorveer.
In de figuren zijn overeenkomstige constructieve delen met gelijke verwijzingstekens aangeduid.
15 Figuur 1 illustreert een bril volgens de uitvinding, een lichtgewicht randloze bril, waarvan uit de vorm en de grootte van de glazen “vrij" gekozen kan worden, met uitzondering van technische- of optische beperkingen. De brillenglazen worden geslepen uit kunststof, bij voorkeur, zoals in dit voorbeeld, uit poiycarbonaat. De bril is bedoeld voor correctie glazen. Ontspiegeling en coating kunnen op de glazen zijn 20 aangebracht. Het montuur dat wil zeggen neusbrug en veren zijn gemaakt van flexibel en sterk titanium en zijn zeer dun, ofwel plat uitgevoerd Door het uiterst lichte gewicht en de uitvoering wordt een zeer goede pasvorm en daarmede comfort verkregen voor de brildrager.
25 Figuren 2 en 3 illustreren dat de bevestiging van de oorveren aan de binnenzijde van de bril is aangebracht Dit is gebeurd door middel van het althans bij voorkeur gedeeltelijk inboren in het glas. In dit voorbeeld zijn twee metalen pennetjes die met de oorveer zijn verbonden, in respectieve uitsparingen opgenomen en daarna met een polymeer kunststof als het ware veriijmd. In feite wordt de uitsparing waarin de pennen 30 zijn opgenomen opgevuld met een uithardende kunststof, hetgeen tot een spanningsvrije bevestiging met het brillenglas leidt. Een dergelijke, op brilgebied vernieuwende verbinding is veel sterker is dan de bekende bevestiging met busjes die althans doorgaans overigens door het gehele glas steken.
3
Het toepassen van deze nieuwe verbindingstechniek in combinatie met de overige ontwerpmaatregelen zoals het aan de binnenzijde van de glazen verbinden van de oorveren mogelijk een lichtgewicht bril te realiseren welke verhoudingsgewijs makkelijk en veilig in industriële omgeving zoals bij gebruik van helmen en maskers 5 kan worden toegepast. In dit verband is het conform een verder aspect van het nieuwe ontwerp voordelig dat een oorveer op een plaats vrijwel overeenkomend met de zijrand van de bril in achterwaartse richting is omgebogen. Ten behoeve van de mechanische stevigheid van de bril is in dit ontwerp een aan het glasoppervlak gelijk gebogen uiteinde van een oorveer althans vrijwel horizontaal afjgebogen.
10
De figuren 4 en 5 illustreren dat de neusbrug is gevormd met hetzelfde materiaal als de oorveren, en dat de bevestiging daarvan met de brillenglazen op overeenkomstige wijze heeft plaats gevonden, dat wil zeggen met pennen die via uitgeharde kunststof in uitsparingen van het glas zijn opgenomen. In het brilontwerp volgens de onderhavige 15 uitvinding is de neusbrug echter aan de buitenzijde van de brillenglazen daarmee verbonden. Dit heeft het voordeel dat op eenvoudige en probleemloze wijze glazen variabele dikte kunnen worden geaccommodeerd. De neusbrug vormt ten behoeve van het lichtgewicht karakter bij voorkeur een uitsluitende verbinding tussen beide brillenglazen, maar kan als optie voorzien worden van neuspadjes zoals die algemeen 20 in gebruik zijn bij brillen.
Figuur 6 illustreert dat de oorveren conform weer een verder aspect van de onderhavige uitvinding kunnen zijn uitgevoerd, afhankelijk van de toepassing, met een speciale tip voor het bevestigen van een nekband. Een dergelijke nekband, zoals met 25 een alternatieve brilverbinding geïllustreerd in de figuren 8 en 9, is bedoeld om de bril tijdens gebruik niet te laten afjglijden/afzakken of afstoten. De nekband is uitgevoerd in een kunststof, doch conform een voorkeursuitvoering in titanium. De vorm van deze oorveer met een vrijwel recht boven het oor langs doorlopend uiteinde, bij voorkeur met een lichte neerwaartse ombuiging draagt bij aan beperking van het gewicht van 30 de oorveer. Dit wordt bevorderd met het geïntegreerde ontwerp van de tip hiervoor, welke aan de bovenzijde van de veer is voorzien van een oog voor het in principe losneembaar bevestigen van een nekband. De integratie van het oog met de tip leidt tot minimaal additioneel materiaalgebruik en daarmee tot minimale gewichtstoename. Het oog staat tevens een bevestigingswijze toe, welke bij onverhoopt haken van de 35 nekband, dat wil zeggen met een kracht die aanmerkelijk groter is dan bij een vallende « · 4 bril kan worden opgebracht, veiligheidshalve tot ontkoppeling van de verbinding leidt.
In geval van een titanium nekband kan een dergelijk losbreekvoorziening ziijn gevormd door een haakse dan wel meer dan haakse doch open ombuiging aan het einde van de nekband. Echter ook de verlijming dan wel inklemmen van een uiteinde 5 van een nekband kan volgens de uitvinding zijn uitgevoerd op een wijze dat deze losbreekt bij “overbelasting”. Verdere voordelen van de tip met geïntegreerd oog zijn dat de nekband relatief kort en daarmee licht kan zijn, minder langs het hoofd verloopt, dat het zijn gewicht vrijwel geheel over slechts het oor verdeeld, ofwel dat de kans dat neusvleugels ter afsteuning van het gewicht van de bril op de neus worden 10 gewenst, verder verkleind wordt, hetgeen bijdraagt aan verdere vermindering van gewicht, complexiteit, veiligheid en kosten van de bril.
In dit verband dient elke bril bij voorkeur door een deskundige, bij voorkeur opticien, te worden aangemeten. De keuze van de vorm en afmeting van de glazen, de lengte van 15 de veren en de gewenste uitvoering van de nekband wordt tijdens het aanmeten van bril met de gebruiker besproken. Bij de nekband, dat wil zeggen de constructie daarvan wordt rekening gehouden dat indien de brildrager ergens aan zou blijven haken de nekband los getrokken kan worden.
20 Figuur 7 illustreert een alternatief gevormde oorveer voorzien van een conventionele krul ofwel ombuiging achter de oren langs. Deze is aan zijn uiteinde voorzien van een althans deels bolvormig, bijvoorbeeld langgerekt druppelvormig uiteindedeel uit een kunststof materiaal. De grootste diameter van het bolvormig deel is groter dat de grootste doorsnede-afmeting van de oorveer. Hierdoor is sprake van een voor ogen 25 veilig uiteinde, waarmee tevens een mogelijkheid tot haken wordt voorkomen. Bij deze veervorm is het mogelijk de nekband met een speciale bevestiging zoals weergegeven in de figuren 8 en 9 aan de oorveer te bevestigen. Hiermee is de bril zonder nekband niet van een “gewone” bril te onderscheiden. Evenals bij de oortip met geïntegreerd bevestigingsoog vindt de bevestiging van de nekband bij deze alternatieve nekband 30 bevestiging aan de bovenzijde van de oorveer plaats. In deze uitvoering, waarbij de verbinding met het oorveer tussen het oor en de brillenglazen is opgenomen, is de nekband via een verticaal verlopend uiteindedeel met de alternatieve bevestiging voor de nekband verbonden.
f · 5
Doordat de nekband van titanium is gemaakt en/of van althans nagenoeg vormvast kunststof, kan de bril met nekband, vrijwel ongeacht zijn bevestigingswijze met de oorveer, na bevestigen zeer makkelijk worden opgezet en de nekband zal in de nek een positie kiezen, die voor de brildrager voldoende comfort geeft met de 5 functionaliteit van het niet afglijden van de bril bij gebruik.
Voordelen van de bril volgens de uitvinding voor de brildrager zijn dat de nieuwe bril een zeer licht montuur is, dat de bril geen randen heeft, waardoor de drager een groot blikveld heeft, dat de glazen van polycarbonaat, dan wel een andere zeer sterke 10 kunststof zijn en in nagenoeg alle sterkten en correcties kunnen worden toegepast, en dat met het gebruik van de al dan niet permanent aangebrachte nekband volgens de vinding, de bril op zijn plek blijft zitten bij gebruik b.v. als gasmaskerbril- of bril voor het sporten.
15 Bij deze voordelen voor de gebruiker komt dat de oorveren, onder behoud van de belangrijkste maatregelen van de vinding, doch onder opoffering van enig gewichtsvoordeel, tevens met scharnier kan worden toegepast. Het scharnier dient om de oorveren te kunnen inklappen t.b.v. het opbergen van de bril. Voor de bril met een scharnier kan gebruik worden gemaakt van een “gewoon etui”. Voor de bril met 20 nekband wordt een speciaal etui geleverd, zodanig dat de nekband optie(s) hierin kunnen worden opgeborgen.
Het concept van de bril volgens de uitvinding omvat in zijn kem, op hoofdzaken samengevat, behalve de genoemde lichtgewicht materialen, de nieuwe verbinding van 25 oorveer en neusbrug met de glazen, alsmede de plaats van de verbinding tussen deze elementen, tevens de wijze van aanbrengen van een nekband, de nekband zelf, alsmede de bijzondere, geïntegreerde oortip voor het bevestigen van de nekband.
De uitvinding heeft behalve op het in het voorgaande beschrevene eveneens 30 betrekking op alle details in de figuren, althans voor zover deze onmiddellijk en eenduidig voor een vakman herleidbaar zijn, en op al hetgeen is beschreven in het navolgende stel conclusies.
1035471

Claims (23)

1. Bril, in het bijzonder lichtgewicht bril en/of voor professioneel gebruik, voorzien van brillenglazen uit kunststof, en van oorveren uit een lichtgewicht, sterk 5 metaal, waarbij de verbinding tussen het brillenglas en een veer is gevormd met behulp van met een der beide onderdelen vast verbonden pennen welke opgenomen zijn in een of meer uitsparingen in het andere onderdeel, en daarmee verbonden zijn via een in die uitsparing opgenomen kunststof.
2. Bril volgens de voorgaande conclusie, waarbij de kunststof een polymeer is.
3. Bril volgens conclusies 1 of 2, waarbij het brillenglas van polycarbonaat is.
4. Bril volgens conclusies 1, 2 of 3, waarbij de pennen uit metaal, in het bijzonder titanium zijn.
5. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij de pennen zijn verbonden met, dan wel deel uit maken van de metalen veer.
6. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij het veer van titanium is.
7. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij de uitsparing, opgenomen langs een zijkant, binnen of buitenkant van het brillenglas, zich uitstrekt over een afstand welke overeenkomt met een deel van de lokale dikte van het brillenglas.
8. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij de bevestiging tussen de oorveer en het brillenglas is opgenomen aan de binnenzijde van het brillenglas.
9. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij een oorveer met een althans vrijwel horizontale ombuiging tegen een brillenglas aan is opgenomen.
10. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij een neusbrug van de bril 25 op met de oorveren overeenkomstige wijze aan een brillenglas is vastgezet.
11. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij de neusbrug aan de buitenzijde met een brillenglas is verbonden.
12. Bril, in het bijzonder volgens een der voorgaande conclusies en in het bijzonder lichtgewicht bril en/of voor professioneel gebruik, voorzien van brillenglazen 30 uit kunststof, onderling verbonden via een neusbrug, en van oorveren uit een lichtgewicht, sterk metaal, waarbij het materiaal en de doorsnede vorm van de neusbrug en de oorveren overeenkomt, in het bijzonder uit titanium zijn en een 1035471 .- · rechthoekige doorsnede hebben, de oorveren aan de binnenzijde van de brillenglazen daarmee verbonden zijn, en de neusbrug aan de buitenzijden van de brillenglazen.
13. Bril volgens de voorgaande conclusie, waarbij oorveer en neusbrug via een althans in hoofdzaak horizontaal verlopend deel met een brillenglas zijn verbonden.
14. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij de neusbrug een uitsluitende verbinding tussen beide brillenglazen teweegbrengt.
15. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij een oorveer is voorzien van een oortip met een voorziening voor het bevestigen van een nekband.
16. Bril volgens de voorgaande conclusie, waarbij de voorziening is gevormd door 10 een in de oortip, aan de bovenzijde van de oorveer voorzien oog.
17. Bril, in het bijzonder volgens een der voorgaande conclusies en in het bijzonder lichtgewicht bril en/of voor professioneel gebruik, voorzien van oorveren uit een lichtgewicht, sterk materiaal zoals metaal, waarbij de oorveren aan hun uiteinde zijn voorzien van een uit kunststof gevormde tip waarin een bevestigingsoog voor een 15 nekband aan de bovenzijde van de oorveer is opgenomen, in het bijzonder ter hoogte van het beoogde steunpunt van de tip op het oor.
18. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij de de oorveer is gevormd met een relatief zeer geringe neerwaartse afbuiging achter de voorziene steunplaats op het oor.
19. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij de nekband is gevormd uit titanium, en losneembaar met de bril is verbonden.
20. Bril volgens een der voorgaande conclusies, waarbij een oorveer is voorzien van een nekband bevestiging waarmee de nekband via een verticale afbuiging is verbonden.
21. Bril volgens de voorgaande conclusie, waarbij de nekband met de bovenzijde van de nekband bevestiging is verbonden.
22. Bril volgens een der beide voorgaande conclusies, waarbij de oorveer een zogenaamde krulveer is welke zich achter het oor in neerwaartse richting als het ware daaromheen krult.
23. Bril volgens een der drie voorgaande conclusies, waarbij het einde van de oorveer is afgewerkt met een bolvormig onderdeel waarvan de diameter groter is dan de grootste doorsnede afmeting van het oorveer. 1035471
NL1035471A 2008-05-26 2008-05-26 Lichtgewicht bril, in het bijzonder veiligheidsbril. NL1035471C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1035471A NL1035471C2 (nl) 2008-05-26 2008-05-26 Lichtgewicht bril, in het bijzonder veiligheidsbril.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1035471A NL1035471C2 (nl) 2008-05-26 2008-05-26 Lichtgewicht bril, in het bijzonder veiligheidsbril.
NL1035471 2008-05-26

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1035471C2 true NL1035471C2 (nl) 2009-11-27

Family

ID=41600243

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1035471A NL1035471C2 (nl) 2008-05-26 2008-05-26 Lichtgewicht bril, in het bijzonder veiligheidsbril.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1035471C2 (nl)

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1087250A1 (en) * 1999-09-21 2001-03-28 Sinthesys S.r.l. Eyeglass with improved connection between lens and support frame
FR2803923A1 (fr) * 2000-01-19 2001-07-20 Patrick Lamy Monture de lunette comportant un cordon de suspension
USRE37461E1 (en) * 1994-12-21 2001-12-04 Hoya Corporation Spectacle lens holding structure
WO2005043223A1 (fr) * 2003-11-04 2005-05-12 Hongbiao Chen Monture de lunettes flexible
EP1531354A1 (en) * 2003-11-11 2005-05-18 Anders Grove Rimless spectacles and hinge pieces for rimless spectacles
EP1607418A1 (en) * 2003-03-20 2005-12-21 Tokuyama Corporation Polymerization curable composition
WO2006123083A1 (en) * 2005-05-19 2006-11-23 Revel International Limited Spectacles

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
USRE37461E1 (en) * 1994-12-21 2001-12-04 Hoya Corporation Spectacle lens holding structure
EP1087250A1 (en) * 1999-09-21 2001-03-28 Sinthesys S.r.l. Eyeglass with improved connection between lens and support frame
FR2803923A1 (fr) * 2000-01-19 2001-07-20 Patrick Lamy Monture de lunette comportant un cordon de suspension
EP1607418A1 (en) * 2003-03-20 2005-12-21 Tokuyama Corporation Polymerization curable composition
WO2005043223A1 (fr) * 2003-11-04 2005-05-12 Hongbiao Chen Monture de lunettes flexible
EP1531354A1 (en) * 2003-11-11 2005-05-18 Anders Grove Rimless spectacles and hinge pieces for rimless spectacles
WO2006123083A1 (en) * 2005-05-19 2006-11-23 Revel International Limited Spectacles

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10588373B2 (en) Protective helmet
EP2460046B1 (en) Expandable eyewear with snap-together bridge
US10935811B2 (en) Visor mounted eyewear
JP6078467B2 (ja) アイウェア用磁気固定手段を備えたヘルメット
US20140173811A1 (en) Unit composed of helmet and protective eye mask
US20100053546A1 (en) eyeglasses
WO2006096197A3 (en) Cap attachable, adjustable sunglasses
US7926937B2 (en) Eyewear
US20100281605A1 (en) Ear muffs
JP2015038608A (ja) 鼻パッド無し眼鏡
CA2933856C (en) Safety glasses deployment system
EP3585198B1 (en) A spectacle mounting for a visor on a helmet
JP2023133402A (ja) 前方および後方の両方を視認するように構成された眼鏡レンズ要素
US7562977B1 (en) Eyewear securing apparatus and method of use
CN102439510A (zh) 安全眼镜
NL1035471C2 (nl) Lichtgewicht bril, in het bijzonder veiligheidsbril.
US20150009468A1 (en) Eyewear system with a tensioner
US20060236438A1 (en) Drop-down eye protection for safety helmets
US4026640A (en) Tennis players' spectacles
US20130145511A1 (en) Eye Protection Device for Sports Helmet
US10441467B1 (en) High performance goggle with wide field of view
GB2504323A (en) Helmet with attachment for spectacles
US20060185051A1 (en) Spectacles for a helmet and helmet fitted with said spectacles
US11835802B2 (en) Lens and eyewear
USD609735S1 (en) Eyeglasses

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20121201