NL1034816C2 - Portaalhefwagen alsmede werkwijze voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein. - Google Patents

Portaalhefwagen alsmede werkwijze voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein. Download PDF

Info

Publication number
NL1034816C2
NL1034816C2 NL1034816A NL1034816A NL1034816C2 NL 1034816 C2 NL1034816 C2 NL 1034816C2 NL 1034816 A NL1034816 A NL 1034816A NL 1034816 A NL1034816 A NL 1034816A NL 1034816 C2 NL1034816 C2 NL 1034816C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
portal
freight containers
aid
frame
containers
Prior art date
Application number
NL1034816A
Other languages
English (en)
Inventor
Martinus Nicolaas Seine
Original Assignee
Klus En Aflosbedrijf Seine
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Klus En Aflosbedrijf Seine filed Critical Klus En Aflosbedrijf Seine
Priority to NL1034816A priority Critical patent/NL1034816C2/nl
Priority to AT08859516T priority patent/ATE509883T1/de
Priority to ES08859516T priority patent/ES2366878T3/es
Priority to PCT/NL2008/000271 priority patent/WO2009075569A1/en
Priority to EP08859516A priority patent/EP2222591B1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1034816C2 publication Critical patent/NL1034816C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C19/00Cranes comprising trolleys or crabs running on fixed or movable bridges or gantries
    • B66C19/007Cranes comprising trolleys or crabs running on fixed or movable bridges or gantries for containers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Warehouses Or Storage Devices (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)

Description

Portaalhefwagen alsmede werkwijze voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein
De uitvinding heeft betrekking op een portaalhefwagen voorzien van 5 wielen voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein, welke wielen ten minste twee stuurbare wielen omvatten, waarbij de portaalhefwagen verder is voorzien van ten minste een portaalframe alsmede van ten minste een ten opzichte van het portaalframe verplaatsbaar frame voor het met behulp van grijpmiddelen oppakken, heffen en/of dragen van een vrachtcontainer.
10 De uitvinding heeft verder betrekking op een werkwijze voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein.
Een dergelijke portaalhefwagen, die in het vakgebied wordt aangeduid met de Engelse woorden “straddle carrier”, is bekend uit US-D-526.932S. De in het Amerikaanse recht getoonde portaalhefwagen omvat een portaalframe 15 omvattende twee evenwijdige zich in hoofdzaak in verticale richting uitstrekkende portaalconstructiedelen die aan de onderzijde zijn voorzien van wielen en aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden door ten minste een brugdeel. Aan het brugdeel van de bekende portaalhefwagen is een op en neer verplaatsbaar frame voor het oppakken, heffen en/of dragen van een vrachtcontainer bevestigd.
20 Met nadeel van de bekende portaalhefwagen is dat het aantal daarmee per tijdseenheid over een bepaalde afstand te verplaatsen vrachtcontainers relatief laag is.
Het doel van de onderhavige uitvinding is om een verbeterde portaalhefwagen te verschaffen waarmee het aantal per tijdseenheid over een 25 bepaalde afstand te verplaatsen vrachtcontainers kan worden vergroot.
Dit doel wordt bij de portaalhefwagen volgens de uitvinding bereikt, doordat met behulp van het verplaatsbare frame tegelijkertijd ten minste twee evenwijdig naast elkaar gelegen vrachtcontainers op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn, waarbij langszijden van de twee vrachtcontainers naar elkaar toe zijn 30 gericht.
Met behulp van een dergelijke portaalhefwagen kan per verplaatsing in plaats van een enkele zich in de langrichting uitstrekkende vrachtcontainer, een aantal zich evenwijdig aan elkaar uitstrekkende en naast elkaar gelegen vrachtcontainers worden opgepakt, worden opgetild tot een 1034816 2 gewenste hoogte en/of worden gedragen naar een andere positie op het terrein om daar te worden neergezet, bijvoorbeeld voor opslag. Met deze portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding wordt de productiviteit sterk verhoogd.
Een ander voordeel van de portaalhefwagen volgens de 5 onderhavige uitvinding is dat op eenzelfde opslagterrein qua afmeting meer vrachtcontainers kunnen worden opgeslagen dan bijvoorbeeld met de in US-D-526.932S getoonde portaalhefwagen. De bekende portaalhefwagen vereist namelijk tussen alle evenwijdig naast elkaar gelegen langszijden van de vrachtcontainers ruimte zodat de portaalhefwagen met de wielen daarvan zich tussen de containers 10 kan verplaatsen om iedere container op het terrein op te kunnen pakken en te kunnen verplaatsen. Bij de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding worden op het terrein rijen gevormd welke rijen ten opzichte van elkaar ten minste op een zodanige rij-afstand worden gepositioneerd dat tussen de rijen, de van wielen voorzien delen van de portaalhefwagen verplaatsbaar zijn, waarbij in elke rij 15 twee vrachtcontainers in hoofdzaak evenwijdig naast elkaar worden gepositioneerd zodanig dat de afstand tussen naar elkaar gerichte langszijden van de vrachtcontainers kleiner is dan de minimaal benodigde rij-afstand. Door het minimaliseren van deze afstand tussen dergelijke opgestelde containers in de rijen, kan een capaciteitverhoging van het opslagterrein worden bereikt, omdat per 20 hectare meer vrachtcontainers kunnen worden gepositioneerd.
Verder zijn de afmetingen van de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding bijzonder gunstig. Het portaalframe is relatief breed omdat tussen zich in hoofdzaak verticaal uitstrekkende portaalconstructiedelen van het portaalframe ten minste twee evenwijdig naast elkaar opgestelde containers met 25 behulp van het verplaatsbare frame op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn. De portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding heeft hierdoor uit het oogpunt van stabiliteit een relatief gunstige breedte-hoogte verhouding, waardoor de portaalhefwagen met relatief grote snelheden zich over een opslagterrein kan verplaatsen, waardoor het aantal per tijdseenheid over een bepaalde afstand met de 30 portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding te verplaatsen vrachtcontainers kan worden vergroot.
Behalve het verplaatsbare frame en de breedte-afmeting van het portaalframe, kan de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding nagenoeg op dezelfde wijze zijn opgebouwd als de uit US-D-526.932S bekende 3 portaalhefwagen.
Een bijzondere voorkeurs uitvoeringsvorm van de portaalhefwagen volgens de uitvinding wordt gekenmerkt, doordat het verplaatsbare frame is voorzien van ten minste twee sub-frames, waarbij elk sub-frame is voorzien van 5 grijpmiddelen met behulp waarvan ten minste een vrachtcontainer op te pakken is.
Door per sub-frame ten minste een vrachtcontainer met behulp van grijpmiddelen op te pakken, kunnen er aan het verplaatsbare frame ten minste twee vrachtcontainers relatief snel en betrouwbaar worden gekoppeld die samen tegelijkertijd omhoog of omlaag worden verplaatst. Op deze wijze wordt een 10 portaalhefwagen verschaft met een relatief hoge productiviteit.
Een andere uitvoeringsvorm van de portaalhefwagen volgens de uitvinding wordt gekenmerkt, doordat de sub-frames zowel ten opzichte van elkaar als ten opzichte van het portaalframe verplaatsbaar zijn.
Doordat de sub-frames afzonderlijk van elkaar te bedienen zijn, is 15 het bijvoorbeeld mogelijk om een eerste vrachtcontainer met behulp van het eerste sub-frame op te heffen, terwijl met behulp van een tweede sub-frame een tweede vrachtcontainer wordt neergezet. Tevens is het mogelijk om twee vrachtcontainers op verschillende hoogten te positioneren, dat wil zeggen een eerste vrachtcontainer op een verticale stapel van twee vrachtcontainers en een tweede vrachtcontainer op 20 een stapel van drie vrachtcontainers. Door de onafhankelijk van elkaar te verplaatsen sub-frames kunnen met behulp van de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding vrachtcontainers relatief snel worden verwerkt, hetgeen de productiviteit alsmede de flexibiliteit van de portaalhefwagen enorm vergroot.
Een nog andere uitvoeringsvorm van de portaalhefwagen volgens 25 de uitvinding wordt gekenmerkt, doordat met behulp van het verplaatsbare frame of met behulp van de sub-frames tegelijkertijd ten minste twee TEU (Twenty feet Equivalent Unit) vrachtcontainers op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn.
TEU of teu is de standaardaanduiding voor de afmeting van vrachtcontainers. Een (1) teu staat gelijk aan een container van 20 ft. lang (6,06 30 meter). De standaard 20 ft container is 8 ft. breed (2,44 m) en 8,5 ft. hoog (2,59 m). Twee (2) teu zijn twee 20 ft. containers of een enkele 40 ft. container.
Het portaalframe is bij voorkeur voorzien van ten minste twee evenwijdige zich in hoofdzaak verticaal uitstrekkende portaalconstructiedelen die met behulp van ten minste een brugdeel met elkaar zijn verbonden, welk brugdeel is 4 voorzien het een op en neer verplaatsbaar frame voor het oppakken, heffen en/of dragen van ten minste twee vrachtcontainers tussen de ten minste twee evenwijdige zich in hoofdzaak verticaal uitstrekkende portaalconstructiedelen. De minimale afstand tussen deze zich in hoofdzaak verticaal uitstrekkende portaalconstructie-5 delen is bij de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding groter dan 4,88 meter en bij voorkeur groter dan 5,5 meter. Zoals hierboven aangegeven omvat een dergelijk afgemeten portaalhefwagen bijzonder goede rijeigenschappen, zodat deze met relatief hoge snelheden over een terrein verplaatsbaar is.
Een verdere uitvoeringsvorm van de portaalhefwagen volgens de 10 uitvinding wordt gekenmerkt, doordat met behulp van het verplaatsbare frame tegelijkertijd ten minste twee in het verlengde van elkaar gelegen vrachtcontainers op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn.
Op deze wijze kunnen met behulp van de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding vier teu vrachtcontainers, twee teu vrachtcontainers 15 breed bij twee teu vrachtcontainers lang, simultaan worden verplaatst. Het verplaatsen van twee op een lijn gelegen containers met behulp van het frame verhoogt de productiviteit van de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding verder. Afhankelijk van het aantal te verplaatsen containers en/of de afmeting(en) van de container(s) wordt de afmeting van het frame met telescopisch 20 uitschuifbare delen aangepast.
Een nog verdere uitvoeringsvorm van de portaalhefwagen volgens de uitvinding wordt gekenmerkt, doordat met behulp van elk sub-frame tegelijkertijd ten minste twee in het verlengde van elkaar gelegen vrachtcontainers op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn.
25 Door het frame te vervangen door sub-frames, met behulp waarvan twee paar in het verlengde van elkaar gelegen vrachtcontainers ten opzichte van elkaar verplaatsbaar zijn, wordt de flexibiliteit alsmede de productiviteit van de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding verder verhoogd.
De sub-frames zijn bij voorkeur voorzien van telescopisch 30 uitschuifbare delen om de afmeting van de sub-frames aan het aantal te verplaatsen containers en/of de afmeting(en) van de container(s) aan te passen.
Uiteraard is het mogelijk om meer sub-frames bijvoorbeeld vier sub-frames te gebruiken om de flexibiliteit van de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding nog verder te vergroten.
5
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand 'van de bijgevoegde figuren, waarin:
Figuur 1 een vooraanzicht toont van de portaalhefwagen volgens de uitvinding, 5 Figuur 2 een zijaanzicht toont van de portaalhefwagen volgens de uitvinding,
Figuren 3a, 3b bovenaanzichten tonen van een opslagterrein voor vrachtcontainers.
In de verschillende figuren zijn dezelfde onderdelen voorzien van 10 dezelfde verwijzingscijfers.
Figuur 1 toont een vooraanzicht van de portaalhefwagen 1 volgens de uitvinding in bedrijf.
De portaalhefwagen 1 is voorzien van een portaalframe 3 dat een rechts zich in hoofdzaak verticaal uitstrekkend portaalconstructiedeel 5, alsmede 15 een links zich in hoofdzaak verticaal uitstrekkend portaalconstructiedeel 7 omvat. Het rechter 5 en linker portaalconstructiedeel 7 zijn met elkaar verbonden door een brugdeel 9.
De portaalhefwagen 1 volgens de onderhavige uitvinding is geschikt voor het verplaatsen van ten minste een “10 ft. container", “20 ft. container” (teu 20 container), “30 ft. Container”, “40 ft. container”, of “45 ft. container”. Verder is de portaalhefwagen 1 volgens de onderhavige uitvinding tevens geschikt voor het verplaatsen van zogenaamde “high cube containers”, welke containers hoger zijn dan de standaard containers alsmede geschikt voor het verplaatsen van “pallet wide containers", welke containers breder zijn de standaardcontainers. Bij voorkeur 25 worden vanuit het oogpunt productiviteit meer dan een container 10 met behulp van de portaalhefwagen 1 volgens de onderhavige uitvinding verplaatst, waaronder bijvoorbeeld ten minste twee teu containers of een combinatie van minimaal twee van de hierboven genoemde containers, maar het is mogelijk met de portaalhefwagen 1 volgens de uitvinding om slechts een enkele container 10 te 30 verplaatsen.
De afstand x tussen het rechter 5 en linker portaalconstructiedeel 7 is groter dan tweemaal de breedte van de getoonde vrachtcontainers 10. Meer specifiek is de afstand x tussen het rechter 5 en het linker portaalconstructiedeel 7 oftewel de binnenbreedte van het portaalframe 3 groter dan 4,88 m. Echter, bij 6 voorkeur bedraagt deze afstand ten minste 5,5 m. Een dergelijk afgemeten portaalhefwagen 1 kan altijd over twee evenwijdig naast elkaar gelegen standaardcontainers 10 die niet ver, dat wil zeggen minder dan 1 meter, uiteen zijn gelegen worden verplaatst.
5 Zowel het rechter 5 als het linker portaalconstructiedeel 7 zijn aan nabij de ondergrond gelegen uiteinden 13, 15 voorzien van een ondergestel met wielen 11, waarvan er ten minste twee wielen 11 stuurbaar zijn uitgevoerd, zodat de portaalhefwagen 1 vrij verplaatsbaar is over een opslagterrein.
De tegenover de uiteinden 13, 15 gelegen uiteinden 17, 19 van 10 zowel het rechter 5 als het linker portaalconstructiedeel 7 zijn met elkaar verbonden door het brugdeel 9. Aan het brugdeel 9 van het portaalframe 1 zijn twee sub-frames 21, 23 bevestigd (ook wel “spreaders" genoemd). De sub-frames 21, 23 zijn in verticale richting op en neer verplaatsbaar door hijsmechanismen 25, 27. Deze sub-frames 21, 23 zijn verder voorzien van geleiders 29, 31 die verplaatsbaar zijn 15 gelagerd in geleiderrails (niet getoond) die zijn voorzien in het rechter 5 en het linker portaalconstructiedeel 7. Dergelijke geleiders 29, 31 zorgen ervoor dat de sub-frames 21,23 verticaal stabiel op en neer verplaatsbaar zijn.
In figuur 2 is een zijaanzicht getoond van de portaalhefwagen 1 volgens de onderhavige uitvinding in bedrijf.
20 Zoals getoond omvat het portaalconstructiedeel 5 een tweetal zich in hoofdzaak verticaal uitstrekkende balken 35, 37 die aan de van het opslagterrein 43 afgekeerde uiteinden met elkaar worden verbonden door een zich in hoofdzaak horizontale balk 39 van het brugdeel 9. Het portaalconstructiedeel 7 dat niet is getoond in figuur 2 is bij voorkeur identiek uitgevoerd.
25 Het nabij de ondergrond 43 gelegen uiteinde 13 van het portaalconstructiedeel 5 omvat een van wielen 11 voorzien ondergestel 45.
De portaalhefwagen 1 omvat verder een cabine 41 van waaruit een bediener van de portaalhefwagen 1 de hijsmechanismen 25, 27 en daarmee de sub-frames 21, 23 afzonderlijk of simultaan kan bedienen. Verder kan de bediener de 30 aandrijving van de wielen 11 regelen en kan hij de stuurbare wielen daarvan besturen om de portaalhefwagen 1 over een opslagterrein 43 te verplaatsen.
De sub-frames 21, 23 zijn met behulp van bekende snelkoppelingen 47 bevestigd aan staalkabels 49 van de hijsmechanismen 25, 27, zodat deze met behulp van de hijsmechanismen 25, 27 op en neer verplaatsbaar 7 zijn.
De werking van de portaalhefwagen 1 volgens de uitvinding is als volgt:
De portaalhefwagen 1 wordt naar vrachtcontainers 10, 100 5 verplaatst die bijvoorbeeld net uit een schip zijn geladen. Deze vrachtcontainers 10, 100 dienen naar een andere positie op het terrein 43 te worden verplaatst bijvoorbeeld voor opslag. De vrachtcontainers 10 zijn “20 ft. vrachtcontainers", terwijl de vrachtcontainers 100 “40 ft. vrachtcontainers” zijn.
De vrachtcontainers 10, 100 worden bij voorkeur in rijen 101 10 gepositioneerd op het opslagterrein (zoals bijvoorbeeld is getoond in figuur 1 en met name in figuur 3).
De containers 10, 100 kunnen tot maximaal 4 hoog met de in de figuren getoonde portaalhefwagen 1 worden gestapeld of opgepakt.
In figuur 1 wordt met behulp van het sub-frame 23 en met behulp 15 van het hijsmechanisme 27 een twee hoog gestapelde container 10 opgetild, terwijl met behulp van het sub-frame 21 en met behulp van het hijsmechanisme 25 een vier hoog gestapelde container 10 wordt opgetild.
Daarna kunnen de containers 10 over het terrein worden verplaatst en ergens anders voor opslag worden gepositioneerd.
20 In figuur 2 is getoond hoe twee verschillend afgemeten containers 10, 100 met behulp van de portaalhefwagen 1 kunnen worden verplaatst. Tevens is hier getoond hoe de sub-frames 21, 23 zich telescopisch kunnen uitschuiven in horizontale richting om zich aan te passen aan de afmeting van de te verplaatsen containers 10, 100. Sub-frame 21 is telescopisch uitgeschoven voor een “40 ft. 25 container” 100, terwijl het sub-frame 23 niet is uitgeschoven. Het sub-frame 23 is gekoppeld met een “40 ft. container”. In figuur 2 zijn de snelkoppelingen 47 van de sub-frames 21, 23 voor de duidelijkheid verplaatst ten opzichte van elkaar schematisch weergegeven, deze zouden in werkelijkheid in het zijaanzicht van figuur 2 achter elkaar moeten zijn getekend. De containers 10, 100 worden met 30 behulp van bekende snelkoppelingen 51, zoals zogenaamde “twistlocks” gekoppeld aan de sub-frames 21,23.
In plaats van de container 100 kunnen met behulp van de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding ook twee “20 ft. containers” 10 in het verlengde van elkaar met behulp van een uiteengeschoven sub-frame 21, 23 8 worden opgepakt, verplaatst en neergezet.
Figuren 3a en 3b tonen aan hoe met behulp van de portaalhefwagen 1 volgens de onderhavige uitvinding een opslagterrein voor vrachtcontainers 10, 100 optimaal wordt gebruikt. Het opslagterrein van fig. 3a heeft 5 de afmeting I x b, bijvoorbeeld een terrein van 70 m bij 43 m, dat wil zeggen een oppervlak van 3010 m2. De vrachtcontainers 10, 100 zijn hier gepositioneerd in rijen 101, waarbij een rij 101 wordt gevormd door ten minste twee evenwijdig naast elkaar gelegen vrachtcontainers 10, 100 waarvan de langszijden van de twee vrachtcontainers 10, 100 naar elkaar toe zijn gericht.
10 Het in fig. 3b getoonde opslagterrein is een opslagterrein zoals normaliter de vrachtcontainers worden geplaatst, dat wil zeggen in rijen 102 van een enkele vrachtcontainer 10, 100 breed. De afmeting I x b van het in fig. 3b getoonde opslagterrein is iets groter dan het opslagterrein van fig. 3a en bedraagt 72,5 m bij 43 m, dat wil zeggen een oppervlak van 3117 m2.
15 In figuur 3b zijn de containers 10, 100 al dan niet gestapeld, bijvoorbeeld neergezet met behulp van de uit US-D-526.932S bekende portaalhefwagen 1. Aan weerszijden van de langszijden van de vrachtcontainers 10, 100 zijn de afstanden tussen de vrachtcontainers 10, 100 op het opslagterrein van fig. 3b nagenoeg identiek, waarbij deze afstand voldoende is voor een 20 portaalhefwagen om zich daartussen te verplaatsen.
In fig. 3a zijn de containers 10, 100 al dan niet gestapeld, neergezet met behulp van de portaalhefwagen 1 volgens de onderhavige uitvinding. De afstand 105 tussen de langszijden van twee naast elkaar gelegen vrachtcontainers 10, 100 in een rij 101 is kleiner dan de afstand die is benodigd voor de 25 portaalhefwagen 1 om zich daartussen te verplaatsen. De portaalhefwagen 1 volgens de onderhavige uitvinding is verplaatsbaar over een in fig. 3a getoonde rij 102 voor het neerzetten en/of oppakken van containers 10, 100.
De in figuur 3a en 3b getoonde opslagterreinen zijn beide maximaal benut, hetgeen betekent dat de containers 10, 100 drie hoog zijn gestapeld. De 30 capaciteit van het opslagterrein van fig. 3a (3010 m2) dat een kleiner oppervlak heeft dan het opslagterrein van fig. 3b (3117 m2) is door het in rijen 101 van twee positioneren van de vrachtcontainers 10, 100 met bijna 18 procent gestegen. Op het getoonde opslagterrein van fig. 3a staat 420 teu, terwijl op het opslagterrein van fig. 3b 357 teu staat.
9
De afstand 105 tussen de containers 10, 100 in een rij 101 is bij voorkeur kleiner dan 1 meter.
In plaats van de getoonde hijsmechanismen 25, 27 met de staalkabels 49 zouden voor het op en neer verplaatsen van de sub-frames ook 5 andere mechanismen kunnen worden ingezet, zoals bijvoorbeeld hydraulisch te bedienen cilinders.
De voordelen van de portaalhefwagen 1 volgens de onderhavige uitvinding zijn samengevat de volgende: productiviteit verhoging omdat er met de portaalhefwagen volgens de uitvinding per tijdseenheid meer containers tussen 10 verschillende posities op een terrein kunnen worden verplaatst, alsmede een flexibiliteitsverhoging door de sub-frames, en een vergroting van de opslagcapaciteit van bestaande en nieuwe terreinen, hetgeen direct door toepassing van de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding een grote kostenbesparing oplevert. Verder omvat de portaalhefwagen 1 volgens de onderhavige uitvinding een 15 gunstige breedte tot hoogte verhouding, waardoor deze met relatief hoge snelheden stabiel kan worden verplaatst.
Door de productiviteit vergroting van de portaalhefwagen volgens de onderhavige uitvinding hoeven er minder portaalhefwagens voor een bestaand opslagterrein te worden ingezet, hetgeen een positieve bijdrage levert op COz 20 uitstoot, onderhoudskosten, alsmede personeelskosten.
Ondanks dat in de figuren enkel sub-frames zijn getoond is het ook mogelijk om de portaalhefwagen te voorzien van een enkel verplaatsbaar frame waarmee tegelijkertijd ten minste twee evenwijdig naast elkaar gelegen vrachtcontainers op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn, waarbij langszijden 25 van de twee vrachtcontainers naar elkaar toe zijn gericht.
1 0 3 4 8 1 6 '

Claims (10)

1. Portaalhefwagen voorzien van wielen voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein, welke wielen ten minste twee stuurbare wielen 5 omvatten, waarbij de portaalhefwagen verder is voorzien van ten minste een portaalframe alsmede van ten minste een ten opzichte van het portaalframe verplaatsbaar frame voor het met behulp van grijpmiddelen oppakken, heffen en/of dragen van een vrachtcontainer, met het kenmerk, dat met behulp van het verplaatsbare frame tegelijkertijd ten minste twee evenwijdig naast elkaar gelegen 10 vrachtcontainers op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn, waarbij langszijden van de twee vrachtcontainers naar elkaar toe zijn gericht.
2. Portaalhefwagen volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het verplaatsbare frame is voorzien van ten minste twee sub-frames, waarbij elk sub-frame is voorzien van grijpmiddelen met behulp waarvan ten minste een 15 vrachtcontainer op te pakken is.
3. Portaalhefwagen volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de sub-frames zowel ten opzichte van elkaar als ten opzichte van het portaalframe verplaatsbaar zijn.
4. Portaalhefwagen volgens een der voorgaande conclusies, met het 20 kenmerk, dat met behulp van het verplaatsbare frame of met behulp van de sub- frames tegelijkertijd ten minste twee TEU (Twenty feet Equivalent Unit) vrachtcontainers op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn.
5. Portaalhefwagen volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat met behulp van het verplaatsbare frame tegelijkertijd ten minste twee 25 in het verlengde van elkaar gelegen vrachtcontainers op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn.
6. Portaalhefwagen volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat met behulp van elk sub-frame tegelijkertijd ten minste twee in het verlengde van elkaar gelegen vrachtcontainers op te pakken, te heffen en/of te dragen zijn.
7. Werkwijze voor het positioneren van vrachtcontainers op een terrein met behulp van een portaalhefwagen volgens een der voorgaande conclusies.
8. Werkwijze volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat op het terrein met behulp van de portaalhefwagen rijen worden gevormd welke rijen ten opzichte 1 0 3 4 8 1 6 van elkaar ten minste op een zodanige rij-afstand worden gepositioneerd dat tussen de rijen, de van wielen voorzien delen van de portaalhefwagen verplaatsbaar zijn, waarbij in elke rij twee vrachtcontainers in hoofdzaak evenwijdig naast elkaar worden gepositioneerd zodanig dat de afstand tussen naar elkaar gerichte 5 langszijden van de vrachtcontainers kleiner is dan de minimaal benodigde rijafstand.
9. Werkwijze volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de minimaal benodigde rij-afstand ongeveer 1 meter is.
10. Werkwijze volgens een der conclusies 7-9, met het kenmerk, dat op 10 de in de rijen opgestelde vrachtcontainers met behulp van de portaalhefwagen andere vrachtcontainers worden gestapeld. 1034816
NL1034816A 2007-12-12 2007-12-12 Portaalhefwagen alsmede werkwijze voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein. NL1034816C2 (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1034816A NL1034816C2 (nl) 2007-12-12 2007-12-12 Portaalhefwagen alsmede werkwijze voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein.
AT08859516T ATE509883T1 (de) 2007-12-12 2008-12-08 Portalhubwagen und verfahren zum bewegen von frachtbehältern über einen lagerplatz
ES08859516T ES2366878T3 (es) 2007-12-12 2008-12-08 Pórtico automotor y método para el desplazamiento de contenedores de carga en un depósito de almacenamiento.
PCT/NL2008/000271 WO2009075569A1 (en) 2007-12-12 2008-12-08 Straddle carrier and method for moving freight containers across a yard
EP08859516A EP2222591B1 (en) 2007-12-12 2008-12-08 Straddle carrier and method for moving freight containers across a yard

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1034816A NL1034816C2 (nl) 2007-12-12 2007-12-12 Portaalhefwagen alsmede werkwijze voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein.
NL1034816 2007-12-12

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1034816C2 true NL1034816C2 (nl) 2009-06-15

Family

ID=39609167

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1034816A NL1034816C2 (nl) 2007-12-12 2007-12-12 Portaalhefwagen alsmede werkwijze voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP2222591B1 (nl)
AT (1) ATE509883T1 (nl)
ES (1) ES2366878T3 (nl)
NL (1) NL1034816C2 (nl)
WO (1) WO2009075569A1 (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102009042853A1 (de) * 2009-09-24 2011-06-22 Pfenning Elektroanlagen GmbH, 97199 Portalhubwagen (Straddle Carrier) zum Einsatz in Containerterminals und für allgemeine Transportaufgaben
US9147175B2 (en) * 2013-03-14 2015-09-29 Mi-Jack Products, Inc. Dynamic inventory tracking and transfer system

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4715762A (en) * 1983-02-24 1987-12-29 Mi-Jack Products, Inc. Grappler system for lifting apparatus
JPH09151076A (ja) * 1995-11-27 1997-06-10 Kawasaki Heavy Ind Ltd トランスファクレーンおよびその運転方法
DE102005050893A1 (de) * 2005-10-21 2007-04-26 Consens Transport Systeme Gmbh Flurförderer zum Transportieren von Containern
JP2007269425A (ja) * 2006-03-30 2007-10-18 Mitsui Eng & Shipbuild Co Ltd コンテナクレーン

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4715762A (en) * 1983-02-24 1987-12-29 Mi-Jack Products, Inc. Grappler system for lifting apparatus
JPH09151076A (ja) * 1995-11-27 1997-06-10 Kawasaki Heavy Ind Ltd トランスファクレーンおよびその運転方法
DE102005050893A1 (de) * 2005-10-21 2007-04-26 Consens Transport Systeme Gmbh Flurförderer zum Transportieren von Containern
JP2007269425A (ja) * 2006-03-30 2007-10-18 Mitsui Eng & Shipbuild Co Ltd コンテナクレーン

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009075569A1 (en) 2009-06-18
EP2222591A1 (en) 2010-09-01
ATE509883T1 (de) 2011-06-15
EP2222591B1 (en) 2011-05-18
ES2366878T3 (es) 2011-10-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3727778A (en) Material handling system
FI3429947T3 (en) System of a retrieval machine and a transport and handover system for storing and removing or relocating standard container in high-bay warehouses, and storage
US9249001B2 (en) Universal load-lifting means for the palletless handling of goods to be loaded onto pallets
CN107428465B (zh) 储存和取回系统
US3937346A (en) Movable stacking device
US7731041B2 (en) Gantry stacker with two side-by-side spreaders
US9120623B2 (en) Storage shelf system for storing storage goods
EP3283418B1 (de) Verfahren und container-umschlaganlage zum ein- und auslagern von containern in containerlagern
US20050053450A1 (en) System of several stacker cranes, and a method for controlling the same
JP2021522131A (ja) リレーモジュールを含む自動格納及び回収システム並びにそのようなシステムを動作させる方法
CN108545672B (zh) 单元化物流作业系统以及作业方法
US3841503A (en) Material handling system
US20230145325A1 (en) Automated storage tower with multiple rows
CN105083847A (zh) 一种五节抽屉式运输设备
KR20110053989A (ko) 브릿지 크레인 또는 갠트리 크레인, 특히 iso 컨테이너를 취급하는 브릿지 크레인 또는 갠트리 크레인
EP3517459A1 (de) Lagersystem
NL1034816C2 (nl) Portaalhefwagen alsmede werkwijze voor het verplaatsen van vrachtcontainers over een terrein.
CN111960014A (zh) 智能化立体仓储系统
CN114852702A (zh) 一种卷烟包装箱自动码垛系统
US6042322A (en) Machine for handling objects and a pallet that is especially suitable for use in the said machine
CN215099845U (zh) 一种密集仓储系统
CN202321668U (zh) 一种移动式双平台输送装卸机
US20100003116A1 (en) Transport vehicle for raising and transporting ULDs and cargo pallets
US20120141242A1 (en) Arm for a forklift fork and a forklift fork
JP7135243B2 (ja) 立体自動倉庫

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
SD Assignments of patents

Effective date: 20100827

V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20140701