NL1034327C2 - Werkwijze en inrichting voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen. Download PDF

Info

Publication number
NL1034327C2
NL1034327C2 NL1034327A NL1034327A NL1034327C2 NL 1034327 C2 NL1034327 C2 NL 1034327C2 NL 1034327 A NL1034327 A NL 1034327A NL 1034327 A NL1034327 A NL 1034327A NL 1034327 C2 NL1034327 C2 NL 1034327C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
level
calculation method
determining
radar signals
calculation
Prior art date
Application number
NL1034327A
Other languages
English (en)
Inventor
Ronald Cornelis Schrier
Bin Sai
Original Assignee
Enraf Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Enraf Bv filed Critical Enraf Bv
Priority to NL1034327A priority Critical patent/NL1034327C2/nl
Priority to CN200880114828.2A priority patent/CN101842670B/zh
Priority to EP08793817A priority patent/EP2188601A1/en
Priority to US12/676,428 priority patent/US8186214B2/en
Priority to PCT/NL2008/000196 priority patent/WO2009031884A1/en
Priority to CA2697931A priority patent/CA2697931C/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1034327C2 publication Critical patent/NL1034327C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01FMEASURING VOLUME, VOLUME FLOW, MASS FLOW OR LIQUID LEVEL; METERING BY VOLUME
    • G01F23/00Indicating or measuring liquid level or level of fluent solid material, e.g. indicating in terms of volume or indicating by means of an alarm
    • G01F23/22Indicating or measuring liquid level or level of fluent solid material, e.g. indicating in terms of volume or indicating by means of an alarm by measuring physical variables, other than linear dimensions, pressure or weight, dependent on the level to be measured, e.g. by difference of heat transfer of steam or water
    • G01F23/28Indicating or measuring liquid level or level of fluent solid material, e.g. indicating in terms of volume or indicating by means of an alarm by measuring physical variables, other than linear dimensions, pressure or weight, dependent on the level to be measured, e.g. by difference of heat transfer of steam or water by measuring the variations of parameters of electromagnetic or acoustic waves applied directly to the liquid or fluent solid material
    • G01F23/284Electromagnetic waves

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Measurement Of Levels Of Liquids Or Fluent Solid Materials (AREA)

Description

Korte aanduiding: Werkwijze en inrichting voor het binnen een bepaald meet- bereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radar-signalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radar-5 signalen.
BESCHRIJVING
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof in een 10 opslagtank met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen, omvattende de stappen van i) het in de tijd naar het vloeistofniveau uitstralen van radarsignalen; ii) het in de tijd ontvangen van door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen; 15 iii) het mede op basis van de uitgestraalde en ontvangen radarsignalen vaststellen van het niveau L.
De uitvinding heeft voorts betrekking op een inrichting voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof, tenminste omvattende een boven de vloeistof opgestelde radarantenne voor het 20 uitstralen van radarsignalen naar de vloeistof en het ontvangen van door het oppervlak van de vloeistof gereflecteerde radarsignalen, alsmede middelen voor het vaststellen van het vloeistofniveau L op basis van de uitgestraalde en gereflecteerde radarsignalen.
Radar (Radio Detection And Ranging) wordt breed toegepast voor 25 contactloze afstandsbepalingen. Een zeer bekend principe is de tijdsverschil-methode. Hierbij zendt een radarantenne een radarsignaal uit dat op een voorwerp, bijvoorbeeld een vloeistofniveau invalt. Het voorwerp reflecteert een gedeelte van het uitgezonden radarsignaai/golf terug in de richting van de radarantenne, die het gereflecteerde radarsignaal/golf ontvangt.
30 Hoewel het mogelijk is om zowel voor het uitgestraalde radarsignaal als voor het gereflecteerde radarsignaal aparte radarantennes te gebruiken is het gebruikelijk om voor zowel het uitstralen als ontvangen dezelfde radarantenne te gebruiken. Het radarsysteem meet het tijdsverschil At tussen het uitgezonden en ontvangen radarsignaal. Als de snelheid van het uitgezonden radarsignaal bekend is 1034327 2 kan eenvoudig met geschikte meetmiddelen de afstand ten opzichte van het oppervlak van de vloeistof worden vastgesteld.
Een inrichting volgens bovengenoemde aanhef dat gebruikt maakt van bovengenoemd meetprincipe wordt veel gebruikt om met behulp van 5 radarsignalen het niveau van een vloeistof, bijvoorbeeld water of olie nauwkeurig vast te stellen in een opslagtank in de procesindustrie of in een olieraffinaderij. De gebruikte radarsignalen zijn daarbij veelal gepulste radarsignalen.
Een andere in de industrie veelvuldig gebruikte meetmethode is gebaseerd op het vaststellen van de verschilfrequentie tussen uitgezonden en 10 ontvangen radarsignalen.
Nog een andere veel nauwkeuriger meetmethode is gebaseerd op het faseverschil tussen uitgezonden en ontvangen radarsignalen, waarbij na (ijking tegen een referentie-waarde) tevens het geheel aantal golflengtes dat de radargolven hebben afgelegd (de ‘wrapping factor’ k) bekend is. Voor deze berekenings-15 methode geldt dat het niveau bij een fluctuatie van meer dan een kwart golflengte tussen twee opeenvolgende metingen niet meer uniek bepaald kan worden en het meetresultaat derhalve niet meer betrouwbaar is. Door deze onbetrouwbaarheid en de onzekerheid van het gemeten faseverschil, kan geen eenduidige en betrouwbare waarde worden vastgesteld van het daadwerkelijke niveau van de vloeistof, als dit 20 niveau sterk of snel fluctueert.
De werkwijze overeenkomstig de uitvinding beoogt bovengenoemde bezwaar te ondervangen en een meer nauwkeurig meetprincipe te introduceren, die met de genoemde onvoorziene fluctuaties in het vloeistofniveau rekening houdt.
Overeenkomstig de uitvinding wordt de werkwijze hiertoe verder 25 gekenmerkt de stappen iv) het simultaan uitvoeren van stap iii) aan de hand van twee verschillende berekeningsmethodieken, waarbij de eerste berekeningsmethodiek een meetwaarde L1 van het niveau L genereert met een eerste onnauwkeurigheid Δγ, en de tweede 30 berekeningsmethodiek een meetwaarde L2 van het niveau L genereert met een tweede onnauwkeurigheid Δγ2 en waarbij de eerste berekeningsmethodiek gevoeliger is voor systematische afwijkingen dan de tweede berekeningsmethodiek en de tweede berekeningsmethodiek gevoeliger is voor grote fluctuaties in het vloeistofniveau L dan de eerste 3 berekeningsmethodiek, alsmede v) het in de tijd analyseren van fluctuaties in het vloeistofniveau L en vi) het in afhankelijkheid van de in stap v) geconstateerde fluctuaties in het vloeistofniveau L toepassen c.q. benutten van de eerste dan wel tweede 5 berekenings-methodiek voor het vaststellen van het niveau L.
Op deze wijze kan bij een onverhoopte verstoring in het vloeistofniveau eenvoudig overgeschakeld worden naar een meetmethodiek met een andere onnauwkeurigheid, waardoor voorkomen wordt dat met de eerder gehanteerde meetmethodiek mogelijke incorrecte meetwaarden worden afgegeven. 10 Door de overschakeling naar een andere meetmethode kan de algehele nauwkeurigheid van het meetsysteem, zoals gemonteerd op de opslagtank worden gewaarborgd ten behoeve van min of meer nauwkeurige niveaumetingen.
Meer specifiek wordt de werkwijze overeenkomstig de uitvinding gekenmerkt, doordat de eerste berekeningsmethodiek gebruik maakt van het 15 vaststellen van het tijdsverschil At tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L1 van het niveau L. Bij een andere uitvoeringsvorm maakt de eerste berekeningsmethodiek gebruik van het vaststellen van de verschilfrequentie Af tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en berekent op basis hiervan de meetwaarde L1 van 20 het niveau L, terwijl bij nog een andere uitvoeringsvorm de eerste berekeningsmethodiek gebruik maakt van het vaststellen van een reeks van faseverschillen Acp tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen, waarna op basis hiervan de meetwaarde L1 van het niveau L wordt berekend.
De bovenvermelde meetmethodieken voldoen in de praktijk, doch 25 zijn gevoelig voor bijvoorbeeld interferentie van radarsignalen in de opslagtank als gevolg van reflecties.
Overeenkomstig de uitvinding wordt de werkwijze verder gekenmerkt, doordat de tweede berekeningsmethodiek gebruik maakt van het vaststellen van het faseverschil Δφ tussen uitgezonden en ontvangen radarsignalen, 30 alsmede het geheel aantal golflengtes Λ, dat de radargolven hebben afgelegd, zijnde de ‘wrapping factor’ k en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L2 van het niveau L.
In een functionele uitvoeringsvorm van de werkwijze, wordt deze verder gekenmerkt, doordat ten behoeve het in stap vi) vaststellen of de eerste dan 4 wel de tweede berekeningsmethodiek moet worden toegepast stap v) de deelstappen omvat van v-1) het berekenen van het faseverschil Δψ (met ψ=Δφ) tussen opeenvolgende metingen en 5 v-2) het vergelijken van dit berekende faseverschil Δψ,,, met een vooraf bepaalde maximaal toegestane waarde Δψ„,3χ.
Daarbij geldt in het bijzonder, dat indien Δψπ,>Δψπ18χ, de eerste berekeningsmethodiek voor het vaststellen van het niveau L wordt toegepast, terwijl indien Δψπ,<Δψπ13χ, de tweede berekeningsmethodiek voor het vaststellen van het 10 niveau L wordt toegepast, waarbij voor het uniek berekenen van de meetwaarde L2 met de tweede onnauwkeurigheid Δγ2 de meetresultaten van de tweede berekeningsmethodiek worden herijkt aan de eerste berekeningsmethodiek.
Zodoende kan naar wens de meetmethode en de meetinrichting dusdanig worden ingesteld dat, afhankelijk van verstoringen in het niveau, 15 overgeschakeld wordt naar een andere meetmethode met een slechtere of juist betere onnauwkeurigheid. Hierdoor kan de performance van de meetinrichting in de opslagtank naar wens worden ingesteld om het vloeistofniveau met een grote of kleine onnauwkeurigheid te bepalen.
Bij een verdere verbijzondering van de werkwijze overeenkomstig 20 de uitvinding wordt deze gekenmerkt, doordat voorafgaand aan de stappen i)-vi) over tenminste een deel van het meetbereik zonder heftige fluctuaties in het vloeistofniveau voor elke waarde van het niveau L het maximale en het minimale verschil tussen de met de eerste en tweede berekeningsmethodiek gegenereerde meetwaarden L1 en L2 wordt vastgesteld en in een tabel wordt opgeslagen.
25 Daarbij kan tenminste het deel van het meetbereik zijn opgedeeld in uit één of meer deelbereiken van geschikt gekozen omvang.
Meer specifiek dient overeenkomstig de uitvinding voor het correct herijken van de meetresultaten van de tweede berekeningsmethodiek aan de eerste berekeningsmethodiek, voor tenminste één deelbereik met de eerste berekenings-30 methodiek opeenvolgende meetwaarden L1 worden gegenereerd en aan de hand van de bijbehorende in de tabel opgeslagen minimale en maximale verschilwaarden tussen de meetwaarden L1 en L2 een unieke waarde van de ‘wrapping factor’ k worden bepaald.
Met deze techniekstappen wordt vastgesteld wanneer de meet- 5 methodiek c.q. de meetinrichting dient terug te keren van de ene meetsystematiek met de grote onnauwkeurigheid naar de tweede meetsystematiek met de kleinere onnauwkeurigheid. Aldus kan effectief voor elke waarde van het niveau L in het meetbereik een ijkpunt worden vastgesteld, op basis waarvan de meetmethode kan 5 afleiden op welke wijze de niveaumeting bij de overgang van de ene meetsystematiek naar de andere meetsystematiek dient te worden gecontinueerd.
De inrichting voor het overeenkomstig de uitvinding binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof, omvat tenminste een boven de vloeistof opgestelde radarantenne voor het uitstralen van 10 radarsignalen naar de vloeistof en het ontvangen van door het oppervlak van de vloeistof gereflecteerde radarsignalen, alsmede middelen voor het vaststellen van het vloeistofniveau L op basis van de uitgestraalde en gereflecteerde radarsignalen. Overeenkomstig de uitvinding zijn de vaststellingsmiddelen ingericht voor het simultaan uitvoeren van twee verschillende berekeningsmethodieken voor het 15 genereren van een meetwaarde L1 met een eerste onnauwkeurigheid Ar, en een meetwaarde L2 met een tweede onnauwkeurigheid Δγ2, alsmede van het in de tijd analyseren van fluctuaties in het vloeistofniveau L en het in afhankelijkheid van de geconstateerde fluctuaties toepassen c.q. benutten van de eerste dan wel tweede berekeningsmethodiek voor het vaststellen van het niveau L.
20 Meer specifiek zijn voor het toepassen van de eerste berekenings methodiek de vaststellingsmiddelen ingericht in het vaststellen van het tijdsverschil At tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L1 van het niveau L.
Voorts zijn bij een verdere uitvoeringsvorm van de inrichting 25 overeenkomstig de uitvinding de vaststellingsmiddelen voor het toepassen van de eerste berekeningsmethodiek ingericht in het vaststellen van de verschilfrequentie Af tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L1 van het niveau L.
Anderzijds kunnen de vaststellingsmiddelen bij een . verdere 30 uitvoeringsvorm van de inrichting overeenkomstig de uitvinding voor het toepassen van de eerste berekeningsmethodiek zijn ingericht in het vaststellen van een reeks van faseverschillen Acp tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L1 van het niveau L.
De bovenvermelde meetmethodieken voldoen in de praktijk, doch 6 zijn gevoelig voor bijvoorbeeld interferentie van radarsignalen in de opslagtank als gevolg van reflecties.
Daartoe kunnen overeenkomstig de uitvinding voor het toepassen van de tweede berekeningsmethodiek de vaststellingsmiddelen verder zijn ingericht 5 in het vaststellen van het faseverschil Δφ tussen uitgezonden en ontvangen radarsignalen, alsmede het geheel aantal golflengtes λ, dat de radargolven hebben afgelegd, zijnde de 'wrapping factor’ k en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L2 van het niveau L, waarbij ten behoeve het door de vaststellingsmiddelen vaststellen of de eerste dan wel de tweede berekenings-10 methodiek moet worden toegepast de vaststellingsmiddelen zijn ingericht in het berekenen van het faseverschil Δψ tussen opeenvolgende metingen en het vergelijken van dit berekende faseverschil Aijjm met een vooraf bepaalde maximaal toegestane waarde Aiymax.
De werkwijze en inrichting overeenkomstig de uitvinding zullen nu 15 aan de hand van tekeningen nader worden toegelicht.
Zoals hierboven toegelicht heeft de uitvinding betrekking op een methodiek voor het op een betrouwbare en zeer nauwkeurige wijze vaststellen van het niveau van een vloeistof. De methodiek maakt gebruik van radarsignalen voor het vaststellen van het niveau van een product opgeslagen bijvoorbeeld in een 20 opslagtank waarbij de meet-methodiek niet verstoord wordt door allerlei obstakels of onderdelen in de tank.
Een bekend principe voor een niveaumeting is gebruik te maken van gepulste radarsignalen. In Figuur 1 wordt schematisch een inrichting voor het vaststellen van het niveau van de vloeistof in een tank volgens dit bekende 25 meetprincipe getoond. De inrichting 10 is opgesteld boven in een tank 1, welke is opgebouwd uit wanden 1a, een dak 1b en bodem 1c. De hoogte van de tank 1 wordt aangeduid met de letter H.
In de tank 1 is een hoeveelheid vloeistof 2 opgenomen waar de hoogte van het vloeistofniveau 3 aangeduid wordt met de letter L.
30 De inrichting 10 bezit ten minste één radarantenne 12 voorzien van een uitstraalvlak 11 voor het in de richting van het vloeistofniveau 3 uitzenden van een radarsignaal 4a. Het radarsignaal 4a wordt gedeeltelijk door het vloeistofoppervlak 3 gereflecteerd en het gereflecteerde radarsignaal 4b wordt wederom door de radarantenne 12 opgevangen. Uiteraard is het ook mogelijk om 7 een afzonderlijke antenne voor het uitzenden van de radarsignalen naar het oppervlak en een afzonderlijke ontvanger voor het opvangen van de gereflecteerde radarsignalen in te zetten.
De inrichting 10 overeenkomstig de stand van de techniek is tevens 5 voorzien van middelen 13 voor het vaststellen van het vloeistofniveau 3 (L) op basis van het uitgestraalde radarsignaal 4a en het gereflecteerde radarsignaal 4b, waarbij het meetsysteem gebaseerd is op het vaststellen van het tijdsverschil At tussen de uitgezonden en de ontvangen signaalpuls. Omdat de snelheid van het radarsignaal bekend is kan de afstand tot aan het meetobject of hier het niveau worden bepaald 10 door: L = H - h = VS.v.At (1) waarbij H = de hoogte van de tank [m] 15 L = de afstand tussen de radarantenne en het vloeistofniveau [m] h = de hoogte van het vloeistofniveau [m] v = de voortplantingssnelheid van de radargolven door het medium [m/sec]
At = het tijdsverschil tussen het uitgestraalde radarsignaal en het gereflecteerde radarsignaal [sec] 20 Een niveaumeting gebaseerd op gepulste radarsignalen bezit als nadeel dat de tijdmeting tussen het uitgezonden en het ontvangen radarsignaal zeer hoog moet zijn. Een onnauwkeurige tijdmeting resulteert onherroepelijk ook in een onnauwkeurige niveaumeting. De meting onder gebruikmaking van gepulste radarsignalen is onder andere afhankelijk van de pulsvorm van het radarsignaal en 25 mogelijk ook van de pulsamplitude. Daarnaast wordt deze methodiek verstoord door reflecties van het radarsignaal door andere objecten dan het oppervlak van de vloeistof.
Een uitgebreidere, eveneens bekende methodiek maakt gebruik van frequentie-modulatie (Frequency-Modulation Continuous-Wave radar), waarbij 30 de frequentie van het radarsignaal in de tijd verandert. Het signaal kan bijvoorbeeld een driehoeksvorm bezitten zoals weergegeven in Figuur 2. Als gevolg van de tijdvertraging, die veroorzaakt wordt door de af te leggen afstand tussen de antenne en het doeloppervlak, bestaat tussen het uitgezonden radarsignaal 4a en het gereflecteerd radarsignaal 4b een frequentie-verschil fbeat. Dit frequentie-verschil 8 fbeat vormt de basis voor het vaststellen van de niveau-afstand L.
De FMCW-techniek bezit niet de nadelen van de gepulste radarmeting, echter wel een aantal andere significante nadelen. Allereerst worden strenge eisen gesteld aan de stabiliteit van de helling van de frequentie-’sweep’, die 5 in hoge mate constant dient te zijn. Ten tweede is het moeilijk om de hoge lineariteit van de ‘sweep’-vorm te handhaven en is zo doende de middenfrequentie van de frequentieband onduidelijk. Ten derde is de berekeningsmethodiek van het exacte midden van de beatfrequentie zeer gevoelig voor interferenties door reflecties (in Figuur 1 aangeduid met referentie-cijfer 4') veroorzaakt door obstakels, zoals tank-10 menginrichtingen (in Figuur 1 aangeduid met referentie-cijfer 5 en voorzien van roerelementen 5a), de tankbodem (1c), de tankwand (1a), ladders, warmtewisselaars, etc. en dit kan zodoende tot fouten van enkele centimeters leiden.
Met andere woorden de FMCW-techniek is zeer gevoelig voor zogenoemde systematische afwijkingen, maar minder gevoelig voor sterke 15 fluctuaties in het vloeistofniveau L.
Een alternatieve, eveneens bekende meettechniek wordt aangeduid met Stepped-Frequency Continuous-Wave (SF-CW). De SF-CW radarmethodiek zendt en ontvangt een serie sinusvormige signalen bij discrete frequenties, die de frequentieband vullen. Tussen de uitgezonden en ontvangen signalen wordt het 20 fase-verschil Δφ, vastgesteld, welke waarde de basis vormt voor het vaststellen van de niveau-afstand L.
Dit daadwerkelijke fase-verschil Δφ, kan niet direct gemeten worden met behulp van een radarinstrument, mede als gevolg van de fase-onduidelijkheid 2tt. Het gemeten faseverschil wordt als Δφ* weergegeven. Het fase-signaal wordt 25 gemeten en weergegeven als een sinussignaal, gelijk cos(A<p*) of sin(A<pw). Daar geldt dat: sin(Aip) = sin(A<p+2kTT) met k een geheel golfgetal. Door de onbekendheid met de exacte waarde k wordt ook de meting onnauwkeurig. De factor k wordt de zg. ‘wrapping factor’ genoemd en resulteert in een fase-onduidelijkheid in ‘wrapped phase' Δφ*.
30 Bij op RADAR gebaseerde niveau-meetinrichtingen, die overwegend in de frequentie-bandbreedte van 8-12.5 Ghz (de X-band) werken, komt een frequentie van 10GHz overeen met een golflengte λ gelijk aan 30 mm in vacuüm. Indien onbedoeld als gevolg van grote niveau-fluctuaties de 'wrapping factor’ k met 1 verandert, komt dat overeen met een afstandverandering van 15 mm, 9 maar is de niveau-meting niet langer nauwkeurig. Voor een nauwkeurige meting van de niveauafstand L is derhalve de 'wrapping factor’ k van groot belang.
De SF-CW radarmethodiek ondervangt de dubbelzinnigheid in de fase door het faseverschil te meten op een aantal verschillende frequenties. Op 5 deze wijze is de SF-CW techniek minder gevoelig voor sterke fluctuaties in het vloeistofniveau L, maar tegelijkertijd ontstaat daardoor een grotere gevoeligheid voor systematische afwijkingen, zoals beschreven bij de FMCW techniek.
De methodiek overeenkomstig de uitvinding maakt echter gebruik van de dubbelzinnige fase-meting en probeert de meetfout als gevolg van grote 10 niveau-fluctuaties - al dan niet tijdelijk - te neutraliseren. Het is echter wenselijk om de niveaumeting in de opslagtank met een meetmethodiek uit te voeren, welke beschikt over een geringe meetonnauwkeurigheid. Echter de hiervoor nauwkeurige fase-gebaseerde methodiek, die door zijn gevoelige werkingsgebied weliswaar nauwkeurige niveaumetingen oplevert, kan bij verstoring in het vloeistof-niveau 15 sneller buiten het werkingsgebied geraken, waardoor de referentie van de meetmethodiek (de 'wrapping factor’ k van de fasemeting) zoek raakt.
Bij de fasemeting bestaat het gevaar dat, onder invloed van fluctuaties in de niveaumeting, de meting één hele golflengte verspringt wat bij een frequentie van 10 Ghz overeenkomt met een afstand van de ring van ongeveer 15 20 mm. Een dergelijke meetfout is voor een nauwkeurig bedoelde meetmethodiek ongewenst, daar dit zijn performance aantast. Een en ander wordt getoond in de figuren 3 en 4, waarbij figuur 3 de verdeling toont van faseverschillen bij een niveaumeting onder normale omstandigheden. Bij een weinig verstoord niveau van de vloeistof in de opslagtank vormt deze derhalve een voldoende vlak reflecterend 25 oppervlak voor de uitgezonden radarsignalen, zodat met behulp van de fasemeting een duidelijke signaalpiek wordt geconstateerd in het gereflecteerde radarsignaal.
De enkele, smalle piek in de grafiek in figuur 3 geeft aan dat er geen of nauwelijks verstoringen zijn in het vloeistofniveau en representeert derhalve normale bedrijfsomstandigheden (in de opslagtank). Zodoende kan met een 30 fasemeetmethodiek en met een grote betrouwbaarheid op een nauwkeurige wijze (met de correcte ‘wrapping factor’ k en een kleine onnauwkeurigheid Ar) het vloeistofniveau in de opslagtank worden vastgesteld.
In figuur 4 daarentegen worden de faseverschillen getoond als het vloeistofniveau wordt verstoord door fluctuaties. Zodoende vormt het verstoorde 10 vloeistofniveau geen nagenoeg egaal reflectievlak voor de uitgezonden radar-signalen. Deze verstoringen kunnen bijvoorbeeld een snel dalend of snel stijgend vloeistofniveau zijn bij het gedeeltelijk leeg laten lopen dan wel het vullen van de opslagtank. Dergelijke grote fluctuaties maken het onmogelijk om met de 5 nauwkeurige fasemethodiek voldoende nauwkeurig het daadwerkelijke vloeistofniveau L vast te stellen.
Het mag duidelijk zijn dat bij snel fluctuerende vloeistofniveau’s de elkaar cumulerende fouten zeer groot kunnen worden, zeker als de ‘wrapping factor’ k niet langer eenduidig is vast te stellen.
10 Door de fluctuaties zullen de meetresultaten al gauw buiten het meetbereik geraken, waardoor de samenhang tussen de meetsignalen en het daadwerkelijke vloeistofniveau verloren raakt. In figuur 4 resulteren deze fluctuaties in een piek met een grotere spreiding (lees: een brede piek), zodat het niet ondubbelzinnig is vast te stellen wat de daadwerkelijke hoogte is van het 15 vloeistofniveau L in de opslagtank.
De meetmethodiek en meetinrichting overeenkomstig de uitvinding benutten de waargenomen fluctuaties in het vloeistofniveau door in een dergelijke situatie over te schakelen naar een meetmethodiek met een andere hogere onnauwkeurigheid dan de gewoonlijk gehanteerde nauwkeurige fase-meetmethodiek. 20 Hiertoe worden, overeenkomstig de werkwijze simultaan de niveaumeting L uitgevoerd aan de hand van twee verschillende berekenings-methodieken, waarbij de eerste berekeningsmethodiek een meetwaarde L1 van het niveau L genereert met een eerste onnauwkeurigheid Ar, en de tweede berekeningsmethodiek een meetwaarde L2 van het niveau L genereert met een tweede onnauwkeurigheid Δγ2. 25 Zoals reeds hiervoor toegelicht is de eerste berekeningsmethodiek gevoeliger voor systematische afwijkingen dan de tweede berekeningsmethodiek en is de tweede berekenings-methodiek gevoeliger voor grote fluctuaties in het vloeistofniveau L dan de eerste berekeningsmethodiek.
Tevens wordt overeenkomstig de uitvinding fluctuaties in het 30 vloeistofniveau L in de tijd geanalyseerd in afhankelijkheid van deze geconstateerde fluctuaties in het vloeistofniveau L door het meetsysteem beslist welke van de eerste dan wel tweede berekeningsmethodiek wordt benut voor het vaststellen van het niveau L. Met andere woorden, de meetmethodiek wordt tijdelijk onnauwkeurig dan wanneer de meetmethodiek die onder normale omstandigheden zou worden 11 uitgevoerd, op het moment dat er significante fluctuaties in het vloeistofniveau worden geconstateerd.
Op het moment dat de meting onder normale omstandigheden buiten het werkingsgebied dreigt te geraken, bijvoorbeeld als gevolg van grote 5 fluctuaties in het niveau, zoals bij turbulente omstandigheden als onweer, of bij snelle verpompingen van de vloeistof in of uit de opslagtank, wordt de werkwijze en dientengevolge ook de meetinrichting overgeschakeld naar de meer traditionele niveaumeting volgens meetmethodiek L1, waarbij alle met deze meetmethodiek verkregen meetresultaten van het vloeistofniveau een hogere (lees: slechtere) 10 meetonnauwkeurigheid bezitten.
Hiertoe wordt tussen opeenvolgende metingen het faseverschil Δψ berekend en vergeleken met een vooraf bepaalde maximaal toegestane fase-verschilwaarde Δψπ13Χ. Indien Δψπ,>Δψ„9Χ bijvoorbeeld als gevolg van grote niveau-fluctuaties zal de eerste berekeningsmethodiek (met de hogere onnauwkeurigheid 15 Δγ,) voor het vaststellen van het niveau L1 in de tank worden toegepast.
Op het moment dat de meetmethodiek c.q. de meetinrichting is omgeschakeld naar de meetsystematiek met een hogere onnauwkeurigheid (bijvoorbeeld een frequentie-meting) wordt, overeenkomstig de uitvinding, de verstoring in het vloeistofniveau verder bewaakt. Op het moment dat deze 20 fluctuaties zich weer binnen het werkingsgebied afspelen zal, overeenkomstig de uitvinding, de meetsystematiek en de meetinrichting overschakelen naar de eerdere gebruikte meetmethodiek met een lagere onnauwkeurigheid Δγ2.
Met andere woorden, ook in de minder nauwkeurigheid meettoestand waarin de meetmethodiek c.q. -inrichting zich dan bevindt, zal tussen 25 opeenvolgende metingen het faseverschil Δψ worden berekend en worden vergeleken met het vooraf bepaalde maximaal toegestane fase-verschilwaarde Δψπβχ. Indien wordt geconstateerd dat Δψ„<Δψπ13χ, bijvoorbeeld omdat de grote fluctuaties in het vloeistofniveau niet langer optreden (omdat de vloeistof in de tank niet langer turbulent is als gevolg van verpompingen etc. en tot rust is gekomen), zal 30 de meetmethodiek terugkeren naar de minder onnauwkeurige meettoestand en de tweede berekeningsmethodiek met de lagere onnauwkeurigheid Δγ2 voor het vaststellen van het niveau L toepassen.
Omdat echter door de eerder geconstateerde fluctuaties de exacte waarde van de ‘wrapping factor’ k niet langer bekend is, kan bij omschakeling naar 12 de tweede meer nauwkeurige berekeningsmethodiek niet meteen ondubbelzinnig het correcte, meer nauwkeurige vloeistofniveau L2 worden vastgesteld. Hierdoor is het noodzakelijk om voor het uniek berekenen van de meer nauwkeurige meetwaarde L2 met de tweede onnauwkeurigheid Δγ2 de meetresultaten van de 5 tweede berekenings-methodiek te herijken aan de eerste berekeningsmethodiek L1 met de eerste onnauwkeurigheid Δη.
Hiertoe wordt gebruikgemaakt van een zogenoemde vergelijkings-tabel, die tijdens het gebruik van de meetmethode dan wel de meetinrichting overeenkomstig de uitvinding, moet worden vastgesteld en waarvan een voorbeeld 10 in figuur 5 wordt getoond.
Deze vergelijkingstabel wordt automatisch opgesteld tijdens het voor het eerste in bedrijf stellen van de meetinrichting bij de betreffende opslagtank door de opslagtank of langzaam volledig te vullen met vloeistof, of langzaam leeg te laten stromen.
15 In beide situaties wordt over nagenoeg het hele meetbereik (dat eventueel kan zijn opgedeeld in deelbereiken of -segmenten van bijvoorbeeld 5 cm) of een gedeelte ervan voor elke waarde van het niveau L het maximale en het minimale verschil tussen de met de eerste en tweede berekeningsmethodiek gegenereerde meetwaarden L1 en L2 vastgesteld en deze in een tabel wordt 20 opgeslagen. Deze minimale en maximale verschilmetingen tussen L1 en L2 voor elk niveau L over het gehele meetbereik (bijvoorbeeld vanaf de bodem tot vlak onder de bovenrand van de opslagtank, zie figuur 1) vormen een foutenmarge-omhulling, welke zich langs de horizontale as van figuur 5 uitstrekt.
Eventueel kan tenminste het deel van het meetbereik zijn 25 opgedeeld in uit één of meer deelbereiken van geschikt gekozen omvang, bijvoorbeeld 5 cm. Bij radarsignalen van 10 GHz is een deelbereik van bijvoorbeeld 5 cm groot genoeg om tenminste een aantal golflengtes λ in te vangen, groot genoeg om de grootte van de tabel te begrenzen en klein genoeg om andere langzaam veranderende systematische foutenpatronen, bij voorbeeld als gevolg van 30 interferentie door reflectie van radarsignalen in de opslagtank, uit te sluiten.
Ten behoeve van een correcte herijking van de berekeningsmethodiek L2 aan de berekeningsmethodiek L1 wordt op basis van de in de vergelijkingstabel opgeslagen minimale en maximale verschilwaarden een unieke waarde van ‘wrapping factor’ k vastgesteld. Indien geen eenduidige waarde 13 vastgesteld kan worden, dan kan ten behoeve van de correcte ijking van de meetresultaten van de tweede berekeningsmethodiek 12 aan de eerste berekeningsmethodiek L1 voor tenminste één deelbereik met de eerste berekeningsmethodiek opeenvolgende meetwaarden L1 worden gegenereerd.
5 Vervolgens kan na het geheel doorlopen van het deelbereik de bijbehorende in de tabel opgeslagen minimale en maximale verschilwaarden tussen de meetwaarden L1 en L2 worden uitgelezen en op basis daarvan een unieke waarde van de ‘wrapping factor’ k worden vastgesteld. Op basis van de afgeleide ‘wrapping factor’ k kan de daadwerkelijke vloeistofhoogte L worden herleid met 10 behulp van de nauwkeurige meetmethodiek L2.
In de vergelijkingstabel van figuur 5 is van de bodem tot aan de antenne voor de nauwkeurige en minder nauwkeurige meetmethodieken de niveauhoogte vastgesteld, waarbij het meetbereik is onderverdeeld in segmenten van 5 cm. Voor elk segment is het minimale en het maximale verschil tussen de 15 minder nauwkeurige meetmethodieken en de nauwkeurige fasemeting vastgesteld.
Bij het toepassen van de meetmethodiek overeenkomstig de uitvinding met behulp van een meetinrichting overeenkomstig de uitvinding, kan indien wenselijk rekening worden gehouden met het feit dat de minder nauwkeurige meting L1 gevoelig is voor het Dopplereffect, waarvoor gecorrigeerd dient te 20 worden.
10343 27^1

Claims (20)

1. Werkwijze voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof in een opslagtank met behulp van naar het 5 vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen, omvattende de stappen van i) het in de tijd naar het vloeistofniveau uitstralen van radarsignalen; ii) het in de tijd ontvangen van door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen; 10 iii) het mede op basis van de uitgestraalde en ontvangen radarsignalen vaststellen van het niveau L, en waarbij de werkwijze verder gekenmerkt door de stappen iv) het simultaan uitvoeren van stap iii) aan de hand van twee verschillende berekeningsmethodieken, waarbij 15 de eerste berekeningsmethodiek een meetwaarde L1 van het niveau L genereert met een eerste onnauwkeurigheid Art en de tweede berekeningsmethodiek een meetwaarde L2 van het niveau L genereert met een tweede onnauwkeurigheid Ar2 en waarbij de eerste berekeningsmethodiek gevoeliger is voor systematische 20 afwijkingen dan de tweede berekeningsmethodiek en de tweede berekeningsmethodiek gevoeliger is voor grote fluctuaties in het vloeistofniveau L dan de eerste berekeningsmethodiek, alsmede v) het in de tijd analyseren van fluctuaties in het vloeistofniveau L en vi) het in afhankelijkheid van de in stap v) geconstateerde fluctuaties in 25 het vloeistofniveau L toepassen c.q. benutten van de eerste dan wel tweede berekenings-methodiek voor het vaststellen van het niveau L.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, verder gekenmerkt doordat de eerste berekeningsmethodiek gebruik maakt van het vaststellen van het tijdsverschil At tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan 30 berekenen van de meetwaarde L1 van het niveau L.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, verder gekenmerkt doordat de eerste berekeningsmethodiek gebruik maakt van het vaststellen van de verschilfrequentie Af tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L1 van het niveau L. 103 4 327A
4. Werkwijze volgens conclusie 1, verder gekenmerkt doordat de eerste berekeningsmethodiek gebruik maakt van het vaststellen van een reeks van faseverschillen Δφ tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L1 van het niveau L.
5. Werkwijze volgens één of meer van de voorgaande conclusies, verder gekenmerkt doordat de tweede berekeningsmethodiek gebruik maakt van het vaststellen van het faseverschil Δφ tussen uitgezonden en ontvangen radarsignalen, alsmede het geheel aantal golflengtes λ, dat de radargolven hebben afgelegd, zijnde de 'wrapping factor' k en het op basis hiervan berekenen van de 10 meetwaarde L2 van het niveau L.
6. Werkwijze volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat ten behoeve het in stap vi) vaststellen of de eerste dan wel de tweede berekeningsmethodiek moet worden toegepast stap v) de deelstappen omvat van v-1) het berekenen van het faseverschil Δψ (met ψ=Δφ) tussen 15 opeenvolgende metingen en v-2) het vergelijken van dit berekende faseverschil Avym met een vooraf bepaalde maximaal toegestane waarde Δψπ3Χ.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat indien Δψηι>Δψπ1ΒΧ, de eerste berekeningsmethodiek voor het vaststellen van het niveau L 20 wordt toegepast.
8. Werkwijze volgens conclusie 6 of 7, met het kenmerk, dat indien Δψπι<Δψπι8χ, de tweede berekeningsmethodiek voor het vaststellen van het niveau L wordt toegepast, waarbij voor het uniek berekenen van de meetwaarde L2 met de tweede onnauwkeurigheid Δγ2 de meetresultaten van de tweede berekenings- 25 methodiek worden herijkt aan de eerste berekeningsmethodiek.
9. Werkwijze volgens één of meer van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat voorafgaand aan de stappen i)-vi) tenminste over tenminste een deel van het meetbereik zonder heftige fluctuaties in het vloeistofniveau voor elke waarde van het niveau L het maximale en het minimale verschil tussen de met de 30 eerste en tweede berekeningsmethodiek gegenereerde meetwaarden L1 en L2 wordt vastgesteld en in een tabel wordt opgeslagen.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat tenminste het deel van het meetbereik is opgedeeld in uit één of meer deelbereiken van geschikt gekozen omvang.
11. Werkwijze volgens conclusie 9 of 10, met het kenmerk, dat voor het correct herijken van de meetresultaten van de tweede berekeningsmethodiek aan de eerste berekeningsmethodiek op basis van de in de tabel opgeslagen 5 minimale en maximale verschilwaarden een unieke waarde van 'wrapping factor’ k wordt vastgesteld.
12. Werkwijze volgens conclusies 10 of 11, met het kenmerk, dat voor het correct herijken van de meetresultaten van de tweede berekeningsmethodiek aan de eerste berekeningsmethodiek voor tenminste één deelbereik met de eerste 10 berekeningsmethodiek opeenvolgende meetwaarden L1 worden gegenereerd en na het geheel doorlopen van het deelbereik de bijbehorende in de tabel opgeslagen minimale en maximale verschilwaarden tussen de meetwaarden L1 en L2 worden uitgelezen en op basis daarvan een unieke waarde van de ‘wrapping factor’ k wordt vastgesteld.
13. Werkwijze volgens één of meer van de conclusies 1-12, verder gekenmerkt doordat de eerste onnauwkeurigheid Δγ1 kleiner is dan de tweede onnauwkeurigheid Ar2.
14. Werkwijze volgens één of meer van de conclusies 1-12, verder gekenmerkt doordat de eerste onnauwkeurigheid Ar, groter is dan de tweede 20 onnauwkeurigheid Ar2.
15. Inrichting voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof, tenminste omvattende een boven de vloeistof opgestelde radarantenne voor het uitstralen van radarsignalen naar de vloeistof en het ontvangen van door het oppervlak van de vloeistof gereflecteerde radarsignalen, 25 alsmede middelen voor het vaststellen van het vloeistofniveau L op basis van de uitgestraalde en gereflecteerde radarsignalen, met het kenmerk, dat de middelen zijn ingericht voor het simultaan uitvoeren van twee verschillende berekeningsmethodieken voor het genereren van een meetwaarde L1 met een eerste onnauwkeurigheid Ar, en een meetwaarde L2 met een tweede 30 onnauwkeurigheid Ar2, alsmede van het in de tijd analyseren van fluctuaties in het vloeistofniveau L en het in afhankelijkheid van de geconstateerde fluctuaties toepassen c.q. benutten van de eerste dan wel tweede berekeningsmethodiek voor het vaststellen van het niveau L.
16. Inrichting volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat voor het toepassen van de eerste berekeningsmethodiek de vaststellingsmiddelen zijn ingericht in het vaststellen van het tijdsverschil At tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L1 5 van het niveau L.
17. Inrichting volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat voor het toepassen van de eerste berekeningsmethodiek de vaststellingsmiddelen zijn ingericht in het vaststellen van de verschilfrequentie Af tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L1 10 van het niveau L.
18. Inrichting volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat voor het toepassen van de eerste berekeningsmethodiek de vaststellingsmiddelen zijn ingericht in het vaststellen van een reeks van faseverschillen Δφ tussen de uitgezonden en de ontvangen radarsignalen en het op basis hiervan berekenen van 15 de meetwaarde L1 van het niveau L.
19. Inrichting volgens één of meer van de conclusies 15-18, met het kenmerk, dat voor het toepassen van de tweede berekeningsmethodiek de vaststellingsmiddelen zijn ingericht in het vaststellen van het faseverschil Δφ tussen uitgezonden en ontvangen radarsignalen, alsmede het geheel aantal golflengtes λ, 20 dat de radargolven hebben afgelegd, zijnde de ‘wrapping factor’ k en het op basis hiervan berekenen van de meetwaarde L2 van het niveau L.
20. Inrichting volgens conclusie 19, met het kenmerk, dat ten behoeve het door de vaststellingsmiddelen vaststellen of de eerste dan wel de tweede berekeningsmethodiek moet worden toegepast de vaststellingsmiddelen zijn 25 ingericht in het berekenen van het faseverschil Δψ tussen opeenvolgende metingen en het vergelijken van dit berekende faseverschil Δψ™ met een vooraf bepaalde maximaal toegestane waarde Δψπ13Χ. 30 103 4 3 2 7,ύ
NL1034327A 2007-09-04 2007-09-04 Werkwijze en inrichting voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen. NL1034327C2 (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1034327A NL1034327C2 (nl) 2007-09-04 2007-09-04 Werkwijze en inrichting voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen.
CN200880114828.2A CN101842670B (zh) 2007-09-04 2008-09-01 用于确定在指定测量范围内的液体水平l的方法和装置
EP08793817A EP2188601A1 (en) 2007-09-04 2008-09-01 Method and device for determining the level l of a liquid within a specified measuring range by means of radar signals transmitted to the liquid surface and radar signals reflected from the liquid surface
US12/676,428 US8186214B2 (en) 2007-09-04 2008-09-01 Method and device for determining the level L of a liquid within a specified measuring range by means of radar signals transmitted to the liquid surface and radar signals reflected from the liquid surface
PCT/NL2008/000196 WO2009031884A1 (en) 2007-09-04 2008-09-01 Method and device for determining the level l of a liquid within a specified measuring range by means of radar signals transmitted to the liquid surface and radar signals reflected from the liquid surface
CA2697931A CA2697931C (en) 2007-09-04 2008-09-01 Method and device for determining the level l of a liquid within a specified measuring range by means of radar signals transmitted to the liquid surface and radar signals reflected from the liquid surface

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1034327A NL1034327C2 (nl) 2007-09-04 2007-09-04 Werkwijze en inrichting voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen.
NL1034327 2007-09-04

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1034327C2 true NL1034327C2 (nl) 2009-03-05

Family

ID=39284283

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1034327A NL1034327C2 (nl) 2007-09-04 2007-09-04 Werkwijze en inrichting voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US8186214B2 (nl)
EP (1) EP2188601A1 (nl)
CN (1) CN101842670B (nl)
CA (1) CA2697931C (nl)
NL (1) NL1034327C2 (nl)
WO (1) WO2009031884A1 (nl)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1031209C2 (nl) * 2006-02-22 2007-08-24 Enraf Bv Werkwijze en inrichting voor het nauwkeurig vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen.
US8224594B2 (en) * 2008-09-18 2012-07-17 Enraf B.V. Apparatus and method for dynamic peak detection, identification, and tracking in level gauging applications
US8271212B2 (en) * 2008-09-18 2012-09-18 Enraf B.V. Method for robust gauging accuracy for level gauges under mismatch and large opening effects in stillpipes and related apparatus
US8659472B2 (en) * 2008-09-18 2014-02-25 Enraf B.V. Method and apparatus for highly accurate higher frequency signal generation and related level gauge
US20120239302A1 (en) * 2009-11-04 2012-09-20 Noam Amir Apparatus and method for measuring liquid level in a well
US8098193B2 (en) 2009-11-05 2012-01-17 Honeywell International Inc. Digitally controlled UWB millimeter wave radar
US9513153B2 (en) 2010-12-30 2016-12-06 Rosemount Tank Radar Ab Radar level gauging using frequency modulated pulsed wave
DE102011007372B4 (de) 2011-04-14 2023-05-04 Endress+Hauser SE+Co. KG Kalibrations- und/oder Überwachungsverfahren für FMCW-Radar Füllstandsmessgeräte
US8854253B2 (en) * 2011-09-27 2014-10-07 Rosemount Tank Radar Ab Radar level gauging with detection of moving surface
DE102011089231A1 (de) 2011-12-20 2013-06-20 Endress + Hauser Gmbh + Co. Kg Verfahren und Messgerät zur Füllstandsmessung
US9046406B2 (en) 2012-04-11 2015-06-02 Honeywell International Inc. Advanced antenna protection for radars in level gauging and other applications
DE102013214324A1 (de) * 2013-07-22 2015-01-22 Vega Grieshaber Kg Radarfüllstandmessgerät mit einer Sicherheitseinrichtung
RU2557331C1 (ru) * 2014-04-08 2015-07-20 Николай Леонтьевич Бузинский Устройство определения дальности до водной поверхности
CA2950588A1 (en) * 2014-06-04 2015-12-10 Schlumberger Canada Limited Fluid condition monitoring using energized wave signals
US10180342B2 (en) * 2014-10-01 2019-01-15 Honeywell International Inc. Level finding using multiple search steps
US10436625B2 (en) * 2015-01-19 2019-10-08 University Of Florida Research Foundation, Inc. Interferometric doppler radar and method for wave and water level measurement
WO2017120675A1 (en) * 2016-01-13 2017-07-20 Transrail Innovation Inc. Device and method for measuring commodity volume in a rail tank car
US10634542B2 (en) * 2016-06-22 2020-04-28 Honeywell International Inc. Adaptive sync control in radar level sensors
JP6880850B2 (ja) * 2017-03-13 2021-06-02 富士通株式会社 測距装置,水位計測システム及び測距方法
EP3435043B1 (de) * 2017-07-25 2020-04-29 VEGA Grieshaber KG Radar-füllstandmessgerät, verfahren und programmelement zum betreiben eines radar-füllstandmessgeräts
CN109298423A (zh) * 2018-10-22 2019-02-01 南京信大气象科学技术研究院有限公司 一种基于连续波的测浪雷达
WO2020192893A1 (en) 2019-03-26 2020-10-01 Rosemount Tank Radar Ab Leakage detection system and method
CN111998913B (zh) * 2020-08-28 2022-12-09 厦门精益远达智能科技有限公司 一种基于开放空间的液位测量方法和装置以及设备

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0573034A2 (de) * 1992-06-03 1993-12-08 Endress + Hauser Gmbh + Co. Verfahren und Anordnung zur Abstandsmessung nach dem Impulslaufzeitprinzip
EP0887658A1 (en) * 1997-06-27 1998-12-30 Daimler-Benz Aerospace Aktiengesellschaft Radar level gauge
GB2342995A (en) * 1998-10-21 2000-04-26 Federal Ind Ind Group Inc Pulse-echo system for target location measurement
US20050052314A1 (en) * 2002-12-20 2005-03-10 Dietmar Spanke Fill level measuring device and method for fill level measurement using the travel time principle
DE102004061449A1 (de) * 2004-12-17 2006-06-22 Endress + Hauser Gmbh + Co. Kg Nach dem Laufzeitprinzip arbeitendes Füllstandsmessgerät und Verfahren zu dessen Inbetriebnahme

Family Cites Families (86)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3353104A (en) * 1963-10-02 1967-11-14 Ltv Electrosystems Inc Frequency synthesizer using fractional division by digital techniques within a phase-locked loop
US3217267A (en) * 1963-10-02 1965-11-09 Ling Temco Vought Inc Frequency synthesis using fractional division by digital techniques within a phase-locked loop
US3337814A (en) * 1966-08-23 1967-08-22 Collins Radio Co Phase comparator for use in frequency synthesizer phase locked loop
US3579281A (en) * 1969-06-04 1971-05-18 Sierra Research Corp Combining network providing compensated tuning voltage for varactor
US3789302A (en) * 1972-03-31 1974-01-29 Microwave Ass Inc Fm heterodyne transmitter
IT986172B (it) * 1973-06-18 1975-01-20 Fatme Spa Dispositivo di sincronizzazione automatica per un oscillatore in particolare per impianti di tele comunicazione
JPS513160A (nl) * 1974-06-25 1976-01-12 Matsushita Electric Ind Co Ltd
GB1444860A (en) * 1974-12-12 1976-08-04 Mullard Ltd Frequency synthesiser
US4000476A (en) * 1974-12-19 1976-12-28 Digital Communications Corporation Phase locked loop with circuit for preventing sidelock
US4072947A (en) * 1976-11-11 1978-02-07 Rca Corporation Monotonically ranging FM-CW radar signal processor
US4068199A (en) * 1976-12-23 1978-01-10 Gte Sylvania Incorporated Digital phase-locked loop frequency modulator
US4114110A (en) * 1977-12-01 1978-09-12 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Frequency synthesizer
DE2928487A1 (de) * 1979-07-14 1981-02-05 Philips Patentverwaltung Verfahren zur messung der relativen feuchte eines messgutes mit hilfe von mikrowellen im ghz-bereich
US4363030A (en) 1979-11-30 1982-12-07 Drexelbrook Engineering Company Fail-safe instrument system
JPS5843632A (ja) * 1981-09-01 1983-03-14 テクトロニツクス・インコ−ポレイテツド 位相固定回路
US4451930A (en) * 1982-08-02 1984-05-29 Motorola Inc. Phase-locked receiver with derived reference frequency
US4567448A (en) * 1982-08-05 1986-01-28 Epson Corporation Variable frequency oscillator
US4516084A (en) * 1983-02-18 1985-05-07 Rca Corporation Frequency synthesizer using an arithmetic frequency synthesizer and plural phase locked loops
US4675617A (en) * 1986-02-03 1987-06-23 Martin Kenneth W Stable voltage controlled oscillator
US4691176A (en) * 1986-03-17 1987-09-01 General Electric Company Adaptive carrier tracking circuit
US5210539A (en) * 1986-09-30 1993-05-11 The Boeing Company Linear frequency sweep synthesizer
GB8702804D0 (en) * 1987-02-07 1987-03-11 Schlumberger Electronics Uk Frequency response analysis
US4823399A (en) * 1987-07-30 1989-04-18 General Instrument Corporation Refined tuning of RF receiver with frequency-locked loop
US4800341A (en) * 1987-11-02 1989-01-24 Eaton Corporation Fast switching frequency synthesizer
JPH02109486A (ja) * 1988-10-19 1990-04-23 Matsushita Electric Ind Co Ltd 自動周波数切替装置
ATE96956T1 (de) * 1989-03-31 1993-11-15 Siemens Ag Verfahren zum synchronisieren der phase von taktsignalen zweier taktgeneratoren in kommunikationsnetzen.
US5027526A (en) * 1989-06-02 1991-07-02 Crane R Stephen Digital linear measuring device
EP0408983B1 (de) * 1989-07-20 1995-01-04 Siemens Aktiengesellschaft Frequenzsynthesizer
US4972160A (en) * 1989-12-07 1990-11-20 Northern Telecom Limited Phase-lock loop circuit with improved output signal jitter performance
US5036291A (en) * 1990-05-11 1991-07-30 General Instrument Corporation On channel agile FM demodulator
JPH0537435A (ja) * 1991-07-31 1993-02-12 Nec Corp Tdma方式に用いる局部発振周波数シンセサイザ
US5428361A (en) * 1993-08-06 1995-06-27 Rockwell International Corporation Large time-bandwidth chirp pulse generator
US5406842A (en) * 1993-10-07 1995-04-18 Motorola, Inc. Method and apparatus for material level measurement using stepped frequency microwave signals
US5446416A (en) * 1993-10-20 1995-08-29 Industrial Technology Research Institute Time acquisition system with dual-loop for independent frequency phase lock
CA2130871C (en) * 1993-11-05 1999-09-28 John M. Alder Method and apparatus for a phase-locked loop circuit with holdover mode
US5400253A (en) * 1993-11-26 1995-03-21 Southern Power, Inc. Automated statistical inventory reconcilation system for convenience stores and auto/truck service stations
GB9408189D0 (en) * 1994-04-25 1994-06-15 Interface Devices Distribution Fluid level detectors
US5442359A (en) * 1994-06-30 1995-08-15 Unisys Corporation Apparatus and method for mitigating range-doppler ambiguities in pulse-doppler radars
US5774089A (en) * 1996-03-15 1998-06-30 Deutsche Forschungsanstalt Fur Luft-Und Raumfahrt E.V. Method to resolve ambiguities in a phase measurement
DE29608551U1 (de) 1996-05-12 1996-07-25 Sailer Josef Meßvorrichtung mit absenkbarer Meßsonde, insbesondere für Grundwassermessungen
US5708424A (en) * 1996-08-19 1998-01-13 Orlando; Vincent Wireless remote fuel gauge
US5950487A (en) 1996-09-20 1999-09-14 Vista Research, Inc. Gauge for measuring liquid levels
US5734302A (en) * 1996-10-07 1998-03-31 Industrial Technology Research Institute DC frequency modulation circuit using two phase locked loops
FR2757639B1 (fr) * 1996-12-20 1999-03-26 Thomson Csf Radar de detection d'obstacles notamment pour vehicules automobiles
TWI249553B (en) * 1997-08-13 2006-02-21 Mitsui Chemicals Inc Curable rubber composition
US5994905A (en) * 1997-12-02 1999-11-30 Wavetek Corporation Frequency domain reflectometer and method of suppressing harmonics
DE59907134D1 (de) 1998-11-11 2003-10-30 Siemens Ag Verfahren zur detektion und korrektur von nichtlinearitäten hochfrequenter, spannungsgesteuerter oszillatoren
US6662649B1 (en) * 1999-03-19 2003-12-16 Simmons Sirvey Corporation Material level monitoring and reporting
US6374187B1 (en) * 1999-03-19 2002-04-16 Simmons Sirvey Corp. Underground storage tank monitoring system and method
US6114987A (en) 1999-05-29 2000-09-05 Sensor Technologies & Systems, Inc. Dual-loop linearizer for FM-CW radar
US6636575B1 (en) * 1999-08-05 2003-10-21 Koninklijke Philips Electronics N.V. Cascading PLL units for achieving rapid synchronization between digital communications systems
DE19952826C1 (de) * 1999-11-03 2001-04-12 Krohne Sa Zeitbasisgenerator
JP2001256666A (ja) * 2000-03-09 2001-09-21 Ricoh Co Ltd 光ピックアップ装置
DE10040180B4 (de) 2000-08-17 2007-07-26 Vega Grieshaber Kg Füllstand- oder Druckmesssensoren mit schmutzabweisenden und/oder selbstreinigenden Eigenschaften
DE10040943A1 (de) * 2000-08-21 2002-03-07 Endress Hauser Gmbh Co Vorrichtung zur Bestimmung des Füllstandes eines Füllguts in einem Behälter
US6650280B2 (en) * 2000-12-08 2003-11-18 The United States Of America As Represented By The Administrator Of The National Aeronautics And Space Administration Measurement system and method
US6671500B2 (en) * 2001-03-30 2003-12-30 Skyworks Solutions, Inc. Frequency plan
SE0202491D0 (sv) 2002-08-22 2002-08-22 Saab Marine Electronics System for level gauging and alarms
US6629458B1 (en) * 2002-09-24 2003-10-07 Saab Marine Electronics Ab Device in a level gauging system
AU2003294323A1 (en) * 2002-11-19 2004-06-15 Radatec, Inc. Method and system for calibration of a phase-based sensing system
GB0228731D0 (en) 2002-12-10 2003-01-15 Trw Ltd Frequency shift keying radar with ambiguity detection
US6774732B1 (en) * 2003-02-14 2004-08-10 Motorola, Inc. System and method for coarse tuning a phase locked loop (PLL) synthesizer using 2-PI slip detection
SE0300819D0 (sv) * 2003-03-21 2003-03-21 Saab Marine Electronics System and method in a radar level gauging system
US6876261B2 (en) * 2003-04-21 2005-04-05 Tektronix, Inc. Phase lock for synthesizer phase reference oscillator
US6762634B1 (en) * 2003-08-13 2004-07-13 Pericom Semiconductor Corp. Dual-loop PLL with DAC offset for frequency shift while maintaining input tracking
US7119738B2 (en) * 2004-03-01 2006-10-10 Symbol Technologies, Inc. Object location system and method using RFID
US7030761B2 (en) * 2004-03-16 2006-04-18 Symbol Technologies Multi-resolution object location system and method
US7135870B2 (en) * 2004-05-04 2006-11-14 Kam Controls Incorporated Device for determining the composition of a fluid mixture
US7319401B2 (en) * 2004-08-27 2008-01-15 Rosemount Tank Radar Ab Radar level gauge system with variable alarm limits
US7170412B2 (en) * 2004-08-31 2007-01-30 Symbol Technologies, Inc. Angle of position object location system and method
US7672835B2 (en) * 2004-12-24 2010-03-02 Casio Computer Co., Ltd. Voice analysis/synthesis apparatus and program
US7809171B2 (en) * 2005-01-10 2010-10-05 Battelle Memorial Institute Facial feature evaluation based on eye location
DE102005019095A1 (de) 2005-04-25 2006-10-26 Ott Messtechnik Gmbh & Co. Kg Längenmessgerät
NL1030317C2 (nl) 2005-10-31 2007-05-03 Enraf Bv Inrichting voor het met behulp van een radarantenne vaststellen van het niveau van een vloeistof, alsmede een dergelijke radarantenne.
EP1783517A1 (en) * 2005-11-04 2007-05-09 AGELLIS Group AB Multi-dimensional imaging method and apparatus
NL1031209C2 (nl) * 2006-02-22 2007-08-24 Enraf Bv Werkwijze en inrichting voor het nauwkeurig vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen.
CN100424481C (zh) * 2006-04-30 2008-10-08 天津菲特测控仪器有限公司 基于单晶体的高精度雷达差频时基产生方法和电路
WO2008006391A1 (de) * 2006-07-13 2008-01-17 Siemens Aktiengesellschaft Füllstandsmessumformer nach dem radarprinzip und diagnoseeinrichtung
NL1032192C2 (nl) 2006-07-18 2008-01-21 Enraf Bv Opslagtank voor een vloeistof.
IL181568A0 (en) 2007-02-26 2007-07-04 High Check Control Ltd Fluid measurement system
US7891229B2 (en) * 2008-05-13 2011-02-22 Enraf B.V. Method and apparatus for real-time calibration of a liquid storage tank level gauge
US8631696B2 (en) * 2008-08-12 2014-01-21 Enraf, B.V. Apparatus and method for monitoring tanks in an inventory management system
US8315825B2 (en) * 2008-09-18 2012-11-20 Enraf B.V. Method and apparatus for adaptively handling level measurements under unstable conditions
US8659472B2 (en) * 2008-09-18 2014-02-25 Enraf B.V. Method and apparatus for highly accurate higher frequency signal generation and related level gauge
US8271212B2 (en) * 2008-09-18 2012-09-18 Enraf B.V. Method for robust gauging accuracy for level gauges under mismatch and large opening effects in stillpipes and related apparatus
US8234084B2 (en) * 2009-03-17 2012-07-31 Enraf B.V. Apparatus and method for automatic gauge reading in an inventory control and management system

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0573034A2 (de) * 1992-06-03 1993-12-08 Endress + Hauser Gmbh + Co. Verfahren und Anordnung zur Abstandsmessung nach dem Impulslaufzeitprinzip
EP0887658A1 (en) * 1997-06-27 1998-12-30 Daimler-Benz Aerospace Aktiengesellschaft Radar level gauge
GB2342995A (en) * 1998-10-21 2000-04-26 Federal Ind Ind Group Inc Pulse-echo system for target location measurement
US20050052314A1 (en) * 2002-12-20 2005-03-10 Dietmar Spanke Fill level measuring device and method for fill level measurement using the travel time principle
DE102004061449A1 (de) * 2004-12-17 2006-06-22 Endress + Hauser Gmbh + Co. Kg Nach dem Laufzeitprinzip arbeitendes Füllstandsmessgerät und Verfahren zu dessen Inbetriebnahme

Non-Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
DATABASE INSPEC [online] THE INSTITUTION OF ELECTRICAL ENGINEERS, STEVENAGE, GB; 2006, SAI B ET AL: "Advanced high precision radar gauge for industrial applications", Database accession no. 9429069 *
PROCEEDINGS OF 2006 CIE INTERNATIONAL CONFERENCE ON RADAR 16-19 OCT. 2006 SHANGHAI, CHINA, vol. 1, 16 October 2006 (2006-10-16) - 19 October 2006 (2006-10-19), Proceedings of 2006 CIE International Conference on Radar (IEEE Cat. No.06TH8857) IEEE Piscataway, NJ, USA, pages 463 - 466 vol.1, XP002477789, ISBN: 0-7803-9582-4 *

Also Published As

Publication number Publication date
US20100175470A1 (en) 2010-07-15
WO2009031884A1 (en) 2009-03-12
CN101842670B (zh) 2014-01-29
US8186214B2 (en) 2012-05-29
CN101842670A (zh) 2010-09-22
CA2697931A1 (en) 2009-03-12
CA2697931C (en) 2016-10-11
EP2188601A1 (en) 2010-05-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1034327C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het binnen een bepaald meetbereik vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen.
NL1031209C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het nauwkeurig vaststellen van het niveau L van een vloeistof met behulp van naar het vloeistofniveau uitgestraalde radarsignalen en door het vloeistofniveau gereflecteerde radarsignalen.
US10036805B2 (en) Method and apparatus for detecting surrounding environment based on sensing signals of frequency-modulated continuous wave radar and continuous wave radar
US10914831B2 (en) FMCW radar sensor for motor vehicles
US20170089748A1 (en) Determining a Level and Flow Speed of a Medium
Vogt et al. Silo and tank vision: Applica? tions, challenges, and technical solutions for radar measurement of liquids and bulk solids in tanks and silos
US9746366B2 (en) Radar level gauging
US20080129582A1 (en) Tracking target method of radar with frequency modulation continuous wave
KR100891572B1 (ko) 레벨 게이지
CN110987121B (zh) 一种基于雷达的物位测量方法、装置、设备以及存储介质
CN110554210B (zh) 测量介质流速的方法
US20230314556A1 (en) Radar modulation method with a high distance resolution and little signal processing outlay
Dahl et al. Evaluation of Range Doppler Processing Algorithms for Tank Level Probing Radar
Scherr et al. Sweep time variation algorithm for high accuracy FMCW radar measurements
Wegner et al. Level measurement of low-permittivity material using an M-sequence UWB radar
Sai High precision self-adaptive radar gauging under clutter environments

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up