NL1033106C2 - Urineverwerkingseenheid en werkwijze. - Google Patents
Urineverwerkingseenheid en werkwijze. Download PDFInfo
- Publication number
- NL1033106C2 NL1033106C2 NL1033106A NL1033106A NL1033106C2 NL 1033106 C2 NL1033106 C2 NL 1033106C2 NL 1033106 A NL1033106 A NL 1033106A NL 1033106 A NL1033106 A NL 1033106A NL 1033106 C2 NL1033106 C2 NL 1033106C2
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- urine
- processing unit
- supplying
- unit according
- residue
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C02—TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
- C02F—TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
- C02F1/00—Treatment of water, waste water, or sewage
- C02F1/02—Treatment of water, waste water, or sewage by heating
- C02F1/04—Treatment of water, waste water, or sewage by heating by distillation or evaporation
- C02F1/048—Purification of waste water by evaporation
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B01—PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
- B01D—SEPARATION
- B01D1/00—Evaporating
- B01D1/14—Evaporating with heated gases or vapours or liquids in contact with the liquid
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Hydrology & Water Resources (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Environmental & Geological Engineering (AREA)
- Water Supply & Treatment (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Heat Treatment Of Water, Waste Water Or Sewage (AREA)
Description
Titel: Urineverwerkingseenheid en werkwijze
De uitvinding heeft betrekking op een urineverwerkingseenheid.
Urinoirs zijn normaliter aangesloten op een rioleringsstelsel, zodat de directe omgeving niet wordt belast met urine.
Het is echter bekend dat urine verantwoordelijk is voor een 5 significant deel van voor het milieu schadelijke stoffen, zoals fosfaten en ammoniak. Daarnaast vergt de verwerking van urine in het totale debiet van rioleringsstelsels kostbare apparatuur. Voorts komen ondanks het zuiveren van rioolwater ook andere ongewenste stoffen in het oppervlaktewater terecht, zoals sporen van hormonen en medicijnen.
10 De uitvinding beoogt een urineverwerkingseenheid waarbij bovengenoemde nadelen worden tegengegaan. In het bijzonder beoogt de uitvinding een urineverwerkingseenheid, waarbij de emissie van ammonia wordt gereduceerd. Daartoe omvat de urineverwerkingseenheid overeenkomstig de uitvinding een verdampingsruimte met een ingang voor 15 aanvoer van urine en een ingang voor aanvoer van een luchtstroom, waarbij de urineverwerkingseenheid voorts opnamemiddelen omvat voor het opnemen van het residu dat achterblijft na althans gedeeltelijke verdamping van in de verdampingsruimte aangevoerde urine.
Door urine aan te voeren in een verdampingsruimte en te voorzien 20 in een luchtstroom, waarbij een residu van de althans gedeeltelijk verdampte urine wordt opgevangen, is op eenvoudige doch doeltreffende wijze een verwerkingseenheid verkregen waarbij urine lokaal kan worden verwerkt, zodat de emissie van ammoniak praktisch geheel wordt voorkomen, aangezien de urine na het verlaten van het urinoir in de 25 verdampingsruimte stroomt, alwaar het door de luchtstroom gemakkelijk verdampt. Een ammonia vormend hydrolyseproces wordt dan beëindigd. Bij het verdampingsproces komt waterdamp vrij, terwijl het residu, 1033106 2 voornamelijk ureum, achterblijft in de opneemmiddelen van de eenheid. De chemisch structuur van ureum is zodanig dat het hydrolyseproces niet of nauwelijks plaatsvindt, zodat uit het residu praktisch geen ammonia wordt gevormd. Bijgevolg wordt de emissie van ammoniak aanzienlijk 5 gereduceerd.
Voorts blijven andere voor het oppervlaktewater schadelijke stoffen ook achter in het residu, zoals sporen hormonen en medicijnen, die aldus niet in oppervlaktezuiveringsinstallaties behoeven te worden verwijderd. Daarnaast kan bij gelijkblijvende kwaliteitseisen ten aanzien van te lozen 10 oppervlaktewater de verwerking van rioolwater eenvoudiger, goedkoper en sneller worden uitgevoerd.
Aangezien het residu van de urine slechts een fractie van de oorspronkelijke, niet verdampte hoeveelheid urine vormt, is een effectief scheidingsproces verkregen waarbij de hoeveelheid uiteindelijk na te 15 verwerken residu relatief zeer gering is. De vereiste opslagcapaciteit voor het residu is navenant relatief gering.
Daarnaast wordt door toepassing van de urineverwerkingseenheid stankoverlast beperkt, aangezien verse, dus praktisch reukloze urine wordt verwerkt tot een residu dat nagenoeg reukloos is. Voorts wordt de vorming 20 van een bacteriologisch proces tegengegaan of zelfs volledig beëindigd.
Opgemerkt wordt dat in de stand der techniek urinoirs bekend zijn waarvan de afvoer is aangesloten op een verzameltank die periodiek wordt geleegd. Hierbij wordt de vorming van ammoniak niet gereduceerd, aangezien de emissie van ammoniak een chemisch proces is dat spoedig na 25 de productie van de urine in werking treedt.
Bij voorkeur omvatten de opnamemiddelen een in de verdampingsruimte opgehangen doek. Het doek kan gemakkelijk periodiek worden vervangen, zodat de opslagcapaciteit van het residu optimaal kan worden benut. Bij voorkeur is het doek hydrofiel, zodat de urine onder 30 invloed van de zwaartekracht relatief traag neerwaarts stroomt en 3 ondertussen kan verdampen, waarbij slechts het residu achterblijft op het doek. In plaats van een doek kan uiteraard ook andere, bij voorkeur hydrofiele, opnamemiddelen worden toegepast, zoals een mat.
Voorts is de ingang voor aanvoer van een luchtstroom bij voorkeur 5 aangesloten op een luchtuitvoerkanaal van een luchtreguleringssysteem van een gebouw. Hierdoor wordt met voordeel gebruik gemaakt van bij een gebouw reeds beschikbaar relatief warme, tevens relatief droge lucht die gemakkelijk vocht kan opnemen. Door stromende in plaats van stilstaande lucht toe te passen in de verdampingsruimte is de verdampingsgraad van de 10 urine op voordelige wijze relatief hoog.
Op gemerkt wordt dat onder luchtreguleringssysteem een systeem wordt verstaan dat de luchtverversing in een gebouw, zoals een ziekenhuis, kantoor en dergelijke, verzorgt. Dergelijke systemen zijn ook bekend als gebouw- of luchtbeheersingssystemen, of HVAC systeem.
15 De ingang voor aan voer van een luchtstroom kan echter ook of tevens worden aangesloten op het rookafvoerkanaal van een verwarmingsinrichting van een gebouw, zodat gebruik kan worden gemaakt van of het algemeen nog warmere en nog drogere lucht, hetgeen het verdampingsproces nog verder bespoedigt.
20 Opgemerkt wordt dat onder verwarmingsinrichting een installatie in een gebouw wordt verstaan die is ingericht voor het verschaffen van warme lucht en/of warm water. Aangezien gedurende alle seizoenen van het jaar warm water beschikbaar is in relatief grote gebouwen, kan met het hele jaar door met voordeel gebruik worden gemaakt van warme 25 rookafvoergassen die worden geproduceerd door met name installaties die warm water produceren.
Door de opnamemiddelen voor het opvangen van het residu als grondstof te gebruiken voor de vervaardiging van kunstmest, is een praktisch ideale oplossing gevonden voor het verwerken van het 30 overgebleven residu dat voornamelijk uit ureum bestaat. Bij de productie 4 van kunstmest kan aldus gebruik worden gemaakt van natuurlijk en goedkoop te verkrijgen uitgangsmateriaal, als substituut voor inferieure, synthetische ureum. Voorts is uit experimenten is gebleken dat de in het residu aanwezige sporen hormonen en medicijnen door het organische 5 vermogen van grond kan worden geneutraliseerd, zodat ongewenste opname in oppervlaktewater wordt tegengegaan. Als alternatief kunnen de opnamemiddelen voor het opvangen van het residu worden verbrand of begraven.
Door gebruik te maken van opvangmateriaal dat is vervaardigd uit 10 een organisch materiaal kan het opvangmateriaal tezamen met het opgenomen residu integraal worden verwerkt, zonder vooraf een scheidingsstap te hoeven uitvoeren. Het organische materiaal verteert namelijk na het uitrijden van kunstmest op akker- en weidegronden.
Voorts heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor het 15 verwerken van urine.
Verdere voordelige uitvoeringsvormen van de uitvinding zijn weergegeven in de volgconclusies.
De uitvinding zal nader worden toegelicht aan de hand van een uitvoeringsvoorbeeld dat in de tekening is weergegeven. In de tekening 20 toont:
Fig. 1 een schematisch perspectivisch aanzicht van urineverwerkingseenheid overeenkomstig de uitvinding in gedeeltelijk opengewerkte toestand.
De figuur is slechts een schematische weergave van een 25 voorkeursuitvoeringen van de uitvinding.
Aldus toont Figuur 1 een schematisch perspectivisch aanzicht van een urineverwerkingseenheid 1 voor het verwerken van urine. De eenheid 1 heeft een verdampingsruimte 2 die wordt gevormd door wanden, een bodem 3A en een deksel 3B. De eenheid 1 heeft twee typen ingangen, namelijk een 5 ingang voor aanvoer van urine en een ingang voor aanvoer van een luchtstroom.
De ingang voor aanvoer van urine wordt gevormd door een meervoudig aantal instroomopeningen 5 in het deksel 3B. Boven het deksel 5 3B komt een inlaatpijp 6 uit die een uiteinde vormt van een aanvoerkanaal 7 dat in verbinding staat met de afvoer van een urinoir of een reeks urinoirs van een gebouw. Voorts is de bovenzijde van het deksel 3B hol gevormd, zodat uit de inlaatpijp 6 stromende urine via de instroomopening in de verdampingsruimte 2 kan stromen, zonder het deksel 3B te overstromen.
10 Uiteraard is de eenheid 1 bij voorkeur aan alle zijden geurdicht afgesloten, om onnodige stankoverlast tegen te gaan.
Bij voorkeur zijn de aangesloten urinoirs waterarm of waterloos uitgevoerd, zodat de hoeveelheid te verdampen water relatief gering is en de efficiëntie van het systeem toeneemt. In principe is het echter ook mogelijk 15 urinoirs toe te passen waarbij een overmaat van water bij het doorspoelen wordt toe gepast.
De ingang 8 voor aanvoer van een luchtstroom is aangesloten op een luchtuitvoerkanaal 9 van een (niet weergegeven) luchtregulerings-systeem of op een rookafvoerkanaal van een verwarmingseenheid van een 20 gebouw, zodat aanwezige warme, droge lucht wordt benut voor het verdampen van urine. Op deze wijze is een energetisch aantrekkelijk verdampingsproces verkregen. Aan een (niet getoonde) achterzijde van de eenheid 1 is een uitgang voor het afvoeren van de luchtstroom waarin waterdamp is opgenomen.
25 De eenheid 1 heeft voorts opnamemiddelen voor het opnemen van het residu dat achterblijft na althans gedeeltelijke verdamping van in de verdampingsruimte aangevoerde urine. De opnamemiddelen zijn uitgevoerd als een reeks hydrofiele, uit organisch materiaal vervaardigde doeken 10 die bij voorkeur juist onder het meervoudig aantal instroomopeningen 5 van het 30 deksel 3B zijn gepositioneerd.
6
Daarnaast heeft de eenheid 1 als optie een uitstroompijp 11 die is aangesloten op een overloop afvoer 12 voor afvoer van overtollige urine naar het riool, zodat ongewenste overstroming van de eenheid 1 wordt tegengegaan 5 Zoals getoond in Figuur 1 is de verdampingsruimte 2 opgedeeld in afzonderlijk functionerende modules 13, 14, 15 die zijn voorzien van een inlaatpijp 6 voor aanvoer van urine en een uitstroompijp 11. Door de eenheid 1 modulair te construeren is een eenheid 1 gemakkelijk uitbreidbaar, zodat de capaciteit ook na aanbouw gemakkelijk kan worden 10 gewijzigd. Daarnaast levert de modulaire aanpak bij onderhoud het bedrijfsmatige voordeel op dat de eenheid 1 kan blijven functioneren wanneer één module voor het onderhoud tijdelijk buiten gebruik is. Echter, indien gewenst kan de eenheid 1 ook als één afzonderlijke module worden gerealiseerd.
15 Overeenkomstig de uitvinding wordt periodiek een hoeveelheid water aan de aangevoerde urine toegevoegd. Hierdoor wordt vroegtijdige verzadiging van de doeken 10 tegengegaan, aangezien nog niet of slechts gedeeltelijk verdampte urine dan versneld neerwaarts stroomt een onder kristalvorming op een lager gelegen deel van de doeken 10 neerslaat.
20 Daarnaast wordt de geuremissie beperkt. Bovendien kan hierdoor de levensduur van de eenheid 1, alsmede de onderhoudsperiode worden verlengd. Vanzelfsprekend kan worden afgezien van het periodiek toevoegen van water aan de aangevoerde urine, bijvoorbeeld om verspilling van schaars water te voorkomen.
25 Voor het nog verder tegengaan van eventuele geuremissie kan de eenheid 1 worden voorzien van een gaswasser voor het reinigen van uitstromend lucht.
De uitvinding is niet beperkt tot het hier beschreven uitvoeringsvoorbeeld. Vele variaties zijn mogelijk.
7
Zo kan het aanvoerkanaal 7 van urine in verbinding staan met de afvoer van urinoirs in een reeks belendende gebouwen, in plaats van die in een enkel gebouw.
Voorts kan de ingang voor aanvoer van urine worden voorzien van 5 een gering aantal of slechts één instroomopening in plaats van een grote hoeveelheid meervoudig aantal instroomopeningen 5.
Ook kan de urineverwerkingseenheid 1 worden aangesloten op een afvoer van een zogenaamde no-mix toilet of een meervoudig aantal no-mix toiletten waarbij urine enerzijds en fecaliën, toiletpapier en water 10 anderzijds gescheiden wordt opgevangen. Door een opvanggedeelte van de no-mix toilet voor de urine aan te sluiten op de urineverwerkingseenheid 1 kan de urine op voordelige wijze direct worden verwerkt. Het separate opvanggedeelte van de no-mix toilet voor fecaliën, toiletpapier en water kan bijvoorbeeld worden aangesloten op het reguliere rioleringsstelsel.
15 Door de eenheid 1 in het bereik van zonlicht te plaatsen kan door inwendige opwarming het verdampingsproces verder worden versneld.
De urineverwerkingseenheid 1 kan worden ingezet bij relatief grote gebouwen, zoals ziekenhuizen, kantoren, scholen en dergelijke, maar ook bij ruimtes waarin dieren worden gehouden, zoals vee of kippen.
20 Dergelijke varianten zullen de vakman duidelijk zijn en worden geacht te liggen binnen het bereik van de uitvinding, zoals verwoord in de hiernavolgende conclusies.
1033106
Claims (11)
1. Urineverwerkingseenheid, omvattende een verdampingsruimte met een ingang voor aanvoer van urine en een ingang voor aanvoer van een luchtstroom, waarbij de urineverwerkingseenheid voorts opnamemiddelen omvat voor het opnemen van het residu dat achterblijft na althans gedeeltelijke verdamping van in de verdampingsruimte aangevoerde urine.
2. Urineverwerkingseenheid volgens conclusie 1, waarbij de opnamemiddelen een in de verdampingsruimte opgehangen doek, bij voorkeur vervaardigd uit een organisch materiaal, omvatten.
3. Urineverwerkingseenheid volgens conclusie 1 of 2, waarbij de ingang voor aanvoer van een luchtstroom is ingericht voor aansluiting op een luchtuitvoerkanaal van een luchtreguleringssysteem van een gebouw.
4. Urineverwerkingseenheid volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de ingang voor aanvoer van een luchtstroom is ingericht voor aansluiting op het rookafvoerkanaal van een verwarmingsinrichting van een gebouw.
5. Urineverwerkingseenheid volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de ingang voor aanvoer van urine aansluitbaar is op een aanvoerkanaal dat in verbinding staat met de afvoer van een urinoir of een reeks urinoirs van een gebouw, waarbij de urinoirs bij voorkeur waterarm of waterloos zijn uitgevoerd.
6. Urineverwerkingseenheid volgens één der voorgaande conclusies, voorts omvattende een overloop voor het afvoeren van een overmaat aan urine.
7. Urineverwerkingseenheid volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de verdampingsruimte is opgedeeld in afzonderlijk functionerende modules. t 0 3 3 1 0 6
8. Urineverwerkingseenheid volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de ingang voor aan voer van urine is voorzien van meervoudig aantal instroomopeningen.
9. Werkwijze voor het verwerken van urine, omvattende het aanvoeren van urine in een verdampingsruimte en het voorzien in een luchtstroom, voorts omvattende het opvangen van een residu dat achterblijft na althans gedeeltelijke verdamping van de aangevoerde urine.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, waarbij opnamemiddelen voor het opvangen van het residu als grondstof worden gebruikt voor de vervaardiging van kunstmest.
11. Werkwijze volgens conclusie 9 of 10, voorts omvattende het periodiek toevoegen van een hoeveelheid water aan de aangevoerde urine. 1033106
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1033106A NL1033106C2 (nl) | 2006-12-21 | 2006-12-21 | Urineverwerkingseenheid en werkwijze. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1033106A NL1033106C2 (nl) | 2006-12-21 | 2006-12-21 | Urineverwerkingseenheid en werkwijze. |
NL1033106 | 2006-12-21 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL1033106C2 true NL1033106C2 (nl) | 2008-06-24 |
Family
ID=38426558
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL1033106A NL1033106C2 (nl) | 2006-12-21 | 2006-12-21 | Urineverwerkingseenheid en werkwijze. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
NL (1) | NL1033106C2 (nl) |
Citations (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS5687489A (en) * | 1979-12-18 | 1981-07-16 | Nakajima Seisakusho:Kk | Apparatus for evaporation treatment of livestock urine |
JPS63209782A (ja) * | 1987-02-25 | 1988-08-31 | Nippon Atom Ind Group Co Ltd | 廃液処理方法 |
JPH0453513A (ja) * | 1990-06-22 | 1992-02-21 | Hikoma Seisakusho Kk | 小便乾燥機の清掃機構 |
JPH09141245A (ja) * | 1995-11-20 | 1997-06-03 | Masao Chikamori | 家畜尿蒸発処理装置 |
WO2000075078A1 (en) * | 1999-06-08 | 2000-12-14 | B.G. Negev Technologies And Applications Ltd. | Evaporation device |
JP2005336817A (ja) * | 2004-05-26 | 2005-12-08 | Toyota Auto Body Co Ltd | 循環式水洗トイレシステム |
-
2006
- 2006-12-21 NL NL1033106A patent/NL1033106C2/nl not_active IP Right Cessation
Patent Citations (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS5687489A (en) * | 1979-12-18 | 1981-07-16 | Nakajima Seisakusho:Kk | Apparatus for evaporation treatment of livestock urine |
JPS63209782A (ja) * | 1987-02-25 | 1988-08-31 | Nippon Atom Ind Group Co Ltd | 廃液処理方法 |
JPH0453513A (ja) * | 1990-06-22 | 1992-02-21 | Hikoma Seisakusho Kk | 小便乾燥機の清掃機構 |
JPH09141245A (ja) * | 1995-11-20 | 1997-06-03 | Masao Chikamori | 家畜尿蒸発処理装置 |
WO2000075078A1 (en) * | 1999-06-08 | 2000-12-14 | B.G. Negev Technologies And Applications Ltd. | Evaporation device |
JP2005336817A (ja) * | 2004-05-26 | 2005-12-08 | Toyota Auto Body Co Ltd | 循環式水洗トイレシステム |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN1313835A (zh) | 舍饲条件下饲养场所产生废物的处理法 | |
KR100829535B1 (ko) | 혐기성 및 호기성 미생물의 반응을 이용한 정화조 장치 | |
KR100793115B1 (ko) | 폐기물 처리 장치 | |
CN110512905B (zh) | 一种生态厕所 | |
KR101864067B1 (ko) | 분뇨 건조식 화장실 | |
KR101681014B1 (ko) | 악취 가스 처리 장치 | |
US4107795A (en) | Self-contained comfort station | |
KR20230000535A (ko) | 축사 악취 저감 시스템 | |
US5945332A (en) | Cylindrical sieving and composting device and a method using the device | |
JP3703656B2 (ja) | 糞尿処理装置 | |
NL1033106C2 (nl) | Urineverwerkingseenheid en werkwijze. | |
RU2493512C2 (ru) | Способ и система для сушки материала, содержащего воду | |
KR200446050Y1 (ko) | 축분뇨 악취 제거 장치 | |
TWI530268B (zh) | Treatment methods and handling equipment for human excreta | |
WO2006105599A1 (en) | Water recycling system | |
SK283567B6 (sk) | Čistiace zariadenie | |
KR100237041B1 (ko) | 미생물 담체를 다공성 상자에 충전한 살수여상식 오폐수 처리장치 | |
KR20170090827A (ko) | 액비 순환 시스템 | |
CN210202939U (zh) | 一种采用集装箱的陆基循环养殖系统 | |
KR20120088086A (ko) | 아파트형 농장 | |
WO2016163892A1 (en) | A compact sewage treatment system in fluid communication with a water closet, and a method thereof | |
SE513384C2 (sv) | Toalettstol för anslutning till en komposteringsbehållare | |
JP4799747B2 (ja) | 脱臭設備 | |
US9301659B1 (en) | High efficiency evaporative/dehydration toilets | |
JP2019088343A (ja) | トイレ装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PD2B | A search report has been drawn up | ||
SD | Assignments of patents |
Owner name: VAN DER WIJNGAART S ENGINEERING SERVICES Effective date: 20091117 |
|
V1 | Lapsed because of non-payment of the annual fee |
Effective date: 20140701 |