NL1020688C2 - Geautomatiseerd identificatie systeem voor dieren. - Google Patents

Geautomatiseerd identificatie systeem voor dieren. Download PDF

Info

Publication number
NL1020688C2
NL1020688C2 NL1020688A NL1020688A NL1020688C2 NL 1020688 C2 NL1020688 C2 NL 1020688C2 NL 1020688 A NL1020688 A NL 1020688A NL 1020688 A NL1020688 A NL 1020688A NL 1020688 C2 NL1020688 C2 NL 1020688C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
animal
automated
identification
identification system
chip
Prior art date
Application number
NL1020688A
Other languages
English (en)
Inventor
Hendrik Stam
Original Assignee
Hendrik Stam
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hendrik Stam filed Critical Hendrik Stam
Priority to NL1020688A priority Critical patent/NL1020688C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1020688C2 publication Critical patent/NL1020688C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; CARE OF BIRDS, FISHES, INSECTS; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K11/00Marking of animals
    • A01K11/001Ear-tags
    • A01K11/004Ear-tags with electronic identification means, e.g. transponders
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; CARE OF BIRDS, FISHES, INSECTS; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K11/00Marking of animals
    • A01K11/006Automatic identification systems for animals, e.g. electronic devices, transponders for animals

Description

GEAUTOMATISEERD IDENTIFICATIE SYSTEEM VOOR DIEREN
De onderhavige uitvinding betreft een inrichting voor het geautomatiseerd identificeren van een dier.
De toenemende administratieve handelingen op papier in de veeteelt met betrekking tot de registratie van vee , 5 opgelegd door de overheid, leidt voor de eigenaar van het betreffende vee tot een als maar toenemende tijdsinspanning en oplopende kosten. Daarnaast is de huidige administratie op papier zeer gevoelig voor fouten en fraude. Ook de controle van de administratie door de overheidsinstellingen is 10 kostbaar en neemt zeer veel mankracht en tijd in beslag.
De stand van de techniek met betrekking tot de ' registratie van dieren betreft het aanbrengen van een identificatiesysteem in het oor van een dier. Dit identificatiesysteem wordt ook aangeduid als een oormerk. Op 15 oormerk staan vermeld een meereijferig uniek bedrijfsnummer (UBN) van de veehouder en een volgnummer welke het dier aanduidt. Deze gegevens zullen hierna worden aangeduid als de identificatiegegevens. Twee dagen na de geboorte van een dier wordt dit oormerk bevestigd en de gegevens moeten worden 20 ingevuld op een registratiekaart. Bij voorkoop, periodieke registratie, vervoer, slacht en overlijden van het dier moeten deze gegevens ook worden ingevuld op andere registratieformulieren en/of telefonisch worden doorgegeven.
De oormerken kunnen ook voorzien zijn van een barcode 25 die codeert voor de identificatiegegevens op het oormerk.
Deze gegevens worden uitgelezen door een barcodelezer en opgeslagen in een computer. Echter, het uitlezen van deze gegevens met behulp van een barcodelezer is zeer lastig indien de dieren zich in de wei bevinden in verband met de 30 bewegelijkheid van de dieren en het uitlezen op korte afstand, bij grote hoeveelheden dieren in verband met het J , > ? I; * , 2 bijhouden welk dier reeds geregistreerd is, bij vuile oormerken in verband met het optisch uitlezen, en bij agressieve dieren.
Er is dus een behoefte aan een geautomatiseerd 5 identificatie systeem welke niet gebruikt maakt van een , barcode teneinde bovengenoemde problemen te vermijden.
In de veeteelt, met name bij paarden, koeien en tij huisdieren wordt gebruik gemaakt van een chip met daarop gecodeerd de identificatiegegevens. Deze chip wordt subcutaan 10 ingebracht zoals beschreven is in de Nederlandse octrooiaanvrage 8701027. Een nadeel van dit systeem is dat de genoemde chip niet altijd ingekapseld wordt op de plaats van inbrenging, maar zich kan verspreiden in het lichaam wat problemen oplevert bij het uitlezen van de chip omdat men 15 immers niet altijd weet waar de chip zich op het moment van uitlezen in het lichaam bevindt. Daarnaast brengt het subcutaan aanbrengen van een chip extra kosten met zich mee.
Met name bij paarden wordt de chip om deze problemen te voorkomen aangebracht in de manen, maar deze oplossing is 20 zeer soort specifiek en kan daardoor niet algemeen worden toegepast.
De chip kan ook worden aangebracht in een halsband welke aan het dier wordt bevestigd. Echter deze halsband dient steeds te worden bijgesteld als het dier groeit en is 25 daarnaast fraude gevoelig omdat de halsband gemakkelijk aan een ander dan het bedoelde dier kan worden bevestigd.
Het is daarom het doel van de onderhavige uitvinding het verschaffen van een inrichting voor het geautomatiseerd identificeren van een dier waarin de bovengenoemde problemen 30 worden oplost. Dit doel wordt bereikt met de inrichting volgens conclusie 1.
3
De inrichting volgens conclusie 1 van de onderhavige uitvinding voor de geautomatiseerde identificatie van een dier is gekenmerkt door: 5 a) een chip waarin identificatiegegevens voor de identificatie van een dier zijn op te slaan; b) een aan het oor bevestigbare identificatiemarkering waaraan genoemde 10 chip is bevestigd; c) een afleesinrichting voor het aflezen van op de genoemde chip opgeslagen identificatiegegevens; en d) een verwerkingsinrichting voor het 15 verwerken en/of bewerken en/of opslaan van de identificatiegegevens verkregen uit de genoemde afleesinrichting.
Naast geautomatiseerde identificatie van een dier is 20 het ook van belang voor een efficiënte bedrijfsvoering dat bepaalde fysieke kenmerken van het dier worden geregistreerd samen met de identificatiegegevens zoals bijvoorbeeld gewicht, grootte, volume en zo voort. Deze registratie maakt het mogelijk voor de veehouder om nauwkeurig het groeien en 25 de gezondheidstoestand van het dier te volgen en eventueel zijn bedrijfsvoering hierop af te stemmen. Daarnaast is een registratie van deze gegevens gekoppeld aan de identificatiegegevens voor de veehouder van belang bij het vervoer, de slacht, voor het weidevee, de fokkerij en de 30 verkoop.
Echter, op dit moment vergt het bij houden van deze gegevens een omvangrijke administratie op papier waardoor het 4 , vrijwel onmogelijk is om dergelijke gegevens voor elk individueel dier te bepalen en bij te houden.
Om bovengenoemde problemen op te lossen verschaft de onderhavige uitvinding een aanvulling op de geautomatiseerde 5 identificatie inrichting zoals weergegeven is in conclusie 2.
De inrichting volgens conclusie 1 kan worden uitgebreid met één of meerdere geautomatiseerde meetsystemen voor het bepalen van één of meerdere fysieke kenmerken van het dier.
10 De uitvinding zal hierna aan de hand van een tekening en enkele uitvoeringvormen nader worden toegelicht. De figuur wordt slecht gegeven als illustratief voorbeeld en niet om de uitvoeringvormen van de uitvinding te beperken.
, Fig 1 geeft een schematische weergave van een 15 uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding. 1: een detectiemat met daarin geïntegreerd een detectielus; 2: een weegschaal; 3: een oormerk met daaraan bevestigd een chip met de identificatiegegevens; 4: een geleidingsinrichting; 5: een verwerkingsinrichting gekoppeld aan de detectiemat en de 20 weegschaal.
De identificatiegegevens welke op de chip zijn opgeslagen kunnen in elke vorm zijn maar voor Nederland geniet het de voorkeur dat deze identificatiegegevens omvatten het UBN.
25 De identificatiemarkering (3) kan in elke vorm zijn, maar voor Nederland geniet het de voorkeur dat dit het oormerk is.
De afleesinrichting kan elk soort afleesinrichting zijn die in het algemeen worden gebruikt voor het uitlezen 30 van chips. Deze berusten vaak op het principe dat de chip wordt geactiveerd door een uitgezonden elektromagnetisch puls gegenereerd door een lus waarna de chip de uitgelezen gegevens uitzendt welke worden ontvangen door dezelfde lus.
,·· , ' Λ 5
In een voorkeursuitvoering van de onderhavige uitvinding bevindt deze lus zich in een detectiemat (1). Deze detectiemat wordt op de grond geplaatst waarna de dieren over deze mat geleid worden, eventueel met behulp van een 5 geleidingsinrichting (4).
Deze detectiemat (1) is gemakkelijk verplaatsbaar waardoor het mogelijk wordt om het identificatiesysteem ook te gebruiken bij bijvoorbeeld het laden en lossen van veetransport, in het weiland en bij de controle van 10 veetransporten door de overheid.
De afleesinrichting geeft de afgelezen identificatiegegevens af aan een verwerkingsinrichting die de gegevens verwerkt en/of bewerkt en/of opslaat. De voorkeur geniet dat deze verwerkingsinrichting een computer (5) is 15 waardoor het ook mogelijk is om deze gegevens ook elektronisch uit te wisselen met bijvoorbeeld het slachthuis, de overheid en andere veehouders en de gegevens uit te printen.
In een voorkeursuitvoering van de onderhavige 20 uitvinding is het mogelijk om de chip opnieuw te gebruiken.
In de praktijksituatie komt het nogal eens voor dat een oormerk loskomt van het dier. Het oormerk is daardoor onbruikbaar geworden maar door het hergebruiken van de chip kunnen de kosten voor de registratie voor de veehouder 25 omlaag.
In een andere voorkeursuitvoering is de chip verwijderbaar van het oormerk. Dit heeft niet alleen als voordeel dat de chip gemakkelijker te hergebruiken is maar vergemakkelijkt ook de archivering door de veehouder na de 30 dood of de slacht van het dier.
De geautomatiseerde meetsystemen volgens de onderhavige uitvinding kunnen elk systeem zijn dat een fysieke eigenschap van het dier bepaald, maar de voorkeur 6 geniet een meetsysteem (2) dat automatisch het gewicht bepaald van het dier.
Door het bepalen van de identificatiegegevens van het dier met daaraan gekoppeld het gewicht van het dier kan de 5 veehouder bijvoorbeeld eenvoudig de groei, de gezondheid,'de , verkoopprijs en het slachtgewicht van het dier bepalen en hierop zijn bedrijfsvoering afstemmen.
De inrichting volgens de onderhavige uitvinding wordt bij voorkeur gebruikt voor de identificatie van paarden, 10 pony's, koeien, schapen, geiten, herten, reeën, konijnen, en varkens, maar het is duidelijk voor de vakman dat de toepassing van de onderhavige uitvinding niet beperkt is tot deze groep dieren.
De onderhavige uitvinding betreft verder een 15 werkwijze voor het gebruik van de inrichting volgens de onderhavige uitvinding. De werkwijze omvat het geleiden van een dier, eventueel met behulp van de geleidingsinrichting (4) naar de afleesinrichting die vervolgens de identificatiegegevens bepaald van het dier en welke 20 vervolgens verwerkt worden door de verwerkingsinrichting.
Daarnaast kan het dier vervolgens geleid worden naar één of meerdere geautomatiseerde meetsystemen voor het bepalen van één of meerdere fysieke kenmerken van het dier. Deze gegevens worden vervolgens uitgelezen door de 25 verwerkingsinrichting die de gegevens combineert met de identificatiegegevens.
Als laatste betreft de uitvinding het gebruik van de uitvinding. Het gebruik betreft bij voorkeur het gebruik van de onderhavige uitvinding in de veeteelt. De uitvinding kan 30 door zijn uitvoeringsvorm gemakkelijk worden toegepast op vele plaatsen, zoals bijvoorbeeld de stal, de wei, bij het in en uitladen van veetransporten, het slachthuis, op veemarkten, bij keuringen, bij shows, bij controle door de 7 overheid van de veestapel, bij calamiteiten zoals bijvoorbeeld het uitbreken van een besmettelijke ziekte en zo voort j j : v l·,. ^

Claims (18)

1. Geautomatiseerd identificatiesysteem voor de identificatie van een dier, omvattende, 5. a) een chip waarin identificatiegegevens voor de identificatie van het genoemde dier zijri op te slaan; b) een aan het oor bevestigbare identificatiemarkering waaraan de 10 genoemde chip bevestigd is; c) een afleesinrichting voor het aflezen van op de genoemde chip opgeslagen identificatiegegevens en; ' d) een verwerkingsinrichting voor het 15 verwerken en/of bewerken en/of opslaan van de identificatiegegevens verkregen uit de genoemde afleesinrichting.
2. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens 20 conclusie 1, welke verder omvat één of meerdere geautomatiseerde meetsystemen voor het bepalen van één of meerdere fysieke kenmerken van het dier, de voorkeur geniet het bepalen van het gewicht van het dier.
3. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens conclusies 1 of 2, welke verder omvat een geleidingsinrichting voor het leiden van het dier naar het genoemde geautomatiseerde identificatiesysteem. 1
4. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één van conclusies 1-3, waarbij de afleesinrichting omvat een detectielus voor het uitlezen van de genoemde identificatiegegevens opgeslagen op de genoemde chip.
5. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens conclusie 4, waarbij de detectielus in een op de grond neerlegbare mat geplaatst is.
6. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één van de conclusies 1-5, waarbij het systeem verplaatsbaar is.
7. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één van de conclusie 1-6, waarbij de verwerkingsinrichting een 10 computer omvat ingericht voor de verwerking, en/of bewerkihg en/of opslag van de bij het dier behorende identificatiegegevens.
8. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één 15 van de conclusie 1-7, waarbij op de chip opgeslagen is het uniek bedrijfsnummer (UBN).
9. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één van de conclusies 1-8, waarbij de chip herbruikbaar is. 20
10. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één van de conclusies 1-9, waarbij de identificatiemarkering een oormerk is.
11. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één van de conclusies 1-10, waarbij de chip verwijderbaar is van de identificatiemarkering.
12. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één 30 van de conclusies 2-11, waarbij de verwerkingsinrichting is uitgevoerd om de gegevens van de afleesinrichting te koppelen aan de gegevens van het meetsysteem.
13. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens conclusie 12, waarbij de verwerkingsinrichting een computer omvat ingericht voor de verwerking, en/of bewerking, en/of opslag van de bij het dier behorende identificatiegegevens en 5 meetgegevens.
14. Geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één van de conclusies 1-13, waarbij het dier wordt gekozen uit de groep welke omvat paarden, pony's, koeien, schapen, geiten, 10 herten, reeën, konijnen, en varkens.
15. Werkwijze voor het bepalen van de identiteit van een dier omvattende de identificatie van een dier met behulp • van het geautomatiseerde identificatie systeem volgens één 15 van de conclusies 1-14
16. Werkwijze voor het bepalen van de identiteit van een dier omvattende de identificatie en het bepalen van één of meerdere fysieke kenmerken van het geïdentificeerde dier 20 met behulp van het geautomatiseerde identificatie systeem volgens één van van de conclusies 2-15.
17. Het gebruik van het geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één van de conclusies 1-16 25 omvattende de identificatie van een dier.
18. Het gebruik van het geautomatiseerd identificatiesysteem volgens één van de conclusies 1-16 omvattende de identificatie en het bepalen van één of 30 meerdere fysieke kenmerken van het geïdentificeerde dier. ^ · ,···; λ
NL1020688A 2002-05-27 2002-05-27 Geautomatiseerd identificatie systeem voor dieren. NL1020688C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1020688A NL1020688C2 (nl) 2002-05-27 2002-05-27 Geautomatiseerd identificatie systeem voor dieren.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1020688 2002-05-27
NL1020688A NL1020688C2 (nl) 2002-05-27 2002-05-27 Geautomatiseerd identificatie systeem voor dieren.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1020688C2 true NL1020688C2 (nl) 2003-11-28

Family

ID=30439488

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1020688A NL1020688C2 (nl) 2002-05-27 2002-05-27 Geautomatiseerd identificatie systeem voor dieren.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1020688C2 (nl)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4617876A (en) * 1984-11-28 1986-10-21 Hayes Norman J Animal identification and control system
NL8701027A (nl) 1987-04-29 1988-11-16 B J Leferink Werkwijze en inrichting en bijbehorende middelen om vee van een individueel kenteken te voorzien, in het bijzonder voor identificatie en registratie.
EP0331269A1 (en) * 1988-03-04 1989-09-06 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek NEDAP Electromagnetic detection system
US5526772A (en) * 1995-01-03 1996-06-18 Curkendall; Leland D. Electronic identification tagging method for food-producing animals
NL1008869C1 (nl) * 1998-04-10 1999-10-12 Marianne Nehls Oormerk voor het merken van een dier.

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4617876A (en) * 1984-11-28 1986-10-21 Hayes Norman J Animal identification and control system
NL8701027A (nl) 1987-04-29 1988-11-16 B J Leferink Werkwijze en inrichting en bijbehorende middelen om vee van een individueel kenteken te voorzien, in het bijzonder voor identificatie en registratie.
EP0331269A1 (en) * 1988-03-04 1989-09-06 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek NEDAP Electromagnetic detection system
US5526772A (en) * 1995-01-03 1996-06-18 Curkendall; Leland D. Electronic identification tagging method for food-producing animals
NL1008869C1 (nl) * 1998-04-10 1999-10-12 Marianne Nehls Oormerk voor het merken van een dier.

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4597495A (en) Livestock identification system
Madec et al. Traceability in the pig production chain
US6231435B1 (en) Electronic method and system for tracking the carcass of a slaughtered animal through a processing plant
JP3969876B2 (ja) 動物の個体確認が可能な動物登録管理システム
US6211789B1 (en) Method and system for manual entry of data into integrated electronic database for livestock data collection
PL203865B1 (pl) Sposób i system kontroli i uwierzytelniania jakości i pochodzenia produktów mięsnych
Wismans Identification and registration of animals in the European Union
KR102183474B1 (ko) 그룹별 축산물 생애 정보 관리 시스템
US20180098523A1 (en) System and Method for Managing Healthcare and Pet Identification Data through a Single Rabies Tag
JP2010004861A (ja) 動物個体識別システム及び動物個体識別方法
NL1020688C2 (nl) Geautomatiseerd identificatie systeem voor dieren.
US6470825B1 (en) Electronic livestock breeding and management system
US11960957B2 (en) System and method for tracing members of an animal population
US7908174B2 (en) Animal identification band generator apparatus and method
WO1998041084A1 (en) Method of and apparatus for electronically labelling farmed animals
Basarab et al. Traceback success rate of an electronic feedlot to slaughter information system for beef cattle
Gwaza et al. Application of radio frequency identification to selection for genetic improvement of rural livestock breeds in developing countries
Foster A comparison of beef traceability models during serial and parallel processing methods
Razafinarivo et al. Electronic Identification of Cattle: Traceability for Food Safety in Madagascar
WO2023126869A1 (en) A system and method for tracing members of an animal population
IL278965A (en) A system and method for tracking members of an animal population
Peck¹ TRACKING LIVESTOCK WITH
BR102020014066A2 (pt) Método e sistema de cadastramento e identificação animal
Mcmillin et al. Identification of Cattle and Beef through Production and Marketing Channels
BR102021005262A2 (pt) Processo de identificação e rastreabilidade de gado através de biometria sem contato por meio de dispositivo móvel

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20061201