NL1020163C1 - Diervoedingsmiddel voor huisdieren en werkwijze voor het verpakken van een diervoedingsmiddel. - Google Patents

Diervoedingsmiddel voor huisdieren en werkwijze voor het verpakken van een diervoedingsmiddel. Download PDF

Info

Publication number
NL1020163C1
NL1020163C1 NL1020163A NL1020163A NL1020163C1 NL 1020163 C1 NL1020163 C1 NL 1020163C1 NL 1020163 A NL1020163 A NL 1020163A NL 1020163 A NL1020163 A NL 1020163A NL 1020163 C1 NL1020163 C1 NL 1020163C1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
parts
crops
moisture
package
animal
Prior art date
Application number
NL1020163A
Other languages
English (en)
Inventor
Adriaan Pieter Dr Vogelaar
Original Assignee
V O F Handelsonderneming Ruvo
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NL1018288A external-priority patent/NL1018288C2/nl
Application filed by V O F Handelsonderneming Ruvo filed Critical V O F Handelsonderneming Ruvo
Priority to NL1020163A priority Critical patent/NL1020163C1/nl
Priority to EP02077313A priority patent/EP1266579A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1020163C1 publication Critical patent/NL1020163C1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K30/00Processes specially adapted for preservation of materials in order to produce animal feeding-stuffs
    • A23K30/10Processes specially adapted for preservation of materials in order to produce animal feeding-stuffs of green fodder
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K50/00Feeding-stuffs specially adapted for particular animals
    • A23K50/50Feeding-stuffs specially adapted for particular animals for rodents
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K50/00Feeding-stuffs specially adapted for particular animals
    • A23K50/70Feeding-stuffs specially adapted for particular animals for birds
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K50/00Feeding-stuffs specially adapted for particular animals
    • A23K50/80Feeding-stuffs specially adapted for particular animals for aquatic animals, e.g. fish, crustaceans or molluscs
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/80Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in fisheries management
    • Y02A40/81Aquaculture, e.g. of fish
    • Y02A40/818Alternative feeds for fish, e.g. in aquacultures

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Insects & Arthropods (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Fodder In General (AREA)

Description

Diervoedingsmiddel voor huisdieren en werkwijze voor het verpakken van een diervoedingsmiddel.
De uitvinding betreft een diervoedingsmiddel voor huisdieren in overeenstemming met de aanhef van conclusie 5 1. Dergelijke diervoedingsmiddelen zijn bekend, bijvoor beeld uit de octrooiaanvrage WO 9711840 van dezelfde aanvrager. In deze aanvrage is een verpakking met samengeperst hooi beschreven, dat aan huisdieren gevoerd kan worden. Het nadeel van het bekende diervoedingsmiddel is 10 dat de samenstelling eenzijdig is omdat er slechts één gewas in de verpakking is opgenomen. Een ander nadeel van het bekende diervoedingsmiddel is dat het gewas gedroogd is, waardoor een aantal belangrijke stoffen niet meer beschikbaar zijn.
15 Teneinde deze nadelen te vermijden is het diervoe dingsmiddel uitgevoerd overeenkomstig het kenmerk van conclusie 1. Hierdoor bevat het diervoedingsmiddel een mengsel van sap- en/of vochtrijke plantendelen bestaande uit verschillende soorten gewassen en krijgt het huisdier 20 een volledige voeding.
In overeenstemming met een verbetering is het diervoedingsmiddel uitgevoerd overeenkomstig conclusie 2. Hierdoor wordt een vocht- en saprijk mengsel van plantendelen verkregen dat in verse toestand aan het huisdier 25 gegeven kan worden.
In overeenstemming met een verbetering is het diervoedingsmiddel uitgevoerd in overeenstemming met conclusie 3. Hierdoor wordt een mengsel verkregen waarin veel verschillende soorten stoffen aanwezig zijn, hetgeen de 30 gezondheid van het huisdier ten goede komt.
In overeenstemming met een verdere verbetering is het diervoedingsmiddel uitgevoerd in overeenstemming met 1020163 2 conclusie 4. Hierdoor wordt verzekerd dat voldoende oorspronkelijk sap in het diervoedingsmiddel aanwezig is, zodat geen stoffen verloren gaan.
Tevens omdat de uitvinding een diervoedingsmiddel in 5 overeenstemming met de aanhef van conclusie 5. Het is gebleken dat in hokken gehouden huisdieren die een droog-voermenu krijgen over het algemeen te eenzijdige voeding krijgen waardoor de levenslust van de dieren vermindert. Bij gebruik van een diervoedingsmiddel in overeenstemming 10 met conclusie 5 blijken de dieren meer levenslust te krijgen. Het diervoedingsmiddel volgens de uitvinding blijkt daarmee een aanvulling op het gebruikelijke dieet dat in het gewone menu ontbrekende stoffen aanvult en heeft daarmee een therapeutisch effect op lusteloze die-15 ren.
In overeenstemming met een verbetering is het diervoedingsmiddel uitgevoerd overeenkomstig conclusie 6. Hierdoor wordt een vocht- en/of saprijk mengsel van plantendelen verkregen dat in verse toestand aan het huisdier 20 gegeven kan worden.
In overeenstemming met een verbetering is het diervoedingsmiddel uitgevoerd in overeenstemming met conclusie 7. Hierdoor wordt een mengsel verkregen met veel verschillende stoffen hetgeen de lusteloosheid van het huis-25 dier beter bestrijdt.
In overeenstemming met een verdere verbetering is het diervoedingsmiddel uitgevoerd overeenkomstig conclusie 8. Hierdoor wordt verzekerd dat het huisdier een voedingsmiddel krijgt met zoveel mogelijk oorspronkelij ke 30 sappen.
Tevens omvat de uitvinding een werkwijze overeenkomstig de aanhef van conclusie 9. Het nadeel van een dergelijke bekende werkwijze waarbij de verpakte plantendelen '00Ü163 3 in een keer worden geoogst en verpakt is dat in de verpakking overwegend één soort gewassen aanwezig is, of indien er meerdere soorten zijn dat het ene soort gewas nog niet rijp of geschikt voor consumptie is terwijl een an-5 dere soort al uitgezaaid kan zijn. Teneinde dit nadeel te vermijden wordt de werkwijze uitgevoerd in overeenstemming met conclusie 9. Hierdoor wordt bereikt dat de verpakte plantendelen van de verschillende soorten planten alle optimaal voor consumptie geschikt zijn en daarmee 10 ook de beste voedingsstoffen bevatten.
In overeenstemming met een verbetering wordt de werkwijze uitgevoerd overeenkomstig conclusie 10. Hierdoor worden de plantendelen op eenvoudige wijze verpakt.
In overeenstemming met een verbetering wordt de 15 werkwijze uitgevoerd overeenkomstig conclusie 11. Hierdoor wordt de verdamping van sappen uit de plantendelen voorkomen waardoor versheid langer gewaarborgd is.
In overeenstemming met een verdere verbetering wordt de werkwijze uitgevoerd in overeenstemming met conclusie 20 12. Hierdoor wordt de versheid op eenvoudige wijze verder verlengd.
De uitvinding wordt hierna geïllustreerd aan de hand van enkele uitvoeringsvoorbeelden en voor verschillende soorten huisdieren.
25 In een veld worden voor knaagdieren zoals konijnen geschikte planten zoals Paardebloem gekweekt. Deze planten worden geoogst door bladeren en eventueel een deel van de stengel van de wortel te snijden. De bladeren en stengeldelen worden verzameld, gewassen en eventueel in 30 kleine stukken gesneden. Eventueel worden delen van andere gewassen zoals in kleine delen gesneden wortels aan de bladeren en stengeldelen toegevoegd, zodat een mengsel voedingsmiddelen wordt verkregen. Naast delen van de 1020163 4
Paardebloem of wortel worden eventueel bladeren, stengels of bloesems van Klaver, Gras, Tijm, Mint of Kool toegevoegd .
De voor knaagdieren geschikte plantendelen worden 5 vervolgens verpakt in een transparante zak die eventueel bedrukt is met aanduidingen voor gebruik en ook bijvoorbeeld de datum van verpakken of de datum van houdbaarheid. De zak is gemaakt van een folie die bijvoorbeeld is opgebouwd uit een laag polyethyleen en een laag polypro-10 pyleen. Door keuze van de verschillende soorten folies en de dikte ervan wordt bereikt dat de zak min of meer gasdicht is en eventueel partieel doorlatend voor bepaalde gassen. Nadat de plantendelen in de zak zijn gedaan wordt de zak dichtgemaakt. Tijdens het dichtmaken wordt de zak 15 op bekende wijze gevuld met een conserverend gas zoals
Koolzuur (CO2) , Stikstof (N2) en/of Zuurstof (O2) , zodat de versheid van de verpakte plantendelen verlengd wordt en uitdrogen zoveel mogelijk wordt verhinderd. Na verpakken wordt de verpakking eventueel gekoeld opgeslagen op een 20 temperatuur boven het vriespunt en bij voorkeur kouder dan 6 graden Celsius.
De zakken met voor knaagdieren geschikte voedingsmiddelen bestaande uit vers afgesneden plantendelen worden eventueel voorzien van een transportverpakking en 25 vervolgens indien noodzakelijk gekoeld getransporteerd naar een winkel. In de winkel worden de voor huisdieren geschikte voedingsmiddelen in een apart vak met voor huisdieren geschikte verse voedingsmiddelen geplaatst en ter verkoop aangeboden. Eventueel wordt het vak gekoeld.
30 Doordat de voor knaagdieren bestemde plantendelen zorgvuldig verpakt zijn, is het hygiënisch om deze plantendelen in de gezinskoelkast te bewaren totdat ze gebruikt worden. Hierdoor is het op eenvoudige wijze moge- 1020163 5 lijk om een knaagdier van verse plantendelen te voorzien, ook in de winter en ook als de houder van het knaagdier niet de beschikking heeft over een veld waar de geschikte planten groeien.
5 In een andere uitvoering worden om te zorgen voor een ononderbroken aanvoer van plantendelen van diverse soorten deze plantendelen speciaal gekweekt in daarvoor ingerichte kassen. In de kassen wordt Paardebloem gekweekt en ook Klaver, Peterselie, Dille en Gerstgras. De-10 ze gewassen zijn bestemd voor knaagdieren en eventueel groenetende reptielen. De tijd die deze verschillende gewassen nodig hebben van ontkiemen tot oogstrijpheid is verschillend en ook de omstandigheden waaronder deze verschillende gewassen tot oogstrijpheid komen kunnen ver-15 schillend zijn. Bij het kweken van deze gewassen worden de omstandigheden aan de verschillende vereisten voor de gewassen aangepast. Op een bepaald moment worden de oogstrijpe gewassen geoogst en/of worden de gewenste delen zoals bladeren of stengels van de planten geoogst 20 waarna nieuwe bladeren of stengels kunnen aangroeien. De geoogste plantendelen worden vervolgens in een bepaalde verhouding gemengd.
Van de hiervoor genoemde planten is bekend dat Paardebloem bloedzuiverend is, dat Klaver geneeskrachtig is, 25 dat Peterselie rijk is aan vitamines A en C, dat Dille eventueel koortsverlagend is en dat Gerstgras vitamines BI, B2, B6 en C en Beta-caroteen bevat. Bij voeren van knaagdieren is gebleken dat het voeren van de verse plantendelen van de hiervoor genoemde planten een positief 30 effect heeft op de gezondheid. Dit komt waarschijnlijk omdat alle sappen die bij de oogst in de plantendelen aanwezig waren bij de consumptie door de dieren ook nog aanwezig zijn. Na enkele dagen van het verse mengsel van plantendelen gegeten te hebben blijken lusteloze dieren ’ 0 ü i u 5 6 weer levendig te worden. Er bevinden zich kennelijk bouwstoffen in het mengsel die in het dagelijkse droogvoer menu ontbreken. Het enthousiasme waarmee de dieren het verse en sap- of vochthoudend voedsel nuttigen is daarbij 5 opvallend. Het is daarbij duidelijk dat de aanvulling op een dieet van zaden en droogvoer zoals hooi met sap- of vochthoudende gewassen een verbetering is en ook een therapeutisch effect heeft.
Teneinde er voor te zorgen dat het mengsel geoogste 10 gewassen in verse samenstelling via de consument bij de huisdieren komt, worden de gewassen na oogst in de gewenste verhouding gemengd en tussen twee lagen doorzichtige folie verpakt. De folie is bij voorkeur gasdoorla-tend voor de gassen die door de levende planten worden 15 uitgescheiden en/of opgenomen. Elke verpakking bevat ongeveer 40 gram gewas, wat meestal voldoende is voor een week per huisdier. De folie wordt gesloten door het lassen en/of verwarmen van de randen, eventueel nadat een conserverend gas is toegevoerd. Aansluitend aan het ver-20 pakken worden de verpakte producten getransporteerd naar winkels. Eventueel worden de producten tijdens transport en opslag gekoeld zodat bederf van de gewassen vertraagd wordt. In de praktijk blijkt de houdbaarheid van het geoogste product 10-14 dagen te zijn, zodat het eenvoudig 25 mogelijk is de dieren van een mengsel met plantendelen van voldoende versheid te voorzien.
Naast het hiervoor beschreven specifieke mengsel van plantendelen kunnen ook voor andere diersoorten geschikte mengsels worden samengesteld die vers worden aangeboden 30 in de supermarkt. Een voor vogels zoals parkieten en papagaaien geschikt mengsel bestaat bijvoorbeeld uit een vruchtenmix, delen van sinaasappels en appels en/of noten en eventueel andere plantendelen. Voor vissen zoals goudvissen zijn de plantendelen delen van de plantensoorten 1020163 7
Denza en Cabomba. Hierdoor is het mogelijk om de verschillende soorten huisdieren steeds van de voor hen meest geschikte verse voeding te voorzien.
1020163

Claims (12)

1. Diervoedingsmiddel voor huisdieren omvattende een verpakking met plantendelen met het kenmerk dat de verpakking een mengsel omvat van ten minste twee of drie 5 soorten gewassen en/of vochthoudende gewasdelen zoals delen van bladeren, stengels, vruchten, knollen en bloemen en dergelijke.
2. Diervoedingsmiddel in overeenstemming met conclusie 1 waarbij de gewassen en/of vochthoudende gewasdelen na 10 afzonderlijke groei direct na de oogst en/of nadat ze voor consumptie geschikt gemaakt zijn in de verpakking zijn samengevoegd.
3. Diervoedingsmiddel in overeenstemming met conclusie 1 of 2 waarbij het mengsel ten minste bestaat uit twee 15 of drie van de volgende soorten: Paardebloem, Klaver, Peterselie, Dille en Gerstgras.
4. Diervoedingsmiddel in overeenstemming met conclusie 2 of 3 waarbij de gewassen en/of vochthoudende gewasdelen in de verpakking hetzelfde drogestofgehalte hebben 20 als bij de oogst.
5. Diervoedingsmiddel voor het bestrijden van lusteloosheid bij in hokken gehouden huisdieren omvattende een verpakking met plantendelen met het kenmerk dat de verpakking een mengsel omvat van ten minste twee of 25 drie soorten gewassen en/of vochthoudende gewasdelen zoals delen van bladeren, stengels, vruchten, knollen en bloemen en dergelijke.
6. Diervoedingsmiddel in overeenstemming met conclusie 5 waarbij de gewassen en/of vochthoudende gewasdelen na 30 afzonderlijke groei direct na de oogst en/of nadat ze voor consumptie geschikt gemaakt zijn in de verpakking zijn samengevoegd. 1020163
7. Diervoedingsraiddel in overeenstemming met conclusie 5 of 6 waarbij het mengsel ten minste bestaat uit delen van twee of drie van de soorten: Paardebloem, Klaver, Peterselie, Dille en Gerstgras.
8. Diervoedingsmiddel in overeenstemming met conclusie 5 of 6 waarbij de gewassen en/of vochthoudende gewasdelen in de verpakking hetzelfde drogestofgehalte hebben als bij de oogst.
9. Werkwijze voor het verpakken van een diervoedingsmid-10 del waarbij plantendelen aansluitend aan de oogst wor den verpakt met het kenmerk dat ten minste twee of drie soorten gewassen en/of vochthoudende gewasdelen zoals delen van bladeren, stengels, vruchten, knollen, bloemen en dergelijke in voor elk gewas geschikte om-15 standigheden en/of groeitijd tot oogstrijpheid worden gekweekt, de gewassen en/of vochthoudende gewasdelen op ongeveer dezelfde dag worden geoogst en/of voor consumptie geschikt worden gemaakt waarna de gewassen en/of vochthoudende gewasdelen worden verpakt.
10. Werkwijze volgens conclusie 9 waarbij de gewassen en/of vochthoudende gewasdelen worden verpakt in een bij voorkeur transparante kunststof folie door lassen en/of verwarming van de randen van de folie.
11. Werkwijze volgens conclusie 9 of 10 waarbij de ver- 25 pakking voor het sluiten gevuld wordt met een conser verend gas.
12. Werkwijze volgens een der conclusies 9, 10, of 11 waarbij de verpakte diervoedingsmiddelen gekoeld worden opgeslagen en/of getransporteerd. 1 0 2 01 o 0
NL1020163A 2001-06-14 2002-03-13 Diervoedingsmiddel voor huisdieren en werkwijze voor het verpakken van een diervoedingsmiddel. NL1020163C1 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1020163A NL1020163C1 (nl) 2001-06-14 2002-03-13 Diervoedingsmiddel voor huisdieren en werkwijze voor het verpakken van een diervoedingsmiddel.
EP02077313A EP1266579A1 (en) 2001-06-14 2002-06-11 Animal feedstuff for domestic animals, and method for packing an animal feedstuff

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1018288A NL1018288C2 (nl) 2001-06-14 2001-06-14 Voedingsmiddelen voor huisdieren en werkwijze voor het vervaardigen en ter verkoop aanbieden van de voedingsmiddelen.
NL1018288 2001-06-14
NL1020163 2002-03-13
NL1020163A NL1020163C1 (nl) 2001-06-14 2002-03-13 Diervoedingsmiddel voor huisdieren en werkwijze voor het verpakken van een diervoedingsmiddel.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1020163C1 true NL1020163C1 (nl) 2002-12-17

Family

ID=26643365

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1020163A NL1020163C1 (nl) 2001-06-14 2002-03-13 Diervoedingsmiddel voor huisdieren en werkwijze voor het verpakken van een diervoedingsmiddel.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1266579A1 (nl)
NL (1) NL1020163C1 (nl)

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB418364A (en) * 1933-03-17 1934-10-17 William Francis Burr Process for delaying fermentation and putrefaction in perishable organic matter
CH235752A (de) * 1943-05-22 1944-12-31 Haenggi Konrad Verfahren zur Konservierung von frischem grünem Grasfutter.
CH411552A (de) * 1961-07-11 1966-04-15 Feuermann Herbert Verfahren zum Konservieren von Grünfutter
GB1240652A (en) * 1967-09-07 1971-07-28 Nat Res Dev Preservation of a cut fodder crop
DE1934073A1 (de) * 1968-07-04 1970-02-26 Roehrenwerk Und Pumpenfabrik R Verfahren zum Silieren von Erntegut
FR2665612B1 (fr) * 1990-08-08 1993-06-11 Sodiape Procede et installation de preparation de vegetaux surgeles.
AUPQ820600A0 (en) * 2000-06-19 2000-07-13 Integrated Packaging Australia Pty Ltd Method and apparatus for packing green particulate feed stock materials
DE10035693A1 (de) * 2000-07-20 2002-01-31 Robert Schaller Nahrungsmittel und Verfahren zur Herstellung eines Nahrungsmittels

Also Published As

Publication number Publication date
EP1266579A1 (en) 2002-12-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Forney Postharvest issues in blueberry and cranberry and methods to improve market-life
Chakraborty et al. A review on post-harvest profile of sweet potato
CN104365827B (zh) 一种鸡枞的保鲜储存方法
Cantwell et al. Handling systems: Flower, leafy, and stem vegetables
Ubani et al. A review of shelf-life extension studies of Nigerian indigenous fresh fruits and vegetables in the Nigerian Stored Products Research Institute
Kalra et al. Mango
NL1020163C1 (nl) Diervoedingsmiddel voor huisdieren en werkwijze voor het verpakken van een diervoedingsmiddel.
Bridgemohan et al. Postharvest handling of indigenous and underutilized fruits in Trinidad and Tobago
NL1018288C2 (nl) Voedingsmiddelen voor huisdieren en werkwijze voor het vervaardigen en ter verkoop aanbieden van de voedingsmiddelen.
Alam-Eldein et al. Harvest and Postharvest Technology of Opuntia spp.
Kebede Facts of packaging materials and storage environment on post harvest quality of papaya (Carica papaya L.)
Athmaselvi et al. Hyacinth beans
CN105123911A (zh) 一种蓝莓采后灰霉病的生物防治方法
Verma et al. Processing of mushrooms: A viable option to sustain the growing population of the developing countries
Karki et al. A Review On Post-Harvest Handling Practices Of Tomato (Lycopersicum Esculentum)
Kadam et al. Other crucifers
WO1998046074A1 (en) Improving the preservability of plants
Nair et al. Onion and Garlic-Bulbous Spices
Sandhu Postharvest handling techniques for cv. Kinnow mandarin
Afriyie Effect of different packaging systems on quality and shelf-life of two sweet pepper (Capsicum annuum Var grossum) varieties during storage at room temperature
Ardelean Research regarding storing and keeping different varieties of carrots and parsley.
CN117581737A (zh) 一种木奶果果实增产提质及延长货架期方法
Koley et al. Microgreens are new generation smart food
Cruess et al. Storage of perishable fruits at freezing temperatures
Medina et al. Postharvest Alternatives in Banana Cultivation

Legal Events

Date Code Title Description
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20061001