NL1015854C2 - Inrichting en werkwijze voor het verwerken van transactiegegevens. - Google Patents

Inrichting en werkwijze voor het verwerken van transactiegegevens. Download PDF

Info

Publication number
NL1015854C2
NL1015854C2 NL1015854A NL1015854A NL1015854C2 NL 1015854 C2 NL1015854 C2 NL 1015854C2 NL 1015854 A NL1015854 A NL 1015854A NL 1015854 A NL1015854 A NL 1015854A NL 1015854 C2 NL1015854 C2 NL 1015854C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
manager
data
port
platform
message
Prior art date
Application number
NL1015854A
Other languages
English (en)
Inventor
Jeroen Bruijning
Original Assignee
Koninkl Kpn Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Koninkl Kpn Nv filed Critical Koninkl Kpn Nv
Priority to NL1015854A priority Critical patent/NL1015854C2/nl
Priority to EP01971808A priority patent/EP1307848A1/en
Priority to AU2001291698A priority patent/AU2001291698A1/en
Priority to PCT/EP2001/008774 priority patent/WO2002010997A1/en
Priority to US10/333,564 priority patent/US7958202B2/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1015854C2 publication Critical patent/NL1015854C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06QINFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G06Q30/00Commerce
    • G06Q30/04Billing or invoicing
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06QINFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G06Q40/00Finance; Insurance; Tax strategies; Processing of corporate or income taxes
    • G06Q40/02Banking, e.g. interest calculation or account maintenance

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Accounting & Taxation (AREA)
  • Finance (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Development Economics (AREA)
  • Marketing (AREA)
  • Economics (AREA)
  • Strategic Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Business, Economics & Management (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Technology Law (AREA)
  • Information Retrieval, Db Structures And Fs Structures Therefor (AREA)

Description

Inrichting en werkwijze voor het verwerken van transactiegegevens Gri>ied van de uitvinding.
De uitvinding heeft betrekking op een computerinrichting voorzien van een soft-5 ware-architectuur voor het verwerken van transactiegegevens.
Stand van de techniek
Een dergelijke inrichting wordt bijvoorbeeld heden ten dage veelvuldig toegepast bij automatische factureringsprocessen in de telecommunicatiemdustrie. Andere voor-10 beelden betreffen de verwerking van gegevens en opdrachten bij banken, alsmede kassaregistratiegegevensverwerking. Het toepassingsgebied van de uitvinding is echter niet beperkt tot deze voorbeelden.
Het is bekend dat applicaties voor de verwerking van transactiegegevens onder meer de volgende eigenschappen hebben: 15 1) gewoonlijk worden zeer veel gegevens verwerkt, tot honderden miljoenen per dag; 2) de verwerkingsgang heeft als basis: invoer van gegevens (gewoonlijk geautomatiseerd), gevolgd door een aantal bewerkingsstappen (gestuurd door referentie-infor-matie zoals klant- en productgegevens in het voorbeeld van facturering), uitvoer van de gewenste resultaten zoals (een elektronische representatie van) facturen als- 20 mede van proces- en applicatie-informatie ten behoeve van auditing; 3) er zijn uitgebreide voorzieningen aanwezig om invoergegevens van klanten te beschermen, respectievelijk te kunnen herstellen in het geval van incidenten zoals hardware- en software-storingen, bedieningsfouten enz.; 4) veel aandacht is vereist bij het operationeel management (reageren op incidenten 25 zoals hardware- en software-storingen, bedieningsfouten enz.) teneinde de vereiste betrouwbaarheid te realiseren; 5) er is in hoge mate sprake van maatwerkoplossingen, dat wil zeggen ontwikkelingen voor of uitgebreide aanpassingen aan de specifieke toepassing; 6) dergelijke applicaties omvatten naast de eigenlijke "business functionaliteit" (bij· 30 voorbeeld een beschrijving hoe de prijs van een telefoongesprek vast te stellen) een grote hoeveelheid functionaliteit om het proces van verwerking in goede banen te leiden. Dit kan zich uitstrekken van het organiseren van de verwerking in verschil- 1015854 2 lende deelfuncties tot het controleren van toegangsbevoegdheden tot het bepalen wanneer zogenaamde transacties moeten worden gecreëerd resp. afgesloten; 7) tengevolge van de strenge eisen worden dergelijke applicaties dikwijls uitgevoerd op zogenaamde mainframe computers vanwege de betrouwbaarheid en de vereiste 5 prestaties.
Dergelijke applicaties bestaan uit diverse deelprocessen en maken in de praktijk gebruik van gemeenschappelijke gegevens. Dat wil zeggen dat de deelprocessen op basis van een common state zijn georganiseerd en in hoge mate van elkaar afhankelijk zijn. Als een van de deelprocessen een fout begaat die aan de gemeenschappelijke ge-10 gevens is gekoppeld, heeft dat zijn weerslag op alle andere deelprocessen. Meer in het bijzonder hebben de bekende applicaties, mede daardoor de volgende nadelen: (a) de kosten zijn hoog, zowel in aanschaf als in exploitatie; (b) de applicaties zijn moeilijk te wijzigen, hetgeen leidt tot lange time-to-market voor nieuwe functionaliteit; 15 (c) de applicaties vergen een aanzienlijke inspanning voor het operationeel en functio neel beheer; en (d) bij ieder nieuw systeem worden gedeeltelijk dezelfde generieke problemen ("niet-business functionaliteit") opgelost, hetgeen naast onnodige kosten ook de kans op onnodige fouten doet toenemen.
20
Samenvatting van de uitvinding
Het is daarom een doelstelling van de uitvinding om een meer flexibele inrichting voor het verwerken van transactiegegevens te verschaffen dan bekend uit de stand van de techniek.
25 Daartoe voorziet de uitvinding in een computerinrichting voorzien van een soft- ware-architectuur voor het verwerken van transactiegegevens die een platform omvat met tenminste één logische verwerkingseenheid die de volgende componenten omvat: • meerdere poorten waaronder > een ingangpoort; 30 > eenuitgangpoort; > een of meer tussenpoorten; • een of meer boodschaprijen, zijnde geheugens voor tijdelijke opslag van gegevens; • een of meer databases voor opslag van gegevens; 1015854 3 • een hiërarchische structuur van managers, in de vorm van software modules voor het besturen van de poorten, de boodschaprijen, de een of meer databases, de ten minste ene logische verwerkingseenheid en het platform.
waarbij de poorten zijn gedefinieerd als softwaremodules met tenminste de volgende 5 taken: • het starten van een bijbehorende, buiten het platform gelegen zakencomponent, die is gedefinieerd als een softwaremodule voor het uitvoeren van een vooraf bepaalde transformatie op een ontvangen set gegevens; • het versturen van de set gegevens naar de bijbehorende zakencomponent; 10 · het ontvangen van een getransformeerde set gegevens van de bijbehorende zaken component, die is ontstaan door transformatie van de set gegevens door de bijbehorende zakencomponent; waarbij de ingangpoort en elk van de tussenpoorten is ingericht om de ontvangen getransformeerde set gegevens op te slaan in een van de boodschaprijen of een van de IS databases.
Door een dergelijke architectuur wordt een zeer flexibele computerinrichting verschaft. Autonome componenten worden van laag tot hoog binnen de computerinrichting gedefinieerd. Dat betekent dat componenten eenvoudig kunnen worden vervangen of nieuwe componenten kunnen worden toegevoegd. Daardoor zijn applicaties makke-20 lijker te wijzigen en kunnen zij ook makkelijker worden beheerd. Bovendien kunnen veranderingen met geringere kosten worden doorgevoerd.
De onderhavige uitvinding heeft ook betrekking op een wericwijze voor het verwerken van transactiegegevens met behulp van een computerinrichting die is voorzien van een software-architectuur die een platform omvat met tenminste één logische ver-25 werkingseenheid die de volgende componenten omvat: • meerdere poorten waaronder > een ingangpoort; > een uitgangpoort; > een of meer tussenpoorten; 30 · een of meer boodschaprijen, zijnde geheugens voor tijdelijke opslag van gegevens; • een of meer databases voor opslag van gegevens; 1015854 4 • een hiërarchische structuur van managers, in de vorm van software modules voor het besturen van de poorten, de boodschaprijen, de een of meer databases, de ten minste ene logische verwerkingseenheid en het platform.
• 5 waarbij de werkwijze de volgende, door de poorten uit te voeren stappen omvat: • het starten van een bijbehorende, buiten het platform gelegen zakencomponent, die is gedefinieerd als een softwaremodule voor het uitvoeren van een vooraf bepaalde transformatie op een ontvangen set gegevens; • het versturen van de set gegevens naar de bijbehorende zakencomponent; 10 · het ontvangen van een getransformeerde set gegevens van de bijbehorende zaken component, die is ontstaan door transformatie van de set gegevens door de bijbehorende zakencomponent; en waarbij de werkwijze tevens de door de ingangpoort en elk van de tussenpoorten uit te voeren stap omvat van het opslaan van de ontvangen getransformeerde set gegevens 15 in een van de boodschaprijen of een van de databases.
In de volgconclusies worden voorkeursuitvoeringsvormen van de onderhavige uitvinding gedefinieerd.
20 Korte beschrijving van de figuren
De uitvinding zal hierna worden toegelicht aan de hand van enkele figuren die slechts zijn bedoeld ter illustratie van de uitvinding en niet ter beperking van de reikwijdte daarvan.
Figuur 1 toont een structuur van een fabriek als metafoor voor de uitleg van de 25 uitvinding;
Figuur 2 toont een structuur van een fabriek met deelfabrieken voor de uitleg van de uitvinding;
Figuur 3 een uitvoeringsvorm van de software-architectuur volgens de uitvinding; Figuur 4 toont de hiërarchie van diverse, in de uitvinding gedefinieerde mana-30 gers, d.w.z. software-besturingsmodules.
1015854 5
Beschrijving van een uitvoeringsvorm
Om de te complexe structuren van de stand van de techniek te vereenvoudigen worden meerdere onafhankelijke deelprocessen gedefinieerd. Uitgangspunt vormen drie concepten: 5 1. Gescheiden datastromen; 2. Scheiding tussen zakelijke functionaliteit en implementatiefunctionaliteit; 3. Configuratie-en managementconcept.
Zij zullen achtereenvolgens worden behandeld 10 1. Gescheiden datastromen.
De nadruk ligt op het bestuurd verwerken van gegevens op gedistribueerde wijze. Dat vereist betrouwbare mechanismen met duidelijke verantwoordelijkheden voor het verdelen van gegevens. Dergelijke mechanismen verschaffen een verificatiereeks op de gegevens, waardoor kan worden vastgesteld of gegevens niet verloren zijn gegaan of 15 gegenereerd zijn tijdens de verwerking. Bij het uitwerken van een solide architectuur is uitgegaan van een fabriek als metafoor.
In werkelijkheid wordt een fabriek bestuurd door een fabrieksmanager. De fa-brieksmanager bevindt zich aan de top van de managementhiërarchie, die bestaat uit andere managers en/of mensen en bronnen die worden bestuurd. Een fabriek kan wor-20 den opgevat als een installatie die ruwe materialen in (eind)producten transformeert. De ruwe materialen komen de fabriek binnen via een ingangspoort, terwijl de (eindproducten de fabriek door een uitgangspoort verlaten. Transformatie van ruwe materialen wordt uitgevoerd volgens een voorafbepaald plan en kan diverse processtadia omvatten. De verschillende transformatiestadia worden vaak in verschillende 25 delen van de fabriek uitgevoerd, die men "werkruimten" kan noemen. Een fabriek kan verschillende producten uit dezelfde of uit verschillende ruwe materialen vervaardigen. Indien het transformatieproces zeer complex is en verschillende typen ruw materiaal worden getransformeerd of worden gecombineerd om verschillende typen producten te produceren, kan het verstandig zijn om de installatie in diverse (sub)fabrieken onder te 30 verdelen. De fabriek ondersteunt de logistiek en opsporing van identificeerbare delen van ruw materiaal, halfproducten of eindproducten. De fabriek kan worden bewaakt vanuit een centrale besturingsruimte, die zicht heeft op de status van alle relevante componenten die zich in de fabriek bevinden.
1015854 6
Fig. 1 toont een globale opzet van een dergelijke fabriek. De totale opstelling is met verwijzingscijfer 1 aangeduid. De opstelling 1 omvat een platform S. Binnen het platform 5 is een hoofdfabriek 7 gelegen, waarin zich ten minste één werkruimte 13 bevindt. De hoofdfabriek 7 heeft een ingang 9 en een uitgang 11. Het platform 5 wordt 5 bestuurd door een platformmanager Mp, de hoofdfabriek 7 door een fabrieksmanager
Mf, de ingang 9 door een ingangsmanager Mi en de uitgang 11 door een uitgangs-manager Mo.
In plaats van een werkruimte 13 kan zijn voorzien in diverse, logistiek achter elkaar gelegen werkruimten die met elkaar verbonden zijn door middel van lopende 10 banden.
De fabrieksmanager Mf bestuurt de gehele fabriek 7. Tot zijn taken behoren onder andere: toezicht op alle ondergeschikte managers; - het instrueren van ondergeschikte managers, bijvoorbeeld met commando's als 15 "stop", "pauze", "hervat", enz.; - het nemen van beslissingen in geval van problemen; - het ontvangen van statusinfonnatie van ondergeschikten; het verschaffen van statusinformatie aan superieuren, in de situatie zoals getekend in Fig. 1 overeenkomend met de platformmanager Mp.
20 In sommige gevallen kan het handig zijn om onderscheid te maken tussen ver schillende typen sübfabrieken. Er kunnen twee typen worden gedefinieerd: een proces- 't fabriek en een projectfabriek Een procesfabriek wordt gedefinieerd voor onbepaalde tijd ten behoeve van het verwerken van een speciaal type gegevens. Er kan bijvoorbeeld een procesfabriek zijn voor ATM-facturering (ATM = asynchronous transfer 25 mode), terwijl een andere procesfabriek bijvoorbeeld ÏSDN-facturering (ISDN = inte grated services digital network) afhandelt. Een projectfabriek daarentegen is gedefinieerd voor een beperkte tijdsduur, bijvoorbeeld 12 maanden. Het sluiten van een projectfabriek wordt meestal geïnitieerd door een gebeurtenis van buiten het systeem, die eventueel aanwezig kan zijn in de hoofdstroomgegevens die de fabriek binnengaat. Het 30 daadwerkelijk sluiten van de projectfabriek is de verantwoordelijkheid van de fabrieksmanager Mf en/of de hiërarchie van fabrieksmanagers, als er meerdere zijn.
Lager in de hiërarchie kan er bijvoorbeeld een zogenaamde niet-persistente fabriek worden gedefinieerd. In een dergelijke fabriek worden gegevens niet in persistent 1015854 7 geheugen vastgehouden. In dat geval worden de gegevens opgeslagen bij ingang in de fabriek. Er wordt een herstartpunt gedefinieerd met deze data en de gegevens bij de fabrieksuitgang zullen worden vertraagd totdat het herstartpunt het eind van de fabriek heeft bereikt. Dan zullen de ingangsgegevens worden gewist. Het voordeel hiervan is 5 dat de gegevens sneller kunnen worden getransporteerd. Dit type fabrieken staat echter het gebruik van databases voor tussenopslag niet toe.
Fig. 2 toont een voorbeeld van een fabriek die diverse deelfabrieken omvat. In Fig. 2 verwijzen dezelfde verwijzingscijfers naar dezelfde onderdelen als in Fig. 1. In plaats van een werkruimte 13, heeft Fig. 2 een splitsingswerkruimte 13'. Deze split-10 singswerkruimte 13' kan worden gezien als een ruimte waarin invoergegevens, die rijn binnengekomen via de ingang 9, worden gesplitst in delen die door diverse deelfabrieken worden bewerkt. Fig. 2 toont twee deelfabrieken 15(1), 15(2). Uiteraard kunnen er meer deelfabrieken rijn.
Elk van de deelfabrieken 15(1), 15(2) heeft een eigen deelfabriekmanager Msf(l), 15 Msf(2) die de respectieve deelfabriek bestuurt Elke deelfabriek 15(1), 15(2) omvat een eigen werkruimte 17(1), 17(2).
In plaats van één werkruimte 17(1), 17(2) per deelfabriek 15(1), 15(2) kan ook zijn voorzien in de aanwezigheid van diverse deelwerkruimten die met elkaar verbonden zijn via lopende banden.
20 De uitvoer per deelfabriek wordt via de uitgang 11 de hoofdfabriek 7 uitgeleid.
De deelfabrieken kunnen bijvoorbeeld betrekking hébben op de verwerking van gegevens van verschillende dagen van de maand. In Fig. 2 is aangegeven dat deelfabriek 15(1) betrekking heeft op verwerking van de gegevens van dag 6, terwijl deelfabriek 15(2) de binnenkomende gegevens voor dag 7 verwerkt Het proces dat in elke 25 deelfabriek wordt uitgevoerd kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het waarderen van belgegevens, welke afhankelijk kan rijn van de dag van de maand of de dag van de week.
Binnen het in Fig. 2 getoonde schema is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een extra deelfabriek voor een bepaalde dag, waarop reeds een deelfabriek geopend is, te 30 openen, als blijkt dat de hoeveelheid te verwerken gegevens te groot is voor de reeds geopende deelfabriek. Dit wordt bestuurd door de fabrieksmanager Mf. Elk van deze deelfabrieken die geopend rijn, heeft eigen gegevens waarop bewerkingen worden uitgevoerd of waaruit nieuwe gegevens worden afgeleid. Er wordt geen gebruik gemaakt 1015854 8 van dezelfde data door verschillende deelfabrieken, zodat elk van de deelfabrieken een eigen toestand zal hebben.
Binnen het schema van Fig. 2 is het ook mogelijk om verdere deelfabrieken te openen en aan iedere geopende verdere deelfabriek een nieuwe stroom van af te han-5 delen onderwerpen toe te wijzen, die wordt afgesplitst van de hoofdingangsstroom.
In de in figuren 1 en 2 getoonde schema’s zijn de hoofd- en deelverantwoorde-lijkheden voor de platformmanager Mp, voor de fabriekmanager Mf, en de subfabriek-managers Msf goed gedefinieerd middels een hiërarchische structuur. De in figuren 1 en 2 getoonde structuur kan worden vertaald in een functioneel ontwerp voor de be-10 oogde inrichting, zoals getoond in de figuur 3.
2. Scheiding tussen zakelijke junctionaliteit en implementatiejunctionaliteit.
Figuur 3 toont een mogelijke implementatie van het platform 5 en enkele externe applicaties 3. Het platform 5 verzorgt de implementatiefunctionaliteit, terwijl de ex-15 terne applicaties 3 de zakelijke functionaliteit vormen.
Het platform S omvat enkele poorten G(j), j = 1,2,..., J, waarvan er 5 als voorbeeld zijn getoond. De poorten G(j) tezamen met de applicaties 3 zijn vergelijkbaar met een of meer werkruimten uit de figuren 1 en 2. Voorts omvat het interne platform 5 diverse boodschaprijen MQ(k), k = 1,2,..., K, waarvan er als voorbeeld 3 zijn ge-20 toond, een database DB en platformmanagementprocessen 19. Uiteraard kan zijn voorzien in meerdere databases, indien gewenst De platformmanagementprocessen 19 zijn getoond als één blok. Deze processen kunnen op één processor of op meerdere parallelle processoren zijn geïmplementeerd. Als er meerdere computers zijn, zijn zij via een netwerk (bijvoorbeeld een intranet) met elkaar verbonden.
25 Tot de externe applicaties 3 behoren zakencomponenten BC(j) (met elke poort G(j) correspondeert één zakencomponent BC(j)), invoercomponenten I(m), m = 1,2, ..., M, waarvan er 2 zijn weergegeven en uitvoercomponenten 0(n) -1,2,..., N, waarvan er eveneens 2 zijn weergegeven en een klok C.
Elke component binnen het platform 5 heeft zijn eigen manager, dat wil zeggen, 30 wordt bestuurd door een daartoe speciaal ontworpen programmagedeelte in de plat formmanagementprocessen 19. Dat is met de stippellijnen tussen de platformmanagementprocessen 19 en de overige componenten in het platform 5 aangeduid. Ook het platform 5 zelf bevat een manager - de platformmanager - en alleen deze manager 1015854 9 heeft geen manager hoger in de hiërarchie. Wat in figuur 3 is getoond, kan worden opgevat als een platform met één “fabriek” met meerdere “werkplaatsen” (G(j)) die onderling zijn verbonden door “transportbanden” MQ(k). Er is een strikte hiërarchie: de hoogste in de hiërarchie is de platformmanager, die alle fabrieksmanagers bestuurt, 5 die op hun beurt poortmanagers, boodschaprijmanagers en databasemanagers aansturen. Deze managers maken alle onderdeel uit van de platformmanagementprocessen 19. Statusberichten worden per component bijgehouden en via de hiërarchische lijnen “omhoog” gestuurd, zodat managers zich bewust zijn van de conditie van dat deel van het systeem waarvoor zij verantwoordelijk zijn.
10 Een dergelijk managementhiërarchie maakt het mogelijk om verschillende onder delen van de architectuur van elkaar te scheiden en apart te beheren. Een dergelijke hiërarchische architectuur is makkelijker opwaarts of neerwaarts te schalen dan een architectuur met slechts één manager. Bovendien wordt de betrouwbaarheid vergroot, omdat uitval bijvoorbeeld op het niveau van dé verschillende “fabrieken” kan plaats-15 vinden en niet op het niveau van het gehele systeem hoeft plaats te vinden.
Elke zakencomponent BC(j) vertegenwoordigt een bepaalde zakelijke functionaliteit, bijvoorbeeld het aannemen van een gespreksrecoid van een telefoongesprek, het berekenen van de prijs en het teruggeven van de berekende prijs aan de bijbehorende poort G(j). Een ander voorbeeld: een zakencomponent BCQ) zou alle beschikbare ge-20 spreksrecords van één klant kunnen aannemen, de rekening hiervoor vaststellen en de rekening in de vorm van een datastructuur melden aan de bijbehorende poort G(j). Zakencomponenten BC(j) behoren niet tot het interne platform 5 en kunnen door externe software-ontwikkelaars worden verschaft. Zij kunnen als het ware in het platform 5 worden “geplugd”, mits zij zijn voorzien van een geschikte interface om met een bijbe-25 horende poort G(j) te kunnen communiceren. De zakencomponenten BC(j) zijn zelf toestandloos (“stateless”) en niet-transactioneel. De zakencomponenten BC(j) voeren transformaties uit waarmee gegevens kunnen worden veranderd. Alle componenten die een bepaalde transactie op bepaalde gegevens kunnen uitvoeren en derhalve een toestand kunnen veranderen, bevinden zich binnen het platform 5. Indien nodig, kan een 30 zakencomponent wel deelnemen aan een transactie die binnen het platform 5 plaatsvindt Maar conceptueel is er een strikte scheiding: transacties binnen en transformaties buiten het platform 5. Daardoor worden de wijzigingen pas onder controle van het platform 5 verwerkelijkt.
1015854 10
Er bestaan diverse typen poorten: • Een fabrieksingangpoort G(l); dat is de poort die bij de eerste zakencomponent BC(1) behoort; • Een fabrieksuitgangpoort G(5); dat is de poort die bij de laatste zakencomponent 5 G(5) hoort; • Een platformpoort G(l); dat is de poort die behoort bij de eerste zakencomponent BC(1) in de hoofdfabriek; • Een basispoort G(j); dat is een poort die behoort bij elke willekeurig zakencomponent BC(j); 10
Opgemerkt wordt dat elke poort meerdere typen poorten kan combineren. De poort G(l) die bijvoorbeeld behoort bij de eerste zakencomponent BC(1) is zowel een platformpoort, als een fabrieksingangpoort en een basispoort. Afhankelijk van het type poort zullen de juiste functies van de poort worden geactiveerd.
15 Elke poort verschaft een poort-zakencomponent-interface. In een uitvoerings vorm kan de zakencomponent BC(j) door middel van een of meerdere sleutelwaarden ("keys" in databaseterminologie) een bepaalde subset van gegevens kan benaderen. Daardoor is het in geval van tussenopslag in een database, waarbij ordening van gegevens van belang kan zijn, mogelijk om een voorkeur voor bepaalde gegevens, bijvoor-20 beeld die van een specifieke klant, aan te geven.
De gegevens binnen het platform worden gewoonlijk vastgehouden in de bood-schaprij MQ(k). In plaats daarvan kan het echter voorkomen, dat gegevens in de database DB worden opgeslagen. Dit wordt meestal gedaan wanneer men gegevens gedurende een langere tijd wil opslaan en men subgroepen van deze gegevens wil kunnen 25 selecteren, bijvoorbeeld wanneer men gegevens voor een bepaalde klant wil kunnen selecteren. In dat geval ondersteunt de poort een verbinding met de database DB in plaats van opslag in een boodschaprij MQ(k). Dit geldt bijvoorbeeld voor poort G(3). De functies van elke basispoort G(j) zijn als volgt: de poort start de bijbehorende zakencomponent BC(j); 30 - de poort handelt transacties af namens de bijbehorende zakencomponent BC(j).
Indien er iets gebeurt met de bijbehorende zakencomponent BC(j) gedurende de verwerking, dan zal de poort de transactie onderbreken.
1015854 11
De poort zal een gewichtsfactor van de ingangsgegevens in een transactie bepalen en deze herverdelen over de uitgangsgegevens van deze transactie. Indien gegevens een gewichtsfactor "0" hebben, zal dit als een fout worden geïnterpreteerd. De poort zal aan zijn eigen manager, de zogenaamde poortmanager, het aantal 5 gegenereerde of gereduceerde gegevenseenheden melden. De poort zal dit aantal bepalen door het verschil te berekenen tussen het aantal ingangsgegevenseen-heden dat naar de zakencomponent BC(j) is gestuurd en het aantal uitvoergege-venseenheden dat van de zakencomponent BC(j) is ontvangen.
10 De hierboven genoemde gewichtsfactor per ingangsgegevenseenheid zal door de platformpoort worden toegekend.
De fabrieksingangpoort G(l) zal aan diens poortmanager per transactie het totale aantal ingangsgegevenseenheden melden en de totale gewichtsfactor die bij deze in-gangsgegevenseenheden hoort. Een dergelijke melding maakt platfonnevaluatie moge-15 lijk.
De fabrieksuitgangpoort G(5) zal aan diens poortmanager per transactie het totale aantal uitgangsgegevenseenheden melden alsmede de totale gewichtsfactor die bij deze uitgangsgegevenseenheden hoort. Ook deze gegevens maken platfonnevaluatie mogelijk.
20 De functie van de boodschaprijen MQ(k) is om op veilige wijze gegevens vast te houden, alsmede transport van gegevens tussen de opeenvolgende poorten G(j) te verzorgen.
Het interne platform 5 draagt met andere woorden zorg voor de implementatie-functionaliteit, zoals: 25 - systeemconfiguratie en installatie; - operationeel beheer en daartoe benodigde gebruikersinterfaces; - betrouwbaar gegevenstransport; - evaluatie en accounting; - transactionele verwerking van gegevens (ACID - atomicity, consistency, 30 isolation, durability); - belastingsverdeling; - het aanroepen en besturen van de zakencomponenten BC(j).
1015854 12
Elke zakencomponent BC(j) kan ontworpen, gebouwd en geëxecuteerd worden als een recht-toe-recht-aan transformatie van aangeboden gegevens en kan volstaan met het uitvoeren van de transformatie en het retourneren van verwerkingsresultaten. De transformatie is gespecificeerd in termen van zakeneisen en functionele eisen van het te 5 bouwen systeem. De andere, meer systeemgerichte en implementatiegerichte aspecten vallen binnen het interne platform S.
Nu volgt een functionele toelichting op stappen die binnen het voorbeeld van de in Fig. 3 getoonde architectuur kunnen worden gezet 1. Te verwerken transactiegegevens arriveren op het platform 5 in de vorm van be-10 standen 1(1), 1(2).
2. Poort G(l) start periodiek een transactie en roept dan zakencomponent BC(1) aan.
3. Zakencomponent BC(1) detecteert een te verwerken bestand en opent dan het bestand.
4. Zakencomponent BC(1) leest de bestandsnaam van dit bestand en de bijbehorende 15 locatie en verstuurt het bestand naar poort G(l).
5. Poort G(l) slaat de gegevens uit het bestand op in boodschaprij MQ(1).
6. Als poort G(l) in staat was de betreffende gegevens op te slaan wordt dit door poort G( 1) uitgevoerd en wordt de transactie afgesloten.
20 De in stappen 1 t/m ó toegepaste zakenfunctionaliteit door de zakencomponent BC(1) betreft locatie, extensie, en naamgevingsconventie van de te ontvangen bestanden.
7. Poort G(2) detecteert een bericht in boodschaprij MQ( 1), start een transactie en leest de boodschap.
25 8. Poort G(2) roept zakencomponent BC(2) aan met deze boodschap, de naam en de locatie van een te verwerken bestand.
9. Zakencomponent BC(2) opent het bestand, leest de bijbehorende transactiegegevens en verstuurt deze naar poort G(2).
10. Poort G(2) slaat de afzonderlijke transactiegegevens op in boodschaprij MQ(2).
30 11. Als poort G(2) in staat was om de gegevens op te slaan, wordt dit door poort G(2) uitgevoerd en wordt de transactie afgesloten.
1015854 13
De door zakencomponent BC(2) in stappen 7 t/m 11 uitgevoerde zakenfunctionaliteit betreft: formaat en recordindeling van de te ontvangen bestanden.
5 12. Poort G(3) detecteert transactiegegevens in boodschaprij MQ(2), start een transactie en leest een aantal transactiegegevens in.
13. Poort G(3) roept zakencomponent BC(3) aan met de gelezen transactiegegevens.
14. Zakencomponent BC(3) voert een voorafbepaalde transformatie uit en verstuurt de resultaten naar poort G(3).
10 15. Poort G(3) slaat de verwerkingsresultaten op in database DB.
16. Als poort G(3) in staat was om de gegevens op te slaan, wordt dit door poort G(3) uitgevoerd en wordt de transactie afgesloten.
De in stappen 12 t/m 16 door zakencomponent BC(3) uitgevoerde zakenfunctionaliteit 15 betreft: formaat- en veldindeling van transactiegegevens, record- en transformatiespeci- ficatie.
17. Poort G(4) start periodiek een transactie en roept dan zakencomponent BC(4) aan.
18. Zakencomponent BC(4) bevat een scheduler en verstuurt onder bepaalde omstan- 20 digheden een event naar poort G(4). De klok C zorgt voor de tijd voor de scheduler.
19. Poort G(4) slaat de event op in boodschaprij MQ(3).
20. Als poort G(4) in staat was de event op te slaan, doet poort G(4) dat en wordt de transactie afgesloten.
25 De in stappen 17 t/m 20, door zakencomponent BC(4) uitgevoerde zakenfunctionaliteit omvat: scheduler functionaliteit waarin wordt bepaald dat een bepaalde zakelijke event moet plaatsvinden.
21. Poort G(5) detecteert een event in boodschaprij MQ(3), start een transactie en leest 30 de event.
22. Poort G(5) roept zakencomponent BC(5) aan met dit event.
23. Zakencomponent BC(5) interpreteert de event.
.1015 8 5 4 14 24. Zakencomponent BC(5) formuleert een verzoek om specifieke gegevens uit database DB te halen en stuurt deze specifieke gegevens naar poort G(5).
25. Poort G(5) betrekt de gevraagde gegevens uit database DB en stuurt deze naar zakencomponent BC(5).
5 26. Zakencomponent BC(5) voert een transformatie uit op de gegevens en produceert uitvoer, bijvoorbeeld in de vorm van een bestand 0(1) of papierenuitvoer 0(2). De uitvoer kan ook elke andere gebruikelijke vorm hebben, bijvoorbeeld een automatische e-mail.
27. Als poort G(5) een terugmelding krijgt van zakencomponent BC(5), wordt de transit) actie afgesloten.
De in stappen 21 t/m 27, door zakencomponent BC(5) uitgevoerde zakenfunctionaliteit omvat: interpretatie van de zakelijke event, selecteren van relevante gegevens en transformatie daarvan tot uitvoeren.
15 3. Configuratie-en managementconcept.
De managementhiërarchie voorziet in een wijze om operationeel en functioneel beheer te realiseren door middel van het aggregeren en distribueren van informatie over 20 de werking van het platform 5 via een hiërarchie van managementcomponenten binnen het platform 5. Fig. 4 toont een voorbeeld van een managementhiërarchie in overeenstemming met de uitvinding.
De platformmanager Mp kan managementgegevens toesturen aan een configura-tiemonitor Mc. Tevens kunnen managementgegevens worden uitgewisseld tussen de 25 platformmanager Mp en de verwerkingseenheidmanager Mf. De verwerkingseenheid-manager Mf is vergelijkbaar met een fabrieksmanager uit figuren 1 en 2 en bestuurt diverse andere managers binnen de "fabriek", die in computertermen bijvoorbeeld een logische verwerkingseenheid 21 is. Als er meerdere logische verwerkmgseenheden zijn, die bijvoorbeeld met elkaar communiceren via een netwerk, zijn er ook meerdere 30 verwerkingseenheidmanagers Mf, namelijk één per logische verwerkingseenheid.
Tot de overige managers behoren enkele poortmanagers Mg(j) en enkele bood-schaprijmanagers Mq(k). De poortmanagers Mg(j) besturen de poorten G(j). De bood- 1015 S 54 15 schaprijmanagers Mq(k) besturen de boodschapiijen Mq(k). De overige verwijzings-cijfers in Fig. 4 verwijzen naar soortgelijke componenten als in de voorgaande figuren.
De verwerkingseenheidmanager Mf, de poortmanagers Mg(j) en de boodschaprijmanagers Mq(k) behoren alle tot de platformmanagementprocessoren 19.
5 De verschillende managers die onderdeel uitmaken van de platformmanagement- processen 19 hebben de volgende functies.
De taken voor de platformmanager Mp zijn als volgt: - De platformmanager Mp zorgt voor het opstarten van de ondersteunende platform-componenten en van de verwerkingseenheidmanager(s) Mf wanneer het platform 5 10 wordt geïnitialiseerd.
- De platformmanager Mp moet reageren op foutmeldingen bijvoorbeeld door het herstarten of herplaatsen van componenten. Foutherstelalgoritmen kunnen verder ontwikkeld zijn dan slechts het uitschakelen of herstarten van een component die een probleem heeft. Wanneer een fout niet automatisch door de platformmanager 15 Mp kan worden opgelost, wordt dit via de confïguratiemonitor Mc aan de bediening meegedeeld.
- De confïguratiemonitor Mc moet een teken van leven aan de platformmanager Mp sturen. Indien een dergelijke melding achterwege blijft, zal de platformmanager Mp de confïguratiemonitor Mc herstarten. Dan zal de platformmanager Mp ook in- 20 structies naar alle ondergeschikte managers sturen om toestandsrapporten van alle componenten uit het platform 5 naar de confïguratiemonitor Mc te kunnen sturen. De verwerkingseenheidmanager Mf bestuurt de gehele logische verwerkingseen-heid 21 en heeft als ondergeschikten de boodschaprijmanagers Mq(k), poortmanagers Mg(j) en databasemanagers (niet getoond in Fig. 4).
25 De verwerkingseenheidmanager Mf heeft vijf functies: 1. Wanneer gegevens aankomen bij de logische verweikingseenheid 21, start de verwerkingseenheidmanager Mf de componenten binnen de logische verwerkingseen-heid. Die delen die nog geen gegevens ontvangen worden nog niet gestart.
2. In de meeste gevallen zullen logische verwerkingseenheden ("fabrieken") niet wor- 30 den gesloten, omdat wanneer er geen gegevens hoeven te worden verwerkt alle poorten en zakencomponenten in een poule zijn opgenomen en daarom de meeste bronnen die door een logische verwerkingseenheid worden geclaimd vrij zullen zijn.
1015854 16
In sommige gevallen echter, bijvoorbeeld als een fabriek gegevens gedurende een gelimiteerde periode bewerkt, zal de fabriek na verloop van tijd moeten worden gesloten. Dan zal de verwerkingseenheidmanager Mf een sluitboodschap ontvangen. Een dergelijke boodschap verschilt van een stopboodschap, omdat zich in een ge-S stopte fabriek gegevens kunnen bevinden. Als de verwerkingseenheidmanager Mf een sluitboodschap ontvangt, zal deze controleren of de fabriek geen gegevens bevat. Indien dit het geval zal de verwerkingseenheidmanager Mf alle ondergeschikte managers laten stoppen, controleren of de fabriek in balans is (zie ook verderop onder 5) en alle relevante informatie zoals logs en interne toestanden op een veilige 10 plaats voor naslag opbergen.
3. De verwerkingseenheidmanager Mf moet reageren op foutmeldingen, bijvoorbeeld door het herstarten of herplaatsen van componenten. Het ontdekken van fouten op dit niveau is altijd binnen de context van de logische verweridngseenheid 21. Indien zich problemen buiten de logische verwerkingseenheid 21 voordoen kunnen deze 1S niet worden opgelost. Dergelijke problemen kunnen slechts aan de platform- manager Mp worden gemeld (of een eventueel aanwezige superieure verwerkingseenheidmanager).
4. De verwerkingseenheidmanager Mf ontvangt rapporten van zijn boodschaprij-managers Mq(k). Gebaseerd op deze rapporten kan de verwerkingseenheidmanager 20 Mf beslissen om eventuele zakencomponenten BC, en aldus poorten en poortmana-gers waarmee zakencomponenten een één op één relatie hebben, te dupliceren. Dit kan gebeuren als de verwerkingseenheidmanager Mf waarneemt dat een van de boodschaprijen MQ(k) te groot wordt. De verwerkingseenheidmanager Mf zal verder de statistieken van de poorten G(j) expliciet moeten bewaken om vast te stellen 25 of het aantal zakencomponenten BC(j) kan worden gereduceerd.
5. De verwerkingseenheidmanager Mf krijgt alle ïngangsgewichtsfactoren en uit-gangsgewichtsfactoren van de logische verwerkingseenheid 21 via de poort-managers Mg(j). Het is de verantwoordelijkheid van de verweriringseenheid-manager Mf om deze te berekenen en na uitval van de logische verwerkingseenheid 30 21 de balans op te maken. Bovendien kan de verwerkingseenheidmanager Mf alle boodschaprij managers Mq(k), databasemanagers en eventuele subverwerkingseen-heidmanagers vragen om de op dat moment in de logische verwerkingseenheid 21 aanwezige gewichtsfactoien mee te delen. Op deze wijze kan de verwerkings- 1015854 17 eenheidmanager Mf vaststellen of de logische verwerkingseenheid 21 in balans is, zelfs wanneer er gegevens binnen de logische verwerkingseenheid 21 aanwezig zijn.
5 Elke boodschaprijmanager Mq(k) heeft de volgende drie functies.
1. De boodschaprijmanager Mq(k) bewaakt de boodschaprij MQ(k) continu en rapporteert aan de verwerkingseenheidmanager Mf in de volgende gevallen: een boodschaprij MQ(k) ontvangt oorspronkelijke gegevens, zodat de stroomafwaarts gelegen componenten kunnen worden geactiveerd; 10 - een bepaalde boodschaprij MQ(k) groeit boven een voorafbepaalde drem pelwaarde die vooraf is geconfigureerd als onderdeel van de eigenschappen van de betreffende boodschaprij MQ(k). Als de betreffende boodschaprij MQ(k) weer beneden deze drempelwaarde valt, wordt dit eveneens gerapporteerd aan de verwerkingseenheidmanager Mf; 15 - een boodschaprij MQ(k) bereikt zijn maximale afmeting.
2. Boodschaprijmanagers Mq(k) initialiseren de bijbehorende boodschaprij MQ(k).
De boodschaprijmanager Mq(k) is wat betreft belasting gebalanceerd.
3. Op verzoek zal de boodschaprijmanager Mq(k) de gewichtsfactor van de in de boodschaprij aanwezige gegevens bepalen en aan de verwerkingseenheidmanager 20 Mf melden.
De poortmanagers Mg(j) hébben twee functies: 1. Wanneer er gegevens aankomen zal de poortmanager Mg(j) een poort G(j) initiëren.
25 2. De poortmanager Mg(j) is verantwoordelijk voor het doorsturen van de poortstatis- tieken aan de verwerkingseenheidmanager Mf.
De databasemanager (niet getoond in Fig. 4) heeft drie functies.
1. De databasemanager bewaakt de database DB continu op fouten en zal deze aan de 30 verwerkingseenheidmanager Mf rapporteren.
2. Elke databasemanager zal zijn bijbehorende database DB starten aangenomen dat deze op correcte wijze is gemitialiseerd. Anders zal een fout worden gemeld aan de 1015854 18 verwerkingseenheidmanager Mf. Databases zijn niet gebalanceerd wat betreft belasting.
3. Op verzoek zal de databasemanager de gewichtsfactor van de op dat moment in de database DB aanwezige gegevens bepalen en aan de verwerkingseenheidmanager 5 Mf meedelen.
Nu volgt nog een toelichting op stappen die worden gezet door de in Fig. 4 getoonde managers.
1. Te verwerken transactiegegevens arriveren op het platform 5 in de vorm van be- 10 standen 1(1), 1(2).
2. Poort G( 1) start periodiek een transactie en roept zakencomponent BC( 1) aan.
3. Zakencomponent BC(1) detecteert de te verwerken gegevens en verstuurt deze naar poort G(l).
4. Poort G(l) slaat deze gegevens op in boodschaprij MQ(1).
15
De functionaliteit van de stappen 1 t/m 4 betreft: het opnemen van gegevens in het platform 5.
5. Zakencomponent BC(2) is niet beschikbaar vanwege een interne fout.
20 6. Boodschaprij MQ(1) overschrijdt een voorafbepaalde limiet met betrekking tot het vullen met gegevens.
7. De boodschaprijmanager Mq(l) constateert deze overschrijding en meldt dit aan de fabrieksmanager Mf van de logische verwerkingseenheid 21.
8. Poort G(2) constateert dat zakencomponent BC(2) niet responsief is en informeert 25 de poortmanager Mg(2).
9. Poortmanager Mg(2) meldt de foutsituatie aan de verwerkingseenheidmanager Mf van logische verwerkingseenheid 21. 1 1015854
De functionaliteit in stappen 5 t/m 8 betreft: het detecteren van een - in dit voorbeeld - incorrecte situatie in het platform 5.
19 10. Verwerkingseenheidmanager Mf archiveert de informatie die deze heeft ontvangen in stappen 7 en 9 en bepaalt op heuristische wijze een noodzakelijke actie.
11. De verwerkingseenheidmanager Mf meldt de platformmanager Mp, dat zaken- 5 component BC(2) in een foutsituatie verkeert en dat daarom de gegevensver werking stagneert.
12. De platformmanager Mp waarschuwt via de configuratiemonitormanager Mc de operationele beheerder.
13. De verwerkingseenheidmanager Mf geeft de poortmanager Mg(l) en de bood- 10 schaprijmanager Mq(l) opdracht om de gegevensverwerking stop te zetten.
14. De poortmanager Mg(l) instraeert de poort G(l) om te pauzeren, zodat geen nieuwe transacties worden opgezet.
15. De boodschaprijmanager Mq(l) instrueert de boodschaprij MQ(1) om te pauzeren.
15
De functionaliteit in stappen 10 t/m 15 betreft: het ondernemen van de actie in de managementhiërarchie naar aanleiding van de detectie van een fout. Het zal duidelijk zijn dat de hierboven genoemde stappen 1 t/m IS slechts een voorbeeld betreffen om de hiërarchische structuur van Fig. 4 nader toe te lichten.
20 Doordat de operationele beheerder in stap 12 van de foutsituatie op de hoogte is gebracht, kan deze ingrijpen en eventuele fouten herstellen. Daarna kan hij het systeem weer in werking stellen.
De hierboven beschreven architectuur kan worden geïmplementeerd met behulp van een of meerdere computers, die bijvoorbeeld met elkaar verbonden zijn door mid-25 del van een netwerk, bijvoorbeeld een LAN (local area network) of een WAN (wide area network). Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een standaard operating systeem, bijvoorbeeld Microsoft Windows 2000, een message queueing service, bijvoorbeeld Microsoft Message Queues, een componentcreatie- en communicatieservice, bijvoorbeeld Microsoft DCOM (distributed component object model), een gedistribu-30 eerde transactiecoördinator, bijvoorbeeld Microsoft MTS (microsoft transaction server), en een database-systeem, bijvoorbeeld Microsoft SQL server (SQL = structured query language). De message queueing service en de database service moeten kunnen deelnemen in transacties onder besturing van de transactiecoördinator.
1 Q I u u ** 20
De hierboven besproken architectuur is flexibel in vele opzichten. Allereerst kunnen de zakencomponenten BC(j) individueel worden aangepast of vervangen. Bovendien is het eenvoudig om binnen de geschetste architectuur nieuwe poorten G(j) en een overeenkomstige zakencomponent BC(j) toe te voegen. Er kunnen eenvoudig nieuwe 5 "fabrieken", in de vorm van logische verwerkingseenheden 21, worden toegevoegd met een soortgelijke structuur als getoond in Fig. 4. Op laag niveau kunnen aldus wijzigingen worden doorgevoerd, zonder dat het hele systeem moet worden gestopt
De voorgestelde architectuur leidt tot lagere kosten voor het verwerken van trans-actiegegevens dan vandaag de dag mogelijk is, met gelijkwaardige of betere prestaties, 10 betrouwbaarheid en aanpasbaarheid.
1015854

Claims (14)

1. Computerinrichting voorzien van een software-architectuur voor het verwerken van transactiegegevens die een platform (5) omvat met tenminste één logische verwer-5 kingseenheid (21) die de volgende componenten omvat: • meerdere poorten waaronder: > een ingangpoort (G(l)); > een uitgangpoort (G(5); G(3)); > een of meer tussenpoorten (G(2), G(3), G(4); (G(2)); 10. een of meer boodschaprijen (MQ(k)), zijnde geheugens voor tijdelijke opslag van gegevens; • een of meer databases (DB) voor opslag van gegevens; • een hiërarchische structuur van managers, in de vorm van software modules voor het besturen van de poorten (G(j)), de boodschaprijen (MQ(k)), de een of meer 15 databases, de ten minste ene logische verwerkingseenheid (21) en het platform (5); waarbij de poorten zijn gedefinieerd als softwaremodules met tenminste de volgende taken: 20. het starten van een bijbehorende, buiten het platform (5) gelegen zakencomponent (BC(j)), die is gedefinieerd als een softwaremodule voor het uitvoeren van een vooraf bepaalde transformatie op een ontvangen set gegevens; • het versturen van de set gegevens naar de bijbehorende zakencomponent (BC(j)); • het ontvangen van een getransformeerde set gegevens van de bijbehorende zaken- 25 component (BC(j)), die is ontstaan door transformatie van de set gegevens door de bijbehorende zakencomponent (BC(j)); waarbij de ingangpoort (G(l)) en elk van de tussenpoorten (G(2), G(3), G(4); (G(2)) is ingericht om de ontvangen getransformeerde set gegevens op te slaan in een van de boodschaprijen (MQ(k)) of een van de databases (DB). 30
2. Computerinrichting volgens conclusie 1, waarbij de hiërarchische structuur van managers omvat: • voor elke poort een poortmanager waaronder: 1015854 > een ingangpoortmanager voor het besturen van de ingangpoort (G(l)); > een uitgangpoortmanager voor het besturen van de uitgangpoortmanager (G(5); G(3)); > voor elke tussenpoort een tussenpoortmanager (Mg(2)) voor het besturen van de 5 bijbehorende tussenpoort (G(2), G(3), G(4); (G(2)); • voor elke boodschaprij een boodschaprijmanager (Mq(k)) voor het besturen van de bijbehorende boodschaprij (MQ(k)); • voor elke database (DB) een databasemanager; • voor elke logische verwerkingseenheid (21) een fahrieksmanager (Mf) voor het 10 besturen van elke poortmanager, elke boodschaprijmanager en elke database manager; • een platformmanager (Mp) voor het besturen van het platform (5).
3. Computerinrichting volgens conclusie 2, waarbij de platformmanager (Mp)te- 15 vens is ingericht voor het uitvoeren van de volgende taken: • initialiseren van platformcomponenten; • af handelen van foutmeldingen binnen het platform (5); • communiceren met een configuratiemonitormanager (Mc) die is ingericht voor communicatie met bediening van de computerinrichting. 20
4. Computerinrichting volgens conclusie 2 of 3, waarbij elke fahrieksmanager (Mf) is ingericht tot het uitvoeren van: • het initialiseren van die componenten binnen de bij de fahrieksmanager (Mf) behorende logische verwerkingseenheid (21) die een transactie op gegevens moeten on- 25 dersteunen; • het volgens vooraf bepaalde regels stilleggen van de bij de fahrieksmanager (Mf) behorende logische verwerkingseenheid (21), als de fahrieksmanager (Mf) daartoe een instructie ontvangt; • het afhandelen van fouten binnen de bij de fahrieksmanager (Mf) behorende logi- 30 sche verwerkingseenheid (21); • het automatisch reduceren of dupliceren van een of meer tussenpoorten (G(j)) als het aantal gegevens waarop een transactie moet worden uitgevoerd afneemt, respectievelijk toeneemt. 1 015854
5. Computerinrichting volgens een van de conclusies 2-4, waarbij elke fabrieks-manager (Mf) tevens is ingericht tot het bepalen van ingangsgewichtsfactoren en uit-gangsgewichtsfactoren van de logische verwerkingseenheid (21), en het vaststellen of 5 de logische verwerkingseenheid wat betreft belasting in balans is.
6. Computerinrichting volgens een van de conclusies 2-5, waarbij elke bood-schaprijmanager (Mq(k)) is ingericht voor het uitvoeren van de volgende taken: • het initialiseren van de aan elke boodschaprijmanager (Mq(k)) toegewezen bood-10 schaprij (MQ(k)); • het bewaken van de aan elke boodschaprijmanager (Mq(k)) toegewezen bood-schaprij (MQ(k)).
7. Computerinrichting volgens een van de conclusies 2-6, waarbij elke bood- 15 schaprijmanager (Mq(k)) is ingericht voor het uitvoeren van de volgende taak: • het bepalen van een gewichtsfactor van gegevens die aanwezig zijn in de aan elke boodschaprijmanager (Mq(k)) toegewezen boodschaprij (MQ(k)).
8. Computerinrichting volgens een van de conclusies 2-7, waarbij elke poortmana- 20 ger (Mg(j)) is ingericht voor het uitvoeren van de volgende taken: • het initiëren van een aan de poortmanager (Mg(j)) toegewezen poort indien gegevens bij de toegewezen poort aankomen; • het verzamelen van poortstatistieken en doorsturen daarvan aan een bijbehorende fabrieksmanager (Mf). 25
9. Computerinrichting volgens een van de conclusies 2-8, waarbij elke database-manager is ingericht voor het uitvoeren van de volgende taken: • het starten van een aan de databasemanager toegewezen database; • het bewaken van de aan de databasemanager toegewezen database. 30
10. Computerinrichting volgens een van de conclusies 2-9, waarbij elke databasemanager is ingericht voor het uitvoeren van de volgende taak: 1 0 153 5 4· • het bepalen van een gewichtsfactor van gegevens die op een bepaald moment in de aan de databasemanager toegewezen database aanwezig zijn.
11. Computerinrichting volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de com- 5 puterinrichting is geïmplementeerd in de vorm van diverse met elkaar communicerende computers.
12. Computerinrichting volgens conclusie 11, waarbij de computers met elkaar zijn verbonden middels een netwerk, bijvoorbeeld een LAN of WAN. 10
13. Computerinrichting volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij elke zakencomponent (BC(j)) is ontworpen om zakelijke en functionele taken van de computerinrichting uit te voeren, maar geen toestand van binnen het platform (5) aanwezige gegevens kan wijzigen. 15
14. Werkwijze voor het verwerken van transactiegegevens met behulp van een computerinrichting die is voorzien van een software-architectuur die een platform (5) omvat met tenminste één logische verwerkingseenheid (21) die de volgende componenten omvat: 20. meerdere poorten waaronder > een ingangpoort (G(l)); > een uitgangpoort (G(5); G(3)); > een of meer tussenpootten (G(2), G(3), G(4); (G(2)); • een of meer boodschaprijen (MQ(k)), zijnde geheugens voor tijdelijke opslag van 25 gegevens; • een of meer databases (DB) voor opslag van gegevens; • een hiërarchische structuur van managers in de vorm van software modules voor het besturen van de poorten (G(j)), de boodschaprijen (MQ(k)), de een of meer databases, de ten minste ene logische verwerkingseenheid (21) en het platform (5); 30 waarbij de werkwijze de volgende, door de poorten uit te voeren stappen omvat: • het starten van een bijbehorende, buiten het platform (5) gelegen zakencomponent (BC(j)), die is gedefinieerd als een softwaremodule voor het uitvoeren van een vooraf bepaalde transformatie op een ontvangen set gegevens; 1015854 • het versturen van de set gegevens naar de bijbehorende zakencomponent (BC(j)); • het ontvangen van een getransformeerde set gegevens van de bijbehorende zakencomponent (BC(j)), die is ontstaan door transformatie van de set gegevens door de bijbehorende zakencomponent (BC(j)); 5 en waarbij de werkwijze tevens de door de ingangpoort (G(l)) en elk van de tussen pootten (G(2), G(3), G(4); (G(2)) uit te voeren stap omvat van het opslaan van de ontvangen getransformeerde set gegevens in een van de boodschaprijen (MQ(k)) of een van de databases (DB). ***** 1015854
NL1015854A 2000-08-02 2000-08-02 Inrichting en werkwijze voor het verwerken van transactiegegevens. NL1015854C2 (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1015854A NL1015854C2 (nl) 2000-08-02 2000-08-02 Inrichting en werkwijze voor het verwerken van transactiegegevens.
EP01971808A EP1307848A1 (en) 2000-08-02 2001-07-30 System and method for processing transaction data
AU2001291698A AU2001291698A1 (en) 2000-08-02 2001-07-30 System and method for processing transaction data
PCT/EP2001/008774 WO2002010997A1 (en) 2000-08-02 2001-07-30 System and method for processing transaction data
US10/333,564 US7958202B2 (en) 2000-08-02 2001-07-30 System and method for processing transaction data

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1015854 2000-08-02
NL1015854A NL1015854C2 (nl) 2000-08-02 2000-08-02 Inrichting en werkwijze voor het verwerken van transactiegegevens.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1015854C2 true NL1015854C2 (nl) 2002-02-05

Family

ID=19771834

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1015854A NL1015854C2 (nl) 2000-08-02 2000-08-02 Inrichting en werkwijze voor het verwerken van transactiegegevens.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US7958202B2 (nl)
EP (1) EP1307848A1 (nl)
AU (1) AU2001291698A1 (nl)
NL (1) NL1015854C2 (nl)
WO (1) WO2002010997A1 (nl)

Families Citing this family (55)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20050097046A1 (en) * 2003-10-30 2005-05-05 Singfield Joy S. Wireless electronic check deposit scanning and cashing machine with web-based online account cash management computer application system
JP4725955B2 (ja) * 2005-06-30 2011-07-13 株式会社リコー 情報処理装置、メッセージ管理方法、プログラムおよび記憶媒体
US8708227B1 (en) 2006-10-31 2014-04-29 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for remote deposit of checks
US8799147B1 (en) 2006-10-31 2014-08-05 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for remote deposit of negotiable instruments with non-payee institutions
US7873200B1 (en) 2006-10-31 2011-01-18 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for remote deposit of checks
US7876949B1 (en) 2006-10-31 2011-01-25 United Services Automobile Association Systems and methods for remote deposit of checks
US7885451B1 (en) 2006-10-31 2011-02-08 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for displaying negotiable instruments derived from various sources
US8351677B1 (en) 2006-10-31 2013-01-08 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for remote deposit of checks
US8959033B1 (en) 2007-03-15 2015-02-17 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for verification of remotely deposited checks
US10380559B1 (en) 2007-03-15 2019-08-13 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for check representment prevention
US8433127B1 (en) 2007-05-10 2013-04-30 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for real-time validation of check image quality
US8538124B1 (en) 2007-05-10 2013-09-17 United Services Auto Association (USAA) Systems and methods for real-time validation of check image quality
US9058512B1 (en) 2007-09-28 2015-06-16 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for digital signature detection
US9898778B1 (en) 2007-10-23 2018-02-20 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for obtaining an image of a check to be deposited
US9892454B1 (en) 2007-10-23 2018-02-13 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for obtaining an image of a check to be deposited
US9159101B1 (en) 2007-10-23 2015-10-13 United Services Automobile Association (Usaa) Image processing
US8358826B1 (en) 2007-10-23 2013-01-22 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for receiving and orienting an image of one or more checks
US7996316B1 (en) 2007-10-30 2011-08-09 United Services Automobile Association Systems and methods to modify a negotiable instrument
US8046301B1 (en) 2007-10-30 2011-10-25 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods to modify a negotiable instrument
US8001051B1 (en) 2007-10-30 2011-08-16 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods to modify a negotiable instrument
US7996314B1 (en) 2007-10-30 2011-08-09 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods to modify a negotiable instrument
US7996315B1 (en) 2007-10-30 2011-08-09 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods to modify a negotiable instrument
US8290237B1 (en) 2007-10-31 2012-10-16 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods to use a digital camera to remotely deposit a negotiable instrument
US8320657B1 (en) 2007-10-31 2012-11-27 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods to use a digital camera to remotely deposit a negotiable instrument
US7900822B1 (en) 2007-11-06 2011-03-08 United Services Automobile Association (Usaa) Systems, methods, and apparatus for receiving images of one or more checks
US7896232B1 (en) 2007-11-06 2011-03-01 United Services Automobile Association (Usaa) Systems, methods, and apparatus for receiving images of one or more checks
US10380562B1 (en) 2008-02-07 2019-08-13 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for mobile deposit of negotiable instruments
US8351678B1 (en) 2008-06-11 2013-01-08 United Services Automobile Association (Usaa) Duplicate check detection
US8224698B2 (en) * 2008-07-03 2012-07-17 The Search Agency, Inc. System and method for determining weighted average success probabilities of internet advertisements
US8422758B1 (en) 2008-09-02 2013-04-16 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods of check re-presentment deterrent
US10504185B1 (en) 2008-09-08 2019-12-10 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for live video financial deposit
US7974899B1 (en) 2008-09-30 2011-07-05 United Services Automobile Association (Usaa) Atomic deposit transaction
US7962411B1 (en) 2008-09-30 2011-06-14 United Services Automobile Association (Usaa) Atomic deposit transaction
US8275710B1 (en) 2008-09-30 2012-09-25 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for automatic bill pay enrollment
US7885880B1 (en) * 2008-09-30 2011-02-08 United Services Automobile Association (Usaa) Atomic deposit transaction
US8391599B1 (en) 2008-10-17 2013-03-05 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for adaptive binarization of an image
US7949587B1 (en) 2008-10-24 2011-05-24 United States Automobile Association (USAA) Systems and methods for financial deposits by electronic message
US7970677B1 (en) 2008-10-24 2011-06-28 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for financial deposits by electronic message
US8452689B1 (en) 2009-02-18 2013-05-28 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods of check detection
US10956728B1 (en) 2009-03-04 2021-03-23 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods of check processing with background removal
US8542921B1 (en) 2009-07-27 2013-09-24 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for remote deposit of negotiable instrument using brightness correction
US9779392B1 (en) 2009-08-19 2017-10-03 United Services Automobile Association (Usaa) Apparatuses, methods and systems for a publishing and subscribing platform of depositing negotiable instruments
US8977571B1 (en) 2009-08-21 2015-03-10 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for image monitoring of check during mobile deposit
US8699779B1 (en) 2009-08-28 2014-04-15 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for alignment of check during mobile deposit
JP2011060649A (ja) * 2009-09-11 2011-03-24 Toyota Motor Corp 電極活物質層、全固体電池、電極活物質層の製造方法および全固体電池の製造方法
US9129340B1 (en) 2010-06-08 2015-09-08 United Services Automobile Association (Usaa) Apparatuses, methods and systems for remote deposit capture with enhanced image detection
US10380565B1 (en) 2012-01-05 2019-08-13 United Services Automobile Association (Usaa) System and method for storefront bank deposits
US10552810B1 (en) 2012-12-19 2020-02-04 United Services Automobile Association (Usaa) System and method for remote deposit of financial instruments
US11138578B1 (en) 2013-09-09 2021-10-05 United Services Automobile Association (Usaa) Systems and methods for remote deposit of currency
US9286514B1 (en) 2013-10-17 2016-03-15 United Services Automobile Association (Usaa) Character count determination for a digital image
US10402790B1 (en) 2015-05-28 2019-09-03 United Services Automobile Association (Usaa) Composing a focused document image from multiple image captures or portions of multiple image captures
US11030752B1 (en) 2018-04-27 2021-06-08 United Services Automobile Association (Usaa) System, computing device, and method for document detection
US11443320B2 (en) 2020-01-07 2022-09-13 Bank Of America Corporation Intelligent systems for identifying transactions associated with an institution impacted by an event using a dashboard
US11238459B2 (en) 2020-01-07 2022-02-01 Bank Of America Corporation Intelligent systems for identifying transactions associated with an institution impacted by an event
US11900755B1 (en) 2020-11-30 2024-02-13 United Services Automobile Association (Usaa) System, computing device, and method for document detection and deposit processing

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0694838A1 (en) * 1994-07-25 1996-01-31 International Business Machines Corporation Step level recovery
EP0872805A2 (en) * 1997-04-15 1998-10-21 International Business Machines Corporation Container materialization/dematerialization for reduced dataload and improved data-coherency in workflow-management systems
US5931900A (en) * 1997-08-25 1999-08-03 I2 Technologies, Inc. System and process for inter-domain interaction across an inter-domain connectivity plane
WO1999046662A2 (en) * 1998-03-12 1999-09-16 Dmw Worldwide, Inc. System for operating on client defined rules
US6029174A (en) * 1998-10-31 2000-02-22 M/A/R/C Inc. Apparatus and system for an adaptive data management architecture
WO2000033217A1 (en) * 1998-11-30 2000-06-08 Siebel Systems, Inc. Client server system with thin client architecture
US6076092A (en) * 1997-08-19 2000-06-13 Sun Microsystems, Inc. System and process for providing improved database interfacing using query objects

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5151948A (en) * 1990-03-12 1992-09-29 International Business Machines Corporation System and method for processing documents having amounts recorded thereon
US5444794A (en) * 1993-08-25 1995-08-22 Sqn Check image capture system
US7076784B1 (en) * 1997-10-28 2006-07-11 Microsoft Corporation Software component execution management using context objects for tracking externally-defined intrinsic properties of executing software components within an execution environment
US6798740B1 (en) * 2000-03-13 2004-09-28 Nortel Networks Limited Method and apparatus for switch core health monitoring and redundancy

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0694838A1 (en) * 1994-07-25 1996-01-31 International Business Machines Corporation Step level recovery
EP0872805A2 (en) * 1997-04-15 1998-10-21 International Business Machines Corporation Container materialization/dematerialization for reduced dataload and improved data-coherency in workflow-management systems
US6076092A (en) * 1997-08-19 2000-06-13 Sun Microsystems, Inc. System and process for providing improved database interfacing using query objects
US5931900A (en) * 1997-08-25 1999-08-03 I2 Technologies, Inc. System and process for inter-domain interaction across an inter-domain connectivity plane
WO1999046662A2 (en) * 1998-03-12 1999-09-16 Dmw Worldwide, Inc. System for operating on client defined rules
US6029174A (en) * 1998-10-31 2000-02-22 M/A/R/C Inc. Apparatus and system for an adaptive data management architecture
WO2000033217A1 (en) * 1998-11-30 2000-06-08 Siebel Systems, Inc. Client server system with thin client architecture

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
ANONYMOUS: "Business Process Framework", RESEARCH DISCLOSURE, no. 429, 1 January 2000 (2000-01-01), Havant, UK, article No. 429132, pages 169, XP002172148 *

Also Published As

Publication number Publication date
AU2001291698A1 (en) 2002-02-13
WO2002010997A1 (en) 2002-02-07
EP1307848A1 (en) 2003-05-07
US7958202B2 (en) 2011-06-07
US20040024626A1 (en) 2004-02-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1015854C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het verwerken van transactiegegevens.
Fahrenkrog-Petersen et al. Fire now, fire later: alarm-based systems for prescriptive process monitoring
US6029174A (en) Apparatus and system for an adaptive data management architecture
AU2003217958B2 (en) Method and system for processing credit card related transactions
US8903925B2 (en) Scheduled messages in a scalable messaging system
CN110634071B (zh) 一种基于自动量化交易平台的全市场多品种智能金融资管系统
US20030220901A1 (en) Interaction manager
CN110619580B (zh) 一种基于智能数据处理平台的全市场多品种金融资管系统
EP1627304A2 (en) Method and system for determining enterprise architecture aspect objects using externalizing conditional logic
AU5624700A (en) Segmentation and processing of continuous data streams using transactional semantics
CN110610422B (zh) 一种基于智能有效策略判定平台的全市场多品种金融资管系统
RU2651182C1 (ru) Способ управления предприятием и автоматизации операций на предприятии
McGinnis et al. Formalizing ISA-95 level 3 control with smart manufacturing system models
CN110490714A (zh) 一种销售毛利实时更新方法及系统
WO2004027604A2 (en) Transaction processing system
NL1017013C2 (nl) Schaalbaar systeem voor handelsvoering in meerdere omgevingen.
US20050097122A1 (en) Redundancy-free provision of multi-purpose data
US7624338B2 (en) Document modeling within a document framework
CN110570307A (zh) 一种基于智能策略平台的全市场多品种金融资管系统
CN110619581A (zh) 一种基于自动量化微服务子系统的全市场多品种智能金融资管系统
JP3962795B2 (ja) 業務プログラムを記録したコンピュータ読み取り可能な記録媒体
WO2005022407A1 (en) Redundancy-free provision of multi-purpose data
Thomas et al. Task-based authorization: A paradigm for flexible and adaptable access control in distributed applications
MONSEF integrated system
CN118519706A (zh) 一种面向银行业务的状态机处理系统、方法及装置

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
SD Assignments of patents

Owner name: NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR TOEGEPAST-NATUURWETEN

Effective date: 20051019

MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20180901