NL1015441C2 - Afvoer met terugslagklep. - Google Patents

Afvoer met terugslagklep. Download PDF

Info

Publication number
NL1015441C2
NL1015441C2 NL1015441A NL1015441A NL1015441C2 NL 1015441 C2 NL1015441 C2 NL 1015441C2 NL 1015441 A NL1015441 A NL 1015441A NL 1015441 A NL1015441 A NL 1015441A NL 1015441 C2 NL1015441 C2 NL 1015441C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
drain
channel
outlet
channel part
water
Prior art date
Application number
NL1015441A
Other languages
English (en)
Inventor
Edmondus Clementines Corn Hack
Original Assignee
Kwt Waterbeheersingstechniek B
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kwt Waterbeheersingstechniek B filed Critical Kwt Waterbeheersingstechniek B
Priority to NL1015441A priority Critical patent/NL1015441C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1015441C2 publication Critical patent/NL1015441C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F7/00Other installations or implements for operating sewer systems, e.g. for preventing or indicating stoppage; Emptying cesspools
    • E03F7/02Shut-off devices
    • E03F7/04Valves for preventing return flow

Description

«
Titel: Afvoer met terugslagklep
De uitvinding heeft betrekking op een afvoer ten behoeve van het lozen van bijvoorbeeld rioolwater, industrieel afvalwater en/of oppervlaktewater, welke afvoer een afvoerkanaal en een uitgang met een terugslagklep omvat.
5 Een dergelijke afvoer is uit de praktijk bekend, en wordt door aanvrager in omloop gebracht. De afvoer wordt doorgaans gebruikt om rioolwater te lozen in een put zoals een riool- of pompput, of in sloot-, rivier-of zeewater. Opgemerkt zei dat rioolwater in deze context ruimer dient te worden opgevat dan zijnde alleen een vloeistof. Ook de vaste materie die 10 met vloeistof in het riool kan worden meegevoerd zoals rioolslib, of organisch en anorganisch afval, valt onder het begrip rioolwater. De terugslagklep, die zich op de uitgang van de afvoer bevindt, verhindert dat omgevingswater het rioolstelsel kan instromen vanuit de put, sloot, rivier of zee waarop de afvoer loost. Dit kan zich voordoen indien het 15 omgevingswater bij een stijgende waterstand de ingang van de afvoer bereikt. Het volstromen van een rioolstelsel vanuit de rioolafvoer is ongewenst, omdat het kan leiden tot overstromingen bij stroomopwaarts gelegen rioolingangen en aansluitingen, zoals rioolputten en sanitaire voorzieningen van huishoudens. De terugslagklep is eenvoudig eenzijdig 20 doorlatend uitgevoerd.
Nadeel van de genoemde afvoer is, dat zich in het afvoerkanaal althans bij de uitgang voor de terugslagklep na verloop van tijd vervuiling ophoopt. Deze vervuiling omvat vaste bestanddelen van het rioolwater, die bijvoorbeeld bij de uitgang kunnen bezinken wanneer de terugslagklep is 25 gesloten. De vervuiling kan ook olie en/of vet omvatten, dat zich in het rioolwater bevindt en zich bij de uitgang in het kanaal kan afzetten. Ook kan het raakvlak van de terugslagklep en de uitgang van het afvoerkanaal vervuilen, waardoor een goede, sluitende werking van de klep kan worden 015441 2 gehinderd. Deze ongewenste vervuiling moet periodiek worden verwijderd, zodat met het gebruik van een dergelijke afvoer relatief hoge onderhoudskosten gepaard gaan.
Een ander bezwaar van de bekende afvoer is dat de terugslagklep 5 pas opent wanneer er zich een aanzienlijke hoeveelheid water in het afvoerkanaal bevindt.
De onderhavige uitvinding beoogt de genoemde nadelen van een dergelijke afvoer op te lossen. Dat wil zeggen, de uitvinding beoogt een afvoer met een terugslagklep die zelfs bij een geringe hoeveelheid water in 10 de afvoer reeds opent, waarbij zich geen of relatief weinig vervuiling bij de uitgang en de afvoer kan ophopen.
Daartoe wordt volgens de uitvinding een afvoer gekenmerkt doordat het afvoerkanaal is voorzien van een stroomopwaarts gelegen eerste kanaaldeel dat zich langs een in hoofdzaak horizontaal vlak uitstrekt, 15 waarbij het afvoerkanaal is voorzien een stroomafwaarts gelegen tweede kanaaldeel, waarbij de uitgang van de afvoer zich aan het stroomafwaarts gelegen uiteinde van het tweede kanaaldeel bevindt, waarbij althans een bodem van het tweede kanaaldeel zich in stroomrichting in hoofdzaak schuin naar beneden uitstrekt tot en met de uitgang.
20 Door de schuine bodem van het tweede kanaaldeel is de stroomsnelheid van af te voeren rioolwater nabij de uitgang relatief hoog, zodat vervuiling minder kans krijgt om op de binnenwand van het tweede kanaaldeel te bezinken. Bovendien zal vervuiling onder invloed van de zwaartekracht langs de in hoofdzaak schuine bodem afschuiven, en via de 25 uitgang het tweede kanaaldeel verlaten. Bijkomend voordeel van de uitvinding is, dat de terugslagklep zich vanuit een gesloten stand relatief snel zal openen bij toevoer van rioolwater. De daarvoor benodigde openingsdruk wordt relatief snel bereikt omdat rioolwater zich in een reservoir zal verzamelen, welk reservoir wordt gevormd door de geloten 1 0 1 54 4f ' 3 terugslagklep en binnenwanden met de in hoofdzaak schuine bodem van het tweede kanaaldeel.
De uitvinding is nader uitgewerkt in de volgconclusies. Ter verduidelijking van de uitvinding zal een uitvoeringsvoorbeeld aan de hand 5 van de tekening worden beschreven.
Figuur 1 toont een doorsnede van een uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding; en figuur 2 toont een soortgelijke doorsnede van een afvoer volgens de stand der techniek.
10 Het in figuur 1 weergegeven uitvoeringsvoorbeeld omvat een afvoer 1, voorzien van een stroomopwaarts gelegen eerste kanaaldeel 2 met een ingang 5, en een stroomafwaarts gelegen tweede kanaaldeel 3 met een uitgang 4. Op de uitgang 4 bevindt zich een rond een scharnier 7 zwenkbare terugslagklep 6. De terugslagklep 6 is bij voorkeur gemaakt van een 15 corrosiebestendig metaal, bijvoorbeeld roestvast staal. Het eerste kanaaldeel 2 strekt zich langs een in hoofdzaak in een horizontaal vlak uit. Het tweede kanaaldeel 3 strekt zich vanaf het eerste kanaaldeel 2 in stroomrichting SR’ schuin naar beneden uit tot en met de onderrand van de uitgang 4.
20 In gebruik is de ingang 5 van de afvoer 1 op een rioolstelsel aangesloten. Rioolwater stroomt vanuit het rioolstelsel via het eerste naar het tweede kanaaldeel 2 respectievelijk 3. Bij een gesloten terugslagklep 6 zal het rioolwater het tweede kanaaldeel 3 van onderaf vullen. De terugslagklep 6 kan bijvoorbeeld zijn gesloten onder invloed van de 25 zwaartekracht, en/of ten gevolge van een vanuit een omgeving op de klep 6 werkende druk van omgevingswater bij een relatief hoge waterstand daarvan. Bij het bereiken van een zekere openingsdruk van het rioolwater tegen de terugslagklep 6, zal de klep 6 openen zodat het rioolwater via de uitgang 4 naar een omgeving stroomt. Het is duidelijk dat de openingsdruk 30 met veel minder water in de afvoer wordt verkregen dan bij een -15441 4 conventionele afvoer. In figuur 2 is een bekende afvoer getoond waarbij de hoeveelheid water RW is weergegeven die nodig is om eenzelfde openingsdruk uit te oefenen op de terugslagklep als de openingsdruk die de geringe hoeveelheid water uitoefent op de terugslagklep in het 5 uitvoeringsvoorbeeld van figuur 1. In beide figuren is de waterhoogte h van het water dat op de terugslagklep druk uitoefent, gelijk.
Omdat het tweede kanaaldeel 3 zich schuin naar beneden uitstrekt, zal de stroomsnelheid van het uitstromende rioolwater relatief hoog zijn. Daardoor krijgt vervuiling weinig kans om zich op de binnenwand 10 van het tweede kanaaldeel af te zetten. Bovendien zal reeds afgezette vervuiling door het snelstromende rioolwater worden losgewerkt en meegevoerd. Verder wordt afgezette vervuiling naar de uitgang 4 langs de schuine binnenwand van het tweede kanaaldeel 3 gedreven ten gevolge van de daarop werkende zwaartekracht.
15 Het spreekt vanzelf dat de onderhavige uitvinding niet beperkt is tot het beschreven uitvoeringsvoorbeeld, maar dat diverse wijzigingen mogelijk zijn binnen het raam van de uitvinding.
Zo kan het tweede kanaaldeel 3 in verschillende vormen zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld met vlakke of boogvormige wanden in de 20 stroomrichting SR'. Daarbij kan een bovenste deel van de wand zich bijvoorbeeld horizontaal uitstrekken in de stroomrichting SR'.
Verder kan het tweede kanaaldeel 3 losmaakbaar met het eerste kanaaldeel 2 zijn verbonden of kunnen de beide kanaaldelen 2, 3 als een enkel integraal vormdeel zijn vervaardigd. Daarbij kan het eerste 25 kanaaldeel 2 deel uitmaken van een reeds aangelegd rioolstelsel, waaraan het tweede kanaaldeel 3 met de terugslagklep 4 kan worden verbonden.
Voorts kunnen de kanaaldelen 2, 3 zijn gemaakt van verschillende materialen, bijvoorbeeld een metaal of legering, een kunststof, steen of beton, of een combinatie van deze of andere materialen.
1015441 5
Daarnaast kunnen de kanaaldelen 2, 3 afvoerbuizen of afvoergoten omvatten, of in een ombouw van bijvoorbeeld beton of een ander materiaal zijn uitgevoerd.
Verder kan het scharnier 7 zijn uitgevoerd als een scharnier dat 5 een aantal ten opzichte van elkaar zwenkbare delen omvat zoals een metalen scharnier, of als een scharnier dat uit een elastisch materiaal bestaat, bijvoorbeeld een rubberen scharnier of een nylon doekscharnier dat onderhoudsvriendelijk is.
Voorts kan het eerste kanaaldeel 2 zodanig zijn gedimensioneerd, 10 dat de afvoer 1 op een riooluitgang monteerbaar is. Deze uitgang kan bijvoorbeeld een rioolafvoerkanaal, -buis of -goot omvatten, of een uitgang van een rioolbassin.
1 544 1

Claims (4)

1. Afvoer ten behoeve van het lozen van bijvoorbeeld rioolwater, industrieel afvalwater en/of oppervlaktewater, welke afvoer een afvoerkanaal (2, 3) en een uitgang (4) met een terugslagklep (6) omvat, met het kenmerk, dat het afvoerkanaal (2, 3) is voorzien van een 5 stroomopwaarts gelegen eerste kanaaldeel (2) dat zich langs een in hoofdzaak horizontaal vlak uitstrekt, waarbij het afvoerkanaal (2, 3) is voorzien een stroomafwaarts gelegen tweede kanaaldeel (3), waarbij de uitgang (4) van de afvoer zich aan het stroomafwaarts gelegen uiteinde van het tweede kanaaldeel (3) bevindt, waarbij althans een bodem van het 10 tweede kanaaldeel (3) zich in stroomrichting in hoofdzaak schuin naar beneden uitstrekt tot en met de uitgang (4).
2. Afvoer volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het tweede kanaaldeel (3) zich in stroomrichting in hoofdzaak schuin naar beneden uitstrekt vanaf het eerste kanaaldeel (2) tot en met de uitgang (4).
3. Afvoer volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het afvoerkanaal (1) een segmentbocht (2, 3) omvat.
4. Afvoer volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat een stroomopwaartse ingang van het eerste kanaaldeel (2) zodanig is gedimensioneerd, dat de afvoer op een riooluitgang monteerbaar is. 20 1015441
NL1015441A 2000-06-15 2000-06-15 Afvoer met terugslagklep. NL1015441C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1015441A NL1015441C2 (nl) 2000-06-15 2000-06-15 Afvoer met terugslagklep.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1015441A NL1015441C2 (nl) 2000-06-15 2000-06-15 Afvoer met terugslagklep.
NL1015441 2000-06-15

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1015441C2 true NL1015441C2 (nl) 2001-12-19

Family

ID=19771542

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1015441A NL1015441C2 (nl) 2000-06-15 2000-06-15 Afvoer met terugslagklep.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1015441C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU2005239719B1 (en) * 2005-05-27 2006-07-20 A.D. & R.E. Barker Pty Ltd Closures for Pipes

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2259128A (en) * 1940-09-09 1941-10-14 George F Egan Sewer construction
US4046161A (en) * 1974-10-29 1977-09-06 Benoit Bonneau Non-return valve for preventing back flow of waste waters

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2259128A (en) * 1940-09-09 1941-10-14 George F Egan Sewer construction
US4046161A (en) * 1974-10-29 1977-09-06 Benoit Bonneau Non-return valve for preventing back flow of waste waters

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU2005239719B1 (en) * 2005-05-27 2006-07-20 A.D. & R.E. Barker Pty Ltd Closures for Pipes

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6062767A (en) Storm water receptor system
US5746911A (en) Apparatus for separating a light from a heavy fluid
CA2213267C (en) Method and apparatus for separating floating and non-floating particulate from rainwater drainage
US6126817A (en) Oil and debris separator
US6086756A (en) Gross pollution filter
US6093314A (en) Drain insert for storm water sewer systems, and method of manufacture
US5643445A (en) Removable storm water screen and overflow device
US6183633B1 (en) Separator
NZ261815A (en) Solids separated from flowing liquid by panel cleaned by liquid flow
JP2002242290A (ja) 雨水分離桝
KR100912590B1 (ko) 교량용 배수시설
US20050035038A1 (en) Storm drain movable baffle
JP5065567B2 (ja) 固液分離装置
US7811450B2 (en) Swirl chamber with movable non-return valve and air injector for prevention of sedimentation in storm water and waste drains
US20080185325A1 (en) Pollutant Trap
NL1015441C2 (nl) Afvoer met terugslagklep.
CZ134896A3 (en) Tank system
AU729096B2 (en) Improved catch basin
FI86004C (fi) Bakvattenstopp foer sjaelvfallsledningar.
NL1019414C2 (nl) Scheidingsput.
AU2005202701B2 (en) Flow diversion systems
AU2021102095A4 (en) Simple Shower Water Diversion Device
DE2603665C3 (de) Regenüberlaufbauwerk
NL1003206C2 (nl) Vloeistofafvoersysteem voor een verhard oppervlak.
AU720388B2 (en) Gross pollution filter

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20050101