NL1014909C2 - Electrode voor inwendig gebruik, werkwijze voor de vervaardiging daarvan en gebruik van de electrode. - Google Patents

Electrode voor inwendig gebruik, werkwijze voor de vervaardiging daarvan en gebruik van de electrode. Download PDF

Info

Publication number
NL1014909C2
NL1014909C2 NL1014909A NL1014909A NL1014909C2 NL 1014909 C2 NL1014909 C2 NL 1014909C2 NL 1014909 A NL1014909 A NL 1014909A NL 1014909 A NL1014909 A NL 1014909A NL 1014909 C2 NL1014909 C2 NL 1014909C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
electrode
plastic
electrode body
conductive
electrode according
Prior art date
Application number
NL1014909A
Other languages
English (en)
Inventor
Johannes Maria Dalderop
Original Assignee
Johannes Maria Dalderop
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Johannes Maria Dalderop filed Critical Johannes Maria Dalderop
Priority to NL1014909A priority Critical patent/NL1014909C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1014909C2 publication Critical patent/NL1014909C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61NELECTROTHERAPY; MAGNETOTHERAPY; RADIATION THERAPY; ULTRASOUND THERAPY
    • A61N1/00Electrotherapy; Circuits therefor
    • A61N1/02Details
    • A61N1/04Electrodes
    • A61N1/05Electrodes for implantation or insertion into the body, e.g. heart electrode
    • A61N1/0521Genital electrodes
    • A61N1/0524Vaginal electrodes

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Cardiology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Radiology & Medical Imaging (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Electrotherapy Devices (AREA)

Description

φ. -¾
ELECTRODE VOOR INWENDIG GEBRUIK, WERKWIJZE VOOR DE VERVAARDIGING DAARVAN EN GEBRUIK VAN DE ELECTRODE
De uitvinding heeft betrekking op een electrode voor inwendig gebruik, omvattende een anatomisch gevormd electrodelichaam van een voor electrische geleiding geschikt materiaal met ten minste één aansluiting voor 5 een stroomvoerende geleider. Een dergelijke electrode is bekend, en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het behandelen van incontinentieproblemen door middel van electro-therapie. Onder een voor electrische geleiding geschikt materiaal wordt hier een materiaal verstaan dat op zich-10 zelf electrisch geleidend is, of dat ruimte bevat voor het opnemen van op zichzelf electrisch geleidende andere materialen.
Incontinentieproblemen hebben verschillende oorzaken. Een deel van de problemen hangt samen met de 15 spieren en weefsels die de afsluiting van de blaas moeten waarborgen, terwijl een ander deel van de problemen samenhangt met de signaaloverdracht door de zenuwkanalen die lopen tussen de hersenen en deze spieren.
De spiergerelateerde incontinentieproblemen 20 worden meestal veroorzaakt door een onevenwichtige verdeling van druk- en trekkrachten tussen weefsels en spieren in het gebied van de afsluiting. Dit probleem kan vaak grotendeels worden opgelost door het corrigeren van het druk-evenwicht. Bij vrouwen kan dit worden bereikt door 25 het inbrengen van een electrode, die de gedaante heeft van een slank lichaam, in de vagina. Hierdoor wordt de diameter van de vagina vergroot, waardoor de wand daarvan tegen de urinebuis drukt en deze daarmee afsluit. Door bovendien electriciteit aan de electrode toe te voeren, 30 kunnen spiersamentrekkingen worden opgewekt, waardoor de betreffende spieren worden geoefend. Hierdoor neemt de spiermassa en ook de spierspanning toe. Deze hogere spierspanning en de grotere spiermassa leiden dan na ^014ö 0 9^ 2 verloop van tijd ook in de ruststand, zonder geforceerde samentrekking, tot een blijvende drukverhoging in het gebied waardoor dus de urinebuis wordt dichtgedrukt.
Daarnaast zijn er zoals gezegd incontinentie-5 problemen die samenhangen met verstoringen in de signaaloverdracht tussen de hersenen en de sluitspieren. Deze incontinentieproblemen worden aangeduid als "urge-" incontinentie. Hierbij kan een patiënt een onweerstaanbare aandrang voelen om te urineren, zonder dat de urine-10 blaas vol is, terwijl het ook mogelijk is dat de blaas zich zonder enige aandrang vooraf plotseling met kracht leegperst. Bij de behandeling bij dit soort incontinentieproblemen is van belang dat het ophouden van de ontlasting, ofwel de zindelijkheid in tegenstelling tot de 15 actieve ontlasting een aangeleerde, en niet een aangeboren reflex is. Dit biedt de mogelijkheid om in het geval van problemen die het gevolg zijn van storingen in de zenuwen en de zenuwknopen, deze reflex opnieuw aan te leren. Daartoe wordt eveneens gebruik gemaakt van een 20 electrode, die vaginaal of rectaal kan worden ingebracht en gevoed kan worden met electrische pulsen, die als stoorsignalen fungeren en de waarneming via één of meer zenuwbanen beïnvloeden. Eenvoudig gezegd kunnen hierdoor de bestaande reflexen worden opgeheven en kan een onwil-25 lekeurige reactie tot stand worden gebracht waarbij zich een nieuwe reflex ontwikkelt, die de storing op de bedoelde manier compenseert om opnieuw zindelijkheid tot stand te brengen.
De bekende electrode bestaat zoals gezegd uit 30 een slank lichaam, dat vervaardigd is van een al dan niet buigzame kunststof, en dat verder een of meer contactsegmenten van een metaal, in het algemeen roestvast staal, vertoont. In het lichaam is een centrale doorgang gevormd voor het opnemen van een of meer stroomdraden. Het li-35 chaam van de electrode kan in de lengte- of breedterich-ting verdeeld zijn in een aantal secties, die elk verbonden kunnen zijn met een eigen stroomdraad. Deze stroomdraden kunnen worden aangesloten op een zwakstroomgenera- . \ ' ' 3 tor, waardoor de hiervoor besproken pulsvorraige stroomstoten kunnen worden opgewekt, die via de stroomdraden kunnen worden doorgegeven aan de electrode. Daarbij vormen twee contactsegmenten en hun bijbehorende stroom-5 draden telkens een stroomkring, die door het lichaam wordt gesloten. De conventionele electrode vertoont meerdere stellen contactsegmenten, waardoor dus meerde stroomkringen gevormd worden, die met verschillende soorten stroomstoten gevoed kunnen worden. Daarbij kunnen 10 overigens door een geschikt gekozen schakeling twee stroomkringen een contactsegment delen.
Wanneer de electrode is aangebracht in een opening in het lichaam van een gebruiker, zoals de vagina of de endeldarm, kunnen de stroomstoten zoals gezegd 15 dienen voor het stimuleren van functionele spiergroepen in het bekken, waardoor de afsluitfunctie van deze spieren wordt ondersteund of kunnen deze stroomstoten stoors-ignalen vormen. Zo kunnen beide hiervoor besproken hoofdtypen van incontinentie worden bestreden. Daarbij kan 20 door het op verschillende wijze toevoeren van stroomstoten aan de afzonderlijke secties van de electrode een nauwkeurig bestuurde plaatselijke stimulatie worden bereikt.
De electrode kan niet alleen gebruikt worden 25 voor het tegengaan van incontinentie, maar ook voor het meten van de werking van de sluitspieren, waardoor incontinentieproblemen vroegtijdig gesignaleerd kunnen worden. Daarbij worden electro-myografische signalen die afgegeven worden door het spierweefsel gedurende het proces van 30 het activeren van de spieren via de electrode en de stroomdraden naar een daarop aangesloten meetapparaat gevoerd, waardoor de ontwikkelde spierspanning zichtbaar gemaakt kan worden.
De bekende electrode heeft het nadeel dat deze 35 als gevolg van de constructie daarvan en de daarbij gebruikte materialen relatief kostbaar is, en in de praktijk meermaals gebruikt en tussentijds gereinigd dient te worden. Daarnaast is de electrode relatief 4 zwaar, terwijl het harde materiaal daarvan bovendien onaangenaam is bij contact met het lichaam. Ook kan de vorm van de bekende electrode niet eenvoudig worden aangepast aan die van de lichaamsholten van de gebruiker.
5 Tenslotte kunnen bij het gebruik van de electrode als meetsonde fouten optreden als gevolg van temperatuur-afhankelijke parasitaire stromen, die veroorzaakt worden doordat de metalen contactsegmenten en de van een ander metaal vervaardigde stroomdraden als thermokoppels funge-10 ren.
De uitvinding heeft derhalve tot doel een electrode van de hiervoor beschreven soort te verschaffen, waarbij deze nadelen zich niet voordoen. Volgens de uitvinding wordt dit bereikt, doordat het electrodeli-15 chaam althans ten dele van een voor inwendig gebruik geschikt, veerkrachtig vervormbaar en/of samendrukbaar organisch materiaal vervaardigd is. Hierdoor wordt een electrode verkregen die comfortabeler is in het gebruik, en waarvan de vorm eenvoudig aangepast kan worden aan die 20 van de opening waarin de electrode geplaatst dient te worden. De zo bereikte nauwe pasvorm heeft als bijkomend voordeel dat hierdoor in de vorm van elasticiteitsdruk reeds in belangrijke mate de benodigde ondersteuningscompensatie van de sluitspieren ter afsluiting van de urine-25 buis wordt uitgeoefend, ook zonder electrische stimulering van spiercontracties. Bovendien is de electrode zo relatief eenvoudig en tegen geringe kosten te vervaardigen, waardoor deze geschikt is voor eenmalig gebruik.
Bij voorkeur is het organisch materiaal een 30 kunststof. Kunststoffen zijn op grote schaal en tegen lage prijzen beschikbaar, en laten zich eenvoudig in elke gewenste vorm brengen. Wanneer het organisch materiaal vochtopnemend is, kan de electrode geleidend gemaakt worden door het bevochtigen daarvan, waarbij het vocht 35 kan dienen als electrische geleider. Met voordeel is in dat geval de kunststof poreus, bijvoorbeeld een kunststof schuim, bij voorkeur geschuimd polyvinylalcohol (PVA). Een dergelijk kunststofschuim kan niet slechts 5 vocht opnemen, maar is daarnaast voor de gebruiker comfortabel en veilig. PVA is bovendien een materiaal waarvan is aangetoond dat het zonder gezondheidsrisico geschikt is voor inwendig gebruik, terwijl het daarnaast 5 biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk is.
De of elke aansluiting is bij voorkeur trekvast in het electrodelichaam bevestigd. Hierdoor kunnen de aansluitingen tevens gebruikt worden om de electrode uit het lichaam van de gebruiker te trekken. Met voordeel is 10 de of elke aansluiting als een geheel met het electrodelichaam gevormd, bijvoorbeeld doordat het electrodelichaam om de of elke aansluiting is gegoten.
Wanneer het electrodelichaam een aantal door electrische isolatiemiddelen van elkaar gescheiden sec-15 ties vertoont, zijn de electrische isolatiemiddelen bij voorkeur eveneens gevormd van een veerkrachtig vervormbaar en/of samendrukbaar organisch materiaal. Met voordeel omvatten de isolatiemiddelen telkens ten minste één laag van een niet-geleidende kunststof.
20 Wanneer de secties van het electrodelichaam afzonderlijk gevormd zijn, omvatten de isolatiemiddelen bij voorkeur ten minste één tussen de aangrenzende secties te bevestigen, van een kunststof vervaardigd isola-tie-materiaal. Een bijzonder geschikte kunststof is 25 daarbij een zacht silicone-materiaal.
Een constructief eenvoudige electrode wordt verkregen wanneer de laag niet-geleidende kunststof als een geheel gevormd is met het electrodelichaam. Met voordeel is daarbij het materiaal van de niet-geleidende laag 30 gelijk aan dat van de rest van het electrodelichaam.
Bijvoorbeeld kan gebruik gemaakt worden van een gesmolten laag van het kunststofschuim, die vloeistofdicht en daarmee electrisch isolerend is.
De uitvinding heeft ook betrekking op een 35 werkwijze voor het vervaardigen van een electrode als hiervoor beschreven. Conventionele electroden worden vervaardigd door uit een op geschikte wijze behandeld metaal door verspannende bewerkingen een lichaam met de •° 1 49 0 9¾ 6 gewenste vorm te maken, in dit electrodelichaam boringen aan te brengen voor de stroomdraden en aansluitingen, en deze onderdelen in de boringen te brengen en met het metalen lichaam te verbinden. Met de uitvinding wordt nu 5 beoogd deze werkwijze te vereenvoudigen. Daartoe verschaft de uitvinding een werkwijze voor het vervaardigen van een electrode, omvattende de stappen van het vervaardigen van een mal met een voor de electrode geschikte vorm, het in deze mal gieten van een na uitharding veer-10 krachtig vervormbaar en/of samendrukbaar organisch materiaal , en het in de gekozen vorm doen uitharden van het materiaal. Doordat het electrodelichaam zo direct in de gewenste vorm gebracht wordt, zijn geen verspannende bewerkingen nodig.
15 Bij voorkeur wordt voor het gieten van het materiaal ten minste één aansluiting in de mal geplaatst. Zo kan de of elke aansluiting rechtstreeks ingebed worden in het electrodelichaam, waardoor het aantal montagehan-delingen nog verder beperkt wordt.
20 Bij een productie-technisch eenvoudige variant van de werkwijze heeft de mal een met een segment van de electrode overeenkomende vorm, en worden de hierin gevormde segmenten na het uitharden met elkaar verbonden.
Met voordeel wordt het materiaal na het uithar-25 den plaatselijk niet-geleidend gemaakt. Zo kunnen op eenvoudige wijze verschillende secties in het electrodelichaam gevormd worden, of de afzonderlijke segmenten elk van een isolatielaag voorzien worden. Daartoe kan het materiaal plaatselijk tot boven de smelttemperatuur 30 verhit worden, waardoor een voor vocht ondoordringbare laag gesmolten materiaal gevormd wordt. Het tot boven de smelttemperatuur verhitte materiaal kan nog door mechanische belasting worden vervomd, bijvoorbeeld samengedrukt, waardoor de isolerende gedeelten in een geschikte vorm 35 gebracht kunnen worden. Met voordeel wordt na het inbrengen van de electrode in het lichaam van de gebruiker daaraan eenmalig een specifieke configuratiestroom toegevoerd, waardoor de elasticiteitsdruk van het electrodeli- • « 7 chaam althans plaatselijk wordt veranderd. Zo wordt een optimale, nauwkeurig aan de gebruiker aangepaste vorm verkregen.
Tenslotte betreft de uitvinding nog het gebruik 5 van een electrode van het hiervoor beschreven type voor het behandelen van incontinentieproblemen. Daarbij wordt de electrode op bekende wijze in een opening in het lichaam van de gebruiker gebracht, aangesloten op een zwakstroomgenerator, en periodiek gevoed met stroompul-10 sen. Op deze wijze worden zenuwen en zenuwbanen in een gebied bereik rond de lichaamsopening periodiek en op meerdere manieren gestimuleerd, waardoor er enerzijds spiercontracties kunnen worden uitgelokt die na verloop van tijd een verhoging van de spierspanning en daarmee 15 een correctieve ondersteuning van de afsluitfuncties bewerkstelligen, en anderzijds de reflexmechanismen in de aansturingsprocessen van het ophouden van ontlasting aan de ene kant en het actief uitvoeren van het ontlasten aan de andere kant via geleidelijke aanpassing correctief 20 beïnvloed worden.
Bij voorkeur wordt daarbij de electrode voor het inbrengen daarvan door bevochtiging, electrisch geleidend en/of veerkrachtig vervormbaar gemaakt. De electrode, die om veiligheidsredenen slechts gedurende 25 bepaalde tijd, bijvoorbeeld ten hoogste 12 uur in het lichaam van de gebruiker mag worden aangebracht, kan, omdat deze voor eenmalig gebruik is bedoeld, na het verwijderen worden weggeworpen, zonder daartoe eerst nog gereinigd of anderszins behandeld te hoeven worden.
30 De uitvinding wordt nu toegelicht aan de hand van een aantal voorbeelden, waarbij wordt verwezen naar de bijgevoegde tekening, waarin:
Fig. 1 een schematische doorsnede toont van een deel van een vróuwelijk lichaam, waarin een electrode 35 volgens de uitvinding is aangebracht,
Fig. 2 een schematisch perspectivisch aanzicht toont van de uit meerdere secties bestaande electrode van fig. l en de daarmee verbonden generator, δ
Fig. 3 een langsdoorsnede toont door de electrode van fig. 1 en 2,
Fig. 4 een met fig. 3 overeenkomend aanzicht toont van een alternatieve uitvoeringsvorm van de elec-5 trode die gevormd is uit een aantal afzonderlijke segmenten,
Fig. 5 een met Fig. 2 overeenkomend aanzicht is van weer een andere uitvoeringsvorm van de electrode met meerdere secties volgens de uitvinding, 10 Fig. 6 een perspectivisch achteraanzicht op vergrote schaal is van een deel van de electrode van Fig. 5,
Fig. 7 een schematisch perspectivisch aanzicht is van een electrode met een enkele sectie, en 15 Fig. 8 een perspectivisch aanzicht met uiteen genomen delen is van een andere uit afzonderlijke segmenten gevormde electrode.
Een electrode 1 voor inwendig gebruik in een opening, hier de vagina 2, in het lichaam 3 van een 20 gebruiker (fig. 1) bestaat uit een anatomisch gevormd electrodelichaam 4 dat vervaardigd is van een veerkrachtig vervormbaar, organisch materiaal dat geschikt is voor inwendig gebruik. Als materiaal wordt in het getoonde voorbeeld een kunststofschuim, met name geschuimd polyvi-25 nylalcohol (PVA) gebruikt. Dit materiaal kan zeer goed water opnemen, is comfortabel en is door de autoriteiten toegelaten voor inwendig gebruik.
De kunststof waarvan het electrodelichaam 4 vervaardigd is behoeft op zichzelf niet electrisch gelei-30 dend te zijn, maar kan op verschillende manieren electrisch geleidend gemaakt worden. Met het toevoegen van additieven, zoals metaaldeeltjes of grafietpoeder, tijdens het polymerisatieproces van de kunststof kan een permanent electrisch geleidend vermogen worden gereali-35 seerd. Het verdient echter de voorkeur om de kunststof pas direct voor het gebruik electrisch geleidend te maken door deze te bevochtigen. Het water dat in de poreuze 9 kunststof kan dringen vormt daar dus, mede door de in het water opgeloste stoffen, de electrische geleider.
Het electrodelichaam 4 is door een aantal electrisch isolerende lagen 5 verdeeld in afzonderlijke 5 secties 6 (figuur 2). Elk van deze secties 6 is via een daarin ingebedde of anderszins direct contact makende electriciteitsdraad 7 verbonden met een buiten het electrodelichaam geplaatste contact aansluiting 8. De aansluitingen 8 worden via snoeren 9 verbonden met een 10 zwakstroomgenerator 10, die op op zich bekende wijze is ingericht voor het periodiek opwekken van stroompulsen.
De generator 10 kan daarbij zo geprogrammeerd zijn dat de draden 7 afzonderlijk en met eventueel afwijkende stromen worden gevoed.
15 Elke electriciteitsdraad 7 is aan de buitenzij de in de lengterichting voorzien van een laag isolatiemateriaal 11, die slechts aan het eind onderbroken is om contact met de sectie 6 mogelijk te maken. De geïsoleerde delen 11 van de draden 7 zijn gezamenlijk opgenomen in 20 een centraal kanaal 12, dat ten opzichte van de geleidende secties 6 nog afzonderlijk geïsoleerd kan zijn. In het getoonde voorbeeld wordt de isolatie gevormd door een gesmolten laag van het kunststofmateriaal, welke de radiale binnenwand 13 vormt van een in het materiaal 25 gevormde, het electrodelichaam 4 nagenoeg doorsnijdende ringvormige groef 14. Niet slechts de binnenwand 13 van de groef 14, maar ook de zijwanden 15 daarvan zijn electrisch isolerend, waardoor de secties 6 geheel van elkaar gescheiden zijn.
30 In plaats van een enkel electrodelichaam 4 dat door middel van electrisch isolerende lagen 5 is verdeeld in afzonderlijke secties 6, kan het electrodelichaam 14 bij een alternatieve uitvoering ook zijn opgebouwd uit losse secties of segmenten 16, waartussen isolerende 35 scheidingselementen 15 zijn geplaatst (figuur 4). Deze isolerende scheidingselementen 15 kunnen bijvoorbeeld ringvormig zijn uitgevoerd, van een relatief zacht materiaal zoals een silicone materiaal. In elk van de secties 101 49 0 9« 10 16 is weer een draad 17 ingebed, waarbij de verschillende draden 17 weer samengebracht zijn in een enkel centraal kanaal 22, dat door alle secties 16 en isolatieringen 15 voert. De verschillende secties 16, isolerende ringen 15 5 en de bedrading worden daarbij met elkaar verbonden door het althans plaatselijk smelten van de wand van het centrale kanaal 22. Deze uitvoering van het electrodeli-chaam 14 heeft het voordeel, dat met slechts een gering aantal verschillende segmenten 16 electroden met zeer 10 uiteenlopende aantallen afzonderlijk aan te sturen secties gevormd kunnen worden.
In plaats van in lengterichting gescheiden secties, is het ook denkbaar dat het electrodelichaam 24 een aantal in radiale richting gescheiden secties 26 15 vertoont (figuur 5), terwijl het daarnaast denkbaar is dat gebruik gemaakt wordt van een electrode waarvan het lichaam 34 één geheel vormt, en dus niet secties verdeeld is. Met een dergelijke electrode kan uiteraard de gebruikelijke stimulering door een zwakstroomgenerator slechts 20 worden toegepast wanneer er een gesloten electrisch circuit gevormd wordt, via het lichaam en een op de huid aangebrachte tweede electrode met afzonderlijke verbinding naar de generator.
Het electrodelichaam kan eenvoudig door gieten 25 of schuimen in een mal worden vervaardigd. Daarbij kunnen eerst de draden en aansluitingen in de mal geplaatst worden, waarna het kunststofmateriaal van het electrodelichaam daarin gebracht wordt en eventueel wordt geschuimd .
30 Vervolgens kan het zo gevormde electrodelichaam in afzonderlijke, ten opzichte van elkaar electrisch geïsoleerde secties worden verdeeld door dit plaatselijk te verhitten tot boven de smelttemperatuur. Hiertoe kan gebruik gemaakt worden van een lokale smeltinrichting met 35 een te verhitten diafragma. De zo gevormde ruimten kunnen vervolgens worden gevuld met een niet geleidende, veerkrachtig vervormbaar materiaal, bijvoorbeeld zacht silicone -materiaal . In plaats daarvan zouden echter ook door 11 verspannende bewerking insnijdingen gevormd kunnen worden in het electrodelichaam, waarin dan afzonderlijke isolerende elementen, bijvoorbeeld ringen van silicone-materiaal geplaatst zouden kunnen worden. In plaats van het 5 direct bij het gieten of schuimen van het elektrodeli-chaam daarin opnemen van de stroomdraad of -draden, is het ook mogelijk, eerst door polymerisatie of schuimen het elektrodelichaam te vormen, en daarna de stroomdraad of -draden daarin aan te brengen. In dat geval wordt het 10 elektrodelichaam als een massief geheel gevormd, en wordt na het uitharden in de langsrichting van het electrodelichaam een centrale boring gevormd, bijvoorbeeld door te boren of te stansen. Vervolgens wordt een vooraf samengestelde draadboom met daarin alle benodigde draden en 15 aansluitingen in deze centrale boring geperst, en daarin ten slotte bevestigd door het gedeeltelijk smelten van het omringende materiaal van het elektrodelichaam.
De draadboom bestaat daarbij uit een mantel waarin een met het aantal secties overeenkomend aantal 20 enkelvoudige, geïsoleerde draden van verschillende lengte is opgenomen. De van hun isolatiemateriaal ontdane uiteinde van de draden steken in de langsrichting beschouwd op verschillende posities uit de mantel, overeenkomstig de onderlinge ligging van de geleidende secties. De 25 mantel van de draadboom is aan de buitenzijde, telkens tussen twee uitstekende aansluitingen, voorzien van een scheidingselement in de vorm van een plaatselijke verdikking of opgebrachte ring van een smeltbaar materiaal, bijvoorbeeld laagsmeltpunts polyetheen of onvolledig 30 uitgehard "soft-silicone", dat bij het smelten van de wand van de centrale boring ook smelt en/of verder uithardt .
Ook is het niet noodzakelijk dat het elektrodelichaam als een geheel gevormd wordt. Het is zeer wel 35 denkbaar dat dit lichaam in segmenten 16,46 gevormd wordt, die vervolgens met elkaar worden verbonden onder tussenkomst van isolatielagen of -elementen 15,45. Daar- 12 bij kunnen de segmenten 16,46 schijfvormig (Fig. 4) of komvormig (Fig. 8) zijn uitgevoerd.
De komvormige segmenten 46 kunnen zijn gegoten in een mal die is voorzien van een aan één zijde uitste-5 kende doorn, waardoor dus een segment 46 wordt gevormd met aan een zijde 41 een holte 42. De tegenover deze holte 42 gelegen zijde 43 of bodem van het segment 46 kan dan vervolgens worden bewerkt met behulp van een diafragma -smelt apparaat , waardoor deze de gedaante krijgt van 10 een uitstekende, in de holte passende stomp 47. Doordat de bodem 43 bovendien gesmolten is, vormt deze tevens een isolatielaag 45. De zo gevormde segmenten 46 kunnen dan eenvoudig op elkaar gestapeld worden. Als laatste moet dan nog een speciaal gevormd segment 48 geplaatst worden, 15 dat een afgeronde top 49 vertoont, waardoor de elektrode eenvoudig en pijnloos in een lichaamsholte kan worden gebracht. In het op deze wijze gevormde electrodelichaam 44 kan daarna wederom een centrale boring gevormd worden, waarin dan een voorgevormde draadboom kan worden beves-20 tigd.
Het door gieten of schuimen vormen van het electrodelichaam heeft als voordeel dat in beginsel geen nabewerking nodig is, omdat de electrode in een keer in zijn eindvorm gebracht wordt. Hierdoor is de electrode 25 eenvoudig en tegen geringe kosten te vervaardigen, en derhalve geschikt om na elk gebruik te worden weggeworpen. De electrode hoeft dus niet tussentijds te worden gereinigd. Dit brengt grote voordelen met zich meer met betrekking tot de hygiëne en de kosten van de electrode. 30 De werking van de electrode is nu als volgt.
Voordat de electrode in het lichaam van de gebruiker wordt ingebracht, wordt deze met water bevochtigd ter verhoging van de electrische geleiding van de daartoe bedoelde secties. Hierdoor nemen tevens de vervorrabaar-35 heid en de veerkracht van het materiaal toe. Vervolgens wordt de electrode ingebracht in de lichaamsholte, waarna deze periodiek voorzien kan worden van stroompulsen door de generator 10. Deze stroompulsen leiden tot reacties * 0 1 49 0 9« 13 zoals bijvoorbeeld samentrekking van bepaalde steunende spiergroepen, of reflex effecten in bepaalde knooppunten van zenuwbanen, waarmee incontinentieproblemen kunnen worden verholpen.
5 Doordat het electrodelichaam volgens de uitvin ding is vervaardigd van een veerkrachtig vervormbare kunststof, die bovendien door het opnemen van vocht nog enigszins kan opzwellen, sluit het electrodelichaam zich beter en gelijkmatiger ruimtevullend aan de vorm van de 10 holte van de lichaamsopening waar deze is ingebracht aan, dan een niet-vervormbare electrode met metalen of anderszins permanent geleidende contactsegmenten. Deze ruimte-vullende aansluitingen aan de holte, die blijvend ondersteund wordt door de hoge inwendige elasticiteit van het 15 vochthoudende materiaal van het electrodelichaam, biedt daarmee een onmiddellijke compensatiedruk aan het omliggende weefsel, bij vervorming van de dimensionale verhoudingen en in alle richtingen. Daardoor wordt er vermeden, ook als er geen electrische prikkeling ter verhoging van 20 spierspanningen wordt toegepast, dat het zich anatomisch in de nabijheid van de lichaamsopening bevindende af-sluitmechanisme van de urinebuis, tengevolge van enig plaatselijk ontbreken van drukevenwicht, onvolledige afsluiting vertoont die urinelekkage tot gevolg kan 25 hebben. Zo vervult de electrode dus een dubbele functie.
Hoewel de uitvinding hiervoor is toegelicht aan de hand van een aantal voorbeelden, zal het duidelijk zijn dat deze niet daartoe is beperkt. Zo zouden ook andere dan de genoemde materialen gebruikt kunnen worden, 30 afhankelijk van de toepassing. In de praktijk is de keuze van materialen voor vaginaal gebruik echter beperkt tot cellulose, siliconen of PVA, maar voor rectaal gebruik zouden ook andere materialen in overweging genomen kunnen worden. Daarnaast kan, zoals gezegd voor het geleidend 35 maken van het organisch materiaal gebruik gemaakt worden van verschillende soorten aan het materiaal toe te voegen • geleiders. Ook zouden de scheidingen tussen de verschillende geleidende secties op andere wijze kunnen worden ♦ · 14 uitgevoerd dan hier getoond en beschreven. Tenslotte kan de electrode net als conventionele electroden ook gebruikt worden in combinatie met meetapparatuur voor het meten van electrische signalen, samenhangend met de 5 werking van spieren en spiergroepen in de bekkenbodem (zgn. EMG), waarbij, in tegenstelling tot stroomtoevoer, er stroomafvoer via de electrode tot stand komt. De omvang van de uitvinding wordt dan ook uitsluitend bepaald door de bijgevoegde conclusies.
10
V

Claims (23)

1. Electrode voor inwendig gebruik, omvattende een anatomisch gevormd electrodelichaam van een voor electrische geleiding geschikt materiaal met ten minste één aansluiting voor een stroomvoerende geleider, met het 5 kenmerk, dat het electrodelichaam althans ten dele van een voor inwendig gebruik geschikt, veerkrachtig vervormbaar en/of samendrukbaar organisch materiaal vervaardigd is.
2. Electrode volgens conclusie 1, met het 10 kenmerk, dat het organisch materiaal een kunststof is.
3. Electrode volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het organisch materiaal vochtopnemend is.
4. Electrode volgens conclusies 2 en 3, met het kenmerk, dat de kunststof poreus, in het bijzonder een 15 kunststofschuim is.
5. Electrode volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de kunststof geschuimd polyvinylalcohol (PVA) is.
6. Electrode volgens één der voorgaande conclu- 20 sies, met het kenmerk, dat de of elke aansluiting trekvast in het electrodelichaam bevestigd is.
7. Electrode volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat de of elke aansluiting als een geheel met het electrodelichaam gevormd.
8. Electrode volgens één der voorgaande conclu sies, waarbij het electrodelichaam een aantal door electrische isolatiemiddelen van elkaar gescheiden secties vertoont, met het kenmerk, dat de electrische isolatiemiddelen eveneens gevormd zijn van een veerkrachtig 30 vervormbaar en/of samendrukbaar organisch materiaal.
9. Electrode volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de isolatiemiddelen telkens ten minste één laag van een niet-geleidende kunststof omvatten.
10. Electrode volgens conclusie 9, met het 35 kenmerk, dat de secties van het electrodelichaam afzonderlijk gevormd zijn, en de isolatiemiddelen ten minste één tussen aangrenzende secties te bevestigen van een kunststof vervaardigd isolatie-element omvatten.
11. Electrode volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat de kunststof een zacht silicone-materiaal 5 is.
12. Electrode volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat de laag niet-geleidende kunststof als een geheel gevormd is met het electrodelichaam.
13. Electrode volgens conclusie 12, met het 10 kenmerk, dat het materiaal van de niet-geleidende laag gelijk is aan dat van de rest van het electrodelichaam.
14. Electrode volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat de niet-geleidende laag een gesmolten laag van het kunststofschuim is.
15. Werkwijze voor het vervaardigen van een electrode voor inwendig gebruik, omvattende de stappen van het vervaardigen van een mal met een voor de electrode geschikte vorm, het in deze mal gieten van een na uitharding veerkrachtig vervormbaar en/of samendrukbaar 20 organisch materiaal, en het in de gekozen vorm doen uitharden van het materiaal.
16. Werkwijze volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat voor het gieten van het materiaal ten minste één aansluiting in de mal geplaatst wordt.
17. Werkwijze volgens conclusies 15 of 16, met het kenmerk, dat de mal een met een segment van de electrode overeenkomende vorm heeft, en de hierin gevormde segmenten na het uitharden met elkaar verbonden worden.
18. Werkwijze volgens één der conclusie 15-17, 30 met het kenmerk, dat het materiaal na het uitharden plaatselijk niet-geleidend gemaakt wordt.
19. Werkwijze volgens conclusie 18, met het kenmerk, dat het materiaal niet geleidend gemaakt wordt door dit plaatselijk tot boven de smelttemperatuur te 35 verhitten.
20. Werkwijze volgens conclusie 19, met het kenmerk, dat het tot boven de smelttemperatuur verhitte materiaal door mechanische belasting wordt vervormd. 1 0 1 49 0 9¾ • *·
21. Werkwijze volgens één der conclusies 15-20, met het kenmerk, dat na het inbrengen van de electrode in het lichaam van de gebruiker daaraan eenmalig een specifieke configuratiestroom toegevoerd wordt, waardoor de 5 elasticiteitsdruk van het electrodelichaam althans plaatselijk veranderd wordt.
22. Gebruik van een electrode volgens één der conclusies 1-14 voor het behandelen van incontinentieproblemen, met het kenmerk, dat de electrode voor het in- 10 brengen daarvan door bevochtiging electrisch geleidend en/of veerkrachtig vervormbaar gemaakt wordt.
23. Gebruik volgens conclusie 22, met het kenmerk, dat de electrode na het verwijderen wordt weggeworpen .
NL1014909A 2000-04-11 2000-04-11 Electrode voor inwendig gebruik, werkwijze voor de vervaardiging daarvan en gebruik van de electrode. NL1014909C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1014909A NL1014909C2 (nl) 2000-04-11 2000-04-11 Electrode voor inwendig gebruik, werkwijze voor de vervaardiging daarvan en gebruik van de electrode.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1014909 2000-04-11
NL1014909A NL1014909C2 (nl) 2000-04-11 2000-04-11 Electrode voor inwendig gebruik, werkwijze voor de vervaardiging daarvan en gebruik van de electrode.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1014909C2 true NL1014909C2 (nl) 2001-10-12

Family

ID=19771189

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1014909A NL1014909C2 (nl) 2000-04-11 2000-04-11 Electrode voor inwendig gebruik, werkwijze voor de vervaardiging daarvan en gebruik van de electrode.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1014909C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2473028A (en) * 2009-08-28 2011-03-02 Andrew James Smith Improved electrode

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5370671A (en) * 1991-03-26 1994-12-06 Empi, Inc. Incontinence electrode apparatus
US5456709A (en) * 1994-03-16 1995-10-10 Myo Kinetic Systems, Inc. Interlocking electrode carrying body cavity insert for treating medical conditions
US5759471A (en) * 1994-05-02 1998-06-02 Empi, Inc. Method of making an incontinence electrode
DE19717086A1 (de) * 1997-02-07 1998-08-13 Innocept Medizintechnik Gmbh Tampon, insbesondere zur Anwendung bei Harn-Inkontinenz von Frauen
US5800501A (en) * 1993-12-24 1998-09-01 Sherlock; Roy Intravaginal or intrarectal electrode

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5370671A (en) * 1991-03-26 1994-12-06 Empi, Inc. Incontinence electrode apparatus
US5800501A (en) * 1993-12-24 1998-09-01 Sherlock; Roy Intravaginal or intrarectal electrode
US5456709A (en) * 1994-03-16 1995-10-10 Myo Kinetic Systems, Inc. Interlocking electrode carrying body cavity insert for treating medical conditions
US5759471A (en) * 1994-05-02 1998-06-02 Empi, Inc. Method of making an incontinence electrode
DE19717086A1 (de) * 1997-02-07 1998-08-13 Innocept Medizintechnik Gmbh Tampon, insbesondere zur Anwendung bei Harn-Inkontinenz von Frauen

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2473028A (en) * 2009-08-28 2011-03-02 Andrew James Smith Improved electrode

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5662699A (en) Method and apparatus for stimulating or monitoring the exercise of muscles adjacent a body cavity
US5649976A (en) Neuromuscular stimulator electrode
EP3111988B1 (en) A compressible device
US3933147A (en) Apparatus and method for treating disorders in the region of the pubococcygeous muscle
US7128706B2 (en) Vaginal probe; in particular for treating incontinence
US5370671A (en) Incontinence electrode apparatus
CA1292285C (en) External ear canal electrode to be placed proximate the tympanic membrane and method of stimulating/recording utilizing external ear canal electrode placed proximate the tympanic membrane
EP0263466B1 (en) Vaginal stimulator for controlling urinary incontinence in women
CN101374568B (zh) 可压缩电极
US4227535A (en) Proctologic device for the therapeutic treatment of hemorrhoids
US4873996A (en) Vaginal stimulator for controlling urinary incontinence in women
KR200450336Y1 (ko) 전립선 및 요실금 겸용 치료 제어 장치
KR100674042B1 (ko) 압력 센서를 구비하는 요실금 치료장치
NL1014909C2 (nl) Electrode voor inwendig gebruik, werkwijze voor de vervaardiging daarvan en gebruik van de electrode.
US2069284A (en) Electrothermal therapeutic apparatus
KR20100127061A (ko) 요실금 치료기용 프로브
US3985137A (en) Tip for veterinary surgical cauterization instrument
KR100377104B1 (ko) 체강 삽입용 전극
KR19990071360A (ko) 질병 치료를 위한 체강 삽입용 전극 및 그의 제조 방법
CA2187282A1 (en) Electrical treatment apparatus
JP2006167385A (ja) 女性尿失禁治療用電極治療器でのタンポン形電気刺激器
KR20000009048A (ko) 요실금 치료기용 전극
GB2530490A (en) Apparatus for stimulating living tissue
KR20150036889A (ko) 전립선 고주파 치료기
JPH08131561A (ja) 女性用の尿失禁治療器具

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20041101