NL1013339C2 - Werkwijze en inrichting voor het detecteren van een omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het detecteren van een omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band. Download PDF

Info

Publication number
NL1013339C2
NL1013339C2 NL1013339A NL1013339A NL1013339C2 NL 1013339 C2 NL1013339 C2 NL 1013339C2 NL 1013339 A NL1013339 A NL 1013339A NL 1013339 A NL1013339 A NL 1013339A NL 1013339 C2 NL1013339 C2 NL 1013339C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
over
folded
belt
heat buckle
effective value
Prior art date
Application number
NL1013339A
Other languages
English (en)
Inventor
Leonardus Jacobus Maria Egmond
Michiel Eduard Galama
Erwin Johannes Gerardu Spelbos
Original Assignee
Corus Staal Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Corus Staal Bv filed Critical Corus Staal Bv
Priority to NL1013339A priority Critical patent/NL1013339C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1013339C2 publication Critical patent/NL1013339C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N29/00Investigating or analysing materials by the use of ultrasonic, sonic or infrasonic waves; Visualisation of the interior of objects by transmitting ultrasonic or sonic waves through the object
    • G01N29/22Details, e.g. general constructional or apparatus details
    • G01N29/228Details, e.g. general constructional or apparatus details related to high temperature conditions
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N29/00Investigating or analysing materials by the use of ultrasonic, sonic or infrasonic waves; Visualisation of the interior of objects by transmitting ultrasonic or sonic waves through the object
    • G01N29/14Investigating or analysing materials by the use of ultrasonic, sonic or infrasonic waves; Visualisation of the interior of objects by transmitting ultrasonic or sonic waves through the object using acoustic emission techniques
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N2291/00Indexing codes associated with group G01N29/00
    • G01N2291/01Indexing codes associated with the measuring variable
    • G01N2291/015Attenuation, scattering
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N2291/00Indexing codes associated with group G01N29/00
    • G01N2291/02Indexing codes associated with the analysed material
    • G01N2291/023Solids
    • G01N2291/0237Thin materials, e.g. paper, membranes, thin films

Description

WERKWIJZE EN INRICHTING VOOR HET DETECTEREN VAN EEN OMGEVOUWEN HEAT BUCKLE OF PINCH IN EEN METALEN BAND
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het detecteren van een 5 omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band, en op een inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
Door koudbandwalsen verandert de structuur van het materiaal van een stalen band. Aan het materiaal van de band kan daarna de gewenste sterkte en de gewenste rek verschaft worden door de band te gloeien, waarbij rekristallisatie optreedt. Het 10 gloeien kan op verschillende manieren uitgevoerd worden; bij één daarvan wordt gebruik gemaakt van een continugloei-inrichting. De te behandelen band wordt als een continue band aan een gloeioven toegevoerd door rollen band op bekende wijze met elkaar te verbinden. Om het verbinden mogelijk te maken is voor de gloeioven een intreelussentoren geplaatst. De gloeioven bestaat uit verschillende secties, waar 15 de band doorgevoerd wordt door deze over (trek)rollen te leiden. Na de gloeioven doorloopt de band een koelzone, bestaande uit een langzaamkoelsectie en een snelkoelsectie, waar de band in een aantal passages doorgeleid wordt. Bij een uitgebreide continugloei-inrichting volgt hierna nog een nagloeioven met een nakoelzone. Daarna volgt een uittreelussenwals en een schaar om de continue band 20 tot afzonderlijke rollen op te kunnen wikkelen. Het is mogelijk om tussen de uittreelussenwals en de schaar een nawalsinrichting te plaatsen, waarin de continue band aan een laatste nawalsbewerkig onderworpen wordt, waarmee de hardheid van het materiaal beïnvloed kan worden. Tussen de verschillende gedeelten van de continugloei-inrichting zijn spanrollen geplaatst om de band steeds op spanning te 25 houden.
Gebleken is dat in de koelzone, in het bijzonder in de langzaamkoelsectie, sterke vervormingen van de band op kunnen treden, die heat buckles genoemd worden. Bij het verder doorlopen van de continugloei-inrichting kunnen in de heat buckles vouwen in lengterichting van de band ontstaan; er kunnen ook verscheidene 30 vouwen naast elkaar ontstaan. Wanneer een aldus op zichzelf omgevouwen heat ' buckle na koelen van de band over een spanrol gevoerd wordt en een duidelijke richtingsverandering ondergaat, kan de heat buckle scheuren of kreuken. In een 101333q -2- aantal gevallen zal de band daardoor zodanig verzwakt zijn dat deze breekt, hetgeen een langdurige productiestoring veroorzaakt. In alle gevallen leidt een gescheurde of gekreukte heat buckle tot afkeur van het gedeelte van de band waar de scheur of kreuking aanwezig is. Wanneer een nawal sinrichting aanwezig is, kan een 5 omgevouwen heat buckle ook tot beschadiging van de nawalsen leiden.
Om een omgevouwen heat buckle te detecteren is het bekend de band visueel te inspecteren met behulp van een camera, waarbij het camerabeeld op een monitor wordt afgebeeld. Wanneer een omgevouwen heat buckle gedetecteerd is wordt de doorloopsnelheid van de band verlaagd om breuk van de band te voorkomen.
10 Een nadeel hiervan is dat de monitor met het camerabeeld continu bekeken moet wrorden, hetgeen in de praktijk niet goed mogelijk is. Dit betekent dat een omgevouwen heat buckle gemist kan worden, hetgeen het risico op breuk van de band met zich meebrengt, en de mogelijkheid dat de nawalsen beschadigd worden wanneer een nawalsinrichting aanwezig is.
15 Een ander nadeel van de visuele inspectie is dat de omgevouwen heat buckles niet altijd goed te zien zijn.
Daarnaast kunnen in andere metalen banden, die niet door een oven lopen, zoals in een aluminium band, pinches voorkomen.
Het is een doel van de uitvinding een verbeterde detectie van omgevouwen 20 heat buckles of pinches in een metalen band te verschaffen.
Het is een ander doel van de uitvinding een detectie te verschaffen, waarmee een omgevouwen heat buckle of pinch met grote zekerheid opgemerkt zal worden.
Het is nog een ander doel van de uitvinding omgevouwen heat buckles of pinches automatisch te detecteren, zonder dat onafgebroken visuele inspectie nodig 25 is.
Volgens een eerste aspect van de uitvinding worden een of meer van deze doelen bereikt met een werkwijze voor het detecteren van een omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band, in het bijzonder een stalen band, waarbij het scheuren van de omgevouwen heat buckle of pinch bij het ombuigen van de metalen 30 band over een rol akoestisch gedetecteerd wordt.
Met een dergelijke werkwijze wordt gebruik gemaakt van het gegeven dat een omgevouwen heat buckle of pinch die scheurt of kreukt een (snerpend) geluid 1013339 -3- produceert. Dit geluid is met het menselijk oor waar te nemen, maar kan in achtergrondlawaai verloren gaan of niet worden waargenomen ten gevolge van andere bezigheden van een operator. Door het geluid bij de rol waar de omgevouwen heat buckle of pinch scheurt of kreukt bijvoorbeeld met behulp van een microfoon op 5 te nemen en vervolgens te bewerken, is het mogelijk het scheuren of kreuken van een omgevouwen heat buckle of pinch akoestisch te detecteren en een waarschuwingssignaal te generen om de operator te waarschuwen. Deze kan de trekkracht op de band dan verlagen, zodat een mogelijke bandbreuk voorkomen kan worden. Wanneer een nawalsinrichting aanwezig is, kunnen tevens de nawalsen 10 geopend worden, zodat deze niet beschadigd worden. Tenslotte is het mogelijk te registreren in welk gedeelte van de band de omgevouwen heat buckle of pinch aanwezig is, zodat dat gedeelte van de band ongebruikt kan blijven bij latere verwerking van de band, of uit de band geknipt kan worden. De werkwijze kan bij koudbandwalsen, maar bijvoorbeeld ook in een vertinningslijnen toegepast worden.
15 Bij voorkeur vindt het akoestisch detecteren van een omgevouwen heat buckle plaats gedurende de behandeling van de metalen band in een continugloei-inrichting, na het koelen dat volgt op het gloeien of nagloeien, aangezien gebleken is dat in de gloeioven of nagloeioven geen geluid te detecteren valt. Vanwege de temperatuur in de oven (400 °C of hoger) is het materiaal vrij zacht en scheurt de heat buckle niet, 20 of maakt geen geluid, waardoor het detecteren van de omgevouwen heat buckle pas mogelijk is na het koelen.
Bij meer voorkeur vindt het detecteren direct na het koelen plaats. Door op deze plaats in de lijn te detecteren, blijft zo veel mogelijk tijd over om in te grijpen en breuk van de band of beschadiging van de nawalsinrichting te voorkomen.
25 Volgens een voorkeurswerkwijze wordt het geluid ter plaatse van de rol gemeten en wordt van het geluid een frequentiespectrum bepaald. Het geluid van het scheuren of kreuken van de heat buckle of de pinch is in het frequentiespectrum zichtbaar als een aantal pieken, die in meerdere of in mindere mate uitsteken boven het niveau van de achtergrondruis.
30 Bij voorkeur wordt een gedeelte van de achtergrondruis in het gemeten geluid uit het frequentiespectrum weggefilterd. Het gedeelte van het frequentiespectrum met de meeste ruis kan hierdoor buiten beschouwing gelaten worden.
1013339 -4-
Bij voorkeur wordt het laagfrequente aandeel van het geluid uit het frequentiespectrum weggefilterd, bij voorkeur de frequenties lager dan 3 kHz. Het (snerpende) geluid is hierdoor beter te detecteren.
Volgens een voorkeurswerkwijze wordt het detecteren in drie of meer 5 frequentiegebieden van het frequentiespectrum uitgevoerd. Door het geluidsniveau in deze drie of meer gebieden te vergelijken kunnen toevallige storingen in één frequentiegebied buiten beschouwing worden gelaten.
Bij voorkeur wordt het detecteren in de frequentiegebieden van 3-4 kHz, 5-7 kHz en 7-10 kHz uitgevoerd. In deze gebieden zijn de door het scheuren of kreuken 10 van een omgevouwen heat buckle of pinch veroorzaakte pieken in het frequentiespectrum ten opzichte van de achtergrondruis het hoogste.
Volgens een voorkeurswerkwijze wordt het geluidsniveau in een frequentiegebied steeds over een korte tijdsperiode gemeten, bij voorkeur over 0,1 sec, waarna hiervan de effectieve waarde bepaald wordt. Omdat een omgevouwen 15 heat buckle of pinch in een korte tijdsperiode scheurt of kreukt, meestal in minder dan 1 seconde, moet de meetperiode kort zijn. Om het geluidsniveau te kunnen weergeven en vergelijken wordt er een mathematische bewerking op uitgevoerd om de effectieve waarde te bepalen. Het bepalen van de effectieve waarde moet bij voorkeur zeer frequent uitgevoerd worden, bijvoorbeeld in aansluitende tijdsperioden 20 van 0,1 sec.
Bij voorkeur wordt tevens over een lange tijdsperiode direct voorafgaand aan de korte tijdsperiode het geluidsniveau in het frequentiegebied gemeten, bij voorkeur over 10 sec, waarna van dit geluidsniveau de effectieve waarde bepaald wordt en deze effectieve waarde afgetrokken wordt van de effectieve waarde van het 25 geluidsniveau over de korte tijdsperiode, om een geschoonde effectieve waarde over de korte tijdsperiode te verkrijgen. Op deze wijze wordt de effectieve waarde van de korte tijdsperiode steeds geschoond van de effectieve waarde over de langere tijdsperiode die daaraan vooraf gaat, en die geheel of grotendeels uit achtergrondruis bestaat. De pieken in het frequentiespectrum veroorzaakt door het scheuren of 30 kreuken van een omgevouwen heat buckle of pinch worden hierdoor duidelijker detecteerbaar.
1013339 -5-
Bij voorkeur wordt een alarmsignaal gegeven wanneer de geschoonde effectieve waarde van het geluidsniveau over de korte tijdsperiode een vooraf bepaalde waarde overschrijdt. De operator wordt dan automatisch gewaarschuwd wanneer een omgevouwen heat buckle of pinch scheurt of kreukt.
5 Volgens een voorkeurswerkwijze worden de geschoonde effectieve waarden over de korte tijdsperiode van drie frequentiegebieden bepaald en wordt een alarmsignaal gegeven wanneer in tenminste twee van de drie frequentiegebieden de geschoonde effectieve waarde een bijbehorende vooraf bepaalde waarde overschrijdt. Wanneer zich in één frequentiegebied een storing voordoet, bijvoorbeeld een piek in 10 het frequentiespectrum veroorzaakt door een fluittoon van een slecht lager, wordt aldus niet ten onrechte een alarm voor het scheuren of kreuken van een omgevouwen heat buckle of pinch gegeven.
Bij voorkeur wordt de werkwijze digitaal uitgevoerd. Hierdoor zijn veranderingen in de filteringen, de tijdsduur en dergelijke gemakkelijk uit te voeren. 15 Volgens een tweede aspect van de uitvinding is voorzien in een continugloei- inrichting voor het gloeien van een metalen band, in het bijzonder een stalen band, omvattend een gloeioven en een koelzone, waarbij na de koelzone een of meer spanrollen aangebracht zijn. Volgens de uitvinding is bij de eerste spanrol na de koelzone een microfoon geplaatst die verbonden is met bijbehorende 20 geluidsverwerkingsapparatuur, voor het akoestisch detecteren van het scheuren of kreuken van een omgevouwen heat buckle in de metalen band wanneer deze om de eerste spanrol buigt, met behulp van de bovenstaande werkwijze.
Bij voorkeur is de geluidsverwerkingsapparatuur gekoppeld met de meet- en regelapparatuur van de inrichting om bij het detecteren van een omgevouwen heat 25 buckle in de band de snelheid van de band automatisch te wijzigen, en/of het gedeelte van de band waarin de omgevouwen heat buckle aanwezig is automatisch te registreren. Zonder dat ingrijpen van een operator nodig is worden mogelijke nadelige effecten van de omgevouwen heat buckle in de metalen band hiermee voorkomen, en kan het gedeelte in de band met de omgevouwen heat buckle later 30 gemakkelijk worden getraceerd.
Bij voorkeur is de geluidsverwerkingsapparatuur gekoppeld met meet- en regelapparatuur van de continugloei-inrichting, om bij het detecteren van een 1013339 -6- omgevouwen heat buckle in de band de nawalsen van de nawalsinrichting automatisch te openen. Beschadiging van de nawalsen wordt hiermee automatisch voorkomen.
De uitvinding zal worden toegelicht aan de hand van een uitvoeringsvoorbeeld, 5 onder verwijzing naar de tekening.
Fig. 1 toont op schematische wijze een gedeelte van de continugloei-inrichting voor een metalen band volgens de uitvinding.
Fig. 2 toont een frequentiespectrum van het gemeten geluid ten tijde van het scheuren van een omgevouwen heat buckle.
10 Fig. 3 toont de effectieve waarden van het frequentiespectrum volgens figuur 2 in het frequentiegebied van 3-4 kHz gemeten over tijdsperioden van 0,1 sec, gedurende 60 sec.
Fig. 4 toont de effectieve waarden van Fig.3, geschoond van omgevingsruis.
Fig. 1 toont op zeer schematische wijze een gedeelte van een continugloei-15 inrichting voor een stalen band 1, die uiteindelijk tot een rol 2 opgewikkeld wordt. De metalen band 1 doorloopt gedurende het gloeiproces een gloei- en nagloeisectie A, waarin de band bij het gloeien een temperatuur van ca. 700 °C en bij het nagloeien een temperatuur van ca. 400 °C bezit. Vervolgens wordt de band 1 gekoeld in een koelsectie B, waarna de band middels spanrollen 3 en 4 verder geleid wordt 20 naar een nawalsinrichting C, waarin de band door nawalsen gevoerd wordt alvorens opgewikkeld te worden tot de rol 2. De continugloei-inrichting kan ook zonder nagloeisectie en/of zonder nawalsinrichting uitgevoerd zijn.
Bij het koelen na het gloeien of nagloeien, in het bijzonder in de langzaamkoelsectie, kunnen lokaal sterke vervormingen optreden, heat buckles 25 genaamd. Wanneer een heat buckle over een rol omgebogen wordt zal de het buckle in lengterichting van de band gedeeltelijk op zichzelf omgevouwen worden. Wanneer de omgevouwen heat buckle na de koelzone over een rol omgebogen wordt scheurt of kreukt de heat buckle meestal. Een gescheurde heat buckle kan tot breuk van de metalen band leiden, en een omgevouwen heat buckle kan de nawalsen van de 30 nawalsinrichting beschadigen.
Proefondervindelijk is bepaald dat een omgevouwen heat buckle nog niet scheurt of kreukt, of daarbij geen geluid veroorzaakt, wanneer de band nog heet is.
1013339 -7-
De omgevouwen heat buckle veroorzaakt pas een waarneembaar geluid wanneer de band voldoende afgekoeld is en over een rol omgebogen wordt, zodat de omgevouwen heat buckle hoorbaar scheurt of kreukt. Volgens de uitvinding wordt daarom een microfoon 5 opgesteld bij de spanrol 3 die direct volgt op de koelsectie 5 B. Eventueel zou de microfoon al in het laatste gedeelte van de koelsectie B bij een ombuigrol geplaatst kunnen worden.
De microfoon 5 meet het geluid ter plaatse van de rol 3 en geeft dit door aan geluidsverwerkingsapparatuur in de vorm van een computer 6. In de computer wordt het geluid omgezet in een frequentiespectrum zoals getoond in Fig. 2.
10 Fig. 2 toont het frequentiespectrum ten tijde van het scheuren van een omgebogen heat buckle. Te zien zijn de pieken bij ongeveer 500 Hz, 2500 Hz, 3500 Hz, 5500 Hz en 8500 Hz. Duidelijk is te zien dat deze pieken niet veel hoger zijn dan de achtergrondruis, waardoor het te detecteren geluid moeilijk waarneembaar is. Het geluidsniveau is relatief weergegeven en is dus niet gerelateerd aan een waarde in 15 bijvoorbeeld dB.
Aangezien vooral in het frequentiegebied onder 3kHz de ruis hoog is ten opzichte van het geluid, wordt dit gedeelte van het spectrum uitgefilterd. Om het overblijvende spectrum te analyseren worden van het resterende spectrum drie frequentiegebieden genomen, namelijk de frequentiegebieden van 3-4 kHz, 5-7 kHz 20 en 7-10 kHz. Dit gebeurt met behulp van filtertechnieken en -apparatuur die voor een deskundige bekend zijn.
Per gebied wordt iedere 0.1 seconde de effectieve waarde van het signaal in dat gebied berekend. Voor het gebied van 3-4 kHz is dit over 60 seconden getoond in Fig. 3. Voor de gebieden met hogere frequenties liggen de effectieve waarden lager, 25 aangezien de amplitudes bij die frequenties lager liggen, zie Fig. 2.
Hoewel in Fig. 3 twee duidelijke pieken te zien zijn bij 26 seconden en 42 seconden, is niet duidelijk of de piek bij 2 seconden ook een omgebogen heat buckle aanduidt. Ook kan het geluid van een scheurende of kreukende omgebogen heat buckle grotendeels in de achtergrondruis verdwijnen.
30 Daarom wordt bij iedere effectieve waarde over 0,1 seconde tevens de effectieve waarde over de daaraan voorafgaande 10 seconden bepaald. Deze waarde is een maat voor de ruis in dat tijdsgebied. Door de effectieve waarde van het signaal 1013339 -8- over 10 seconden af te trekken van de effectieve waarde over 0,1 seconde wordt de ruis grotendeels weggefilterd uit het gemeten signaal.
Fig. 4 toont de geschoonde effectieve waarde in het frequentiegebied 3-4 kHz. Fig. 4 toont nu duidelijk dat er slechts twee piekwaarden bestaan bij 26 en 42 5 seconden.
Voor de frequentiegebieden 5-7 kHz en 7-10 kHz zijn eveneens dergelijke effectieve waarden te bepalen. Door nu per frequentiegebied een grenswaarde in te stellen kan automatisch gesignaleerd worden of er sprake is van een heat buckle. In het geval van Fig. 4 zou de grenswaarde bij het geluidsniveau 1,5 gelegd kunnen 10 worden.
In het geval van een verstoring van het frequentiespectrum zal zich in de meeste gevallen een storing voordoen in één frequentie, bijvoorbeeld het fluiten van een oud lager. Om vals alarm te voorkomen wordt de geschoonde effectieve waarde daarom in drie verschillende gebieden bepaald, en wordt pas alarm geslagen dat een 15 omgebogen heat buckle gedetecteerd is, wanneer in twee van de drie frequentiegebieden de geschoonde effectieve waarde de bijbehorende grenswaarde overschrijdt. Wanneer maar in één frequentiegebied de grenswaarde overschreden wordt, wordt aangenomen dat het hier een storing betreft en geen omgebogen heat buckle, en wordt geen alarm geslagen.
20 Bij een alarm kan de operator gewaarschuwd worden door een licht- en/of geluidssignaal. Het is tevens mogelijk dat de computer gekoppeld is met de meet- en regelapparatuur van de continugloei-inrichting van de band 1. Direct na het constateren van een omgebogen heat buckle kan dan de snelheid verlaagd worden, zodat de band niet zal breken, en kunnen de nawalsen geopend worden zodat deze 25 niet beschadigd raken. Ook kan geregistreerd worden in welk gedeelte van de band de omgebogen heat buckle aanwezig is, zodat in een latere behandeling van de band dit gedeelte ongebruikt gelaten kan worden of uit de band geknipt kan worden.
De werkwijze volgens de uitvinding is in het algemeen toepasbaar voor het detecteren van omgevouwen pinches in een metalen band, bijvoorbeeld een stalen 30 band in een vertinningslijn. De werkwijze is ook toepasbaar voor bijvoorbeeld aluminium banden. Een heat buckle is de specifieke benaming voor een pinch die ontstaat in een band die door een oven gevoerd wordt.
1013339 -9-
In het bovenstaande is de uitvinding beschreven aan de hand van een uitvoeringsvoorbeeld. Begrepen zal worden dat de uitvinding niet beperkt is tot dit voorbeeld; de beschermingsomvang wordt bepaald door de navolgende conclusies.
1013339

Claims (16)

1. Werkwijze voor het detecteren van een omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band, in het bijzonder in een stalen band, met het kenmerk, dat het 5 scheuren of kreuken van de omgevouwen heat buckle of pinch bij het ombuigen van de metalen band over een rol akoestisch gedetecteerd wordt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het akoestisch detecteren van een omgevouwen heat buckle plaatsvindt gedurende de behandeling van de 10 metalen band in een continugloei-inrichting, na het koelen dat volgt op het gloeien of nagloeien.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het detecteren direct na het koelen plaatsvindt. 15
4. Werkwijze volgens één der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat het geluid ter plaatse van de rol gemeten wordt en van het geluid een frequentiespectrum bepaald wordt.
5. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat een gedeelte van de achtergrondruis in het gemeten geluid uit het frequentiespectrum weggefilterd wordt.
6. Werkwijze volgens conclusie 4 of 5, met het kenmerk, dat het laagfrequente 25 aandeel van het geluid uit het frequentiespectrum wordt weggefilterd, bij voorkeur de frequenties lager dan 3 kHz.
7. Werkwijze volgens conclusie 4, 5 of 6, met het kenmerk, dat het detecteren in drie of meer frequentiegebieden van het frequentiespectrum uitgevoerd wordt. 30
8. Werkwijze volgens conclusie 7, met het kenmerk dat het detecteren in de frequentiegebieden van 3-4 kHz, 5-7 kHz en 7-10 kHz wordt uitgevoerd. 1013339 - 11 -
9. Werkwijze volgens een der conclusies 4-8, met het kenmerk, dat het geluidsniveau in een frequentiegebied steeds over een korte tijdsperiode wordt gemeten, bij voorkeur over 0,1 sec, waarna hiervan de effectieve waarde wordt bepaald. 5
10. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat over een lange tijdsperiode direct voorafgaand aan de korte tijdsperiode het geluidsniveau in het frequentiegebied wordt gemeten, bij voorkeur over 10 sec., waama van dit geluidsniveau de effectieve waarde wordt bepaald en deze effectieve waarde 10 wordt afgetrokken van de effectieve waarde van het geluidsniveau over de korte tijdsperiode, om een geschoonde effectieve waarde over de korte tijdsperiode te verkrijgen.
11. Werkwijze volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat een alarmsignaal wordt 15 gegeven wanneer de geschoonde effectieve waarde van het geluidsniveau over de korte tijdsperiode een vooraf bepaalde waarde overschrijdt.
12. Werkwijze volgens conclusie 11 in combinatie met conclusie 7 of 8, met het kenmerk, dat een alarmsignaal wordt gegeven, wanneer in tenminste twee van 20 de drie frequentiegebieden de geschoonde effectieve waarde een bijbehorende vooraf bepaalde waarde overschrijdt.
13. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de werkwijze digitaal wordt uitgevoerd. 25
14. Continugloei-inrichting voor het gloeien van een metalen band, in het bijzonder een stalen band, omvattend een gloeioven en een koelzone, waarbij na de koelzone een of meer spanrollen aangebracht zijn, met het kenmerk, dat bij de eerste spanrol na de koelzone een microfoon geplaatst is die verbonden 30 is met bijbehorende geluidsverwerkingsapparatuur, voor het akoestisch detecteren van het scheuren van een omgevouwen heat buckle in de metalen 1013339 - 12- band wanneer deze om de eerste spanrol buigt, met behulp van de werkwijze volgens één der conclusies 1 - 13.
15. Inrichting volgens conclusie 14, met het kenmerk, dat de 5 geluidsverwerkingsapparatuur gekoppeld is met meet- en regelapparatuur van de inrichting, om bij het detecteren van een omgevouwen heat buckle in de band de snelheid van de band automatisch te wijzigen, en/of het gedeelte van de band waarin de omgevouwen heat buckle aanwezig is automatisch te registreren. 10
16. Inrichting volgens conclusie 14 of 15 waaraan een nawal sinrichting met nawalsen is toegevoegd, met het kenmerk, dat de geluidsverwerkingsapparatuur gekoppeld is met meet- en regelapparatuur van de continugloei-inrichting, om bij het detecteren van een omgevouwen heat 15 buckle in de band de nawalsen van de nawal sinrichting automatisch te openen. 1 1013339 Werkwijze voor het vervaardigen van een metalen band, waarin de werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1-13 opgenomen is.
NL1013339A 1999-10-19 1999-10-19 Werkwijze en inrichting voor het detecteren van een omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band. NL1013339C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1013339A NL1013339C2 (nl) 1999-10-19 1999-10-19 Werkwijze en inrichting voor het detecteren van een omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1013339A NL1013339C2 (nl) 1999-10-19 1999-10-19 Werkwijze en inrichting voor het detecteren van een omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band.
NL1013339 1999-10-19

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1013339C2 true NL1013339C2 (nl) 2000-09-14

Family

ID=19770087

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1013339A NL1013339C2 (nl) 1999-10-19 1999-10-19 Werkwijze en inrichting voor het detecteren van een omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1013339C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2015121466A1 (en) * 2014-02-17 2015-08-20 Andritz Sundwig Gmbh Acoustic emission indications of defects formed during elongated metal materials manufacturing processes

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2606152A1 (fr) * 1986-11-05 1988-05-06 Centre Tech Ind Papier Procede et dispositif de detection automatique de points collants sur un materiau en nappe
JPS63235022A (ja) * 1987-03-25 1988-09-30 Kawasaki Steel Corp ストリツプコイルの巻締まり疵検出方法
JPH02108960A (ja) * 1988-10-18 1990-04-20 Kawasaki Steel Corp 鋼帯の形状不良部検出方法
US5159836A (en) * 1988-09-02 1992-11-03 Fraunhofer-Gesellschaft Zur Forderung Der Angewandten Forschung E.V. Process and device for monitoring the chip-removing treatment of a workpiece
US5477730A (en) * 1993-09-07 1995-12-26 Carter; Duncan L. Rolling element bearing condition testing method and apparatus

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2606152A1 (fr) * 1986-11-05 1988-05-06 Centre Tech Ind Papier Procede et dispositif de detection automatique de points collants sur un materiau en nappe
JPS63235022A (ja) * 1987-03-25 1988-09-30 Kawasaki Steel Corp ストリツプコイルの巻締まり疵検出方法
US5159836A (en) * 1988-09-02 1992-11-03 Fraunhofer-Gesellschaft Zur Forderung Der Angewandten Forschung E.V. Process and device for monitoring the chip-removing treatment of a workpiece
JPH02108960A (ja) * 1988-10-18 1990-04-20 Kawasaki Steel Corp 鋼帯の形状不良部検出方法
US5477730A (en) * 1993-09-07 1995-12-26 Carter; Duncan L. Rolling element bearing condition testing method and apparatus

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
V.A. GOL'TSOV, N.A. ISHCHENKO: "Acoustic emission associated with the formation of flakes in steel", SOVIET PHYSICS DOKLADV, vol. 26, no. 12, December 1981 (1981-12-01), New York, USA, pages 1173 - 1175, XP002139195 *

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2015121466A1 (en) * 2014-02-17 2015-08-20 Andritz Sundwig Gmbh Acoustic emission indications of defects formed during elongated metal materials manufacturing processes

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101551262B1 (ko) 졸음 이벤트의 검출을 위한 방법 및 장치
EP1087901B1 (de) Verfahren zur überwachung einer materialbahn
US20110313259A1 (en) Physiological condition estimation device and vehicle control device
NL1013339C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het detecteren van een omgevouwen heat buckle of pinch in een metalen band.
US20100326155A1 (en) Operating method for a multi-stand rolling mill train with strip thickness determination on the basis of the continuity equation
US20100219964A1 (en) Method and System for Detecting Faults in Sheet Material
EP1204582B1 (en) Method and device in continuously operated unwinding of a paper reel
JPH09277848A (ja) 覚醒度推定装置
KR100929017B1 (ko) 냉간 압연기에서의 판 파단 예지 파라미터를 이용한 판파단 예지 방법 및 장치
JP3194260B2 (ja) 調質圧延機におけるチャターマーク防止装置
JP4261920B2 (ja) コイルの巻戻し方法
FI119980B (fi) Menetelmä kuiturainakoneen rullaimen yhteydessä
CN217276025U (zh) 一种冷轧带钢宽度测量装置
JP2006241578A (ja) 金属帯の製造方法及び金属帯処理プロセスライン
KR20130074097A (ko) 스트립의 결함 검출 장치 및 방법
CN109848805A (zh) 金属带的连续磨削方法以及金属带的连续磨削生产线
JP3072891B2 (ja) 熱間圧延巻取装置における抜取異常処置方法
JPS63235022A (ja) ストリツプコイルの巻締まり疵検出方法
JP2560326B2 (ja) 巻取設備
JP4248670B2 (ja) 金属帯検査装置
KR20030028902A (ko) 열간 사상압연기의 장력연산 제어시스템 및 그 제어방법
JPH0970618A (ja) 薄板処理ラインにおける熱延板の腰折れ防止方法
JP2001347315A (ja) 欠陥マーキングしたコイルの製造方法、欠陥マーキング方法及び欠陥マーキングしたコイルの作業方法
JPH07188780A (ja) ストリップ連続処理装置におけるストリップの蛇行予測方法及び蛇行監視方法
JPH07109919A (ja) 連続処理設備における帯鋼の破断検出方法

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20070501