NL1013052C2 - Stelsel voor informatie-organisatie, informatiepresentatie, informatie-oriÙntatie en informatiekeuze. - Google Patents

Stelsel voor informatie-organisatie, informatiepresentatie, informatie-oriÙntatie en informatiekeuze. Download PDF

Info

Publication number
NL1013052C2
NL1013052C2 NL1013052A NL1013052A NL1013052C2 NL 1013052 C2 NL1013052 C2 NL 1013052C2 NL 1013052 A NL1013052 A NL 1013052A NL 1013052 A NL1013052 A NL 1013052A NL 1013052 C2 NL1013052 C2 NL 1013052C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
information
offer
supply
parts
identifiers
Prior art date
Application number
NL1013052A
Other languages
English (en)
Inventor
Dominique Claessens
Original Assignee
Verify Internat N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Verify Internat N V filed Critical Verify Internat N V
Priority to NL1013052A priority Critical patent/NL1013052C2/nl
Priority to AU75619/00A priority patent/AU7561900A/en
Priority to PCT/NL2000/000656 priority patent/WO2001020495A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1013052C2 publication Critical patent/NL1013052C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F16/90Details of database functions independent of the retrieved data types
    • G06F16/95Retrieval from the web
    • G06F16/953Querying, e.g. by the use of web search engines
    • G06F16/9538Presentation of query results
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F16/90Details of database functions independent of the retrieved data types
    • G06F16/95Retrieval from the web
    • G06F16/951Indexing; Web crawling techniques

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Databases & Information Systems (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Data Mining & Analysis (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
  • Information Retrieval, Db Structures And Fs Structures Therefor (AREA)

Description

Stelsel voor informatie-organisatie, informatiepresentatie, informatie-oriëntatie en informatiekeuze
Stelsel voor het ter beschikking stellen en hanteerbaar maken van elke soort en volume 5 van uit informatiebronnen voortkomende en via communicatienetwerken toegankelijke informatie alsook voor het voor opvragers vindbaar maken van elk onderdeel daarvan en voor het vinden van verbanden en achterliggende informatie.
Stand der techniek 10
Het ontwikkelen, implementeren en het toepassen van digitale netwerken ten behoeve van o.m. communicatie en het verschaffen van informatie heeft geleid tot begrippen als “Electronische Informatiesnelweg” en “World Wide Web” (WWW). Digitale communicatienetwerken bieden bijna oneindig veel 15 mogelijkheden en men verwacht grote toepassingen op vrijwel elk gebied.
Een van de bekendste voorbeelden van een digitaal netwerk is het Internet. Voor het zich manifesteren op het Internet kan een domein worden gedefinieerd in combinatie met een adres, of kortweg een Internet-site.
Het oproepen van sites, alsook het E-mailen naar sites, gaat goed 20 wanneer en voor zover de adressen van die sites, of de verbindingen met naar die sites de z.g. ‘links’, bij oproepers bekend zijn. De problemen ontstaan echter wanneer men informatie wil hebben van meerdere bronnen over iets specifieks maar men geen adressen noch links heeft en de bronnen niet kent.
In een poging om de toenemende problemen op dit gebied op te lossen 25 zijn er zoekmachines (Engels: Search Engines) ontwikkeld. Opvragers vormen kenwoorden en proberen zoekmachines op het goéde spoor te zetten door het gezochte vooraf zo goed mogelijk te formuleren en te specificeren. Het komt voor dat men het gezochte snel vindt. Het komt vaker voor dat er lawines aan antwoorden komen die weliswaar zijdelings met de vraag te maken hebben maar 30 niet het verlangde antwoord zijn.
De opvragers kunnen het aanbod niet, of slechts in fragmenten, vinden en klaarblijkelijk kan het aanbod de zoekers niet aantrekken. De informatie T013052 2 aanbieders trachten de aandacht van infomatiezoekers weliswaar naar hun sites te trekken maar de resultaten zijn allerminst bevredigend.
Doordat hetgeen men zoekt niet of slechts gedeeltelijk te vinden is en de door zoekmachines geproduceerde info in veel gevallen anderssoortig aanbod 5 betreft en het juiste aanbod niet of vrijwel niet onderling te vergelijken is, en er hierdoor vaak chaos ontstaat, raken veel zoekers ontmoedigd.
De informatie is onder meer niet of niet eenvoudig toegankelijk omdat deze aan de kant van de aanbieders niet afgestemd wordt op zoekmachines en op veel verschillende manieren, grof en of slechts beperkt gerubriceerd werd 10 enerzijds, en anderzijds omdat de voor oproep gebruikte woorden door opvragers geheel willekeurig en op individueel verschillende manieren geformuleerd en of gekozen worden.
Hoewel zoekmachines het volledige World Wide Web trachten te indexeren blijkt uit onderzoek, en volgens recente publikaties, dat slechts een 15 zeer klein deel van de circa 800 miljoen huidige Internet pagina’s door zoekmachines worden bestreken.
Nemen we aan dat ondanks de in snelheid toenemende groei toch alle pagina’s te indexeren zijn dan blijft het probleem het noodzakelijk gebruiken van zeer nauwkeurige, bijna exacte, trefwoorden voor het zich, via de 20 zoekmachines, in één keer kunnen laten verwijzen naar het bedoelde eindresultaat, namelijk de juiste pagina-adressen. De praktijk laat zien dat er in de meeste gevallen veel niet bedoelde antwoorden komen terwijl de bedoelde antwoorden er te vaak niet eens bij zijn.
Een ander kenmerk is daarin gelegen dat het niet mogelijk is om van 25 bijvoorbeeld een categorie een totaal aanbod in overzicht getoond te krijgen, zodanig dat men de diverse aanbiedingen, zoals verschillende merken, aanbieders, prijsstellingen en uitvoeringen, onderling kan vergelijken. Recente onderzoekspublikaties tonen aan dat zoekmachines de groei van het Internet niet bij houden.
30 Binnen de huidige mogelijkheden acht men de bovenomschreven problemen onoplosbaar.
Samengevat is er via digitale netwerken een schat aan aanbod toegankelijk. Er is echter nog geen werkwijze 1) op basis waarvan deze rijkdom 1013052 3 aan aanbod effectief aan personen beschikbaar wordt gesteld, 2) waarmee het het grote volume aan gegevens voor opvragers hanteerbaar wordt gemaakt, 3) waardoor elk aanbodonderdeel vindbaar wordt en 4) waarmee de onderlinge verbanden gevonden worden en daarmee achterliggende informatie toegankelijk 5 maakt.
Ook is er nog geen werkwijze dat het aanwezige aanbod zodanig kan samenbrengen dat aanbod bijvoorbeeld per onderwerp, categorie, produktklasse, prijsstelling, actualiteitsklasse, uitvoering, aanbieder, etc., overzichtsgewijs kan worden opgeroepen en of geproduceerd waarbij de aanbodonderdelen onderling 10 te vergelijken zijn ten aanzien van meerdere aspecten.
Met andere woorden, de huidige situatie : 1. Er is aanbod. Het aanbodvolume is niet hanteerbaar.
2. Er is vraag. Vragen worden gedeeltelijk of foutief beantwoord.
3. Er is geen afstemming tussen aanbod en vraag.
15 4. Er is geen systeem.
5. Er zijn geen zoekmachines die de groei van het W.W.W. kunnen bijhouden.
6. Oriënteren is niet mogelijk.
7. Vergelijken van aanbod is niet mogelijk.
8. Vraag en aanbod kunnen elkaar niet vinden.
20 9. Benutting van de kansen blijft achter.
Doelstelling van de uitvinding
De uitvinding beoogt het effectief ter beschikking stellen en hanteerbaar 25 maken van elke soort en volume via communicatienetwerken toegankelijke informatie alsook het effectief vindbaar en relateerbaar maken van elk onderdeel daarvan voor iedereen, dus ook voor niet-computer gebruikers, door meer en toegespitste systematiek te brengen in zowel de rubriceringswijze en benoeming van het aanbod alsook door het toepassen van een stelsel waarmee iedereen, met een 30 computer zowel als met een T.V., met behulp van het stelsel, zelf in staat wordt gesteld om in eerste instantie door middel van globale categorie-selectie tot onderdeelselectie te komen en binnen het onderdeel-gebied van alle varianten kennis te kunnen nemen, waardoor uiteindelijk een bewuste keuze gemaakt kan 1013052 4 worden. Het in alle opzichten onderdelen met elkaar kunnen vergelijken maakt keuzeprocedures doorgaans erg eenvoudig.
Zodoende zal iedereen eenvoudig en zonder inspanning hetgeen waaraan behoefte is, of hetgeen gezocht en geprefereerd wordt, uit een groot aanbod 5 kunnen vinden. Ook is het mogelijk dat er zich op deze wijze aanbod aandient dat beantwoordt aan een behoefte maar waarvan men het bestaan niet eens wist. Met andere woorden:
Deze vinding beoogt de eerder genoemde punten 1 t.m. 9 te elimineren.
10 De uitvinding
In overeenstemming met bovengenoemde doelstelling verschaft de uitvinding een stelsel voor het ter beschikking stellen en hanteerbaar maken van elke soort en volume van uit informatiebronnen voortkomende en via 15 communicatienetwerken toegankelijke informatie alsook voor het voor opvragers vindbaar maken van elk onderdeel daarvan en voor het vinden van verbanden en achterliggende informatie, met het kenmerk: a. dat het stelsel de informatiebronnen voorziet van geschikte middelen en aanzet tot, en of begeleidt bij, en of controle uitoefent op het volgens een uniforme specifieke 20 methodiek door de bron zelf tot in detail doen omschrijven, visualiseren, benoemen en of rubriceren van onderdelen van het aanbod en of informatie, aan de hand van: typerende en of beschrijvende kenmerken; b. dat het stelsel opvragers, na het zich in verbinding stellen met het stelsel, voorziet van geschikte middelen voor het, volgens een uniforme, specifieke methodiek, 25 kunnen opvragen van, en of zich kunnen oriënteren ten aanzien van, onderdelen van het aanbod; c. dat informatiebronnen worden opgeroepen tot het voor presentatie beschikbaar stellen van informatie betreffende, verband hebbende met opgevraagde aanbodonderdelen; 30 d. dat opvragers in een herhaalproces onderdelen van de gepresenteerde informatie kunnen kiezen, hetgeen al naar gelang de voortgang van genoemd proces het aanbod aanpast en of steeds verder reduceert, zodanig dat er uiteindelijk een finale keuze gemaakt kan worden.
1013052 5
De uitvinding berust op de gedachte dat communicatieproblemen, in het algemeen, en de eerdergenoemde problemen, in het bijzonder, veelal gebaseerd zijn op de kwaliteit en wederzijdse afstemming van vragen en antwoorden en de daarmee in overeenstemming zijnde identificaite- en of rubriceringssystemen.
5 Immers: op een juist gestelde vraag past het juiste antwoord. Evenzo vereist elk juist antwoord het juist stellen van de vraag. Hoe eenduidiger een vraag wordt gesteld, hoe eenduidiger het antwoord kan zijn. De kwaliteit van de vraagstelling bepaalt en limiteert de kwaliteit van het antwoord.
Wanneer alle antwoorden volgens nauwkeurige benoeming zijn 10 geprepareerd, wachten zij slechts op juist gestelde vragen. Veel vragen worden echter niet zodanig zorgvuldig geformuleerd dat ze aansluiten op het aanbod antwoord.
Het herhaal-keuzeproces, om van vragen te komen tot antwoorden, toont overeenkomsten met een zeefproces: eerst grofmazig dan trapsgewijs, in enkele 15 of een aantal stappen, steeds fijnmaziger.
De snelheid met betrekking tot het schouwen en het kunnen maken van keuzen, is, evenals het volume-aanbod, het grootst bij grofmazigheid. De snelheid en het volume nemen af naarmate de fijnmazigheid toeneemt. Toename van fijnmazigheid verbeeldt in toenemende mate het voorkeursgebied.
20 Doordat het volume steeds kleiner wordt, mag en kan de tijd voor kennisname en het maken van een keuze toenemen. Uiteindelijk kan het voorkomen dat de tijd besteed aan het vormen van voorkeur voor een van de laatste onderdelen meer tijd vergt dan het gehele voorgaande traject.
25 De uitvinding in meer detail
De vinding betreft een stelsel en werkwijze met een eerste deel voor het ontsluiten (het zich vindbaar maken) van elk onderdeel van het aanbod, alsook van verzamelingen van onderdelen, door elk onderdeel volgens template door aanbieders 30 uitvoerig en nauwkeurig te laten rubriceren en deze te laten voorzien van o.m.
kenwoorden en of samenvattingen, waarna er door het stelsel uit de rubriceringen etc. identificatoren worden samengesteld.
1013052 6
Identificatoren bestaan uit een aantal separate delen. Een van de delen van een identificator bevat informatie betreffende de unieke positie van een object in een meerdimensionaal virtueel universum en is door middel van een vector verbonden met de bron zowel als met het stelsel.
5 Elk aanbodonderdeel maakt deel uit van een cluster, gevormd door soortgelijke en of overeenkomst hebbende onderdelen. Dit cluster maakt deel uit van een categoriecluster gevormd door een aantal onderdeelclusters. Het categoriecluster maakt deel uit van een cluster dat gevormd is uit een aantal categorieclusters en is gescheiden van andere clusterstelsels en vormt een uniek 10 clusterstelsel.
Clusterstelsels worden gevormd door indelingen zoals bijvoorbeeld: Wetenschap, Industrie, Consumenten, Marketing, Kunst, etc. Het stelsel is dientengevolge rechtstreeks verbonden met alle bronnen zowel als met de daaruit voortkomende informatie.
15 Oproepers maken contact met het stelsel teneinde antwoord te krijgen op vragen en of zich te oriënteren binnen een of meer aanbodgebieden. Het stelsel verleent hulpmiddelen en biedt assistentie aan oproepers zodat er uit het volledige aanbod de voor hen meest gunstige, beste, juiste, etc. keuze gemaakt kan worden.
20 Het aanbod is zodanig geïndexeerd en gerubriceerd dat het volledige aanbod van elke categorie verzameld getoond kan worden in een “Categorie Shop”. Een groot aantal categorieën betekent een nog groter aantal Specialty Shops. Bij de categorie ‘huishoudelijke’ apparaten is er bijvoorbeeld een specialty shop voor stofzuigers, maar ook voor alle andere tot deze categorie 25 behorende onderdelen.
De vinding betreft een stelsel en werkwijze met een tweede deel voor het begeleiden van vraagstellers naar het aanbod door deze de mogelijkheid te bieden tot het steeds nauwkeuriger aangeven van de voorkeur, beginnend met verzamelbegrippen, een globale keuze, steeds aanpasend of steeds verder beperkend, resulterend in 30 voorkeur voor een uitvoeringsvorm of variant het exact benoemen van hetgeen gezocht, en door het toevoegen van de daarbij behorende identificatoren op grond waarvan het met de voorkeur in overeenstemming zijnde aanbodonderdeel opgeroepen 1013052 7 kan worden. Voor elke categorie zijn er shops voor elk van de onderdelen welke daar getoond en of genoemd worden.
Het aanbod kan van alles betreffen: wetenschappelijke informatie, industriële informatie, consumentenartikelen, zoals kleding, sportartikelen, 5 dienstverlening, financieel, reizen, etc., etc. Voor elk onderdeel vallend binnen een categorie consumentenartikelen is er een speciaal shop waar het totale aanbod op dat gebied aanwezig is. Andere informatie is verzameld in bibliotheken en dergelijke gelegenheden.
Het stelsel biedt de mogelijkheid tot het kunnen kennisnemen van het 10 gehele aanbod betreffende alle onderdelen die tesamen een deel van een categorie vormen en van alle categorieën die tesamen het gehele aanbod vormen.
Daardoor kan het gebeuren dat een zoekactiviteit naar een bepaald categorie-onderdeel eindigt met een voorkeur voor een geheel ander onderdeel dan waar men oorspronkelijk naar zocht.
15 Doordat het gehele aanbod van alle aanbieders van categorie- onderdelen, op basis van de tevoren uitgevoerde rubricering en aan de aanbodonderdelen toegevoegde identificatoren, tesamen gebracht en vergeleken kan worden, is het voor het eerst mogelijk om kennis te nemen van WW aanbod en voorkeur te laten ontstaan voor één van de onderdelen; een voorkeur die 20 specifiek resulteert uit het kunnen verzamelen, hanteren, schouwen, en dientengevolge, het kennen van het gehele aanbod, maar ook een voorkeur die resulteert uit het tot in detaisl kunnen vergelijken van aanbodonderdelen onderling.
In een winkel is het aanbod beperkt tot het winkelaanbod, in een stad tot 25 het totale aanbod in die stad, In een land tot het totale aanbod in dat land, etc. Maar in dit geval is het totale aanbod het aanbod via Internet, dat vele malen groter is.
Een van de hulpmiddelen voor het schouwen en beoordelen van volimineus aanbod en bij het begeleiden van vraagstellers naar aanbod, en het 30 onderling vergelijken van aanbodonderdelen, is bijvoorbeeld een stelselonderdeel dat op een vraag, het aangeven van interesse of voorkeur, door middel van afbeeldingen (visueel) de consequenties van die interesse of voorkeur voor een onderdeel van het aanbod laat zien.
1013091 8
Door visualisatie: het gelijktijdig tonen van meerdere aanbodonderdelen met behulp van visuals, en door het tonen van consequenties van voorkeursselecties wordt zelfs volumineus aanbod voor iedere oproeper hanteerbaar en kan men effectief, snel, eenvoudig en aangenaam het gehele 5 aanbod verwerken tot een uiteindelijke voorkeur voor een of enkele van de onderdelen.
U itvoeringsvoorbeeld 10 De uitvinding berust, zoals boven reeds aangegeven, op de gedachte dat com municatieproblemen zoals tussen aanbieders en opvragers kunnen worden opgeheven wanneer beiden dezelfde taal spreken, in die zin, dat beiden gebruik maken van onderling samenhangende methodieken om enerzijds het aanbod zodanig te benoemen, dat elk onderdeel van het aanbod wordt voorzien van een specifieke unieke benoeming 15 en anderzijds een vraag te preciseren in een benoeming zodanig, dat er bij deze benoeming een deel van het aanbod voor presentatie kan worden opgeroepen.
Als voorbeeld gaan we uit van een aantal aanbieders die huishoudelijke artikelen aanbieden, bijvoorbeeld stofzuigers, strijkplanken, strijkapparaten, pannen, potten, serviezen, en dergelijke. Deze aanbieders willen gebruik maken van het onderhavige 20 stelsel. Daartoe zullen al deze producten moeten worden voorzien van o.a. een code, waarmee elk product uniek wordt benoemd op zodanige wijze, dat elk product zich onderscheidt van alle andere producten. Elk product dat in hoofdzaak dezelfde specificaties heeft krijgt op deze wijze dus dezelfde unieke code toegewezen. Het coderingsschema, dat daarbij wordt gebruikt, wordt door het stelsel volgens templet aan 25 de aanbieder ter beschikking gesteld. De aanbieder behoeft slechts de templet te volgen om uiteindelijk elk product in zijn aanbod van o.a. de juiste code te voorzien.
Opgemerkt wordt dat classificaties, waarmee componenten van een grote verzameling eenduidig kunnen worden ingedeeld, al bekend zijn. Gewezen kan worden op de universele productcode UPC die in de levensmiddelenbranche veel wordt 30 gebruikt, de UDC-code die in de bibliotheekwereld wordt toegepast en de IPC-code die in de octrooiwereld gangbaar is.
1013058 9
Nadat op deze wijze het gehele aanbod van deze aanbieders in overeenstemming met de methodiek van het stelsel o.a. is gecodeerd, kan het worden gebruikt om op de juiste wijze en op de juiste tijdstippen te worden gepresenteerd.
Een opvrager die bijvoorbeeld op zoek is naar een stofzuiger wordt op soortge-5 lijke wijze door het stelsel bij de hand genomen om zijn vraag als het ware te vertalen in een fijnmazige code. De gebruiker zal eerst aangeven dat hij op zoek is naar "huishoudelijke artikelen" en zal vervolgens binnen deze klasse aangeven dat hij op zoek is naar stofzuigers. Dat kan gebeuren met behulp van trefwoorden, maar ook met behulp van afbeeldingen of andere illustraties, waarmee voorbeelden van apparaten uit elke 10 klasse worden getoond. Voor het stelsel is dat al voldoende om een zekere grove code aan de vraag te kunnen hechten.
Op grond van deze grove code wordt nu een aantal afbeeldingen van voorbeelden van stofzuigers aan de opvrager op het scherm getoond. Dat gebeurt door op grond van de grove code voorbeeldafbeeldingen op te vragen ofwel bij een door het stelsel 15 beheerde database, danwel op te vragen bij al die aanbieders die producten in een trapsgewijze benoeming o.a. overeenkomstig hebben gecodeerd. Daarbij kan het gaan om bijvoorbeeld industriële stofzuigers, waterstofzuigers, huishoudelijke staande stofzuigers, huishoudelijke liggende stofzuigers, enz. Van alle typen die er zijn wordt er bijvoorbeeld één als voorbeeld op het scherm getoond, op een door het templet 20 voorgeschreven wijze. De opvrager kan nu één of desnoods meer van deze visualiseringen kiezen waaruit het stelsel dan kan opmaken welke aanpassing of verfijning er in de code moet worden aangebracht om tot een meer gericht aanbod te komen. Is dit mogelijk dan zal het stelsel op grond van deze inmiddels aangepaste dan wel verfijnde code een nieuw aanbod tonen van een aantal stofzuigers, welk aanbod 25 meer toegesplitst is. De opvrager had bijvoorbeeld interesse in liggende, huishoudelijke stofzuigers en zal nu door het stelsel een presentatie krijgen van een aantal voorbeelden van dergelijke stofzuigers. Ook daar kan weer een keuze worden gemaakt op grond van verdere overwegingen zodanig dat het aanbod nader kan worden gepreciseerd en een uiteindelijke keuze mogelijk is.
30 Naast het presenteren van afbeeldingen is het ook mogelijk om bij elke afbeel ding een kort stukje informatie te presenteren, zoals tekst met nadere gegevens van het betreffende product die in de afbeelding niet zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de prijs, de kwaliteit, details en dergelijke. Heeft de oproeper zijn uiteindelijke keus bepaald, 1013052 10 dan heeft het stelsel aan een van de doelstellingen voldaan, namelijk het leiden van een oproeper met een bepaalde vraag naar één specifiek aanbodonderdeel uit het totale aanbod, namelijk dat onderdeel waar de oproeper zijn uiteindelijke keuze op heeft laten vallen. Deze keuze kan een andere zijn dan de keuze waar hij oorspronkelijk naar 5 zocht.
Vervolgens kan het stelsel assisteren bij het tot stand komen en afhandelen van de transactie.
Slechts ter illustratie van de uitvinding wordt hierbij als voorbeeld één van de presentatie-uitvoeringsvormen: 10 Een scherm met 4x5 visualiseringen = 20 wordt getoond. 20 varianten in de categorie huishoudelijke apparaten; stofzuigers; verdeeld in hoofdgroepen van stofzuigers: 1) grote - 2) kleine - 3) staande - 4) liggende - 5) hand - 6) zware - 7) lichte - 8) metalen - 9) kunststof - 10) combinaties - 11) hoge- - 12) middel- - 13) lage prijsklasse - 14) electr. gekeurd - 15) zwaar 15 geluid - 16) licht geluid - 17) hoge- - 18) lage zuigkracht.
Combinaties van deze varianten, 19); 20); etc.
Omdat de voorbeelden zichtbaar zijn kan iedereen ze snel overzien, schouwen, en bepalen welke ervan het best bij zijn behoefte past. Door deze aan te klieken komt er het volgende scherm met 20 afbeeldingen bijvoorbeeld met 20 staande stofzuigers (indien deze gekozen werden).
De varianten van de, in dit voorbeeld, staande sotfzuiger:
Staande, zware, lichte, middelgewicht, met een rolborstel, met 2-, met 3-, rolborstels, met papierzak, met merken A, B, C, D, etc. Hoge - lage - brede -smalle - etc.
25 Weer wordt de voorkeur aangeklickt en komt er een volgend scherm met 20 varianten van die keuze. Weer wordt de dichtstbij komende aangeklickt en komt er een volgend scherm met 20 varianten, net zo lang gaat dit door totdat er geen nieuw scherm meer gevuld kan worden. De details en bijzonderheden vragen meer ruimte, bijvoorbeeld 8 beelden op een scherm, dan 4, vervolgens 2 30 en tenslotte één.
Reclame kan toegevoegd worden, bijvoorbeeld vanaf het moment dat er nog slechts enkele varianten in aanmerking komen.
10130SÏ 11
Gewoonlijk zal de zoeker in 3 a 4 klieken dicht bij het aanbod van zijn voorkeur zijn.
Op uniforme wijze gemaakte visualisatie maakt beslissingen eenvoudiger, verhoogt de selectiesnelheid en -comfort. Ten aanzien van elk van de 5 visualiseringen kan op elk moment informatie en of toelichting op verkoop verlangd worden.
De oproepprocedure begint bijvoorbeeld met het aangeven van de categorie waartoe de gezochte informatie behoort. Door trapsgewijs aanbod te presenteren, te schouwen en de voorkeur aan te geven voor een van de 10 onderdelen, belandt men al snel via een gelijktijdig in resolutie en waarde toenemende informatie welke tot beperking en de finale keuze leidt.
De finale keuze bestaat uit aanbodonderdelen die reeds gerubriceerd en gecodeerd werden. Deze rubricering en codering wordt door het informatie antwoord toegevoegd aan de vraag. Zodoende ontstaat een uniek passende vraag-15 aanbod relatie (dit wil zeggen: vraag - antwoord relatie).
Deze code verwijst eveneens naar soortgelijk aanbod van andere aanbieders en kan gebruikt worden om dat aanbod op te roepen, per gebied, World Wide of op andere wijze ingedeeld. Nadat een groot deel informatie betreffende een groot deel van de onderdelen verwerkt is, wordt achterliggende 20 informatie toegankelijk en inzichtelijk.
Uit die verwerkte informatie kunnen overzichten gemaakt worden waarin onder meer regelmatigheden en onregelmatigheden vastgesteld kunnen worden alsook verbanden tussen ver uit elkaar liggende onderdelen. Zo blijkt er uit recente tellingen van natuurkundigen van een Universiteit in de Verenigde 25 Staten dat de maximale ‘afstand’ van een Internetpagina tot welke andere
Internetpagina dan ook, niet meer dan 20 muisklikken behoeft te bedragen, mits men de ‘cruciale verbindingen’ vindt.
De vinding betreft een stelsel en werkwijze met een derde deel n.1. de contactlegging tussen opvrager en aanbod en het begeleiden van het 30 contactverloop tot en met het tot stand brengen en afhandelen van transacties.
Met de bovenomschreven stelseldelen omvat en begeleidt de vinding, en assisteert bij, het gehele proces van 1) globale behoefte, 2) het oriënteren in volledig aanbod, 3) het reduceren van het aanbod door het maken van keuzen, mi305f 4 12 4) het specificeren, 5) het vergelijken van aanbodonderdelen, 6) het afwegen van concrete aanbiedingen, 7) het besluiten ten gunste van één of meer van de aanbodonderdelen en uiteindelijk, 8) het komen tot, en afhandelen van, transacties.
5 Op bovengenoemde wijze wordt in slechts een paar stappen een sterke reduc tie van het aanbod gerealiseerd doordat opvrager aandacht geeft aan die zaken die relevant zijn en geen verdere aandacht geeft (negeren) aan de zaken die irrelevant zijn. In het reductieproces neemt opvrager op grond van persoonlijke beoordelingen zelf de beslissingen waardoor er gaandeweg voor opvrager niets van waarde ongezien verloren 10 gaat.
Aan de hand van het bovenstaande wordt duidelijk dat en waarom de uitvinding geen zoekmachine betreft maar een stelsel voor informatie-organisatie, informatiepresentatie, informatie-oriëntatie en informatiekeuze.
15 Onder meer het zinvol zélf beslissingen nemen van opvragers, het voor opvragers hanteerbaar maken van elk volume informatie en het in fasen van sterke reductie komen tot eindresultaten zonder dat informatie van waarde ongezien verloren gaat benadrukken de vernieuwende stap van de vinding ten opzichte van alle bestaande methoden.
20
De begrippen
De volgende begrippen hebben betrekking op de vinding.
1. “Het aanbod” 25 Het aanbod waarvan elk onderdeel op basis van templates is geformeerd, meervoudig in toenemende mate van exactheid is benoemd en gerubriceerd door middel van onder meer verzamelbegrippen, kenwoorden, samenvattingen en visualisaties in deelbare en ondeelbare onderdelen.
2. “Het stelsel”.
30 Het stelsel waar de verzameling benoemingen van elk aanbodonderdeel deel van uitmaakt alsook aan vraagstellers te verschaffen geschikte middelen waarmee zij zelf uit een aanvankelijk globaal aanbod via een aantal stappen een volledig beveredigende keuze kan maken. Met de codering van het geselecteerde 1013052 13 antwoord kunnen desgewenst overeenkomstig gecodeerde antwoorden van alle bronnen opgeroepen worden.
Dit kunnen zowel grote verzamelingen aanbodonderdelen zijn, zoals de onderdelen die binnen een algemene categorie vallen, of juist één of enkele 5 onderdelen, zoals het aanbod behorend bij een zeer specifiek onderwerp.
De codering is en blijft onderdeel (eigendom) van het stelsel hetwelk daar exclusief over beschikt.
3. “De opvrager”.
De opvrager die met behulp van het stelsel de weg kan vinden naar het 10 aanbod in een mate en zover hij / zij dat zelf wil.
Eerst in hoofdgroepen zoals nieuwheid, prijsklasse, formaat, gewicht, land van herkomst, etc. Er zijn voor alles overzichten waar het totale aanbod op dat gebied getoond wordt.
Naarmate men verder selecteert wordt het aanbod kleiner totdat er één of 15 enkele onderdelen overblijven. Daarmee is het aanbod gekozen en dientengevolge de codering Via dezelfde code is de weg geopend naar hetzelfde aanbod van alle andere aanbieders.
4. “De aanbieder”
De aanbieder die het als aanbod bestemde vindbaar maakt door elk 20 onderdeel daarvan uitsluitend volgens het template te formeren, te benoemen, te rubriceren en door middel van codering via het stelsel aan te kunnen bieden.
Aanbieder kan geen direct contact met vraagstellers bewerkstelligen.
De aanbieders worden door het stelsel geïnformeerd over activiteiten in de categorie en speciaal over activiteit met betrekking tot hun aanbod.
25 Aanbieders noch oproepers zullen rechtstreeks contact met elkaar hebben. Oproepers raken niet verstrikt in het aanbod van een of enkele bronnen.
Samenvattend realiseert de vinding contactlegging tussen vrager en aanbod door het door middel van o.m. kenwoorden, visualisaties en identificatoren enerzijds vindbaar maken van het aanbod en anderzijds door het 30 doen vinden van het aanbod. Roept men een categorie op dan krijgt men desgewenst het totale daarin aangeboden aanbod. Eerst in hoofdgroepen zoals nieuwheid, prijsklasse, formaat, gewicht, land van herkomst, etc. Naarmate men selecteert wordt het aanbod verder toegespitst totdat er bijvoorbeeld slechts één 1013052 14 of enkele onderdelen overblijven. Het stelsel assisteert vanaf het aangeven van een globale behoefte, of een globale interesse, tot en met het tot stand brengen en afhandelen van transacties.
Het stelsel blijkt daarmee in staat te zijn het tot nu toe onoplosbaar 5 geachte probleem te elimineren.
Met andere woorden: 1. Er is aanbod, elk volume is hanteerbaar.
2. Er is vraag en een juiste beantwoording.
3. Er is een stelsel waarmee vraagsteller snel, eenvoudig en zeker de door 10 hem juist geachte antwoorden kan krijgen.
4. Er is een stelsel.
5. Het zich kunnen oriënteren verschaft overzicht en inzicht.
6. Zoekmachines zijn overbodig.
7. De exacte passing van vraag op aanbod garandeert het enig juiste 15 antwoord, de sleutel ontsluit de toegang tot de juiste informatie World Wide.
8. Vraag en aanbod zijn op elkaar afgestemd.
9. Benutting van uit overeenkomsten verkregen achterliggende informatie wordt mogelijk.
1013052

Claims (8)

1. Stelsel voor het ter beschikking stellen en hanteerbaar maken van elke soort en volume van uit informatiebronnen voortkomende en via communicatienetwerken 5 toegankelijke informatie alsook voor het voor opvragers vindbaar maken van elk onderdeel daarvan en voor het vinden van verbanden en achterliggende informatie, met het kenmerk: a. dat het stelsel de informatiebronnen voorziet van geschikte middelen en aanzet tot, en of begeleidt bij, en of controle uitoefent op het volgens een uniforme specifieke 10 methodiek door de bron zelf tot in detail doen omschrijven, visualiseren, benoemen en of rubriceren van onderdelen van het aanbod en of informatie, aan de hand van: typerende en of beschrijvende kenmerken; b. dat het stelsel opvragers, na het zich in verbinding stellen met het stelsel, voorziet van geschikte middelen voor het, volgens een uniforme, specifieke methodiek, 15 kunnen opvragen van, en of zich kunnen oriënteren ten aanzien van, onderdelen van het aanbod; c. dat informatiebronnen worden opgeroepen tot het voor presentatie beschikbaar stellen van informatie betreffende, verband hebbende met opgevraagde aanbodonderdelen; 20 d. dat opvragers in een herhaalproces onderdelen van de gepresenteerde informatie kunnen kiezen, hetgeen al naar gelang de voortgang van genoemd proces het aanbod aanpast en of steeds verder reduceert, zodanig dat er uiteindelijk een finale keuze gemaakt kan worden.
2. Stelsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat in a. het doen omschrijven, visualiseren, benoemen en of rubriceren van onderdelen van het informatie-aanbod trapsgewijs plaatsvindt, van een relatief omvangrijk globaal aanbod naar een minder omvangrijk maar meer gedetailleerd en of meer relevant aanbod.
3. Stelsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat in c. het beschikbaar stellen van informatie betreffende, of verband hebbende met aanbodonderdelen, trapsgewijs plaatsvindt, van een relatief omvangrijk globaal aanbod naar een minder omvangrijk maar meer gedetailleerd en of meer relevant aanbod. 1013052
4. Stelsel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het stelsel een of meer identificatoren hecht aan elk, deelbaar of ondeelbaar, aanbodonderdeel, welke identificatoren deel uitmaken van een verzameling van unieke identificatoren die 5 gezamelijk het gehele aanbod omvatten.
5. Stelsel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat elke aan een aanbodonderdeel gehechte identificator de essenties, en of de essenties en details, van de eigen identiteit van dat onderdeel bevat. 10
6. Stelsel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de aan elk aanbodonderdeel gehechte identificatoren toegepast kunnen worden voor het opvragen van het totaal aan overeenkomstig, soortgelijk, vergelijkbaar en of relevant aanbod van verschillende bronnen. 15
7. Stelsel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de aan elk aanbodonderdeel gehechte identificatoren zodanig zijn samengesteld dat deze toegepast kunnen worden voor het onderling in verband brengen, en of het vinden van één of meer verbanden van aanbodonderdelen ten aanzien van door opvragers aangegeven 20 aspecten.
8. Stelsel volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de aan elk aanbodonderdeel gehechte identificatoren zodanig zijn samengesteld dat deze toegepast kunnen worden voor het, op basis van onderling in verband gebrachte 25 aanbodonderdelen, en of één of meer gevonden verbanden, extraheren van de achterliggende informatie. 1013052 RAPPORT BETREFFENDE NIEUWHEIDS0NDER20EK VAN INTERNATIONAAL TYPE IOENTIF1KATIE VAN OE NATIONALE AANVRAGE Kenmerk wan o· aanvrager ol van de gemachtigde NO 42984 Nederland» aanvrage nr. Indieningidatum 1013052 15september 1999 Ingeroepen voorrangidatum Aanvrager INaam) | Verify International N.V. j I Datum van het verzoek voor een onderzoek van internationaal type Door de Instantie voor Internationaal Onderzoek (ISA) aan net ver-I zoek voor een onderzoek van internationaal type toegekend'nr. SN 33804NL I. CLASSIFICATIE VAN HET ONOERV\£RP(bij toepassingvan verschillende classificaties.alle ciassificatiesymbolen opgeven) Volgen» de internationale clasificatie II PCI ~~ I lnt.CI.7: G06F17/30 II. ONDERZOCHTE GEBIEDEN VAN DE TECHNIEK | Onderzocnte minimum documentatie I CIa»iilieatie»yTteem | Clatiilicatieiymoolen lnt.CI.7: G06F I Onderzocnte andere documentatie aan de minimum documentatie voor zover oergeiijke documenten in de onaerzocftte aeoieden ztin I opgenomen ’ (—^---—----- i l O?·.- d<··, OEK MC CS! L·*·' VOCü B5P/./.L.!?F f-OMC* UivC-S lop-'rerkipnen go jartvitllintysolsdl ! - - __ _____~ | , ^V- I I GEBREK AAN EENHEID VAN UITVINDING (opmerkingen op aanvullingsblad) A —-—----- y nCT/ISA/2011a* 07.1979
NL1013052A 1999-09-15 1999-09-15 Stelsel voor informatie-organisatie, informatiepresentatie, informatie-oriÙntatie en informatiekeuze. NL1013052C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1013052A NL1013052C2 (nl) 1999-09-15 1999-09-15 Stelsel voor informatie-organisatie, informatiepresentatie, informatie-oriÙntatie en informatiekeuze.
AU75619/00A AU7561900A (en) 1999-09-15 2000-09-15 System for organisation, presentation, orientation and selection of information
PCT/NL2000/000656 WO2001020495A1 (en) 1999-09-15 2000-09-15 System for organisation, presentation, orientation and selection of information

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1013052A NL1013052C2 (nl) 1999-09-15 1999-09-15 Stelsel voor informatie-organisatie, informatiepresentatie, informatie-oriÙntatie en informatiekeuze.
NL1013052 1999-09-15

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1013052C2 true NL1013052C2 (nl) 2001-03-16

Family

ID=19769879

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1013052A NL1013052C2 (nl) 1999-09-15 1999-09-15 Stelsel voor informatie-organisatie, informatiepresentatie, informatie-oriÙntatie en informatiekeuze.

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU7561900A (nl)
NL (1) NL1013052C2 (nl)
WO (1) WO2001020495A1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1996012238A1 (en) * 1994-10-14 1996-04-25 Danish International, Inc. Method and system for executing a guided parametric search
US5544360A (en) * 1992-11-23 1996-08-06 Paragon Concepts, Inc. Method for accessing computer files and data, using linked categories assigned to each data file record on entry of the data file record
US5864845A (en) * 1996-06-28 1999-01-26 Siemens Corporate Research, Inc. Facilitating world wide web searches utilizing a multiple search engine query clustering fusion strategy
US5933827A (en) * 1996-09-25 1999-08-03 International Business Machines Corporation System for identifying new web pages of interest to a user

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5544360A (en) * 1992-11-23 1996-08-06 Paragon Concepts, Inc. Method for accessing computer files and data, using linked categories assigned to each data file record on entry of the data file record
WO1996012238A1 (en) * 1994-10-14 1996-04-25 Danish International, Inc. Method and system for executing a guided parametric search
US5864845A (en) * 1996-06-28 1999-01-26 Siemens Corporate Research, Inc. Facilitating world wide web searches utilizing a multiple search engine query clustering fusion strategy
US5933827A (en) * 1996-09-25 1999-08-03 International Business Machines Corporation System for identifying new web pages of interest to a user

Also Published As

Publication number Publication date
AU7561900A (en) 2001-04-17
WO2001020495A1 (en) 2001-03-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6611814B1 (en) System and method for using virtual wish lists for assisting shopping over computer networks
US8538821B2 (en) System and method for community aided research and shopping
KR100834360B1 (ko) 적응형 카탈로그 페이지 디스플레이
US7657462B2 (en) Smart multi-search method
JP3955256B2 (ja) 協調フィルタリング及びウェブ・スパイダリングを用いる検索語の推奨
US7958012B2 (en) System and method for enabling online research, publication, promotion and management of user goods
US7430525B2 (en) System and method for sharing information among provider systems
DE10196670B3 (de) System und Verfahren zur Migration von Daten in einem elektronischen Handelssystem
US7246046B2 (en) Computer-implemented trademark brokerage network
US20190259008A1 (en) System and Method of Indexing Websites Using Contextually Unique Domain Extensions
WO2020150277A1 (en) System and method for cross catalog search
NL1013052C2 (nl) Stelsel voor informatie-organisatie, informatiepresentatie, informatie-oriÙntatie en informatiekeuze.
CN1333513A (zh) 生成支持计算机网上购物的虚拟意向清单的系统与方法
WO2007086684A1 (en) Method and system for calculating advertising-fee of local advertising information
KR20170121589A (ko) 온라인 통합 관리 시스템
KR20020066709A (ko) 상품추천방식을 이용한 전자상거래시스템 및 전자상거래운용방법
US20140337192A1 (en) Method and apparatus for facilitating an ipr market
EP1176531A1 (en) System and method for assisting user shopping over computer networks
US20070038512A1 (en) Product and service offering via website intermediary
US20160048889A1 (en) Computer-implemented system for sharing virtual product samples
US20050119948A1 (en) System and method for presenting a synthesized interface to a product catalog
KR20080042192A (ko) 가격비교 서비스를 위한 상품정보 제공수단
JP7394245B1 (ja) 情報処理装置、情報処理方法、およびプログラム
Arnold et al. Semi-Automatic Identification of Counterfeit Offers in Online Shopping Platforms
RU26268U1 (ru) Система предоставления данных и сервер для хранения и предоставления данных

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
SD Assignments of patents

Owner name: OBJECT SOFTWARE MODULES N.V.

Effective date: 20060123

VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20070401