NL1012313C2 - Werkwijze voor het terugwinnen van bij afgifte van een vloeistof vrijkomende gassen. - Google Patents

Werkwijze voor het terugwinnen van bij afgifte van een vloeistof vrijkomende gassen.

Info

Publication number
NL1012313C2
NL1012313C2 NL1012313A NL1012313A NL1012313C2 NL 1012313 C2 NL1012313 C2 NL 1012313C2 NL 1012313 A NL1012313 A NL 1012313A NL 1012313 A NL1012313 A NL 1012313A NL 1012313 C2 NL1012313 C2 NL 1012313C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
flow rate
gas flow
liquid
recovery
value
Prior art date
Application number
NL1012313A
Other languages
English (en)
Inventor
Jacques Fournier
Claude Redon
Original Assignee
Solutions Services Syst Mes Fr
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Solutions Services Syst Mes Fr filed Critical Solutions Services Syst Mes Fr
Priority to NL1012313A priority Critical patent/NL1012313C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1012313C2 publication Critical patent/NL1012313C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B67OPENING, CLOSING OR CLEANING BOTTLES, JARS OR SIMILAR CONTAINERS; LIQUID HANDLING
    • B67DDISPENSING, DELIVERING OR TRANSFERRING LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B67D7/00Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes
    • B67D7/04Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes for transferring fuels, lubricants or mixed fuels and lubricants
    • B67D7/0476Vapour recovery systems
    • B67D7/0478Vapour recovery systems constructional features or components
    • B67D7/048Vapour flow control means, e.g. valves, pumps
    • B67D7/0482Vapour flow control means, e.g. valves, pumps using pumps driven at different flow rates
    • B67D7/0486Pumps driven in response to electric signals indicative of pressure, temperature or liquid flow
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B67OPENING, CLOSING OR CLEANING BOTTLES, JARS OR SIMILAR CONTAINERS; LIQUID HANDLING
    • B67DDISPENSING, DELIVERING OR TRANSFERRING LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B67D7/00Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes
    • B67D7/06Details or accessories
    • B67D7/08Arrangements of devices for controlling, indicating, metering or registering quantity or price of liquid transferred
    • B67D7/085Testing or calibrating apparatus therefore

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Mathematical Physics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Measuring Volume Flow (AREA)

Description

Werkwijze voor het terugwinnen van bij afgifte van een vloeistof vrijkomende gassen.
De onderhavige uitvinding betreft een werkwijze voor het terugwinnen van gassen, die vrijkomen bij de afgifte van vloeistof naar het inwendige van een tank.
De uitvinding betreft een toepassing, die met 5 name tot voordeel strekt bij de afgifte van brandstof voor automobielen bijvoorbeeld, teneinde de koolwaterstof gassen, die ontsnappen uit de tank van de automobielen, wanneer ze gevuld worden met vloeibare brandstof, terug te winnen.
10 Een afgifte-installatie voor vloeistof zoals brandstof voor automobielen omvat in het algemeen middelen voor de afgifte van de vloeistof, die in principe gevormd worden door afgifte-organen, die verbonden zijn met pompen, welke de brandstof doen 15 circuleren met een vloeistofdebiet QL vanuit een opslagreservoir naar de tank van de automobielen. De afgifte-organen omvatten eveneens een meetinstrument voor vloeistof, die is verbonden met een pulsgenerator, welke het een rekeneenheid mogelijk maakt het volume en de 20 prijs van de afgegeven brandstof vast te stellen, hetwelk verschijnt op een weergeef-orgaan, waarmee de afgifte-middelen zijn uitgerust.
Bovendien omvat de installatie, wanneer deze is uitgerust voor het terugwinnen van vrijkomende koolwater-25 stofgassen, middelen voor het terugwinnen, welke de genoemde gassen met een gasdebiet Qv kunnen doen circuleren door een kanaalstelsel lopend vanaf de tank van het voertuig naar een terugwinreservoir, bijvoorbeeld het opslagreservoir, waarbij het gasdebiet Qv wordt 30 gestuurd door een grootheid g, die karakteristiek is voor de terugwinmiddelen, zodanig dat tussen het gasdebiet Qv 2 en het vloeistofdebiet QL een evenredige relatie Qv=k QL in stand wordt gehouden waarbij k gelijk aan of ongeveer 1 is. Tenslotte maken de meetmiddelen het mogelijk het gasdebiet Qv vast te stellen.
5 Dikwijls worden de terugwinmiddelen gevormd door een pomp, die de gassen uit het reservoir aanzuigen om ze onder druk toe te voeren naar de koolwaterstof opslagtank. De karakteristieke grootheid g is dan de rotatiesnelheid van de pomp, welke bestuurd wordt door de impulsgenerator 10 van de afgiftemiddelen.
In de meerderheid van de gevallen is het evenwel niet mogelijk om de snelheid van de pomp op eenvoudige wijze evenredig te doen zijn met het vloeistofdebiet QL.
De bedrijfsomstandigheden kunnen zeer verschil-15 lend zijn van één installatie ten opzichte van een andere door: - het ladingverlies in het terugwinkanaalstelsel stroomopwaarts ten opzichte van stroomafwaarts van de pomp, 20 - de eventuele aanwezigheid van beschadigde kleppen bij het terugwinreservoir, hetgeen een van de atmosferische druk verschillende druk tot gevolg kan hebben, hetgeen correspondeert met een aanvullend ladingverlies bij de pomp van het kanaalterugwinstelsel, 25 - de inwendige doorstroming van de terugwinpomp, welke afhankelijk is van het drukverschil stroomopwaarts-stroomafwaarts, hetgeen het rendement ervan beïnvloedt.
Om een bepaald gegeven gasdebiet Qv te verkrijgen, moet men de terugwinpomp een rotatiesnelheid verlenen, 30 die installatie afhankelijk is.
Om rekening te houden met de parameters, die in het voorgaande zijn genoemd, is het gebruikelijk een ijking van de volledige installatie uit te voeren wanneer deze ter plaatse wordt geïnstalleerd. Bij deze ijking 35 fixeert men de snelheid van de terugwinpomp en meet men het corresponderende gasdebiet Qv met behulp van een debietmeter of een gasmeter. Men bepaalt zo een relatie tussen de snelheid en het gasdebiet Qv met een aantal 3 metingen, dat voldoende is om de karakteristiek van de pomp onder deze bedrijfsomstandigheden te bepalen. Deze relatie wordt in het geheugen van een microprocessor opgeslagen.
5 Bij normaal bedrijf is de debietmeter buiten werking en bij een afgifte van koolwaterstoffen met een vloeistofdebiet QL, zoekt de microprocessor in het geheugen de snelheid op, die verleend moet worden aan de terugwinpomp opdat geldt QV-QL.
10 Dit momenteel bekende terugwinproces heeft evenwel de volgende nadelen: - de ladingverliezen in het kanaalstelsel voor de terugwinning kunnen in de tijd wijzigen tengevolge van: . een toenemende gedeeltelijke afsluiting door 15 stof, . een verandering van de doorsnede van de rubberen slangen onder langdurige blootstelling aan koolwaterstoffen. Dit is met name het geval in het deel van het kanaalstelsel, dat geplaatst is stroomopwaarts 20 van de pomp, dat meestal bestaat uit een rubberen slang omringd door vloeistof onder druk, welk deel de kern vormt van een buigzame coaxiale leiding.
- de inwendige doorstroming van de pomp kan veranderen tengevolge van slijtage, zoals bij de 25 schoepenpomp bijvoorbeeld.
- de dichtheid van de gassen varieert met de koolwaterstoffen en de temperatuur van de brandstoftanks van de voertuigen als functie van de verandering van de omgevingstemperatuur, hetgeen het ladingverlies stroom- 30 opwaarts en stroomafwaarts beïnvloedt.
- de gasdruk in de terugwinopslagtank kan eveneens variëren met de koolwaterstoffen en de temperatuur.
Het volgens de onderhavige uitvinding op te 35 lossen technische probleem bestaat uit het verschaffen van een werkwijze voor het terugwinnen van gassen, die vrijkomen bij afgifte van vloeistof aan het inwendige van een tank met behulp van een installatie omvattende: k i 4 - afgiftemiddelen voor vloeistof, welke de vloeistof met een vloeistofdebiet QL vanuit een opslagreservoir naar de brandstoftank kunnen doen circuleren, 5 - middelen voor het meten van dat vloeistofdebiet
Ql' - middelen voor het terugwinnen van gassen, die ingericht zijn om de gassen met een gasdebiet Qv vanuit een brandstoftank naar een terugwinopslagreservoir kunnen 10 doen circuleren, waarbij het gasdebiet Qv wordt bestuurd door een grootte g, die karakteristiek is voor de terugwinmiddelen, - middelen voor het meten van het gasdebiet Qv, waarbij de werkwijze rekening houdt met de langzame 15 verandering van de karakteristieke parameters van de circulatie van gassen door het terugwinkanaalstelsel en het mogelijk maakt om een herijking uit te voeren van de karakteristieke grootheid g als functie van het gemeten gasdebiet Qv.
20 De oplossing van het gestelde technische probleem bestaat volgens de onderhavige uitvinding daarin, dat de genoemde werkwijze de volgende stappen omvat: - het uitvoeren van een beginijking van de terugwinmiddelen door het aanzuigen van lucht en het 25 variëren van de grootheid g in stap i en het meten voor elke waarde g°i van g, van het corresponderende gasdebiet Qvi van lucht zodanig, dat een beginijkingstabel To verkregen wordt: 30 To = [g0,., Qvi] - bij elke afgifte n van vloeistof: . het meten van het vloeistofdebiet QL op regelmatige tijdsintervallen en het vaststellen van een 35 waarde gn-lj met de grootheid g welke toegepast moet worden bij de terugwinmiddelen met behulp van de tabel Tn-1 voor de ijking = [gn-l|,Qvi] 5 V1 QJ ®et Qvi=QL' . het meten van het gasdebiet Qv bij elk tijdsinterval, 5 . het berekenen van een coëfficiënt Kn die gelijk is aan de functies van de verschillen tussen de gemeten waarden van QL en Qv.
. het vormen van een nieuwe ijkingstabel Tn, welke gebruikt moet worden voor de afgifte n+1 gevolgd 10 door: τη = [gV Qvi ] = κη.τ0
Zoals men in detail in het volgende zal zien, 15 gebruikt de werkwijze volgens de uitvinding als karakteristieke grootheid g bij een afgifte van vloeistof een waarde, die bepaald wordt door de ijkingstabel, die vastgesteld wordt bij voorgaande afgiften, terwijl een nieuwe ijkingstabel, die geactualiseerd is, wordt gevormd 20 met het oog op volgende afgiften.
Om rekening te houden met eventuele lading-verliezen in de kanaalstelsels, dient volgens de uitvinding het gasdebiet Qv te worden gemeten door een waarde Q geleverd door een gasdebietmeter, die in serie staat met 25 de terugwinmiddelen, waarbij Q gecorrigeerd wordt met een drukfactor P/Pa waarbij P de gemeten druk is op het niveau van de debietmeter en Pa de atmosferische druk is.
Volgens een verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt: 30 - bij de genoemde stap van de beginijking een tabel Ho opgesteld van de oorspronkelijke overeenkomst tussen het gasdebiet Qv en het gasdebiet Q van de gassen aangegeven door de debietmeter (123): 35 H0 = [O0,, Qvi] - bij de afgifte n van vloeistof: 6 . op elk tijdsinterval het gasdebiet Qn aangegeven door de debietmeter vergeleken met het debiet Qn-lj bepaald door de tabel Hn-1 volgens de vergelijking
5 Hn-1 =[Qn-lj, Ql] met Qyi = QL
. waarde gn-lj in stap 5g tijdens de afgifte zodanig veranderd, dat de waarde van Qn die van Qn-lj nadert, 10 . aan het einde van de afgifte een tweede coëfficiënt Kn als functie van de gemeten waarden van Qn en Qv berekend.
. een nieuwe tabel Hn voor gebruik voor de afgifte n+1 vervaardigd volgens : 15
Hn =[QV Qvi] = Kn.H0
Deze verbetering maakt het tijdens de afgifte mogelijk de waarde gn-lj van de grootheid g welke 20 verkregen wordt door de ijkingstabel te wijzigen zodanig, dat het gasdebiet Qv het debiet Qyi uit de tabel Hn-1 en dus het vloeistofdebiet QL nadert zonder echter deze waarde te bereiken.
Twee uitvoeringsvormen voor het implementeren van 25 de werkwijze volgens de uitvinding worden in het volgende weergegeven.
In een eerste uitvoeringsvorm worden de terugwin-middelen gevormd door een terugwinpomp met vaste snelheid en een klep met variabele opening, waarbij de genoemde 30 karakteristieke grootheid g de effectieve doorsnede van de genoemde klep is.
In een tweede uitvoeringsvorm worden de terugwin-ningsmiddelen gevormd door een terugwinpomp met variabele snelheid, waarbij de genoemde karakteristieke grootheid g 35 de snelheid van de pomp is.
De volgende beschrijving wordt gegeven aan de hand van niet beperkende voorbeelden volgens bijgaande 1 7 tekeningen, en heeft betrekking op de uitvinding en de wijze waarop deze kan worden geïmplementeerd.
Fig.l is een schema van een eerste uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding.
5 Fig.2 is een schema van een tweede uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding.
Fig.3 is een grafiek, die een beginijkingstabel van de werkwijze volgens de uitvinding representeert,
Fig.4 is een grafiek, die een begincorresponden-10 tietabel volgens de werkwijze volgens de uitvinding representeert.
Het schema volgens fig.l toont een installatie voor de afgifte van vloeistof, bijvoorbeeld brandstof, naar het inwendige van een brandstoftank van een niet 15 getekend voertuig.
Deze installatie omvat middelen voor de afgifte van brandstof, die in principe gevormd wordt door een pomp PL om de genoemde brandstof L vanuit een opslag-reservoir 100 met een vloeistofdebiet QL naar de genoemde 20 brandstoftank via een kanaalstelsel 110 naar tot aan een tankpistool 111 te doen transporteren.
Zoals reeds in het voorgaande is vermeld, omvat een afgifte installatie 112 eventueel een vloeistofpomp PL omvattende een meetinstrument 113 op het kanaalstelsel 25 110 in serie met de pomp PL zodanig, dat een impulsgenerator 114, die met het meetinstrument 113 is gekoppeld, een impulssignaal afgeeft, dat representatief is voor het vloeistofdebiet QL, waarbij een rekeneenheid 115 vervolgens voor een weergeeforgaan 116 deze gegevens 30 vertaalt in termen van volume en prijs.
De installatie volgens fig.l omvat eveneens middelen voor het terugwinnen van gassen V, die vrijkomen bij de afgifte van vloeistof naar de brandstoftank van het voertuig. In het voorbeeld van fig.l worden deze 35 terugwinmiddelen in principe gevormd door een terugwin-pomp Pv met een variabele snelheid w, welke de genoemde gassen met een gasdebiet Qv kan transporteren door een kanaalstelsel 120, vanaf de brandstoftank via het 8 afgiftepistool 111 naar een terugwinreservoir 100, dat in het geval van fig.l niet anders dan het opslag-reservoir voor vloeibare brandstof is.
In de praktijk wordt het gasdebiet Qv gemeten door 5 middel van een gasdebietwaarde Q, dat wordt geleverd door een debietmeter 123, die in serie staat met de pomp Pv waarbij Q gecorrigeerd wordt met een drukfactor P/Pa waarbij P de druk is, die wordt gemeten door een sonde 122 bij de debietmeter 123 en Pa de atmosferische druk 10 is:
Qv = Q x P/Pa
Als voorbeeld kan de debietmeter 123 met voordeel 15 zijn gevormd door een fluidumoscillator.
In het geval van fig.2 bestaan de middelen voor het terugwinnen uit een pomp Pv met een vaste snelheid wo en een klep 126 waarvan de doorgang variabel is.
Ongeacht de wijze van implementatie, bestaat de 20 werkwijze volgens de uitvinding in zijn algemeenheid uit het verlenen van een waarde aan een karakteristieke grootheid g van de terugwinmiddelen, zoals het gasdebiet Qv, dat tengevolge daarvan zo dicht mogelijk moet liggen bij het vloeistof debiet QL. In de voorbeelden uit fig.l en 25 2 is de grootheid g respectievelijk de variabele snelheid w van de terugwinpomp Pv en de feitelijke doorgang Rx van de klep 126.
Hiertoe ontvangt een elektronisch commando orgaan 121, 121' enerzijds informatie betreffende het vloeistof-30 debiet QL vanaf de impulsgever 114 en anderzijds informatie over het gasdebiet Qv vanaf de meetmiddelen 123, 122. Deze informatie wordt vervolgens behandeld door de genoemde elektronische besturing, op een wijze, die in detail zal worden beschreven, zodanig dat aan de motor My 35 van de terugwinpomp Pv of aan de elektroklep 126 een besturingssignaal wordt afgegeven, dat geschikt is om de karakteristieke grootheid g, de snelheid w van de pomp Pv of de doorgangsdoorsnede van de elektroklep 126 een 9 waarde te verlenen, die bepaald wordt door het elektronische commando, welke de beste overeenkomst tussen de debieten Qv en QL bewerkstelligt.
De werkwijze volgens de uitvinding omvat een 5 eerste beginijkingsfase van de terugwinmiddelen door het aanzuigen van lucht.
Tijdens deze eerste fase wordt het vloeistof-debiet niet geactiveerd. In tegenstelling daarmee wordt de pomp Pv voor het terugwinnen van de gassen in bedrijf 10 gesteld om lucht aan te zuigen via de opening van het tankpistool 111. De besturingselektronica 121 en 121' geeft aan de motor My van de pomp Py of aan de elektroklep 126 een gefixeerd bekrachtigingssignaal af gedurende een tijdsduurst, corresponderend met een waarde g° van de 15 betrokken karakteristieke grootheid g, waarbij de index o aangeeft, dat het de beginijkingsfase betreft. Vervolgens wordt het bekrachtigingssignaal stap voor stap vergroot hetgeen een stapsgewijze vergroting van de waarde g° tot gevolg heeft. Elke stap i correspondeert dus met een 20 bekende waarde g°j evenals een waarde Qvi van het gasdebiet resulterend uit de waarde Qj van het debiet dat afgelezen wordt op de debietraeter 123 en dat is gecorrigeerd met een drukfactor Pi/Pa.
Het samenstel van de verbanden tussen g°{ en Qyi 25 vormt een beginijkingstabel T0 : T0 = [g°i,Qvi]
Deze tabel T0 die weergegeven wordt door de kromme 30 in fig.2 is opgeslagen in het geheugen van het elektronische commando orgaan.
Na de beginijking, is de inrichting voor het terugwinnen gereed voor de eerste afgifte van vloeistof.
De gebruiker neemt het tankpistool 111 van de haak en 35 vult de brandstoftank van zijn voertuig met een vloei- stofdebiet QL waarvan de waarde overgedragen wordt van het meetorgaan 113 naar de elektronische besturing, welke 10 gaat zoeken in de tabel T0 naar de waarde g°j om deze te verlenen aan de grootheid g corresponderend met Qvj=QL: T0 =[g°j·/ ql] 5
Of het gasdebiet corresponderend met g°j kan de waarde Qu niet bereiken, omdat de inrichting geijkt is met lucht. De dichtheid van de vloeistofdampen wanneer het 10 brandstof betreft is groter dan die bij lucht, waardoor het ladingverlies groter wordt en waardoor de neiging ontstaat, dat de absolute druk P bij het aanzuigen van de pomp Pv kleiner wordt en derhalve het gasdebiet Qv vermindert. Om de reële waarde van QL te bereiken moet men 15 g vergroten tot een waarde gj die aangegeven is in fig.3, dat men het verminderde rendement van de terugwinpomp Pv compenseert. Dit is in feite het doel van de werkwijze volgens de uitvinding. Tijdens de afgifte van vloeistof wordt het vloeistofdebiet QL gemeten op regelmatige 20 intervallen, elke 500ms bijvoorbeeld, en geplaatst in een geheugen van de elektronische besturing. Voor elke waarde van Ql die op deze wijze wordt gemeten, vermindert men in de tabel T0 de waarde g°j teneinde deze te verlenen aan de grootheid g. Eveneens meet men elke 500ms en plaatst men 25 in het geheugen de waarden Q, die afgelezen worden op de debietmeter 123 en P welke wordt afgelezen op de druksonde 122.
Aan het einde van deze eerste vloeistofafgifte, vermindert men van elk tweetal waarden van Q en P die 30 zijn opgeslagen de waarde Qv van het gasdebiet met :
Qv = Q x P/Pa
Tenslotte wordt een coëfficiënt K, berekend als 35 functie van de verschillen, die worden waargenomen tussen de waarden van QL en Qv, teneinde een nieuwe ijkingstabel T1 te verkrijgen, die kan worden gebruikt voor de volgende afgifte: 11 T, =[g\,Qvi ] = KrT0
De coëfficiënt K, kan bijvoorbeeld op de volgende wij2e worden berekend. Voor elke meting 1 die alle 500ms 5 uitgevoerd wordt, wordt een verband K1,, gedefinieerd door: k\= Ql1 / QV1 berekend, waarbij de coëfficiënt K, wordt verkregen als 10 het gemiddelde van alle betrekkingen K1,.
Dan geldt: 15 T, = [K, g0,- , Qvi]
Bij de tweede vloeistofafgifte, maakt de meting van het vloeistofdebiet QL het mogelijk een waarde corresponderend met g1. vast te stellen die toegekend moet 20 worden aan de grootheid g volgens: T, = [g1j, Ql]
Indien deze keer zich geen enkele merkbare 25 verandering voordoet voor wat betreft het ladingsverlies in het kanaalstelsel 120 en de dichtheid van de gassen, zal het gasdebiet Qv bepaald door g1^ nagenoeg gelijk zijn aan het vloeistofdebiet QL . In het algemeen zal men variaties waarnemen in het geval van temperatuurwijziging 30 van de terugwinpomp Pv in het bijzonder wanneer cliënten in een servicestation elkaar snel opvolgen. Ook worden gedurende de dag de voertuigen warmer evenals de brandstof in de brandstoftanks en neemt daardoor de dichtheid van de gassen toe.
35 qP dezelfde wijze als tijdens de eerste afgifte, worden de waarden van Q en P geregistreerd op regelmatige intervallen teneinde in staat te zijn aan het einde van de afgifte een serie waarden van Qv te berekenen, die 12 vergeleken worden met de corresponderende waarden van QL om daaruit een nieuwe coëfficiënt K2 af te leiden en een nieuwe ijkingstabel T2 te bepalen: 5 T2 = [g2j,Qvi] = K2.T0 welke dan wordt gebruikt bij de derde vloeistofafgifte, waarna het proces zich herhaalt van afgifte tot afgifte.
Men kan opmerken, dat het gebruik van een 10 debietmeter 123 en een druksonde 122 het mogelijk maakt onregelmatigheden waar te nemen in het bedrijf van de inrichting voor het terugwinnen van gassen, zoals: - een niet normale verandering van het ladingsverlies. Indien het ladingsverlies zeer groot is, 15 kan er een opstopping in het kanaalstelsel zijn of een lek indien het zeer klein is, - de onmogelijkheid om het gewenste gasdebiet te bereiken wanneer de snelheid w van de pomp Pv of de effectieve doorsnede van de klep 126 op zijn maximum waarde 20 verkeert. Hieruit volgt, dat hetzij de pomp Pv versleten is hetzij dat het ladingsverlies in het kanaalstelsel voor de terugwinning te groot is, - het gasdebiet Qv nul is wanneer het vloeistof-debiet QL niet nul is. Men concludeert, dat de pomp Pv 25 buiten gebruik is.
In alle gevallen is het mogelijk een alarmsignaal te genereren.
De werkwijze voor het terugwinnen van gassen, die zal worden beschreven kan worden geperfectioneerd op de 30 volgende wijze.
Tijdens de beginijkingsfase door middel van het aanzuigen van lucht construeert men behalve de tabel T0 een andere tabel H0, welke de beginovereenkomstentabel wordt genoemd, waarbij voor elke stap i het gasdebiet Qv 35 gekoppeld wordt met het gasdebiet Q aangegeven door de debietmeter 122: H0 =[Qoi' Qyi] 13
Deze tabel H0 die in de kromme uit fig.3 wordt weergegeven toont de relatie tussen het gasdebiet afgelezen van de debietmeter en het reële gasdebiet. Deze kromme verandert als functie van de dichtheid van de 5 gassen en het ladingsverlies in het kanaalstelsel.
Bij de eerste afgifte van vloeistof, b.v. brandstof, zoekt de besturingselektronica in de beginijkingstabel T0 naar de waarde g0j welke verleend moet worden aan de grootheid g gedurende tijdsintervallen van 10 500ms corresponderend met Qvj =QL, zoals reeds verduidelijkt is in het voorgaande. Tijdens dezelfde periode worden de waarden van Q1, P1 en QL vastgelegd in het geheugen. Daar bevinden zich nog de gassen van de brandstof uit de tabel T0 die werden verkregen met lucht, 15 waarbij het reële gasdebiet Qv zeer klein is (QV<QL).
De besturingselektronica vergelijkt dan op elk tijdsinterval het debiet Q1 aangeduid door de debietmeter met de waarde Q°.:
20 H0 -[Q°j# QJ
In het algemeen zal gelden Q1<Q°j (zie fig.4). Om dit verschil te compenseren wordt tijdens de afgifte de waarde van de grootheid g met een waarde Sg verminderd 25 beginnend bij g°j zodanig, dat de waarde van Q1 die van Q°j benadert tot ze eventueel gelijk zijn.
Aan het einde van de eerste vloeistofafgifte definieert de besturingselektronica uitgaande van de waarden Q1., en P1., die opgeslagen zijn in het geheugen op 30 regelmatige intervallen 1 van 500ms een serie waarden van gasdebiet 0νΙ= Q1! x P^/Pa welke het mogelijk maakt een tweede coëfficiënt k1,, te bepalen, die gelijk is aan de functie van het verschil tussen Q1., en QVI en een coëfficiënt k1 35 die verkregen wordt als het gemiddelde van de coëfficiënten k1,,. Deze coëfficiënt k, wordt gebruikt om de overeenkomsttabel H0 bij te werken voor afgifte van de volgende vloeistof: ' . t'« ; 14 Η, = Κ, . Η0 =[QV Qvi]
Bijvoorbeeld, k^ = Q^/Qyl en 5 H, = [k, Q0,., Qvi]
De werkwijze gaat verder op de manier, zoals aangegeven voor de tweede afgifte van vloeistof en de daarop volgende afgiftes.
10 c

Claims (7)

1. Werkwijze voor het terugwinnen van gassen, die vrijkomen bij de afgifte van vloeistof aan het inwendige van een tank, met behulp van een installatie omvattende: - middelen (PL) voor de afgifte van vloeistof 5 ingericht om die vloeistof met een vloeistofdebiet QL te transporteren vanuit een opslagreservoir (100) naar de genoemde tank, - middelen (113) voor het meten van dat vloeistofdebiet QL, 10. middelen (Pv;126) voor het terugwinnen van gassen, welke de gassen met een gasdebiet Qv kan doen transporteren vanuit de tank naar een terugwinreservoir (100), waarbij het gasdebiet Qv wordt bepaald door een grootte g (w ; Rx) welke voor die terugwinmiddelen 15 karakteristiek is, - middelen (123, 122) voor het meten van het gasdebiet Qv, met het kenmerk, dat de werkwijze de volgende stappen omvat: 20. het uitvoeren van een beginijking van de terugwinmiddelen (Pv; 126) door het aanzuigen van lucht en het doen variëren van de grootheid g in stap i en het voor elke waarde g°i van g meten van het corresponderende gasdebiet Ayi van lucht teneinde een beginijkingstabel T0 25 te verkrijgen: t0 = [g°„ Qvi] - bij elke afgifte n van vloeistof: 30. het meten van het vloeistofdebiet QL op regelmatige tijdsintervallen en het vaststellen van een waarde gn-lj met een grootheid g welke toegepast moet worden bij de terugwinmiddelen met behulp van de tabel Tn-1 voor de ijking = [gn-lj,Qvi] 35 Tn-1 = [g"-lJf QJ met Qvi-QL '* . \ ·. V ‘ /· 4 « . het meten van het gasdebiet Qv op elk tijdsinterval, . het berekenen van een coëfficiënt Kn die gelijk is aan de functies van de verschillen tussen de 5 gemeten waarden van QL en Qv, . het vormen van een nieuwe ijkingstabel Tn ten gebruike bij de afgifte n+1 volgens: Tn - [gnf. Qvi] = Kn.T0 10
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het gasdebiet Qv wordt gemeten door een gasdebietwaarde Q geleverd door een debietmeter (123) in serie met de terugwinmiddelen (Pv;126) , waarbij Q wordt 15 gecorrigeerd met een drukfactor P/Pa waarbij P de druk is, die wordt gemeten door een druksonde (122) op het niveau van de debietmeter en Pa de atmosferische druk is.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat 20. bij de genoemde beginijkingsstap een tabel H0 van de oorspronkelijke overeenkomst tussen het gasdebiet Qv en het gasdebiet Q aangegeven door de debietmeter (123) wordt opgesteld: Ho “[Qoi'Qyi] 25 - tijdens de afgifte n van vloeistof: . bij elk tijdsinterval een vergelijking wordt gemaakt tussen het gasdebiet Qn aangegeven door de debietmeter (123) en het debiet Qn-lj bepaald door de 30 tabel Hn-1 volgens VI =[Qn-1j' Ql] met Qv1 = Ql . de waarde gn-l. in stap Sg tijdens de afgifte 35 zodanig gewijzigd wordt, dat de waarde van Qn die van Qn-lj nadert, % . aan het einde van de afgifte een tweede coëfficiënt Kn als functie van de gemeten waarden van Qn en Qv wordt berekend, . een nieuwe tabel Hn voor gebruik voor de 5 afgifte n+1 vervaardigd wordt volgens: H„ -[Qnl#Qvi] = Kn,H0
4. Werkwijze volgens een van de conclusies 1-3, 10 met het kenmerk, dat de terugwinmiddelen worden gevormd door een terugwinpomp (Pv) met vaste snelheid en een klep (126) met een variabele doorgang, waarbij de karakteristieke grootheid g de effectieve doorsnede (Rx) van de doorgang van de genoemde klep (126) is.
5. Werkwijze volgens een van de conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de terugwinmiddelen worden gevormd door een terugwinpomp (Pv) met variabele snelheid w, waarbij de karakteristieke grootheid g de snelheid w van de terugwinpomp is.
6. Werkwijze volgens een van de conclusies 1-5, met het kenmerk, dat de genoemde middelen voor het meten van het gasdebiet Qv een fluidumoscillator omvat.
7. Werkwijze volgens een van de conclusies 2-6, met het kenmerk, dat een alarmorgaan in werking wordt 25 gesteld in het geval van onregelmatigheden in de waarden van het debiet Q en de druk P. • i?
NL1012313A 1999-06-14 1999-06-14 Werkwijze voor het terugwinnen van bij afgifte van een vloeistof vrijkomende gassen. NL1012313C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1012313A NL1012313C2 (nl) 1999-06-14 1999-06-14 Werkwijze voor het terugwinnen van bij afgifte van een vloeistof vrijkomende gassen.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1012313 1999-06-14
NL1012313A NL1012313C2 (nl) 1999-06-14 1999-06-14 Werkwijze voor het terugwinnen van bij afgifte van een vloeistof vrijkomende gassen.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1012313C2 true NL1012313C2 (nl) 2000-12-15

Family

ID=19769370

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1012313A NL1012313C2 (nl) 1999-06-14 1999-06-14 Werkwijze voor het terugwinnen van bij afgifte van een vloeistof vrijkomende gassen.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1012313C2 (nl)

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2641267A1 (fr) * 1989-01-04 1990-07-06 Nuovo Pignone Spa Systeme pour une recuperation sure de vapeurs, particulierement pour les installations de distribution de carburant
EP0559925A1 (de) * 1992-03-07 1993-09-15 Scheidt & Bachmann Gmbh Verfahren sowie Vorrichtung zum Sammeln des beim Prüfen und Einstellen der Funktion bzw. Messgenauigkeit einer Kraftstoffzapfsäule anfallenden Kraftstoffes
US5316057A (en) * 1993-04-28 1994-05-31 Hasselmann Detlev E M Vapor recovery system tester
US5450883A (en) * 1994-02-07 1995-09-19 Gilbarco, Inc. System and method for testing for error conditions in a fuel vapor recovery system
WO1996006038A1 (en) * 1994-08-22 1996-02-29 Gilbarco Limited Vapour recovery system for a fuel delivery system
DE29521160U1 (de) * 1995-07-11 1996-11-14 Honeywell Ag, 63067 Offenbach Vorrichtung zum Betrieb einer Tankanlage
WO1997006095A1 (fr) * 1995-08-10 1997-02-20 Schlumberger Industries S.A. Procede de recuperation de vapeur emise dans une installation de distribution de liquide

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2641267A1 (fr) * 1989-01-04 1990-07-06 Nuovo Pignone Spa Systeme pour une recuperation sure de vapeurs, particulierement pour les installations de distribution de carburant
EP0559925A1 (de) * 1992-03-07 1993-09-15 Scheidt & Bachmann Gmbh Verfahren sowie Vorrichtung zum Sammeln des beim Prüfen und Einstellen der Funktion bzw. Messgenauigkeit einer Kraftstoffzapfsäule anfallenden Kraftstoffes
US5316057A (en) * 1993-04-28 1994-05-31 Hasselmann Detlev E M Vapor recovery system tester
US5450883A (en) * 1994-02-07 1995-09-19 Gilbarco, Inc. System and method for testing for error conditions in a fuel vapor recovery system
WO1996006038A1 (en) * 1994-08-22 1996-02-29 Gilbarco Limited Vapour recovery system for a fuel delivery system
DE29521160U1 (de) * 1995-07-11 1996-11-14 Honeywell Ag, 63067 Offenbach Vorrichtung zum Betrieb einer Tankanlage
WO1997006095A1 (fr) * 1995-08-10 1997-02-20 Schlumberger Industries S.A. Procede de recuperation de vapeur emise dans une installation de distribution de liquide

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8122918B2 (en) Pressure differential system for controlling high pressure refill gas flow into on board vehicle fuel tanks
US5156199A (en) Control system for temperature compensated vapor recovery in gasoline dispenser
US6041801A (en) System and method for measuring when fluid has stopped flowing within a line
JP3092070B2 (ja) 流体流量制御装置
KR100446157B1 (ko) 압력 탱크로부터 유체를 배분하기 위한 방법 및 장치
US20150233530A1 (en) Method and system to volumetrically control additive pump
US6047745A (en) Process for the recovery of steam emitted in a liquid distribution plant
JP5375859B2 (ja) 内燃機関の燃料供給システム
CN103967635A (zh) 燃料属性确定装置和燃料属性确定方法
US10150662B1 (en) Mobile distribution station with additive injector
JP7141815B2 (ja) 調量エラーを検知するための方法
GB2298239A (en) Regulating multiphase pump unit
CN106458012B (zh) 用于控制车辆液体存储系统的加注操作的方法
SE1050341A1 (sv) System innefattande pump, injektor och regulator, där styrsignal till pumpen baseras på beräknad slangstyvhet
US6109311A (en) Method of recovering vapors emitted when a liquid is dispensed
NL1012313C2 (nl) Werkwijze voor het terugwinnen van bij afgifte van een vloeistof vrijkomende gassen.
US6062066A (en) Method for determining empty volume of fuel tank
US6325112B1 (en) Vapor recovery diagnostic system
CN1695009A (zh) 流体分配器校准系统和方法
US6240982B1 (en) Gasoline vapor recovery system
CN110857678A (zh) 具有辅助输送系统的移动分配站
US4927056A (en) Oil dispensing system with controlled metering and method
JPH0979495A (ja) ガス供給装置
US20020192831A1 (en) Method of controlling the hydrocarbon content of a vapor circulating in an installation fitted with a vapor intake system
NL1016670C1 (nl) Brandstofafgifte-inrichting met dampafzuiging.

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
TD Modifications of names of proprietors of patents

Owner name: TOKHEIM SERVICES FRANCE

MK Patent expired because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20190613