NL1011505C1 - Werkwijze en stelsel voor het overdragen van data. - Google Patents

Werkwijze en stelsel voor het overdragen van data. Download PDF

Info

Publication number
NL1011505C1
NL1011505C1 NL1011505A NL1011505A NL1011505C1 NL 1011505 C1 NL1011505 C1 NL 1011505C1 NL 1011505 A NL1011505 A NL 1011505A NL 1011505 A NL1011505 A NL 1011505A NL 1011505 C1 NL1011505 C1 NL 1011505C1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
station
stations
selection
time
time slot
Prior art date
Application number
NL1011505A
Other languages
English (en)
Inventor
Rob Pieterse
Edo Mark Alexander De Leeuw
Ronald Robertus Gerardus L Put
Original Assignee
Koninkl Kpn Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Koninkl Kpn Nv filed Critical Koninkl Kpn Nv
Priority to NL1011505A priority Critical patent/NL1011505C1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1011505C1 publication Critical patent/NL1011505C1/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q9/00Arrangements in telecontrol or telemetry systems for selectively calling a substation from a main station, in which substation desired apparatus is selected for applying a control signal thereto or for obtaining measured values therefrom
    • H04Q9/04Arrangements for synchronous operation
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W52/00Power management, e.g. TPC [Transmission Power Control], power saving or power classes
    • H04W52/02Power saving arrangements
    • H04W52/0209Power saving arrangements in terminal devices
    • H04W52/0212Power saving arrangements in terminal devices managed by the network, e.g. network or access point is master and terminal is slave
    • H04W52/0216Power saving arrangements in terminal devices managed by the network, e.g. network or access point is master and terminal is slave using a pre-established activity schedule, e.g. traffic indication frame
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02DCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES [ICT], I.E. INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES AIMING AT THE REDUCTION OF THEIR OWN ENERGY USE
    • Y02D30/00Reducing energy consumption in communication networks
    • Y02D30/70Reducing energy consumption in communication networks in wireless communication networks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

Werkwijze en stelsel voor het overdragen van data.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het van een aantal eerste posten aan een tweede post overdragen van data, waarbij de eerste posten elk tenminste een eerste zender, een eerste ontvanger en een eerste klok omvatten en waarbij de tweede post tenminste een 5 tweede zender, een tweede ontvanger en een tweede klok omvat, welke werkwijze omvat: het in een synchronisatietijdsleuf van een tijdvenster door de tweede post aan de eerste posten overdragen van een synchronisatie-boodschap, 10 - het in een selectietijdsleuf van het tijdvenster door de tweede ~pöst aan geselecteerde eerste posten overdragen van selectieboodschap-pen, het in responstijdsleuven van het tijdvenster door geselecteerde eerste posten aan de tweede post overdragen van data.
15 Een dergelijke werkwijze is bekend uit het Amerikaanse octrooischrift 5 297 144.
Een werkwijze van bovengenoemde soort wordt bijvoorbeeld toegepast om data, zoals meetgegevens, vanuit een aantal verspreid opgestelde locale posten (eerste posten) over te dragen aan een 20 centrale post (tweede post). Daarbij kan de tweede post, die de data van de eerste posten verzamelt en/of doorgeeft aan een verdere post, de eerste posten op afroep data laten overdragen. Het overdragen kan draadloos plaatsvinden, bijvoorbeeld over een radioweg, maar ook via een kabel. Aan de data kan een identificatie van de zendende eerste 25 post worden toegevoegd. Het nadeel van een dergelijke werkwijze is ten eerste dat elke eerste post voortdurend in staat moet zijn om het afroepsignaal (selectiesignaal) te ontvangen en data te verzenden. Met andere woorden: de zender en ontvanger van de eerste post dienen steeds geactiveerd te zijn. Bij batterij gevoede eerste posten doet 30 zich echter het probleem voor dat hierdoor de batterij relatief snel uitgeput kan raken. Een werkwijze van bovengenoemde soort heeft ten tweede het nadeel, dat in aanvulling op de data steeds de identificatie van de zendende eerste post dient te worden overgedragen, hetgeen extra zendtijd en daardoor extra energie vergt.
35 In het bovengenoemde Amerikaanse octrooischrift wordt een werkwijze voorgesteld, waarbij de eerste posten wachten op een selectieboodschap (afroepboodschap). Onmiddellijk na ontvangst na van een voor de betreffende post bestemde selectieboodschap begint de »1011505 2 responstijdsleuf waarin de eerste post zijn data overdraagt. De andere eerste posten dienen, in afwachting van een volgende selectietijdsleuf, hun ontvanger ingeschakeld te houden. Hierdoor gebruiken de eerste posten relatief veel energie. Bovendien is bij 5 deze bekende werkwijze voor elke eerste post een reserveringstijdsleuf in het tijdvenster aanwezig. Bij grote aantallen eerste posten leidt dit tot een onacceptabel groot tijdvenster.
Het Amerikaanse octrooischrift US 4 466 001 beschrijft eveneens een stelsel voor het overdragen van data waarin telkens 10 selectieboodschappen naar de verschillende eerste posten worden verzonden. Door het met intervallen opvragen van de eerste posten dienen ook hier de ontvangers van de eerste posten relatief lang aan te staan.
De onderhavige uitvinding beoogt bovengenoemde en andere nadelen 15 op te heffen en een werkwijze van de in de aanhef genoemde soort te verschaffen die een zeer efficiënt energiegebruik van de eerste posten mogelijk maakt. Een dergelijke werkwijze is derhalve overeenkomstig de uitvinding gekenmerkt door het in een enkele selectietijdsleuf overdragen van de selectieboodschappen en het door elke eerste post 20 de-activeren van zijn ontvanger indien geen respectieve selectieboodschap is overgedragen.
Door de selectieboodschappen in een enkele selectietijdsleuf over te dragen wordt de tijdsduur, gedurende welke de ontvangers van de eerste posten geactiveerd moeten zijn om eventuele verdere 25 selectieboodschappen op te vangen, sterk beperkt. In de enkele selectietijdsleuf kan elke eerste post nagaan of een voor hem bestemde selectieboodschap is overgedragen. Indien dat niet het geval is, kan de betreffende eerste post zijn ontvanger voor de rest van het tijdvenster de-activeren, aangezien geen verdere selectieboodschappen 30 zullen volgen. Hierdoor wordt een aanzienlijke energiebesparing bereikt, hetgeen de effectieve bedrijfsduur van de eerste posten, met name batterij gevoede eerste posten, sterk zal verlengen.
Het de-activeren van de ontvangers van de niet geselecteerde eerste posten kan aan het einde van de selectietijdsleuf plaatsvinden, 35 bijvoorbeeld op een vooraf bepaald tijdstip of in reactie op een de-activeringsboodschap die in de selectietijdsleuf mede kan worden overgedragën. Met voordeel worden de selectieboodschappen in een vooraf.bepaalde volgorde overgedragen en vindt het de-activeren op >1-011505 3 basis van de volgorde plaats. Hierdoor is het mogelijk dat een eerste post reeds voor het einde van de selectietijdsleuf, aan de hand van eerder in de volgorde liggende selectieboodschappen, kan vaststellen dat er geen voor hem bestemde selectieboodschap zal worden 5 overgedragen. Dit heeft het voordeel, dat de ontvanger van de eerste post eerder kan worden uitgeschakeld.
De volgorde kan bijvoorbeeld een numerieke volgorde zijn, waarbij aan elke eerste post een nummer is toegewezen en de nummers achtereenvolgend worden doorlopen. Ook kan een afwijkende, in zowel de 10 eerste als tweede posten opgeslagen, volgorde worden toegepast.
Het voordeel worden de selectieboodschappen in een voorafbepaalde volgorde overgedragen en vindt het de-activeren op basis van de volgorde plaats. Door bijvoorbeeld afwisselend een oplopende en aflopende nummervolgorde te gebruiken wordt voorkomen dat 15 bepaalde eerste posten steeds langer moeten wachten dan andere voordat hun respectieve selectieboodschap al dan niet wordt overgedragen. Hierdoor wordt het energieverbruik van de eerste posten gelijkmatiger verdeeld.
De selectieboodschappen kunnen elk een tijdindicatie van de 20 respectieve responstijdsleuven bevatten. Op deze wijze kan voor elk tijdvenster een geschikte toewijzing van de beschikbare responstijdsleuven worden gerealiseerd. Bovendien wordt bereikt dat voor alle geselecteerde eerste posten de betreffende responstijdsleuf uiterlijk aan het einde van de selectietijdsleuf bekend is.
25 Een flexibele toewijzing van de responstijdsleuven kan ook worden bereikt indien de selectieboodschappen elk een tijdindicatie van op de selectietijdsleuf volgende commandotijdsleuven voor het van de tweede post naar de geselecteerde eerste post overdragen van commandoboodschappen bevatten.
30 Een commandoboodschap bevat bij voorkeur een tijdindicatie van een responstijdsleuf. Door een dergelijke vorm van indirectie in te voeren kunnen commandoboodschappen aan de geselecteerde eerste posten worden overgedragen. Aangezien alleen de geselecteerde eerste posten tijdens de commandotijdsleuven een geactiveerde ontvanger hoeven te 35 hebben, is de vereiste hoeveelheid extra energie minimaal.
Teneinde een verdere energiebesparing te bereiken is de zender van elke eerste post slechts tijdens de respectieve responstijdsleuf geactiveerd.
*10115 05. . , 4
Hoewel het tijdvenster een vaste, vooraf bepaalde duur kan bezitten, wordt met voordeel de duur van het actuele tijdvenster door de tweede post in de synchronisatietijdsleuf aan de eerste posten overgedragen. Hierdoor is het mogelijk de duur van elk tijdvenster aan 5 te passen aan het aantal te selecteren eerste posten, dat wil zeggen de hoeveelheid over te dragen data.
De uitvinding verschaft verder een stelsel voor het overdragen van data, omvattende: een aantal eerste posten met elk een eerste zender, een eerste 10 ontvanger, een eerste besturingseenheid en een eerste klok, een tweede post met een tweede zender, een tweede ontvanger, een tweede besturingseenheid en een tweede klok, waarbij de eerste posten zijn ingericht voor het synchroniseren van hun klokken op basis van een door de tweede post overgedragen 15 synchronisatleboodschap, en het overdragen van data in afhankelijkheid van door de tweede post overgedragen selectieboodschappen, welk stelsel overeenkomstig de uitvinding het kenmerk heeft, dat de tweede post is ingericht voor het achtereenvolgend overdragen van de selectieboodschappen, en dat de eerste posten zijn ingericht voor het de-20 activeren van hun ontvangers in reactie op de afwezigheid van een corresponderende selectieboodschap. Bovendien verschaft de uitvinding een meetpost (eerste post) en een verzamelpost (tweede post) voor toepassing in een dergelijk stelsel.
De uitvinding zal in het onderstaande aan de hand van de figuren 25 nader worden toegelicht.
Figuur 1 toont schematisch een stelsel voor het overdragen van data waarin de onderhavige uitvinding kan worden toegepast.
Figuur 2A en 2B tonen schematisch respectievelijk een eerste post en de tweede post van het stelsel van fig. 1.
30 Fig. 3 en 4 tonen schematisch tijdvensters voor het overdragen van data overeenkomstig verschillende uitvoeringsvormen van de onderhavige uitvinding.
Het in fig. 1 schematisch en slechts bij wijze van voorbeeld weergegeven stelsel voor het overdragen van data omvat eerste posten 35 la, lb, lc, ld en een tweede post 2. Hoewel in fig. 1 vier eerste posten zijn weergegeven, kan in principe een willekeurig aantal eerste posten worden toegepast. De eerste posten la-ld, die bijvoorbeeld ^ vaste posities innemen, kunnen bijvoorbeeld meetstations voor het 010115 05 5 meten van meteorologische of geologische gegevens vormen. De tweede post 2 kan een vaste post omvatten, maar kan ook door bijvoorbeeld een satelliet worden gevormd.
In fig. 2A is een eerste post 1 schematisch in meer detail 5 weergegeven. De eerste post 1 omvat een zender 11, een ontvanger 12, een besturingsinrichting 13, een antenne 14, een batterij 15, een klok 16 en een meetinrichting 17, welke onderling zijn gekoppeld. De meetinrichting 17 kan zijn voorzien van niet nader weergegeven sensoren en een databuffer. De klok 16 kan bijvoorbeeld een klok voor 10 universele (bijv. GMT) tijd zijn, of een gesynchroniseerde teller.
De in fig. 2B schematisch weergegeven tweede post 2 omvat een zender 21, een ontvanger 22, een verwerkingseenheid 23, een antenne 24, een voeding 25 en een klok 26, welke onderling zijn gekoppeld. De verwerkingseenheid 23, die bijvoorbeeld door een microprocessor kan 15 worden gevormd, kan zowel voor het verwerken van data (bijvoorbeeld vanuit de eerste posten overgedragen meetgegevens) als voor het besturen van de tweede post 2 dienen.
De zenders 11 en 21 en de ontvangers 12 en 22 kunnen in de handel verkrijgbare componenten zijn die bijvoorbeeld zijn ingericht 20 voor draadloze overdracht via een geschikte radiofrequentie, die ook in een frequentieband voor draadloze telefonie (bijvoorbeeld GSM) kan liggen. In principe kan van één frequentie voor zowel zender als ontvanger gebruik worden gemaakt (half-duplex), maar het is mogelijk voor zender en ontvanger verschillende frequenties te gebruiken.
25 In het stelsel van figuur 1 dienen data vanaf de eerste posten la-ld naar de tweede post te worden overgedragen. Overeenkomstig de uitvinding wijst de tweede (centrale) post 2 hiertoe aan de eerste posten la-ld op één-eenduidige wijze binnen een tijdvenster tijdsleuven toe. Dit zal aan de hand van de figuren 3 en 4 nader 30 worden toegelicht.
Het in fig. 3 schematisch weergegeven tijdvenster 4 omvat overeenkomstig een eerste uitvoeringsvorm vier opeenvolgende responstijdsleuven 8a, 8b, 8c en 8d, die respectievelijk beginnen op de tijdstippen T2, T3, T4 en T5. Elk van de tijdsleuven 8a-8d is in 35 het weergegeven voorbeeld toegewezen aan één van de eerste posten laid van fig. 1. Daarbij is de volgorde van toewijzing in principe willekeurig. Het toewijzen zelf vindt vooraf plaats in een initialisa-tieproces, waarbij de ontvangers van alle eerste posten actief zijn en »1011505 6 de tweede post bijvoorbeeld aan elke eerste post een identificatie en de tijdgrenzen (bijvoorbeeld T3 en T4) van de betreffende toegewezen tijdsleuf overdraagt. Het initialisatieproces wordt uitgevoerd aan de hand van de tijdsleuven 5 en 6. In de synchronisatietijdsleuf 5, die 5 begint op het tijdstip TO (- aanvang van het tijdvenster 4), draagt de tweede post 2 een synchronisatieboodschap SYN over aan alle eerste posten. In de selectietijdsleuf 6, die begint op het tijdstip Tl, draagt de tweede post aan geselecteerde eerste posten een selectieboodschap SEL over. Dit zal later nader worden toegelicht.
10 Overeenkomstig de uitvinding dragen de eerste posten sequentieel, in hun toegewezen tijdsleuven, data over naar de tweede post. Daarbij zendt de eerste post la bijvoorbeeld in de tijdsleuf 8a, d.w.z. tussen de tijdstippen T2 en T3. Vervolgens zendt de eerste post lb in de tijdsleuf 8b, enz. Op deze wijze hoeft de zender (11) van de 15 eerste post la slechts tussen de tijdstippen T0 en Tl actief te zijn en energie te verbruiken, aangezien die zender op het tijdstip Tl kan worden uitgeschakeld. Eventueel kan de zender eerder worden uitgeschakeld indien het einde van de te verzenden data voor het einde van de tijdsleuf is bereikt. Indien de betreffende eerste post geen 20 data hoeft te verzenden, is het mogelijk de zender in het geheel niet in te schakelen. Periodiek kan echter de zender worden geactiveerd om de juiste werking van de eerste post te melden.
De ontvangers (12) van de eerste posten kunnen overeenkomstig de uitvinding tijdens of na de selectietijdsleuf 6, d.w.z. uiterlijk op 25 het tijdstip T2, worden uitgeschakeld. Dit zal later nader worden toegelicht.
Bij voorkeur wordt het tijdvenster 4 cyclisch herhaald, waarbij de tijdsleuf 5 van het volgende tijdvenster volgt op de tijdsleuf 8d (T6 - T0’). Daardoor heeft in het in fig. 3 weergegeven uitvoerings-30 voorbeeld elke eerste post steeds eenvierde van de responstijdsleuven 8 van het tijdvenster 4 ter beschikking om data te zenden, zodat elke zender meer dan driekwart van tijdsduur van het tijdvenster 4 niet actief is. De ontvangers van de eerste posten zijn bij voorkeur tijdens de responstijdsleuven 8 uitgeschakeld.
35 Aan het begin van het tijdvenster 4 worden een syn chronisatieboodschap SYN en een selectieboodschap SEL overgedragen.
Aan de hand van de synchronisatieboodschap SYN worden de eerste klokken 16 met de tweede klok 26 gesynchroniseerd, zie fig. 2A en 2B.
>10,115 05 ) ♦ ' . * 7
Hiertoe staan de ontvangers van de eerste posten in elk tijdvenster gedurende de synchronisatietijdsleuf 5 aan. Het zal in het algemeen niet nodig zijn om in elk tijdvenster 4 een synchronisatieboodschap SYN over te dragen. Het is daarom mogelijk de werkwijze volgens de 5 uitvinding uit te voeren met althans enkele tijdvensters waarin geen synchronisatieboodschap SYN, en eventueel geen synchronisatietijdsleuf 5, aanwezig is.
In de selectietijdsleuf 6 draagt de tweede post vervolgens selectie-of verzoekboodschappen SEL over. Deze selectieboodschappen bevatten 10 elk een eerste identificatie ("adres") ID om een bepaalde eerste post aan te duiden en een tweede identificatie ("tijdstip") TR om een toegewezen responstijdsleuf aan te duiden. De eerste identificatie ("adres") kan een nummer zijn dat vast aan een eerste post is toegewezen. De tweede identificatie is bij voorkeur een begintijdstip 15 (bijv. T4) van een responstijdsleuf 8. Het begintijdstip wordt met voordeel uitgedrukt als tijdverschil ten opzichte van het begintijdstip TO van het tijdvenster. Eventueel kan de tweede identificatie ook een eindtijdstip (bijv. T5) van de betreffende tijdsleuf bevatten, of het aantal over te dragen octetten. De hoe-20 veelheid over te dragen selectie-informatie kan echter worden beperkt door de tijdsduur van de responstijdsleuven vooraf vast te leggen, zodat geen eindtijdstip of aantal data-eenheden hoeft te worden overgedragen.
De selectieboodschappen worden in de enkele selectietijdsleuf 6 25 achtereenvolgend overgedragen. In deze tijdsleuf 6 staan dus de ontvangers aan van alle eerste posten die te verzenden data bezitten.
Zodra een Identificatie van een tijdsleuf door de betreffende post is ontvangen, kan deze zijn ontvanger uitschakelen. Indien de identificaties in numerieke volgorde worden uitgezonden, zal de eerste post 30 met bijvoorbeeld het hoogste nummer zijn ontvanger het langst geactiveerd moeten houden. Teneinde het energieverbruik van de ontvangers evenredig over de eerste posten te kunnen verdelen, wordt de tabel (resp. identificaties van eerste posten met toegewezen tijdsleuven) nu eens in oplopende en dan weer in afnemende volgorde doorlopen 35 en verzonden. Ook is het mogelijk deze identificaties telkens in een andere, bij voorkeur toevallig bepaalde, volgorde te doorlopen.
In antwoord op de selectie- of verzoekboodschap (SEL) verzendt de betreffende eerste post in de hem toegewezen responstijdsleuf data »10115.05 8 aan de tweede post.
De ontvanger van een eerste post hoeft in deze uitvoeringsvorm dus slechts gedurende de selectietijdsleuf 6 geactiveerd te zijn. Bij voorkeur zijn de ontvangers van de eerste posten ook tijdens elke 5 synchronisatietijdsleuf 5 geactiveerd. Dit is echter niet noodzakelijk indien de duur van het tijdvenster 4 niet verandert en de eerste klokken voldoende nauwkeurig zijn.
Optioneel kan een eerste post een overloopboodschap M verzenden die aangeeft dat meer data aanwezig zijn dan in één responstijdsleuf 10 verzonden kunnen worden. Deze overloopboodschap M is in dat geval in het dataveld van de betreffende tijdsleuf 8 opgenomen. Indien in een responstijdsleuf een overloopboodschap M aanwezig is, zal de betreffende eerste post zo mogelijk de gelegenheid krijgen om aanvullende data te verzenden. Dit kan op verschillende wijzen gerealiseerd 15 worden.
Bij voorkeur zal de tweede post een tabel aanmaken met eerste posten die een overloopboodschap M hebben verzonden, waarbij in een volgend tijdvenster (4') alleen aan die eerste posten een selectieboodschap SEL wordt gezonden, die in het voorgaande 20 tijdvenster een overloopboodschap M hebben verzonden. Eventueel kunnen daarbij aan deze eerste posten andere en/of aanvullende tijdsleuven worden toegewezen.
In de uitvoeringsvorm van fig. 4 zijn commandotijdsleuven 7 aan het tijdvenster 4 toegevoegd, en wel tussen de selectietijdsleuf 6 en 25 de eerste responstijdsleuf 8a. In de commandotijdsleuven 7, in het weergegeven voorbeeld de vier commandotijdsleuven 7a-7d, draagt de tweede post commando's COM aan de geselecteerde eerste posten over.
In deze uitvoeringsvorm duiden de tweede identificaties ("tijdstippen") TR van de selectieboodschappen niet de 30 responstijdsleuven 8 maar de commandotijdsleuven 7 aan. Met andere woorden, aan de hand van de selectieboodschappen SEL kan elke eerste post vaststellen of, en zo ja wanneer, hij een commandoboodschap COM zal ontvangen. Eerste posten die niet zijn geselecteerd kunnen hun ontvanger voor de resterende duur van het betreffende tijdvenster 35 uitschakelen.
De commandoboodschappen COM bevatten bij voorkeur een eerste identificatie ("adres") ID die een betreffende eerste post aanduidt en een tweede identificatie ("tijdstip") TR die een responstijdsleuf 8 •'JtJOf 15.05.
t 9 aanduidt. In dit opzicht komen de commandoboodschappen COM overeen met de selectieboodschappen SEL van de eerste uitvoeringsvorm. De commandoboodschappen COM kunnen echter tevens een commando (instructie) voor de betreffende eerste post bevatten. Een dergelijk commando 5 doet bijvoorbeeld een op de eerste post aangesloten meetinrichting een bewerking uitvoeren, of verandert de instellingen van de eerste post zelf.
De eerste identificatie ("adres") ID die een commandoboodschap COM bevat kan een subadres bevatten, dat een deel (bijv. een 10 aangesloten meetinrichting) van de eerste post aanduidt, en/of een superadres dat een aantal eerste posten aanduidt. In het laatste geval kan aan_een eerste post een aanvullend adres worden overgedragen dat een afzonderlijke identificatie binnen de door het superadres aangeduide groep mogelijk maakt.
15 Door middel van de commandotljdsleuven en de daardoor geboden indirectie is een zeer flexibele overdracht van commando's en toewijzing van responstijdsleuven mogelijk. Toch is het extra energieverbruik van de eerste posten minimaal, aangezien zij hun ontvangers slechts tijdens de hun toegewezen commandotijdsleuf hoeven 20 te activeren.
Het zal duidelijk zijn dat ook in deze uitvoeringsvorm in de eerste posten energie wordt bespaard, aangezien de zenders en/of ontvangers van de eerste posten het grootste deel van de tijd inactief kunnen zijn.
25 Een nog flexibeler werkwijze wordt verschaft indien de lengte van het tijdvenster 4 variabel is. Hiertoe kan de synchronisatieboodschap SYN, die in de synchronisatietijdsleuf 5 wordt overgedragen, tevens een indicatie van het einde (T10 in fig. 4) van het tijdvenster bevatten. Deze indicatie heeft bij voorkeur de vorm 30 van een tijdverschil ten opzichte van het begintijdstip T0.
Hoewel er In de bovenstaande voorbeelden vanuit is gegaan dat in elk tijdvenster 4 aan alle eerste posten een responstijdsleuf 8 wordt toegewezen, hoeft dit geenszins het geval te zijn en kan de tweede post (In een bepaald tijdvenster) slechts aan één of enkele eerste 35 posten een responstijdsleuf toewijzen. Eventueel kunnen de eerste posten, die in een bepaald tijdvenster niet zijn geselecteerd, in een volgend tijdvenster aan de beurt komen.
Een belangrijk voordeel van de onderhavige uitvinding is het • r»1 ö 11 5 05 ^ V · 10 feit, dat het aantal eerste posten in wezen onbeperkt is. Door in elk tijdvenster adaptief tijdsleuven aan eerste posten toe te wijzen kan met een enkele tweede post vanuit een nagenoeg willekeurig aantal eerste posten data worden overgedragen.
5 In de werkwijze volgens de uitvinding zendt de tweede post dus eerst een voor alle eerste posten bestemde synchronisatieboodschap uit ("broadcast"), vervolgens voor geselecteerde eerste posten bestemde selectieboodschappen, eventueel eveneens slechts voor geselecteerde eerste posten bestemde commandoboodschappen, om tenslotte van de 10 geselecteerde eerste posten in de hun toegewezen tijdsleuven data te ontvangen. De eerste posten schakelen aan de hand van de selectieboodschappen al dan niet hun ontvanger uit. Zij zijn overwegend passief maar kunnen aan hun data een overloopboodschap meegeven die aanduidt dat zij meer data te verzenden hebben. Ook dient 15 het overdragen van data door een eerste post in de hieraan toegewezen tijdsleuf als bevestiging van ontvangst van de betreffende selectie-en/of commandoboodschap. De eerste posten hoeven daarom geen bevestigings-of reserveringsboodschap over te dragen.
Het zal deskundigen duidelijk zijn dat de uitvinding niet 20 beperkt is tot de weergegeven voorbeelden en dat vele wijzigingen en aanvullingen mogelijk zijn zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.
'»101150 b i ..
f

Claims (10)

1. Werkwijze voor het van een aantal eerste posten (la-ln) aan een tweede post (2) overdragen van data, waarbij de eerste posten elk 5 tenminste een eerste zender (11), een eerste ontvanger (12) en een eerste klok (16) omvatten en waarbij de tweede post (2) tenminste een tweede zender (21), een tweede ontvanger (22) en een tweede klok (26) omvat, welke werkwijze omvat: het in een synchronisatietijdsleuf (5) van een tijdvenster (4) 10 door de tweede post (2) aan de eerste posten (1) overdragen van een synchronisatieboodschap (SYN), het in een selectietijdsleuf (6) van het tijdvenster (4) door de tweede post (2) aan geselecteerde eerste posten (1) overdragen van selectieboodschappen (SEL), 15. het in responstijdsleuven (8) van het tijdvenster (4) door geselecteerde eerste posten (1) aan de tweede post (2) overdragen van data, gekenmerkt door het in een enkele selectietijdsleuf (6) overdragen van de selectieboodschappen (SEL) en het door elke eerste 20 post (1) de-activeren van zijn ontvanger (12) Indien geen respectieve selectieboodschap (SEL) is overgedragen.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarin het de-activeren aan het einde van de selectietijdsleuf (6) plaatsvindt. 25
3. Werkwijze volgens conclusie 1, waarin de selectieboodschappen (SEL) in een voorafbepaalde volgorde worden overgedragen en het de-activeren op basis van de volgorde plaatsvindt.
4. Werkwijze volgens conclusie 3, waarin meerdere volgorden worden toegepast en een volgorde-indicatie van de in een bepaald tijdvenster (4) toe te passen volgorde in de synchronisatietijdsleuf (5) door de tweede post (2) wordt overgedragen.
5. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarin de selectieboodschappen (SEL) elk een tijdindicatie (TR) van de responstijdsleuven (8) bevatten. ΐΜΌΐί 5 05
6. Werkwijze volgens een van de conclusies 1-5, waarin de selectieboodschappen (SEL) elk een tijdindicatie (TC) van op de selectietijdsleuf (6) volgende commandoCijdsleuven (7) voor het van de tweede post (2) naar de geselecteerde eerste post (1) overdragen van 5 commandoboodschappen (COM) bevatten.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, waarin een commandoboodschap (COM) een tijdindicatie (TR) van een responstijdsleuf (8) bevat.
8. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarin de zender (11) van elke eerste post (1) slechts tijdens de respectieve responstijdsleuf (8) is geactiveerd.
9. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarin de 15 duur van het actuele tijdvenster (4) door de tweede post (2) in de synchronisatietijdsleuf (5) aan de eerste posten (1) wordt overgedragen.
10. Stelsel voor het overdragen van data, omvattende: 20. een aantal eerste posten (1) met elk een eerste zender (11), een eerste ontvanger (12), een eerste besturingseenheid (13) en een eerste klok (16), een tweede post (2) met een tweede zender (21) , een tweede ontvanger (22), een tweede besturingseenheid (23) en een tweede klok 25 (26), waarbij de eerste posten (1) zijn ingericht voor het synchroniseren van hun klokken (16) op basis van een door de tweede post (2) overgedragen synchronisatieboodschap (SYN), en het overdragen van data in afhankelijkheid van door de tweede post (2) overgedragen 30 selectieboodschappen (SEL), met het kenmerk, dat de tweede post (2) is ingericht voor het achtereenvolgend overdragen van de selectieboodschappen (SEL), en dat de eerste posten (1) zijn ingericht voor het de-activeren van hun ontvangers (12) in 35 reactie op de afwezigheid van een corresponderende selectieboodschap (SEL). = * rj10 1,1 5 05
NL1011505A 1998-03-10 1999-03-10 Werkwijze en stelsel voor het overdragen van data. NL1011505C1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1011505A NL1011505C1 (nl) 1998-03-10 1999-03-10 Werkwijze en stelsel voor het overdragen van data.

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1008548 1998-03-10
NL1008548 1998-03-10
NL1011505A NL1011505C1 (nl) 1998-03-10 1999-03-10 Werkwijze en stelsel voor het overdragen van data.
NL1011505 1999-03-10

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1011505C1 true NL1011505C1 (nl) 1999-09-13

Family

ID=26642764

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1011505A NL1011505C1 (nl) 1998-03-10 1999-03-10 Werkwijze en stelsel voor het overdragen van data.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1011505C1 (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5278831A (en) Information transmission system
US5621735A (en) Adaptive time-division multiplexing communications protocol method and system
TW546976B (en) Method and apparatus for performing soft handoff between cells of large differing radii
CA2362257A1 (en) Wireless synchronization of pulsed magnetic eas systems
ATE290301T1 (de) Kommunikationssystem zur detektion von ausserhalb des systems erzeugter interferenz
KR940701604A (ko) 통신 링크를 설정하기 위한 방법 및 장치
EA200400900A1 (ru) Способ и система, предназначенные для передачи сигналов в узлы в системе
EP1221784A3 (en) Information transmission control apparatus for transmitting same information to a plurality of destinations
DE69333552D1 (de) Bidirektionales Mobilfunksystem
RU2006132046A (ru) Система и способ для динамического периода маякового сигнала в протоколе распределенного резервирования мас
CN101772971A (zh) 无线通信方法、无线通信系统、无线通信装置及拥塞控制方法
WO2006047781A2 (en) Power saving when using aggregated packets
JP2001118191A (ja) 車両間無線通信システム
CA2642978A1 (en) Apparatus and methods for electromagnetic identification
DE69929108D1 (de) Sender, Empfänger und Verteilungsträger für ein Infrarotübertragungssystem
AU747934B2 (en) Method and system for transmitting data
NL1011505C1 (nl) Werkwijze en stelsel voor het overdragen van data.
NO961692D0 (no) Sender/mottakeranlegg for radiosignaler
KR20030096261A (ko) 위치 시스템 및 통신 시스템
KR101319553B1 (ko) 단일채널을 이용한 데이터중계시스템 및 방법
JP3945095B2 (ja) 無線通信方式および該無線通信方式を用いて通信を行う無線局
SE516758C2 (sv) Digitalt bussystem
US20090027170A1 (en) Two directional information flow in real time location sensing RFID networks
JP2754235B2 (ja) 移動体へのポーリングシステム
RU2382499C1 (ru) Способ радиосвязи между подвижными объектами

Legal Events

Date Code Title Description
VD2 Lapsed due to expiration of the term of protection

Effective date: 20050310