NL1005523C2 - Werkwijze en communicatiesysteem voor het in gedeeltelijk gecodeerde vorm overdragen van informatiesignalen. - Google Patents

Werkwijze en communicatiesysteem voor het in gedeeltelijk gecodeerde vorm overdragen van informatiesignalen. Download PDF

Info

Publication number
NL1005523C2
NL1005523C2 NL1005523A NL1005523A NL1005523C2 NL 1005523 C2 NL1005523 C2 NL 1005523C2 NL 1005523 A NL1005523 A NL 1005523A NL 1005523 A NL1005523 A NL 1005523A NL 1005523 C2 NL1005523 C2 NL 1005523C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
information signal
relevant
communication system
information
Prior art date
Application number
NL1005523A
Other languages
English (en)
Inventor
Giok-Djan Khoe
Robert Peter Christina Wolters
Alfons Willy Leo Janssen
Original Assignee
Univ Eindhoven Tech
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Univ Eindhoven Tech filed Critical Univ Eindhoven Tech
Priority to NL1005523A priority Critical patent/NL1005523C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1005523C2 publication Critical patent/NL1005523C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/16Analogue secrecy systems; Analogue subscription systems
    • H04N7/167Systems rendering the television signal unintelligible and subsequently intelligible
    • H04N7/1675Providing digital key or authorisation information for generation or regeneration of the scrambling sequence
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N19/00Methods or arrangements for coding, decoding, compressing or decompressing digital video signals
    • H04N19/30Methods or arrangements for coding, decoding, compressing or decompressing digital video signals using hierarchical techniques, e.g. scalability

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)

Description

Korte aanduiding: Werkwijze en communicatiesysteem voor het in gedeeltelijk gecodeerde vorm overdragen van informatie-signalen.
5 De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het in een communicatiesysteem overdragen van informatiesignalen onder toepassing van veilige coderingstechnieken.
Veilige overdracht van data is een belangrijk aspect bij communicatie via een "point-to-multipoint"-signaaldistributienet, 10 waarbij verschillende gebruikers gelijktijdig informatiesignalen kunnen ontvangen en/of verzenden, zoals een "Community Antenna Television" (CATV)-net of distributienetten voor elektrische energie, waaronder begrepen distributienetten voor elektrische tractie.
Een netwerkbeheerder dient in staat te zijn de toegang 15 tot het net te controleren en dient verder te kunnen verzekeren dat overgedragen informatiesignalen alleen kunnen worden ontvangen door de geadresseerde. Met ontvangen wordt in dit verband bedoeld dat de geadresseerde de inhoud van de betreffende informatiesignalen tot zich kan nemen.
20 Voor het in een signaaldistributienet veilig overdragen van informatiesignalen zijn een groot aantal coderingstechnieken bekend zoals bijvoorbeeld de "Rivest, Shamir, Aldehman" (RSA) en "Data encryption Standard" (DES) encryptie-algoritmes waarbij met codeersleutels wordt gewerkt. Het over te dragen informatiesignaal wordt dan in zijn geheel 25 gecodeerd en via het signaaldistributienet overgedragen, waarbij alleen de ontvanger welke de voor het decoderen van het bericht benodigde sleutel kent, in staat is om de inhoud van het informatiesignaal tot zich te nemen.
De mate van beveiliging hangt naast het gekozen codeeralgoritme ook af van de lengte van de codeersleutel. In het bijzonder 30 geldt dat bij relatief breedbandige informatiesignalen en bij relatief lange codeer- en decodeersleutels, er een aanzienlijke hoeveelheid tijd gemoeid kan zijn met het overdragen van informatiesignalen. In veel praktische toepassingen is een extra vertraging bij de overdracht van signalen echter niet gewenst.
35 Aan de uitvinding ligt daarom in eerste instantie de opgave ten grondslag een werkwijze aan te geven voor het in een 1005523 2 communicatiesysteem overdragen van informatiesignalen onder toepassing van veilige coderingstechnieken met een gereduceerde invloed op de overdrachtssnelheid van informatiesignalen.
Volgens de uitvinding wordt dit daardoor bereikt dat 5 een informatiesignaal wordt gesplitst in een voor verwerking van het signaal relevant deel en een restdeel, waarbij het relevante deel in een veilig gecodeerde vorm en het restdeel in ongecodeerde vorm via het communicatiesysteem worden overgedragen en dat een overgedragen relevant deel van een informatiesignaal wordt gedecodeerd en met een bijbehorend 10 overgedragen restdeel tot het oorspronkelijke informatiesignaal wordt gereconstrueerd.
Aan de uitvinding ligt het inzicht ten grondslag dat, door het van een over te dragen informatiesignaal afsplitsen van een voor de verwerking van het signaal relevant deel, het resterende gedeelte 15 onbruikbaar is geworden. Onder een ’voor verwerking relevant deel’ van het signaal worden in dit verband één of meer delen van een signaal begrepen waarmee, bij het ontbreken hiervan, de informatie in het restdeel niet meer kan worden herkend dan wel dat door het ontbreken van het betreffende relevante deel of de relevante delen het signaal niet meer 20 kan worden gereconstrueerd. Overeenkomstig de oplossing volgens de uitvinding kan voor het veilig gecodeerd overdragen van informatiesignalen worden volstaan met het coderen van het betreffende relevante deel van het informatiesignaal, waarbij het resterende gedeelte ongecodeerd kan worden overgedragen.
25 Door het volgens een verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding zodanig selecteren van het te coderen relevante deel van een informatiesignaal dat dit deel een relatief gering, bij voorkeur een zo gering mogel i jk deel van de bandbreedte van het informatiesignaal in beslag neemt, kan er voor worden gezorgd dat de door het codeer- en decodeerproces 30 veroorzaakte vertragingen in de signaaloverdracht minimaal zijn.
In bijvoorbeeld een gecodeerd digitaal videosignaal kunnen verschillende velden worden onderscheiden, bijvoorbeeld specifiek op de signaaloverdracht betrekkende hebbende velden waarmee, wanneer zij niet in het signaal aanwezig zijn, het onmogelijk is om de informatie-35 inhoud van het digitale videosignaal tot zich te nemen. Voorbeelden van dergelijke velden zijn bijvoorbeeld synchronisatievelden of het FEC-veld 1005523 3 in een "Digital Video Broadcasting" (DVB)-videosignaal. Deze velden beslaan slechts een relatief gering aantal bits van het totale videosignaal. De werkwijze volgens de uitvinding is in wezen bij alle digitale dataoverdracht toepasbaar, omdat vrijwel elkdata-overdrachtsprotocol bepaalde 5 stuur-, controle- of andere gegevensvelden bezit welke noodzakelijk zijn om het betreffende signaal te kunnen reconstrueren. De werkwijze volgens de uitvinding is ook toepasbaar bij de overdracht van analoge signalen, waarbij in het algemeen ook door het afsplitsen van een relevant deel van het signaal het resterende deel onbruikbaar wordt.
10 In een communicatiesysteem dat verschillende transmissiekanalen omvat worden in een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding de gecodeerde relevante delen van informatiesignalen via een ander transmissiekanaal overgedragen dan de ongecodeerde restdelen. Hierdoor is het mogelijk om, in plaats van het afzonderlijk veilig coderen 15 van de relevante delen, deze ook via een betreffend beveiligd transmissie-kanaal over te dragen, zoals een transmissiekanaal waarop data middels de zogeheten "Code Division Multiple Access" (CDMA)-techniek gecodeerd worden overgedragen.
Het gebruik van CDMA-technieken garandeert een lage 20 kans op onderschepping, zonder dat de betreffende relevante delen van informatiesignalen afzonderlijk moeten worden gecodeerd.
Een derde welke een betreffend informatiesignaal wil onderscheppen, dient derhalve in staat te zijn om het gecodeerde relevante deel te onderscheppen en het bijbehorende restdeel. Zelfs wanneer dit tot 25 een resultaat zou lijden, dient er ook nog kennis te bestaan omtrent de wijze waarop de betreffende delen tot het oorspronkel i jke informatiesignaal moeten worden gecombineerd. Derhalve geniet het de voorkeur om niet steeds eenzelfde relevant deel van een informatiesignaal af te splitsen en gecodeerd over te dragen maar, voor zover mogel ijk, verschillende relevante 30 signaaldelen te onderscheiden en van de over te dragen informatiesignalen afwisselend verschillende relevante delen te selecteren.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een communicatiesysteem, omvattende codeermiddelen voor het in gecodeerde vorm veilig overdragen van informatiesignalen en decodeermiddelen voor het 35 decoderen van overgedragen informatiesignalen, verder gekenmerkt door middelen voor het splitsen van een over te dragen informatiesignaal in 10055 23 4 een voor verwerking van het signaal relevant deel en een restdeel, welke middelen werkzaam zijn gekoppeld met de codeermiddelen voor het in veilig gecodeerde vorm overdragen van het relevante deel van een informatiesignaal en met middelen voor het in ongecodeerde vorm overdragen van het restdeel 5 van een informatiesignaal, waarbij de decodeermiddelen zijn ingericht voor het decoderen van een overgedragen relevant deel van een informatiesignaal en werkzaam zijn gekoppeld met middelen voor het tot een oorspronkelijk informatiesignaal reconstrueren van een gedecodeerd relevant deel en een overgedragen bijbehorend restdeel.
10 In de voorkeursuitvoeringsvorm van het communicatiesys teem volgens de uitvinding zijn de codeermiddelen ingericht voor het CDMA-gecodeerd overdragen van de relevante delen van een informatiesignalen.
De uitvinding heeft tevens betrekking op signaalsplits-middelen en signaalcombinatiemiddelen voor het respectievelijk splitsen 15 en combineren van relevante delen en restdelen van een informatiesignaal, zoals boven beschreven.
De uitvinding wordt in het navolgende meer gedetailleerd beschreven en getoond in de bijgevoegde tekeningen, waarin: fig. 1 schematisch de werkwijze volgens de uitvinding 20 illustreert; fig. 2 een vereenvoudigd blokschema van een "Direct Sequence" CDMA (DS-CDMA)-systeem toont; fig. 3 een voorbeeldschema van een CATV-net toont, waarin de werkwijze volgens de uitvinding kan worden toegepast; 25 fig. 4 een vereenvoudigd blokschema van een eerste uitvoeringsvorm van een communicatiesysteem volgens de uitvinding toont, en fig. 5 een vereenvoudigd blokschema van een voorkeursuitvoeringsvorm van een communicatiesysteem volgens de uitvinding 30 toont.
Fig. 1 illustreert, in de vorm van een stroomdiagram, de werkwijze volgens de uitvinding, waarbij door middel van pijlen de ’ bewerkingsvolgorde is geïllustreerd. Een informatiesignaal 1 wordt als eerste aan een splitsingsoperatie 2 onderworpen. Het informatiesignaal 35 wordt hier gesplitst in een voor de signaalverwerking relevant deel 3 en een restdeel 4.
1005523 5
Het relevante deel kan uit één of meer delen van het informatiesignaal zijn opgebouwd, welke afzonderlijk of in combinatie noodzakelijk zijn voor de verdere verwerking van het informatiesignaal, dat wil zeggen zodanig dat samen met het restdeel een bruikbaar 5 informatiesignaal wordt verkregen. Het relevante deel 3 kan dus zowel bestaan uit een gedeelte van de informatie-inhoud van het signaal en/of informatie voor het reconstrueren van het signaal, zoals synchronisatie en andere stuurinformatie. Het informatiesignaal kan daarbij bestaan uit zowel een digitaal als een analoog signaal.
10 In het geval dat een informatiesignaal verschillende voor de verwerking van het signaal relevante delen bezit, kan de splitsingsoperatie 2 zodanig worden uitgevoerd, dat van de arriverende informatiesignalen 1 telkens een selectie uit de relevante delen 3 kan worden gemaakt, zodanig dat van opeenvolgende informatiesignalen de 15 relevante delen 3 en de restdelen 4 qua opbouw verschillend zijn. De wijze waarop de betreffende relevante delen 3 worden geselecteerd kan van te voren vastgelegd zijn of middels een kenmerk worden overgedragen.
Het geselecteerde relevante deel 3 wordt vervolgens aan een codeeroperatie 5 onderworpen. Deze codeeroperatie 5 heeft tot het 20 doel het relevante deel te coderen voor veilige overdracht 6 over een transmissienet, zoals bijvoorbeeld een "point-to-multipoint" signaaldistri-butienet. Voorbeelden van dergelijke signaaldistributienetten zijn "Community Antenna Television" (CATV)-netten en distributienetten voor elektrische energie zoals het elektriciteitsdistributienet in huizen, 25 kantoren etc. en ook distributienetten voor elektrische tractie zoals in gebruik bij spoorweg-, tram- en trolleybusmaatschappijen.
Voor het coderen van het relevante deel zijn op zichzelf bekende coderingstechnieken bekend, welke met beveiligde codeer- en decodeersleutels werken zoals de "Rivest, Shamir, Aldehman (RSA) en "Data 30 Encryption Standard" (DES) encryptie-algoritmes welke geen deel uitmaken van de onderhavige uitvinding. Voor een meer uitgebreide beschrijving van encryptie-algoritmes wordt verwezen naar het boek "Applied Cryptography", door Bruce Shneier, 2nd edition, John Wiley & Sons 1995.
Aan de ontvangende zijde wordt het overgedragen 35 gecodeerde relevante deel 3 in een decodeeroperatie 7 gedecodeerd. Het restdeel 4 wordt na overdracht 8 aan de ontvangende zijde met het '005523 6 gedecodeerde relevante deel gecombineerd 9, zodanig dat het aldus verkregen informatiesignaal 10 overeenkomt met het oorspronkelijk overgedragen informatiesignaal 1.
Overeenkomstig de uitvinding kan het restdeel 4 in 5 ongecodeerde vorm worden overgedragen omdat het informatiesignaal 1 zodanig is gesplitst, dat het restdeel 4 op zichzelf onbruikbaar is. Onder ongecodeerde overdracht 8 wordt bedoeld dat het restdeel 4 niet wordt begrepen aan een vorm van encryptie of codering van de informatie waarbij het betreffende restdeel zonder kennis omtrent codeer- en/of decodeersleu-10 tels niet kan worden verwerkt. Uiteraard kan het restdeel 4 wel volgens een bekend protocol of bekende modulatietechniek worden overgedragen.
In plaats van het afzonderlijk coderen van relevante delen 3, kunnen de codeer-, overdracht- en decodeeroperaties 5, 6 en 7 worden uitgevoerd door het transmissiemediurn waarover het relevante deel 15 3 wordt overgedragen. Dit is in het bijzonder van voordeel in een communicatiesysteem met verschillende transmissiekanalen, waarbij het relevante deel 3 van een informatiesignaal via een veilig gecodeerd transmissiekanaal wordt overgedragen en het restdeel 4 via een niet-beveiligd kanaal kan worden verzonden. In een voorkeursuitvoeringsvorm 20 van de uitvinding wordt het relevante deel 3 overgedragen onder toepassing van de zogeheten "Code Division Multiple Access" (CDMA)-techniek.
CDMA of "Spread Spectrum" (SS) is een transmissietech-niek waarbij de databits van een over te dragen digitaal signaal in een aantal elementen of chips worden gecodeerd, zodanig dat elk databit als 25 een reeks van symbolen wordt overgedragen. Deze symbolen kunnen op zichzelf de logische waarde "1" of "0" aannemen of in het ritme van de betreffende reeks overgedragen frequentievariaties. In het eerste geval spreekt van "Direct Sequence CDMA" (DS-CDMA) en in het tweede geval van "Frequency Hopping CDMA" (FH-CDMA). In beide gevallen kan het overgedragen signaal 30 weer worden gereconstrueerd indien de volgorde van de overgedragen chips of de frequenties bij de ontvanger bekend zijn. Afhankelijk van de omvang van de reeks, dat wil zeggen het aantal symbolen waarin het overgedragen bit wordt gecodeerd, zijn een veelvoud van onafhankelijke codes beschikbaar waardoor gelijktijdig verschillende gebruikers van eenzelfde transmissieka-35 naai gebruik kunnen maken. Alleen de gebruiker met de juiste code is in staat om de met deze code overgedragen databits te ontvangen.
1005523 7
Figuur 2 toont een vereenvoudigd blokschema van een DS-CDMA systeem met een transmissiekanaal 11, een zender 12 en een ontvanger 13. Het kanaal 11 kan een draadgebonden, optisch of draadloos communicatiekanaal zijn waaronder begrepen een radiokanaal, een infrarood-5 kanaal en een uitrasoon-transmissiekanaal. In een CDMA-transmissiesysteem wordt door verschillende gebruikers j tegelijkertijd informatie over het transmissiekanaal 11 overgedragen, zoals gerepresenteerd middels een sommatieblok 16 waarbij een aantal van j = 1 tot en met N gebruikers 15 is verondersteld. Het totale signaal op het transmissiekanaal 11 wordt 10 dan theoretisch gevormd door de som van een ruisbron 14 en de signalen van de gebruikers 15, zoals schematisch aangeduid door een sommator 17.
De zender 12 bestaat in wezen uit een modulator 18 met een ingang 19 waaraan over te dragen databits worden toegevoerd. De modulator 18 verwerkt de databits 19 tot geschikte signalen voor overdracht 15 via het transmissiekanaal 11. De ontvanger 13 bezit een demodulator 20 met een uitgang 21 voor het afgeven van de overgedragen gedemoduleerde databits.
Voor transmissie volgens het DS-CDMA principe worden de van een zender 12 naar een ontvanger 13 door een gebruiker j over te 20 dragen databits elk met een, door een codegenerator 22 opgewekte code Cj(t) en een mengschakeling 23 in een aantal symbolen (chips) gecodeerd. Een logische "1" wordt bijvoorbeeld door de betreffende code zelf en een logische "0" wordt bijvoorbeeld door de inverse van de code gerepresen-25 teerd. Naarmate de code langer is zal het over te dragen signaal meer en meer een ruissignaal benaderen, waardoor detectie zonder kennis van de betreffende code nagenoeg onmogelijk is.
Het op deze wijze in de frequentie gespreide DS-CDMA
signaal van de gebruiker j kan na een transmissievertragingstijd τ. bij 30 N
de ontvanger 13 via eenzelfde codegenerator 22 echter met de code Cj(t) en mengschakel ing 24 worden gereconstrueerd, mits de code bekend is waarmee de databits voor de j-de gebruiker zijn gecodeerd.
Voor een meer gedetailleerde uitleg van CDMA- en Spread 35 Spectrum-technieken wordt verwezen naar op dit vakgebied bekende literatuur, waaronder de boeken "Spread Spectrum Systems with Applications", door R.C. Dixon, John Wiley & Sons, Ine., 1994 en "CDMA, Principles 1005523 8 of Spread Spectrum Communications", door A.J. Viterbi, Addison-Wesley Publishing Company. In de werkwijze volgens de voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt derhalve de vereiste veilige codering van het relevante deel van een informatiesignaal door het betreffende transmissie-5 kanaal verzorgt waarover de overdracht plaatsvindt. Het gebruik van CDMA-technieken garandeert een lage kans op onderschepping.
Omdat ook het restdeel via een gemeenschappelijk of een veelheid van gemeenschappelijke transmissiekanalen van een communicatiesysteem wordt overgedragen, zal het zelfs bij onderscheppen van een 10 gecodeerd relevant deel 3 nog bijzonder moeilijk zijn om het bijbehorende restdeel 4 te selecteren en wanneer het relevante deel 3 afwisselend uit een veelvoud van relevante signaaldelen wordt geselecteerd, zal het eveneens problematisch zijn om de beide delen tot het oorspronkelijke informatiesignaal te combineren.
15 Het relevante deel 3 wordt, in het geval van een relatief breedbandig signaal, zoals een videosignaal, zodanig gekozen, dat het slechts een relatief gering gedeelte van de totale signaalband-breedte in beslag neemt. In een praktische situatie wordt het relevante deel 3 bij voorkeur zodanig gekozen, dat het via een 64 kb/s transmissieka-20 naai kan worden overgedragen, terwijl het restdeel 4, bijvoorbeeld in het geval van een videosignaal, via een breedbandig transmissiekanaal in de ordegrootte van 2 Mb/s of hoger wordt overgedragen. Het zal duidelijk zijn dat bij een overdrachtstechniekwaarbij meerdere gebruikers tegelijkertijd op eenzelfde kanaal actief kunnen zijn, zoals CDMA, maar ook volgens de 25 zogeheten "Time Division Multiple Access" (TDMA)-techniek werkende transmissiekanalen, met de werkwijze volgens de uitvinding op veilige wijze informatie in een distributienet kan worden overgedragen.
Een voorbeeld van een point-to-multipoint datadistribu-tienet is het reeds eerder genoemde CATV-net, waarvan fig. 3 een 30 voorbeeldsuitvoeringsvorm toont. In de getoonde netstructuur 25 wordt informatie vanaf een hoofdstation 26 naar eindaansluitpunten 27 overgedragen. Tussen het hoofdstation 26 en de eindaansluitpunten 27 zijn diverse bi-directionele versterkers 28, 29, 30 geschakeld, voor het opheffen van transmissieverliezen in het net 25, dat gebruikelijk uit 35 coaxiale kabel 32 is opgebouwd.
1005523 9
In de getoonde uitvoeringsvorm zijn de versterkers 28 in de vorm van een zogeheten ringnet op het hoofdstation 26 aangesloten, waarbij de van een versterker 28 ontvangen signalen in een districtstation 31 verder via een groepsversterker 29 worden gedistribueerd. De gebruikers 5 of eindaansluitpunten 27 zijn stervormig op een eindversterker 30 aangesloten die signalen van een groepsversterker 29 ontvangt.
In Nederlands CATV-netten zijn de versterkers 28, 29 en 30 in het algemeen zodanig ingericht, dat zij signalen vanaf het hoofdstation 26 naar de eindaansl uitpunten 27 in een brede frequent ieband 10 van circa 50 MHz tot boven 750 MHz doorlaten. De transmissierichting vanaf het hoofdstation 26 naar de eindaansl uitpunten 27 wordt ook wel met "stroomafwaarts" aangeduid. In de andere richting, dat wil zeggen vanaf de eindaansluitpunten 27 naar het hoofdstation 26, ook wel "stroomopwaarts" genoemd, is een transmissiefrequentieband van 5 MHz tot circa 50 MHz 15 beschikbaar. Gestreefd wordt naar een volledig passieve transmi ssiefrequentieband in het frequentiegebied tot ca. 70 MHz, dat wil zeggen zonder versterkers.
Onder meer afhankel i jk van de lengte van de code waarmee databits in CDMA worden gecodeerd, kunnen meer dan 100 gebruikers 20 gelijktijdig op eenzelfde transmissiekanaal informatie overdragen.
Fig. 4 toont een vereenvoudigd blokschema van een eerste uitvoeringsvorm van een communicatiesysteem voor het gedeeltelijk gecodeerd overdragen van informatiesignalen volgens de uitvinding. Een over te dragen informatiesignaal wordt aan een ingang 33 van signaalsplitsmiddelen 34 25 toegevoerd, welke aan een eerste uitgang 35 de relevante signaaldelen en aan een uitgang 36 het restdeel van het over te dragen informatiesignaal afgeven.
Het relevante deel 35 wordt in codeermiddelen 37 veilig gecodeerd volgens een op zichzelf bekende coderingstechniek en aan een 30 uitgang 38 afgegeven. De signalen aan de uitgangen 36 en 38 worden in een multiplexer 39 tot een voor overdracht via een zender 48 en transmissiekanaal 40 geschikt signaal gecombineerd. Het door een ontvanger 49 ontvangen overgedragen signaal wordt in een demultiplexer 41 weer gescheiden in een restdeel en het gecodeerde relevante deel, respectievelijk afgegeven aan 35 uitgangen 42 en 43. Het gecodeerde signaal op de uitgang 43 wordt aan decodeermiddelen 44 toegevoerd en het aan een uitgang 45 van de 1005523 10 decodeermiddelen 44 afgegeven gedecodeerde signaal wordt samen met het op de uitgang 42 van de demultiplexer 41 beschikbare restdeel in signaal combinatiemiddelen 46 tot een informatiesignaal gecombineerd, dat vervolgens op een uitgang 47 van de signaal combinatiemiddelen 46 5 beschikbaar is.
Fig. 5 toont een voorkeursuitvoeringsvorm van een communicatiesysteem volgens de uitvinding, waarbij de signalen op de uitgangen 35 en 36 van de signaalsplitsmiddelen 34 via afzonderlijke transmissiekanalen 50, 51 worden overgedragen.
10 Het kanaal 51, waarover het restdeel van een informatiesignaal 33 wordt overgedragen, kan van het type zijn waarover informatie op ongecodeerde, dat wil zeggen niet versleutelde of anderszins beveiligde wijze, wordt overgedragen via zend- en ontvangmiddelen 52, 53. Uiteraard kan het restdeel wel volgens een geschikt of voorgeschreven 15 transmissieprotocol tot een voor overdracht via het transmissiekanaal 51 geschikt formaat zijn verwerkt.
Overeenkomstig de in fig. 3 geïllustreerde uitvoeringsvorm, kan het relevante deel van het informatiesignaal 33 aan de uitgang 35 van de signaalsplitsmiddelen 34 op geschikte wijze gecodeerd 54, 20 verzonden 55, ontvangen 56 en gedecodeerd 57 worden, onder toepassing van een daartoe geschikt transmissieprotocol en codeeralgoritme.
In de voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt het relevante deel van een informatiesignaal 33 via een veilig transmissiekanaal overgedragen, in het bijzonder een CDMA-gecodeerd transmissiekanaal, 25 zoals aangegeven met de onderbroken lijnen 58 in fig. 5. De codeer- en zendmiddelen 54, 55 en de ontvang- en decodeermiddelen 56, 57 zijn ingericht voor CDMA-overdracht zoals besproken aan de hand van fig. 2.
De transmissiekanalen 50 en 51 kunnen deel uitmaken van een meer omvangrijke communicatiesysteem zoals een CATV-net waarbij 30 meerdere gebruikers gelijktijdig over een informatiekanaal informatie overdragen. In het bijzonder bij CDMA-data-overdracht kunnen de relevante delen van verschillende gebruikers gelijktijdig over het transmissiekanaal 50 op een veilige wijze worden overgedragen zodanig, dat alleen de eindgebruiker welke beschikt over de juiste sleutel waarmee een betreffend 35 relevant deel is gecodeerd de informatie uit de veelheid van relevante delen van verschillende gebruikers kan terugwinnen.
f00 55: :· • f 11
Voor het combineren van een bijbehorend relevant deel en een restdeel kan aan elk van de delen een specifieker kenmerk worden toegevoegd, zoals een bestemmingsnummer of gebruikersnummer en een volgnummer, zodanig dat de signaalcommunicatiemiddel en 46 de betreffende 5 signaaldelen tot een uiteindel ijk compleet informatiesignaal aan de uitgang 47 kunnen combineren.
In plaats van CDMA-transmissie kan ook elke andere vorm van veilige transmissie voor het doel van de uitvinding worden toegepast, zoals bijvoorbeeld transmissie in versleutelde vorm middels een "Time 10 Division Multiple Access" (TDMA)-transmissieprotocol overeenkomstig het "Global Systems voor Mobile Communications" (GSM) of de "Digital Enhanced Cordless Telecommunications" (DECT)-standaard waarbij de informatie standaard in gecodeerde of versleutelde vorm wordt overgedragen.
Hoewel in de figuren 4 en 5 een communicatiesysteem 15 voor simplex-overdracht (d.w.z. éénrichtingsverkeer) is getoond, zal het voor een deskundige geen toelichting behoeven dat de de uitvinding ook voor duplex-overdracht (d.w.z. voor tweerichtingsverkeer) geschikt is.
1005523

Claims (11)

1. Werkwijze voor het in een communicatiesysteem overdragen van informatiesignalen onder toepassing van veilige coderingstechnieken, 5 met het kenmerk, dat een informatiesignaal wordt gesplitst in een voor verwerking van het signaal relevant deel en een restdeel, waarbij het relevante deel in een veilig gecodeerde vorm en het restdeel in ongecodeerde vorm via het communicatiesysteem worden overgedragen en dat een overgedragen relevant deel van een informatiesignaal wordt gedecodeerd 10 en met een bijbehorend overgedragen restdeel tot het oorspronkelijke informatiesignaal wordt gereconstrueerd.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het te coderen relevante deel van het informatiesignaal zodanig wordt geselecteerd dat dit een relatief gering deel van de bandbreedte van het 15 informatiesignaal in beslag neemt.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het communicatiesysteem verschillende transmissiekanalen omvat, waarbij het gecodeerde relevante deel en het ongecodeerde restdeel van het informatiesignaal elk via verschillende transmissiekanalen worden 20 overgedragen.
4. Werkwijze volgens conclusie 1, 2 of 3, met het kenmerk, dat het te coderen relevante deel van het informatiesignaal onder toepassing van "Code Division Multiple Access" (CDMA)-techniek gecodeerd wordt overgedragen.
5. Werkwijze volgens conclusie 1, 2, 3 of 4, met het kenmerk, dat het communicatiesysteem een "point-to-multipoint" signaaldis-tributienet omvat, waarbij verschillende gebruikers gelijktijdig informatiesignalen kunnen ontvangen en/of verzenden, waaronder begrepen "Community Antenna Television" (CATV)-netten en distributienetten voor 30 elektrische energie.
6. Communicatiesysteem, omvattende codeermiddelen voor het in gecodeerde vorm veilig overdragen van informatiesignalen en decodeermiddelen voor het decoderen van overgedragen informatiesignalen, verder gekenmerkt door middelen voor het splitsen van een over te dragen 35 informatiesignaal in een voor verwerking van het signaal relevant deel en een restdeel, welke middelen werkzaam zijn gekoppeld met de codeermid- 100 55 20 delen voor het in veilig gecodeerde vorm overdragen van het relevante deel van een informatiesignaal en met middelen voor het in ongecodeerde vorm overdragen van het restdeel van een informatiesignaal, waarbij de decodeermiddelen zijn ingericht voor het decoderen van een overgedragen 5 relevant deel van een informatiesignaal en werkzaam zijn gekoppeld met middelen voor het tot een oorspronkelijk informatiesignaal reconstrueren van een gedecodeerd relevant deel en een overgedragen bijbehorend restdeel.
7. Communicatiesysteem volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat de middelen voor het splitsen van het informatiesignaal zijn 10 ingericht voor het selecteren van een relevant deel van het informatiesignaal met een relatief geringe bandbreedte ten opzichte van de bandbreedte van het totale informatiesignaal.
8. Communicatiesysteem volgens conclusie 6 of 7, met het kenmerk, dat het communicatiesysteem verschillende transmissiekanalen omvat 15 voor het via een verschillend transmissiekanaal overdragen van het relevante deel en het restdeel van een informatiesignaal.
9. Communicatiesysteem volgens conclusie 6, 7 of 8, met het kenmerk, dat de codeermiddelen zijn ingericht voor het in "Code Division Multiple Access" (CDMA)-gecodeerd overdragen van het relevante 20 deel van een informatiesignaal.
10. Signaalsplitsmiddelen voor gebruik in een communicatiesysteem volgens conclusie 6, 7, 8 of 9, voor het splitsen van een over te dragen informatiesignaal, met het kenmerk, dat de signaalsplitsmiddelen zijn ingericht voor het, van het informatiesignaal afsplitsen van een voor 25 de verwerking van het signaal relevant deel.
11. Signaalcombinatiemiddelen voor gebruik in een communicatiesysteem volgens conclusie 6, 7, 8 of 9, met het kenmerk, dat de signaalcombinatiemiddelen zijn ingericht voor het tot een totaal informatiesignaal combineren van een gedecodeerd overgedragen relevant 30 deel en een overgedragen bijbehorend restdeel van een informatiesignaal. 1005523
NL1005523A 1997-03-13 1997-03-13 Werkwijze en communicatiesysteem voor het in gedeeltelijk gecodeerde vorm overdragen van informatiesignalen. NL1005523C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1005523A NL1005523C2 (nl) 1997-03-13 1997-03-13 Werkwijze en communicatiesysteem voor het in gedeeltelijk gecodeerde vorm overdragen van informatiesignalen.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1005523A NL1005523C2 (nl) 1997-03-13 1997-03-13 Werkwijze en communicatiesysteem voor het in gedeeltelijk gecodeerde vorm overdragen van informatiesignalen.
NL1005523 1997-03-13

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1005523C2 true NL1005523C2 (nl) 1998-09-15

Family

ID=19764592

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1005523A NL1005523C2 (nl) 1997-03-13 1997-03-13 Werkwijze en communicatiesysteem voor het in gedeeltelijk gecodeerde vorm overdragen van informatiesignalen.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1005523C2 (nl)

Cited By (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2000031964A1 (en) * 1998-11-20 2000-06-02 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) A method and a device for encryption of images
WO2002003385A1 (en) * 2000-07-05 2002-01-10 Moskowitz Scott A Copy protection of digital data combining steganographic and cryptographic techniques
EP1359758A1 (en) * 2002-04-12 2003-11-05 Hewlett Packard Company, a Delaware Corporation Efficient encryption of image data
US7313693B2 (en) 2002-10-23 2007-12-25 International Business Machines Corporation Secure transmission using adaptive transformation and plural channels
US7949494B2 (en) 2000-09-07 2011-05-24 Blue Spike, Inc. Method and device for monitoring and analyzing signals
US7953981B2 (en) 1996-07-02 2011-05-31 Wistaria Trading, Inc. Optimization methods for the insertion, protection, and detection of digital watermarks in digital data
US7987371B2 (en) 1996-07-02 2011-07-26 Wistaria Trading, Inc. Optimization methods for the insertion, protection, and detection of digital watermarks in digital data
US8046841B2 (en) 1995-06-07 2011-10-25 Wistaria Trading, Inc. Steganographic method and device
US8104079B2 (en) 2002-04-17 2012-01-24 Moskowitz Scott A Methods, systems and devices for packet watermarking and efficient provisioning of bandwidth
US8121343B2 (en) 1996-07-02 2012-02-21 Wistaria Trading, Inc Optimization methods for the insertion, protection, and detection of digital watermarks in digitized data
US8160249B2 (en) 1999-03-24 2012-04-17 Blue Spike, Inc. Utilizing data reduction in steganographic and cryptographic system
US8161286B2 (en) 1996-07-02 2012-04-17 Wistaria Trading, Inc. Method and system for digital watermarking
US8171561B2 (en) 1999-08-04 2012-05-01 Blue Spike, Inc. Secure personal content server
US8225099B2 (en) 1996-12-20 2012-07-17 Wistaria Trading, Inc. Linear predictive coding implementation of digital watermarks
US8265276B2 (en) 1996-01-17 2012-09-11 Moskowitz Scott A Method for combining transfer functions and predetermined key creation
US8265278B2 (en) 1999-12-07 2012-09-11 Blue Spike, Inc. System and methods for permitting open access to data objects and for securing data within the data objects
US8271795B2 (en) 2000-09-20 2012-09-18 Blue Spike, Inc. Security based on subliminal and supraliminal channels for data objects
US8538011B2 (en) 1999-12-07 2013-09-17 Blue Spike, Inc. Systems, methods and devices for trusted transactions
US8542831B2 (en) 1998-04-02 2013-09-24 Scott A. Moskowitz Multiple transform utilization and application for secure digital watermarking

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4425197A1 (de) * 1994-07-16 1996-01-25 Deutsche Bundespost Telekom Verfahren zur Rückkanalübertragung in Breitbandverteilnetzen

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4425197A1 (de) * 1994-07-16 1996-01-25 Deutsche Bundespost Telekom Verfahren zur Rückkanalübertragung in Breitbandverteilnetzen

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
TIHAO CHIANG ET AL: "HIERARCHICAL CODING OF DIGITAL TELEVISION", IEEE COMMUNICATIONS MAGAZINE, vol. 32, no. 5, 1 May 1994 (1994-05-01), pages 38 - 45, XP000451094 *

Cited By (60)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8238553B2 (en) 1995-06-07 2012-08-07 Wistaria Trading, Inc Steganographic method and device
US8549305B2 (en) 1995-06-07 2013-10-01 Wistaria Trading, Inc. Steganographic method and device
US8467525B2 (en) 1995-06-07 2013-06-18 Wistaria Trading, Inc. Steganographic method and device
US8046841B2 (en) 1995-06-07 2011-10-25 Wistaria Trading, Inc. Steganographic method and device
US9191205B2 (en) 1996-01-17 2015-11-17 Wistaria Trading Ltd Multiple transform utilization and application for secure digital watermarking
US9191206B2 (en) 1996-01-17 2015-11-17 Wistaria Trading Ltd Multiple transform utilization and application for secure digital watermarking
US9171136B2 (en) 1996-01-17 2015-10-27 Wistaria Trading Ltd Data protection method and device
US9104842B2 (en) 1996-01-17 2015-08-11 Scott A. Moskowitz Data protection method and device
US9021602B2 (en) 1996-01-17 2015-04-28 Scott A. Moskowitz Data protection method and device
US8930719B2 (en) 1996-01-17 2015-01-06 Scott A. Moskowitz Data protection method and device
US8265276B2 (en) 1996-01-17 2012-09-11 Moskowitz Scott A Method for combining transfer functions and predetermined key creation
US8175330B2 (en) 1996-07-02 2012-05-08 Wistaria Trading, Inc. Optimization methods for the insertion, protection, and detection of digital watermarks in digitized data
US8121343B2 (en) 1996-07-02 2012-02-21 Wistaria Trading, Inc Optimization methods for the insertion, protection, and detection of digital watermarks in digitized data
US8774216B2 (en) 1996-07-02 2014-07-08 Wistaria Trading, Inc. Exchange mechanisms for digital information packages with bandwidth securitization, multichannel digital watermarks, and key management
US8161286B2 (en) 1996-07-02 2012-04-17 Wistaria Trading, Inc. Method and system for digital watermarking
US9070151B2 (en) 1996-07-02 2015-06-30 Blue Spike, Inc. Systems, methods and devices for trusted transactions
US9258116B2 (en) 1996-07-02 2016-02-09 Wistaria Trading Ltd System and methods for permitting open access to data objects and for securing data within the data objects
US7953981B2 (en) 1996-07-02 2011-05-31 Wistaria Trading, Inc. Optimization methods for the insertion, protection, and detection of digital watermarks in digital data
US9830600B2 (en) 1996-07-02 2017-11-28 Wistaria Trading Ltd Systems, methods and devices for trusted transactions
US7987371B2 (en) 1996-07-02 2011-07-26 Wistaria Trading, Inc. Optimization methods for the insertion, protection, and detection of digital watermarks in digital data
US9843445B2 (en) 1996-07-02 2017-12-12 Wistaria Trading Ltd System and methods for permitting open access to data objects and for securing data within the data objects
US7991188B2 (en) 1996-07-02 2011-08-02 Wisteria Trading, Inc. Optimization methods for the insertion, protection, and detection of digital watermarks in digital data
US8307213B2 (en) 1996-07-02 2012-11-06 Wistaria Trading, Inc. Method and system for digital watermarking
US8281140B2 (en) 1996-07-02 2012-10-02 Wistaria Trading, Inc Optimization methods for the insertion, protection, and detection of digital watermarks in digital data
US8225099B2 (en) 1996-12-20 2012-07-17 Wistaria Trading, Inc. Linear predictive coding implementation of digital watermarks
US8542831B2 (en) 1998-04-02 2013-09-24 Scott A. Moskowitz Multiple transform utilization and application for secure digital watermarking
US6931534B1 (en) 1998-11-20 2005-08-16 Telefonaktiebolaget Lm Erricsson (Publ) Method and a device for encryption of images
WO2000031964A1 (en) * 1998-11-20 2000-06-02 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) A method and a device for encryption of images
US8160249B2 (en) 1999-03-24 2012-04-17 Blue Spike, Inc. Utilizing data reduction in steganographic and cryptographic system
US9270859B2 (en) 1999-03-24 2016-02-23 Wistaria Trading Ltd Utilizing data reduction in steganographic and cryptographic systems
US8526611B2 (en) 1999-03-24 2013-09-03 Blue Spike, Inc. Utilizing data reduction in steganographic and cryptographic systems
US8781121B2 (en) 1999-03-24 2014-07-15 Blue Spike, Inc. Utilizing data reduction in steganographic and cryptographic systems
US10461930B2 (en) 1999-03-24 2019-10-29 Wistaria Trading Ltd Utilizing data reduction in steganographic and cryptographic systems
US8789201B2 (en) 1999-08-04 2014-07-22 Blue Spike, Inc. Secure personal content server
US8171561B2 (en) 1999-08-04 2012-05-01 Blue Spike, Inc. Secure personal content server
US8739295B2 (en) 1999-08-04 2014-05-27 Blue Spike, Inc. Secure personal content server
US9934408B2 (en) 1999-08-04 2018-04-03 Wistaria Trading Ltd Secure personal content server
US9710669B2 (en) 1999-08-04 2017-07-18 Wistaria Trading Ltd Secure personal content server
US10644884B2 (en) 1999-12-07 2020-05-05 Wistaria Trading Ltd System and methods for permitting open access to data objects and for securing data within the data objects
US10110379B2 (en) 1999-12-07 2018-10-23 Wistaria Trading Ltd System and methods for permitting open access to data objects and for securing data within the data objects
US8767962B2 (en) 1999-12-07 2014-07-01 Blue Spike, Inc. System and methods for permitting open access to data objects and for securing data within the data objects
US8538011B2 (en) 1999-12-07 2013-09-17 Blue Spike, Inc. Systems, methods and devices for trusted transactions
US8798268B2 (en) 1999-12-07 2014-08-05 Blue Spike, Inc. System and methods for permitting open access to data objects and for securing data within the data objects
US8265278B2 (en) 1999-12-07 2012-09-11 Blue Spike, Inc. System and methods for permitting open access to data objects and for securing data within the data objects
WO2002003385A1 (en) * 2000-07-05 2002-01-10 Moskowitz Scott A Copy protection of digital data combining steganographic and cryptographic techniques
US8712728B2 (en) 2000-09-07 2014-04-29 Blue Spike Llc Method and device for monitoring and analyzing signals
US7949494B2 (en) 2000-09-07 2011-05-24 Blue Spike, Inc. Method and device for monitoring and analyzing signals
US8214175B2 (en) 2000-09-07 2012-07-03 Blue Spike, Inc. Method and device for monitoring and analyzing signals
US8271795B2 (en) 2000-09-20 2012-09-18 Blue Spike, Inc. Security based on subliminal and supraliminal channels for data objects
US8612765B2 (en) 2000-09-20 2013-12-17 Blue Spike, Llc Security based on subliminal and supraliminal channels for data objects
EP1359758A1 (en) * 2002-04-12 2003-11-05 Hewlett Packard Company, a Delaware Corporation Efficient encryption of image data
US8706570B2 (en) 2002-04-17 2014-04-22 Scott A. Moskowitz Methods, systems and devices for packet watermarking and efficient provisioning of bandwidth
US8473746B2 (en) 2002-04-17 2013-06-25 Scott A. Moskowitz Methods, systems and devices for packet watermarking and efficient provisioning of bandwidth
USRE44307E1 (en) 2002-04-17 2013-06-18 Scott Moskowitz Methods, systems and devices for packet watermarking and efficient provisioning of bandwidth
USRE44222E1 (en) 2002-04-17 2013-05-14 Scott Moskowitz Methods, systems and devices for packet watermarking and efficient provisioning of bandwidth
US8104079B2 (en) 2002-04-17 2012-01-24 Moskowitz Scott A Methods, systems and devices for packet watermarking and efficient provisioning of bandwidth
US8224705B2 (en) 2002-04-17 2012-07-17 Moskowitz Scott A Methods, systems and devices for packet watermarking and efficient provisioning of bandwidth
US10735437B2 (en) 2002-04-17 2020-08-04 Wistaria Trading Ltd Methods, systems and devices for packet watermarking and efficient provisioning of bandwidth
US7313693B2 (en) 2002-10-23 2007-12-25 International Business Machines Corporation Secure transmission using adaptive transformation and plural channels
US7787621B2 (en) 2002-10-23 2010-08-31 International Business Machines Corporation Secure transmission using adaptive transformation and plural channels

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1005523C2 (nl) Werkwijze en communicatiesysteem voor het in gedeeltelijk gecodeerde vorm overdragen van informatiesignalen.
AU707271B2 (en) Establishment of cryptographic keys in radio networks
US5199069A (en) Automatic encryption selector
JP3963280B2 (ja) チャンネル特性に基づいて通信の安全を確保する装置および方法
JPH06506813A (ja) 暗号化された無線送信のための動的暗号化キー選択
US7203318B2 (en) Secure transmission system for a digital trunked radio system
KR950026251A (ko) 디지털신호에 따른 억세스를 제어하기 위한 방법과 장치
Gunduz et al. Lossless compression with security constraints
CA2331612A1 (en) Data transfer method with varying packet transmission time interval security protocol
AU721274B2 (en) Data delivery services
EP1587276A2 (en) Universal microphone for secure radio communication
Salek et al. One-shot capacity bounds on the simultaneous transmission of public and private information over quantum channels
JP2002152189A (ja) 公開鍵配布方法およびこの方法に用いる公開鍵送信装置ならびに公開鍵受信装置
JP4531806B2 (ja) 独立チャネルにおける情報のクロス符号化
RU2132597C1 (ru) Способ шифрования и передачи шифрованной речевой информации в сетях сотовой подвижной связи стандартов gsm-900, dcs-1800
EP1926275A1 (en) Method for data communication between user end devices
JP2951311B1 (ja) 移動通信ダイナミックセキュアグルーピング通信方式
CN107026726A (zh) 安全微波通信装置和方法
JPS6032449A (ja) 暗号化デジタル放送装置
GB2379588A (en) Encrypting/decrypting information in a wireless communication system
JPH10173722A (ja) 複数回線を用いた通信方法
US20080232599A1 (en) Content distributing method, computer-readable recording medium recorded with program for making computer execute content distributing method and relay device
JPH0438029A (ja) 暗号を用いた通信方法
CN1288629A (zh) 自前端设备传输数据至一批接收机的方法
BE1013351A3 (nl) Werkwijze en inrichting voor het draadloos verdelen van data.

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20031001