HU231439B1 - Kavitációs víztisztító berendezés és eljárás - Google Patents

Kavitációs víztisztító berendezés és eljárás Download PDF

Info

Publication number
HU231439B1
HU231439B1 HUP2000082A HUP2000082A HU231439B1 HU 231439 B1 HU231439 B1 HU 231439B1 HU P2000082 A HUP2000082 A HU P2000082A HU P2000082 A HUP2000082 A HU P2000082A HU 231439 B1 HU231439 B1 HU 231439B1
Authority
HU
Hungary
Prior art keywords
cavitation
water
cavities
rotating element
housing
Prior art date
Application number
HUP2000082A
Other languages
English (en)
Inventor
József Stingl
József Fábián
Original Assignee
Cavitation Energy Systems Kft.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cavitation Energy Systems Kft. filed Critical Cavitation Energy Systems Kft.
Priority to HUP2000082A priority Critical patent/HU231439B1/hu
Priority to US17/918,328 priority patent/US20230192512A1/en
Priority to PCT/IB2021/051813 priority patent/WO2021176391A1/en
Priority to EP21718644.4A priority patent/EP4132886A1/en
Publication of HUP2000082A1 publication Critical patent/HUP2000082A1/hu
Publication of HU231439B1 publication Critical patent/HU231439B1/hu

Links

Classifications

  • CCHEMISTRY; METALLURGY
  • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
  • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
  • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
  • C02F1/34Treatment of water, waste water, or sewage with mechanical oscillations
  • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
  • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
  • F24VCOLLECTION, PRODUCTION OR USE OF HEAT NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
  • F24V40/00Production or use of heat resulting from internal friction of moving fluids or from friction between fluids and moving bodies
  • CCHEMISTRY; METALLURGY
  • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
  • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
  • C02F2201/00Apparatus for treatment of water, waste water or sewage
  • C02F2201/002Construction details of the apparatus
  • C02F2201/003Coaxial constructions, e.g. a cartridge located coaxially within another

Landscapes

 • Engineering & Computer Science (AREA)
 • Mechanical Engineering (AREA)
 • Chemical & Material Sciences (AREA)
 • Hydrology & Water Resources (AREA)
 • Environmental & Geological Engineering (AREA)
 • Water Supply & Treatment (AREA)
 • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
 • Organic Chemistry (AREA)
 • Physics & Mathematics (AREA)
 • Thermal Sciences (AREA)
 • Combustion & Propulsion (AREA)
 • General Engineering & Computer Science (AREA)
 • Physical Water Treatments (AREA)

Description

Kavitációs víztisztító berendezés és eljárás
A találmány tárgya kavitációs víztisztító berendezés, amely hajtó motorral, bemeneti csonkkal és kimeneti csonkkal van ellátva. A találmány tárgya az eljárás is a berendezés alkalmazására.
A víztisztítás legkorábbi megjelenése az egyiptomi és római civilizációkban figyelhető meg. Ezekben a társadalmakban már ismerték a csatornát, mellyel igyekeztek megoldani a felhalmozódott szennyvíz elvezetését és elhelyezését is. Később, mivel a nagyvárosok főként folyók mellé települtek, a folyó vizeit használták a szennyvizek elvezetésére. Ennek köszönhetően szennyezettek lettek a folyók vizei és így az ivóvíz is szennyezetté vált. A nagyvárosok ún. parti tisztítással igyekeztek megszűrni a vizeiket. Ennek lényege, hogy a szennyvíz zavarosságát a lebegő szennyeződések eltávolításával próbálták megoldani. Erre a célra szűrőket és rácsokat használtak és beépítették a folyóba történő befolyásnál, mind pedig azt megelőzően a csatornaszakaszban. A kezdeti időkben az jelentette a komolyabb áttörést a tisztításban, hogy a szennyvizet már nem csak megszűrték és átemelték, hanem előülepítést is végeztek. Később, a XX. században ülepítőmedencéket hoztak létre. Napjainkban az ivóvíz fertőtlenítésére számos fizikai és kémiai eljárást ismerünk. Azonban ezeknél az eljárásoknál előfordulhat mutagén és karcinogén melléktermékek keletkezése, illetve egyes eljárások teljesítményét korlátozhatja az anyagátviteli folyamatok lassúsága. További gond lehet, hogy bizonyos mikroorganizmusok kolóniákat alkotnak, vagy spórái gömbszerű klaszterekbe rendeződnek, ezért a kémiai kezelések az ilyen rendszerekben csupán a felületen elhelyezkedő sejteket pusztítják el, a belsők érintetlenül maradnak. Indokolt tehát olyan fertőtlenítési eljárást keresni, amely mentes a fentebb említett hátrányoktól és korlátoktól. A kavitáció a vele együtt járó látványos kísérőjelenségekkel együtt alternatívát kínál a vízfertőtlenítés feladatának megoldására. A kavitáció folyadékokban fellépő jelenség. A hidrodinamikai kavitáció első megfigyelései folyadékokban nagy sebességgel mozgó, forgó szilárd testek (pl. hajócsavar) felszínén megjelenő roncsolódásokhoz kapcsolódik. A jelenség lényege, hogy ha az áramlási térben rövid időre a nyomás a gőznyomás alá csökken, akkor a folyadék belsejében kialakul egy gőzbuborék (üreg), majd a nyomás növekedésével ez az üreg eltűnik (összeomlik). Ezt magas hőmérséklet, nagy nyomás, fényjelenség, elektromos jelenség és különösen nagy erejű mechanikai lökéshullámok kísérik. A jelenség alapvető jellemzője, hogy egy-egy kavitációs buborék, és a hozzá kapcsolódó jelenségek igen rövid ideig állnak fenn, illetve zajlanak le, és kis térrészre korlátozódnak, ugyanakkor egyidejűleg igen nagy számú kavitációs üreg lehet egy áramlási térben. Kavitáció kialakulhat folyadékok ultrahangos gerjesztése esetén is. Ekkor a mechanikai hullámtérben a nyomásingadozás következtében eshet a gőznyomás alá a folyadék nyomása. Ismerünk továbbá optikai és részecskék által gerjesztett kavitációt is.
A technika állásában a következő megoldások ismertek.
A CN204508849 számú kínai használati minta bejelentés egy kavitációs berendezést ismertet, mely szennyezett víz tisztítására és folyadék állapotú szerves anyag eltávolítására alkalmas. A berendezés örvényszivattyút és ózongenerátort foglal magában, és a szivattyú forgó járókereke hozza létre a kavitációs buborékokat a berendezés fala mentén elhelyezkedő kúpos üregekben.
A CN107344029 számú kínai szabadalmi leírás egy olaj és víz elválasztására szolgáló berendezést ismertet, mely az alaposabb víztisztítás céljára a kavitációt is felhasználja. A berendezésben oxidációs buborékokat hoznak létre, mely buborékok mérete 200 nanométernél kisebb, és melyek az olajszennyeződésen meg tudnak tapadni, és a szennyezők hosszabb molekulaláncait fel tudják törni. Kavitáció alkalmazásával a tisztító hatás fokozható.
A CN106186179 számú kínai közzétételi irat egy hidrodinamikai kavitáción alapuló víztisztító rendszert mutat be. A rendszer csak kavitációs elven működik, vegyi anyaggal nem kezelik a vizet, így a másodlagos szennyeződések elkerülhetők. A hagyományos fizikai elven működő tisztítóeljárásokhoz képest a megoldás szerinti kavitációs rendszer egyszerűbb, hatékonyabb, és olcsó.
Az UA63974 számú ukrán használati minta bejelentés egy bányászatból származó szennyezett vizek ipari kezelésére szolgáló eljárást ismertet, mely eljárás több lépcsőből áll, és a kavitáció jelenségén alapul. A víz kezelése során a szennyező molekulákat lerombolják, majd elkülönítik. A kavitációs buborékok számának növekedésével a víz nyomása lecsökken, és egy lökéshullám jön létre, melyet a víz tisztításához felhasználnak.
Az UA84014 számú ukrán használati minta bejelentés szintén egy kavitáción alapuló víztisztító berendezést mutat be. Ez a berendezés is el van látva ózongenerátorokkal.
A RU2585635 számú orosz közzétételi irat egy kavitáción alapuló víztisztító és fertőtlenítő rendszert ismertet. A kavitációs térbe oxigén-levegő keveréket injektálnak, és a tisztítandó közeget forgó mágneses térrel mozgásba hozzák, a közeget ülepítik és az iszapos szennyezőket eltávolítják.
Az US2013248429 számú amerikai szabadalmi leírás szintén egy víztisztításra szolgáló berendezést mutat be, melyben a szennyezett vizet kavitáció segítségével és ultraibolya fénnyel kezelik. A berendezésben a kavitációs buborékokat a folyadékáramlásba helyezett, lyukakkal ellátott, forgatható lemezek segítségével hozzák létre. Az ultraibolya fénnyel történő besugárzás a mikróbák (mikroorganizmusok) elpusztítására szolgál.
Az UA22956 számú ukrán használati minta leírás egy kavitáción alapuló folyékony szénhidrogének finomítására szolgáló eljárást ismertet. Az eljárás során a folyékony szénhidrogéneket, például petróleumot vagy olajszármazékokat vízzel és abszorbens katalizátorokkal keverik, majd kavitáció segítségével elválasztják a szénhidrogéneket a víztől, a hidrogén-szulfidtól és egyéb anyagoktól.
Az US2003042174 számú amerikai közzétételi leírás is egy olyan eljárást mutat be, mely során pusztán kavitációval, külön fűtés, katalizátor és egyéb segédanyagok hozzáadása nélkül felszabadítják a különböző szénhidrogéneket egy emulgált szénhidrogén keverékből. A kavitáció miatt létrejövő magas hőmérséklet és nyomás az emulzió bontását elősegíti, és ezáltal jobb minőségű petróleum termékek állíthatók elő, melyek károsanyag-kibocsátása is kisebb lesz. Az emulzió kavitációs kezelése több ciklusban is elvégezhető, mindaddig, amíg a kívánt elválasztást elérik.
Az SI24180 számú szlovén szabadalmi irat egy víztisztító berendezést ismertet, mely a kavitáció jelenségén alapul. A berendezésben az álló- és forgórészek közötti résekben keltik a kavitációs buborékokat, melyekkel a biológiai anyagok szerkezetét lerombolják, és így tisztítják a vizet.
A CN102491553 számú kínai közzétételi irat egy olyan rendszert és annak alkalmazására vonatkozó eljárást mutat be, mellyel olajmezőkről származó szennyezett víz kezelhető kavitáció segítségével. A kétlépcsős eljárás első részében alkalmazzák a kavitációt elválasztásra, míg a második lépcsőben a víz sterilizáló kezelésen esik át.
Egy kavitáció nélküli tisztító eljárást mutat be a CA2977259 számú kanadai közzétételi irat. Az olajszármazékok eltávolítására szolgáló eljárás során például benzol, toluol, xilol, policiklikus aromás szénhidrogének, és egyéb szénhidrogén-származékok távolíthatók el. A megoldás alapja egy mikroorganizmusokat tartalmazó kompozíció, mely oldószert és mérgező anyagot nem tartalmaz, és melynek alkotóelemei képesek lebontani a különféle szénhidrogén-származékokat.
A P1400322 HU szabadalmi irat egy kettős kavitációs berendezést mutat be melegvíz előállítására, álló kavitációs gyűrűvel és kavitációs lépcsővel. A kavitációs lépcsők azonban túl kicsik, a buborékok pedig roncsolják a kavitációs furat alját.
Az UA69614 használati minta irat szintén hőfejlesztő berendezést mutat be perforációs kerekeket tartalmazó forgó résszel. A kavitációs kerekek szabadon elfordulhatnak, míg a centrifugális kerekek tengelyhez rögzítettek. A szabadonfutó kerekek oldal irányú rögzítése jelentős kopásnak van kitéve folyamatos használatot feltételezve.
A P0800348 HU szabadalmi irat fűtőeszközt ismertet, amely forgó dobot tartalmaz, amin kavitációs mélyedések vannak. A buborékok összeroppanása a dob és a ház között történik, amely jelentősen roncsolja az alkatrészeket.
A találmány célja egy olyan berendezés, valamint arra irányuló eljárás kialakítása, mely képes a környezet károsítása nélkül, könnyen mobilizálhatóan és maximálisan adaptálhatóan működni, a az eddigi megoldásoknál jobb hatásfokon és kedvező költségek mellett.
A feltalálói tevékenység azon a felismerésen alapul, hogy ha a berendezést az 1. igénypont szerint valósítjuk meg, akkor a korábbiaknál kedvezőbb találmányt kapunk. Ez a felismerés lehetővé teszi, hogy a kavitációt szennyvíztisztításra használjuk és a korábbiaknál költséghatékonyabb és könnyebben adaptálható berendezés valósuljon meg. A kavitációs szennyvíztisztítás azon az elven tud megvalósulni, hogy ha egy nagy nyomású folyadékban hirtelen nyomáscsökkenés következik be, az anyag gyakorlatilag szétszakad, belső folytonossága megszűnik, hézagok, rések keletkeznek benne a pillanatnyi mozgási viszonyoknak megfelelően. A folyadékok azonban nem úgy szakadnak szét, mint a szilárd anyagok. Nem néhány darabra esnek szét, némi törmelék kíséretében, hanem a rendelkezésükre álló teret nagyjából egyenletesen kitöltve cseppekre robbannak szét. A cseppek között pedig apró üregek, üres lyukak keletkeznek. Ezek szó szerint vákuumbuborékok, tehát nem gőzbuborékokról van szó. Nincs bennük semmiféle gőz, de mivel a vákuumnak kitett folyadékok forráspontja sok esetben drasztikusan megváltozik, mikrogőzösödésre késztetik az őt körülvevő anyagot. Ezért omlanak össze olyan gyorsan a buborékok. A buborék összeomlása annihilációt okoz. Megsemmisítheti a közelükben lévő szennyeződéseket és baktériumokat egy adott távolságon belül.
A kitűzött célnak megfelelően a találmány szerinti megoldás legáltalánosabb megvalósítási formáját az 1. igénypont szerint valósíthatjuk meg. Az alkalmazási eljárás legáltalánosabb formája az eljárási főigénypontból ismerhető meg. Az egyes kiviteli módokat az aligénypontokban ismertetjük.
A megoldás általánosan kavitációs víztisztító berendezés, amely hajtó motorral, bemeneti csonkkal és kimeneti csonkkal van ellátva. A találmány jellegzetessége, hogy lapátegységet, gyűrű alakú forgó elemet, házat, álló elemet, pajzsot és kavitációs üregeket tartalmaz, a kavitációs üregek az álló elem külső palástján és a ház belső palástján vannak sorbarendezett módon elhelyezve, a forgó elem külső palástján több kavitációs bordával, belső palástján kavitációs barázdával van ellátva, a lapátegység pedig terelő lapátokkal rendelkezik.
Különböző kiviteli példa lehet, ha a motor tengelyéhez a forgó elem van hozzáerősítve, a forgó elem a házon belül helyezkedik el, a forgó elem és a motor között a házon belül elhelyezett és a házhoz rögzített lapátegység foglal helyett.
Ugyancsak különböző kiviteli példa lehet, ha a forgó elembe az álló elem van beültetve, a ház pedig pajzzsal van lezárva.
További kiviteli példa lehet, ha a kavitációs üregekben kavitációs orom van.
Másik további kiviteli példa lehet, ha egy-egy kavitációs borda a szomszédos kavitációs bordába benyúló kavitációs idompárt tartalmaz, a kavitációs idompárok között pedig kavitációs vájatok vannak.
A találmány általános alkalmazása során szűrt szennyvizet áramoltatunk bementi csonkon keresztül a berendezésbe. Az alkalmazás jellegzetessége, hogy álló kavitációs üregek mentén 2800 1/p - 3500 1/p fordulatszámon mozgó forgó elem útján kavitációs buborékokat hozunk létre, a buborékok összeroppantásával a környezetükben lévő baktériumokat, szennyeződéseket elpusztítjuk, végül pedig a vizet a kimeneti csonkon keresztül kiáramoltatjuk.
A találmány alkalmazásának további példája lehet, ha a vizet a kavitációs üregekben kavitációs ormok segítségével örvényszerűen áramoltatjuk.
A találmányt a továbbiakban kiviteli példa kapcsán, rajz alapján mutatjuk be közelebbről.
A mellékelt rajzokon az
1. ábra a berendezés robbantott rajza, a
2. ábra a berendezés oldalnézetből, a
3. ábra a berendezés elölnézete félbevágott 6 pajzzsal, a
4. ábra a berendezés térbeli képe, részben félbevágva, az
5. ábra 2 lapátegység térbeli képe a
6. ábra az 5. ábra részlete, a
7. ábra a berendezés 3 forgó elemének képe, a
8. ábra a 7. ábra bal oldali köre által határolt részlete, a
9. ábra a 7. ábra jobb oldali köre által határolt részlete, a
10. ábra a berendezés keresztmetszeti részlet rajza.
Az 1. ábrán 1 motort, 1a tengelyt, 2 lapátegységet, 3 forgó elemet, 4 házat, 5 álló elemet, 6 pajzsot, 7 terelő lapátot, 8a és 8b kavitációs üreget, 9 kavitációs bordát, 10 kavitációs barázdát, 11 bemeneti csonkot, 12 kimeneti csonkot, 13a és 13b kavitációs ormot, 14 kavitációs idompárt, valamint 15 kavitációs vájatot figyelhetünk meg. Az 1 motor az 1a tengelyen keresztül kapcsolódik a 3 forgó elemhez. Az 1 motor mellett helyezkedik el a 4 ház, amely a 2 lapátegységet, a 3 forgó elemet és az 5 álló elemet tartalmazza, valamint a 6 pajzzsal van lezárva. A 4 ház belső palástján a 8b kavitációs üregek helyezkednek el, amelyek mindegyikében egy-egy 13b kavitációs orom van. A 8b kavitációs üregek és a 13b kavitációs ormok szerepe, hogy a kavitációs buborékok kialakuljanak, illetve hogy a folyadék örvényszerűen áramoljon. A 2 lapátegység pedig 7 terelő lapátokkal van ellátva. Ezek a 7 terelő lapátok a kialakításukból adódóan a terelésen kívül a folyadék keveredését is elősegítik. A 3 forgó elem belső palástján 10 kavitációs barázdák helyezkednek el, a külső palástján pedig 9 kavitációs bordák. A egy-egy 9 kavitációs borda a szomszédos 9 kavitációs bordába benyúló 14 kavitációs idompárt tartalmaz, a 14 kavitációs idompárok között pedig a 15 kavitációs vájatok vannak. A 9 kavitációs borda, a 14 kavitációs idompár és a 15 kavitációs vájat szerepe, hogy a kavitációs buborékok összeroppanjanak, elkeveredjenek és a 8a, 8b kavitációs üregek ki legyenek öblítve. Az 5 álló elem külső palástján 8a kavitációs üregek helyezkednek el, amelyek mindegyikében egy-egy 13a kavitációs orom van. A 8a kavitációs üregek és a 13a kavitációs ormok szerepe megegyezik a 8b kavitációs üregek és a 13b kavitációs ormok szerepével. A 6 pajzson 11 bemeneti csonk és 12 kimeneti csonk helyezkedik el. A 11 bemeneti csonk szolgál a folyadék beeresztésére a berendezésbe, míg a 12 kimeneti csonkon távozik a folyadék a berendezésből.
A 2. ábra az 1 motort, az 1a tengelyt, a 2 lapátegységet, a 7 terelő lapátot, a 9 kavitációs bordát, a 14 kavitációs idompárt és a 15 kavitációs vájatot tartalmazza. A 2. ábra elemei az 1. ábránál ismertetett módon kapcsolódnak egymáshoz.
A 3. ábra az 1a tengelyt, a 2 lapátegységet, a 6 pajzsot, a 7 terelő lapátot, a 11 bemeneti csonkot és a 12 kimeneti csonkot tartalmazza. Az ábrán a 6 pajzs, a 11 bemeneti csonk és a 12 kimeneti csonk félbevágva van ábrázolva. A 3. ábra elemei az 1. ábránál ismertetett módon kapcsolódnak egymáshoz.
A 4. ábra az 1 motort, az 1a tengelyt, a 2 lapátegységet, a 3 forgó elemet, a 4 házat, az 5 álló elemet, a 6 pajzsot, a 7 terelő lapátot, a 11 bemeneti csonkot és a 12 kimeneti csonkot tartalmazza. Az ábrán a 3 forgó elem, a 4 ház, az 5 álló elem, a 6 pajzs, a 11 bemeneti csonk és a 12 kimeneti csonk félbevágva van ábrázolva. A 4. ábra elemei az 1. ábránál ismertetett módon kapcsolódnak egymáshoz.
Az 5. ábra a 2 lapátegységet ábrázolja, amelyen a 7 terelő lapátok helyezkednek el. A 7 terelő lapátok szerepe a folyadék terelése és keveredésének elősegítése.
A 6. ábrán az 5. ábra kör által határolt részét ábrázolja axonometrikus nézetből. A 6. ábra a 2 lapátegységet ábrázolja, amelyen a 7 terelő lapátok helyezkednek el.
A 7. ábra a 3 forgó elemet, a 9 kavitációs bordát, a 10 kavitációs barázdát, a 14 kavitációs idompárt és a 15 kavitációs vájatot ábrázolja. A 3 forgó elem belső palástján a 10 kavitációs barázdák helyezkednek el, a külső palástján pedig a 9 kavitációs bordák. Egy-egy 9 kavitációs borda a szomszédos 9 kavitációs bordába benyúló 14 kavitációs idompárt tartalmaz, a 14 kavitációs idompárok között pedig 15 kavitációs vajatok vannak. Az 5 álló elem külső palástján 8a kavitációs üregek helyezkednek el, amelyek mindegyikében egy-egy 13a kavitációs orom van. A 9 kavitációs borda és annak részei, a 14 kavitációs idompár és a 15 kavitációs vájat szerepe, hogy a kavitációs buborékok összeroppanjanak, elkeveredjenek és az ábrán nem jelölt 8a, 8b kavitációs üregek ki legyenek öblítve.
A 8. ábra a 3 forgó elemet, a 10 kavitációs barázdát, a 14 kavitációs idompárt és a 15 kavitációs vájatot ábrázolja. A 8. ábra elemei az 7. ábránál ismertetett módon kapcsolódnak egymáshoz.
A 9. ábra a 3 forgó elemet, a 10 kavitációs barázdát, a 14 kavitációs idompárt és a 15 kavitációs vájatot ábrázolja. A 9. ábra elemei a 8. ábránál ismertetett módon kapcsolódnak egymáshoz.
A 10. ábra az 1a tengelyt, a 2 lapátegységet, a 3 forgó elemet, a 4 házat, az 5 álló elemet, a 6 pajzsot, a 7 terelő lapátot, a 8a és a 8b kavitációs üreget, a 9 kavitációs bordát, a 10 kavitációs barázdát, a 11 bemeneti csonkot, a 12 kimeneti csonkot, a 13a és 13b kavitációs ormot, a 14 kavitációs idompárt, valamint a 15 kavitációs vájatot ábrázolja. A 10. ábra elemei az 1. ábránál ismertetett módon kapcsolódnak egymáshoz. Az ábrán a nyilak a víz áramlásának irányát mutatják.
A találmány alkalmazása során a szennyvíz a 11 bemeneti csonkon áramlik be a berendezésbe. A beáramló szennyvíz a korábbi durva szennyeződésektől már meg lett szűrve előtte. A berendezésen belül a szennyvíz az 5 álló elem és a 3 forgó elem, valamint a 3 forgó elem és a 4 ház közé kerül. A 3 forgó elem, a rajta helyett foglaló 9 kavitációs bordával és 10 kavitációs barázdával elfordulnak. A 3 forgó elem az 1a tengelyhez kapcsolódik, amely pedig az 1 motorhoz kapcsolódik. Ez az 1 motor végzi a 3 forgó elem forgatását. A kiviteli példánknál a 3 forgó elem közvetlenül van az 1 motor 1a tengelyére erősítve. Ebből következően a 3 forgó elem 50 Hz-es hálózaton maximálisan 2900 1/perc fordulatszámmal működik, míg a 60 Hz esetén ez 3400 1/p fordulatszámmal. A forgatás a 8b kavitációs üreggel ellátott 4 ház és a 8a kavitációs üreggel ellátott 5 álló elem körül történik. Ennek az elfordulásnak köszönhetően kavitációs buborékok keletkeznek és utána roppannak össze, amely csökkenti a baktériumok és a szennyeződések számát a beengedett vízben. A 2 lapátegység 7 terelő lapátjai mindeközben segítik a folyadék terelését és keveredésének elősegítését. A víz végül a 12 kimeneti csonkon távozik.
A bemutatott berendezésnek számos előnye van. A kavitációs víztisztító berendezések előnye, hogy kevesebb vegyszer használatával lehet elérni a kívánt hatást, így egészségesebb ivóvizet lehet előállítani gazdaságos módon, kevesebb energia befektetéssel. A kavitációs víztisztító berendezések között is kiemelkednek e találmány előnyei. A találmány egyik előnye az, hogy a kavitációs buborékokat nem nagy bonyolultságú, érzékeny, drága berendezésekkel állítja elő, hanem olcsóbb kialakítású, egyszerűbb eszközökkel. Mindamellett a berendezés fogyasztása is kisebb, emiatt sok költséget lehet a berendezés használatával megtakarítani és a környezetre is szinte alig van káros hatással a használata. Ráadásul a berendezés üzemelésének költségei is könnyen megtervezhetők. Mindezeken kívül a berendezés könnyen mobilizálható és adaptálható az adott körülményekhez, valamint a méreteit, paramétereit az adott igények figyelembevételével lehet tervezni és a világ bármely pontján képes üzemelni. Emiatt a berendezést olyan helyeken is hatékonyan lehet használni, ahol korábban nem volt lehetőség a víz tisztítására. Az álló lapátegység és a kavitációs ormok következtében a technika állásához képest csendesebb, energiatakarékosabb, megbízhatóbb és hosszabb élettartamú berendezés gyártható.
A találmány alkalmazási területe víz, városi és ipari szennyvíz kezelése. A fenti példákon túl a találmány az oltalmi körön belül más kiviteli alakban is megvalósítható.

Claims (3)

 1. SZABADALMI IGÉNYPONTOK
  1. Kavitációs víztisztító berendezés, amely házzal (4), hajtó motorral (1), kavitációs üregekkel (8a, 8b), lapátegységgel (2), pajzzsal (6), bemeneti csonkkal (11) és kimeneti csonkkal (12) van ellátva, a motor (1) tengelyéhez (1a) gyűrű alakú forgó elem (3) van hozzáerősítve, a forgó elembe (3) álló elem (5) van ültetve, a kavitációs üregek (8a, 8b) az álló elem (5) külső palástján és a ház (4) belső palástján vannak sorbarendezett módon elhelyezve, azzal jellemezve, hogy a forgó elem (3) külső palástján több kavitációs bordával (9), belső palástján kavitációs barázdával (10) van ellátva, a lapátegység (2) pedig terelő lapátokkal (7) rendelkezik, a forgó elem (3) és a motor (1) között a házon (4) belül elhelyezett és a házhoz (4) rögzített lapátegység (2) foglal helyet, a kavitációs üregekbe (8a, 8b) pedig kavitációs ormok (13a, 13b) nyúlnak be.
 2. 2. Az 1. igénypont szerinti berendezés, azzal jellemezve, hogy egy-egy kavitációs borda (9) a szomszédos kavitációs bordába (9) benyúló kavitációs idompárt (14) tartalmaz, a kavitációs idompárok (14) között pedig kavitációs vájatok (15) vannak.
 3. 3. Eljárás az 1. igénypont szerinti víztisztító berendezés alkalmazására, amelynél szűrt szennyvizet áramoltatunk bementi csonkon (11) keresztül a berendezésbe álló kavitációs üregek (8a, 8b) mentén 2800 1/p - 3500 1/p fordulatszámon mozgó forgó elem (3) útján kavitációs buborékokat hozunk létre, a buborékokat összeroppantjuk, végül pedig a vizet a kimeneti csonkon (12) keresztül kiáramoltatjuk, azzal jellemezve, hogy a vizet a kavitációs üregekben (8a, 8b) kavitációs ormok (13a, 13b) segítségével örvényszerűen áramoltatjuk.
HUP2000082A 2020-03-05 2020-03-05 Kavitációs víztisztító berendezés és eljárás HU231439B1 (hu)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
HUP2000082A HU231439B1 (hu) 2020-03-05 2020-03-05 Kavitációs víztisztító berendezés és eljárás
US17/918,328 US20230192512A1 (en) 2020-03-05 2021-03-04 Apparatus and procedure for cavitation water purification
PCT/IB2021/051813 WO2021176391A1 (en) 2020-03-05 2021-03-04 Apparatus and procedure for cavitation water purification
EP21718644.4A EP4132886A1 (en) 2020-03-05 2021-03-04 Apparatus and procedure for cavitation water purification

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
HUP2000082A HU231439B1 (hu) 2020-03-05 2020-03-05 Kavitációs víztisztító berendezés és eljárás

Publications (2)

Publication Number Publication Date
HUP2000082A1 HUP2000082A1 (hu) 2021-09-28
HU231439B1 true HU231439B1 (hu) 2023-11-28

Family

ID=89993080

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
HUP2000082A HU231439B1 (hu) 2020-03-05 2020-03-05 Kavitációs víztisztító berendezés és eljárás

Country Status (4)

Country Link
US (1) US20230192512A1 (hu)
EP (1) EP4132886A1 (hu)
HU (1) HU231439B1 (hu)
WO (1) WO2021176391A1 (hu)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN114349244A (zh) * 2021-12-07 2022-04-15 国网湖南省电力有限公司 一种含油废水臭氧除油装置

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6083585A (en) 1996-09-23 2000-07-04 Bp Amoco Corporation Oxygen scavenging condensation copolymers for bottles and packaging articles
US20030042174A1 (en) 2001-06-18 2003-03-06 Petronetiics Llc. Method to treat emulsified hydrocarbon mixtures
UA84014C2 (ru) 2005-11-01 2008-09-10 Закрытое Акционерное Общество "Завод "Пивденкабель" Способная к сшиванию композиция
UA22956U (en) 2007-02-28 2007-04-25 Volodymyr Mykolaiovych Kozakov Process for refinement of liquid hydrocarbons
WO2012041360A1 (en) 2010-09-27 2012-04-05 Rahul Kashinathrao Dahule Device for purifying water
CN102491553A (zh) 2011-11-29 2012-06-13 成都晶宝科技有限公司 油田采出水处理系统及油田采出水处理方法
SI24180A (sl) 2012-09-05 2014-03-31 Širok Branko Rotacijski generator hidrodinamske kavitacije za čiščenje vode
WO2015021156A1 (en) * 2013-08-06 2015-02-12 Burst Energies, Inc. Novel fluid treatment systems and methods
CA2977259A1 (en) 2014-02-18 2015-08-27 Green On Industries Inc. Composition and method for hydrocarbon and lipid degradation and dispersal
US20170130954A1 (en) * 2014-03-11 2017-05-11 US Intercorp LLC Method and apparatus for heating and purifying liquids
RU2585635C1 (ru) 2014-12-15 2016-05-27 Закрытое акционерное общество "ВОДАР" Способ обеззараживания и очистки жидких сред и технологическая линия для его реализации
CN204508849U (zh) 2015-03-27 2015-07-29 李复兴 一种空化装置
WO2017115983A1 (ko) * 2015-12-31 2017-07-06 오영한 마찰열을 이용한 유체 히팅 펌프
JP6671683B2 (ja) * 2016-03-28 2020-03-25 日本スピンドル製造株式会社 液状物質の殺菌方法及び装置
CN106186179A (zh) 2016-08-29 2016-12-07 江苏大学 一种基于水力空化的有机水污染降解系统
CN107344029A (zh) 2017-07-27 2017-11-14 江苏宜星星晨环境工程有限公司 超声波高能氧除油器

Also Published As

Publication number Publication date
HUP2000082A1 (hu) 2021-09-28
EP4132886A1 (en) 2023-02-15
US20230192512A1 (en) 2023-06-22
WO2021176391A1 (en) 2021-09-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2540369B1 (en) Ship having a device for treating ballast water
US20190185360A1 (en) Fluid treatment apparatus and processes
KR100848117B1 (ko) 복합 고도정수처리 장치
RU2668436C1 (ru) Устройство для удаления примесей из потока флюида
JP2007144386A (ja) 紫外線照射水処理装置
KR20140053830A (ko) 밸러스트수의 처리 장치 및 밸러스트수의 처리 방법
JP2011251284A (ja) 船舶用バラスト水の処理装置および船舶用バラスト水の処理方法
JP2000303438A (ja) 水質浄化装置および水質浄化方法
HU231439B1 (hu) Kavitációs víztisztító berendezés és eljárás
JP4370342B2 (ja) 水中微細物等の処理装置
JP2005131613A (ja) 水処理装置および水処理方法
KR101989833B1 (ko) 연속 순환식 육상수조 배출수 처리장치
KR100485311B1 (ko) 오폐수 처리장치
KR20030092206A (ko) 드럼필터 및 와류형여과기를 이용한 하폐수 재이용 처리장치
KR100257861B1 (ko) 자동여과장치
KR100362865B1 (ko) 오폐수처리 장치
KR200424863Y1 (ko) 다중원판을 이용한 스크류타입의 재활용수 여과처리장치
KR101226656B1 (ko) 여과 시와 여재 세척 시에 여재 밀도의 조절이 가능한 여과 장치
KR102010986B1 (ko) 무전력 정수 장치 및 이의 작동방법
KR20150055247A (ko) 오수처리장치 및 시스템
JP2006297298A (ja) 汚泥濃縮装置
CN103316587A (zh) 一种新型净水装置
KR20000039365A (ko) 오폐수의 정수장치
KR102677424B1 (ko) 역세 필터를 이용한 수처리 시스템
KR20100117827A (ko) 오폐수처리용 디스크 드럼필터