FI99187C - Menetelmä ja laite älykkäiden toimintojen lisäämiseksi televerkkoon - Google Patents

Menetelmä ja laite älykkäiden toimintojen lisäämiseksi televerkkoon Download PDF

Info

Publication number
FI99187C
FI99187C FI945516A FI945516A FI99187C FI 99187 C FI99187 C FI 99187C FI 945516 A FI945516 A FI 945516A FI 945516 A FI945516 A FI 945516A FI 99187 C FI99187 C FI 99187C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signaling
network
services
isu
service
Prior art date
Application number
FI945516A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI945516A0 (fi
FI99187B (fi
FI945516A (fi
Inventor
Jyrki Penttonen
Original Assignee
Tecnomen Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tecnomen Oy filed Critical Tecnomen Oy
Priority to FI945516A priority Critical patent/FI99187C/fi
Publication of FI945516A0 publication Critical patent/FI945516A0/fi
Priority to EP95117567A priority patent/EP0714214A3/en
Priority to US08/560,559 priority patent/US5835584A/en
Priority to NO954677A priority patent/NO954677L/no
Publication of FI945516A publication Critical patent/FI945516A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI99187B publication Critical patent/FI99187B/fi
Publication of FI99187C publication Critical patent/FI99187C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q3/00Selecting arrangements
    • H04Q3/0016Arrangements providing connection between exchanges
    • H04Q3/0029Provisions for intelligent networking
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q3/00Selecting arrangements
    • H04Q3/0016Arrangements providing connection between exchanges
    • H04Q3/0025Provisions for signalling
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q2213/00Indexing scheme relating to selecting arrangements in general and for multiplex systems
    • H04Q2213/13532Indexing scheme relating to selecting arrangements in general and for multiplex systems mobile networks
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q2213/00Indexing scheme relating to selecting arrangements in general and for multiplex systems
    • H04Q2213/13546Intelligent Peripheral
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • H04W4/12Messaging; Mailboxes; Announcements

Description

1 99187
Menetelmä ja laite älykkäiden toimintojen lisäämiseksi televerkkoon
Keksinnön kohteena on menetelmä ja laite, joiden avulla olemassa olevassa tai uudessa televerkossa voidaan ottaa käyttöön tilaajille taiottavia lisäpalveluita ohjaamalla puheluiden signalointitiedot erillisen solmupisteen kautta.
Televerkoissa on tarvetta erilaisille lisäpalveluille, joita ei aina pystytä toteuttamaan olemassa olevalla keskuslaitteistolla.
Lisättäessä palveluja olerassa olekaan teleerkkocn, niidsi toteuttamina! vaatii huomattavia investointeja keskuslaitteisiin, jos joudutaan kasvattamaan sekä signaloinnin, että puheenvälityksen kapasiteettia. Palveluja jätetään siksi rakentamatta.
Samoin aiheuttaa ongelmia televerkkojen infrastruktuurin kirjavuus; eri valmistajien, eri-ikäisiä ja eri teknologialla toteutettuja laitteita. Esim. signaloinnin välittäminen eri teknologiaa olevien laitteiden välillä voi olla ongelmallista.
Edellä mainittu ongelma ratkaistaan siten, että toteutetaan televerkon lisäpalvelut ohjaamalla puhelujen signalointi keskitetysti sellaisen ohjauslaitteen kautta, jossa kyseiset palvelut voidaan määritellä. Menetelmän tunnuspiirteet on esitetty oheisessa patenttivaatimuksessa 1.
Signalointia käsitellään puheesta erillään jo olemassa olevalla tekniikalla, mutta uutta keksinnössä on se, että signalointi reititetään lisälaitteen kautta. Puhetietä ei kytketä kyseisen lisälaitteen kautta.
Menetelmä toimii yhteiskanavamerkinantoa käyttävissä verkoissa (esim. ITU-T:n SS#7 signalointi, määritelty suosituksessa Q.700).
SS#7 signaloinnin termejä käyttäen merkittävää keksinnön kannalta on, että palveluja ei toteuteta MTP (Message Transfer Part) tasolla, jolloin myös puhetiet pitäisi kytkeä laitteen kautta, vaan käyttäjäosien TUP / ISUP (Telephone / ISDN User Part) tasolla.
Perinteiset ratkaisut ovat toimineet MTP tasolla, kyseinen laite, jolla vastaava toiminne • ·" ,· tehdään on STP (Signalling Transfer Point). 1 . Keksinnön mukaisen laitteen tunnuspiirteet on esitetty patenttivaatimuksessa 2.
: · Televerkon lisäpalvelut toteutetaan verkkoon lisättävällä laitteella, ISU.lla (Intelligent • j : Signalling Unit), jonka kautta puheluihin liittyvä signalointi reititetään ja joka muuttaa
signalointitietoja (tulevia / lähteviä) palvelun toteuttamiseksi. Itse palvelu toteutetaan ISU:n antamien signalointitietojen mukaan SCP:ssä (Service Control Part), joka on IN
· standardin mukainen toiminne.
Reititys ISU:n kautta määritellään verkon keskusten reititystaulukoihin.
Laite on keskusten kannalta läpinäkyvä, eli ISU:n lisääminen verkkoon ei vaikuta mitenkään keskusten toimintaan. Laite voidaan lisätä olemassa oleviin tai uusiin • · · : verkkoihin.
’ , Laite kommunikoi signaloinnin välityksellä verkossa olevien keskusten käyttäjäosien : kanssa (esim. ISUP, TUP, INAP).
• »
On täysin mahdollista laittaa useampia ISU:ita toimimaan rinnakkain. Kytkentöjä niiden välille ei tarvita, koska ne voivat toimia kuten riippumattomat keskukset ja . ·. : verkon reititystaulukot voidaan määritellä vastaavasti. Tällä tavalla saadaan myös lisää kapasiteettia ja luotettavuutta.
Sijoittamalla tarvittaessa samaan televerkkoon hajautetusti useampia ISU:itä voidaan _ hallita toimintaa myös laajemmissa verkoissa.
>99187 Järjestämällä ISU.n ohireititys vikatilanteissa voidaan lisätä joustavuutta. Kaiken signaloinnin reititys ISU:n kautta ei ole riski, koska reititystaulukot voidaan aina määritellä niin, että voidaan löytää vaihtoehtoinen reitti. Tällä varmistetaan reitityksen redundanssi. Jos ISU on poissa toiminnasta, ainut mitä tapahtuu on, että palvelua ei voida käyttää.
Keksinnön hyödyt:
Kun toiminto toteutetaan niin, että signalointi ja puhe reititetään erikseen, voidaan ratkaisu toteuttaa huomattavasti edullisemmin kuin perinteisesti reitittämällä ne yhdessä. Fyysisesti ajateltuna tietyn puhelumäärän puheyhteyksien käsittelyyn tarvittava laitteisto on moninkymmen kertainen verrattuna vastaavien puheluiden signaloinnin käsittelylaitteisiin.
Käytännössä perinteisesti on tarvittu uusi puhelinkeskus hoitamaan samaa palvelua, joka nyt voidaan hoitaa ISU:Ha.
Olemassa olevaan televerkkoon voidaan joustavasti ja nopeasti toteuttaa lisäpalveluita tarvitsematta muuttaa verkon elementtejä. Lisäksi ne voidaan tehdä laitteistotoimittajista riippumattomasti, jolloin operaattoreiden riippuvuutta tietyistä laitetoimittajista voidaan vähentää. Verkon modernisoinnilla saadaan keskusten käyttöikää pidennettyä.
Uusien verkkojen toteuttaminen varustettuina viimeisimmillä palveluilla tulee nykyistä selvästi edullisemmaksi.
Ratkaisu on hinta/suorituskyky suhteeltaan ylivoimainen nykyisiin verrattuna.
Seuraavassa keksintöä on selostettu lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää ISU:n fyysistä rakennetta kuva 2 esittää kahdennetun ISU:n toiminnallisen periaatekuvan kuva3A esittää GSM verkon ja PSTN verkon yhteydet ilman ISU:ta kuva 3B esittää Messenger palvelun toteutusta GSM verkossa ISU:n avulla •. i, ·' kuva 4A esittää Signalointia onnistuneessa puhelussa •; " · kuva 4B esittää Signalointia kun puheluun ei vastata ja ISU on käytössä ; . kuva 5 esittää IN palvelujen lisäämisen olemassa olevaan verkkoon ISU:n avulla : : kuva 6 esittää" 121” palvelun hoitamista ISU:!la GSM verkossa | : | kuva 7 esittää" 121” palvelun signalointia ISU ta käyttämällä .:. kuva 8 esittää ISU:a signalointimuuntimena *;1; kuva 9 esittää ISU:n käyttöä notifikaation järjestämisessä • · · « · · •
Keksinnön mukainen laite ISU, Intelligent Signalling Unit
Kuva 2 esittää ISU:n toteuttamia SS#7:n mukaisia toiminnallisia lohkoja solukkoverkkokäytössä. Kuvassa esiintyvät lyhenteet viittaavat ITU-T n V · signalointiprotokolla SS#7.aan.
*. ISUP ISDN User Part ; ; ISDN -käyttäjäosa ·:1♦· TUP Telephone User Part
Puhelin käyttäjäosa MAP Mobile Application Part
Solukkoverkon sovellusosa TCAP Transaction Capabilities Application Part
Tapahtumien käsittelyn sovellusosa SCCP Signalling Connection Control Part 3
Merkinantoyhteyden ohjausosa 99187 MTP Message Transfer Parts 1-3
Sanomansiirto-osat 1-3 IAH Intelligent Application Handler
Palvelut ISU:ssa toteuttava moduli
Palvelut toteutetaan SS#7:n TUP/ISUP- tasolla. Tätä on kuvattu kaaviossa Call Handlerin yhteydessä olevalla lohkolla IAH (Intelligent Application Handler). IAH on ohjelmallisesti toteutettu toiminne, jonka sisältö vaihtelee sovelluksen ja palveluiden mukaan.
Puheluiden signalointia seuraa käyttäjäosa, esim. ISUP. IAH antaa komentoja ISUP lle, jotta se osaa esim. poimia tietyntyyppisiä puheluita sen mukaan onko kyseiselle tilaajalle määritelty palveluita. Eli IAH voi asettaa havaintoehtoja, joiden mukaan tietyissä olosuhteissa (tietyntyyppinen tilanne puhelunprosessoinnissa) ISUP ilmoittaa IAH:lle havaintoehdon täyttyneen. Tällöin IAH välittää tiedon SCP:lle.
Tämän jälkeen SCP (Servive Control Part) toteuttaa palvelun. SCP on standardin mukainen verkon toiminne, jossa varsinaiset palvelun edellyttämät toimenpiteet on määritelty.
ISU: n toimintalohkot ovat samantyyppisiä myös muissa kuin solukkoverkoissa, vain nimet saattavat vaihdella. Esim. MAP (Mobile Application Part) on solukkoverkon tilaajaa koskeva lohko, jota vastaava lohko IN- verkossa on IN AP (Intelligent Network Application Part).
Seuraavassa selostetaan keksinnön joitakin sovellusesimerkkejä.
“Messenger” palvelun toteutus GSM verkossa · Kyseessä on palvelu, jossa a-tilaaja voi jättää keskukselle viestin välitettäväksi edelleen .. .: b- tilaajalle, jos b-tilaaja on esim. varattu tai ei vastaa.
. . Messenger- palvelun tarve tulee usein esille sellaisten operaattoreiden kanssa, joiden ‘ : : televerkosta soitetaan paljon puheluita jonkin toisen operaattorin verkkoon. Jos b- : tilaaja ei vastaa, ei synny myöskään laskutusta.
Ongelmana on yleensä se, että keskukset eivät pysty lähettämään eteenpäin a-tilaajan viestiä. Teknisesti sitä ei ole mahdoton toteuttaa, mutta keskusvalmistajat eivät ole aina V ’ halukkaita toteuttamaan tällaisia lisäpalveluita.
. Esimerkkinä on GSM- verkko, josta MS soittaa kiinteään PSTN verkkoon POTS:lle (kuva 3B).
Lisätään verkkoon ISU, jonne ohjataan keskusten reititystaulukoilla kaikkien • > puheluiden signaloinnit (Signalling links).
’·’*· Siten kaikkien Gateway MSC:ltä uloslähtevien puheluiden signalointi hoidetaan ·...· ISU:lla, samalla kun puhe kytketään suoraan GMSClle muilta MSC:ltä (Voice channels).
t ·: Kun MS soittaa ja POTS ei vastaa, ISU rekisteröi tapahtuneen ja ohjaa puhelun . ·. ; Messenger palveluun, johon MS voi jättää viestin (Example voice path for message • · deposit). Määrätyn ajan kuluttua ISU kokeilee, onko POTS paikalla ja jos se vastaa, niin Messengerissa oleva viesti puretaan.
Kuvassa 4B on esitetty signalointeja esimerkin mukaisessa tilanteessa.
4 99187 PLMN:n MSC.Itä tulevia IAM:iä monitoroidaan ISU:lla ja ne välitetään edelleen GMSClle, sekä odotetaan kunnes saadaan ANSWER- viesti POTS lta Jos se ei tule ennalta määrätyn ajan kuluessa, soittajaa pyydetään jättämään viesti. ISU tekee reitityksen mailboxiin (MESSENGER VMS), keskusta ei tarvita.
Jonkin ajan kuluttua ISU kokeilee, onko tavoiteltu tilaaja paikalla (CLRFWD). Jos tilaaja vastaa (LINE FREE), välittyy häneltä kuittaus ISU:lle (ACK), joka ilmoittaa jätetystä viestistä (IAM) ja käynnistää viestin purkamisen
Palvelun toteuttamisen kannalta ISU.ssa tarvitaan ISUP toteutus, jossa emuloidaan keskuksen toimintaa, sekä MTP.
MSC Mobile Switching Centre
Solukkoverkon puhelinkeskus GMSC Gateway MSC
Keskus, jonka kautta solukkoverkko on yht muihin verkkoihin PSTN Public Switched Telephone Network
Yleinen kiinteä puhelinverkko PLMN Public Land Mobile Telephone Network
Solukkoverkko MS Mobile Subscriber
Solukkoverkon tilaaja POTS Plain Old Telephone Set
Kiinteän verkon tilaaja IAM Initial Address Message
Viesti, jossa määritellään tiedot puhelusta ISU:n kapasiteetin arvioimiseksi tarkastellaan 1 miljoonan tilaajan järjestelmää.
Arvioidaan, että 10% tilaajista ottaa puhelun verkon ulkopuolelle kiiretunnin aikana.
. Tämä tarkoittaa 10Ό00 puhelua, 30 puhelua sekunnissa. Tämä on suurinpiirtein yhden ISU:n kapasiteetti. Todellisuudessa tilanne on tätä parempi.
·' : ’· Televerkon modernisointi sen älykkyyttä lisäämällä , f ; Teleoperaattoreilla on kirjava valikoima keskuksia verkoissaan: monelta toimittajalta, .:. montaa eri sukupolvea, erilaisia teknologioita edustavia (analogisia, digitaalisia,
**'* kiinteän verkon, mobiiliverkon). Siis hyvin heterogeeninen ympäristö ja siten IN
* palvelujen toteuttamisen kannalta ongelmallinen.
Keskustoimittajat eivät aina ole halukkaita lähtemään mukaan IN palvelujen kehittämiseen. Valmistajakohtaisella tekniikalla ja suljetuilla järjestelmillä voidaan taata •••j asiakkaan toimittajauskollisuus huomattavasti paremmin kuin avoimilla standardeilla v : toimittaessa. Samoin keskustoimittajia pelottaa ajatus, että muita yrittäjiä pääsee * . heidän markkinoilleen.
• · · · · * * IN standardit ovat vielä jossain määrin kehitysasteella ja asiallisesti ottaen maailmassa ·:··· ei ole merkittäviä volyymeja IN sovellutuksia. Standardien keskeneräisyys on • vaikeuttanut eri valmistajien yhteisten ratkaisujen yleistymistä ja suurtuotannon kautta .. ] j1 tulevien etujen hyödyntämistä.
. ·. : SSP (Service Switching Point), joka tarvittaisiin toteutettaessa IN- palveluja nykyisellä tekniikalla, on iso ja näinollen suuri investointi operaattorille. IN ylipäätään on suuri investointi kenelle tahansa operaattorille ja aiheuttaa kannattavuusongelmia ja on ollut jossain määrin rajoittava tekijä IN ratkaisujen kehittymiselle SSP on kallis myös siksi, 5 99187 että kelvollisia toimittajia on vähän ja toteuttaminen vaatii spesiaaliteknologiaa, jota on vain suurilla keskusvalmistajilla.
Seuraavassa on esitetty luettelonomaisesti joitain IN- palveluja, joita voitaisiin käytännössä toteuttaa esitettyä menetelmää käyttäen:
Vastaajapalvelu SSP (Service Switching Point) havaitsee, jos puhelimeen ei vastata tai se on varattu ja siirtää ohjauksen SCP:lle (Service Control Part), joka pyytää soittajaa jättämään viestin välitettäväksi eteenpäin myöhemmin. Viesti äänitetään. SCP yrittää myöhemmin soittaa määrätyin väliajoin ja onnistuessaan välittää viestin, eli pyytää SSP:ta tekemään ulossoiton ja kytkemään IP:n (Intelligent Peripheral) linjalle viestin purun ajaksi. IP on älykäs oheislaite, joka suorittaa esim. viestin käsittelyn.
Lyhytvalinta
Soitto erityiseen palvelunumeroon, josta hallitaan pikavalintanumeroita. SCP tunnistaa A-numeron ja kysyy soittajalta haluaako hän määritellä, poistaa tai muuttaa pikavalintanumeroitansa. Itse lyhytvalinta tapahtuu soittamalla suoraan lyhytvalintanumeroon Kohtauspaikka
Poimii puhelun ja yhdistää sen sille soittajalle, joka on viimeksi yrittänyt soittaa, siinä onnistumatta.
Jonotus
Normaalin äänimerkin sijasta kerrotaan soittajalle kuinka monta muuta tilaajaa on jonossa, kuinka monta vastaajaa on palvelemassa ja mikä on arvio odotusajasta. Jos soittja on kiireinen, hän voi pyytää takaisinsoittoa kun vastaajia vapautuu..
Ongelman ratkaisu lyhyesti on se, että korvataan SSP ISU.lIa.
Toteutuksen pääkohdat lyhyesti kuvan 5 mukaisesti:
Keskus C on ideaalisesti verkon konsentraatiopiste.
‘ ' IN palveluita käyttävät palvelut määritellään keskusten A ja B reititystaulukoissa :··.' menemään ISU:lle, joka verkon kannalta näkyy keskuksena. Sillä on oma Signalling : . Point ja erillinen ISUP (ISDN User Part) osoite. Puhe A:lta ja B:ltä kytketään ;",1 kuitenkin suoraan C:lle. ISU seuraa kauttaan kulkevasta signaloinnista sitä, onko : kyseiselle tilaajalle määritelty joitain palveluja ns. havaintoehtojen avulla.
• · Esimerkiksi jos B:n alueella olevasta puhelimesta soitetaan C:n alueelle, saatuaan IAM:n B.ltä ISU käy läpi IAM:lle asetetut havaintoehdot ja lähettää ilmoituksen *·* * SCP:lle, mikäli jokin havaintoehto toteutuu (eli IN-palvelu on määritelty). SCP ohjaa palvelun edellyttämät toimenpiteet.
Mikäli mikään havaintoehto ei toteudu (eli jos kyseiselle IAM:lle ei ole määritelty IN-*“* palvelua) ISU lähettää IAM:n eteenpäin keskus C:lle, jolloin kytketään normaali V * puheyhteys
Olemassaolevaan verkkoon voidaan joustavasti (ja nopeasti) toteuttaa IN *·“*: ominaisuuksia tarvitsematta muuttaa verkon elementtejä. Lisäksi ne voidaan tehdä keskustoimittajasta riippumattomasti.
..!: Ratkaisu on hinta/suorituskyky suhteeltaan ylivoimainen nykyisiin verrattuna. Tämä siksi, että kyseessä on vain pelkkä signalointi ja kallis puhetien osuus voidaan jättää pois - tai pikemminkin hyödyntää jo olemassaolevaa (kerran maksettua) infrastruktuuria.
6 99187 “121” palvelun toteutus GSM verkossa
Puhepostijäijestelmissä yleinen on ns. “121” palvelu. Se toimii siten, että mobiilitilaaja soittaa lyhytvalintanumeron 121 ja puhelu ohjautuu puhepostiin, jonka jälkeen tilaaja voi kuunnella postilaatikkonsa tai tehdä asetuksia.
“121” palvelun toteuttamiseen hajautetussa järjestelmässä ei toistaiseksi ole keksitty hyvää ratkaisua. Ongelma on siinä, että PLMN verkko ei osaa reitittää puhelua oikealle VMS solmupisteelle verkossa A- numeron perusteella, koska reititys tapahtuu B-numeron (siis 121) perusteella. Toisaalta käyttäjäystävällisyyden takia on täysin poissuljettua, että tilaajille annettaisiin erilaiset purkunumerot siitä riippuen, missä heidän postilaatikkonsa sitten sattuvat sijaitsemaankin.
Yksi ratkaisu ylläolevaan ongelmaan olisi jäljestää VMS solmupiste siten, että kaikki 121 puhelut menisivät sinne. Kyseinen solmupiste sitten, saatuaan A-ja B-numerot reitittäisi puhelun oikeaan paikkaan tekemällä ns. “puhelun siltauksen”. Ratkaisu on problemaattinen, koska se syö suuren määrän puheensiirtolinjoja. Jopa kaksinkertainen määrä puheluihin nähden: yksi sisään ja yksi ulos. Samaten keskuspuolella se söisi aivan turhaa välityskapasiteettia.
Soitonsiirto -palvelua voitaisiin käyttä ratkaisuna, mutta se ei ole saatavilla useinkaan.
Siinäkin olisi ongelmana puheensiirtolinjojen turha käyttö, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa, sillä puhelunpituudet olisivat huomattavasti lyhyempiä
Kuvassa 6 on esitetty GSM verkko, johon ISU on lisätty hoitamaan “121” palvelua.
Kuvassa 7 on esitetty signalointia esimerkkitapauksessa.
Keksinnön mukainen ratkaisu on reitittää verkossa kaikki puhelut jonkin tietyn konsentraatiopisteen (C MSC) kautta. Tähän mainittuun konsentraatiopisteeseen tulevien puheluiden signalointi kierrätetään ISU.n kautta. Näin ISU saa IAM sanomasta tietoonsa A-numeron ja voi katsoa omasta tietokannastaan, missä on tähän •. *’. ‘ tilaajaan liittyvä fyysinen VMS solmupiste (A VMS.n solmupiste on A MSC).
•: · · · Tämän tehtyään ISU lähettää modifioidun IAM sanoman konsentraatiopisteelle. Tämä ; < · sanoma sisältää sellaisen B- numeron, jonka konsentraatiopisteessä sijaitseva keskus · · ·’ : osaa reitittää oikealle VMS solmupisteelle (A MSC), koska reititys on määritelty •, | f keskusten reititystaulukoissa.
.:. Tässä sovelluksessa ISU siis hoitaa tietokantaa, jossa kullekin tilaajalle on määritelty **” oma VMS ja sen solmupiste.
• * · • · ·
Signalointimuunnin •••j Usein on tarvetta järjestää liityntöjä sellaisten keskusten kesken, joilla ei ole yhteistä V ' signalointiprotokollaa. Esimerkiksi hyvin harvalla toimittajalla on valmis ratkaisu * . Ranskan SSUTR2 tai Englannin BTNUP käyttäjäosiin.
• « *:··; Keksinnön mukaisesti reititetään erityyppisten keskusten käyttäjäosien välinen signalointi ISU.n kautta, jossa IWP (Interworking Protocol) hoitaa signalointiprotokollien yhteensovittamisen. Palvelun toteuttava lohko IAH on siis tässä tapauksessa IWP. Lohkokaavio on esitetty kuvassa 8.
ISU:hun voidaan liittää SCP, jos halutaan lisäominaisuuksia yhdysliikenteeseen.
99187 7
Erittäin hintakilpailukykyinen ratkaisu. Kahdella SCU kehikolla voidaan hoitaa 50-100 PCMn yhdysliikenne. Joustava ja nopea toteuttaa.
SCU = Signalling Control Unit = Merkinnannon ohjausyksikkö
Optionaalisen SCPn avulla voidaan lisätä älykkäitä ominaisuuksia yhdysliikenteeseen.
Esim. erikoislaskutustariffit, liikenteen monitorointi, jotta saadaan referenssiarvot Aja B operaattoreiden keskinäiselle laskutukselle, tiettyjen numeroiden kuten freefone ja premium rate blokkaus kansainvälisessä liikenteessä, yms.
Notifikaation järjestäminen PSTN vastaajajärjestelmässä
Kiinteä verkon puhepostijäijestelmissä notifikaation järjestämisen vaikeus on ollut yksi tärkeä tekijä, miksi vastaajapalvelut eivät ole yleistyneet. Notifikaatiolla tarkoitetaan järjestelmän tilaajalle antamaa ilmoitusta siitä, että hänelle on jätetty viesti puhepostilokeroon.
Keksinnön mukainen ratkaisu on kuvattu kuvassa 9.
ISU on kytketty fyysisesti vain pääkeskukseen (yksinkertaistaa järjestelyjä, koska paikalliskeskuksia voi olla iso määrä)
Kaikki signalointi liittyen liikenteeseen, joka terminoituu paikalliskeskusten alaliittymiin, menee ISU:n käyttäjäosan ISUP kautta.
ISU monitoroi, josko puhelu alaliittymään onnistuu vai ei. Jos ei onnistu ja jos puhepostipalvelu on tilattu, niin ISU siirtää puhelun VMS:Ile.
Mikäli ISU.n kautta ohjautuu (sisään tai ulos) puheluita koskien tilaajaa, jolla on ; ; ; postilaatikossa purkamatonta tavaraa, niin ulossoittoa tilaajalle notifikaation antamista varten yritetään välittämästi havaitun onnistuneen puhelun päättymisen jälkeen. Tällöin ’ ' tiedetään tilaajan olevan paikalla.
i : : ISU tuntee paikalliskeskuksille menevien linjojen kuormitustilanteen, joten se voi tehdä : jollain sopivalla algoritmilla ulossoittojahiljaisen liikenteen aikoina.
', · Ei mitään muutoksia keskuksiin. Silti pystytään toteuttamaan hyvinkin edistyksellisiä palveluita.
• « · « · · » · ·
Muita sovellusesimerkkejä -voidaan toteuttaa ns. kutsunsiirtopalveluita joustavasti -ISU:n kytkeminen vain yhdellä varmennetulla linkillä yhteen keskukseen -puhelinlinjojen kuormitustilanteen seuranta ja puhepostin takaisinsoittoalgoritmin *. toteutus tämän kuormitustilanteen mukaan ·*·*: -liittymän tilan seuranta, jos aktiviteettia, niin kytketään haluttu palvelu käyttöön • · • · · • · • ·
• · I

Claims (9)

  1. 99187
  2. 1. Menetelmä televerkon palvelujen toteuttamiseksi yhteiskanavamerkinantoa käyttävissä verkoissa, joissa puhetiet voidaan reitittää erillään signaloinneista, tunnettu siitä, että signalointi reititetään älykkään solmupisteen kautta ja mainitussa solmupisteessä signalointitietoja muutetaan palvelujen toteuttamiseksi.
  3. 2. Laite palvelujen toteuttamiseksi yhteiskanavamerkinantoa käyttävässä televerkossa, jossa puhetiet voidaan reitittää erillään signaloinneista, tunnettu siitä, että mainittu mikroprosessoriohjattu laite, joka sisältää sisäistä muistia ja liitännän, jonka kautta se kommunikoi verkon keskusten kanssa, tunnistaa kauttaan ohjatuista puheluiden signalointitiedoista ne puhelut, joille on määritelty palveluita ja muuttamalla kyseisiä signalointitietoja ohjaa puhelut palvelun toteuttavaan toiminteeseen.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että useampia laitteita voidaan kytkeä rinnakkain kapasiteetin ja luotettavuuden lisäämiseksi. • >
  5. 4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu .·· siitä, että useampia kyseisen tyyppisiä laitteita voidaan • « · · kytkeä hajautetusti samaan televerkkoon. I » ·
  6. 5. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän tai patentti- I I « · ·♦ I” vaatimuksen 2 mukaisen laitteen käyttö viestien välittämi- | · · ·’ * seen riippumatta vastaanottavan tilaajan paikalla olosta. »* · • · « • · • · t***: 6. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän tai patentti- • · · vaatimuksen 2 mukaisen laitteen käyttö IN verkon palveluiden toteuttamiseen. t 99187
  7. 7. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän tai patenttivaatimuksen 2 mukaisen laitteen käyttö ns "121" puheposti-palvelun järjestämiseksi GSM verkossa.
  8. 8. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän tai patenttivaatimuksen 2 mukaisen laitteen käyttö erityyppisten keskusten käyttäjäosien välisen signaloinnin yhteensovittamiseen.
  9. 9. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän tai patenttivaatimuksen 2 mukaisen laitteen käyttö notifikaation järjestämiseen kiinteän verkon puhepostijärjestelmissä. • · 1 · ·· ·· • ·· i : : ♦ · · • · · • · · ♦ · · · 1 « · · • · ♦ · • · · I : 99187
FI945516A 1994-11-24 1994-11-24 Menetelmä ja laite älykkäiden toimintojen lisäämiseksi televerkkoon FI99187C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI945516A FI99187C (fi) 1994-11-24 1994-11-24 Menetelmä ja laite älykkäiden toimintojen lisäämiseksi televerkkoon
EP95117567A EP0714214A3 (en) 1994-11-24 1995-11-08 Method and device for introducing intelligent functions into a telephone network
US08/560,559 US5835584A (en) 1994-11-24 1995-11-17 Method and apparatus for implementing services in telephone networks provided with co-channel signaling
NO954677A NO954677L (no) 1994-11-24 1995-11-20 Fremgangsmåte og apparat for innföring av intelligente funksjoner i et telefonnett

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI945516A FI99187C (fi) 1994-11-24 1994-11-24 Menetelmä ja laite älykkäiden toimintojen lisäämiseksi televerkkoon
FI945516 1994-11-24

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI945516A0 FI945516A0 (fi) 1994-11-24
FI945516A FI945516A (fi) 1996-05-25
FI99187B FI99187B (fi) 1997-06-30
FI99187C true FI99187C (fi) 1997-10-10

Family

ID=8541855

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI945516A FI99187C (fi) 1994-11-24 1994-11-24 Menetelmä ja laite älykkäiden toimintojen lisäämiseksi televerkkoon

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5835584A (fi)
EP (1) EP0714214A3 (fi)
FI (1) FI99187C (fi)
NO (1) NO954677L (fi)

Families Citing this family (33)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5991301A (en) 1994-05-05 1999-11-23 Sprint Communications Co. L.P. Broadband telecommunications system
US6031840A (en) * 1995-12-07 2000-02-29 Sprint Communications Co. L.P. Telecommunications system
US5920562A (en) 1996-11-22 1999-07-06 Sprint Communications Co. L.P. Systems and methods for providing enhanced services for telecommunication call
US6181703B1 (en) 1995-09-08 2001-01-30 Sprint Communications Company L. P. System for managing telecommunications
US5926482A (en) 1994-05-05 1999-07-20 Sprint Communications Co. L.P. Telecommunications apparatus, system, and method with an enhanced signal transfer point
US5878397A (en) * 1996-07-10 1999-03-02 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Method for transporting short messages in a wireless telecommunications system
US5946630A (en) * 1996-07-10 1999-08-31 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Method for storing and forwarding short messages to mobile subscribers in a cellular communications system
US5839064A (en) * 1996-07-26 1998-11-17 Telefonaktiegolaget Im Ericsson System and method of dynamic allocation of redundant peripheral equipment gateways in a radio telecommunications network
US5838768A (en) * 1996-10-03 1998-11-17 Telefonaktiebolaget L M Ericsson System and method for controlled media conversion in an intelligent network
US6058303A (en) * 1996-08-30 2000-05-02 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) System and method for subscriber activity supervision
US6005845A (en) * 1996-10-03 1999-12-21 Telefonaktiebolaget L/M Ericsson (Publ) System and method for IP-activated call setup
US5850391A (en) * 1996-10-17 1998-12-15 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Shared interworking function within a mobile telecommunications network
DE19647109C2 (de) * 1996-11-14 2001-06-13 Deutsche Telekom Mobil Verfahren und Einrichtung zur Ermöglichung eines Zugriffs auf Dienste und Einrichtungen eines GSM-Mobilfunknetzes über ein externes Telekommunikationsnetz
US6115380A (en) 1996-11-22 2000-09-05 Sprint Communications Co., L.P. Broadband telecommunications system
US6134433A (en) * 1996-12-09 2000-10-17 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) System and method of forwarding data calls in a radio telecommunications network
US5915222A (en) * 1996-12-20 1999-06-22 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Transporting short message service (SMS) messages within a telecommunications network
US6044274A (en) * 1997-02-13 2000-03-28 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Handling of mobile originated intelligent network calls from a non-intelligent capable mobile switching center
GB2327569A (en) * 1997-07-18 1999-01-27 Northern Telecom Ltd Central office switch services for fixed wireless access communication systems
EP0898431A1 (en) * 1997-08-18 1999-02-24 Alcatel Telecommunication services without intelligent network
DE19743561B4 (de) * 1997-10-01 2006-02-16 T-Mobile Deutschland Gmbh Verfahren zur Authentisierung von Teilnehmern eines digitalen Mobilfunknetzes
US6470019B1 (en) 1998-02-20 2002-10-22 Sprint Communications Company L.P. System and method for treating a call for call processing
US6563918B1 (en) 1998-02-20 2003-05-13 Sprint Communications Company, LP Telecommunications system architecture for connecting a call
DE19849541A1 (de) * 1998-10-27 2000-01-13 Siemens Ag Verfahren und Anordnung zur Behandlung eines Paketdatendienstes
US7277397B1 (en) 1998-07-06 2007-10-02 Siemens Aktiengesellschaft Method and system for handling a packet data service
US6597701B1 (en) 1998-12-22 2003-07-22 Sprint Communications Company L.P. System and method for configuring a local service control point with a call processor in an architecture
US6389276B1 (en) * 1998-12-23 2002-05-14 Bell Atlantic Mobile Systems and methods for providing voice mail notification from a separate voice mail system to mobile telephone
US7079530B1 (en) 1999-02-25 2006-07-18 Sprint Communications Company L.P. System and method for caching toll free number information
US6560226B1 (en) 1999-02-25 2003-05-06 Sprint Communications Company, L.P. System and method for caching ported number information
US6895088B1 (en) 1999-05-21 2005-05-17 Sprint Communications Company L.P. System and method for controlling a call processing system
US6920214B1 (en) * 1999-07-01 2005-07-19 Sprint Communications Company L.P. Telecommunications system with centralized call redirection control logic and speed dial translation logic
DE19949316A1 (de) * 1999-10-13 2001-04-19 Alcatel Sa Verfahren zur Übermittlung von Dienst-Signalisierungsnachrichten, Vermittlungsstelle, Konvertierungsknoten und Dienststeuerungsknoten
US6816497B1 (en) 1999-11-05 2004-11-09 Sprint Communications Company, L.P. System and method for processing a call
US7697676B2 (en) * 2003-09-29 2010-04-13 At & T Intellectual Property I, L.P. Methods of operating communication networks including command communications with identifications of target lines/devices and initiating devices, and related systems and computer program products

Family Cites Families (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4310727A (en) * 1980-02-04 1982-01-12 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Method of processing special service telephone calls
US5134647A (en) * 1990-03-19 1992-07-28 Messager Partners Automatic voice/data messaging enhancements
BR9106586A (pt) * 1990-06-26 1993-03-30 Australian & Overseas Telecom Sistema e aparelho de telefonia aperfeicoados e metodos para fornecer servicos de telefonia aperfeicoados
US5255315A (en) * 1991-04-24 1993-10-19 At&T Bell Laboratories Method of rerouting telecommunications traffic
US5237604A (en) * 1991-06-28 1993-08-17 At&T Bell Laboratories Arrangement for serving a telephone office code from two switching systems
US5208848A (en) * 1991-08-26 1993-05-04 At&T Bell Laboratories Telecommunications call processing
US5392344A (en) * 1991-10-03 1995-02-21 At&T Corp. Communications network class-of-service routing
US5327489A (en) * 1991-12-16 1994-07-05 At&T Bell Laboratories Method and apparatus for monitoring a network for customer signaling during the term of a call
US5367566A (en) * 1991-12-27 1994-11-22 At&T Corp. Common channel signaling message intercept system
US5579379A (en) * 1992-03-05 1996-11-26 Bell Atlantic Network Services, Inc. Personal communications service having a calling party pays capability
US5353331A (en) * 1992-03-05 1994-10-04 Bell Atlantic Network Services, Inc. Personal communications service using wireline/wireless integration
US5418844A (en) * 1992-04-17 1995-05-23 Bell Atlantic Network Services, Inc. Automatic access to information service providers
US5463682A (en) * 1992-08-25 1995-10-31 Bell Communications Research, Inc. Method of creating user-defined call processing procedures
SE9202489L (sv) * 1992-08-28 1994-03-01 Ellemtel Utvecklings Ab Nätstruktur och protokoll för telekommunikationsanordning
GB9223961D0 (en) * 1992-11-16 1993-01-06 Plessey Telecomm Intelligent network architecture
US5471519A (en) * 1993-02-26 1995-11-28 Bellsouth Corporation Communications monitoring and control system
US5408524A (en) * 1993-03-29 1995-04-18 Xel Communications, Inc. Answer supervision over pulse code modulated carrier system and method therefore
AU677393B2 (en) * 1993-07-08 1997-04-24 E-Talk Corporation Method and system for transferring calls and call-related data between a plurality of call centres
US5377186A (en) * 1993-07-21 1994-12-27 Telefonaktiebolaget L M Ericsson System for providing enhanced subscriber services using ISUP call-setup protocol
US5563939A (en) * 1993-12-09 1996-10-08 At&T Method and system for delivering a communication service
US5519772A (en) * 1994-01-31 1996-05-21 Bell Communications Research, Inc. Network-based telephone system having interactive capabilities
US5533115A (en) * 1994-01-31 1996-07-02 Bell Communications Research, Inc. Network-based telephone system providing coordinated voice and data delivery
US5497373A (en) * 1994-03-22 1996-03-05 Ericsson Messaging Systems Inc. Multi-media interface
US5515427A (en) * 1994-07-19 1996-05-07 At&T Corp. Completion of intelligent network telephone calls
US5563933A (en) * 1994-11-02 1996-10-08 At&T Method and apparatus for facilitating the completing of telephone regional toll-free calls from outside the region

Also Published As

Publication number Publication date
NO954677L (no) 1996-05-28
FI945516A0 (fi) 1994-11-24
FI99187B (fi) 1997-06-30
US5835584A (en) 1998-11-10
NO954677D0 (no) 1995-11-20
EP0714214A3 (en) 1997-04-23
FI945516A (fi) 1996-05-25
EP0714214A2 (en) 1996-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI99187C (fi) Menetelmä ja laite älykkäiden toimintojen lisäämiseksi televerkkoon
JP4061602B2 (ja) セルラー移動通信ネットワークにおける個々の加入者へのサービスの提供
US8254940B2 (en) Handling of services for a called subscriber
US6647108B1 (en) Internet call manager
US5890064A (en) Mobile telecommunications network having integrated wireless office system
US6301349B1 (en) Method and system to connect an unanswered forwarded communication directly to a voice mail service
US6320953B1 (en) Telecommunications network architecture enabling local services resale in a legacy network
US7447304B2 (en) System and method for routing both toll-free and caller-paid telephone calls to call service centers
US20020071543A1 (en) Enhanced application telephone network
US6671361B2 (en) Telecommunications system and method relating to telecommunications services with number translation
US6341162B1 (en) Telecommunications intelligent network
US7174009B1 (en) Elimination of inoperable service node during call set up
EP1131918A1 (en) Triggering of intelligent network service
US6072866A (en) Path replacement scheme
US7127052B1 (en) Implementation of additional functions for user connections having individually configured performance criteria
US7454007B2 (en) Telecommunication switch using generic API to support multiple protocol-specific signal control functions
US20050180390A1 (en) Method to provide cost-effective migration of call handling from a legacy network to a new network
US6055303A (en) Telecommunications services
US6754327B1 (en) Standalone ACD system with native signaling system 7 capability
US6813348B1 (en) Method and system of call origination using a service circuit node in an advanced intelligent network
US20040174859A1 (en) Device for transmitting signaling messages
Chopra Exploring intelligent peripheral configurations
US8811589B2 (en) Method to provide an operator selection service as well as a communications network and a call server therefore
FI106340B (fi) Menetelmä puheluiden ohjaamiseksi
WO1999037079A1 (en) Telecommunications networks

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed