FI98333C - Menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, matkaviestinjärjestelmä ja tukiasema - Google Patents
Menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, matkaviestinjärjestelmä ja tukiasema Download PDFInfo
- Publication number
- FI98333C FI98333C FI940312A FI940312A FI98333C FI 98333 C FI98333 C FI 98333C FI 940312 A FI940312 A FI 940312A FI 940312 A FI940312 A FI 940312A FI 98333 C FI98333 C FI 98333C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- base station
- mobile
- station
- database
- subscriber information
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W8/00—Network data management
- H04W8/02—Processing of mobility data, e.g. registration information at HLR [Home Location Register] or VLR [Visitor Location Register]; Transfer of mobility data, e.g. between HLR, VLR or external networks
- H04W8/06—Registration at serving network Location Register, VLR or user mobility server
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W8/00—Network data management
- H04W8/18—Processing of user or subscriber data, e.g. subscribed services, user preferences or user profiles; Transfer of user or subscriber data
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W88/00—Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
- H04W88/08—Access point devices
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Databases & Information Systems (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
- Circuits Of Receivers In General (AREA)
Description
98333
Menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, matkaviestinjärjestelmä ja tukiasema.
Keksintö koskee menetelmää, matkaviestinjärjestel-5 mää ja tukiasemaa palvelun toteuttamiseksi matkaviestin-järjestelmässä, joka käsittää keskuksen, tukiasemia, joilla on kuuluvuusalueet, ja matkaviestimiä sekä keskitetyn tietokannan järjestelmän palvelualueella olevien matkaviestimien tilaajatietojen ylläpitämiseksi.
10 Eräissä tekniikan tason mukaisissa järjestelmissä tilaajainformaatio, eli tilaajatietokanta, on yleensä talletettu matkaviestin- ja radiopuhelinverkoissa keskitetysti yhteen verkkoelementtiin, yleensä keskukseen tai siihen liittyvään tilaajatietokantaan. Tilaajatiedot voivat olla 15 myös hajautettuna niin kutsuttuihin kotikeskuksiin ja vieraili jakeskuksiin- tai tietokantoihin, kun on kyseessä suurempi verkko. Tällainen on tilanne esimerkiksi GSM-mat-kaviestinjärjestelmissä.
Tällaisen keskitettyihin rekistereihin perustuvan 20 järjestelmän haittana on se, että yhteydenmuodostusaika kasvaa hyvin suureksi muodostettaessa yhteyttä yhden tukiaseman kuuluvuusalueella olevien matkaviestimien kesken, koska kyseisten matkaviestimien sijaintitiedot tulee kysyä ja niiden tilaajatiedot tulee tarkistaa jostakin keskite-25 tystä rekisteristä, joka sijaitsee kaukana siitä tukiasemasta, jonka alueella ne matkaviestimet tai tilaaja-asemat sijaitsevat, joiden välille halutaan muodostaa yhteys. Tällainen kaukana, jopa muiden keskuksien tai verkkoelementtien takana, sijaitsevasta rekisteristä suoritet-30 tava tilaajatietojen haku on hidas ja epävarma, koska tietoliikenneyhteydet voivat katketa. Edellä kuvatuissa, suurissa radiopuhelinverkoissa, joissa tilaajatiedot on talletettu erillisiin, keskitettyihin koti- ja vierailijare-kistereihin tai vastaaviin keskuksiin, puhelunmuodostus 35 aikaa kuluu merkittävästi tilaajatietojen hakemiseen kes- 2 98333 kitetystä tilaajatpetokannasta. Hakuaika muodostuu helposti suuremmaksi kuin 1 s. Kuitenkin esimerkiksi radiopuhelin järjestelmiä käyttävät viranomaiset vaativat, että koko puhelunmuodostukseen yhden tukiaseman alueella saa kulua 5 enintään 300 ms, vaikka tilaajan tilaajatiedot tarkiste-täänkin. Tällaisessa tekniikan tason mukaisessa ratkaisussa tilaajatietojen hakuaikaa pidentää merkittävästi tie-donsiirtoviive keskuksen ja tukiaseman välillä, koska u-seinkaan ei ole taloudellisesti mahdollista käyttää tällä 10 välillä riittävää siirtokapasiteettia. Tilaajatietojen haku on erityisen tärkeä sillä siinä tai sen yhteydessä suoritettaan tilaajan autentisointi. Tilaajan autentisoin-ti tarkoittaa sen tutkimista on tilaajan tai siis matkaviestimen sallittua käyttää verkon palveluja hyväkseen.
15 Eräs toinen tekniikan tason mukainen ratkaisu on se, että pienissä yhden tukiaseman järjestelmissä tilaajatiedot talletetaan tukiasemalle, mutta kuitenkin niin, että puhetein mahdollisesti yhteen kytketyt tukiasemat eivät kykene vaihtamaan tilaajatietoja keskenään.
20 Tämän ratkaisun haittana on se, että tilaajatieto jen uusiutuessa ei niitä voida uusia kaikissa verkon tukiasemissa. Edelleen tällä tekniikalla ei voida rakentaa kovinkaan suuria verkkoja, koska mikäli tukiasemia kytketään toisiinsa suoraan ilman keskuksia, kuluu tukiasemien 25 liitäntäkapasiteettia toistensa väliseen kommunikointiin enemmän kuin itse radiokanavien ylläpitoon. Tämä kärjistyy erityisesti silloin, kun kytketään yhä suurempia määriä tukiasemia toisiinsa.
Eräs toinen tekniikan tason mukainen ratkaisu on 30 niin kutsuttu tukiaseman fallback-toiminto, jossa tukiasemalla ei ole omaa tilaajatietokantaa, mutta tukiasema voi kytkeä puheluita niiden tilaajien välillä, jotka ovat kyseisen tukiaseman kuuluvuusalueella.
Tämän ratkaisun haittana on se, että tukiasemalle 35 rekisteröityville tai puhelunmuodostusta haluaville tilaa-
II
3 98333 jille, matkaviestimille, ei voida suorittaa tilaajatietojen tarkistusta tai autentisointia. Tällöin on siis mahdollista, että jokin laiton tilaaja alkaa liikennöidä tämän tukiaseman resursseja hyväksi käyttäen.
5 Edellä esitetyt tekniikan tason mukaiset ratkaisut eivät ole soveliaita nopeaa puhelunmuodostusta vaativissa radiopuhelinverkoissa, esimerkiksi viranomaisverkoissa, joissa kuitenkin tarvitaan paljon tilaajatietoja. Tilaajatiedot ovat tilaajakohtaista informaatiota kunkin tilaajan 10 oikeuksista verkon palveluihin, prioriteeteista, salasanoista, toimintatilasta, ryhmäpuheluryhmistä ja muista tiedoista. Edelleen tällaisen viranomaisverkon tilaajan sallittu toiminta-alue tulisi voida olla hyvin laaja, esimerkiksi koko maa tai jopa suurempi alue. Siten edellä 15 esitetyn perusteella on havaittavissa, että esitetyt tekniikan tason mukaiset ratkaisut eivät tyydytä niitä vaatimuksia, joita suuret, nopeaa yhteydenmuodostusta ja tilaajatietojen tarkistusta vaativat matkaviestinverkot, ra-diopuhelinverkot, tyypillisesti viranomaisverkot vaativat.
20 Tämän keksinnön tarkoituksena on ratkaista edellä esitettyjen tekniikan tason mukaisten ratkaisuiden ongelmat. Keksinnön tarkoituksena on tuottaa nopeaan yhteydenmuodostukseen ja tilaajatietojen tarkistukseen pystyvä radiopuhelinverkkoratkaisu, jossa verkon koko voi olla 25 huomattavan suuri, esimerkiksi koko valtakunnan laajuinen. Edelleen tällaisen verkon tilaajatietoja on voitava päivittää joustavasti keskitetysti.
Tämä uudentyyppinen menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä saavutetaan keksinnönmu-30 kaisella menetelmällä, joka on tunnettu siitä, että tukiasemalla ylläpidetään tietokantaa, joka sisältää tukiasemalle rekisteröityneiden matkaviestimien tilaajatietoja, hakemalla matkaviestimen tilaajatiedot mainitusta keskitetystä tietokannasta, kun matkaviestin rekisteröityy 35 tukiasemalle, matkaviestin lähettää palvelupyynnön tukia- 4 9 8 3 3 ό semalle, tukiasema suorittaa mainitun matkaviestimen käyttöoikeuden tarkistuksen mainitusta tukiasemalla ylläpidettävästä tietokannasta, mikäli mainitulla matkaviestimellä on käyttöoikeus, suorittaa tukiasema mainitun palvelupyyn-5 nön mukaisen palvelun.
Keksintö koskee edelleen tukiasemaa käsittäen: lä-hetinvastaanotinyksikön ja liitäntäyksikön tukiaseman liittämiseksi tietoliikenneyhteyksin matkaviestinjärjestelmän keskukseen. Keksinnöllinen tukiasema käsittää tie-10 tokannan, jossa ylläpidetään tukiasemaan rekisteröityneiden matkaviestimien tilaajatietoja, välineet tukiasemalle palvelupyynnön lähettäneen matkaviestimen käyttöoikeuden tarkistamiseksi mainitusta tietokannasta.
Keksintö koskee edelleen matkaviestinjärjestelmää, 15 joka käsittää: tukiasemia, keskuksen, tietokannan järjes telmän palvelualueella olevien matkaviestimien tilaajatietojen ylläpitämiseksi keskitetysti. Keksinnölliselle matkaviestinjärjestelmälle on tunnusmerkillistä se, että mainittu tukiasema käsittää kytkentävälineet tukiasemaan re-20 kisteröityneiden matkaviestimien välisten yhteyksien muodostamiseksi .
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että matkaviestinjärjestelmässä, jossa on keskitetty tilaajatietoja sisältävä tietokanta, pidetään tukiasemilla yllä pienempiä 25 tietokantoja, joihin on talletettu niiden matkaviestimien tilaajatiedot, jotka ovat rekisteröityneet kyseiselle tukiasemalle. Tällöin, kun matkaviestin haluaa käyttää järjestelmän tarjoamaa telepalvelua, esimerkiksi muodostaa puhelun, tarkistetaan tuon matkaviestimen tilaajatiedot 30 tuon tukiaseman tietokannasta, jonka jälkeen tukiasemalla suoritetaan yhteydenkytkentä. Yhteydenmuodostus nopeutuu erityisesti tilanteessa, jossa yhteys halutaan muodostaa matkaviestimeen, joka on rekisteröitynyt tuohon samaan tukiasemaan.
35 Tällaisen menetelmän palvelun toteuttamiseksi mat- s 98333 kaviestinjärjestelmässä, matkaviestinjärjestelmän ja tukiaseman etuna on se, että puhelunmuodostuksen yhteydessä tarvittavia tilaajatietoja ei tarvitse hakea keskuksesta tai sen kautta järjestelmän keskitetystä tietokannasta 5 silloin, kun puhelu käydään yhden tukiaseman alueella. Erityisesti useimmat viranomaisten nopeaa kommunikointia vaativat yhteydenotot käydään yhden tukiaseman alueella. Tällaisia ovat esimerkiksi poliisipartion päivystystehtä-vissä, palokunnan tulipalossa ja ambulanssin onnettomuus-10 paikalla tarvitsemat yhteydet.
Keksinnön avulla puhelunmuodostus yhden tukiaseman alueella tapahtuu nopeammin kuin, jos tilaajien tiedot pitäisi aina hakea keskitetystä tietokannasta. Tämä etu korostuu järjestelmissä, joissa suurin osa liikenteestä 15 tapahtuu yhden tukiaseman alueella. Esimerkki tällaisesta järjestelmästä on poliisiradiojärjestelmä, jossa poliisien nopeatempoisessa päivystyskäytössä puhutaan paljon puheluita vain yhden tukiaseman alueella. Luonnollisesti poliisi- ja muussa hälytyskäytössä on yhteydenmuodostuksen 20 nopeudella hyvin suuri merkitys.
Edelleen keksinnön mukaisen menetelmän etu on se, että tukiasema pystyy palvelemaan alueellaan pysyviä tilaajia silloinkin, kun yhteys keskukseen on syystä tai toisesta katkennut. Tämä on edelleen hyvin tärkeä ominai- 25 suus erityisesti viranomaisverkoissa, joissa toimivien yh teyksien merkitys voi olla hyvin suuri, ja joissa yhteyksiä, esimerkiksi tukiaseman ja muun järjestelmän välisiä tiedonsiirtoyhteyksiä saatetaan tarkoituksellisesti yrittää häiritä tai jopa katkoa.
30 Keksinnön etuna on edelleen se, että keksinnön mu kaisen menetelmän mukaisesti voidaan matkaviestinjärjestelmän tukiasemille hajautetut tietokannat ylläpitää siten, että niissä on jatkuvasti kyseisille tukiasemille rekisteröityneiden matkaviestimien uudet tilaajatiedot.
35 Keksinnön lisäetuna on se, että on mahdollista ra- 6 98333 kentaa suurempia verkkoja, kuin tekniikan tason mukaisessa ratkaisussa, jossa tukiasemilla toki oli tietokantoja, mutta jossa nuo tukiasemat oli kytketty tietoliikenneyhteyksin toisiinsa. Tällöin on mahdollista täyttää valta-5 kunnallisten viranomaisten tarve saada käyttöönsä hyvin suuria radiopuhelinverkkoja.
Keksinnön etuna on edelleen se, että se mahdollistaa tukiasemalla liikennöivien matkaviestimien tilaajatietojen tarkistuksen ja autentisoinnin sekä tukiaseman kuulo luvuusalueella olevien matkaviestimien välisten turvallis ten yhteyksien luomisen myös niissä tapauksissa, joissa kyseisen tukiaseman ja keskuksen väliset tietoliikenneyhteydet ovat katkenneet.
Keksintöä selitetään lähemmin seuraavassa viitaten 15 oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisesta matkaviestinjärjestelmästä tilaajatietokantoineen, kuvio 2 esittää signalointi- ja tapahtumakaavion matkaviestimen rekisteröitymisestä tukiasemalle, 20 kuvio 3 esittää signalointi- ja tapahtumakaavion yhteydenmuodostuksesta tukiaseman palvelualueella.
Kuvio 1 esittää lohkokaavion keksinnön mukaisesta matkaviestinjärjestelmästä tilaajatietokantoineen. Matkaviestinjärjestelmässä on tukiasema BS1, johon on rekiste-25 röitynyt matkaviestin MSI, joka on tilaaja-asema eli esimerkiksi matka- tai radiopuhelin.
Tukiasemassa BS1, BS2, 109 on tietokanta 100, jossa ylläpidetään tukiasemalle BS1 rekisteröityneiden tilaajien tilaajatietoja 101. Nämä tilaajatiedot voivat olla esimer-30 kiksi kyseisen tilaajan numero tai muu tunnus, kyseiselle tilaajalle kuuluvat oikeudet, eli lähinnä tieto niistä toiminteista ja palveluista, joita kyseinen matkaviestin saa käyttää hyväkseen. Näihin palveluihin tai johonkin niistä liittyy lisäksi prioriteetti. Tilaajatiedoissa on 35 edelleen salausavaimia, joita käytetään tukiaseman ja mat- 7 98333 kaviestimen välisessä kommunikoinnissa radiotiellä salaamaan radiotiellä tapahtuva liikenne. Tilaajatietoihin kuuluu myös matkaviestimen sijainti, esimerkiksi tukiaseman tai sijaintialueen tarkkuudella. Edelleen tilaajatietoihin 5 kuuluu tieto matkaviestimen tilasta, eli tieto siitä, onko kyseisen tilaajan sähköt kytkettynä, kommunikoiko matkaviestin liikennekanavalla vai kuunteleeko se vain kutsu-kanavaa. Tilatietona on lisäksi tieto esimerkiksi ryhmäpu-helun voimassaolosta.
10 Tukiasemalle BS1 on edelleen kytkentävälineet 102 tukiasemaan rekisteröityneiden matkaviestimien MSI, MS2 välisten yhteyksien muodostamiseksi. Tukiasemalla BS1, BS2 on edelleen vähintään yksi lähetinvastaanotinyksikkö 105, johon on liittynyt antenni. Lähetinvastaanotinyksikkö 105 15 kommunikoi radiotiellä matkaviestimien MSI, MS2 kanssa.
Tukiasemalla on välineet 104 tukiasemalle palvelupyynnön lähettäneen matkaviestimen MSI käyttöoikeuden tarkistamiseksi tukiaseman tietokannasta 100, joka sisältää tukiasemalle rekisteröityneiden matkaviestimien MSI, MS2 20 tilaajatiedot 101.
Tukiasemalla BS1, BS2 on edelleen välineet 106 tukiasemaan rekisteröityvän matkaviestimen MSI tilaajatietojen 111 pyytämiseksi matkaviestinjärjestelmän keskitetystä tietokannasta 110.
25 Tukiasemalla BS1, BS2 on edelleen liitäntäyksikkö 103 tukiaseman liittämiseksi tietoliikenneyhteyksien 108 avulla matkaviestinjärjestelmän keskukseen 112, X.
Kuvion 1 esittämässä keskuksessa 112 on tietokanta 110 matkaviestinjärjestelmän palvelualueella olevien mat-30 kaviestimien tilaajatietojen 111 ylläpitämiseksi keskite tysti. Matkaviestinjärjestelmässä, esimerkiksi sen keskuksessa 112 tai mainitun keskitetyn tietokannan 110 yhteydessä voi olla välineet 113 matkaviestimen tilaajatietojen poistamiseksi sen toisen tukiaseman BS2, 120 tieto-35 kannasta, johon matkaviestin MSI ei enää ole rekisteröity- 8 98333 nyt vasteellisesti sen tukiaseman BSl, 100, johon matkaviestin MSI on rekisteröitynyt, suorittamalle matkaviestimen tilaajatietojen kyselylle 106.
Kuvio 2 esittää signalointi- ja tapahtumakaavion 5 matkaviestimen MSI rekisteröitymisestä tukiasemalle BS1. Tällöin matkaviestin MSI on uusi tilaaja, joka rekisteröityy tukiaseman BS1 alueelle lähettämällä rekisteröin-tisanoman 201. Tämän jälkeen tukiasema BSl voi tarkistaa 202 onko sillä jo ennestään kyseisen tilaajan MSI tilaaja-10 tiedot tietokannassaan 100. Mikäli tilaajan tietoja ei ole 203 tietokannassa lähettää 204 tukiasema BSl rekisteröi-missanoman matkaviestinjärjestelmän keskukselle X. Keskus hakee 205 kyseisen matkaviestimen tai tilaajan tiedot keskitetystä tietokannasta 110 ja tarkastaa samalla kyseisen 15 matkaviestimen sijainnin. Mikäli matkaviestin on vaihtanut tukiasemaa eli siirtynyt tukiaseman BS2 alueelta uuden tukiaseman BSl alueella lähettää 206 keskus X pois-tosanoman vanhalle tukiasemalle BS2. Tälle sanomalle vasteellisesti vanha tukiasema BS2 poistaa 207 kyseisen mat-20 kaviestimen MSI tilaajatiedot omasta tietokannastaan.
Kun keskus oli vastaanottanut rekisteröintisanoman (uudelta) tukiasemalta BSl se suoritettuaan matkaviestimen tilaajatietojen tarkistuksen 205 lähettää 208 matkaviestimen tilaajatiedot datasanomana rekisteröintisanoman lähet-25 täneelle (uudelle) tukiasemalle BSl, joka tallettaa nuo matkaviestimen tilaajatiedot 101 tietokantaansa 100. Tämän jälkeen tukiasema BSl lähettää 209 kuittaussanoman matkaviestimelle. Tällä sanomalla tukiasema kertoo, että matkaviestimen rekisteröityminen tukiasemaan on onnistunut.
30 Kuvio 3 esittää signalointi- ja tapahtumakaavion yhteydenmuodostuksesta tukiaseman MSI palvelualueella. Matkaviestin MSI, esimerkiksi radiopuhelin, haluaa 301 muodostaa tietoliikenneyhteyden, esimerkiksi puhelun, B-tilaajalle, eli toiselle matkaviestimelle MS2. Matkavies-35 tin MSI suorittaa yhteydenmuodostuspyynnön 302, jossa on 9 98333 myös B-tilaajan tunnus, eli toisen matkaviestimen tunnus. Tukiasema BS1 vastaanottaa tämän yhteydenmuodostuspyynnön 302 ja tarkistaa 303 keksinnöllisestä tietokannastaan 100 kutsuvan tilaajan, eli matkaviestimen MSI tilaajatiedot 5 101, suorittaen tarvittavat varmistukset ja tilaajan au- tentisoinnit ja auktorisoinnit. Samalla voidaan lisäksi suorittaa myös vastaanottavan B-tilaajan tietojen tarkistus tietokannasta 100. Mikäli tukiasemalta löytyy 304 vapaa kanava matkaviestimien käyttöön, tukiasema BS1 lähet-10 tää kanavakomennon 305, jolla tukiasema kehottaa matkaviestimiä MSI, MS2 siirtymään halutulle kanavalle tai halutuille kanaville. Tämän jälkeen tukiasema BS1 ilmoittaa 306 keskukselle X tiedon matkaviestimien MSI, MS2 ja niille allokoidun/allokoitujen kanavan/kanavien varauksesta. 15 Keskus X tallettaa 307 nämä tiedot tietokantaansa tai järjestelmän keskitettyyn tietokantaan.
Edellä kuvattua keksinnön mukaista menetelmää käytettäessä puhelunmuodostusajan paraneminen on luokkaa: muutamasta sekunnista muutamaan sataan millisekuntiin. 20 Näin suuri parannus on mahdollista, koska tukiasemalla BS1 tietokannassa 100, joka voidaan toteuttaa esimerkiksi nopean RAM-muistin avulla, olevasta suhteellisen pienestä tilaajatietotaulukosta tiedot ovat hyvin nopeasti saatavissa verrattuna siihen, että tilaajatiedot haetaan suu-25 resta keskitetystä tilaajatietokannasta epävarman tiedonsiirtolinjan yli, jolloin esimerkiksi siirtovirheet ja siirtoviiveet aiheuttavat merkittävää lisäviivettä.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksi-30 tyiskohdiltaan voi keksinnön mukainen menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, matkaviestin-järjestelmä ja tukiasema vaihdella patenttivaatimusten puitteissa. Vaikka keksintöä onkin edellä selitetty lähinnä radiopuhelinjärjestelmien yhteydessä, voidaan keksintöä 35 käyttää muunkinlaisissa matkaviestinjärjestelmissä.
Claims (15)
1. Menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestin-järjestelmässä, joka käsittää keskuksen (X,112), tukiase- 5 mia (BS1, BS2, 109), joilla on kuuluvuusalueet, ja matkaviestimiä (MSI, MS2) sekä keskitetyn tietokannan (110) järjestelmän palvelualueella olevien matkaviestimien (MSI, MS2) tilaajatietojen (111) ylläpitämiseksi, tunnet-t u siitä, että 10 tukiasemalla (BS1) ylläpidetään (kuvio 2) tietokan taa (100), joka sisältää tukiasemalle rekisteröityneiden matkaviestimien (MSI) tilaajatietoja (101), hakemalla (204) matkaviestimen tilaajatiedot mainitusta keskitetystä tieto kannasta (110), kun matkaviestin rekisteröityy (201) 15 tukiasemalle (BS1), matkaviestin (MSI) lähettää palvelupyynnön (302) tukiasemalle, tukiasema suorittaa (303) mainitun matkaviestimen käyttöoikeuden tarkistuksen mainitusta tukiasemalla yllä-20 pidettävästä tietokannasta (100), mikäli mainitulla matkaviestimellä on käyttöoikeus, suorittaa (305) tukiasema (BS1) mainitun palvelupyynnön (302) mukaisen palvelun.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 25 tunnettu siitä, että mainittu vaihe, jossa tuki asemalla ylläpidetään (kuvio 2) tietokantaa (100), käsittää seuraavat vaiheet: mikäli rekisteröitymissanoman lähettäneen matkaviestimen tilaajatiedot eivät ole (203) tukiaseman tieto-30 kannassa (100), pyytää (204) tukiasema (BS1) mainitun mat kaviestimen tilaajatietoja (111) järjestelmän keskitetystä tietokannasta (110), vasteellisesti tälle pyynnölle mainitut tilaajatiedot lähetetään (208) mainitulle tukiasemalle (BS1), 35 mainittu tukiasema (BSl) tallettaa mainitut tilaa- 98333 jatiedot tietokantaansa (100).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vasteellisesti tukiaseman keskitetystä tietokannasta suorittamalle tilaajatietojen 5 kyselylle (204) toista tukiasemaa (BS2) pyydetään (206) poistamaan mainitun matkaviestimen tilaajatiedot tietokannastaan, ja vasteellisesti tälle pyynnölle toinen tukiasema (BS2) poistaa mainitun matkaviestimen tilaajatiedot omasta tietokannastaan.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tukiaseman (BS1) vastaanotettua mainitun matkaviestimen tilaajatiedot se lähettää (209) kuittaussanoman rekisteröitymissanoman (201) lähettäneelle matkaviestimelle (MSI).
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu palvelupyyntö (302) on yhteydenmuodostuspyyntö, jolle vasteellisesti tukiasema kytkee (102) tietoliikenneyhteyden mainitulta matkaviestimeltä (MSI) yhteydenmuodostuspyynnössä (302) määriteltyyn 20 kohteeseen (MS2).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tukiaseman kytkiessä (102) tietoliikenneyhteyden mainitulta matkaviestimeltä (MSI) yhteydenmuodostuspyynnössä (302) määriteltyyn kohteeseen 25 (MS2) mainittu tukiasema (BS1) ohjaa (305) mainitun matka viestimen siirtymään halutulle radiokanavalle.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kun tukiasema (BS1) kytkee (102) tietoliikenneyhteyden mainitulta matkaviestimeltä 30 (MSI) yhteydenmuodostuspyynnössä määriteltyyn kohteeseen, mainittu tukiasema (BS1) lähettää (306) keskukselle (X) tiedon mainitusta matkaviestimestä, mainitusta kohteesta sekä käytettävästä radiokanavasta.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen mene- 35 telmä, tunnettu siitä, että yhteydenmuodostus- 98333 sanomassa (302) määritelty kohde on mainittuun tukiasemaan (BS1) rekisteröitynyt toinen matkaviestin (MS2).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu seuraavista menetelmävaiheista 5 tukiasemalle rekisteröitynyt matkaviestin (MSI) lähettää (302) tukiasemalle yhteydenmuodostuspyynnön, jos-sa pyydetään muodostamaan yhteys toiseen matkaviestimeen (MS2), tukiasema suorittaa mainitun matkaviestimen (MSI) 10 käyttöoikeuden tarkistuksen mainitusta tukiasemalla (BS1) ylläpidettävästä (kuvio 2) tietokannasta (100), tukiasema havaitsee, että mainitun toisen matkaviestimen (MS2) tilaajatiedot on talletettu mainitun tukiaseman (BS1) tietokantaan (100), 15 tukiasema muodostaa (102) mainitun matkaviestimen (MSI) ja toisen matkaviestimen (MS2) välille halutun yhteyden.
10. Tukiasema (BS1, BS2, 109) käsittäen: lähetinvastaanotinyksikön (105), 20 liitäntäyksikön (103) tukiaseman liittämiseksi tie toliikenneyhteyksin (108) matkaviestinjärjestelmän keskukseen (112), tunnettu siitä, että tukiasema käsittää tietokannan (100), jossa ylläpidetään tukiasemaan 25 rekisteröityneiden matkaviestimien (MS) tilaajatietoja (101), välineet (104) tukiasemalle palvelupyynnön lähettäneen matkaviestimen (MSI) käyttöoikeuden tarkistamiseksi mainitusta tietokannasta (100).
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen tukiasema tunnettu siitä, että tukiasema edelleen käsittää välineet (106) tukiasemaan rekisteröityvän matkaviestimen tilaajatietojen (111) pyytämiseksi (204) matkaviestinjärjestelmän keskitetystä tietokannasta (110).
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen tu- li 98333 kiasema, tunnettu siitä, että tukiasema edelleen käsittää kytkentävälineet (102) tukiasemaan rekisteröityneiden matkaviestimien (MSI, MS2) välisten yhteyksien muodostamiseksi.
13. Matkaviestinjärjestelmä käsittäen: tukiasemia (BSl, BS2), keskuksen (X, 112), tietokannan (110) järjestelmän palvelualueella olevien matkaviestimien tilaajatietojen (111) ylläpitämiseksi 10 keskitetysti, järjestelmän ollessa tunnettu siitä, että mainittu tukiasema käsittää tietokannan (100), jossa ylläpidetään tukiasemaan rekisteröityneiden matkaviestimien (MS) tilaajatietoja 15 (101), välineet (104) tukiasemalle palvelupyynnön lähettäneen matkaviestimen (MSI) käyttöoikeuden tarkistamiseksi mainitusta tietokannasta (100).
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen matkaviestin-20 järjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu tuki asema käsittää kytkentävälineet (102) tukiasemaan (BSl) rekiste röityneiden matkaviestimien (MSI, MS2) välisten yhteyksien muodostamiseksi.
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen matkaviestin- järjestelmä, tunnettu siitä, että se edelleen kä sittää: välineet (113) matkaviestimen tilaajatietojen (101) poistamiseksi sen toisen tukiaseman (BS2) tietokannasta 30 (100), johon matkaviestin ei enää ole rekisteröitynyt vas- teellisesti sen tukiaseman (BSl), johon matkaviestin on rekisteröitynyt, suorittamalle (106) matkaviestimen tilaajatietojen kyselylle (204). 98333
Priority Applications (8)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
CN95190040A CN1084577C (zh) | 1994-01-21 | 1994-01-20 | 移动通信系统及其基站和在其中提供服务的方法 |
FI940312A FI98333C (fi) | 1994-01-21 | 1994-01-21 | Menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, matkaviestinjärjestelmä ja tukiasema |
DE69529022T DE69529022D1 (de) | 1994-01-21 | 1995-01-20 | Verfahren zur bereitstellung von diensten in einem mobilkommunikationssystem, mobilkommunikationssystem und basisstation |
AT95905664T ATE229254T1 (de) | 1994-01-21 | 1995-01-20 | Verfahren zur bereitstellung von diensten in einem mobilkommunikationssystem, mobilkommunikationssystem und basisstation |
PCT/FI1995/000023 WO1995020300A1 (en) | 1994-01-21 | 1995-01-20 | Providing service in mobile communication system |
JP7519365A JPH08508387A (ja) | 1994-01-21 | 1995-01-20 | 移動通信システムにおいてサービスを提供する方法 |
EP95905664A EP0691067B1 (en) | 1994-01-21 | 1995-01-20 | Method of providing service in a mobile communication system, mobile communication system and base station |
AU14189/95A AU682919B2 (en) | 1994-01-21 | 1995-01-20 | Providing service in mobile communication system |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI940312A FI98333C (fi) | 1994-01-21 | 1994-01-21 | Menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, matkaviestinjärjestelmä ja tukiasema |
FI940312 | 1994-01-21 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI940312A0 FI940312A0 (fi) | 1994-01-21 |
FI940312A FI940312A (fi) | 1995-07-22 |
FI98333B FI98333B (fi) | 1997-02-14 |
FI98333C true FI98333C (fi) | 1997-05-26 |
Family
ID=8539636
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI940312A FI98333C (fi) | 1994-01-21 | 1994-01-21 | Menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, matkaviestinjärjestelmä ja tukiasema |
Country Status (8)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0691067B1 (fi) |
JP (1) | JPH08508387A (fi) |
CN (1) | CN1084577C (fi) |
AT (1) | ATE229254T1 (fi) |
AU (1) | AU682919B2 (fi) |
DE (1) | DE69529022D1 (fi) |
FI (1) | FI98333C (fi) |
WO (1) | WO1995020300A1 (fi) |
Families Citing this family (14)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
SE504523C2 (sv) | 1995-06-19 | 1997-02-24 | Ericsson Telefon Ab L M | Anordning och metod för att länka kunder till servrar under körtid i ett distribuerat telekommunikationsnätverk |
FI102343B1 (fi) | 1996-02-20 | 1998-11-13 | Finland Telecom Oy | Järjestelmä ja menetelmä datan lähettämiseksi |
DE19705771C2 (de) * | 1997-02-14 | 1999-10-28 | Siemens Ag | Verfahren und Anordnung zum Registrieren von schnurlos in leitungsgebundenen Kommunikationsnetzen angeschlossenen Kommunikationsendgeräten |
SE509435C2 (sv) * | 1997-05-16 | 1999-01-25 | Ericsson Telefon Ab L M | Integritetsskydd i ett telekommunikationssystem |
EP0966166A1 (en) * | 1998-06-08 | 1999-12-22 | Alcatel | Data security in a telecommunication switch |
GB9816087D0 (en) * | 1998-07-23 | 1998-09-23 | Simoco Int Ltd | Radio communications network |
SE9901251L (sv) * | 1999-04-07 | 2000-10-08 | Ericsson Telefon Ab L M | Trådlöst nätverk och procedurer för vidarekoppling |
JP2001169351A (ja) * | 1999-12-06 | 2001-06-22 | Canon Inc | 通信装置、通信システム、通信方法、及び記憶媒体 |
AU2001282603A1 (en) * | 2000-09-07 | 2002-03-22 | Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) | Information supply system and control method thereof |
US20020198790A1 (en) * | 2001-06-26 | 2002-12-26 | Paulo Daniel Leonard | Method and system for ordering goods or services |
SE0201287D0 (sv) * | 2002-04-25 | 2002-04-25 | Ericsson Telefon Ab L M | Service Network Framework |
DE10338968B3 (de) * | 2003-08-25 | 2005-04-21 | R&S Bick Mobilfunk Gmbh | Verfahren zur Verwaltung von Funknetzen |
US20050070257A1 (en) | 2003-09-30 | 2005-03-31 | Nokia Corporation | Active ticket with dynamic characteristic such as appearance with various validation options |
EP2309810A1 (en) | 2009-10-08 | 2011-04-13 | Thomson Telecom Belgium | Method for checking the presence of a mobile device in a cell |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO1993011646A1 (en) * | 1991-12-03 | 1993-06-10 | Electronic Data Systems Corporation | Apparatus for detecting and preventing subscriber number tumbling in a cellular mobile telephone system |
FI92007C (fi) * | 1992-12-11 | 1994-09-12 | Nokia Telecommunications Oy | Menetelmä puhelun muodostamiseksi matkapuhelinverkossa, matkapuhelinkeskus ja vierailijarekisteri |
-
1994
- 1994-01-20 CN CN95190040A patent/CN1084577C/zh not_active Expired - Fee Related
- 1994-01-21 FI FI940312A patent/FI98333C/fi active IP Right Grant
-
1995
- 1995-01-20 WO PCT/FI1995/000023 patent/WO1995020300A1/en active IP Right Grant
- 1995-01-20 DE DE69529022T patent/DE69529022D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1995-01-20 JP JP7519365A patent/JPH08508387A/ja not_active Ceased
- 1995-01-20 AU AU14189/95A patent/AU682919B2/en not_active Ceased
- 1995-01-20 AT AT95905664T patent/ATE229254T1/de not_active IP Right Cessation
- 1995-01-20 EP EP95905664A patent/EP0691067B1/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
AU1418995A (en) | 1995-08-08 |
WO1995020300A1 (en) | 1995-07-27 |
EP0691067B1 (en) | 2002-12-04 |
FI98333B (fi) | 1997-02-14 |
ATE229254T1 (de) | 2002-12-15 |
AU682919B2 (en) | 1997-10-23 |
DE69529022D1 (de) | 2003-01-16 |
FI940312A (fi) | 1995-07-22 |
CN1084577C (zh) | 2002-05-08 |
JPH08508387A (ja) | 1996-09-03 |
FI940312A0 (fi) | 1994-01-21 |
CN1122178A (zh) | 1996-05-08 |
EP0691067A1 (en) | 1996-01-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5278890A (en) | Paging arrangements in a cellular mobile switching system | |
US5329573A (en) | Arrangement for obtaining authentication key parameters in a cellular mobile telecommunications switching network | |
US5396543A (en) | Signaling arrangements in a cellular mobile telecommunications switching system | |
EP0544449B1 (en) | Arrangement for detecting fraudulently identified mobile stations in a cellular mobile telecommunications network | |
US5289179A (en) | Maintaining stable virtual circuit data connections with spare protocol handler | |
FI98333C (fi) | Menetelmä palvelun toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, matkaviestinjärjestelmä ja tukiasema | |
AU3051797A (en) | System and method for implementing multiple home location registers for a single mobile station in a cellular telecommunications network | |
JPH08511921A (ja) | 通話を確立する方法 | |
WO1998031161A2 (en) | Method and apparatus for automated a-key updates in a mobile telephone system | |
US6668166B1 (en) | Apparatus and method for mobile authentication employing international mobile subscriber identity | |
US6226511B1 (en) | Method and apparatus for configuration of authentication center operations in a mobile telephone system | |
JPH0670374A (ja) | セルラ移動通信ハンドオーバ方法および装置 | |
KR19990063908A (ko) | 단축 코드 다이얼링 장치 및 전기통신 링크 설치 방법 | |
KR0173907B1 (ko) | 이동통신망에서의 개인번호서비스 방법 | |
WO1997049259A1 (en) | System and method of multi-exchange parallel paging in a radio telecommunications network | |
EP0544448A2 (en) | Arrangement for implementing a visitor location register in a cellular mobile telecommunications switching system | |
WO1998052363A2 (en) | Method for enhanced control of mobile call delivery | |
EP0544457A2 (en) | Handover of mobile radio calls between base station systems | |
CA2078192A1 (en) | Implementation of a home location register for a cellular mobile telecommunications switching network | |
WO1998031162A2 (en) | Method and apparatus for limiting authentication directive initiation in a mobile telephone system | |
KR100560568B1 (ko) | 이동통신교환기의 단문 메시지 서비스 방법 | |
KR20020097049A (ko) | 가입자 기반 링백톤 서비스에서의 음원 질의 방법 | |
KR20040102833A (ko) | 에스엠에스 착신 처리 방법 | |
MXPA98004514A (en) | Marking of co code |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Owner name: NOKIA TELECOMMUNICATIONS OY |
|
BB | Publication of examined application |