FI98246B - Menetelmä puutavaran kuivaamiseksi - Google Patents

Menetelmä puutavaran kuivaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI98246B
FI98246B FI930081A FI930081A FI98246B FI 98246 B FI98246 B FI 98246B FI 930081 A FI930081 A FI 930081A FI 930081 A FI930081 A FI 930081A FI 98246 B FI98246 B FI 98246B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
heating
timber
cooling
drying
temperatures
Prior art date
Application number
FI930081A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI930081A (fi
FI930081A0 (fi
FI98246C (fi
Inventor
Viljo Komulainen
Original Assignee
Valtion Teknillinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valtion Teknillinen filed Critical Valtion Teknillinen
Priority to FI930081A priority Critical patent/FI98246C/fi
Publication of FI930081A0 publication Critical patent/FI930081A0/fi
Publication of FI930081A publication Critical patent/FI930081A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI98246B publication Critical patent/FI98246B/fi
Publication of FI98246C publication Critical patent/FI98246C/fi

Links

Landscapes

  • Drying Of Solid Materials (AREA)
  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)

Description

.:, JY
98246
MENETELMÄ PUUTAVARAN KUIVAAMISEKSI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty menetelmä.
5 Puutavaran kuivaamisen suurin ongelma on puun sisäosassa olevan kosteuden saaminen riittävän nopeasti siirtymään puun pintaosaan ja sitä kautta ympäröivään kuivausilmaan ilman, että syntyy halkeamia ja muita kuivausvaurioita. Erityisen hidasta on puutavaran kui-10 vuminen ns. puun syiden tasapainokosteuden (n. 28 %) alapuolella, jolloin vapaa vesi on haihtunut soluonte-losta ja jäljelle on jäänyt ns. sitoutunut vesi. Mitä pienempään kosteuteen puutavara joudutaan kuivaamaan, sitä vaikeampaa ja hitaampaa on jäljellä olevan vesi-15 määrän poistaminen. Niinpä mäntysahatavaran kuivaaminen alle 10t:n kosteuteen vie normaalissa sahatavara-kuivaamossa 8-10 vrk dimensiosta, puulajista ja lähtö-kosteudesta riippuen. Puutavaran käytölle haitallisten halkeamien estämiseksi on samalla huolehdittava oikeas-20 ta suhteellisesta kosteudesta eli vältettävä liian suurta kostr.jsgradienttia.
Kuivausajan lyhentämiseksi on jonkin verran käytetty ns kuumakuivausta, jossa puutavara kuivataan 110 - 130 °C höyryfaasissa sekä ns kuuma!lmakuivausta, • · 25 jossa kuivaus tapahtuu höyryn ja ilman sekoituksessa.
• *
Korkea lämpötila lyhentää kuivausaikaa 10 - 20 tuntiin, • · '···' mutta samalla on suuri vaara kuivausvirheiden muodostu- # · : V miselle pintakovuuden ja halkeamien muodossa. Värin • · · : tummuminen on myös seuraus korkean lämpötilan käytöstä.
30 Kuivausvirheet johtuvat korkean lämpötilan aiheuttamas- ·*·’: ta nopeasta pinnan kuivumisesta sekä puun sisäosien • · lämpötilan hallitsemattomasta noususta ja sen aiheutta- • ( masta höyryn paineesta, jonka seurauksena puun sisä- • ’ osaan syntynyt jännitystila aiheuttaa ns. sisähal- • · ♦ 35 keamia.
,·*·. Puutavaran sisäosien liiallista kuumenemista • · · l.’.m on pyritty hillitsemään patentin FI 31553 esittämässä • · ·»· 2 98246 menetelmässä, jossa puutavara käsitellään vuorotellen yli 100 °C kuumalla Ilmalla sekä kyllästetyllä höyryllä siten, että puun pintalämpötila on aika-ajoin sen sisälämpötilaa matalampi. Kosteus pyrkii silloin höyrynpai-5 neen ja kosteusgradientin vaikutuksesta tasaantumaan ja siirtymään kuivempaa ja kylmempää pintaa kohti. Menetelmän heikkoutena on kuitenkin höyryn aiheuttama lisä-kostutus sekä hallitsematon sisälämpötila.
Esimerkiksi männyn sydänpuussa, jonka lähtö-10 kosteus on aina pintapuuta paljon pienempi, lämpötila nousee 150 - 200 °C kuivausilmaa käytettäessä nopeasti 120 - 130 °C asti aiheuttaen halkeamisvaaraa samalla, kun pintapuu ei kosteuden haihtumisen vuoksi nouse yli 100 °C.
15 Samantapainen pyrkimys on patentin FI-25251 menetelmässä, jossa puutavara kuivataan ensin kammiossa, jonka lämpötila on pihkan juoksutuslämpötilaa alempi (55 - 60°C) ja kun se on täysin lämmennyt, se siirretään toiseen kammion, jonka lämpötila on matalampi 20 kuin puutavaran lämpötila. Näin matalia lämpötiloja käytettäessä on selvää, että kuivausaika on hyvin pitkä. Myöskään kuivausvirheiltä ei vältytä, jos samalla :··· ei huolehdita sopivista suhteellisen kosteuden arvois- .*.·. ta.
• · · .···. 25 Nykyiset tunnetut ja käytetyt kuivausmenetel- • * Y.l mät ovat siten kompromisseja kahden tekijän, kuivausa- jän ja kuivausvirheiden välillä. Koska puutavara on • · · : ·* kallista, on yleisin tapa valita varovainen pitkä kui- : vausaika ja sillä tavalla pyrkiä minimoimaan kuivaus- 30 virheiden synty. Tässä on kuitenkin onnistuttu huonos- :***: ti, koska tutkimuksen mukaan kuivausvirheet ovat edel- • · :*·*: leen eräs sahateollisuuden suurista kustannuseristä.
m
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat.
• · ’···’ 35 Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin menetelmä, jonka avulla kuivausprosessi voidaan ·'**· optimoida kokonaiskuivausajan suhteen eliminoimalla • «t 93246 3 samalla kulvausvlrheet.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa ja erityisesti patenttivaatimuksessa 1.
5 Keksinnön mukaiseen menetelmään puutavaran, kuten aihioiden ja sahatavaran, kuivaamiseksi kuuluu joukko ilmavirran avulla toteutettuja syklisesti perät-täin toistuvia kuumennus- ja jädhdytysvaiheita.
Keksinnön mukaisesti kuumennus- ja jäähdytys-10 vaiheiden ilmavirran lämpötiloja ja/tai kestoaikoja ohjataan automaattisesti puutavaran ennalta määrätyjen sisälämpötilojen raja-arvojen avulla siten, että puutavaran sisälämpötilan noustessa ennaltamäärättyyn maksi-misisälämpötilaan pysäytetään kuumennusvaihe ja aloite-15 taan jäähdytysvaihe, ja puutavaran sisälämpötilan laskiessa jäähdytysvaiheen aikana ennaltamäärättyyn mini-misisälämpötilaan aloitetaan uudelleen kuumennusvaihe, ja että perättäisiä vaiheita jatketaan, kunnes on saavutettu puutavaran haluttu kuivuusaste.
20 Menetelmän eräässä sovellutuksessa ennen puu- tavaraerän kuivaamista valitaan kuivattavasta puutava-raerästä yksi tai useampi koekappale. Sitten määrite-;··· tään kokeellisesti koekappaleen sisälämpötilan riippu- .·.·. vuus kuumennus ilman lämpötilasta, kuumennusvaiheen • · · '··*, 25 kestoajasta, jäähdytysilman lämpötilasta ja jäähdytys- • · III vaiheen kestoajasta. Sen jälkeen määritetään mainittu- jen riippuvuuksien perusteella sisälämpötilojen raja- • · · 5 arvot ja suoritetaan puutavaraerän kuivaus sisälämpöti- : lojen raja-arvoja noudattaen.
30 Menetelmän eräässä sovellutuksessa kuivaus- menetelmään kuuluu useita kuumennusvaiheita ja jäähdy-tysvaiheita, ja puutavaran ennalta määrätyt maksimi-• , sisälämpötilat eri kuumennusvaiheissa ovat erilaiset, ja vastaavasti minimisisälämpötilat eri jäähdytysvai-s..·* 35 heissä ovat erilaiset.
«V: Menetelmän eräässä sovellutuksessa kuivattava .···, puutavara sijoitetaan edullisimmin rimoitettuna paket- ··· 4 93246 tina suljettuun tilaan, jonka sisälämpötiloja muutetaan jaksottaisesti kuumennusvaiheen ja jäähdytysvaiheen mukaisesti. Puutavara kootaan kerroksittain poikittaisten rimojen kanssa kuivausvaunuihin ja siirretään kui-5 vaamoon. Pinotun puutavaran lävitse puhalletaan kuivaamossa jaksottaisesti lämmintä ilmaa, joka kuumentaa puutavarakappaleita, ja viileää ilmaa, joka jäähdyttää puutavarakappaleita, Puutavarakappaleista höyrystyy kosteutta kuivausilmaan ja puutavarakappaleet kuivuvat. 10 Menetelmän eräässä sovellutuksessa kuivattavaa puutavaraa siirretään vuorotellen kuumennusvyöhykkeeetä jäähdytysvyöhykkeeseen, joiden vyöhykkeiden lämpötilat vastaavat kuumennus- ja jäähdytysvaiheen lämpötiloja. Tämän toteuttamiseksi voidaan puutavaran kuivausta 15 varten rakentaa jatkuvatoiminen tunnelikuivaamo, jolloin vältytään rimoitukselta, kuormien purulta ja väli-rimojen käsittelyltä sekä niiden tarvitsemilta koneistoilta ja laitteilta.
Kuivausajan optimointi ja samanaikainen kui-20 vausvirheiden eliminointi tapahtuu siis ottamalla lähtökohdaksi puun sisälämpötila, jonka raja-arvojen avulla ohjataan kuivausprosessia. Koska puutavaran kuivaus- :**: aikaa voidaan oleellisesti lyhentää vain nostamalla kuivausilman lämpötilaa, varmistaudutaan nyt siitä, • m ,···. 25 ettei puun sisälämpötila nouse liian korkeaksi ja ai- #···. heuta vaurioita puutavaralle. Sisälämpötilan nousun • · rajoittamiseksi on puutavaraa aina välillä jäähdytet-tävä jäähdytysilmalla. Kuivattavan puutavaran pintalämpötila heilahtelee hyvin nopeasti kuumennus- ja jäähdy-30 tysvaiheen välillä. Jäähdytysvaiheessa puutavaran pinta • V jäähtyy siten, että sisällä oleva kosteus siirtyy pin- :T: taan, mistä se kuumennusvaiheen aikana sitten saadaan m*tml helposti haihdutettua pois. Tämä nopeuttaa kuivumista.
• · ... Toisaalta sisälämpötila ei saa laskea merkittävästi, • · **;·* 35 koska kuivuminen alhaisissa lämpötiloissa hidastuu ja :V: kokonaiskuivausaika sen vuoksi pitenee. Keksinnön mu- kaisella menetelmällä voidaan puutavaraa kuivata tuo- ··· 5 98246 reestä puusepänkuivaksi muutamassa tunnissa. Sen tuoma taloudellinen etu on näin ollen huomattava.
Seuraavassa keksintöä selostetaan viittaamalla oheiseen piirustukseen, joka esittää kaaviomaisesti 5 puutavaran, erityisesti sahatavaran, sisälämpötilaa ajan funktiona kuivausprosessin edetessä.
Kuvassa on diagrammi, jonka pystyakselilla on lämpötila T ja vaaka-akselilla on aika t. Kuivaus-prosessissa puutavara saatetaan alttiiksi ensin kuulo mennusvaiheelle 1, jonka kestoaika on t1 ja jossa kuu-mennusilman lämpötila on vakio Tkl. Kuumennusvaiheessa 1 puutavaran sisälämpötila nousee lähelle määrättyä mak-simieisälämpötlla-arvoa Kuumennusvaiheen 1 kesto aika t3 on määrätty siten, ettei sisälämpötila T3 nouse 15 asetettua T<M,-arvoa korkeammaksi. Sitten puutavara altistetaan välittömästi jäähdytysvaiheelle 2, jonka kestoaika on t2 ja jossa jäähdytysilman lämpötila on vakio Tj2. Jäähdytysvaiheen 2 kestoaika t2 on määrätty siten, ettei sisälämpötila T3 laske asetettua T^-arvoa 20 alemmaksi. Jäähdytysvaiheen 2 jälkeen seuraa jälleen kuumennusvalhe 3, jonka kestoaika on t3 ja jossa kuumen-nusilman lämpötila on vakio TK3. Kuumennusvaiheessa 3 ...: puutavaran sisälämpötila nostetaan jälleen lähelle ·.·. määrättyä maksimisisälämpötila-arvoa T . Kuumennus- # · M 25 vaiheen 3 kestoaika t3 on määrätty siten, ettei puuta- varan sisälämpötila TA nouse asetettua T^-arvoa kor-keammaksi. Sitten puutavara altistetaan jäähdytysvaiheelle 4, jonka kestoaika on t. ja jossa jäähdytysilman • M * .· ; lämpötila on vakio T34. Tällaisia vaiheita jatketaan 30 peräkkäin kunnes puutavaralla on haluttu kosteus. v: Kun kuivattava puutavara koostuu mäntysahata- varasta, kuumennusvaiheen 1, 3 kuumennusilman lämpötila • . Tk asetetaan välille 150 - 200°C ja jäähdytysvaiheessa 2 jäähdytysilman lämpötila T3 asetetaan välille 20 - 70 '...· 35 °C. Puutavaran maksimisisälämpötila Τ1μλ pidetään vä- ;V: Iillä 105 - 120 eC.
• · ,···. Kokemusperäisesti on havaittu, että mäntysaha- ·· · 6 98246 tavaran sisälämpötilaa Τ1ι#βχ ei saa nostaa juuri 120 °C korkeammaksi/ koska sisäinen höyrynpaine kasvaa aiheuttaen sisähalkeamia. Mäntysahatavara voidaan kuivata tuoreesta puusepänkuivaksi (kosteusprosentti 6 - 8 %) 4 5 - 6 tunnissa, kun kuumennusvaiheissa käytetään lämpöti laa Tk 150 - 200 eC ja ohjaava sisälämpötilaa on 120 °C. Mikäli taas sisälämpötila T,__on vain vähän 100 °C yläpuolella, kuivausaika pitenee em tapauksessa edelleen. Sahatavaran sisälämpötila T ei saa laskea 10 merkittävästi alle 100 °C, koska kuivuminen hidastuu edelleen ja kuivatusaika pitenee merkittävästi.
Puutavaran sisälämpötilan raja-arvoilla T^, Tlaax ohjataan yhdessä keksinnön mukaisessa sovellutuksessa vuorottaisten kuumennus- ja jäähdytysvaiheiden 15 kestoa tx, t%, t3,..., kun kuumennus- ja jäähdytys lämpötilat Tj, Tk ovat vakiot. Tämä sopii esimerkiksi tapauksessa, jossa puutavaran kuumennus ja jäähdytys tapahtuu kuivauskamarissa.
Perinteiset rimoitetut tuoreet puutavarapake-20 tit tuodaan kuivauskamariln, jossa sitä kuivausproses-sin aikana vuorotellen kuumennetaan ja jäähdytetään. Kuhunkin pakettiin sijoitetaan yksi tai korkeissa pa-,··· keteissa muutamia puutavarakoekappaleita, joissa läm- '.·. pötila-anturi on sijoitettu puutavaran keskiosaan.
··', 25 Koekappale on valittu siten, että se vastaa paketin ',Y. vaikeimmin kuivattavaa kappaletta. Koekappaleeseen porataan reikä sopivalle syvyydelle, johon reikään « · lämpötila-anturi sovitetaan. Lämpötila-anturi liitetään : edelleen johdoilla kulvauskamarin ohjausyksikköön.
30 Lämpötila-anturien antamat mittaustulokset vastaavat puutavaran sisälämpötiloja TA ja ne ohjaavat ohjausyk-sikön välityksellä ja siihen tallennettujen puutavaran t * . sisälämpötilojen raja-arvojen T^, Τ1ι-χ avulla kuivaus- ]pt’ kamarin kuumennus- ja jäähdytysvaiheiden kestoaikoja <«.* 35 tj/tj, t3,.... Kun mitattu puutavaran sisälämpötila nousee lähelle asetettua ylärajaa T , pysäytetään
» # *MMX
'··. kuuman ilman sisäänpuhallus ja vastaavasti aloitetaan
»M
7 98246 jäähdytysilman sisäänpuhallus, jolloin sisälämpötila alkaa laskea. Kun sisälämpötila TA on laskenut asetettuun raja-arvoon Tiata, pysäytetään vuorostaan jäähdy-tysilman sisäänsyöttö ja puutavaran kuumennusvaihe ja 5 samalla kuivausvaihe aloitetaan uudestaan puhaltamalla kuumaa ilmaa kuivaustilaan.
Havupuutavaraa kuivattaessa mitattavien koekappaleiden tulee edullisimmin olla sydänpuukappaleita, jotka pintapuuta vähäisemmän kosteuden takia ovat aitio tiimpia sisälämpötilan nousulle ja siten sisähalkeamil-le. Suuremman kosteuden ja soluhuokosten avonaisuuden takia pintapuun sisälämpötila nousee hitaammin ja kuivuu myös helpommin.
Puutavaran sisälämpötilan raja-arvoilla T^^, 15 Tt ohjataan toisessa keksinnön mukaisessa sovellutuksessa vuorottaisten kuumennus- ja jäähdytysvaiheiden kuumennus- ja jäähdytyslämpötiloja Τχ, T^, kun kuumennus- ja jäähdytysvaiheiden kestoajat t1,t2,tJ/... ovat vakiot. Tällainen kuivausprosessi voidaan toteuttaa 20 tunnelikuivaamossa. Kuivattavaa sahatavaraa siirretään tällöin olennaisesti vakionopeudella peräkkäisten kuumennus- ja jäähdytysvyöhykkeiden tai -kamarien läpi.
Kuivausprosessin säätäminen tapahtuu tunneli-.*·*; kuivaamossa siten, että puutavarakoekappale siirretään s · ···. 25 kuumennuksen ja jäähdytyksen suhteen esisäädettyjen vyöhykkeiden kautta kuivaustunnelin läpi. Tällöin koe- • · .ΓΙ kappaleen sisään sen keskiosaan sijoitettu lämpötila- 9,'l anturi rekisteröi sisäosan lämpötilojen vaihtelut kuu- • f · ’ mennus- ja jäähdytysvyöhykkeissä ja vastaavissa kui- 30 vausprosessin vaiheissa. Lämpötila-anturi asennetaan es s • V koekappaleeseen porattuun reikään, kuten edellisessä jV; sovellutuksessa ja tiedonsiirto anturista tunneli- kuivaamon ohjausyksikköön toteutetaan edullisesti lan- • · ... gattomasti, kuten radiolähettimen ja vastaanottimen v · *·;·’ 35 avulla. Mikäli ennaltamäärätyt koekappaleen sisälämpö- iV; tilojen raja-arvot T,,,., T,__ylitetään tai alitetaan, ·***· tapahtuu vyöhykkeiden kuumennus- ja jäähdytyslämpöti- se· 8 93246 lojen korjaus automaattisesti ennalta kokeiltujen kor-jauskertoimien avulla. Mikäli koekappaleen loppukosteus ei silloin saavuta haluttua arvoa/ voidaan kuivaustun-nelin kuljetinnopeutta hidastaa ja säätää kunkin vyö-5 hykkeen kuumennus- ja jäähdytyslämpötilojen raja-arvot uuden koekappaleen antamien mittaustulosten avulla.
Kun kuivausprosessi on säädetty koekappaleen tai koekappaleiden avulla, varsinainen puutavaran kuivaus voidaan toteuttaa jatkuvana prosessina. Koekap-10 paleiden kaltaista puutavaraa siirretään kuljettimen avulla yksin kappalein tai ryhmissä kuivaustunnelin vyöhykkeestä toiseen ja puutavara tulee kuivaustunnelin toisesta päästä ulos halutussa kuivuudessa. Kuivaus- ja jäähdytyslämpötilojen säätämiseksi ei täällöin siis 15 tarvita säätöimpulssia jokaisesta kappaleesta, vaan lämpötilojen säädöt asetetaan ennen uuden dimension, puulajin tai erilaisen lähtökosteuden omaavan puutava-raryhmän ryhmän kuivausta yhdellä puutavarakoekappa-leella, joka vastaa vaikeasti kuivattavaa tuotetta.
20 Sisälämpötilojen muutosten sekä kuivaus- ja jäähdytyslämpötilojen ja vaiheiden kestoaikojen keskinäinen riippuvuus on selvitettävä puulajeittain, jolloin ohjauskohteena voidaan käyttää tapauskohtaisesti joko kuuumennus- ja/ tai jäähdytysvaiheiden lämpötiloja 25 tai vaiheaikoja tai molempia. Joillakin puulajeilla ja ohuilla puutavaroilla voidaan käyttää korkeita lämpöti-:1: loja ja lyhyitä kuumennus- ja jäähdytysvaiheita, kun :1: taas aroilla puulajeilla ja paksuilla puutavaroilla on • •e käytettävä matalia kuivauslämpötiloja, matalia sisä- • · \·ι·, 30 lämpötilan raja-arvoja ja pitempiä vaiheaikoja. Tuot-
• teen käyttötapa voi myös vaikuttaa valittuun ohjaustapaan. Tällöin voi tulla kysymykseen myös alle 100 °C
• · e ! · lämpötilojen käyttö vaikeasti kuivattavilla puutava- : roilla. Olennaista kuitenkin on keksinnön mukaisen ....: 35 kuumennus- ja jäähdytysvaiheiden lämpötilojen ja/tai .·♦·. aikojen ohjaus edeltä määrättyjen puutavaran sisälämpö- • · tilojen raja-arvojen avulla.
• · • · · * · * 9 9 999 9 · 9 · f·· 9 98246
Kuivausprosessia sääteleviä sahatavaran sisälämpötilojen raja-arvoja , Tlaax voi olla myös kaksi tai useampia, jotka ovat ohjaavassa käytössä kuivauksen eri vaiheissa. Niinpä kuivauksen alkuvaiheessa voidan 5 käyttää ensimmäisiä sisälämpötilojen raja-arvoja ja kuivauksen lopussa toisia. Kriittisessä puusyiden kyl-lästyspisteen (n. 28%) lähellä voidaan myös käyttää omaa ohjaavaa sisälämpötilojen raja-arvojen määrittelyä. Lämpötilojen raja-arvot, joita kuivausprosessissa 10 käytetään määritetään kokemusperäisesti sahatavaran eri dimensioille, eri kosteusasteille ja eri puulajeille.
Toisaalta vaiheiden kestoajat voidaan pitää vakioina ja kuumennus- ja jäähdytysilman lämpötiloja voidaan muuttaa. Tämä tulee kysymykseen esim. silloin, 15 kun kuivaus tapahtuu kulvaustunnelissa, jossa kuivattavan tavaran liikenopeus on vakio ja tunnelin perättäisten vyöhykkeiden ilmavirran lämpötilaa säätämällä saadaan haluttu kuumennus- ja jäähdytysvaikutus. Tässä sovellutuksessa on mahdollista käyttää jatkuvatoimista 20 kuivausta, jossa puutavara kulkee kuljettimen avulla vyöhykkeestä toiseen tullen toisesta päästä ulos halutussa kuivuudessa. Kuivattavan puutavaran vakioituessa on luonnollista, ettei jokaisen kuivauserän yhteydessä . tarvitse käyttää koekappaleisiin sijoitettuja lämpöan- • · · · | .1 2 3 25 tureita ohjaamaan kuivaamon syklien lämpötiloja ja/tai • · · aikoja, vaan voidaan käyttää jo aikaisemmin hyväksi * · · havaittuja kuivauskaavoja.
:...: Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitet- :1·1: tyjä sovellutusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muun- 30 nokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• · m 9 · · • · • · • · · 9 9 9 9 9 • · • · · • · • · ··· · • · · • · · 2 • · • · · m · 9 m 3

Claims (6)

10 98246
1. Menetelmä puutavaran, kuten aihioiden ja sahatavaran, kuivaamiseksi, johon menetelmään kuuluu 5 joukko ilmavirran avulla toteutettuja syklisesti perät-täin toistuvia kuumennus- ja jäähdytysvaiheita, tunnettu siitä, että kuumennus- ja jäähdytysvaiheiden ilmavirran lämpötiloja (Tfc; T3) ja/tai kestoaikoja (tK; t ) ohjataan automaattisesti puutavaran ennalta määrä-10 tyjen sisälämpötilojen raja-arvojen (TlBMt, T^) avulla siten, että puutavaran sisälämpötilan (TA) noustessa ennaltamäärättyyn maksimisisälämpötilaan (T ) pysäytetään kuumennusvaihe ja aloitetaan jäähdytysvaihe, ja puutavaran sisälämpötilan (Tt) laskiessa jäähdytysvai-15 heen aikana ennaltamäärättyyn minimisisälämpötilaan (T1b1b) aloitetaan uudelleen kuumennusvaihe, ja että perättäisiä vaiheita jatketaan, kunnes on saavutettu puutavaran haluttu kuivuusaste.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että ennen puutavaraerän kuivaamista valitaan kuivattavasta puutavaraerästä yksi tai useampi koekappale; määritetään kokeellisesti koekappaleen sisälämpötilan (Tt) riippuvuus kuumennusilman lämpötilasta (T), kuumennusvaiheen kestoajasta (to), : ’ 25 jäähdytysilman lämpötilasta (T ) ja jäähdytysvaiheen • · J kestoajasta (t^; määritetään mainittujen riippuvuuksien perusteella sisälämpötilojen raja-arvot (Tlaax, T,,<n) ja suoritetaan puutavaraerän kuivaus sisälämpötilojen • · · raja-arvoja noudattaen. • ·
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen mene- • · · telmä, tunnettu siitä, että kuivausmenetelmään .. . kuuluu useita kuumennusvaiheitä ja jäähdytysvaiheita ja • · · että puutavaran ennalta määrätyt maksimisisälämpötilat • · · (T, ) er‘. kuumennusvaiheissa ovat erilaiset, ja vas- ·:·; 35 taavasti minimisisälämpötilat (Tlmln) eri jäähdytysvai- 1. heissä ovat erilaiset. • · ··· .·. 4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen • · · • · · • · ··« • · • · ··· 11 98246 menetelmä, tunnettu siltä, että kuumennusvaiheen kuumennusilman lämpötila (TK) on välillä 150 -200°C, ja puutavaran maksimisisälämpötila (TlBMc) on välillä 105 - 120 °C.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuivattava puutavara sijoitetaan edullisimmin rimoitettuna pakettina suljettuun tilaan, jonka sisälämpötiloja muutetaan jaksottaisesti kuumennus- ja jäähdytysvaiheen mukaises-10 ti.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siltä, että kuivattavaa puutavaraa siirretään vuorotellen kuumennusvyöhykkeestä jäähdytysvyöhykkeeseen, joiden vyöhykkeiden lämpötilat 15 vastaavat kuumennus- ja jäähdytysvaiheen lämpötiloja. «M· • · • · • · · • · · • · • · · • · • · • · · • · · • · • · • · · • · • · · • · • · • · · • · · • · · m m · · v · · • « • · • · · • · · • · · * • · ··· • · • · • · · • · • S· • · · • · 1 9 · « · ··· 12 98246
FI930081A 1993-01-08 1993-01-08 Menetelmä puutavaran kuivaamiseksi FI98246C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI930081A FI98246C (fi) 1993-01-08 1993-01-08 Menetelmä puutavaran kuivaamiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI930081A FI98246C (fi) 1993-01-08 1993-01-08 Menetelmä puutavaran kuivaamiseksi
FI930081 1993-01-08

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI930081A0 FI930081A0 (fi) 1993-01-08
FI930081A FI930081A (fi) 1994-07-09
FI98246B true FI98246B (fi) 1997-01-31
FI98246C FI98246C (fi) 1997-05-12

Family

ID=8536634

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI930081A FI98246C (fi) 1993-01-08 1993-01-08 Menetelmä puutavaran kuivaamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI98246C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI930081A (fi) 1994-07-09
FI930081A0 (fi) 1993-01-08
FI98246C (fi) 1997-05-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1009542B1 (en) Process for treating green wood and accelerating drying of green wood
EP2435223B1 (en) Apparatus and operating systems for manufacturing impregnated wood
EP0695408B1 (en) Method for increasing the resistance of cellulosic products against mould and decay
US3939573A (en) Process for drying wood
Rodolfo et al. White beech: a tricky problem in the drying process
US10234198B2 (en) Device and process for eradicating pests in wood
Allegretti et al. Drying techniques to obtain white beech
FI98246B (fi) Menetelmä puutavaran kuivaamiseksi
US20030099275A1 (en) Wood accelerating drying process based on its rheological properties
WO1995031680A1 (en) Method for processing wood at elevated temperatures
FI118139B (fi) Menetelmä massiivipuuta käsittävän puukappaleen käsittelemiseksi
US3070896A (en) Wood drying method
Zhang et al. Moisture flow characteristics during radio frequency vacuum drying of thick lumber
CN113015608A (zh) 改性的木材产品
Teischinger et al. Sawn Timber Steaming and Drying 23
WO2014129957A1 (en) Method for drying hygroscopic material and apparatus for drying hygroscopic material
FI103834B (fi) Menetelmä puun kuivaamiseksi
FI117126B (fi) Menetelmä palonsuoja- ja biosidikoostumuksen käyttämiseksi puutavaran sekä puun ja orgaanisten raaka-aineiden käsittelyyn puutavarakuivaamoissa tai erillisissä tiloissa tai tuotanto-prosesseissa
KR102322516B1 (ko) 고강도 목재 제조를 위한 목재 건조 및 고열처리 방법
CA2617791A1 (en) Method for phytosanitary treatment of timber
CA3083482A1 (en) Device and process for eradicating pests in wood
EP3012566B1 (en) Innovative way of wood-drying kiln
Kang et al. Effects of HTLH and kerfing pretreatement on the drying characteristics of large square red pine timber
Ambrose et al. Effects of Incision, Forced-air Drying, and Pressure Pretreatments on Wet Pockets, Drying Rate, and Drying Defects of Acacia mangium Wood.
Chauhan Basics of Wood Drying/Seasoning

Legal Events

Date Code Title Description
GB Transfer or assigment of application

Owner name: VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS

BB Publication of examined application
MA Patent expired