FI97933C - Menetelmä yhteydenmuodostamisen helpottamiseksi solukkoradioverkossa sekä tukiasema - Google Patents

Menetelmä yhteydenmuodostamisen helpottamiseksi solukkoradioverkossa sekä tukiasema Download PDF

Info

Publication number
FI97933C
FI97933C FI941841A FI941841A FI97933C FI 97933 C FI97933 C FI 97933C FI 941841 A FI941841 A FI 941841A FI 941841 A FI941841 A FI 941841A FI 97933 C FI97933 C FI 97933C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
base station
frequency
connection
information
transmitted
Prior art date
Application number
FI941841A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI941841A0 (fi
FI941841A (fi
FI97933B (fi
Inventor
Harri Jokinen
Harri Posti
Timo Ali-Vehmas
Risto Uola
Matti Jokimies
Original Assignee
Nokia Telecommunications Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Telecommunications Oy filed Critical Nokia Telecommunications Oy
Priority to FI941841A priority Critical patent/FI97933C/fi
Publication of FI941841A0 publication Critical patent/FI941841A0/fi
Priority to AU22606/95A priority patent/AU2260695A/en
Priority to PCT/FI1995/000223 priority patent/WO1995029562A2/en
Publication of FI941841A publication Critical patent/FI941841A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI97933B publication Critical patent/FI97933B/fi
Publication of FI97933C publication Critical patent/FI97933C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W76/00Connection management
    • H04W76/10Connection setup
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/16Discovering, processing access restriction or access information

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

97933
Menetelmä yhteydenmuodostamisen helpottamiseksi solukkoradioverkossa sekä tukiasema
Keksinnön kohteena on menetelmä yhteydenmuodostami-5 sen helpottamiseksi digitaalisessa solukkoradioverkossa, jossa kussakin solussa on ainakin yksi tukiasema, joka palvelee alueellaan olevia tilaajapäätelaitteita, ja jossa tukiasema lähettää useampaa kuin yhtä kantoaaltotaajuutta käyttäen, ja jossa kullakin taajuudella lähetettävä sig-10 naali on aikajakoisesti jaettu useasta aikavälistä koostuviin kehyksiin, ja jotka tukiasemat lähettävät yhteydenmuodostusta varten päätelaitteille itseään koskevaa informaatiota kehysrakenteesta ennalta tunnetulla paikalla.
Solukkoradioverkon tilaajapäätelaitteet tarvitsevat 15 toimiakseen runsaasti tietoa tukiasemasta, jonka alueella ne ovat. Voidakseen kommunikoida tukiaseman kanssa päätelaitteiden tulee ensiksikin olla synkronisoituneita tukiaseman lähetykseen. Tämän lisäksi ne tarvitsevat tietoa esimerkiksi siitä verkosta, johon lähettävä tukiasema 20 kuuluu, tukiasemalla käytettävistä taajuuksista, sekä liikenne- ja ohjauskanavista, jotta päätelaitteet voisivat lähettää yhteydenmuodostusviestin.
Nykyisissä digitaalisissa solukkoradioj ärj estelmissä tukiasemat lähettävät ylläolevan kaltaista informaatiota 25 säännöllisesti jokaisessa solussa. Tunnetuissa ratkaisuis sa, kuten esimerkiksi eurooppalaisessa digitaalisessa solukkoradioverkossa GSM:ssä, tukiasema lähettää yhdellä taajuudella kehysrakenteen ensimmäisessä aikavälissä yhteydenmuodostuksessa tarvittavaa informaatiota, jota kut-30 sutaan BCCH-ohjauskanavaksi (Broadcast Control Channel).
Idle-tilassa ollessaan (kytkeytyneenä verkkoon, mutta ei puhelussa) tilaajapäätelaitteet haravoivat taajuuksia, ja etsivät eri tukiasemien lähettämiä BCCH-kanavia, jotta tarvittaessa voisivat lähettää vastaavan kanavan vastak-35 kaisella siirtosuunnalla yhteydenmuodostusviestin tu- 2 97933 kiasemalle.
Tunnetun tekniikan mukaisessa ratkaisussa, jossa tukiasema lähettää yhteydenmuodostusinformaatiota yhdellä taajuudella, on haittapuolena se, että kyseinen signaali 5 saattaa esimerkiksi radiotien etenemisolosuhteiden vuoksi vaimentua liikaa, jotta päätelaite voisi jokaisena ajan hetkenä sitä vastaanottaa. Nykyisissä järjestelmissä päätelaite voi joutua etsimään ja odottamaan yhteydenmuodostusinformaatiota suhteellisesti pitkänkin aikaa, varsinkin 10 jos häipymä on pitkäaikainen. Tällainen tilanne voi esiintyä varsinkin, jos päätelaite on paikallaan, jolloin muutokset radiokanavan etenemisolosuhteissa ovat hitaita ja signaalihäipymät voivat kestää jopa normaalin puhelun kestoajan yli.
15 Jos päätelaite ei vastaanota omalta tukiasemaltaan yhteydenmuodostusinformaatiota, se saattaa etsiä naapuri-tukiaseman vastaavaa lähetystä, jonne muodostuva yhteys on laadultaan luonnollisesti heikompi pitemmän matkan takia, jos solukoot ovat suuria, kuten harvaan asutuilla alueilla 20 useasti on laita.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena onkin parantaa yhteydenmuodostuksen nopeutta ja laatua digitaalisessa solukkoradioverkossa ja poistaa yllä esitetyt ongelmat.
Tämä saavutetaan johdannossa esitetyn tyyppisellä 25 menetelmällä, jolle on tunnusomaista, että tukiasemaa koskevaa yhteydenmuodostusinformaatiota lähetetään kaikilla niillä solussa käytössä olevilla taajuuksilla, joilla mainittua ennalta tunnettua paikkaa ei käytetä muuhun lähetykseen.
30 Keksinnön kohteena on lisäksi tukiasema digitaali sessa solukkoradioverkossa, jonka verkon kussakin solussa on ainakin yksi tukiasema, joka palvelee alueellaan olevia tilaajapäätelaitteita, ja jossa tukiasemassa on välineet lähettää useampaa kuin yhtä kantoaaltotaajuutta käyttäen, 35 ja välineet jakaa kullakin taajuudella lähetettävä signaa- li 3 97933 li aikajakoisesti useasta aikavälistä koostuviin kehyksiin, ja välineet lähettää yhteydenmuodostusta varten päätelaitteille itseään koskevaa informaatiota kehysrakenteesta ennalta tunnetulla paikalla. Keksinnön 5 mukaiselle tukiasemalle on tunnusomaista, että tukiasemassa on välineet lähettää yhteydenmuodostusinformaatiota kaikilla niillä solussa käytössä olevilla taajuuksilla, joilla mainittua ennalta tunnettua paikkaa ei käytetä muuhun lähetykseen.
10 Keksinnön mukaisella menetelmällä voidaan siis parantaa tilaajapäätelaitteiden yhteydenmuodostusta solukkoradioverkossa. Erityisen hyvin menetelmä soveltuu käytettäväksi järjestelmissä, joissa radioverkolla korvataan kiinteän puhelinverkon viimeinen yhdysjohto tilaajalle, 15 eli ns. WLL (Wireless Local Loop)-sovelluksissa. Näissä sovelluksissa' päätelaitteet ovat kiinteästi paikoillaan käyttäjien luona korvaten tavallisen puhelinkoneen. Tällaisissa sovelluksissa solukoot voivat olla suuria, ja päätelaitteiden antennit saattavat jopa olla omaa tu-20 kiasemaa kohden suunnattuja antenneja. Tällöin, mikäli oman tukiaseman se taajuus, jolla BCCH-signaalia lähetetään häipyy, päätelaite joutuu odottamaan kunnes häipymä lakkaa, koska yhteyttä toisiin tukiasemiin ei käytännössä ole. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa käytetään taajuusdi-25 versiteettiä hyväksi lähettämällä BCCH kaikilla solussa käytössä olevilla taajuuksilla. Koska häipyminen on taa-juusriippuvaista, on todennäköistä etteivät kaikki taajuudet häivy yhtäaikaa ja yhteydenmuodostusinformaatiota on lähes jatkuvasti päätelaitteen saatavilla.
30 Seuraavassa keksintöä selitetään tarkemmin viitaten oheisten piirustusten mukaisiin esimerkkeihin, joissa kuvio 1 esittää solukkoverkkoa, jossa keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa, kuvio 2 havainnollistaa tukiaseman lähettämien 35 taajuuksien kehysrakennetta, 4 97933 kuviot 3a-3c havainnollistavat yhteydenmuodostusta-pahtumaa kehysrakennetasolla ja kuvio 4 havainnollistaa keksinnön mukaisen tukiaseman rakennetta.
5 Keksintöä voidaan soveltaa missä tahansa digitaali sessa solukkoradiojärjestelmässä, jossa käytetään alkajako! s ta kehysrakennetta. Seuraavassa keksintöä selostetaan tarkemmin sovellettaessa sitä eurooppalaisessa solukkoradiojär jestelmässä GSMissä, siihen kuitenkaan rajoittu-10 matta.
Kuviossa 1 havainnollistetaan solukkoradiojärjestel-mää, jossa keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa. Tukiasema BTS palvelee alueellaan olevia tilaajapäätelait-teita MS siten, että käytössä on useampi kuin yksi taajuus 15 riippuen solun koosta ja tilaajapäätelaitteiden lukumäärästä. Tilaaj-apäätelaitteet MS voivat olla tavanomaisia matkapuhelimia tai datapäätelaitteita. Mikäli kyseessä on WLL-sovellutus tilaajapäätelaitteet ovat kiinteästi asennettuja rakennusten sisällä siten, että päätelaitteen 20 antenni mahdollisesti on rakennuksen ulkopuolella. Myös tällaisessa sovelluksessa osa päätelaitteista voi olla liikkuvia asemia.
Oletetaan esimerkin vuoksi, että kyseisessä solussa on tukiaseman käytössä neljä taajuutta fl - f4, joilla se 25 voi kommunikoida päätelaitteiden kanssa. Kullakin taajuudella on GSM:n määritysten mukaisesti lähetys jaettu aikatasossa kehysrakenteeseen, jossa kussakin kehyksessä on kahdeksan aikaväliä. Siirtosuuntaa tukiasemalta päätelaitteelle kutsutaan jatkossa downlink-suunnaksi. Jokaista 30 downlink-taajuutta fl - f4 kohden on luonnollisesti vastaava uplink-taajuus f 1' - f4’, eli taajuus siirtosuuntaan päätelaitteelta tukiasemalle, jolla on vastaava kehysrakenne kuin downlink-suunnassa.
Perinteisessä GSM-järjestelmässä BCCH-informaatiota 35 lähetetään kehysrakenteen ensimmäisessä aikavälissä syk- 5 97933 lisesti siten, että 4 kehystä 52:sta peräkkäisestä kehyksestä sisältää BCCH-informaatiota. Muissa kehyksissä vastaavalla paikalla lähetetään muuta ohjausinformaatiota kuten esimerkiksi yhteydenmuodostusviestin kuittausvieste-5 jä eli AGCH(Access Grant Channel), ns. paging-informaatiota PCH(Paging Channel) sekä synkronointikanavaa SCH(Synchronisation Channel) ja taajuuskorjauskanavaa eli FCCH(Frequency Correction Channel). GSM-järjestelmän kehysrakennetta on tarkemmin kuvattu esimerkiksi kirjassa 10 M.Mouly, M.Pautet: The GSM System for Mobile Communications, tekijäin kustantama 1992, joka otetaan viitteeksi.
Kuviossa 2 havainnollistetaan tukiaseman BTS lähetystä downlink-suunnan taajuuksilla fl-f4. Kuviossa on esitetty kunkin taajuuden kehysrakenne. Ensimmäisellä 15 taajuudella, jota on merkitty fl, lähetetään ensimmäisessä aikavälissä yhteydenmuodostusinformaatiota BCCH sekä muuta ohjausinformaatiota. Ne aikavälit, joilla on liikennettä, on merkitty kirjaimilla TCH. Keksinnön mukaisessa menetelmässä BCCH-informaatiota lähetetään siis kaikilla solussa 20 käytössä olevilla downlink-suunnan taajuuksilla vastaavissa kehysrakenteen paikoissa, kuin mitä taajuudella fl. Mikäli yhteyksien hetkellisen määrän kasvaessa suureksi jollain taajuudella, kaikki aikavälit tarvitaan välittämään liikennettä päätelaitteille ja tällöin kyseisellä 25 taajuudella ei siis lähetetä yhteydenmuodostusinformaatiota, kunnes aikaväli vapautuu taas tähän tarkoitukseen. Solussa on kuitenkin joka hetki vähintään yksi taajuus, jolla lähetetään BCCH-signaalia, mutta tämä taajuus voi ajoittain vaihtua.
30 Kuviossa 2 havainnollistetaan tällaista tilannetta.
Taajuudella fl lähetetään aina BCCH-signaalia 4:ssä kehyksessä 52 peräkkäisestä kehyksestä sekä syklisesti myös muuta ohjausinformaatiota. Tukiaseman käytössä olevista taajuuksista kuvion 2 mukaisessa hetkellisessä tilanteessa 35 taajuuksilla f2 ja f4 lähetetään myös BCCH-informaatiota 6 97933 vastaavilla kehysrakenteen paikoilla kuin mitä taajuudella fl. BCCH-signaalin ohella myös AGCH ja PCH-kanavaa lähetetään näillä taajuuksilla.
Taajuudella f3 kaikki aikavälit ovat käytössä eri 5 yhteyksillä päätelaitteiden kanssa, joten yhteydenmuodos-tusinformaatiota ei kyseisellä taajuudella voida lähettää ennen kuin ensimmäinen aikaväli vapautuu.
Oletetaan, että ylläolevaa kehysrakennetta lähettävän tukiaseman alueella idle-tilassa oleva päätelaite 10 kuuntelee tukiaseman lähetystä. Päätelaite haravoi tukiaseman lähettämiä taajuuksia ja vastaanottaa yhteyden-muodostusinformaatiota kanavilta fl, £2 ja f4. Päätelaite mittaa kyseisten signaalien voimakkuuden. Oletetaan, että tässä esimerkissä voimakkain taajuus olisi kuvion 3a 15 mukaisesti f2. Halutessaan muodostaa yhteyden tukiasemaan esimerkiksi käyttäjän halutessa soittaa puhelun päätelaite lähettää yhteydenmuodostusviestin tukiasemalle sillä uplink-siirtosuunnan taajuudella, joka vastaa sitä downlink- taajuutta, jolla vastaanotettu BCCH-informaatio oli 20 voimakkain. Tässä tapauksessa viesti RACH lähetetään kuvion 3b mukaisesti taajuudella f2'. Lähetettyään viestin päätelaite kuuntelee vastaavaa downlink-taajuutta f2 ja odottaa kuittausta kuvion 3c mukaisesti AGCH-kanavalla, jota lähetetään BCCH-informaation ohessa samalla taajuu-25 della. Mikäli yhteydenmuodostus epäonnistuu päätelaite voi yrittää yhteydenmuodostusta sillä uplink-taajuudella, joka vastaa toiseksi voimakkainta BCCH-signaalia.
Vastaanotettuaan yhteydenmuodostusviestin tilaaja-päätelaitteelta tukiasema lähettää kuittauksen päätelait-30 teelle AGCH-viestissä, joka siis lähetetään samalla taajuudella, kuin millä alkuperäinen BCCH-viesti oli lähetetty. Järjestelmä valitsee päätelaitteelle lopullisen lii-kennekanavan ja -taajuuden, ja tässä voidaan käyttää hyväksi BCCH-kanavan mittaustuloksia. Mikäli parasta BCCH-35 taajuutta vastaava uplink-taajuus on heikkolaatuinen, 97933 7 voidaan valita myös jokin muu taajuus liikennekanavan taajuudeksi.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä kaikilla taajuuksilla lähetetään siis paloittain samaa informaatiota, jota 5 voidaan myös lomitelia. Päätelaite haravoidessaan eri taajuuksia voi koota tarvitsemansa informaation eri taajuuksilta paloittain vastaanottamiensa lähetyksien perusteella.
Keksinnön mukaisesti eri taajuuksilla lähettävä 10 informaatio voi siis hetkittäin olla erilaista eri aikaväleissä, riippuen aikavälien kuormituksesta muulla liikenteellä ja mahdollisesta lomituksesta. Päätelaite voi vastaanottaa saman signaalin usealta eri taajuudelta, ja täten voidaan varmistaa viestin perillemeno.
15 Keksinnön mukainen menetelmä on erityisen edullinen sovellettaessa sitä järjestelmässä, jossa uplink ja downlink ovat samalla taajuudella aikajakoisesti erotettuna. Tällaisen järjestelmän sanotaan käyttävän TDD-menetelmää (Time Division Duplex). Tällöin yhteydenmuodostusviesti 20 voidaan lähettää sillä taajuudella, joka on voimakkain.
GSM-tyyppisessä järjestelmässä suurin hyöty saavutetaan downlink-s i i rtosuunnassa.
Keksinnön mukaisen menetelmän toteuttavan tukiaseman rakennetta lohkokaaviotasolla havainnollistetaan kuviossa 25 4. Keksinnön mukainen tukiasema käsittää välineet 40 kantataajuisen signaalin kehittämiseksi, joiden ulostulosignaali viedään modulointivälineille 41, josta kanto-aaltotaajuinen signaali viedään päätevahvistimen 42 kautta antennille 43 lähetettäväksi. Tukiasemassa on myös vä-30 lineet (44), joilla yllämainittuja komponentteja ohjataan. Toteutettava tukiasema sisältää luonnollisesti myös muita komponentteja, kuten suodattimia ja muuntimia, mutta koska ne eivät ole keksinnön kannalta oleellisia, niitä ei yksinkertaisuuden vuoksi ole kuviossa esitetty.
35 Keksinnön mukaisessa tukiasemassa on välineet (41) 8 97933 lähettää itseään koskevaa informaatiota yhteydenmuodostusta varten tilaajapäätelaitteille kaikilla soluissa käytössä olevilla taajuuksilla. Tukiasemassa on edelleen välineet (44), joilla ohjataan kehysrakenteen aikavälien 5 käyttöä siten, että mikäli jollain taajuudella kaikki aikavälit tarvitaan liikenteen käyttöön, yhteyden-muodostusinformaatiota ei kyseisellä taajuudella lähetetä. Yhteydenmuodostusinformaatiota lähetetään kuitenkin aina sillä taajuudella, jolla lähetetään myös muuta ohjausin-10 formaatiota tilaajapäätelaitteille.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten oheisten piirustusten mukaiseen esimerkkiin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut siihen, vaan sitä voidaan muunnella monin tavoin oheisten patenttivaatimusten esit-15 tämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
Il

Claims (8)

97933
1. Menetelmä yhteydenmuodostamisen helpottamiseksi digitaalisessa solukkoradioverkossa, jossa kussakin solus- 5 sa on ainakin yksi tukiasema (BTS), joka palvelee alueellaan olevia tilaajapäätelaitteita (MS), ja jossa tukiasema lähettää useampaa kuin yhtä kantoaaltotaajuutta käyttäen, ja jossa kullakin taajuudella lähetettävä signaali on aikajakoisesti jaettu useasta aikavälistä koostuviin 10 kehyksiin, ja jotka tukiasemat lähettävät yhteydenmuodostusta varten päätelaitteille itseään koskevaa informaatiota kehysrakenteesta ennalta tunnetulla paikalla, tunnettu siitä, että tukiasemaa koskevaa yhteyden-muodostusinformaatiota lähetetään kaikilla niillä solussa 15 käytössä olevilla taajuuksilla, joilla mainittua ennalta tunnettua paikkaa ei käytetä muuhun lähetykseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että päätelaitteet voivat lähettää yh-teydenmuodostuspyynnön tukiasemalle toisen siirtosuunnan 20 vastaavalla paikalla ja taajuudella, kuin millä tukiasema lähetti itseään koskevaa informaatiota.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kullakin taajuudella lähetettävä tukiasemaa koskeva yhteydenmuodostusinformaatio on saman- 25 laista.
4. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tilaajapäätelaite vastaanottaa yhteydenmuodostusta koskevaa informaatiota tukiasemalta useammalla kuin yhdellä taajuudella.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että tilaajapäätelaite mittaa useammalla kuin yhdellä taajuudella vastaanottamiansa signaalien laadun ja tallettaa muistiin ne taajuudet, joilla yhteyden laatu on parhain.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, t u n - 97933 n e t t u siitä, että tilaajapäätelaite lähettää yh-teydenmuodostusviestin tukiasemalle sitä kanavaa käyttäen, jolla vastaanotettu signaali tukiasemalta on voimakkain.
7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, t u n -5 n e t t u siitä, että tukiasema lähettää kuittauksen tilaajapäätelaitteen lähettämälle yhteydenmuodostusvies-tille käyttäen samaa kanavaa kuin millä yhteydenmuodostus-viesti oli lähetetty.
8. Tukiasema digitaalisessa solukkoradioverkossa, 10 jonka verkon kussakin solussa on ainakin yksi tukiasema (BTS), joka palvelee alueellaan olevia tilaajapäätelait-teita (MS), ja jossa tukiasemassa on välineet (41,42) lähettää useampaa kuin yhtä kantoaaltotaajuutta käyttäen, ja välineet (41) jakaa kullakin taajuudella lähetettävä 15 signaali aikajakoisesti useasta aikavälistä koostuviin kehyksiin, ja välineet (41) lähettää yhteydenmuodostusta varten päätelaitteille itseään koskevaa informaatiota kehysrakenteesta ennalta tunnetulla paikalla, tunnettu siitä, että tukiasemassa on välineet (41,44) 20 lähettää yhteydenmuodostusinformaatiota kaikilla niillä solussa käytössä olevilla taajuuksilla, joilla mainittua ennalta tunnettua paikkaa ei käytetä muuhun lähetykseen. 97933
FI941841A 1994-04-20 1994-04-20 Menetelmä yhteydenmuodostamisen helpottamiseksi solukkoradioverkossa sekä tukiasema FI97933C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI941841A FI97933C (fi) 1994-04-20 1994-04-20 Menetelmä yhteydenmuodostamisen helpottamiseksi solukkoradioverkossa sekä tukiasema
AU22606/95A AU2260695A (en) 1994-04-20 1995-04-19 Method for facilitating call establishment in a cellular network, and a base station
PCT/FI1995/000223 WO1995029562A2 (en) 1994-04-20 1995-04-19 Method for facilitating call establishment in a cellular network, and a base station

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI941841 1994-04-20
FI941841A FI97933C (fi) 1994-04-20 1994-04-20 Menetelmä yhteydenmuodostamisen helpottamiseksi solukkoradioverkossa sekä tukiasema

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI941841A0 FI941841A0 (fi) 1994-04-20
FI941841A FI941841A (fi) 1995-10-21
FI97933B FI97933B (fi) 1996-11-29
FI97933C true FI97933C (fi) 1997-03-10

Family

ID=8540561

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI941841A FI97933C (fi) 1994-04-20 1994-04-20 Menetelmä yhteydenmuodostamisen helpottamiseksi solukkoradioverkossa sekä tukiasema

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2260695A (fi)
FI (1) FI97933C (fi)
WO (1) WO1995029562A2 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2761556B1 (fr) 1997-03-28 1999-04-30 Alsthom Cge Alcatel Procede de transmission amrt sur une pluralite de frequences porteuses, signal et recepteur correspondants
US6011786A (en) * 1997-06-06 2000-01-04 Ericsson Inc. Systems and methods for control channel communication in cellular radiotelephone systems
US6032047A (en) * 1997-08-26 2000-02-29 Telefonaktiebolaget L/M Ericsson (Publ) Method for changing BCCH carrier frequency without disturbing ongoing call traffic

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3133347A1 (de) * 1981-08-22 1983-03-10 TE KA DE Felten & Guilleaume Fernmeldeanlagen GmbH, 8500 Nürnberg Verfahren zum zugreifen auf uebertragungskanaele eines nachrichtenuebertragungssystems
JP2557889B2 (ja) * 1987-07-03 1996-11-27 株式会社東芝 無線通信方式
DE3907734C1 (fi) * 1989-03-10 1990-10-25 Alwin Eppler
US5133002A (en) * 1989-07-28 1992-07-21 Ascii Corporation Radiotelephone system that maintains synchronization between base and subordinate units while shifting carrier frequencies

Also Published As

Publication number Publication date
FI941841A0 (fi) 1994-04-20
FI941841A (fi) 1995-10-21
AU2260695A (en) 1995-11-16
FI97933B (fi) 1996-11-29
WO1995029562A3 (en) 1995-11-30
WO1995029562A2 (en) 1995-11-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN111656829B (zh) 新无线电中的寻呼时机设计
EP2342932B1 (en) Apparatus and method for dynamic communication resource allocation for device-to-device communications in a wireless communication system
US6532223B1 (en) Communication method, transmission method, reception method, base station and terminal
JP3955680B2 (ja) 時分割通信方式の移動通信システムにおける無線チャネルアクセス方法、その方法を使用する基地局及び移動局
AU724275B2 (en) Methods and systems for concurrent receipt of incoming calls from a wide area cellular network and a private radio communications network
JP4475812B2 (ja) 移動端末の始動及び援助によるアンテナ選択
CN112189367B (zh) 在新无线电非授权网络中配置备用寻呼机会的方法及用户设备
AU711875B2 (en) Dynamic channel allocation
ES2242375T3 (es) Metodo de reduccion del consumo de energia en un sistema de radio movil digital, y estacion movil de radio.
KR19990088235A (ko) 이동통신시스템의시간스위칭송신다이버시티장치및그제어방법
US5933418A (en) Method for increasing control channel capacity in a communication system
JP4288008B2 (ja) Gprs移動機ページング方法
AU724819B2 (en) A method to arrange monitoring of base stations with discontinuous control channel transmissions
FI100076B (fi) Johdottoman tilaajaliitännän toteuttava radiojärjestelmä
US20220264598A1 (en) Wireless communication method and device
CN1256818A (zh) 数字移动无线系统中降低功耗的方法和移动无线站
FI97933C (fi) Menetelmä yhteydenmuodostamisen helpottamiseksi solukkoradioverkossa sekä tukiasema
FI87289C (fi) Radiosystem
EP0943188B1 (en) Method of improving connection quality and system capacity, and a cellular radio system thereof
KR20080065206A (ko) 다중 홉 중계방식의 광대역 무선접속 통신시스템에서프레임 정보 전송 장치 및 방법
KR101349788B1 (ko) 다중 홉 중계방식을 사용하는 광대역 무선접속통신시스템에서 멀티 프레임 통신 장치 및 방법
JP2005204116A (ja) 業務用無線通信システムおよびその方法
CN101123742B (zh) 一种无线通信系统中寻呼实现的方法、装置及系统
FI87122C (fi) Radiosystem
CN111194025B (zh) 一种多跳通信的方法、终端、bs设备及系统

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application