FI87289C - Radiosystem - Google Patents

Radiosystem Download PDF

Info

Publication number
FI87289C
FI87289C FI905995A FI905995A FI87289C FI 87289 C FI87289 C FI 87289C FI 905995 A FI905995 A FI 905995A FI 905995 A FI905995 A FI 905995A FI 87289 C FI87289 C FI 87289C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
radio station
base station
fixed radio
stations
station
Prior art date
Application number
FI905995A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI905995A (fi
FI905995A0 (fi
FI87289B (fi
Inventor
Tapio Paavonen
Riitta Tiuraniemi
Hannu Toeyrylae
Original Assignee
Telenokia Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telenokia Oy filed Critical Telenokia Oy
Priority to FI905995A priority Critical patent/FI87289C/fi
Publication of FI905995A0 publication Critical patent/FI905995A0/fi
Priority to AU90863/91A priority patent/AU645164B2/en
Priority to EP92900628A priority patent/EP0513308B1/en
Priority to AT92900628T priority patent/ATE121245T1/de
Priority to DE69108901T priority patent/DE69108901T2/de
Priority to PCT/FI1991/000365 priority patent/WO1992010886A1/en
Publication of FI905995A publication Critical patent/FI905995A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87289B publication Critical patent/FI87289B/fi
Publication of FI87289C publication Critical patent/FI87289C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W24/00Supervisory, monitoring or testing arrangements
    • H04W24/10Scheduling measurement reports ; Arrangements for measurement reports

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Radio Relay Systems (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)

Description

1 87289
Radiojärjestelmä
Keksinnön kohteena on radiojärjestelmä, joka käsittää useita radiojärjestelmän kattamalle alueelle toisis-5 taan erilleen sijoitettuja kiinteitä radioasemia sekä ainakin yhden liikkuvan radioaseman, joka kulloinkin signa-loi vain yhden kiinteän radioaseman kanssa, jossa järjestelmässä on ainakin yksi kutsukanavana toimiva taajuuskanava, joka on ajallisesti jaettu useille kiinteille radio-10 asemille kutsusignaalin lähettämistä varten.
Eräissä solukkoradiopuhelinjärjestelmissä on yksi taajuuskanava jaettu ajallisesti useammalle kiinteälle radioasemalle eli tukiasemalle, jotka lähettävät tällä kutsukanavalla peräkkäin kukin omalla vuorollaan. Tällais-15 ta järjestelmää käytetään, kun radiokanavista on puutetta ja radioliikennettä on vähän. Tällaisessa radiopuhelinjärjestelmässä kukin radiopuhelin reagoi vain yhden tukiaseman, jolle se on rekisteröitynyt, kutsusignaaliin ja sig-naloi takaisinpäin järjestelmään (keskukseen) vain tämän 20 tukiaseman kutsusignaalin vastaanottamisen aikana. Jos kuitenkaan tämän tukiaseman signaali ei enää ole riittävän voimakas, radiopuhelin valitsee muilta tukiasemilta vas-taanottamiensa signaalien voimakkuuksien perusteella uuden tukiaseman, jolle se rekisteröityy. Tällöin sopivan uuden 25 tukiaseman löytäminen signaalinvoimakkuusmittauksien avul la saattaa kestää todella kauan, kun käytössä oleva tukiasema joudutaan jättämään. Erityisen vaikeaksi tämän ongelman tekee järjestelmän aikajakoisuus, koska jos aikaja-koisessa järjestelmässä siirrytään hetkeksi jollekin kana-30 valle mittaamaan kentänvoimakkuutta, niin täällä kanavalla on hyvin suurella todennäköisyydellä lähetystauko eikä kanavalla siten ole lainkaan mitattavaa kentänvoimakkuutta. Jos taas mitattavalle kanavalle jäädään odottamaan niin pitkäksi ajaksi, että mahdollinen lähetystauko lop-35 puu, niin silloin joudutaan olemaan pitkään kanavilla, 2 87289 joilla ei esiinny lainkaan signaalia, mikä pidentää uuden tukiaseman löytämiseen tarvittavaa aikaa. Ongelma luonnollisesti pahenee, kun ehdolla olevien tukiasemien ja mitattavien kanavien lukumäärä kasvaa.
5 Keksinnön kohteena on parannus tämän tyyppisessä radiojärjestelmässä.
Parannus saavutetaan johdannossa esitetyn tyyppisellä radiojärjestelmällä, jolle on keksinnön mukaisesti tunnusomaista, että mainittu ainakin yksi liikkuva radioit) asema mittaa oman kiinteän radioasemansa lähetysten välissä muiden samalla kutsukanavalla ja/tai toisella kutsuka-navalla lähettävien kiinteiden radioasemien lähettämien signaalien voimakkuutta, , ja että kunkin kiinteäradioase-man lähetyksen lopussa on tieto siitä, kuinka kauan liik-15 kuvalla radioasemalla on aikaa muiden kiinteiden radioasemien lähetysten mittaukseen ennen kyseisen kiinteän radioaseman uutta lähetystä..
Keksinnössä radiopuhelin käyttää hyväksi aikajakoi-sella kutsukanavalla väistämättä syntyviä oman tukiaseman 20 lähetystaukoja viereisten tukiasemien kentänvoimakkuuksien mittaukseen ja mittaustulosten tallentamiseen. Radiopuhelin voi joutuessaan vaihtamaan tukiasemaa käyttää näitä valmiita mittaustuloksia uuden tukiaseman valitsemiseksi ja siten nopeuttaa tukiasemanvaihtoproseduuria. Tästä on 25 etua varsinkin silloin, kun tukiasemaa joudutaan vaihtamaan puhelunmuodostustilanteessa. Kunkin tukiaseman lähetykseen sisältyy tieto siitä, kuinka kauan tukiasemalla on aikaa muiden tukiasemien lähetysten mittaukseen ennen kyseisen tukiaseman uutta lähetystä. Tästä on etua erityi-30 sesti silloin kun tukiasemalle kutsukanavalta annettavan lähetysajan pituus on dynaamisesti muutettavissa, niin että saavutetaan optimaalinen puhelunmuodostusaika eri tilanteissa.
Keksintöä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisem-35 min suoritusesimerkin avulla viitaten oheiseen kuvioon, i; 87289 3 joka havainnollistaa erästä radiojärjestelmää, jossa keksintöä voidaan soveltaa.
Kuviossa on esitetty radiopuhelinjärjestelmä, jossa järjestelmän kattama maantieteellinen alue on jaettu pie-5 nempiin radioalueisiin eli radiosoluihin Cl, C2 ja C3 siten, että vierekkäiset solut ovat reuna-alueiltaan edullisesti päällekkäin. Kullekin solulle on määrätty puheyhteyksiä varten tietyt taajuuskanavat siten, että ainakin toisiaan lähellä olevilla soluilla on eri taajuudet. Kus-10 sakin solussa Cl, C2 ja C3 on ainakin yksi kiinteä monikanavainen lähetinvastaanotinlaitteisto BS1, BS2 ja BS3, jota tässä yhteydessä kutsutaan tukiasemaksi. Kaikki tukiasemat BS1, BS2 ja BS3 on kytketty järjestelmäohjaimeen CP, joka ohjaa koko järjestelmän toimintaa.
15 Ohjaussignalointia, kuten puhelunmuodostussigna- lointia, varten on järjestelmässä useilla tukiasemilla BS1, BS2 ja BS3 kutsukanavana yhteinen taajuuskanava, jota tukiasemat BS1, BS2 ja BS3 käyttävät aikajakoisesti peräkkäin kutsusanomiensa lähettämiseen. Järjestelmässä voi ol-20 la useita tukiasemaryhmiä, joilla on kullakin oma kutsu-kanava. Lähetyssekvenssi alkaa tietystä tukiasemasta ja päättyy taukoon ennenkuin sekvenssi alkaa uudelleen saman tukiaseman lähetyksellä. Ohjauskanavalla lähetettävät kut-susignaalit tai purskeet noudattavat keksinnön ensisijai-25 sessa suoritusmuodossa Englannin kauppa- ja teollisuusministeriön (DTI) julkaiseman standardin MPT 1327 mukaista radiopuhelinsignalointia. Tällöin kutakin pursketta edeltää tauko, jonka aikana yksikään tukiasema BS ei lähetä kutsukanavalla. Kukin purske sisältää kehyksen, joka alkaa 30 kentillä LET, PREAMBLE ja SYNC, kuten on selostettu standardissa MPT 1327, kappaleessa 3.3.3.1. Jokainen purske on myös merkitty lähetettävän tukiaseman tunnisteella.
Radiopuhelinjärjestelmän alueella liikkuu vapaasti yksi tai useampia liikkuvia lähetinvastaanottimia eli ra-35 diopuhelimia MSI, MS2 ja MS3. Kunkin radiopuhelimen MS on , 87289 4 oltava rekisteröityneenä jollekin tukiasemalle järjestelmän alueella ollessaan. Järjestelmä pitää tällä tavoin rekisteriä radiopuhelinten MS karkeasta sijainnista puhelun-muodostustoimenpiteitä varten. Radiopuhelimet MS voivat 5 vapaasti liikkua solusta C toiseen, mutta niiden on siirtyessään suoritettava rekisteröityminen uuden solun C tukiasemalle BS. Radiopuhelimen MS katsotaan olevan aktiivisena solussa C, kun puhelin on valinnut solun tietyn proseduurin mukaisesti, solun tukiasema BS on lähettänyt 10 purskeen ja radiopuhelin MS on vastaanottanut tukiaseman tunnisteen. Mainittu valintaproseduuri voi perustua eri tukiasemilta BS vastaanotettuun signaalivoimakkuuteen sekä signaloinnin laatuun radiopuhelimen MS kannalta.
Radiopuhelin MS voi lähettää signalointisanomia 15 vain, kun solun C, jossa radipuhelin on aktiivisena, tukiasema BS lähettää samanaikaisesti kutsukanavalla. Radiopuhelin MS voi vastaanottaa myös muiden tukiasemien purskeitä, mutta se ei tällöin voi vastata vastaanottamiinsa sanomiin. Kun radiopuhelin vastaanottaa eri tukiasemien 20 purskeita sekventiaalisesti, voi signaalivoimakkuus (kentän voimakkuus) ja bittivirhesuhde vaihdella purskeesta toiseen, jolloin radiopuhelimella on mahdollisuus mitata näitä parametrejä oman tukiaseman BS lähetysvuorojen välillä. Tätä varten jokaisen tukiaseman BS lähettämän purs-25 keen lopussa on tieto, kuinka pitkä aika on käytettävissä muiden tukiasemien mittauksiin ennen saman aseman uutta lähetystä. Oman tukiaseman BS lähetysten välillä MS voi mitata myös muita aikajakoisia kutsukanavia, jos tällaisia on.
30 Radiopuhelin MS tallentaa mittaustulokset muistiin purskeiden mukana saamiaan tukiasematunnisteita indekseinä käyttäen. Näin kukin radiopuhelin MS voi pitää yllä listaa tukiasemista ja niiden signaalivoimakkuuksista ja voi pu-helunmuodostustilanteessa tarvittaessa nopeasti ilman mit-35 tauksia vaihtaa tukiasemaa.
5 87289
Jokaisen tukiaseman BS lähetysvuoron eri purskeen pituutta kutsukanavalla voidaan muuttaa dynaamisesti tukiaseman BS tulevien ja lähetettävänä olevien sanomien lukumäärästä riippuvaisesti kyseiselle tukiasemalle BS annet-5 tujen minimi- ja maksimiaikojen välillä. Tällöin myös purskesekvenssin kokonaisaika voi muuttua.
Radiopuhelimen MS kannalta edellä mainitut ohjaus-kanavasignaloinnit ja mittaukset tapahtuvat luonnollisesti vain silloin, kun radiopuhelimella ei ole puheyhteyttä ja 10 se kuuntelee kutsukanavaa.
Kuvio ja siihen liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Yksityiskohdiltaan keksinnön mukainen radiojärjestelmä voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (3)

6 87289
1. Radiojärjestelmä, joka käsittää useita radiojärjestelmän kattamalle alueelle toisistaan erilleen sijoi- 5 tettuja kiinteitä radioasemia (BS1, BS2, BS3) sekä ainakin yhden liikkuvan radioaseman (MSI, MS2, MS3), joka kulloinkin signaloi vain yhden kiinteän radioaseman kanssa, jossa järjestelmässä on ainakin yksi kutsukanavana toimiva taajuuskanava, joka on ajallisesti jaettu useille kiinteille 10 radioasemille kutsusignaalien lähettämistä varten, tunnettu siitä, että mainittu ainakin yksi liikkuva radioasema (MSI, MS2, MS3) mittaa oman kiinteän radioasemansa (BS1, BS2, BS3) lähetysten välissä muiden samalla kut-sukanavalla ja/tai toisella kutsukanavalla lähettävien 15 kiinteiden radioasemien lähettämien signaalien voimakkuut ta, ja että kunkin kiinteäradioaseman (BS1, BS2, BS3) lähetyksen lopussa on tieto siitä, kuinka kauan liikkuvalla radioasemalla (MSI, MS2, MS3) on aikaa muiden kiinteiden radioasemien lähetysten mittaukseen ennen kyseisen kiin-20 teän radioaseman uutta lähetystä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen radiojärjestelmä, tunnettu siitä, että kullekin kiinteälle radioasemalle (BS1, BS2, BS3) mainitulta kutsukanavalta annettavan lähetysajan pituus on muutettavissa kyseiselle kiinteälle 25 radioasemalle annettujen minimi- ja maksimiarvojen välillä kiinteän radioaseman vastaanottamisen ja lähetettävänä olevien sanomien lukumäärästä riippuvaisesti.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen radiojärjestelmä, tunnettu siitä, että liikkuva tukiasema 30 (MSI, MS2, MS3) käsittää muistin mittaustulosten tallentamiseksi käytettäväksi myöhemmin uuden kiinteän radioaseman valintaan kiinteän radioaseman (BS1, BS2, BS3) vaihdon yhteydessä. 7 872 89
FI905995A 1990-12-04 1990-12-04 Radiosystem FI87289C (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI905995A FI87289C (fi) 1990-12-04 1990-12-04 Radiosystem
AU90863/91A AU645164B2 (en) 1990-12-04 1991-11-29 A radio system
EP92900628A EP0513308B1 (en) 1990-12-04 1991-11-29 A radio system
AT92900628T ATE121245T1 (de) 1990-12-04 1991-11-29 Funksystem.
DE69108901T DE69108901T2 (de) 1990-12-04 1991-11-29 Funksystem.
PCT/FI1991/000365 WO1992010886A1 (en) 1990-12-04 1991-11-29 A radio system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI905995A FI87289C (fi) 1990-12-04 1990-12-04 Radiosystem
FI905995 1990-12-04

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI905995A0 FI905995A0 (fi) 1990-12-04
FI905995A FI905995A (fi) 1992-06-05
FI87289B FI87289B (fi) 1992-08-31
FI87289C true FI87289C (fi) 1992-12-10

Family

ID=8531525

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI905995A FI87289C (fi) 1990-12-04 1990-12-04 Radiosystem

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0513308B1 (fi)
AT (1) ATE121245T1 (fi)
AU (1) AU645164B2 (fi)
DE (1) DE69108901T2 (fi)
FI (1) FI87289C (fi)
WO (1) WO1992010886A1 (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI95974C (fi) * 1994-06-02 1996-04-10 Nokia Telecommunications Oy Menetelmä vastaanotettavan lähetteen valitsemiseksi matkaviestinjärjestelmässä ja matkaviestin
US6018661A (en) * 1995-10-18 2000-01-25 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Inhibiting and controlling signal strength measurements by a mobile station in a wireless communication system
GB2320646B (en) * 1996-10-18 2001-04-11 Motorola Ltd Mobile telephone systems
WO1998044750A2 (de) * 1997-03-27 1998-10-08 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren und anordnung zur übertragung von daten
US6212368B1 (en) * 1998-05-27 2001-04-03 Ericsson Inc. Measurement techniques for diversity and inter-frequency mobile assisted handoff (MAHO)
US6310866B1 (en) * 1998-10-09 2001-10-30 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Medium access control protocol with automatic frequency assignment
US6879823B1 (en) 1998-11-04 2005-04-12 Siemens Aktiengesellschaft Mobile station, base station and method for data transmission in a mobile radio system
KR100669565B1 (ko) * 1998-11-04 2007-01-15 지멘스 악티엔게젤샤프트 인접 채널 모니터링을 위해 필요한 중단 단계들을 적응시키는 방법
DE19856401A1 (de) * 1998-12-07 2000-06-15 Siemens Ag Verfahren zur Datenübertragung in einem Mobilfunksystem, Mobilstation und Basisstation

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3200965A1 (de) * 1982-01-14 1983-07-21 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Nachbarfunkzellen-organisationskanal-verweissystem
DE3246741C1 (de) * 1982-12-17 1984-07-05 Philips Kommunikations Industrie AG, 8500 Nürnberg Verfahren zum Auswaehlen eines Organisationskanals in einer beweglichen Funkstation eines Funkuebertragungssystems
DE3607687A1 (de) * 1986-03-08 1987-09-10 Philips Patentverwaltung Verfahren und schaltungsanordnung zum weiterschalten einer funkverbindung in eine andere funkzelle eines digitalen funkuebertragungssystems
US4718081A (en) * 1986-11-13 1988-01-05 General Electric Company Method and apparatus for reducing handoff errors in a cellular radio telephone communications system
DE3854465T2 (de) * 1987-11-27 1996-05-02 Nippon Electric Co Verfahren zum Umschalten in einem digitalen Zellularmobilkommunikationssystem und mobile Einheit.

Also Published As

Publication number Publication date
FI905995A (fi) 1992-06-05
WO1992010886A1 (en) 1992-06-25
AU645164B2 (en) 1994-01-06
DE69108901T2 (de) 1995-08-24
EP0513308A1 (en) 1992-11-19
ATE121245T1 (de) 1995-04-15
AU9086391A (en) 1992-07-08
FI905995A0 (fi) 1990-12-04
DE69108901D1 (de) 1995-05-18
FI87289B (fi) 1992-08-31
EP0513308B1 (en) 1995-04-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI98672C (fi) Radiojärjestelmä
FI95187C (fi) Menetelmä viereisten tukiasemien mittaamiseksi TDMA-radiojärjestelmässä sekä TDMA-radiojärjestelmä
KR100412073B1 (ko) 다중대역이동전화시스템
KR960000147B1 (ko) 셀룰라 무선전화시스템의 송신전력 제어방법
KR100311765B1 (ko) 이동전화통신시스템용기지국
CA2025228C (en) Beacon carrier
FI88985B (fi) Foerfarande foer bildning av ett gruppsamtal i ett cellradiosystem
FI112841B (fi) Menetelmä ja järjestely yhteyden muodostamiseksi tukiaseman ja matkaviestimen välille sekä matkaviestin
US5953665A (en) Method and apparatus for digital control channel (DCCH) scanning and selection in a cellular telecommunications network
US5577047A (en) System and method for providing macrodiversity TDMA radio communications
US5455962A (en) Performance through half-hopping and spatial diversity
US6728228B1 (en) Method and system for measuring and reporting received signal strength
FI76233B (fi) Foerfarande, styranordning, och kretsanordning foer spridning av trafikmaengden oever olika styrkanaler i ett radiotrafiksystem.
GB2382001A (en) Power control during soft handover of mobile
RU98117837A (ru) Беспроводные телекоммуникационные сети, совместно использующие глобальную систему мобильной связи и множественный доступ с кодовым разделением каналов
EP0954189A2 (en) A method and apparatus for controlling the use of idle frames
FI87289B (fi) Radiosystem.
CA2363478A1 (en) Locating control signals in a mobile communications system
JPH10503891A (ja) セルラー無線システムにおける接続の質を改善する方法及びベースステーション
FI100076B (fi) Johdottoman tilaajaliitännän toteuttava radiojärjestelmä
FI105867B (fi) Kanavanosoitus matkaviestinjärjestelmässä
JP2001504290A (ja) 不連続制御チャネル伝送を用いて基地局の監視を構成する方法
FI87122C (fi) Radiosystem
FI106182B (fi) Menetelmä yhteyden laadun ja järjestelmän kapasiteetin parantamiseksi solukkoradiojärjestelmässä ja solukkoradiojärjestelmä
WO2001024417A1 (en) Inter-frequency measurement

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TELENOKIA OY