FI97188B - Menetelmä siirtolaitteiden välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikenneverkon toistinasemassa ja menetelmää soveltava toistinasema - Google Patents

Menetelmä siirtolaitteiden välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikenneverkon toistinasemassa ja menetelmää soveltava toistinasema Download PDF

Info

Publication number
FI97188B
FI97188B FI940108A FI940108A FI97188B FI 97188 B FI97188 B FI 97188B FI 940108 A FI940108 A FI 940108A FI 940108 A FI940108 A FI 940108A FI 97188 B FI97188 B FI 97188B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
repeater
repeater station
transmission
channels
transmission path
Prior art date
Application number
FI940108A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI97188C (fi
FI940108A (fi
FI940108A0 (fi
Inventor
Jukka Tapio Ruosteoja
Harri Juhani Lahti
Erkki Matias Leskelae
Juha Teuvo Tapani Salmelin
Original Assignee
Nokia Telecommunications Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI904833A external-priority patent/FI904833A/fi
Application filed by Nokia Telecommunications Oy filed Critical Nokia Telecommunications Oy
Priority to FI940108A priority Critical patent/FI97188C/fi
Publication of FI940108A publication Critical patent/FI940108A/fi
Publication of FI940108A0 publication Critical patent/FI940108A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI97188B publication Critical patent/FI97188B/fi
Publication of FI97188C publication Critical patent/FI97188C/fi

Links

Landscapes

  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)
  • Small-Scale Networks (AREA)

Description

97188
Menetelmä siirtolaitteiden välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikenneverkon toistinasemassa ja menetelmää soveltava toistinasema 5 Keksintö koskee menetelmää siirtolaitteiden välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikenneverkon toistinasemassa, jossa toistinaseman siirtolaitteen siirtotieltä vastaanottamat sarjamuotoiset digitaaliset signaalit viedään olennaisesti edelleen sarjamuotoisina 10 toistavalle siirtolaitteelle ja sen kautta seuraavalle siirtotien osuudelle. Keksintö koskee myös menetelmää soveltavaa toistinasemaa.
Digitaalisessa tiedonsiirtoverkossa kuten radiolinkki- tai puhelinverkossa, on siirtolaitteiden ket-15 jussa toistinasemia, joista yleensä ainakin jotkut kykenevät haaroittamaan verkkoa esimerkiksi kaksiulotteiseksi solukkoverkoksi.
Nykyiset ratkaisut liikenteen kytkemiseksi haaroittuvien toistinasemien yli perustuvat siirtotieltä tule-20 vien, siirtokehyksiin multipleksattujen digitaalisten signaalien avaamiseen demultipleksaamalla ja niiden muuntamiseen G.703-standardin mukaisilla liitäntälaitteilla, ja vastaavasti multipleksaamalla ja kehystämällä ne jälleen siirtotien vaatimaksi yhdeksi signaaliksi. Kanavat kulje-25 tetaan siis avattuina rinnakkaismuodossa aseman yli siirtotieltä toiselle, mikä on välttämätöntä, jos aiotaan ko. toistinasemasta käsin haaroittaa yksi tai useampi kanava (joka on siirtotien hierarkiatasoa alemmalla tasolla).
Tämän lisäksi kaikki aukimultipleksatut kanavat 30 täytyy varustaa omilla liitäntäpiireillään ja johdottaa : toistinaseman yli omilla kaapeleillaan. Jos siirtotien kapasiteetti on suuri ja haaroittuvia kanavia vähän, tulee järjestelystä erittäin kallis.
Tunnetaan myös muita haaroitusratkaisuja kuten jul-35 kaisussa FI 64874 esitetty multipleksilaite, joissa ainakin osa aikavälilomitetuista kanavista siirretään laitteesta toiselle purkamatta niitä. Ongelmana tämäntyyppi- 2 97188 sissä laitteissa on se, että ne vaativat siirtotieltä tulevilta kanavilta synkronisuutta. Jos kanavat eivät ole synkronissa bittivirrassa tapahtuu luiskahduksia ja informaatiota katoaa.
5 Tämän keksinnön tavoitteena on aikaansaada menetel mä digitaalisten siirtolaitteiden kuten radiolinkkien välisen kommunikoinnin järjestämiseksi, jolla ei ole yllämainittuja haittapuolia. Asetettu tavoite saavutetaan keksinnön mukaisesti siten, että toistinasemassa erotetaan 10 tarvittaessa ennen toistinväylää yksi tai useampia haaroittuvia kanavia siirtotiestä demultipleksaamalla ja liitetään siirtotiehen multipleksaamalla; ennen haaroittuvien kanavien multipleksaamista toistinväylän plesiokronisiin kanaviin suoritetaan plesiokronisille kanaville haaroittu-15 ville kanaville yksilöllinen uudelleentasaus kanavan nopeuden säätämiseksi, kunkin kanavan yksilöllistä uudel-leentasausta säädetään siten, että multipleksatuissa signaalin kanavissa ei tapahdu luiskahduksia.
Keksinnön mukainen menetelmä sopii mihin tahansa 20 digitaaliseen tietoliikenteeseen, jossa on haaroittuvia tai haaroittumattomia toistinasemia ja jossa käytetään siirtotiellä siirtokehystä. Keksinnön päätarkoitus on säästää haaroittumattomien kanavien multipleksaamiseen/ demultipleksaamiseen tarvittavat sähköiset osat ja etenkin 25 kalliit liitäntäosat ja kaapelointi ja sallia, että toistinväylän kanavat ovat plesiokronisia, jolloin niiden nimellinen taajuus on sama, mutta tietty taajuuspoikkeama sallitaan. Kanavien taajuuserot on sovitettu tasauksella, eli jokaiselle kanavalle on kehyksessä varattu tasauskapa-30 siteettia, jota käytetään joko ko. kanavan signaalin siir-: toon tai tyhjänä (idle). Tasausbitin käyttö ilmaistaan tasauksen osoitusbiteillä. Kanavat voivat tietysti olla myös synkronissa. Siirtotie on yleensä kaksisuuntainen.
Toistinväylä tarvitsee vain yksinkertaisen kaape-35 Iin, jossa voidaan kuljettaa data ja ajastus kumpaankin suuntaan. Haaroittamattomat kanavat voidaan toistinasemal-la viedä seuraavalle siirtotien osuudelle samassa muodossa
II
3 97188 kuin ne tulivat edelliseltä siirtotieltä. Toistava siirto-laite käyttää toistinväylästä saamansa kehyksen ja kellon eli ajastuksen ja lisää kehykseen ko. asemalla haaroittuvat kanavat ko. siirtotien suuntaan.
5 Keksinnön mukaiselle toistinasemalle, johon tois- tinasemaan kuuluu tietoliikenneverkon siirtoteiden (A,B) signaaleja vastaanottavia ja lähettäviä siirtolaitteita, ja jossa toistinaseman haaroittamattomia kanavia yhdistää aseman siirtolaitteesta toiselle kulkeva parikaapeli tai vas-10 taava, jota pitkin sarjamuotoiset digitaaliset signaalit on siirrettävissä toistavan siirtolaitteen kautta seuraavalle siirtotien osuudelle, on tunnusomaista se, että toistinaseman toistinväylään kytketyissä päätelaitteissa, kuten mul-tiplekseri/demultiplekserilaitteissa, on kutakin kanavaa 15 varten puskuri, jossa kanavien nopeuserot ovat tasattavissa kanavan kehyksessä varatun tasauskapasiteetin puitteissa.
Toistinväylän kaapelissa ja liitäntäpiireissä käytettävä teknologia riippuu bittinopeudesta. Myös haaroittu-mattoman toistinaseman tapauksessa säästetään kalliita pää-20 signaalin liitäntäosia kun siirtolaitteiden välinen kaapelointi korvataan toistinväylällä.
Keksinnön muille edullisille sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa on esitetty.
25 Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin,joissa
Kuvio 1 esittää tunnetun tekniikan mukaista toistin-asemaratkaisua,
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaista toistinväylärat- 30 kaisua, . Kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaista väyläratkaisua yksityiskohtaisemmin.
Kuvion 1 esittämässä tunnetussa toistinasemassa on kahden siirtotien A,B välissä olevat siirtolaitteet 1,2, 35 multiplekserit/demultiplekserit 3,4 ja niiden välinen kaa- 4 97188 pelointi 5. Siirtotiet A ja B voivat toisistaan riippumatta olla radiotie, koaksiaalinen puhelinkaapeli, optinen kaapeli jne.
Nykyisissä toistinasemissa joudutaan esim. siirto-5 tieltä A tulevat, esim TDMA (Time Division Multiple Access) aikamultipleksatut kanavat purkamaan datasiirtokehyksistään demultipleksoimalla multiplekserissä/demultiplekserissä 3, joka voi käsittää useita standardoituja hierarkkiatasoja, esim. 2,8,34 Mbit/s. Haaroittuvat kanavat C johdetaan ta-10 vanomaisen G.703-liitännän kautta sen tiedonsiirtoverkon haaran käyttöön, johon kanava on varattu; esim. puhelinkeskukseen, matkapuhelimen tukiasemalle jne. Haaroittumattomat kanavat, eli suoraan siirtotieltä A siirtotielle B siirtyvät kanavat, joudutaan viemään rinnakkaismuodossa G.703-15 liitäntöjen 6 kautta takaisin multipleksoitavaksi multi-plekserissä/demultiplekserissä 4, joka myös voi käsittää useita standardoituja hierarkiatasoja. Jokainen standardi multiplekseri lisää aina oman kehyksen jokaiselle hierark-kiatasolle. Jokainen siirtolaite lisää vielä oman kehyk-20 sensä siirron ajaksi, joten jokainen siirtoteiltä tulleen signaalin multipleksaus/demultipleksaus vaatii runsaasti loogisia operaatioita.
Koska siirtotiet yleensä ovat kaksisuuntaisia, on toistinaseman kyettävä toimimaan myös silloin, kun haaroi-25 ttuvasta kanavasta C saapuu dataa, jolloin haaroittuvan kanavan data multipleksoidaan mukaan alimpaan hierarkiatasoon.
Kuten kuviosta 1 ilmenee, on johtoja multiplekseri-en/demultiplekserien 3 ja 4 välillä paljon, esim. 32 kpl, 30 kun kapasiteetti on 16 kanavaa a' 2 Mbit/s. Jokaisen kana-. van liitäntä on toteutettu ammattimiehelle selvällä, mutta kalliilla G.703-liitännällä 6.
Kuviossa 2, jossa esitetään keksinnön mukainen tois-tinasema, on siirtotiet A,B kytketty samoihin siirtolait-35 teisiin 1,2 (esim. radiolinkkeihin) kuin kuviossa 1. Kuvion
It 5 97188 1 mukaiset multiplekserit/demultiplekserit ja niiden välinen johdotus voidaan nyt korvata toistinväylällä 7 ja mul-tiplekseri/demultiplekserikomponenteilla 9,10, jotka voivat korvata useita standardimultiplekserien hierarkiatasoja.
5 Keksinnön mukainen toistinväyläratkaisu korvaa johdotukses- ta kaiken muun paitsi haaroittuvien kanavien johdotuksen. Toistinväylä muodostuu esim. kierretystä parikaapelista, ja se liitetään haaroituslaitteisiin verraten yksinkertaisilla digitaalisilla liitäntäpiireillä 8, jotka muodostuvat esim. 10 nopeista ECL-puskureista. Toistinväylän liikennöintinopeus voi olla esim. 35 Mbit/s.
Koska toistinväylä 7 välittää dataa olennaisesti siirtokehyksiä avaamatta siirtolaitteelta toiselle, vain haaroittuvat kanavat C puretaan tavanomaisesti multiplekse-15 ri/demultiplekserikomponenteissa 9 G.703-liitäntään 6.
Haaroittuvien kanavien tiedon purkaminen esiin siirtokehyksistä ja välittäminen siirtolaitteelle edelleenlähettämistä varten haaraa C pitkin noudattaa tunnettuja periaatteita, eikä sisälly esillä olevaan keksintöön.
20 Keksinnön mukaisessa ratkaisussa siirtotien katkok sen jälkeinen siirtokehyksen ja haaroittuvien kanavien välinen uudelleen synkronoituminen (ajastus palaa normaaliksi) sallii toistinväylän kanavilta plesiokronisuutta ja vaatii puskurointia toistiväylän päätelaitteissa 9 ja 10. 25 Kuviossa 3 esitetään miten kuvion 2 mukaisessa väy läratkaisussa, siirtosuunnan ollessa oikealta vasemmalle, toistinväylältä tulevat kanavat puretaan joustaviin puskureihin 12 demultiplekserillä 13. Toistinväylältä tulevat kanavat ja haaroittuvat kanavat yhdistetään multiplekseril-30 lä 11. Tässä tapauksessa toistinväylän signaalissa olevat katkokset eivät häiritse siirtotielle A lähetettävää sig- \ ‘ naalia, eli haaroittuvat kanavat C menevät virheettöminä läpi, vaikka toistinväylällä olisi katkoksia johtuen huonosta siirtotiestä B. Kun siirtotieltä ja siis myös tois-35 tinväylältä tuleva signaali katkeaa, voidaan siis kanavat 6 97188 tahdistaa paikalliseen ajastukseen niin, että signaalissa ei tapahdu virheitä. Kun siirtotie on ollut poikki, paluu normaalitilaan tapahtuu virheettömästi ja toistinväylästä tuleva signaali ja haaroittuvat kanavat tahdistetaan keske-5 nään puskuroinnilla. Puskuroinnin ansiosta kapasiteetti voi vaihtua toistinväylää käyttävällä toistinasemalla. Kuvion 2 mukaisessa järjestelmässä siirtotien A kapasiteetti voi olla esimerkiksi 8*2Mbit/s ja siirtotien B kapasiteetti 4*2Mbit/s.
10 Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellutusmuodot eivät rajoitu yllä esitettyyn esimerkkiin, vaan että ne voivat vaihdella jäljempänä olevien patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (5)

97188
1. Menetelmä siirtolaitteiden (1, 2) välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikennever- 5 kon toistinasemassa, jossa toistinaseman siirtolaitteen (1, 2) siirtotieltä (A, B) vastaanottamat sarjamuotoiset digitaaliset signaalit viedään olennaisesti edelleen sarjamuotoisina toistavalle siirtolaitteelle (1 tai 2) ja sen kautta seuraavalle siirtotien osuudelle, tunnettu 10 siitä, että toistinasemassa erotetaan tarvittaessa ennen tois-tinväylää (7) yksi tai useampia haaroittuvia kanavia (C) siirtotiestä (A, B) demultipleksaamalla ja liitetään siirtotiehen multipleksaamalla; 15 ennen haaroittuvien kanavien multipleksaamista toistinväylän plesiokronisiin kanaviin: - suoritetaan plesiokronisille kanaville haaroittuville kanaville yksilöllinen uudelleentasaus kanavan nopeuden säätämiseksi, 20. kunkin kanavan yksilöllistä uudelleentasausta säädetään siten, että multipleksatuissa signaalin kanavissa ei tapahdu luiskahduksia.
2. Toistinasema digitaalisessa tietoliikenneverkossa, johon toistinasemaan kuuluu tietoliikenneverkon siir- • 25 toteiden (A, B) signaaleja vastaanottavia ja lähettäviä siirtolaitteita (1, 2), ja jossa toistinaseman haaroitta-mattomia kanavia yhdistää aseman siirtolaitteesta (1) toiselle (2) kulkeva parikaapeli (7) tai vastaava, jota pitkin sarjamuotoiset digitaaliset signaalit on siirrettävis-30 sä toistavan siirtolaitteen kautta (1 tai 2) seuraavalle siirtotien osuudelle, tunnettu siitä, että toistinaseman toistinväylään (7) kytketyissä päätelaitteissa, kuten multiplekseri/demultiplekserilaitteissa (9, 10), on kutakin kanavaa varten puskuri (12), jossa kanavien no-35 peuserot ovat yksilöllisesti tasattavissa kanavan kehyk- 97188 sessä varatun tasauskapasiteetin puitteissa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen toistinasema, tunnettu siitä, että toistinaseman haaroittuvat kanavat (C) on erotettu ennen toistinväylää (7) siirto- 5 tiestä (A, B) demultiplekserillä (9) ja liitetty siirtotiehen multiplekserillä (9).
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen toistin-asema, tunnettu siitä, että toistinväylä (7) on integroitu toistinasemaan.
5. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen toistin- asema, tunnettu siitä, että toistinasema muuttaa siirtotielle lähetetyn signaalin nopeuden toiseksi kuin mikä on siirtotieltä vastaanotetulla signaalilla. Il 97188
FI940108A 1990-10-01 1994-01-10 Menetelmä siirtolaitteiden välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikenneverkon toistinasemassa ja menetelmää soveltava toistinasema FI97188C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI940108A FI97188C (fi) 1990-10-01 1994-01-10 Menetelmä siirtolaitteiden välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikenneverkon toistinasemassa ja menetelmää soveltava toistinasema

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI904833A FI904833A (fi) 1990-10-01 1990-10-01 Foerfarande foer organisering av datakommunikationen mellan tvao oeverfoeringsanordningar vid en foergrenande repeaterstation i ett digitalt dataoeverfoeringsnaet och en repeaterstation som tillaempar foerfarandet.
FI904833 1990-10-01
FI940108 1994-01-10
FI940108A FI97188C (fi) 1990-10-01 1994-01-10 Menetelmä siirtolaitteiden välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikenneverkon toistinasemassa ja menetelmää soveltava toistinasema

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI940108A FI940108A (fi) 1994-01-10
FI940108A0 FI940108A0 (fi) 1994-01-10
FI97188B true FI97188B (fi) 1996-07-15
FI97188C FI97188C (fi) 1996-10-25

Family

ID=26158824

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI940108A FI97188C (fi) 1990-10-01 1994-01-10 Menetelmä siirtolaitteiden välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikenneverkon toistinasemassa ja menetelmää soveltava toistinasema

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI97188C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI97188C (fi) 1996-10-25
FI940108A (fi) 1994-01-10
FI940108A0 (fi) 1994-01-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4768188A (en) Optical demand assigned local loop communication system
JP3159862B2 (ja) 加入者系伝送装置
EP0369690B1 (en) Frame synchronization in a network of time multiplexed optical space switches
US5220563A (en) Device for the transmission by an asynchronous network, notably an atm type network, of signalling data, channel by channel, assembled in a multiframe transmitted synchronously in out-of-band mode
US7130276B2 (en) Hybrid time division multiplexing and data transport
JPH03185941A (ja) デイジタル広帯域信号の伝送方法
US6999470B2 (en) Methods and apparatus for transmitting synchronous data
US4595907A (en) PCM data translating apparatus
ITMI20000545A1 (it) Metodo ed apparato per trasmettere/ricevere segnali digitali di livello stm-4(sdh) o sts-12(sonet) su due portanti rf in una sezione di rige
US6625176B1 (en) Method and apparatus for adjustment of time delays in synchronous clocked bus systems
US5457691A (en) Method and apparatus for intrasystem communication links in a transmission system using synchronous data hierarchy
US7075952B1 (en) Multiplexing in a PDH telecommunications network
SE508889C2 (sv) Metod och anordning för dataöverföring med parallella bitströmmar
FI97188B (fi) Menetelmä siirtolaitteiden välisen tiedonsiirron järjestämiseksi digitaalisen tietoliikenneverkon toistinasemassa ja menetelmää soveltava toistinasema
WO2002052788A2 (en) A backplane protocol
US7778285B2 (en) Method and apparatus for extraction and insertion of plesiochronous overhead data
AU683545B2 (en) Method for transmitting control information over an HDSL transmission link
JP3202286B2 (ja) Sdh光伝送方式における伝送路切替方式
AU651382B2 (en) Method of arranging data transmission between transmission equipments in a branching repeater station of a digital telecommunication network and a repeater station applying the method
EP0683580B1 (en) Method for connecting an HDSL transmission link to an SDH network
KR100216515B1 (ko) Tu11/tu12 혼용 회선분배를 위한 tu 스위칭 정합장치 및 그 신호구성 방법
KR100477179B1 (ko) 광 중계 전송 장치
JPS6276339A (ja) 回線交換機能を有するロ−カル・エリア・ネツトワ−ク
CA2276605A1 (en) Method and apparatus to interconnect two or more cross-connects into a single pcm network
KR0157387B1 (ko) 전전자 교환시스템에서의 링크/스위치 정합장치

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MA Patent expired