FI96875B - Hemiselluloosan hydrolysointimenetelmä - Google Patents

Hemiselluloosan hydrolysointimenetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI96875B
FI96875B FI914042A FI914042A FI96875B FI 96875 B FI96875 B FI 96875B FI 914042 A FI914042 A FI 914042A FI 914042 A FI914042 A FI 914042A FI 96875 B FI96875 B FI 96875B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
xylanase
enzyme
endo
trichoderma reesei
xylan
Prior art date
Application number
FI914042A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI914042A (fi
FI96875C (fi
FI914042A0 (fi
Inventor
Jaakko Pere
Anne Kantelinen
Kaisa Poutanen
Maija Tenkanen
Liisa Viikari
Original Assignee
Valtion Teknillinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8530976&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI96875(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Valtion Teknillinen filed Critical Valtion Teknillinen
Priority to FI914042A priority Critical patent/FI96875C/fi
Publication of FI914042A0 publication Critical patent/FI914042A0/fi
Publication of FI914042A publication Critical patent/FI914042A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96875B publication Critical patent/FI96875B/fi
Publication of FI96875C publication Critical patent/FI96875C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C5/00Other processes for obtaining cellulose, e.g. cooking cotton linters ; Processes characterised by the choice of cellulose-containing starting materials
    • D21C5/005Treatment of cellulose-containing material with microorganisms or enzymes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12PFERMENTATION OR ENZYME-USING PROCESSES TO SYNTHESISE A DESIRED CHEMICAL COMPOUND OR COMPOSITION OR TO SEPARATE OPTICAL ISOMERS FROM A RACEMIC MIXTURE
    • C12P19/00Preparation of compounds containing saccharide radicals
    • C12P19/14Preparation of compounds containing saccharide radicals produced by the action of a carbohydrase (EC 3.2.x), e.g. by alpha-amylase, e.g. by cellulase, hemicellulase

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Enzymes And Modification Thereof (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)
  • Micro-Organisms Or Cultivation Processes Thereof (AREA)

Description

96875 HEMISELLULOOSAN HYDROLYSOINTIMENETELMÄ
Keksintö koskee menetelmää hydrolysoida puussa tai kuidussa olevaa tai kuidusta irrotettua hemiselluloosaa entsyymivalmisteiden avulla, jotka muodostuvat yhdestä tai kahdesta Trichoderma Teeseillä tuotetusta, karakterisoidusta ksylanaasista.
Puussa on lajista riippuen noin 20 % hemiselluloosaa, joista ksylaani muodostaa oleellisen osan sekä lehti- että havupuissa. Lehtipuissa on noin 15-30 % glukuronoksylaania ja havupuissa 7-10 % arabinoglukuronoksylaania. Selluloosan keittoprosesseissa osa hemiselluloosasta liukenee, mutta osa jää jäljelle kuituihin. Kuiduissa olevan hemiselluloosan rakenne vaikuttaa kuidun fysikaalisiin ja funktionaalisiin ominaisuuksiin. Selluloosan keittomenetelmästä riippuen voidaan saada koostumukseltaan ja molekyylipainojakaumaltaan erilaisia liukoisia hemiselluloosajakeita. Liuenneestakin hemiselluloosasta osa on usein korkeamolekyylipainoista, ts. hemiselluloosa muodostuu sokeriketjuista (ksylaanista). Hemiselluloosajakeita voidaan myös eristää puusta erikoisesti tähän tarkoitukseen kehitetyillä menetelmillä esim. ksyloosin valmistusta varten.
Hemiselluloosan hydrolyysiin tarvitaan useita entsyymejä hemiselluloosan koostumuksesta riippuen. Keskeisen tärkeitä entsyymejä ovat endo-^S-ksylanaasit (EC 3.2.1.8.), jotka pilkkovat ksylaaniketjuja. Ksylanaaseja voidaan tuottaa useilla erilaisilla mikro-organismeilla. Entsyymien tuotantoprosesseissa nämä organismit tuottavat . yleensä useita erilaisia hemiselluloosaa hajottavia entsyymejä kasvatusliuokseen. Näitä entsyymejä ovat sekä hemiselluloosien perusrunkoa että niihin liittyneitä sivuketjuja ja -ryhmiä hajottavat aktiivisuudet (ksylanaasit, /J-ksylosidaasi, arabinosidaasi, a-galaktosidaasi, glukuronidaasi, asetyyliksylaaniesteraasi jne.). Lisäksi voidaan eri entsyymityyppiryhmistä eristää entsyymejä jotka hajottavat samaa substraattia eri mekanismeilla. Tällaisia ovat esimerkiksi erittäin hyvin kuvatut sellulaasit (sellobiohydrolaasit I ja II; endoglukanaasit I ja II jne.). Nämä entsyymit poikkeavat toisistaan sekä biokemiallisen rakenteensa että toimintatapansa suhteen.
2 96875
Trichoderma reesei on erittäin yleisesti käytetty sekä selluloosaa että hemiselluloosaa hajottavien entsyymien tuotanto-organismi. Sen kykyä tuottaa erilaisia entsyymejä on laajasti kuvattu, samoin näiden entsyymien erotus- ja puhdistusmenetelmiä. Sen sijaan suhteellisen huonosti tunnettuja ovat erilaisten ksylanaasien biokemialliset ominaisuudet sekä varsinkin näiden erityisominaisuuksien hyödyntäminen erilaisissa puuperäisen hemiselluloosan muuttamismenelmissä.
Trichoderma reesei tuottaa useita ksylaania hajottavia entsyymejä, joista kuitenkin vain kaksi hajottaa ainoastaan ksylaania (Biely ja Markovic, 1988). Muut ksylanaasit hajottavat ksylaanin lisäksi myös selluloosaa, joka näissä sovellutuksissa yleensä on haitallinen ominaisuus. Trichoderma-sienen eri lajeilla on tuotettu ksylanaaseja, joista on puhdistettu toinen pääksylanaasi, jonka isoelektrinen piste (pl-arvo) on yli 8 (esim. Gibson ja McCleary, 1987, Dekker, 1985, Tang ym. 1985, Wong ym. 1986). Vain yhdessä tutkimuksessa on puhdistettu ja karakterisoitu myös toinen ksylanaasi, jonka isoelektrinen piste on 5.1 (John ja Smith, 1988), jonka tuottoon käytettiin Trichoderma lignorum-kantaa.
Tässä keksinnössä kuvataan kahta toiminnaltaan erilaista ksylanaasia sekä niiden käyttösovellutuksia. Keksintö perustuu siihen yllättävään havaintoon, että Trichoderma reeseillä tuotetut kaksi ksylanaasia poikkeavat oleellisesti toisistaan ominaisuuksiensa suhteen, joita ominaisuuksia voidaan hyödyntää eri käyttösovellutuksissa.
Tässä keksinnössä proteiinit erotettiin toisistaan sinänsä periaatteiltaan tunnetuilla proteiinien puhdistusmenetelmillä. Proteiinien erottamiseen käytettiin anionisia ja kationisia ioninvaihtimia. Yllättävää oli proteiinien erottamisen yksinkertaisuus ja nopeus käytetyillä menetelmillä. Keksinnössä ei kuitenkaan rajoituta tähän proteiinien erotusmenetelmään, vaan halutut proteiinit on mahdollista eristää myös muilla tunnetuilla menetelmillä. Haluttuja proteiineja on myös mahdollista tuottaa Trichoderma reesei-kannoilla. jotka on geneettisesti parannettu tuottamaan juuri näitä haluttuja proteiineja tai muilla geneettisesti parannetuilla tuotto-isännillä, joihin näitä entsyymejä koodaavat geenit on siirretty.
3 96875
Keksinnön oleellinen havainto on tässä hakemuksessa esitetyn kahden eri ksylanaasin toimintamekanismin eron hyväksikäyttö käytännön prosesseissa. Ksylanaaseja voidaan luonnehtia niiden optimaalisten toimintaolosuhteiden ja eri substraatteja hajottavan kyvyn perusteella. Lisäksi entsyymit voivat poiketa toisistaan samaa substraattia eri lailla hajottavan kyvyn perusteella. Keksinnössä kuvatut entsyymit poikkeavat yllätyksellisesti toisistaan sekä pH-optiminsa että erityyppisiä ksylaaneja liuottavan ja sokeroivan kykynsä suhteen. Tässä hakemuksessa käytetään entsyymien nimeämiseen kansainvälistä luokitusjärjestelmää, jonka mukaisesti entsyymit numeroidaan nousevan isoelektrisen pisteen (pl) mukaisessa järjestyksessä. Näin ollen alhaisemman isoelektrisen pisteen (pl 5.5) omaavaa entsyymiä kutsutaan ksylanaasi I:ksi ja korkeamman isoelektrisen pisteen omaavaa entsyymiä (pl 9.0) kutsutaan ksylanaasi II:ksi. Keksinnössä kuvatuille entsyymeille on tunnusomaista, että toinen entsyymi (ksylanaasi I) toimii paremmin happamammalla pH-alueella kun taas toinen (ksylanaasi Π) neutraalimmalla pH-alueella. Ksylanaasi I hajottaa ksylaania tehokkaammin liukoiseen muotoon kun taas ksylanaasi Π muodostaa tehokkaammin sokeriyksiköitä. Ksylanaasit I ja Π eroavat toisistaan myös kun verrataan niiden kykyä hajottaa kemiallisesti muuttunutta, vähemmän sivuketjuja sisältävää ksylaania. Ksylanaasi I kykenee suhteellisesti hieman paremmin hajottamaan tällaista modifioitua substraattia. Näitä ominaisuuksia voidaan edullisesti hyödyntää eri käyttösovellutuksissa; ts. valita sopivin entsyymi sekä käyttöolosuhteiden (pH) ja käsiteltävän hemiselluloosan rakenteen perusteella. Prosessista ja puulajista riippuen vaihtelee substraatin, ksylaanin kemiallinen koostumus erityisesti ksylaaniketjun sivuryhmien määrän ja laadun suhteen. Näitä kemiallisia ja rakenteellisia eroja on kuvattu laajasti alan käsikirjoissa.
Kirjallisuudessa on esitetty useita menetelmiä ja prosesseja, jotka perustuvat hemisellulaasien käyttöön. Näissä menetelmissä halutaan hajoittaa suurempi tai pienempi osa hemiselluloosasta. Tällaisia menetelmiä ovat mm. hemiselluloosan osittainen hydrolyysi sellumassoista valkaisun kloorikemikaalien kulutuksen, sellumassan tai jätevesien kloorijäännösten vähentämiseksi (esim. Viikari ym. 1987, Clark ym. 1989, Tan ym. 1987) , jäännöshemiselluloosan poisto liukosellun valmistamiseksi (Paice ja Jurasek, 1984, Paice ym. 1988), kuidun ominaisuuksien muuttaminen hemiselluloosan osittaisella hydrolysoimisella (Noe ym. 1986, Fuentes ja Robert, 1986, Mora ym. 1986, 4 96875
Pommier ym. 1989, Roberts ym. 1990) tai liuenneen ksylaanin hydrolyysi sokereiksi. Kuvatuissa menetelmissä käytetyt entsyymit ovat yleensä olleet seoksia, eikä niissä ole käytetty hyväksi puhdistettujen entsyymien tunnistettuja erityisominaisuuksia. Niitä ei myöskään ole eristetty Trichoderma reesei-kannasta. Esimerkiksi Tanin ja muiden kuvaamassa menetelmässä sellulaasivapaa ksylanaasivalmiste tehtiin Trichoderma harzianum- kannalla. Tuotettuja ksylanaaseja ei mitenkään karakterisoitu eikä erotettu toisistaan. Muissa julkaisuissa tutkitut ksylanaasit on tuotettu muilla mikro-organismeilla kuin Trichoderma reesei. Missään aiemmin julkaistussa sovellutuksessa ei ole käytetty hyväksi ksylanaasien erikoisominaisuuksia.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että tässä kuvatuista entsyymeistä voidaan käyttää vain toista tai näiden seosta. Eri entsyymien tarve riippuu oleellisesti käyttösovellutuksesta. Keksinnön mukaisessa menetelmässä on uutta se, että tässä kuvatusta kahdesta entsyymikomponentista voidaan muodostaa edullisin valmiste kuhunkin käyttösovellutukseen. Esimerkiksi haluttaessa hydrolysoida ksylaania mahdollisimman tehokkaasti on keksinnön mukaisessa menetelmässä edullista käyttää sekä liuottavaa että sokeroivaa aktiivisuutta. Haluttaessa hajottaa liukoista pienimolekyylistä ksylaania on edullista käyttää sokeroivaa ksylanaasia Π. Kun taas halutaan vain osittain liuottaa kemiallisesti modifioitunutta ksylaania kuidusta (esim. valkaisun esikäsittely) on edullisinta käyttää joko pelkästään ksylanaasia I tai sitä sisältävää valmistetta. Jos taas tavoitteena on kuituominaisuuksien parantaminen hajottamalla osa kuidun ksylaanista (esim. mekaanisen massan kuidutusenergian säästämiseksi) on edullisempaa käyttää vain joko ksylanaasia II tai sitä sisältävää valmistetta. Entsyymien valintaperusteena voidaan myös käyttää niiden erilaisia pH-optimeja, ksylanaasille I edullisimmin pH-aluetta 3-6 ja ksylanaasille Π aluetta 4-7. Kun käytetään kahdesta ksylanaasista I ja II muodostuvaa entsyymiseosta, voidaan pH säätää erittäin edullisesti arvoon 3-7.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan muutaman ei-rajoittavan esimerkin avulla. Esimerkeissä 1, 2 ja 3 on selostettu ksylanaasien eristämistä ja luonnehtimista ja esimerkeissä 4, 5, 6 ja 7 niiden käyttösovellutuksia.
5 96875
Entsyymien ksylanaasiaktiivisuus on määritetty käyttäen kahta menetelmää: ksylaanista sokereiden muodostusta mittaavaa XY^öNS-menetelmää, jonka Poutanen ja Puis (1988) ovat kuvanneet sekä ksylaania liuottavaa aktiivisuutta mittaavaa XYL/SOL-menetelmää, jonka ovat kuvanneet Bailey ja Poutanen (1989). Sokeroiva aktiivisuus on yleisimmin sekä tieteellisissä julkaisuissa että kaupallisissa valmisteissa käytetty entsyymipreparaatin aktiivisuutta kuvaava suure, joskin menetelmästä on useita muunnelmia. Selluloosaa hajottavaa aktiivisuutta on kuvattu hydroksietyyliselluloosaa hajottavana aktiivisuutena (IUPAC, 1987).
Entsyymejä verrattaessa voidaan vertailuperusteena käyttää joko entsyymiproteiinin määrää, jolloin saadaan kuva eri proteiinien toimintaeroista, tai preparaatin sisältämiä, tietyllä menetelmällä mitattavia aktiivisuusyksiköitä. Jälkimmäisessä tapauksessa ollaan lähempänä kaupallisia hinnoitteluperusteita.
Esimerkit
Esim. 1. Entsyymien puhdistus
Entsyymien puhdistus aloitettiin kationit vaihtavalla kromatografiapylväällä (CM-Sepharose) pH arvossa 4, johon tavoitellut ksylanaasit tarttuivat. Pylvääseen tarttuneet •' proteiinit eluoitiin puskurilla pH 4, johon lisättiin natriumkloridia siten, että muodostui lineaarinen konsentraatiogradientti pitoisuusvälille 0-0.15 M. Tavoitellut entsyymit saatiin näihin jakeisiin. Toinen ksylanaasi (ksylanaasi I), jonka pl arvoksi saatiin myöhemmin 5.5, puhdistettiin edelleen anionit vaihtavalla kromatografiapylväällä (DEAE-Sepharose) pH arvosssa 7.0. Toinen ksylanaasi (ksylanaasi Π), pl arvo 9.0, puhdistettiin edelleen kationinvaihtajalla (CM-Sepharose) pH arvossa 8.0.
6 96875
Esim. 2. Entsyymien karakterisointi
Esimerkin 1 mukaisesti puhdistettujen entsyymien proteiiniominaisuudet määritettiin tavanomaisilla proteiinikemian menetelmillä. Näitä ominaisuuksia on kuvattu taulukossa 1.
Taulukko 1. Trichoderma reesein ksylanaasien ominaisuudet
Entsyymi Isoelektrmen Molekyyli- pH-optimi
piste pl paino kD
Ksylanaasi I 5,5 19 4,0-4,5 (Xyl I)
Ksylanaasi Π 9,0 20 5,0-5,5 (Xyl Π)
Esim. 3. Entsyymien substraattispesifisyydet
Esimerkkien 1 ja 2 mukaisesti puhdistettujen ja karakterisoitujen entsyymien ominaisuuksia selvitettiin edelleen määrittämällä niiden kyky hajottaa erilaisia substraatteja. Tulokset on kuvattu taulukossa 2.
7 96875
Taulukko 2. Ksylanaasien spesifiset aktiivisuudet
Entsyymi Spesifinen aktiivisuus
Sellulaasi Ksylanaasi Ksylanaasi
HEC XYL/SOL XYL/DNS
nkat/mg U/mg nkat/mg
Ksylanaasi I 0 630 1700
Ksylanaasi Π 0 430 7000
Esim. 4. Hemiselluloosan hydrolyysikoe Jäteliemestä eristettyä ksylaania hydrolysoitiin esimerkin 1 mukaisilla ksylanaasivalmisteilla XYL I ja XYL Π. Käytetty entsyymimäärä oli 150 /tg/g substraatin kuiva-ainetta käytettäessä vain yhtä ksylanaasia ja käytettäessä kahta ksylanaasia annosteltiin kumpaakin entsyymiä puolet tästä määrästä. Hydrolyysit tehtiin 45 °C.ssa, pH-arvossa 5 ja hydrolyysiaika oli 24 tuntia. Hydrolyysituloksia, jotka kuvaavat entsyymien ominaisuuksia on esitetty taulukossa 3. Tulosten mukaan on selvää, että pyrittäessä mahdollisimman korkeaan hydrolyysiasteeseen on edullisinta käyttää kummankin ksylanaasin seosta. Mahdollisimman korkea hydrolyysiaste edellyttää sekä hyvää liuottavaa että sokeroivaa aktiivisuutta entsyymipreparaatissa.
8 96875
Taulukko 3. Jäteliemen ksylaanin hydrolyysikoe.
Entsyymi Hydrolyysitulos * % alkuperäisestä substraatista XYL I 26 XYL Π 33 XYL I + XYL Π 40 * Sokereihin on laskettu pienimolekyyliset hydrolyysituotteet ksyloosi, ksylobioosi, ksylotrioosi ja ksylotetraoosi.
Esim. 5. Sellumassan valkaisukoe
Valkaisematonta mäntysulfaattiselluloosamassaa (kappaluku 34,1) käsiteltiin 5 % sakeudessa T. reesein ksylanaaseilla XYL I ja XYL Π 45 °C lämpötilassa 4 h. Käsittelyn lähtö-pH säädettiin rikkihapolla kunkin entsyymin aktiivisuusoptimiin. Entsyymiä annosteltiin 2 tai 10 proteiinia/g kuivaa massaa. Entsyymikäsittelyissä .. vapaumneet pelkistävät sokerit on esitetty taulukossa 4. Tässä ksylaanin epätäydellisessä, vain osittaisessa hydrolyysissä ksylanaasi Π vapautti hiukan enemmän pelkistäviä sokereita kuin ksylanaasi I neljän tunnin käsittelyssä, mikä onkin odotettu tulos, kun huomioidaan ksylanaasi Π-entsyymin parempi kyky muodostaa sokereita. Oligomeerejä muodostui hiukan enemmän ksylanaasi 1:11a käsitellystä massasta liuenneeseen jakeeseen.
Taulukossa 4 on myös esitetty annosteltua entsyymiproteiinia vastaavat aktiivisuusyksikkömäärät sekä liuottavana että sokeroivana aktiivisuutena. Koska sokeroiva aktiivisuus on yleisimmin käytetty entsyymipreparaatin aktiivisuutta kuvaava 9 96875 suure, on luontevaa käyttää myös sitä perusteena verrattaessa eri entsyymien tehokkuutta.
Taulukko 4: Puhtailla ksylanaaseilla XYL I ja XYL Π käsitellyistä mäntysulfaattimassoista vapautuneet sokerit (4 tunnin käsittely, entsyymiaimos 2 //g/g ja 10 /zg/g massaa).
Entsyymi PROT. XYL/SOL XYL/DNS Pelk.sok.
μg/g U/g nkat/g g/g massa XYL I 2 1.2 3.4 0.20 XYL I 10 6.3 17 0.40 XYL Π 2 0.9 14 0.24 XYL Π 10 4.3 70 0.54
Entsyymikäsittelyn jälkeen massat valkaistiin kemiallisesti kloorivalkaisulla, jossa ; alkuvalkaisussa käytettiin kloorikaasua ja klooridioksidia saman verran aktiiviklooriksi lasketttuna. Koko valkaisusekvenssi oli seuraava: (D50/C50)EDED. Vertailukäsittelyssä kloorauskerroin oli 0,18. Entsyymikäsitellyn massan valkaisussa klooriannosta pudotettiin noin 20 %, jolloin kloorauskerroin oli 0,15. Valkaisun jälkeen massoista määritettiin vaaleus, viskositeetti ja massan ligniinipitoisuutta alenemista kuvaava välikappaluku. Valkaisutulokset on esitetty taulukossa 5.
10 96875
Taulukko 5: Puhtailla ksylanaaseilla XYL I ja XYL Π käsiteltyjen mäntysulfaattimassojen valkaisu (D50/C50)EDED sekvenssillä. Alkuperäinen kappaluku 34,1.
Entsyymi/annos Klooraus- Välikappa Vaaleus Viskosit kerroin % dm3/kg XYL I 2 μζ/g 0,15 5,3 90,4 1080 10 " 0,15 5,1 90,8 1070 XYL Π 2 /zg/g 0,15 5,3 90,4 1080 10 " 0,15 5,0 90,8 1070
Vertailu 0,18 4,7 90,0 1050
Vertailu 0,15 6,6 89,0 1070
Tuloksista voidaan nähdä, että kumpikin ksylanaasientsyymi pystyy proteiinina annosteltaessa helpottamaan massan valkaistavuutta yhtä tehokkaasti. Kun tuloksia tarkasteltaessa huomioidaan taulukon 2 mukaan lasketut aktiivisuusmäärät, voidaan päätellä että ksylanaasi I toimii jonkin verran tehokkaammin massan valkaisussa ;* käytettäessä vertailuperusteena sokeroivaa XYL/DNS aktiivisuutta. Samalla sokeroivan ksylanaasin annostustasolla, 14-17 nkat/ g substraattia (joka vastaa 10 μ% ksylanaasi I ja 2 /tg ksylanaasi Π), saavutetaan parempi valkaisutulos, kun käytetään ksylanaasia I.
96875 π
Esim. 6. Sellumassan valkaisukoe
Valkaisematonta mäntysulfaattimassaa käsiteltiin 2^ % sakeudessa esimerkin 5 mukaisesti ksylanaaseilla I ja Π pH-arvoissa 3-7, lämpötilassa 45 °C kahden tunnin ajan. Entsyymiä annosteltiin 100 nkat/g (XYL/DNS). Entsyymikäsittelyn jälkeen massat valkaistiin esimerkin 5 mukaisesti ja mitattiin loppuvaaleudet Tulokset on esitetty kuvassa 1. Kuvasta voidaan havaita, että ksylanaasi I toimii paremmin happamalla pH-alueella, kun taas ksylanaasi Π toimii paremmin neutraalilla alueella.
92 j-- co 91 - Z3 Φ «0 r.
> 90- ---- 3 89- . op__l--—!-L---1- 8 3 4 5 , 6 7 8
pH
XYL I (pl 5,5) c-- XYL »Cp! 9)o-o
Kuva 1. Valkaisu ksylanaaseilla I ja Π eri pH-arvoissa.
12 96875
Esimerkki 7. Mekaanisen massan kuituominaisuuksien muuttaminen.
Karkeaksi jauhettua kuusimassaa (TMP, freeness 450) käsiteltiin puhtailla ksylanaaseilla I ja Π niiden pH-optimeissa 45eC:ssa kahden tunnin ajan. Entsyymien annostus oli 500 nkat/kg massaa (XYL/DNS). Entsyymikäsittelyn jälkeen massoja jauhettiin PFI-jauhimella freeness arvoon noin 100. Näytteistä määritettiin kuitujen ominaisuuksia kuvaavat parametrit Tulokset on esitetty taulukossa 6. Prosenttiluvut mittausarvojen jälkeen kuvaavat positiivisen (> 100%) tai negatiivisen (< 100%) efektin suuruutta.
Taulukko 6. Ksylanaaseilla käsiteltyjen mekaanisten massojen paperitekniset ominaisuudet Käsittely Vetoindeksi Repäisyindeksi Zero-span vetoindeksi
Nm/g mNm2/g Nm/g
Vertailu 25.6 5.04 81.3 XYL I 23.0 (90%) 4.27 (85%) 78.6 (97%) XYL Π 26.5 (104%) 5.24 (104%) 85.5 (105%)
Kuten tuloksista voidaan nähdä, on ksylanaasilla II selvä positiivinen vaikutus massan paperiteknisiin ominaisuuksiin. Mekaanisen massan ksylaani muistuttaa natiivia ksylaania, eli siinä ei ole juuri tapahtunut sivuryhmien irtoamista.
13 96875
Viitteet:
Bailey, MJ. & Poutanen, K., Appi. Microbiol. Biotechnol. 1989, 30: 5-10.
Biely, P. & Markovic, O., Biotechnol. Appi. Biochem. 1988, 10: 99-106.
Clark, T.A., McDonald, A.G., Senior, DJ., Mayers, P.R., Abstr. Fourth Int. Conference on Biotechnology in the Pulp and Paper Industry, Raleigh, 1989, pp. 39-40.
Dekker, R.F.H. 1985 Biodegradation of the hemicelluloses. In: Biosynthesis and biodegradation of Wood components. T. Higuchi (ed.), Academic Press, Inc. Orlando, pp. 505-533
Fuentes, J-L. & Robert, M. French Patent 8613208, 1986.
Gibson, T.S. & Me Cleary, B.V., Carbohydr. Polymer. 1987, 7: 225-240.
IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry). Pure Appi. Chem. 1987, 59: 257-268.
John, M. & Schmidt, J. (1988) Methods Enzymol. 160A: 662-671.
Mora, F., Comtat, J., Bamoud, F., Pia, F. Sc Noe, P. J. Wood Sci. Technol. 1986, 6, 147-165.
Noe, P., Chevalier, J., Mora, F. & Comtat, J. J. Wood Sci. Technol. 1986, 6: 167-184.
Paice, M.G., Bernier, R. & Jurasek, L. Biotechnol. Bioeng. 1988, 32: 235-239.
Paice, M.G. & Jurasek, L. J. Wood Sci. Technol. 1984, 4, 187-198.
14 96875
Pommier, J.-C, Fuentes, J.-L. & Goma, G. Tappi J. 1989, June: 187-191.
Poutanen, K. & Puls, J., Appi. Microbiol. Biotechnol. 1988, 28: 425-432.
Roberts, J.C., McCarthy, A.J., Flynn, N.J. & Broda, P., Enz. Microb. Technol. 1990, 12: 210-213.
Tan, LU.L, Wong, KJC.Y, Yu, E.K.C. & Saddler, J.N., Enzyme Microb. Technol. 1985, 7: 425-430.
Tan, L.U.L., Yu, E.K.C., Louis-Seize, G.W. & Saddler, J.N., Biotechnol. Bioeng. 1987, 30: 96-100.
Viikari, L, Ranua, M., Kantelinen, A., Linko, M. & Sundquist, J. Proc. 4th Int. Congr. on Wood and Pulping Chemistry, Paris, 1987. Voi. I, pp. 151-154.
Wong, K.K.Y., Tan, L.U.L. & Saddler, J.N., Can. J. Microbiol. 1986, 32: 570-576.
il

Claims (9)

96875
1. Menetelmä puussa tai kuidussa olevan tai kuidusta irrotetun hemiselluloosan, erityisesti ksylaanin, hydrolysoimiseksi, tunnettu siitä, että hydrolyyseissä käytetään Trichoderma reeseistä eristettyä entsyymivalmistetta, joka sisältää endo-jö-ksylanaasia I, jonka pl-arvo on 5,5 ja molekyylipaino 19 kD, ja/tai endo-/3-ksylanaasia II, jonka pl-arvo on 9,0 ja molekyylipaino 20 kD.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että entsyymival-misteet on tuotettu Trichoderma reesei -homeella, siitä jalostetulla kannalla tai muulla tuottoisännällä, johon ksylanaaseja I ja/tai II koodaavat geenit on siirretty.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että edullisin entsyymi tai entsyymiseos valitaan käyttö-pH:n ja käyttösovelluksen perusteella.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valitaan ksylanaasi I, kun käyttö-pH on alueella 3-6, edullisimmin 4-5, ksylanaasi II, kun käyttö-pH on alueella 4-8, edullisimmin 5-7, ja näiden seos, kun pH on alueella 3-8, edullisimmin alueella 4-7.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että " ksylanaasia I tai ksylanaasia II tai niiden seosta, edullisimmin ksylanaasia II, käytetään kuidun paperiteknisten ominaisuuksien parantamiseen.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ksylanaasia I tai ksylanaasia II tai niiden seosta, edullisimmin ksylanaasia I, käytetään | sellumassan valkaisun esikäsittelyyn.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ksylanaasia I tai ksylanaasia II, edullisimmin niiden seosta, käytetään sokereiden tuottamiseen. 96875
8. Sellaisen entsyymivalmisteen käyttö mekaanisen massan paperiteknisten ominaisuuksien parantamiseksi, joka on eristetty Trichoderma reeseistä ja joka sisältää endo-/3-ksylanaasia II, jonka pl-arvo on 9,0 ja molekyylipaino 20 kD.
9. Sellaisen entsyymivalmisteen käyttö sellumassan valkaisun esikäsittelyyn, joka on eristetty Trichoderma reeseistä ja joka sisältää endo-/3-ksylanaasia I, jonka pl-arvo on 5,5 ja molekyylipaino 19 kD. I! 96875
FI914042A 1990-08-27 1991-08-27 Hemiselluloosan hydrolysointimenetelmä FI96875C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI914042A FI96875C (fi) 1990-08-27 1991-08-27 Hemiselluloosan hydrolysointimenetelmä

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI904214 1990-08-27
FI904214A FI904214A (fi) 1990-08-27 1990-08-27 Hydrolyseringsfoerfarande foer hemicellulosa.
FI914042A FI96875C (fi) 1990-08-27 1991-08-27 Hemiselluloosan hydrolysointimenetelmä
FI914042 1991-08-27

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI914042A0 FI914042A0 (fi) 1991-08-27
FI914042A FI914042A (fi) 1992-02-28
FI96875B true FI96875B (fi) 1996-05-31
FI96875C FI96875C (fi) 1996-09-10

Family

ID=8530976

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI904214A FI904214A (fi) 1990-08-27 1990-08-27 Hydrolyseringsfoerfarande foer hemicellulosa.
FI914042A FI96875C (fi) 1990-08-27 1991-08-27 Hemiselluloosan hydrolysointimenetelmä

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI904214A FI904214A (fi) 1990-08-27 1990-08-27 Hydrolyseringsfoerfarande foer hemicellulosa.

Country Status (11)

Country Link
EP (1) EP0545958B2 (fi)
JP (1) JPH06501609A (fi)
AT (1) ATE140957T1 (fi)
AU (1) AU8421791A (fi)
CA (1) CA2090493C (fi)
DE (1) DE69121205T2 (fi)
DK (1) DK0545958T3 (fi)
ES (1) ES2091332T3 (fi)
FI (2) FI904214A (fi)
GR (1) GR3021510T3 (fi)
WO (1) WO1992003541A1 (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5837515A (en) * 1990-05-16 1998-11-17 Alko-Yhtiot Oy Enzyme preparations and methods for their production
CA2093422C (en) * 1990-10-05 2001-04-03 DETERGENT COMPOSITIONS CONTAINING LOW CBH I CONTENT CELLULASE COMPOSITIONS
US5290474A (en) * 1990-10-05 1994-03-01 Genencor International, Inc. Detergent composition for treating cotton-containing fabrics containing a surfactant and a cellulase composition containing endolucanase III from trichoderma ssp
WO1993024621A1 (en) * 1992-05-29 1993-12-09 Oy Alko Ab Novel enzyme preparations and methods for their production
US6635464B1 (en) 1995-12-18 2003-10-21 Rohm Enzyme Finland Oy Xylanases, genes encoding them, and uses thereof
WO1997039638A1 (en) 1996-04-23 1997-10-30 Novo Nordisk A/S Animal feed additives
US6500494B2 (en) 2000-12-29 2002-12-31 Kodak Polychrome Graphics Llc Spray coating matting method for printing plate precursors
BRPI0412279A (pt) 2003-07-02 2006-09-19 Diversa Corp glucanases, ácidos nucléicos codificando as mesmas e métodos para preparar e aplicar os mesmos
CA2565923A1 (en) * 2004-05-03 2005-11-10 Centre Technique De L'industrie Des Papiers, Cartons Et Celluloses Method for mechanical pulp production
JP2006219767A (ja) * 2005-02-08 2006-08-24 Univ Of Tsukuba 製紙用化学パルプ中の不飽和ウロン酸の除去方法
US7922705B2 (en) 2005-10-03 2011-04-12 The Procter & Gamble Company Densified fibrous structures and methods for making same
CN106222185B (zh) 2006-08-04 2021-12-03 维莱尼姆公司 葡聚糖酶、编码它们的核酸及制备和使用它们的方法
WO2010089302A1 (en) 2009-02-06 2010-08-12 University Of Chile Protein and dna sequence encoding a cold adapted xylanase
ES2525793T3 (es) * 2010-12-22 2014-12-30 Neste Oil Oyj Sistema de procesos integrado para la producción de lípidos y reducción a pulpa
FR3046180B1 (fr) * 2015-12-28 2018-09-21 IFP Energies Nouvelles Souches mutantes de trichoderma reesei

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4797361A (en) * 1983-10-24 1989-01-10 Lehigh University Microorganism and process

Also Published As

Publication number Publication date
FI914042A (fi) 1992-02-28
DE69121205D1 (de) 1996-09-05
EP0545958B2 (en) 2003-07-30
EP0545958A1 (en) 1993-06-16
DK0545958T3 (da) 1996-12-09
FI904214A (fi) 1992-02-28
CA2090493A1 (en) 1992-02-28
JPH06501609A (ja) 1994-02-24
FI96875C (fi) 1996-09-10
DE69121205T2 (de) 1997-02-20
FI914042A0 (fi) 1991-08-27
WO1992003541A1 (en) 1992-03-05
ES2091332T3 (es) 1996-11-01
EP0545958B1 (en) 1996-07-31
GR3021510T3 (en) 1997-01-31
CA2090493C (en) 2002-11-12
FI904214A0 (fi) 1990-08-27
ATE140957T1 (de) 1996-08-15
AU8421791A (en) 1992-03-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI96875B (fi) Hemiselluloosan hydrolysointimenetelmä
Li et al. Characterization of a cellulase-free, neutral xylanase from Thermomyces lanuginosus CBS 288.54 and its biobleaching effect on wheat straw pulp
EP0473545B1 (en) Thermostable endoxylanases
Buchert et al. Application of xylanases in the pulp and paper industry
US5661021A (en) Mannanase enzymes, genes coding for them and a method for isolating the genes, as well as a process for bleaching of lignocellulosic pulp
Buchert et al. The role of two Trichoderma reesei xylanases in the bleaching of pine kraft pulp
Baraznenok et al. Characterization of neutral xylanases from Chaetomium cellulolyticum and their biobleaching effect on eucalyptus pulp
Bezalel et al. Characterization and delignification activity of a thermostable α-L-arabinofuranosidase from Bacillus stearothermophilus
US5202249A (en) Xylanase for biobleaching
Salles et al. Effect of cellulase-free xylanases from Acrophialophora nainiana and Humicola grisea var. thermoidea on eucalyptus kraft pulp
US6830655B2 (en) Method of modifying a xylan-containing carbohydrate substrate having hexenuronic acid groups attached to the xylan
WO1991002840A1 (en) Improvement of oxygen bleaching of pulp
Comlekcioglu et al. Application of recombinant xylanase from Orpinomyces sp. in elemental chlorine-free bleaching of kraft pulps
Christov et al. Enzymatic prebleaching of sulphite pulps
Christov et al. Hydrolysis of extracted and fibre-bound xylan with Aureobasidium pullulans enzymes
FI89613C (fi) Foerfarande foer enzymatisk behandling av cellulosamassor
Ritschkoff et al. Purification and characterization of a thermophilic xylanase from the brown-rot fungus Gloeophyllum trabeum
Gilbert et al. A comparison of two xylanases from the thermophilic fungi Thielavia terrestris and Thermoascus crustaceus
WO1991018976A1 (en) HEMICELLULASES PRODUCED BY $i(BACILLUS STEAROTHERMOPHILUS)
US6425975B1 (en) Process for concentrating soluble and colloidal substances in process waters
US20060177921A1 (en) Method for removing unsaturated uronic acid in chemical pulp for papermaking
Curotto et al. Production of extracellular xylanases by Penicillium janthinellum: effect of selected growth conditions
SEPTININGRUM Studies on Hexenuronosyl Xylooligosaccharide Degrading Enzymes from Paenibacillus species
Bissoon Evaluation of the Bleach-enhancing Effects of Xylanases on Bagasse-soda Pulp
WO1995014809A1 (en) Treatment of pulp with a mannanase in a bleaching process

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS

BB Publication of examined application
MA Patent expired