FI96141C - Ioniselektiivinen elektrodi ja menetelmä ioniselektiivisen elektrodin valmistamiseksi - Google Patents

Ioniselektiivinen elektrodi ja menetelmä ioniselektiivisen elektrodin valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI96141C
FI96141C FI942510A FI942510A FI96141C FI 96141 C FI96141 C FI 96141C FI 942510 A FI942510 A FI 942510A FI 942510 A FI942510 A FI 942510A FI 96141 C FI96141 C FI 96141C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ion
electrode
selective
substrate
film
Prior art date
Application number
FI942510A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI942510A0 (fi
FI942510A (fi
FI96141B (fi
Inventor
Ari Ivaska
Andrzej Lewenstam
Johan Bobacka
Original Assignee
Kone Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Oy filed Critical Kone Oy
Priority to FI942510A priority Critical patent/FI96141C/fi
Publication of FI942510A0 publication Critical patent/FI942510A0/fi
Priority to US08/449,736 priority patent/US5584979A/en
Priority to DE69531881T priority patent/DE69531881T2/de
Priority to EP95108239A priority patent/EP0684466B1/en
Publication of FI942510A publication Critical patent/FI942510A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96141B publication Critical patent/FI96141B/fi
Publication of FI96141C publication Critical patent/FI96141C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N27/00Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means
    • G01N27/26Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating electrochemical variables; by using electrolysis or electrophoresis
    • G01N27/28Electrolytic cell components
    • G01N27/30Electrodes, e.g. test electrodes; Half-cells
    • G01N27/333Ion-selective electrodes or membranes
    • G01N27/3335Ion-selective electrodes or membranes the membrane containing at least one organic component

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Battery Electrode And Active Subsutance (AREA)
  • Polyoxymethylene Polymers And Polymers With Carbon-To-Carbon Bonds (AREA)

Description

96141
IONISELEKTIIVINEN ELEKTRODI JA MENETELMÄ IONISELEKTIIVISEN ELEKTRODIN VALMISTAMISEKSI
Keksinnön kohteena ioniselektiivinen elektrodi ja menetelmä ioniselektiivisen elektrodin valmistamiseksi.
5 Niin kutsuttujen konventionaalisten ioniselektiivisten elektrodien (ISE) rakenteita, joissa käytetään erilaisia ioniselektiivisiä kalvoja, voidaan kuvata seuraavalla kaaviolla:
Tutkittava liuos jIoniselektiivinen kalvojVertailuliuos jVertailuelementti missä pystyviiva kuvaa kahden faasin rajapintaa. Tässä konven-10 tionaalisen tyyppisessä ISEssä, ioniselektiivinen elektrodi on ioninvaihtotasapainon mukaisessa sähköisessä kosketuksessa vertailuliuoksen kanssa. Vertailuelementti on sähkökosketuk-sessa elektronien välityksellä ulkoisten elektronisten laitteiden kanssa. Siirtyminen ionijohtavuudesta (kalvossa ja ver-15 tailuliuoksessa) elektronijohtavuuteen (vertailuelementissä ja ulkoisissa laitteissa) hoidetaan vertailuelementin palautuvalla elektrodireaktiolla. Oikealla vertailuelementin ja vertai-luliuoksen koostumuksella on mahdollista aikaansaada ISE, jolla on stabiili ja toisinnettava standardipotentiaali [1].
20 Joissakin sovellutuksissa on edullista korvata vertailuliuos kiinteällä kontaktilla, jolloin saadaan täysin kiinteäaineinen ISE [1]. Eräs sellainen toteutus on kiinnittää ioniselektiivinen kalvo suoraan kiinteään elektroni johtavaan substraattiin kuten kuvataan seuraavassa kaaviossa [2]: 25 Tutkittava liuos|Ioniselektiivinen kalvo|Substraatti Tämän tyyppistä ISEtä, jota seuraavassa kutsutaan vaippajohdi-nelektrodiksi (coated-wire elektrode, CWE), voidaan valmistaa erimuotoisina ja kokoisina. Se voidaan myös miniatyrisoida ja tuottaa edullisesti, koska substraatin ei tarvitse välttämättä 30 olla jalometallia. Toisintamattomuus ja elektrodipotentiaalin ryömintä ovat kuitenkin tavallisesti esiin tulevia ongelmia CWEssä. Jännitteen epästabiilisuus voi aiheutua ionijohtavan 2 96141 ioniselektiivisen kalvon ja elektronijohtavan substraatin välissä olevasta suljetusta rajapinnasta [3].
CWEn jännitestabiilisuuden parantamiseksi on tehty useita yrityksiä [1]. Eräs tällainen yritys on kiinnittää ioniselek-5 tiivinen kalvo kiinteään substraattiin välikerroksen avulla, jossa on sekoitettuna ioni- ja elektronijohtavuus, kuten kuvataan seuraavassa kaaviossa:
Tutkittava liuos!Ioniselektiivinen kalvojVälikerros|Substraatti Tämäntyyppisessä ISEssä, jota kutsutaan jäljempänä kiinteäkon-10 taktiseksi ISEksi (solid contact ISE, SCISE), siirtyminen ionijohtavuudesta elektronijohtavuuteen on mahdollista väli-kerroksen sekoitetun ioni-elektronijohtavuuden takia. Ioniselektiivinen kalvo on ionitasapainossa välikerroksen kanssa, joka taas on elektronitasapainossa substraatin kanssa [1]. 15 Seostettuja konjugoituja polymeerejä kuten p-tyyppistä poly-pyrrolia voidaan pitää sekoitettuina ioni-elektronijohteina ja niitä voidaan käyttää välikerroksena SCISEssä [4].
Pääasiallinen etu välikerroksen käyttämisestä ioniselektiivisen kalvon ja substraatin välissä on elektrodipotentiaalin 20 stabiilisuuden parantaminen, so. SCISEt ovat stabiilimpeja kuin CWEt. Kuitenkin johtuen siitä, että tarvitaan välikerros, SCISEt ovat monimutkaisempia valmistaa kuin CWEt.
Toinen ratkaisuehdotus CWEn potentiaalistabiilisuuden parantamiseksi on yhdistää ioniselektiiviseen kalvoon hapettuvaa ja 25 pelkistyvää ainetta eli ns. redokslainetta, kuten kuvataan seuraavassa kaaviossa [1]:
Tutkittava liuos|Ioniselektiivinen kalvo+Redoksiaine j Substraatti Tämäntyyppisessä ISEssä, jota myöhemmin nimitetään redoksiva-ratuksi elektrodiksi (redox-loaded electrode, RLE), elektroni-30 tasapaino on kalvon redoksiaineen ja elektronijohtavan substraatin välillä antaen tulokseksi CWEhen verrattuna parantuneen stabiilisuuden elektrodin potentiaalissa. Joissakin tapauksis-
II
96141 sa RLEissä kuitenkin esiintyy potentiaalin ryöxnintää johtuen redoksiaineen liukenemisesta kalvosta [1]. Eräissä tapauksissa elektrodin elinikä oli lyhyt johtuen kalvofaasin hajoamisesta. Riippuen kalvossa olevan redoksiaineen määrästä ja laadusta on 5 olemassa riski, että RLE on redoksiherkkä johtuen elektroni-siirron mahdollisuudesta kalvon ja tutkittavan liuoksen rajapinnassa.
Esillä olevassa keksinnössä elektronisesti johtava tai puoli-johtava konjugoitu polymeeri sekoitetaan ioniselektiiviseen 10 kalvoon, jolloin saadaan uuden tyyppinen yksi-osainen täysin kiinteääineinen ioniselektiivinen elektrodi (SPE, Single-Piece all-solid-state ion-selective Electrode).
Esillä oleva keksintö perustuu havaintoon, että tiettyihin orgaanisiin liuottimiin liukenevia konjugoituja polymeerejä 15 voidaan yhdistää konventionaalisiin ioniselektiivisiin poly-meerikalvoihin, jolloin saadaan komposiittikalvo. Keksinnön mukainen elektrodi tunnetaan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerk-kiosan ominaispiirteistä. Keksinnön mukainen menetelmä tunnetaan patenttivaatimuksen 7 tunnusmerkkiosan ominaispiirteistä. 20 Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on määritelty keksinnön edullisia suoritusmuotoja. Kun johtava substraatti päällystetään komposiittikalvolla, saadaan tulokseksi uuden tyyppinen yksi-osainen täysin kiinteäaineinen ioniselektiivinen elektrodi (SPE). Johtava tai puolijohtava konjugoitu polymeeri aihe-25 uttaa hieman elektronijohtavuutta komposiittikalvoon. Siksi elektronisiirto voi tapahtua komposiittikäIvon ja substraatin välisessä rajapinnassa. Koska komposiittikalvo on elektroni-tasapainossa substraatin kanssa SPEn standardipotentiaali voi olla stabiilimpi kuin CWEn. Käyttämällä seostamatonta tai 30 kevyesti seostettua konjugoitua polymeeriä puolijohtavassa tilassaan SPEn ei ole havaittu osoittavan redoksiherkkyyttä.
Keksintöä kuvataan seuraavassa yksityiskohtaisemmin esimerkkien avulla sekä viitaten piirustuksen kuvioon, joka esittää kaaviomaisesti keksinnön mukaista elektrodia.
4 96141
Esillä olevassa keksinnössä konjugoitu polymeeri sekoitetaan ioniselektiivisen kalvon kanssa, jolloin saadaan uudentyyppinen yksiosainen täysin kiinteäaineinen ioniselektiivinen elektrodi (SPE), jota esittää seuraava kaavio: 5 Tutkittava liuosjIoniselektiivinen kalvo+Konjugoitu polymeeri!Substraatti
Ioniselektiivistä kalvoa, joka sisältää konjugoitua polymeeri-ä, nimitetään jatkossa komposiitt ikä Ivoksi erotukseksi konventionaalisesta ioniselektiivisestä kalvosta. Elektronisesti johtavaa tai puolijohtavaa substraattia, joka on päällystetty 10 komposiittikalvolla kutsutaan seuraavassa SPEksi.
Kuviossa on SPE kuvattu kaaviomaisesti. Elektrodirunko 2 on valmistettu esimerkiksi teflonista ja siihen on sovitettu kiinteä substraatti 6, joka on platinaa, kultaa tai hiiltä. Substraatti on yhdistetty elektrodirungon läpi kulkevalla säh-15 köjohtimella 8 ulkoiseen mittauspiiriin tai vastaavaan (ei esitetty). Elektrodirungon päähän substraatin 6 päälle on muodostettu keksinnönmukainen komposiittikäIvo 4. Kuten mainittu kuvio esittää elektrodin vain esimerkinomaisesti ja elektrodin toteutus voi vaihdella suuresti niin rakenteen, 20 muodon kuin aineidenkin osalta.
Tässä SPE-tyypissä konjugoitu polymeeri toimii elektronijohti-mena tai puolijohteena ja elektronitasapaino voi vallita komposiittikäIvon ja substraatin välisessä rajapinnassa. Konjugoidun polymeerin elektronijohtavuutta voidaan muuttaa 25 vaihtelemalla seostustasoa alan ammattimiehelle tunnetulla tavalla. Polymeerin vaihtoehtona voidaan käyttää myös oligo-meeria. Alemmilla seostustasoilla konjugoidulla polymeerillä on puolijohteen ominaisuudet ja silloin on tärkeä valita substraattimateriaali, joka antaa ohmisen kontaktin kompo-30 siittikalvon ja substraatin välisessä rajapinnassa. Tämän tyyppistä SPEtä voidaan valmistaa yksivaiheisella liuokseen kastamismenetelmällä, kun käytetään konjugoitua polymeeriä, joka liukenee samaan liuottimeen kuin muutkin kalvokomponen-tit. Liukenevan konjugoidun polymeerin käyttö sallii myös
II
5 96141 tällaisen polymeerin tehokkaan sekoittamisen komposiittikalvo-faasissa.
Erityisesti voidaan SPEtä valmistaa liuottamalla liukenevaa puolijohtavaa orgaanista polymeeriä, esim. poly(3-alkyyliti-5 ofeeni)a [5] ja aineita, joita käytetään konventionaalisessa ioniselektiivisessä kalvossa, esim. ionofooria tai ionivaih-tajaa, pehmentimen ja polyvinyylikloridin (PVC) kanssa sekä mahdollisesti lipofiilisen suolan kanssa, liuottimeen, esim. tetrahydrofuraaniin (THF). Tällä komposiittiliuoksella pääl-10 lystetään sitten substraatti, esim. platina, kulta tai hiili, jonka jälkeen liuotin haihdutetaan, jolloin substraatin pinnalle muodostuu komposiittikalvo, jonka paksuus on esim. noin 0,15 mm. Poly(3-alkyylitiofeeni)n määrä komposiittikalvossa voi vaihdella, ollen esim. alle 50 painoprosenttia.
15 Poly(3-alkyylitiofeeni)t ovat konjugoituja polymeerejä, joita on laajasti tutkittu viime vuosina. Poly(3-alkyylitiofeeni)t, joissa on yli kolme hiiliatomia pidemmät hiiliketjut, liukenevat orgaanisiin liuottimiin, esim. tetrahydrofuraaniin (THF) ja kloroformiin (CHC13). Kevyesti seostetussa (tarkoituksetto-20 masti seostetutussa) tilassaan poly(3-alkyylitiofeeni)t ovat p-tyyppisiä puolijohteita, joiden oletetaan muodostavan ohmisen kontaktin sellaisten materiaalien kanssa, joilla on korkea työfunktio (work function), kuten esim. platinan, kullan tai hiilen kanssa.
25 Esimerkki 1
Kemiallisesti syntetisoitu poly(3-oktyylitiofeeni) (POT) (kaupallinen valmiste, esim. NESTE Oy:n valmistama) liuotettiin hämmentämällä tetrahydrofuraaniin (THF) huonelämpötilassa ja liukenemattomat fraktiot poistettiin suodattamalla. Liuke-30 nevaa POTia käytettiin jatkokokeisiin (THF:n haihduttamisen jälkeen). Kaikki kokeet suoritettiin lämpötilassa 23 ± 2°C.
Yksiosainen litiumselektiivinen elektrodi (Li-SPE) valmistettiin seuraavalla tavalla. POT:ta, johon oli liuotettu THF:ää, sekoitettiin neutraalin kantajan (ETH 2137, 5-butyl-5-ethyl- 6 96141 N,Ν,Ν',Ν'-tetracyclohyxyl-3,7-dioxaazelaic diamide), lipofii-lisen suolan, pehmentiraen sekä PVC:n kanssa, jotka kalkki oli liuotettu THF:ään. Tämä komposiittiliuos levitettiin lasi-maiselle hiililevyelektrodille (pinta-ala 0,07 cm2) ja liuosta 5 haihdutettiin huonelämpötilassa ainakin viisi tuntia. Tuloksena saatiin lasimaiselle hiilisubstraatille komposiittikalvo (massa noin 12,3 mg, paksuus noin 0,15 mm), jolloin muodostui yksiosaisen kiinteäaineisen litiumselektiivisen elektrodin (Li-SPE). POT:n määrä komposiittikalvossa oli 5, 10, 15, 20 10 tai 25 % (p/p).
Useita edellä kuvatulla tavalla valmistettuja Li-SPEtä asetettiin ainakin 12 tunniksi vesiliuokseen, joka sisälsi LiCl:a 10' 1 M. Käsittelyn jälkeen Li-SPEtä käytettiin ilmaisinelektrodei-na ja potentiaali Ag/AgCl/KCl(3M)-vertailuelektrodiin nähden 15 mitattiin vesiliuoksissa, jotka sisälsivät erilaisia LiCl-pitoisuuksia (10'1 - 10-6) käyttäen 10*1 M KN03 taustaelektro-lyyttinä. Potentiometriset selektiivisyyskertoimet K^P®1, jossa i=Li+ ja j=Na+, K+ tai NH4+, Li-SPElle määrättiin erillis-liuosmenetelmällä (separate solution method) (C~Cj=0,01 M, 20 taustasuolana oli joko 0,1 M KN03 tai 0,1 M NH4N03). Eri määriä POT:ta sisältävien Li-SPE vastekarakteristikat on esitetty Taulukossa 1. Vasteaika oli alle 15 sekuntia (pitoisuus askel 10'3:sta 10'2:een LiCl magneettisella hämmennyksellä). Elektrodi ei osoittanut mitään hystereesiä tutkitulla pitoisuusalueella.
: 25 Edelleen elektrodi ei antanut mitään redoksi-vastetta seoksel le 0,1 M LiCl + 1 mM redoksipari (Fe(CN)63'/Fe(CN)64'), jossa redoksiparin konsentraatiosuhdetta muutettiin.
Elektrodipotentiaalin stabiilisuutta tutkittiin Li-SPE:11a, joka sisälsi 15 % POT:ta. Elektrodia pidettiin 0,1 M LiCl-30 liuoksessa, joka sisälsi 0,1 M KN03 taustasuolana, kahdeksan päivän ajan, jonka aikana elektrodipotentiaalia mitattiin. Kolmen päivän alkualtistuksen jälkeen Li-SPE:n potentiaali ryömi vain noin 0,8 mV/päivä.
Il 7 96141 log KjjP01 [POT]/ Kulma- Havainto kerroin % (p/p) mV/dek raja / M j=Na+ j=K+ j=NH4+ 5 56,0 2,6x10"* -1,27 -1,29 -1,39 10 56,8 1,7x1ο-4 -1,31 -1,46 -1,49 — 5 15 57,8 Ι,βχΙΟ-4 -1,40 -1,48 -1,61 20 55,5 Ι,βχΙΟ-4 -1,37 -1,47 -1,57 25 56,8 Ι,βχΙΟ-4 -1.40 -1,47 -1,62 |
Taulukko 1 ESIMERKKI 2 10 Yksiosainen kloridiselektiivinen elektrodi (Cl-SPE) valmistettiin samalla periaatteella kuin esimerkissä 1 kuvattu Li-SPE. Liukenevaa POT:ta, johon oli liuotettu THF:ää, sekoitettiin ionivaihtajan (methyltridodecylammonium chloride), pehmentimen ja PVC:n kanssa, joihin kaikkiin aineisiin oli liuotettu 15 THF:ää. Tämä komposiittiliuos levitettiin lasimaiselle hiili-levyelektrodille (pinta-ala 0,7 cm2) ja liuosta haihdutettiin huonelämpötilassa ainakin viisi tuntia. Tuloksena saatiin komposiitti kalvo (kokonaismassa noin 11,7 mg) lasimaiselle hiilialustalle, joka muodostaa Cl-SPEn. POT-pitoisuus kompo-20 siittikalvossa oli 5, 10 tai 15 % (p/p).
Edellä kuvatulla tavalla valmistettuja Cl-SPEtä asetettiin ainakin 12 tunniksi vesiliuokseen, joka sisälsi 10'1 M KCl. Käsittelyn jälkeen Cl-SPEtä käytettiin ilmaisinelektrodeina ja potentiaali Ag/AgCl/KCl(3M) vertailuelektrodiin nähden 25 mitattiin vesiliuoksissa, jotka sisälsivät erilaisia KC1-pitoisuuksia (10-1 - 10-7 M) . Kalibrointikäyrien kulmakerroin : Cl-SPE:lie, joka sisälsi 5 % POT:ta oli -54,8 mV/dekadi.
Vastaavasti 10 % POT:ta sisältävälle Cl-SPE:lie kulmakerroin δ 96141 oli -54,6 mV/dekadi ja 15 % POT:ta sisältävälle Cl-SPE:lle - 54,9 mV/dekadi.
Elektrodipotentiaalin stabiilisuutta tutkittiin mittaamalla Cl-SPE:n potentiaali 0,1 M KCl-liuoksessa 17 päivän pituisena 5 ajanjaksona. Kahdeksan päivän alkualtistuksen jälkeen 5 % POT:ta sisältävän Cl-SPE:n potentiaali ryömi vain noin 1,4 mV/päivä. 10 % POT:ta sisältävän Cl-SPE:n potentiaali ryömi noin 1,0 mV/päivä. 15 % POT:ta sisältävän Cl-SPE:n potentiaali ryömi noin 1,0 mV/päivä.
« VIITEJULKAISUT: 1. B.P.Nikolskii and E.A. Materova, Ion-Selective Electrode Rev., 7 (1985), s. 3-39 2. R.W.Cattrall and H.Freiser, Anal. Chem., 43(1971), s. 1905-1906 3. R.P.Buck,in Ion Selective Electrodes in Analytical Chemistry, H. Freiser (ed), Plenum, New York, 1978, Vol. l, s. 58- 63 4. A.Cadogan, Z. Gao, A.Lewenstam, A.Ivaska and D.Diamond, : Anal. Chem.,64 (1992), s. 2496-2501 5. K.Y.Jen, R.Oboodi and R.L.E1senbaumer, Polym. Mater. Sci. Eng., 53 (1985), s. 79-83
II

Claims (10)

1. Ioniselektiivinen elektrodi, tunnettu siitä, että elektrodi on muodostettu yksiosaiseksi kiinteäaineiseksi elektrodiksi, johon kuuluu kiinteä johtava tai puolijohtava substraatti (6), 5 joka on päällystetty komposiitti kalvolla (4).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen elektrodi, tunnettu siitä, että komposiitti kalvo (6) koostuu konventionaalisen ioniselektiivisen kalvon ja elektronisesti johtavan tai puolijohta-van konjugoidun polymeerin tai oligomeerin seoksesta.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen elektrodi, tunnettu siitä, että konventionaalinen ioniselektiivinen kalvo sisältää varauksettoman kantajan tai ionivaihtajan, sekä pehmennintä ja polymeeriä, kuten poly(vinyylikloridia).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen elektrodi, tunnettu siitä, 15 että ioniselektiivinen kalvo sisältää lipofiilistä suolaa.
5. Patenttivaatimuksen 2, 3 tai 4 mukainen elektrodi, tunnettu siitä, että konjugoitu polymeeri on polytiofeeni, polypyrroli ja/tai polyaniliini tai joku niiden johdannainen.
6. Patenttivaatimuksen 2, 3 tai 4 mukainen elektrodi, tunnettu 20 siitä, että konjugoitu oligomeeri perustuu tiofeeniin, pyrro- liin ja/tai johonkin niiden johdannaisiin.
7. Menetelmä ioniselektiivisen elektrodin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että menetelmässä -liuotetaan konjugoitua polymeeriä tai oligomeeriä konven-25 tionaalisen ioniselektiivisen kalvon komponenttien kanssa liuoksen muodostamiseksi; -levitetään liuosta elektronisesti johtavalle tai puolijoh-tavalle substraatille ja -saatetaan liuotin haihtumaan, jolloin substraatin pinnalle 30 muodostuu komposiitti kalvo. 96141
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että konventionaalisen ioniselektiivisen kalvon komponentteina käytetään varauksetonta kantajaa tai ionivaihtajaa, sekä peh-mennintä ja polymeeriä, kuten poly(vinyylikloridi)a.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että konjugoituna polymeerinä käytetään polytiofeenia, polypyrrolia ja/tai polyaniliinia tai jotain niiden johdannaista.
9 96141
10. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen menetelmä, tunnettu 10 siitä, että käytetään konjugoitua oligomeeria, joka perustuu tiofeeniin, polypyrroliin ja/tai polyaniliiniin tai johonkin niiden johdannaisiin. < t II 96141
FI942510A 1994-05-27 1994-05-27 Ioniselektiivinen elektrodi ja menetelmä ioniselektiivisen elektrodin valmistamiseksi FI96141C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI942510A FI96141C (fi) 1994-05-27 1994-05-27 Ioniselektiivinen elektrodi ja menetelmä ioniselektiivisen elektrodin valmistamiseksi
US08/449,736 US5584979A (en) 1994-05-27 1995-05-25 Ion-selective electrode and procedure for producing an ion-selective electrode
DE69531881T DE69531881T2 (de) 1994-05-27 1995-05-29 Ionenempfindliche Elektrode und Verfahren zur Herstellung von Ionenempfindlichen Elektroden
EP95108239A EP0684466B1 (en) 1994-05-27 1995-05-29 Ion-selective electrode and procedure for producing an ion-selective electrode

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI942510 1994-05-27
FI942510A FI96141C (fi) 1994-05-27 1994-05-27 Ioniselektiivinen elektrodi ja menetelmä ioniselektiivisen elektrodin valmistamiseksi

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI942510A0 FI942510A0 (fi) 1994-05-27
FI942510A FI942510A (fi) 1995-11-28
FI96141B FI96141B (fi) 1996-01-31
FI96141C true FI96141C (fi) 1996-05-10

Family

ID=8540795

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI942510A FI96141C (fi) 1994-05-27 1994-05-27 Ioniselektiivinen elektrodi ja menetelmä ioniselektiivisen elektrodin valmistamiseksi

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5584979A (fi)
EP (1) EP0684466B1 (fi)
DE (1) DE69531881T2 (fi)
FI (1) FI96141C (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6143412A (en) * 1997-02-10 2000-11-07 President And Fellows Of Harvard College Fabrication of carbon microstructures
US6165641A (en) * 1997-05-09 2000-12-26 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Nanodisperse transition metal electrodes (NTME) for electrochemical cells
DE19829413A1 (de) * 1998-07-01 2000-01-13 Michael Glaeser Verfahren zur Herstellung von ionensensitiven und Membrane darstellende Schichten auf einem Träger und Verwendung mindestens einer Drucktechnik zur Herstellung von Anordnungen zur qualitativen und/oder quantitativen Bestimmung von Ionen oder Stoffen in Lösungen
KR100289469B1 (ko) * 1999-01-13 2001-05-02 차근식 친수성 폴리우레탄을 보호막으로 사용한 염화이온 선택성 전극
DE10018750C2 (de) * 1999-04-23 2003-03-27 Kurt Schwabe Inst Fuer Mess Un Festkontaktierte ionenselektive Glaselektrode und Verfahren zu ihrer Herstellung
US7101472B2 (en) * 2002-03-13 2006-09-05 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Microfluidic ion-selective electrode sensor system
US7407570B2 (en) * 2002-03-13 2008-08-05 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Disposable, self-administered electrolyte test
US20180128770A1 (en) * 2016-09-13 2018-05-10 Erno Lindner Superhydrophobic solid contact ion-selective electrodes
RU191050U1 (ru) * 2018-12-27 2019-07-22 Общество с ограниченной ответственностью "ВЕЛЕС" (ООО "ВЕЛЕС") Ионоселективный электрод
CN111579617B (zh) * 2020-05-11 2022-11-15 中国科学院烟台海岸带研究所 一种固体接触式聚合物薄膜铜离子选择性电极的制备及其应用

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8522207D0 (en) * 1985-09-06 1985-10-09 Kodak Ltd Ion-sensitive electrochemical sensor
GB8716808D0 (en) * 1987-07-16 1987-08-19 Ici Plc Ion-selective electrodes
US4973394A (en) * 1988-09-02 1990-11-27 Sri International Immobilized valinomycin molecule for K+ sensor
NO903011L (no) * 1990-07-05 1992-01-06 Sinvent As Elektrokjemisk ioneselektiv sensor.
US5244562A (en) * 1991-07-31 1993-09-14 Hewlett-Packard Company Use of templated polymers for analyte-activated microelectronic switching devices

Also Published As

Publication number Publication date
EP0684466A2 (en) 1995-11-29
US5584979A (en) 1996-12-17
FI942510A0 (fi) 1994-05-27
FI942510A (fi) 1995-11-28
DE69531881T2 (de) 2004-05-19
EP0684466A3 (en) 1998-06-10
FI96141B (fi) 1996-01-31
EP0684466B1 (en) 2003-10-08
DE69531881D1 (de) 2003-11-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Bobacka et al. Single-piece all-solid-state ion-selective electrode
Mao et al. Electronically conductive anion exchange polymers based on polypyrrole: Preparation, characterization, electrostatic binding of ferrocyanide and electrocatalysis of ascorbic acid oxidation
Matsuguchi et al. Effect of NH3 gas on the electrical conductivity of polyaniline blend films
Bobacka et al. Plasticizer-free all-solid-state potassium-selective electrode based on poly (3-octylthiophene) and valinomycin
US4556623A (en) Electroconductive porous film and process for producing same
Henning et al. Polymer films on electrodes. 6. Bioconductive polymers produced by incorporation of tetrathiafulvalenium in a polyelectrolyte (Nafion) matrix
Lu et al. Study of CIO4−‐selective electrode based on a conducting polymer polypyrrole
Lindfors Light sensitivity and potential stability of electrically conducting polymers commonly used in solid contact ion-selective electrodes
Lindfors et al. Polyaniline as pH-sensitive component in plasticized PVC membranes
US3679944A (en) Solid capacitor with electrolyte containing organic material and method for producing same
Higgins et al. Grafting and electrochemical characterisation of poly-(3, 4-ethylenedioxythiophene) films, on Nafion and on radiation-grafted polystyrenesulfonate–polyvinylidene fluoride composite surfaces
FI96141C (fi) Ioniselektiivinen elektrodi ja menetelmä ioniselektiivisen elektrodin valmistamiseksi
AU2006243103A1 (en) Conductive material and conductive film and process for producing them
US4663001A (en) Electroconductive polymers derived from heterocycles polycyclic monomers and process for their manufacture
Momma et al. All-solid-state potassium-selective electrode using double-layer film of polypyrrole/polyanion composite and plasticized poly (vinyl chloride) containing valinomycin
Lindfors et al. Study on soluble polypyrrole as a component in all-solid-state ion-sensors
Song et al. All-solid-state carbonate-selective electrode based on a molecular tweezer-type neutral carrier with solvent-soluble conducting polymer solid contact
Bobacka et al. All‐Solid‐State Ag+‐ISE Based on [2.2. 2] p, p, p‐Cyclophane
Yoshida et al. Conducting polymer-coated electrode as a reference/counter electrode in an organic phase and its application to a two-electrode type thin-layer cell for voltammetry at the liquid| liquid interface
Ibrahim et al. Construction and response characteristics of a sulfite/hydrogensulfite-selective all-solid-state contact electrode based on the 4-methylpiperidinedithiocarbamate complex of mercury (II)
Porat et al. The effect of composition of Nafion deposition solutions on the diffusional properties of the films
JPS5960818A (ja) 電極材料
Elliott et al. Aqueous and non-aqueous electrochemistry in thick-film nafion/mercury modified electrodes
Lu et al. Preparation and electrochemical behaviour of a methylene blue-modified electrode based on a Nafion polymer film
US20020038762A1 (en) Solid-state ion selective electrodes and methods of producing the same

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: KONELAB CORPORATION

MA Patent expired