FI95954B - Katto- tai seinärakenne - Google Patents
Katto- tai seinärakenne Download PDFInfo
- Publication number
- FI95954B FI95954B FI932885A FI932885A FI95954B FI 95954 B FI95954 B FI 95954B FI 932885 A FI932885 A FI 932885A FI 932885 A FI932885 A FI 932885A FI 95954 B FI95954 B FI 95954B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- plating
- units
- projections
- bend
- unit
- Prior art date
Links
Landscapes
- Building Environments (AREA)
- Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)
Description
95954
KATTO- TAI SEINÄRAKENNE - TAK- ELLER VÄGGKONSTRUKTION
Keksintö kohdistuu patenttivaatimusten 1 ja 10 johdanto-osien mukaiseen katto- tai seinärakenteeseen.
Etenkin laivoissa rakennetaan nykyään hytit ja monet muut huonetilat 5 itsekantavista peltikaseteista, jotka asetetaan vierekkäin siten, että muodostuu seinä- tai kattopinta. Samaa tekniikkaa on viime aikoina ruvettu käyttämään myös esim. betonirunkoisten talojen sisustamiseen ja vanhojen talojen saneeraukseen. Tyypillinen peltikasetti on tehty noin 1 mm:n paksuisesta pellistä, jonka huonetilaan päin tuleva pinta on päällystetty 10 muovilla tai muulla sopivalla aineella ja jonka vastakkaiselle puolelle on liimattu yleensä lasi- tai vuorivillasta tehty eristekerros. Kasetin leveys on tyypillisesti 60 ... 100 cm ja tällaisia kasetteja asetetaan useita vierekkäin seinä- tai kattopinnan muodostamiseksi.
Peltikasettien jäykkyyden parantamiseksi niiden pitkittäissuuntaiset reunat 15 (seinässä pystyreunat) on taitettu yleensä kohtisuoraan kasetin tasoa vastaan. Lisäksi on yleensä taitetun pinnan päässä toinen taitto, jossa levy on taitettu kasetin tason suuntaan, reunaan nähden joko sisään- tai ulospäin. Tätä toista taittoa käytetään yleisesti kasetin kiinnittämiseksi runkorakennelmaan tai vastaavaan. Kohtisuoraan kasetin tasoa vastaan 20 menevä taitto muodostaa liitospinnan, jota vastaan vierekkäisen kasetin vastaava liitospinta asetetaan. Erityisen suosittu on ns. Z-liitos, jossa , kasetin toinen reuna-alue on taitettu Z-muotoiseksi eli siten, että siinä on kaksi samanverran vastakkaisiin suuntiin tehtyä taittoa. Siihen liitettäväksi tuleva kasettireuna on vastaavalla tavalla taivutettu U-muotoiseksi. 25 Liitoksessa U-taiton molemmat taitot tukevat Z-taiton vastaavia taittoja vastaan. Tällöin vierekkäiset kasetit tukevat toisiaan kahden kontaktipinnan kohdalla. Taittojen pituussuunnassa ei kuitenkaan ole vierekkäisiä kasetteja : toisiinsa lukitsevia elimiä, vaan kasetteja toisiinsa fikseeraava kiinnitys on * aikaansaatu joko kiinnittämällä molemmat kasetit runkorakennelmaan tai 30 toisiinsa ruuveilla.
Keksinnön tarkoituksena on luoda uusi yksinkertainen kasettien toisiinsa sitomisjärjestelmä, joka toimii tehokkaasti nimenomaan kasettien pituussuunnassa eli seinäpintaa ajateltaessa seinän pystysuunnassa. Lisäksi tavoitteena on, että kyseinen lukitsemisjärjestelmä ei vaatisi käsityötä tai ______ I... ------------ — 95954 2 muita aikaavieviä toimenpiteitä seinien tai kattojen asetteluvaiheessa.
Keksinnölle on tunnusomaista se, mitä on esitetty vaatimuksissa 1 ja 10.
Kielekkeiden käyttö tukieliminä antaa useita etuja. Kielekkeiden muodostaminen voidaan helposti suorittaa hyvin pienillä lisäkustannuksilla yksinker-5 täisenä stanssaustoimenpiteenä peltikasettien valmistusvaiheessa. Ne antavat hyvää tukea kasettien pituussuunnassa sekä myös kohtisuoraan kasetin tasoa vastaan. Lisäksi on mahdollista järjestää kielekkeet siten, että niiden jättämät aukot peittyvät asennuksessa, mikä paloturvallisuuden kannalta on tärkeää, koska silloin kasettien väliset saumat ovat käytännölli-10 sesti katsoen aukottomat.
Mikäli käytetään tunnettua Z- ja U-taittoa peltikasettien liitoskohdissa tai jotakin muuta taivutusmuotoa, on valmistus-ja asennusteknisistä syistä yleensä paras ratkaisu, että kielekkeet ovat peltikasetin tasoon nähden poikittaisessa taittopinnassa. Periaatteessa on myös ajateltavissa, että 1 5 kielekkeet ovat peltikasetin tason suuntaisessa toisessa taitossa, mutta tämä ratkaisu on asennusvaiheessa yleensä hankalampi.
Mikäli peltikasetteja käytetään seinärakenteessa, on paras ratkaisu yleensä, että kielekkeet on taivutettu siten, että niiden taso on ainakin pääasiallisesti vaakasuorassa. Silloin kielekkeen koko pinta antaa pystysuoran tuen 20 peltikaseteille.
Tekemällä kielekkeet ulkopäähän päin suippeneviksi saavutetaan se etu, : että kaksi vastakkain asetettua kielekettä antaa tukea kaikkiin suuntiin, koska kielekkeen taso tukee yhteen suuntaan ja kielekkeen aukko vastakkaiseen suuntaan sekä myös sivuille päin kohtisuoraan peltikasetin 25 tasoa vastaan. Suippenevien kielekkeiden sivupintojen välinen kulma on suositussa sovellutusmuodossa 10° ... 50°, mieluimmin 15° ... 30°. Liian pieni kulma vaikeuttaa kasettien asennusta hieman sivusuunnassa ja liian suuri kulma tekee kielekesovituksen liian tiukaksi. Kielekkeen pää on sopivimmin pyöristetty.
30 Taivuttamalla kielekkeet siten, että vastakkain tulevan kielekeparin peltimateriaaliin jättämät aukot ovat kielekkeisiin nähden eri suunnissa saadaan aikaan ratkaisu, jossa toinen kasetti peittää vastakkaisen kasetin kielekeaukon. Tämä on paloturvallisuuden kannalta tärkeää.
3 95954
Jos kielekkeet ovat jokaisessa rakenteeseen kuuluvassa peltikasetissa ja/tai muussa rakenteeseen kuuluvassa elementissä vakioetäisyydellä rakenteen näkyvästä pinnasta, saadaan järjestelmä, jossa eri elementit voidaan liittää toisiinsa siten, että näkyvä pinta on aina samassa tasossa elementtien 5 rakenteesta ja mitoituksesta riippumatta.
Kielekkeitä kannattaa tehdä peltikasetteihin riittävän tiheästi. Suositellaan, että kielekkeiden välinen etäisyys on 20 ... 60 cm, mieluimmin 25 ... 40 cm. Mikäli toisiinsa kiinnitettävät peltiyksiköt ovat ohutta materiaalia, kannattaa pienentää kielekkeiden välistä etäisyyttä, kun taas sitä voi suurentaa 10 peltiyksikköjen ollessa tukevampaa materiaalia.
Mikäli peltikasettien toisessa reunassa on käytetty Z-taittoa, on syytä tehdä Z-taiton toinen eli peltiyksikön tason suuntainen taitettu osa huomattavasti pitemmäksi kuin vastaava U-taiton osa eli niin pitkäksi, että U-taitto voidaan asettaa Z-taittoon siitä huolimatta, että Z-taiton kyseisen taiton 15 ulkoreunassa on kiinnitysruuvin kanta. Tällöin saavutetaan se etu, että kasetit voidaan kiinnittää runkorakennelmaan Z-taiton toisen taiton ulkoreunasta ruuvein ilman, että siitä koituisi haittaa asennusvaiheessa.
Keksintö kohdistuu myös useasta vierekkäin asennetuista ja toisiinsa liitetyistä taivutetuista metallipeltiyksiköistä valmistetusta katto- tai 20 seinärakenteesta, jonka peltiyksiköt on varustettu keksinnön mukaisilla kielekkeillä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen järjestelmän perspektii-25 vikuvaa, kuvio 2 esittää kuvion 1 leikkausta ll-ll, : - kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen seinämärakenteen asennusvai hetta vaakaleikkauksessa.
Piirustuksissa tarkoittaa 1 seinärakenteen pelti kasetteja. Piirustuksessa ei 30 ole esitetty kasettien huonetilasta poispäin käännetulle puolelle liimattua eristyskerrosta. Peltikasetin toiseen reunaan on tehty ns. Z-taitto 2, jossa on seinäpintaa vastaan kohtisuora taitto 2a sekä seinäpinnan suuntainen kasetista poispäin suunnattu taitto 2b. Peltikasetin toisessa reunassa on 4 95954 vastaava U-taitto 3, jossa myös on seinäpintaa vasten kohtisuora taitto 3a ja seinäpinnan suuntainen taitto 3b, joka kuitenkin on taitettu sisäänpäin peltikasettiin nähden siten, että taitosta tulee U-muotoinen. Taitot 2a ja 3a ovat leveydeltään samanmittaiset. Asettamalla taitot 2 ja 3 vastakkain 5 taitto 3a tukee taittoa 2a vastaan ja taitto 3b taittoa 2b vastaan. Pelti-kasettien 1 huonetilaan päin käännetyt sivut 4 ovat silloin samassa tasossa.
Taitossa 2a on joukko kielekkeitä 5a ja taitossa 3a on sama määrä kielekkeitä 5b vastaavissa kohdissa. Kuvion 1 mukaisessa sovellutusmuo-dossa kielekkeet 5a on taitettu ulospäin alaspäin, kun taas kielekkeet 5b on 10 taitettu sisäänpäin ylöspäin. Tästä johtuen kielekkeen 5a peltimateriaaliin jättämä reikä 6a on suunnattu kielekkeestä ylöspäin, kun taas kielekkeen 5b jättämä reikä 6b on suunnattu kielekkeestä alaspäin. Kielekkeet asetetaan päällekkäin niin, että kieleke 5b asettuu kielekkeen 5a päälle. Silloin taitto 3a peittää aukot 6a ja taitto 2a peittää aukot 6b.
15 Kielekkeiden etäisyys L peltikasettien huonetilaan päin käännetystä pinnasta 4 on kaikissa järjestelmään kuuluvissa elementeissä sama, mistä seuraa se etu, että mikäli esim. taittojen 2b ja 3b väliin halutaan jokin erikoistiiviste, voidaan taitto 3a tehdä tiivisteen paksuuden verran kapeammaksi, mutta muuten samalla tavalla kuin muissa liitoskohdissa siten, että pinnat 4 ovat 20 aina samassa tasossa. Kielekkeiden välinen etäisyys B on normaalijäykkyy-den omaavassa peltikasetissa n. 40 cm.
: Kielekkeet 5a ja 5b ovat ulkopäähänsä päin suippenevia siten, että niiden sivupintojen välinen kiilakulma on n. 25°. Kielekeaukoilla 6a ja 6b on vastaava suippeneva muoto, mikä aiheuttaa sen, että kielekeparin aukon 25 puolella oleva kieleke ei pääse liikkumaan aukossa poispäin toisesta kielekkeestä. Myös sivusuunnassa kielekeaukko antaa tukea siihen asennetulle kielekkeelle. Näin ollen kielekkeet antavat hyvää tukea ja : ohjausta peltikaseteille 1 kaikkiin suuntiin.
Elin 7 on kiinnitysruuvi, jonka avulla taitto 2b, joka on taittoa 3b huomatta-30 vasti pitempi, voidaan ulkoreuna-alueeltaan kiinnittää runkorakennelmaan 8. Kuten kuviosta 3 käy ilmi, ruuvin 7 kanta ei häiritse peltikasettien 1 asettamista toisiaan vastaan. Ruuveja 7 on yleensä useita.
Claims (10)
1. Useasta vierekkäin asennetuista ja toisiinsa liitetyistä taivutetuista metallipeltiyksiköistä (1) valmistettu katto-tai seinärakenne, jossa jokaisen peltiyksikön toiseen peltiyksikköön liitettävässä reunassa on liitettävään peltiyksikköön sopiva peltimateriaalin taitto (2, 3), joka muodostaa yhden 5 tai useamman peltiyksiköiden (1) välisen liitospinnan (2a, 3a), tunnettu siitä, että mainitussa liitospinnassa (2a, 3a) on joukko liitospinnan peltimateriaalista taivutettuja kielekkeitä (5a, 5b), jotka kahden peltiyksikön (1) liittymäkohdassa ovat pareittain toisiaan vastaavissa kohdissa ja samaan suuntaan taivutettuja siten, että jokainen kielekepari (5a, 5b) ja niiden : 10 liitospintaan (2a, 3a) jättämät aukot (6a, 6b) muodostavat liitospinnan (2a, 3a) pituus- ja poikittaissuunnassa vaikuttavat peltiyksiköitä (1) toisiinsa sitovat tukielimet.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että sinänsä 15 tunnetulla tavalla peltiyksikköjen (1) toisessa reunassa on kaksi vastakkaisiin suuntiin menevää, mieluimmin 90 asteen peltimateriaalin taittoa (2a, 2b) ja peltiyksikön (1) vastakkaisessa reunassa on vastaavasti kaksi samaan suuntaan menevää taittoa (3a, 3b) siten, että peltiyksikköjen (1) liittymäkohdassa on toisiinsa sopivat Z-taitto (2) ja U-taitto (3) ja että kielekkeet 20 (5a, 5b) mieluimmin ovat katto- tai seinämärakenteen tasoon nähden poikittaisessa taittopinnassa (2a, 3a). 6 95954
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että rakenne on seinärakenne ja kielekkeet (5a, 5b) on taivutettu siten, että niiden taso on ainakin pääasiallisesti vaakasuorassa.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kielekkeet (5a, 5b) ovat ulkopäähänsä päin suippenevia.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kielekkeiden (5a, 5b) sivupintojen välinen kulma (a) on 10° ... 50°, mieluimmin 15° 10 ... 30°.
5 95954 Kuviossa 2 kielekkeet 5a ja 6b on asennettu päällekkäin sillä tavalla kuin kuvion 1 nuoli 9 osoittaa. Tällöin aukko 6a on täysin peitetty ja välittömästi aukon 6b takana on taiton 2a ehjä pinta. Kuviossa 3 on esitetty hieman poikkeava sovellutusmuoto, missä kielekkei-5 den kiilakulma a on n. 50° eli huomattavasti suurempi kuin kuvioiden 1 ja 2 mukaisessa sovellutusmuodossa. Kuten kuviosta 3 käy ilmi, taiton 2b kiinnitysruuvit 7 ovat kohdassa, missä niiden kanta ei estä peltikasettien liittämistä yhteen. Keksintö ei rajoitu esitettyihin sovellutusmuotoihin, vaan useita sen 10 muunnelmia on ajateltavissa oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
6. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kielekkeet (5a, 5b) on taivutettu siten, että peltimateriaalista taivutetun vastakkain tulevan kielekeparin (5a, 5b) peltiin jättämät aukot (6a, 6b) ovat 15 kielekeparin kielekkeiden (5a, 5b) eri puolilla siten, että toisen peltiyksikön kielekeaukko (6a) on kielekkeiden (5a, 5b) toisella puolella kuin siihen liitetyn toisen peltiyksikön kielekeaukko (6b).
7. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakenne, tunnettu siitä, 20 että kielekkeillä (5a, 5b) on jokaisessa rakenteeseen kuuluvassa peltiyksi- kössä (1) ja/tai muussa rakenteeseen kuuluvassa elementissä vakioetäi-syys (L) rakenteen näkyvästä pinnasta.
8. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen rakenne, tunnettu siitä, : 25 että kielekkeitä (5a, 5b) on peltiyksiköiden liitospintojen (2a, 3a) pituus suunnassa 20 ... 60 cm välein, mieluimmin 25 ... 40 cm välein.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 2 - 8 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että Z-taiton (2) peltiyksikön (1) tason (4) suuntainen taitettu osa (2b) on niin 30 pitkä verrattuna vastaavaan U-taiton (3) osaan (3b), että U-taitto (3) : voidaan asettaa Z-taittoon (2) siitä huolimatta, että Z-taiton (2) kyseisen osan (2b) ulkoreunassa on kiinnitysruuvin (7) kanta.
10. Peltiyksikkö sellaiseen seinä- tai kattorakenteeseen, joka on muodostet-35 tu useasta vierekkäin asennetuista ja toisiinsa liitetyistä taivutetuista metallipeltiyksiköistä, jossa jokaisen peltiyksikön toiseen peltiyksikköön liitettävässä reunassa on liitettävään peltiyksikköön sopiva peltimateriaa-lin taitto (2, 3), joka muodostaa yhden tai useamman peltiyksiköiden (1) 11 7 95954 välisen liitospinnan (2a, 3a), tunnettu siitä, että peltiyksikön mainitussa liitospinnassa (2a, 3a) on joukko liitospinnan peltimateriaalista taivutettuja siten sijoitettuja kielekkeitä (5a, 5b), että kahden kyseisen peltiyksikön (1) asettuessa vierekkäin, kielekkeet (5a, 5b) ovat liittymäkohdassa pareittain 5 toisiaan vastaavissa kohdissa ja samaan suuntaan taivutettuja siten, että jokainen kielekepari (5a, 5b) ja niiden liitospintaan (2a, 3a) jättämät aukot (6a, 6b) muodostavat liitospinnan (2a, 3a) pituus- ja poikittaissuunnassa vaikuttavat peltiyksiköitä (1) toisiinsa sitovat tukielimet.
10 PATENTKRAV
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI932885A FI95954C (fi) | 1993-06-23 | 1993-06-23 | Katto- tai seinärakenne |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI932885 | 1993-06-23 | ||
FI932885A FI95954C (fi) | 1993-06-23 | 1993-06-23 | Katto- tai seinärakenne |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI932885A0 FI932885A0 (fi) | 1993-06-23 |
FI932885A FI932885A (fi) | 1994-12-24 |
FI95954B true FI95954B (fi) | 1995-12-29 |
FI95954C FI95954C (fi) | 1996-04-10 |
Family
ID=8538189
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI932885A FI95954C (fi) | 1993-06-23 | 1993-06-23 | Katto- tai seinärakenne |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI95954C (fi) |
-
1993
- 1993-06-23 FI FI932885A patent/FI95954C/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI932885A (fi) | 1994-12-24 |
FI95954C (fi) | 1996-04-10 |
FI932885A0 (fi) | 1993-06-23 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US20050076600A1 (en) | Thermal wall system | |
KR20050086602A (ko) | 통기용 퍼링 스트립 | |
GB2085046A (en) | Framing system for demountable walls | |
US4608801A (en) | Floor bracing member for a ceramic tile floor | |
US5575131A (en) | Multiple use corner clip | |
JP3602536B2 (ja) | 壁板を相互に連結するための方法及び新規な壁要素 | |
US3924369A (en) | Adjustable modular partition system | |
CA2479074A1 (en) | Thermal framing component | |
RU2184821C2 (ru) | Окно для установки в конструкции крыши и монтажный кронштейн для использования при установке | |
FI95954B (fi) | Katto- tai seinärakenne | |
CA2095758A1 (en) | Corner clips for horizontal framing | |
FI80754C (fi) | Infattningssystem, i synnerhet foer glasskivor i brandvaeggar. | |
FI74771B (fi) | Anordning vid ytbildande skiva. | |
KR200267578Y1 (ko) | 건물 외벽용 복층유리의 고정부재와 설치구조 | |
RU49834U1 (ru) | Шумозащитный элемент и шумозащитный экран | |
FI105712B (fi) | Julkisivun viimeistelyjärjestelmä | |
GB2043148A (en) | Support beam and method of assembly: solar heating systems | |
JP2859813B2 (ja) | 間仕切における壁パネルの接合構造 | |
JP3529480B2 (ja) | 外壁パネルのシール構造体 | |
FI93250B (fi) | Liitoselementti ja sen käyttö | |
SE541046C2 (en) | Wall element, building wall and methods for constructing such elements and walls | |
EP0469801A2 (en) | Wall | |
JP3580962B2 (ja) | 断熱内壁下地構造およびその施工方法 | |
KR200261572Y1 (ko) | 내차판넬 | |
JP2500014Y2 (ja) | 外装パネルの取付構造 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application |