FI95511C - Menetelmä eriväristen kappalepintojen osuuksien määrittämiseksi materiaalivirrasta - Google Patents

Menetelmä eriväristen kappalepintojen osuuksien määrittämiseksi materiaalivirrasta Download PDF

Info

Publication number
FI95511C
FI95511C FI933517A FI933517A FI95511C FI 95511 C FI95511 C FI 95511C FI 933517 A FI933517 A FI 933517A FI 933517 A FI933517 A FI 933517A FI 95511 C FI95511 C FI 95511C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
light
chambers
intensity
chamber
measurement
Prior art date
Application number
FI933517A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI933517A (fi
FI95511B (fi
FI933517A0 (fi
Inventor
Pertti Puumalainen
Original Assignee
Teknosavo Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teknosavo Oy filed Critical Teknosavo Oy
Priority to FI933517A priority Critical patent/FI95511C/fi
Publication of FI933517A0 publication Critical patent/FI933517A0/fi
Publication of FI933517A publication Critical patent/FI933517A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95511B publication Critical patent/FI95511B/fi
Publication of FI95511C publication Critical patent/FI95511C/fi

Links

Description

95511
MENETELMÄ ERIVÄRISTEN KAPPALEPINTOJEN OSUUKSIEN MÄÄRITTÄMISEKSI MATERIAALIVIRRASTA
Keksinnön kohteena on menetelmä eriväristen, erisävyisten 5 tai eritummuusasteisten kappaleiden pintojen alan määrittämiseksi materiaalivirrasta.
Keksityn menetelmän käyttöala on teollisten prosessien ja vastaavien materiaalivirta ja tarkkailu, missä prosesseissa syntyy tai on pinnaltaan erivärisiä, erisävyisiä tai eritum-5 muusasteisia kappaleita. Tällaisia materiaalivirtoja ovat esim. massavalmistuksen yhteydessä kuoritut puut sekä kuori-lastut. Kummassakin virrassa esiintyy kahta eri väriä olevia pintoja: ruskea kuori ja vaaleampi kellertävä paljas puupinta. Menetelmällä voidaan erottaa optisesti myös materiaali-10 virrasta puun pintaan jääneen kuoren suhteellinen osuus paljaasta puupinnasta. Analyysimenetelmän tuloksia käytetään näissä tarkoituksissa kuorimisprosessin ohjaukseen ja kuorinnan optimointiin.
15 Tunnetuissa menetelmissä, missä analysoidaan vastaavasti pintojen eri värien, sävyjen tai tummuuserojen suhteellisia osuuksia, käytetään yleensä joko värikameraa tai mustavalkeaa kameraa (tummuuserot) usein lisättynä vaihtuvalla vä-risuodattimellä. Kun mittaus tehdään tällaisilla laitteil-* 20 la, niin kuvausmenetelmästä analyysilaitteineen tulee kallis järjestelmä.
Kehitetyn menetelmän päätarkoituksena on ollut tuoda esiin halpa ja käyttövarma tekniikka eriväristen, erisävyisten : 25 ja/tai eritummuuksisten kappalepintojen analyyseihin.
Keksinnön tarkoitus saavutetaan menetelmällä, jolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa. 1
Keksinnön mukaisessa menetelmässä materiaalivirtaa kuljetetaan mittauskammioiden kautta, joissa kammioissa materiaali- 2 95511 virtaa valaistaan valolähteestä tulevalla valolla ja materiaalista heijastuneen valon intensiteetti mitataan mittarilla, ja erivärisiä tai eri tummuusasteisia pintoja vasten sijoitetaan kuhunkin kammioon analysoitavien esineiden 5 taakse eri värinen pinta, jonka väri vastaa analysoitavan esineen väriä, jolloin tämän värisen pinnan osuus ei näy heijastuneen valon intensiteetin muutoksena ko kammiossa, ja kun kammioita on useita, saadaan matemaattisesti ratkaistua usean halutun eroteltavan pinnan määrä materiaalivirrassa.
10 Keksinnön suurimpana etuna on menetelmän yksinkertaisuus, josta on seurausta laitteiden edullisuus ja käyttövarmuus. Tällöin samalla myös vältetään herkkien komponenttien, kuten esim. värikameroiden, sijoittaminen useinkin hyvin hankaliin käyttöolosuhteisiin. Tällaisia ovat esim. selluteollisuuden 15 kuorimet, joissa usein on huomattavat tärinä— ja sähkökent— tähäiriöt. Keksintö soveltuu käytettäväksi kaikenlaisten, eriväristen kappaleiden pintojen alan määrittämiseen.
Seuraavaksi keksintöä selvitetään tarkemmin viittaamalla 20 oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää erästä sovellusta analyysimenetelmän mukaisesta laitteesta sivulta katsottuna, ja kuva 2 esittää menetelmän erästä toista sovellusta sivulta katsottuna.
. . 25
Kuvassa 1 analysoitavat kappaleet 1 tulevat syöttölaitteesta kuljetushihnalle 3, joka on läpinäkyvää materiaalia. Kulje-tushihnalla kappaleet kuljetetaan analyysikammioiden 8, 9 ja 10 alitse. Kammioihin kuuluu valaisujärjestelmä 4 ja valon 30 intensiteettimittauslaite 5. Ensimmäisessä kammiossa 8 • mitataan kappaleiden kokonaispoikkipinta-ala transmissiova- laistuksen varjostuksesta. Transmissiokammion 8 avulla saadaan kokonaispoikkipinta—alaan verrannollinen signaali. Tämä mittaus ei ole aina välttämätön, mutta lisää usein 35 tarkkuutta tai sen avulla voidaan jättää esimerkiksi yksi väri määrittämättä hei jastuskammiossa. Hei jastuskammioita on tarvittava määrä peräkkäin. Niitä on vähintään n — 1 kappa—
II
3 95511 letta, jos käytetään transmissiokammiota, missä n on toisistaan eroteltavien pintojen lukumäärä.
Kuvaan 1 on piirretty kaksi heijastusmittauskammiota 9, 10.
5 Heijastusmittauskammioissa esimerkiksi kuorilastujen mit- taustapauksessa toisessa kammiossa tehdään heijastusmittaus puun väristä taustaa 6 vasten, jolloin heijastusintensi-teetti muuttuu kuoren värisen pinnan määrään verrannollisesti. Toisessa kammiossa on kuoren värinen 7 tausta, jol-10 loin siinä tapahtuvan heijastuksen intensiteetti muuttuu puunvärisen pinnan määrään verrannollisesti. Tässä esimerkkitapauksessa käytetään lisänä ensimmäistä transmissiota tarkistuslaskelmissa. Puun ja kuoren tapauksessa riittäisi transmissiotapauksen lisäksi vain jompi kumpi heijastus-15 kammio jo suhteen määräämiseen.
Kuvassa 2 on esitetty eräs kahden erivärisen pinnan suhteellinen määritys kahden heijastuskammion 9, 10 avulla.
Järjestelmässä käytetään saman lampun 4 valoa ja samaa 20 intensiteettimittaria 5 kumpaakin kammiota varten. Tällöin eliminoituvat lampun valon ja intensiteettimittarin muutokset lähes kokonaan pois suhteellisesta mittauksesta. Kun mitataan vielä lähes saman värin tummuuseroja, kuten puun ja kuoren tapauksessa usein on kyse ruskean värin eri tum-25 muuserosta, päästään lähes ideaaliseen mittaukseen. Kuvassa : 2 valo viedään valolähteestä 4 ensin kammiossa 9 olevaan puoleksiläpäisevään peiliin 11, joka antaa valon kammion 9 heijastusmittaukseen ja edelleen kammioon 10 sijoitettuun tavalliseen peiliin 12, joka puolestaan antaa kammiolle 10 30 valon heijastusmittaukseen. Kappaleista heijastunut valo : kerätään kammioihin sijoietun fokusoivan optiikan 15 läpi valokuituihin 13, jotka johtavat sulkijalaitteeseen 14. Sulkijalaitteessa päästetään aina yhden kammion valo haluttuna aikana fokusoivan optiikan 15 kautta intensiteettimit-35 tarille 5, joka voi olla esim. joko fotodiodi tai valomonis- tinputki.
4 95511
Mittaukset toimivat kummassakin laiteratkaisussa (kuvat 1 ja 2) siten, että kuvataan jokaisessa kammiossa aina samat kappaleet niiden ollessa kammion kohdalla. Tämä tehdään edullisesti käyttämällä hyväksi kuljetushihnassa olevaa 5 optista triggausta. Saatujen intensiteettiarvojen perusteella, ottaen huomioon normitukset ja kalibroinnit, saadaan tulokseksi eriväristen pintojen suhteelliset osuudet tai approksimatiiviset pinta-alat varsinkin, jos käytetään apuna transmissiokammiota, kuten kuvan 1 kammio 8.
10
Keksintöä ei rajata esitettyihin sovelluksiin vaan sitä voidaan muunnella patenttivaatimusten puitteissa.
* • ·.

Claims (6)

95511 5
1. Menetelmä eriväristen, erisävyisten tai eritummuusas-teisten pintojen alan määrittämiseksi materiaalivirrasta, 5 jota (1) kuljetetaan kuljettimella (3) mittauskammioiden (9, 10. kautta, joissa kammioissa materiaalivirtaa valaistaan kuljettimen toiselle puolelle sijoitetusta valolähteestä (4) tulevalla valolla ja materiaalista heijastuneen valon intensiteetti mitataan, tunnettu siitä, että jokaiseen 10 kammioon sijoitetaan kuljettimen toiselle puolelle analysoitavien esineiden taakse erivärinen pinta (6, 7), jonka väri vastaa analysoitavan pinnan väriä, ja heijastuneen valon intensiteettiä mitataan ko kammiosta mittarilla (5), jolloin tämän värisen pinnan osuus ei näy mittaustuloksessa inten-15 siteetin muutoksena, ja matemaattisesti lasketaan eroteltavan pinnan tai pintojen suhteelliset osuudet materiaalivirrasta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-20 t u siitä, että kappaleet, joiden pinnan väriä, sävyjä tai tummuutta analysoidaan, asetetaan läpinäkyvälle kuljetushih-nalle (3), jolla materiaalia siirretään eri analyysikam-mioiden (8, 9 ja 10) kautta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, t u n - n e t t u siitä, että analyysissä käytetään yhtä transmis-siokammiota (8), minkä avulla saadaan kokonaispoikkipinta-alaan verrannollinen signaali, mitä voidaan käyttää laskutoimituksissa apuna, jolloin joko heijastuskammioiden määrää 30 voidaan vähentää yhdellä tai tulokseen saadaan tarkennus.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen analyysimenetelmä, tunnettu siitä, että kaikissa mittaus-kammioissa käytetään samaa valolähdettä (4), josta valo 35 jaetaan osittain valoa läpäisevien peilien (11) ja tavallisten peilien (12) avulla eri mittauskammioihin (9 ja 10). 6 95511
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen analyysimenetelmä, tunnettu siitä, että kaikkien mittaus-kammioiden (9, 10) valointensiteettien mittaukseen käytetään samaa intensiteettimittaria (5), johon valo kerätään optis- 5 ten kuitujen avulla (13), ja valo kustakin mittauskammiosta valitaan erillisen sulkijalaitteen (14) avulla, mikä valitsee yhdestä mittauskammiosta tulevan valon mittaukseen.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen analyysi-10 menetelmä, tunnettu siitä, että kuljetushihnassa (3) olevalla optisella triggauksella mitataan intensiteetit eri mittauskammioista (8, 9 ja 10) siten, että laskutoimituksia varten mitataan eri mittauskammioista samojen kappaleiden heijastus- ja transmissiointensiteetit kuljetushih-15 naa siirrettäessä eteenpäin.
FI933517A 1993-08-10 1993-08-10 Menetelmä eriväristen kappalepintojen osuuksien määrittämiseksi materiaalivirrasta FI95511C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933517A FI95511C (fi) 1993-08-10 1993-08-10 Menetelmä eriväristen kappalepintojen osuuksien määrittämiseksi materiaalivirrasta

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933517A FI95511C (fi) 1993-08-10 1993-08-10 Menetelmä eriväristen kappalepintojen osuuksien määrittämiseksi materiaalivirrasta
FI933517 1993-08-10

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI933517A0 FI933517A0 (fi) 1993-08-10
FI933517A FI933517A (fi) 1995-02-11
FI95511B FI95511B (fi) 1995-10-31
FI95511C true FI95511C (fi) 1996-02-12

Family

ID=8538397

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI933517A FI95511C (fi) 1993-08-10 1993-08-10 Menetelmä eriväristen kappalepintojen osuuksien määrittämiseksi materiaalivirrasta

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI95511C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI933517A (fi) 1995-02-11
FI95511B (fi) 1995-10-31
FI933517A0 (fi) 1993-08-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI58838C (fi) Foerfarande och anordning foer detektering av defekter i virke
CN100504364C (zh) 识别透明材料中的缺陷的方法和装置
EP2041552B1 (en) Method for measuring the volume or the end face diameter of a tree trunk and for quality control
US7365854B2 (en) Apparatus and methods for high speed RGB color discrimination
US4308461A (en) Method and apparatus for measuring timber
FI103076B1 (fi) Menetelmä ja laite kuoren detektoimiseksi ja puun ja hakkeen kuorinta-asteen mittaamiseksi
FI78355C (fi) Metod foer maetning av glans och apparatur foer tillaempning av metoden.
US5129726A (en) Apparatus for color control of objects
FI117606B (fi) Laite värimittausta varten
FI95511C (fi) Menetelmä eriväristen kappalepintojen osuuksien määrittämiseksi materiaalivirrasta
FI72391C (fi) Foerfarande foer maetning av skillnaden av faergaemnehalt i prov.
US6137894A (en) On-line method for determining the wood-bark ratio from a flow of material
FI96451C (fi) Refraktometri
FI65332C (fi) Foerfarande foer maetning i tvao prov av skillnaden av optiskaegenskaper beroende av ljusets riktning
FI57846B (fi) Foerfarande och anordning foer detektering av spetor i massa
US3536927A (en) Light and photocell unit for sorting apparatus
JP2914967B2 (ja) 外観検査方法
SE464105B (sv) Saett och anordning foer, att fraan en stock framstaellda virkesbitar identifiera stockens maergomraade
DE59009644D1 (de) Verfahren zur diffusen Beleuchtung einer Messfläche in einem Testträgeranalysegerät.
FI109377B (fi) Menetelmä materiaalin pinnan karheuden mittaamiseksi
FI127243B (fi) Menetelmä ja mittalaite Abben luvun jatkuvaksi mittaamiseksi
DK2252880T3 (en) Device and method for contactless identification of characteristics of continuously transported translucent products
JPS60195439A (ja) 物品の表面検査方法
JPS58216906A (ja) びん方向自動検査方法
JPH07128233A (ja) 瓜類検査装置

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MA Patent expired