FI94916B - Menetelmä radiolaitteiden kytkemiseksi antenneihin sekä radiolaitejärjestelmä - Google Patents

Menetelmä radiolaitteiden kytkemiseksi antenneihin sekä radiolaitejärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI94916B
FI94916B FI934945A FI934945A FI94916B FI 94916 B FI94916 B FI 94916B FI 934945 A FI934945 A FI 934945A FI 934945 A FI934945 A FI 934945A FI 94916 B FI94916 B FI 94916B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
radio
antennas
transmitters
receivers
antenna
Prior art date
Application number
FI934945A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI934945A0 (fi
FI934945A (fi
Inventor
Tapio Meskanen
Original Assignee
Helsingin Puhelinyhdistys Hels
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Helsingin Puhelinyhdistys Hels filed Critical Helsingin Puhelinyhdistys Hels
Priority to FI934945A priority Critical patent/FI94916B/fi
Publication of FI934945A0 publication Critical patent/FI934945A0/fi
Publication of FI934945A publication Critical patent/FI934945A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94916B publication Critical patent/FI94916B/fi

Links

Landscapes

  • Transmitters (AREA)
  • Radio Transmission System (AREA)

Description

----- y4yit) **
Menetelmä radiolaitteiden Kytkemiseksi antenneihin sekä radiolaitejärjestelmä
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen menetel-5 ma radiolaitteiden kytkemiseksi antenneihin.
Keksinnön kohteena on myös radiolaitejärjestelmä.
Kuvio 1 esittää perinteistä tapaa kytkeä tukiaseman radiolähetin, vastaanotin ίο ja diversiteettivastaanotin antenneihin. Kuten kuviosta käy ilmi, on kullekin radioyksikölle varattu oma antenninsa, joita siis on kolme kappaletta.
Jos radiokapasiteettia on laajennettava, se tehdään perinteisesti yhdiste-lysuotimilla ja signaaiinjakovahvistimilla kuvion 2 mukaisesti.
15
Tunnetun tekniikan periaate on, että lähettimille varataan yksi antenni ja kullekin vastaanottohaaralle oma antenninsa. Menetelmä on siinä mielessä hyvä, että radiokanavia saadaan lisättyä tukiasemaan ilman antennitöitä. Se sopii perinteisiin analogisiin järjestelmiin, joiden radiokanavan kaistaleveys on 20 pieni ja kanavia tarvitaan useita samassa tukiasemassa.
«· · ··;. Uudet radiojärjestelmät ovat luonteeltaan digitaalisia, aikajakoisia ja laa- • · * · jakaistaisia. Siksi perinteinen yhdistelysuotimen käyttö lähetinpuolella aihe-uttaa monien uusien vaatimusten vuoksi omat ongelmansa.
• · · ’ : 25 • · · ; Mm. yhdistelysuotimet aiheuttavat lähetinsignaalin vaimennusta matkalla lä- hettimestä antenniin.
• · • * • · » : Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä kuvatun tekniikan puutteelli- :**: 3o suudet ja aikaansaada aivan uudentyyppinen menetelmä radiolaitteiden kytkemiseksi antenneihin sekä radiolaitejärjestelmä.
]: Keksintö koskee tapaa kytkeä tukiaseman N kpl radiolähettimiä ja enintään N2 kpl radiovastaanottimia N:ään kpl antenneja.
2 94916
Keksintö perustuu lähetinkohtaiseen antenniin, johon tarpeellinen määrä vastaanottimia voidaan kytkeä käyttäen duplex-suodinta tai muuta yhdiste-lyelintä. Näin duplex-suodattimia tai vastaavia yhdistelyelimiä käytetään haa-roittamaan tukiasemalla vastaanotettavat signaalit lähettimen signaaleista 5 kyseisessä antennilinjassa.
Tukiaseman antenneja voidaan - jos järjestelmä sen sallii - käyttää myös kahden, kolmen tai useamman ns. diversiteettivastaanottimen kytkemiseen. Tämä tapahtuu käyttämällä duplex-suotimen jälkeen signaalinjakovahvistinta. On ίο huomattava, että duplex-suotimia tarvitaan niin monessa antennihaarassa kuin on järjestelmän kyky käsitellä diversiteettivastaanottimia yhdellä radiokanavalla.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on tun-15 nusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaiselle radiolaitejärjestelmälle puolestaan on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 3 tunnusmerkkiosassa.
: 20 Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Keksintö pienentää lähetinsignaalin vaimennusta matkalla lähettimestä antenniin. Niinpä keksinnön mukaista menetelmää käyttäen voidaan lähettimistä tehdä pienitehoisempia, tukiaseman rakenne yksinkertaistuu, tehon- ja 25 jäähdytystarve pienenee ja radiotaajuisten häiriöiden syntymisen todennäköi syys pienenee lähettimien tehon pienentyessä. Lisäksi yhdistelytekniikka on laajakaistaista eli tukiaseman lähettimet ja vastaanottimet ovat ainoat kanavakohtaiset viritettävät elimet. Pienemmällä signaalitasolla on myös helpompi suunnitella puhtaampaa radiosignaalia tuottavia lähettimiä eikä tukiaseman 30 radio-osien välinen ns. tukiasematelineen sisäinen häiriötaso nouse yhtä helposti kriittiseksi tekijäksi.
3 94916
Keksinnön mukainen kytkentämeneteimä vähentää käytettävien antennien määrää tyypillisissä yhden lähettimen ja kahden vastaanottimen sekä kahden lähettimen ja neljän vastaanottimen tukiasemakokoonpanoissa. Kolmen lähettimen ja kuuden tai yhdeksän vastaanottimen kokoonpanoissa on 5 tarvittavien antennien määrä sama kuin perinteisessä yhden lähettimen ja kahden vastaanottimen kokoonpanossa. Sen sijaan lähettimien yhdistelysuoti-men puuttuminen pienentää lähettimien signaalin vaimennusta perinteiseen kytkentätapaan verrattuna myös tässä kokoonpanossa.
io Laajakaistaisuus ja aikajakoisuus aiheuttavat sen, ettei radiokanavia yleensä ole tarve lisätä tukiasemaan kahta tai kolmea enempää. Tällaisilla tukiasema-kalustuksilla voidaan keksinnön mukaisella ratkaisulla säästää antenneja ja kaapeleita, lähettimien tehoja voidaan pudottaa jne.
15 Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan oheisten kuvioiden mukaisten suoritusesimerkkien avulla.
Kuvio 1 esittää lohkokaaviona tunnetun tekniikan mukaista tapaa kytkeä radiolaitteet antenneihin.
Λ 20
Kuvio 2 esittää lohkokaaviona vaihtoehtoista tunnetun tekniikan mukaista · · tapaa kytkeä radiolaitteet antenneihin.
V
• · » » · · • · V Kuvio 3 esittää lohkokaaviona keksinnön mukaista tapaa kytkeä radiolähetin,
• I I
·* * 25 vastaanotin ja diversiteettivastaanotin tukiaseman antenneihin.
• « * ·
Kuvio 4 esittää lohkokaaviona keksinnön mukaista tapaa kytkeä kaksi • · \ * radiolähetintä, kaksi vastaanotinta ja kaksi diversiteettivastaanotinta tu- * kiaseman antenneihin.
• · · · * * 30
Kuvio 5 esittää lohkokaaviona keksinnön mukaista tapaa kytkeä kolme radiolähetintä, kolme vastaanotinta ja kolme diversiteettivastaanotinta tu- 4 94916 kiaseman antenneihin.
Kuvio 6 esittää lohkokaaviona keksinnön mukaista tapaa kytkeä N antennia N:ään lähettimeen, kanavalukumäärää vastaavaan määrään vastaanottimia 5 sekä tuloa (N-I)xkanavalukumäärä vastaavaan määrään diversiteettivas-taanottimia.
Kuvion 1 mukaisesti tunnetun tekniikan mukaisessa ratkaisussa tukiaseman radiolähetin 3, vastaanotin 1 ja diversiteettivastaanotin 5 on kytketty kukin ίο omiin antenneihinsa 7, 9, 11.
Jos radiokapasiteettia on laajennettava, se tehdään perinteisesti kuvion 2 mukaisesti yhdistelysuotimilla 29 ja signaalinjakovahvistimilla 27 ja 41.
Antenni 7 on kytketty vastaanotinten 1, 21 ja 31 vastaanotinhaaran signaalin-15 jakovahvistimeen 27, antenni 9 on kytketty radiolähetinten 3, 23 ja 33 lähe-tinyksiköiden yhdistelyelimeen 29 ja vastaavasti antenni 11 on kytketty vastaanotinhaaran signaalinjakovahvistimen 41 kautta diversiteettivahvistimiin 5, 25 ja 35. Vastaanotin 1 on viritetty samalle taajuudelle lähettimen 3 ja diversiteettivahvistimen 5 kanssa. Tätä on kuvattu kuviossa esitetyllä katkovii-: 20 valla. Samanlainen ryhmitelty viritys on toteutettu myös yhtenäisellä viivalla ja pistekatkoviivalla yhdistetyillä radiolaitteilla.
• · · • · · • · · m ··.: Kuvio 3 esittää kuvion 1 tukiasemaa, jossa yksi antenni ja antennikaapeli on • · ♦ * « > : saatu vähennetyksi käyttämällä duplex-suodinta 50 lähettimen 3 ja vas- J · · ·* ’ 25 taanottimen 1 yhdistämiseksi samaan antenniin 7. Toinen vastaanotinhaara ... 11 olisi ilman duplex-suotimen aiheuttamaa vaimennusta (katkoviivoitus) "pa- • · · • 9 remmassa asemassa” vastaanottimeen 1 nähden, joten duplex-suotimen ♦ · · • · * aiheuttama vaimennus on tässä haarassa kompensoitava esim. erillisellä * rx-suotimella 51, mikäli järjestelmä vaatii vastaanotinhaarojen olevan balans- \ * 30 sissa. Tukiasemalla on siis voitettu yksi antennipiiri (9), mutta samalla on ··· : lisätty vastaanottimien 1 ja lähettimen 3 signaaliin vaimennusta. Koska hyvin 9 9 9 suunnitellun duplex-suotimen 50 ja 51 läpäisyvaimennus on vain 1-1,5 dB, 5 94916 on uhraus usein kannattava.
Kuvio 4 osoittaa, miten kaksi lähetintä 3 ja 23 ja neljä vastaanotinta 1, 21, 5 ja 25 on kytkettävissä kahteen antenniin 7 ja 11 ilman lähettimien yhdiste-5 lysuodinta. Molemmissa antennihaaroissa on nyt duplex-suotimet 50. Vas-taanottohaarojen signaalinjakovahvistimilla 27 ja 41 voidaan kompensoida duplex-suodattimien 50 aiheuttama signaalin vaimennus, mutta ei lisääntynyttä lämpökohinaa.
ίο Lähettimien 3 ja 23 osalta tilanne paranee, sillä kuviossa 2 esitettyjen lähettimien yhdistelysuotimen 29 vaimennus on tyypillisesti noin kolme desibeliä.
Kun duplex-suotimen 50 vaimennus on vain yllämainittu 1-1,5 dB, voidaan lähettimien 3 ja 23 lähtötehoja pudottaa 1,5 - 2 dB saman signaalitason saavuttamiseksi kuin kuvion 2 antenneissa. Koska lähettimet 3 ja 23 on 15 kytketty eri antenneihin 7 ja 11, ei häiritsevää keskinäismodulaatiota synny tukiasemassa.
Kuvio 5 havainnollistaa kolmen lähettimen 3, 23 ja 33 ja kuuden vastaanottimen - joista kolme on diversiteettivastaanottimia 5, 25, 35 - kytkemistä anten-20 neihin 7, 11,9 ilman lähettimien yhdistelysuodinta. Vasta tässä tu- 9 ' kiasemakokoonpanossa tarvitaan kolmas antennipiiri 9, joka perinteisessä menetelmässä olisi tarvittu jo yhden diversiteetillä varustetun radiolähetinvas-:* taanotinyksikön kokoonpanossa.
' 25 Kuvio 6 esittää yleistetyn radiokanavien kytkentätavan, jossa oikeanpuoleisin antennipiiri edustaa N:ttä antennipiinä signaalinjakovahvistimineen 55, diversi-teettivastaanottimineen 65, 67 ja 69 sekä lähettimineen 70.
Yleisesti keksinnön kohde on siis kuvion 6 mukainen tai siitä modifioitu 30 kytkentä tukiaseman radiolähettimien ja -vastaanottimien liittämiseksi tukiaseman antenneihin.
• · 94916 6
Koska tukiaseman lähettimien peittoalueen olisi oltava mahdollisimman päällekkäinen, on antennien sijoitteluun kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta riittävä lähettimien välinen kytkentävaimennus saavutetaan yhteisen peitto-alueen kärsimättä.
5 * «· · • • 1 • 1 • · • · · • · • · • · • 1 • · • · m • · • · • · • · · »·· • 1 • · • · • · ♦

Claims (4)

94916
1. Menetelmä useilla eri radiokanavilla toimivien radiolaitteiden (1, 21, 5, 25, 3, 23) kytkemiseksi antenneihin (7, 11), jossa menetelmässä 5 - kullekin kanavalle viritetyllä lähettimellä (3) syötetään tehoa antenniin (7), ja - kullekin kanavalle viritetyllä vastaanottimella (1,5) vastaanotetaan ίο antenniin (7) saapuvaa signaalitehoa, tunnettu siitä, että - kukin lähetin (3) kytketään vain yhteen antenniin (7) duplex-suotimen 15 (50) kautta, ja - kanavalukumäärää (N) vastaava määrä vastaanottimia (1. 21) kytketään yhdistelyelimen (27) kautta duplex-suotimeen (50). : 20
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että yhdistelyelimenä käytetään signaalinjakovahvistinta (27). • · • · • · ·» · • j
3. Radiolaitejärjestelmä, joka käsittää » · » · • · 25. useilla eri radiokanavilla toimivia lähettimiä (3, 23), m · - lähetinten (3, 23) kanssa samalle taajuudelle viritettyjä vastaanottimia (1,21,5, 25), ja • « * * »** . ’ 30 - lähettimiin (2, 23) vastaanottimiin (1, 21, 5, 25 sähköisesti kytketyt an- • · tonnit (7, 11), * · • · 94916 tunnettu siitä, että - kukin lähetin (3) on kytketty vain yhteen antenniin (7) duplex-suotimen (50) kautta, ja 5 - kanavalukumäärää (N) vastaava määrä vastaanottimia (1, 21) on kytketty yhdistely elimen (27) kautta duplex-suotimeen (50).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen radiolaitejärjestelmä, tunnettu siitä, ίο että yhdistelyelin on signaalinjakovahvistin (27). m • · * • · · • · • · • m • a • • · · • » a • · a • 1 • a • · • % a · • · i · • · · • · · » m 94916
FI934945A 1993-11-09 1993-11-09 Menetelmä radiolaitteiden kytkemiseksi antenneihin sekä radiolaitejärjestelmä FI94916B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI934945A FI94916B (fi) 1993-11-09 1993-11-09 Menetelmä radiolaitteiden kytkemiseksi antenneihin sekä radiolaitejärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI934945A FI94916B (fi) 1993-11-09 1993-11-09 Menetelmä radiolaitteiden kytkemiseksi antenneihin sekä radiolaitejärjestelmä
FI934945 1993-11-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI934945A0 FI934945A0 (fi) 1993-11-09
FI934945A FI934945A (fi) 1995-05-10
FI94916B true FI94916B (fi) 1995-07-31

Family

ID=8538921

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI934945A FI94916B (fi) 1993-11-09 1993-11-09 Menetelmä radiolaitteiden kytkemiseksi antenneihin sekä radiolaitejärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI94916B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI934945A0 (fi) 1993-11-09
FI934945A (fi) 1995-05-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10707924B2 (en) Distributed antenna system for supporting MIMO service
AU770637B2 (en) A radio transceiver and a method of preventing transmission spurious response
US11742890B2 (en) Radio frequency communication systems with interference cancellation for coexistence
KR101031692B1 (ko) 무선 통신 장치, 무선 통신 방법, 안테나 장치 및 제 1듀플렉서
KR100555166B1 (ko) 다중 브랜치 수신기 시스템 및 방법
US6567648B1 (en) System combining radio frequency transmitter and receiver using circulator and method for canceling transmission signal thereof
JP4986314B2 (ja) 無線通信用トランシーバ
US4211894A (en) Transmitter multiplexing system for a land mobile communication system
US20070066254A1 (en) Analog signal processing circuit and communication device therewith
US20080212502A1 (en) Systems and Methods of Band Amplification with a Shared Amplifier
EP1710920A1 (en) Receiving modulated radio signals
JP2006166277A (ja) 送受信装置およびモジュール
US6397051B1 (en) Dual image-reject mixer receiver for multiple channel reception and processing
JP2007215184A (ja) 干渉をキャンセルする方法及び装置
US9100082B2 (en) Radio communication system and a repeater
US5408681A (en) Automatic repeater station for signal transmissions
US8260347B2 (en) Radio frequency communication devices and methods
KR20040100056A (ko) 주파수 도약 방식에 적합한 무선 수신 장치의 초단 증폭기
EP1686704A2 (en) Vehicle-mounted receiving apparatus
WO2000079694A1 (en) An arrangement in a radio system
FI94916B (fi) Menetelmä radiolaitteiden kytkemiseksi antenneihin sekä radiolaitejärjestelmä
US20060234627A1 (en) Mobile radio combiner and multi-coupler unit
KR20060096449A (ko) 전압 제어 발진기 비대칭 전력 분배에서 사용하기 위한방향성 결합기
JP3105820B2 (ja) 無線装置の相互変調歪低減回路
KR20040032672A (ko) 순방향 제거 기법을 이용한 수신기

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application