FI91202C - Puhelunohjausmenetelmä radiojärjestelmää varten - Google Patents
Puhelunohjausmenetelmä radiojärjestelmää varten Download PDFInfo
- Publication number
- FI91202C FI91202C FI914652A FI914652A FI91202C FI 91202 C FI91202 C FI 91202C FI 914652 A FI914652 A FI 914652A FI 914652 A FI914652 A FI 914652A FI 91202 C FI91202 C FI 91202C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- radio channel
- radio
- call
- control method
- channel
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W76/00—Connection management
- H04W76/30—Connection release
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W84/00—Network topologies
- H04W84/02—Hierarchically pre-organised networks, e.g. paging networks, cellular networks, WLAN [Wireless Local Area Network] or WLL [Wireless Local Loop]
- H04W84/04—Large scale networks; Deep hierarchical networks
- H04W84/08—Trunked mobile radio systems
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
- Selective Calling Equipment (AREA)
Description
91202
Puhelunohjausmenetelma radiojarjestelmaa vårten
Keksinnon kohteena on puhelunohjausmenetelma radiojar jestelmaa vårten, jossa menetelmassa semi-duplex-tyyp-5 pinen tilaajaradioasema ohjataan purkamaan puhelu, joka on muodostettu tukiradioaseman radiokanavalla, lahettåmallå tilaajaradioasemalle mainitun radiokanavan kautta purku-signaali, jonka vastaanottaessaan tilaajaradioasema siir-tyy pois kayttamastå kyseistå radiokanavaa 10 Semi-duplex-tyyppinen låhetinvastaanotin låhettaa ja vaetaanottaa samalla radiokanavalla eik& kykene vas-taanottaamaan oman låhettimen lahettaessfi. Tåma semi-dup-lex-radiopuhelimen ominaisuus saattaa aiheuttaa tilanteen, jossa radiopuhelimen lahetin on puhelun loppuessa radiopu-15 helinkeskuksesta lahetett&van puhelunpurkusignaalin aikana påalla eika vastaanota purkusignaalia vaan jaa liikenneka-navalle vaikka radiopuhelinkeskus onkin påattanyt puhelun ja vapauttanut liikennekanavan. Sama kanava voidaan ottaa uuden puhelun kayttoon heti vapautumisen jalkeen, jolloin 20 tållainen liikennekanavalle edellisen puhelun jalkeen jåå-nyt radiopuhelin saattaa joutua mukaan uuteen puheluun tai ainakin kuulla osan sen alusta.
Aikaisemmin tama ongelma on pyritty ratkaisemaan siten, etta puhelun alussa låhetetåån liikennekanavalla 25 erityisia selektiivisiå purkusanomia, jotka kåskevåt muut kuin kyseiseen puheluun kuuluvat radiopuhe limet pois kana-valta. Joe edellisesta puhelusta kanavalle jaåneen radiopuhe limen lahetin on edelleen tai uudelleen paallå nåiden-kin purkusanomien aikana, radiopuhelin ei vastaanota n&i-30 tåkaan sanomia eika poistu kanavalta. Håita purkusanomia voidaan låhett&å jatkuvasti puhelun aikana, mutta talloin ne huonontavat puhelun laatua aiheuttaen lyhyita katkok-sia.
Keksinnon paåmaaråna on valttail edella mainitut 35 tekniikan tason ongelmat.
2 Tåma saavutetaan johdannossa esitetyn tyyppisellS puhelunohjausmenetelmSlia, jolle on keksinnOn mukalsesti tunnusomaista, etta purkusignaalin lahettamisen jaikeen mitataan tuklradloaseman kyseiselia radiokanavalla vas-5 taanottaman signaalin kentanvoimakkuutta ja vapautetaan radlokanava seuraavan puhelun k&yttOOn vasta kun mltattu kentSnvoimakkuus alittaa ennalta mSSratyn raja-arvon.
Radlopuhellnkeskuksen lShetettyM purkusignaalin lllkennekanavalla tuklasema mlttaa kentanvoimakkuutta ra-10 dlokanavalla. Jos mltattu arvo on riittavan suuri, tulki-taan radlopuhellmen 1Shettimen olevan paaiia eika kanavaa vapauteta seuraavan puhelun kayttOOn. Radlopuhellmen kan-toaallon kadottua kanavalta, mika havaltaan mitatun ken-tanvolmakkuuden putoamlsena tletyn kynnysarvon alle, lahe-15 tetaan ensln uusl purkuslgnaali ja vapautetaan kanava seu-raavalle puhelulle. KekslnnOn mukalsella menettelylia ra-dlopuhelln el vol jaada kanavalle seuraavan puhelun al-kaessa, joten yllmaaraisia purkusanomla el tarvltse lahet-taa puhelun alkana.
20 Kekslntoa selltetaan seuraavassa yksltylskohtalsem- mln eslmerkinomalsten suorltusmuotojen avulla vlltaten ohelseen kuvloon, joka havainnollistaa erasta radiojarjes-telmaa, jossa kekslntoa voidaan soveltaa.
Kuvlossa esltetty radlojarjestelma kaslttaa ainakin 25 yhden klinteast! sijoitetun lahetinvastaanotinlaittelston BS, jota tassa yhteydessa kutsutaan tukiasemaksi. Yleensa tukiasemalla on liikennOintia vårten kaytettavissaan usei-ta radiokanavia (lahetys- ja vastaanottotaajuuksien pare-ja), joita kutakin vårten on oma lahetinvastaanotinyksik-30 kO. Ainakin yksi radlokanava on ns. kutsukanava (ohjauska-nava) tukiaseman BS ja radiopuhelimien MS vaiista ohjaus-signalointia vårten. Loput radiokanavista ovat yleensa ns. liikennekanavia, joiden kautta muodostetaan varsinaiset puhe- tai datayhteydet ell puhelut tletyn radlopuhellmen 35 ja saman jSrjestelman toisen radlopuhellmen tal esimerkik-
II
91202 3 si yleisen puhelinverkon tilaajan vaiille. Tukiasema BS on kytketty matkapuhelinkeskukseen MX tai vastaavaan, jonka kautta puhelut kytketSSn tukiasemalle. Jårjestelmå voi sisåltéå use!ta matkapuhelinkeskuksia, jotka ovat yhtey-5 dessa toisiinsa ja esimerkiksi yleiseen puhelinverkkoon, ja samaan matkapuhelinkeskukseen MX on yleensa kytkettyna useita tukiasemia. Koko jarjestelman toimintaa ohjaa yleensa keskitetysti erityinen jarjestelmaohjain (ei esi-tetty).
10 Radiopuhelinjarjestelman alueella liikkuu vapaasti yksi tai useampia liikkuvia lahetinvastaanottimia eli ra-diopuhelimia MSI ja MS2. Radiopuhelimet ovat ns. semi-dup-lex-tyyppisia eli ne vuorotellen lahettavat ja vastaanot-tavat yhdelia ja samalla liikennekanavataajuudella.
15 Puhelun muodostus ja tukiaseman valinta tapahtuu yleensa ohjauskanavalla suoritettavalla signaloinnilla. Tdma signalointi voi olla esimerkiksi Englannin kauppa- ja teollisuusministeridn (DTI) julkaiseman standardin MPT 1327 mukaista radiopuhelinsignalointia.
20 Keksinttt liittyy tilanteeseen, jossa jo muodostettu puhelu semi-duplex-tyyppiseen radiopuhelimeen puretaan puhelun kdyttaman liikennekanavan kautta ja liikennekanava vapautetaan seuraavaa puhelua vårten. Tama tapahtuu kek-sinndn mukaisesti seuraavasti: 25 Oletetaan, etta esimerkiksi radiopuhelimella MSI on puhe- tai datayhteys eli puhelu liikennekanavalla Chl tukiaseman BS kautta matkapuhelinkeskukseen MX. Puhelun lop-ussa matkapuhelinkeskus MX lahettaa tukiaseman BS kautta liikennekanavalla Chl radiopuhelimelle MSI erityisen puhe- 30 lunpurkusignaalin- tai sanoman, jonka vastaanottaessaan radiopuhelin MSI lopettaa lahettamisen ja vastaanottamisen talla liikennekanavalla Chl vapauttaen sen annettavaksi seuraavalle puhelulle. Purkusignaalin lahettamisen jaikeen tukiasema BS mittaa vastaanotettua kentanvoimakkuutta lli- 35 kenne- tai radlokanavalla Chl varmistaakseen, etta radio- 4 puhelin MSI on vastaanottanut purkusignaalin Ja poistunut kanavalta. Jos radiokanavalla Chl mitattu kentanvoimakkuus ei purkusignaalin lahettamisen jaikeen ylita ennalta maa-rattyfl raja-arvoa, kyseinen radlokanava vapautetaan vålit-5 tdmésti. Jos tukiaseman BS mlttaama kentanvoimakkuus ylit-taa kyseisen raja-arvon, tulkitaan radiopuhelimen MSI 13-hettimen olevan edelleen paalia, minka seurauksena liiken-nekanavaa Chl ei vapauteta seuraavan puhelun kSyttOOn. Vasta radiopuhelimen MSI kantoaallon kadottua liikenneka-10 navalta Chl, mika havaitaan mitatun kentanvoimakkuuden putoamisena mainitun kynnysarvon alapuolelle, lahetetaan ensin uusi purkusignaali Ja vapautetaan kanava seuraavalle puhelulle. Talla tavoin varmis-fcetaan, etta radiopuhelin MS ei voi jaada liikennekanavalle seuraavan puhelun alkaessa. 15 Joissakin radiojarjestelmissa on asetettu yldraja radiopuhelimen MS yhtajaksoisen lahetyksen ajalliselle pituudelle. Esimerkiksi edelia mainitun MPT 1343 suosituk-sen mukaan lahetyksen yhtamittainen kesto ei saa olla yli 60 sekuntia. KeksinnOn eraassa suoritusmuodossa liikenne-20 kanava merkitaan vialliseksi Ja poistetaan kaytiSsta, mikali liikennekanavalla mitattu kentanvoimakkuus ei ennalta maaratyn aikajakson sisalla purkusignaalin lahettamisen jaikeen alita asetettua raja-arvoa. MPT 1343 suosituksen mukaisessa jarjestelmassa mainitun aikajakson on oltava 25 vahintaan noin 60 sekuntia.
Edelia on keksintda kuvattu kdyttaen esimerkkina tietyn tyyppista radiojarjestelmaa, Johon keksintoa ei ole kuitenkaan tarkoitus rajoittaa. Oleellista on vain, etta radiopuhelin on semi-duplex-tyyppinen Ja jarjestelma pur-30 kaa puhelun liikennekanavan kautta.
Kuvio Ja siihen liittyva selitys on muutoinkin tar-koitettu vain havainnollistamaan esilia olevaa keksintoa. Yksityiskohdiltaan keksinnttn mukainen menetelma voi vaih-della oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
Il
Claims (5)
1. Puhelunoh j ausmenetelma radiojar jestelmaa vårten, jossa menetelmassa semi-duplex-tyyppinen tilaajaradioasema 5 (MS1,MS2) ohjataan purkamaan puhelu, joka on muodostettu tukiradioaseman (BS) radiokanavalla, lahettamaiia tilaaja-radioasemalle (MS1,MS2) mainitun radiokanavan kautta pur-kusignaali, jonka vastaanottaessaan tilaajaradioasema siirtyy pois kayttamasta kyseista radiokanavaa, t u n - 10. e t t u siita, etta purkusignaalin lahettamisen jaikeen mitataan tukiradioaseman (BS) kyseiselia radiokanavalla vastaanottamaa kentanvoimakkuuutta ja vapautetaan radioka-nava seuraavan puhelun kflyttOOn vasta kun mitattu kentan-voimakkuus alittaa ennalta maaratyn raja-arvon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen puhelunohjausme netelma, tunnettu siita, etta mikaii radiokanavalla mitattu kentanvoimakkuus ei purkusignaalin lahettamisen jaikeen ylita mainittua raja-arvoa, kyseinen radiokanava vapautetaan valittdmasti.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen puhelunoh- jausmenetelma, tunnettu siita, etta mikaii radiokanavalla mitattu kentanvoimakkuus purkusignaalin lahettamisen jaikeen ylittaa mainitun raja-arvon, lahetetaan uusi purkusignaali vaiittdmasti sen jaikeen kun mitattu kentan- 25 voimakkuus laskee mainitun raja-arvon alapuolelle.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen puhelunohjausmenetelma, tunnettu siita, etta mikaii radiokanavalla mitattu kentanvoimakkuus ei ennalta maa-ratyn aikajakson sisaiia purkusignaalin lahettamisen jai- 30 keen alita mainittua raja-arvoa, kyseinen radiokanava ole-tetaan vialliseksi.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen puhelunohjausmenetelma, tunnettu siita, etta mainittu ennalta maaratty aikajakso on vahintaan noin 60 sekuntia.
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI914652A FI91202C (fi) | 1991-10-03 | 1991-10-03 | Puhelunohjausmenetelmä radiojärjestelmää varten |
AU26470/92A AU653864B2 (en) | 1991-10-03 | 1992-09-24 | Call control method for a radio system |
AT92920616T ATE146024T1 (de) | 1991-10-03 | 1992-09-24 | Verfahren zur anrufkontrolle für ein funksystem |
EP92920616A EP0560962B1 (en) | 1991-10-03 | 1992-09-24 | Call control method for a radio system |
PCT/FI1992/000253 WO1993007685A1 (en) | 1991-10-03 | 1992-09-24 | Call control method for a radio system |
DE69215658T DE69215658T2 (de) | 1991-10-03 | 1992-09-24 | Verfahren zur anrufkontrolle für ein funksystem |
US08/070,311 US5375253A (en) | 1991-10-03 | 1992-09-24 | Call control method for a radio system |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI914652 | 1991-10-03 | ||
FI914652A FI91202C (fi) | 1991-10-03 | 1991-10-03 | Puhelunohjausmenetelmä radiojärjestelmää varten |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI914652A0 FI914652A0 (fi) | 1991-10-03 |
FI914652A FI914652A (fi) | 1993-04-04 |
FI91202B FI91202B (fi) | 1994-02-15 |
FI91202C true FI91202C (fi) | 1994-05-25 |
Family
ID=8533229
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI914652A FI91202C (fi) | 1991-10-03 | 1991-10-03 | Puhelunohjausmenetelmä radiojärjestelmää varten |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5375253A (fi) |
EP (1) | EP0560962B1 (fi) |
AT (1) | ATE146024T1 (fi) |
AU (1) | AU653864B2 (fi) |
DE (1) | DE69215658T2 (fi) |
FI (1) | FI91202C (fi) |
WO (1) | WO1993007685A1 (fi) |
Families Citing this family (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
SE500826C2 (sv) * | 1993-01-27 | 1994-09-12 | Ericsson Telefon Ab L M | Metod att nedkoppla en upprättad kommunikationsförbindelse i ett mobilradiosystem |
US5983114A (en) * | 1996-06-26 | 1999-11-09 | Qualcomm Incorporated | Method and apparatus for monitoring link activity to prevent system deadlock in a dispatch system |
US6510145B1 (en) * | 1997-07-25 | 2003-01-21 | Samsung Electronics, Co., Ltd. | Method and apparatus for providing packet data service in a communication system |
US6816731B1 (en) * | 1999-07-19 | 2004-11-09 | Fujitsu Limited | Mobile station equipment, base station equipment, exchange, and mobile communication system |
US6456826B1 (en) * | 2000-02-25 | 2002-09-24 | Nokia Mobile Phones Ltd. | User equipment and procedure for handling possible out-of-synchronization condition in UMTS terrestrial radio access network for time division duplexing mode |
US7016310B2 (en) * | 2000-04-05 | 2006-03-21 | Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) | Deriving control parameters for telecommunications in-and-out-of-synchronization detection |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3246741C1 (de) * | 1982-12-17 | 1984-07-05 | Philips Kommunikations Industrie AG, 8500 Nürnberg | Verfahren zum Auswaehlen eines Organisationskanals in einer beweglichen Funkstation eines Funkuebertragungssystems |
JPH0716264B2 (ja) * | 1987-07-10 | 1995-02-22 | 株式会社東芝 | 無線電話装置 |
US5148548A (en) * | 1989-12-19 | 1992-09-15 | Northern Telecom Limited | Method of monitoring cellular radio channels to avoid adjacent and co-channel interference |
JP2888577B2 (ja) * | 1990-01-18 | 1999-05-10 | 株式会社東芝 | 無線電話装置及び無線通信システム |
US5218630A (en) * | 1992-05-06 | 1993-06-08 | Motorola, Inc. | Method for channel utilization in extended spectrum communication systems |
-
1991
- 1991-10-03 FI FI914652A patent/FI91202C/fi active
-
1992
- 1992-09-24 AT AT92920616T patent/ATE146024T1/de not_active IP Right Cessation
- 1992-09-24 WO PCT/FI1992/000253 patent/WO1993007685A1/en active IP Right Grant
- 1992-09-24 US US08/070,311 patent/US5375253A/en not_active Expired - Fee Related
- 1992-09-24 EP EP92920616A patent/EP0560962B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1992-09-24 AU AU26470/92A patent/AU653864B2/en not_active Ceased
- 1992-09-24 DE DE69215658T patent/DE69215658T2/de not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI914652A0 (fi) | 1991-10-03 |
WO1993007685A1 (en) | 1993-04-15 |
AU2647092A (en) | 1993-05-03 |
FI914652A (fi) | 1993-04-04 |
DE69215658T2 (de) | 1997-05-28 |
FI91202B (fi) | 1994-02-15 |
AU653864B2 (en) | 1994-10-13 |
EP0560962A1 (en) | 1993-09-22 |
EP0560962B1 (en) | 1996-12-04 |
US5375253A (en) | 1994-12-20 |
DE69215658D1 (de) | 1997-01-16 |
ATE146024T1 (de) | 1996-12-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4553262A (en) | Communications system enabling radio link access for non-trunked radio units to a multifrequency trunked two-way communications systems | |
US6373829B1 (en) | Method and apparatus for group calls in a wireless CDMA communication system using outbound traffic channels for individual group members | |
US5995500A (en) | Method and apparatus for direct communication between mobile stations | |
US6449491B1 (en) | Apparatus and methods for conducting group calls in wireless communications systems | |
KR100325259B1 (ko) | 셀룰러무선시스템및이동무선장치 | |
EP0722648B1 (en) | Radio communications device and method for intersystem handover | |
AU708182B2 (en) | Allocation of time slots in a mobile communication system | |
US6178166B1 (en) | Method and apparatus for group calls in a wireless CDMA communication system | |
JP2001505022A (ja) | 移動通信システムにおけるグループコールの維持 | |
WO1997007603A2 (en) | Synchronizing a telecommunications connection in a mobile communications system | |
JP4820936B2 (ja) | Cdmaディスパッチ・システム | |
EP0653139A1 (en) | Method of searching for a signalling channel in a radio system | |
FI91202C (fi) | Puhelunohjausmenetelmä radiojärjestelmää varten | |
US5313654A (en) | Method for transferring a private call from a trunking communication system to a cellular communication system | |
FI92274B (fi) | Puhelunohjausmenetelmä digitaalisessa TDMA-radiojärjestelmässä ja sen päätelaitteessa sekä TDMA-radiojärjestelmä ja semi-duplex-päätelaite | |
EP1362436B1 (en) | Intelligent repeater and method to provide increased signaling | |
JP3941779B2 (ja) | 移動体開始のcdmaディスパッチソフトハンドオフのための方法及びその装置 | |
AU646318B2 (en) | A radio system | |
EP1501322B1 (en) | Wireless communication unit, wireless communication system and method of communication | |
US7099290B2 (en) | Method and apparatus for CDMA-dispatch soft handoff | |
EP1517567B1 (en) | Mobile communications terminal and method | |
EP1253797A2 (en) | Communication system, communication unit and method for dynamically changing an encryption key | |
JPH04145733A (ja) | 移動通信におけるゾーン内通信方式 | |
CZ321592A3 (en) | Access method in a group switching system, the group switching system and a distant unit for communication on said system | |
JP3028497B2 (ja) | 無線構内交換機 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
HC | Name/ company changed in application |
Owner name: NOKIA TELECOMMUNICATIONS OY |
|
BB | Publication of examined application |