FI90625B - Pyörätuoli - Google Patents
Pyörätuoli Download PDFInfo
- Publication number
- FI90625B FI90625B FI923900A FI923900A FI90625B FI 90625 B FI90625 B FI 90625B FI 923900 A FI923900 A FI 923900A FI 923900 A FI923900 A FI 923900A FI 90625 B FI90625 B FI 90625B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- arm
- handling
- arms
- wheelchair
- fastening
- Prior art date
Links
Landscapes
- Handcart (AREA)
Description
! 90625
Pyörätuoli
Keksinnön kohteena on pyörätuoli, joka käsittää runkorakenteen, jossa on sivurakenteet, selkänoja ja is-5 tuinosa, useita pyöriä pyörätuolin liikuttamiseksi, ja runkorakenteen takaosaan kiertyvästi kiinnitetyt käsitte-lyvarret, jotka on sovitettu olemaan käännettävissä olennaisesti pystysuuntaisesta perusasennostaan eli ala-asennostaan esille ja jotka esille käännettynä käyttöasennos-10 saan suuntautuvat taaksepäin, käsittelyvarsien käsittäessä käsittelyvarsien vapaisiin päihin kiinnitetyt rullaelimet.
Pyörätuoli on ehkä tärkein apuväline, joka on kehitetty liikuntavammaisen henkilön apuvälineeksi. Pyörätuolin avulla liikuntavammainen henkilö pystyy itse liikku-15 maan paikasta toiseen. Pyörätuolia käyttävä henkilö joutuu kuitenkin aina toisinaan tilanteisiin, joissa pyörätuolilla liikkuminen vaikeutuu erinäisten esteiden vuoksi. Kyseisiä esteitä voivat olla esimerkiksi kynnykset, portaikot, kulkuneuvojen oviaukot, maastoesteet, kuten kivet ja 20 monet muunlaiset esteet.
Pyörätuoleihin on kehitetty erilaisia lisälaitteita, joilla parannetaan pyörätuolin käyttöominaisuuksia. Eräänä lisälaitteena tunnetaan pyörätuolin takaosaan akse-loidut käsittelyvarret, jotka perusasennossa ollessaan 25 osoittavat alaspäin ja ovat käännettävissä esille käyttö-asentoon, jolloin käyttöasennossa kaksi vierekkäistä kä-sittelyvartta muodostavat apuvälineen, joista tarttumalla liikuntavammaista henkilöä avustava henkilö voi ohjata tai nostaa pyörätuolia.
30 Nykyisin tunnetuissa pyörätuoleissa pyörätuolin ta kaosaan nivelöidyt käsittelyvarret ovat rakenteeltaan varsin yksinkertaisia. Tunnetut käsittelyvarret ainoastaan käsittävät varsiosan, joka voidaan kääntää esille silloin, kun ulkopuolinen henkilö tulee auttamaan pyörätuolissa is-35 tuvaa henkilöä. Tunnetuissa pyörätuoleissa käsittelyvarsia 2 90625 voidaan käyttää hyväksi ainoastaan käyttöasennossaan eli siinä asennossa, jossa käsittelyvarsien pitkät varsiosat osoittavat taaksepäin. Käsittelyvarsia ei ole aikaisemmin lukittu perusasentoonsa, vaan ne ovat perusasennossaan va-5 päästi osoittaneet alaspäin. Eräs edellä kuvattu rakenne on esitetty patenttijulkaisussa SE-447698. Lisäksi patenttijulkaisusta FI-781632 tunnetaan matkatuoli, joka käsittää taaksepäin suuntautuvia suoria varsia, joista tuoli tukeutuu alustaan. Viimeksimainitussa patenttijulkaisussa 10 kyseisiä varsia ei käytetä lainkaan tuolin käsittelyyn.
Lisäksi patenttijulkaisusta SE-8803785-8 tunnetaan varsi-rakenne, jota käytetään avuksi portaita ylöspäin noustaessa.
Pyörätuolin käyttäjä joutuu myös usein kulkemaan 15 läpi ahtaista oviaukoista tai vastaavista paikoista, joista läpi pääsemiseksi pyörätuolista joudutaan irrottamaan ainakin toinen pyörä, jotta pyörätuoli kapenisi riittävästi. Pyörätuolin pyörän irrottamisen jälkeen pyörätuolin takaosaan asennetaan tai pyörätuolin takaosan rakenteesta 20 otetaan esille apupyörä tai apupyörät, joista pyörätuoli tukeutuu maahan tai lattiaan.
Tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa edellä mainitut rakenteet on pääasiallisesti toteutettu useina erillisinä rakenteina ja niiden rakenne ja sijoitus pyörä-25 tuoliin on ollut sellainen, että tiettyä tehtävää, esimerkiksi apupyöränä toimimista toteuttava laiterakenne sopii ainostaan kyseiseen tarkoitukseen. Tunnetuissa ratkaisuissa esiintyy erillisiä jäykästi kiinnitettyjä apupyöriä ja erillisiä kantovarsia. Jo mainitussa patenttijulkaisussa 30 FI-781632 esitetty matkatuoli käsittää yläpuolisen varsi- rakenteen ja alapuolisen jalkatuen. Yläpuolista varsira-kennetta rullien kera käytetään taaksepäin osoittavassa asennossa eli käyttöasennossaan tukemaan matkatuolia viistoa laskuramppia vasten. Varsirakenne kääntyy voimakkaasti 35 sivuille, jolloin on selvää, ettei ko. rakenne sovellu 3 90625 pyörätuolin varsinaisen pyörän korvaamiseen, sillä ko. rakenteessa pyörätuolin leveys kasvaa. Alapuolista erillistä jalkatukirakennetta käytetään tukemaan matkatuolia alustaan. Kyseinen rakenne on monimutkainen ja useista erilli-5 sistä toistaan riippumattomista osista muodostuva, jollainen rakenne sekä muodostuu kalliiksi, että myös käyttöominaisuuksiltaan puutteelliseksi. Edellä kuvattu rakenne ei myöskään voi korvata pyörätuolin varsinaista pyörää.
Tämän keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uuden-10 tyyppinen pyörätuoli, joka välttää tunnettuihin ratkaisuihin liittyvät ongelmat. Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnön mukaisella pyörätuolilla, jolle on tunnusomaista, että pyörätuoli käsittää lukitusvälineet kiertyvästi kiinnitettyjen ja rullaelimillä varustettujen käsittelyvarsien lu-15 kitsemiseksi olennaisesti pystysuuntaisesti sellaiseen asentoon, jossa yhden tai useamman kiertyvästi kiinnitetyn, mutta perusasentoonsa eli ala-asentoonsa lukitun kä-sittelyvarren rullaelin on sovitettu muodostamaan korvaavan pyörän pyörätuolin varsinaiselle pyörälle, että käsit-20 telyvarret käsittävät välineet käsittelyvarsien nivelöin-tipisteiden ja rullaelimien välisen etäisyyden muuttamiseksi, että rullaelimet on kiinnitetty käsittelyvarsiin sellaisten kiinnitysvarsien välityksellä, joiden muoto poikkeaa suorasta varren muodosta, jolloin rullaelimet on 25 sovitettu olemaan pyöritettävissä kiinnitysvarsien muodon määräämällä etäisyydellä käsittelyvarsien muodostamien akselien ympärillä.
Keksinnön mukainen ratkaisu perustuu käännettävien apupyörien ja niiden kiinnitysvarsien integroimiseen kier-30 tyvästi kiinnitettyihin, mutta ala-asentoonsa lukittavissa oleviin käsittelyvarsiin.
Keksinnön mukaisella pyörätuolilla saavutetaan useita etuja, sillä pyörätuolin runkorakenteen takaosaan kiinnitettyjen käännettävien eli kiertyvästi kiinnitetty-35 jen käsittelyvarsien rakenne on erittäin monipuolinen.
4 90625
Samoihin käsittelyvarsiin on perinteisen käsittelyvarsi-toiminnon lisäksi integroitu apupyörät, joiden kiinnitys on toteutettu siten, että se mahdollistaa pyörän kääntämisen ja korkeuden muuttamisen. Keksinnön mukainen ratkaisu 5 muodostaa kompaktin ja käyttöominaisuuksiltaan monipuoli sen, tukevan ja kestävän rakenteen.
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää pyörätuolia kaaviomaisesti pyörä-10 tuolin poikittaissuunnassa tarkasteltuna, kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista pyörätuolia vastakkaiselta sivulta tarkasteltuna, kuvio 3 esittää pyörätuolin takaosaan kiertyvästi kiinnitettyä käsittelyvartta pyörätuolin poikittaissuun-15 nassa tarkasteltuna, kuvio 4a esittää rullaelintä ja sen kiinnitysvart- ta, kuvio 4b esittää tasoon levitettyä osaa rullaelimen kiinnitysvarresta, 20 kuvio 4c esittää poikkileikkausta käsittelyvarresta rullaelimen ollessa yläasennossa, kuvio 4d esittää poikkileikkausta käsittelyvarresta rullaelimen ollessa ala-asennossa, kuvio 5 esittää perspektiivikuvantona pyörätuolin 25 takaosaan kiertyvästi kiinnitettyä käsittelyvartta perus asennossaan.
Kuvioihin 1, 2, 3 ja 5, erityisesti kuvioihin 1 ja 2 viitaten pyörätuoli käsittää runkorakenteen, joka käsittää vastakkaiset sivurakenteet 1 ja 2, joita yhdistää X-30 nivel 3a, 3b. X-nivelen varassa tuoli voidaan kasata kul-jetusasentoon eli vastakkaiset runkorakenteen sivurakenteet 1 ja 2 voidaan lähentää toisiaan vasten. Ensimmäinen sivurakenne 1 käsittää ylemmän runko-osan la ja alemman runko-osan Ib. Vastaavasti toinen sivurakenne 2 käsittää 35 ylemmän runko-osan 2a ja alemman runko-osan 2b. Runko-osia 5 90625 yhdistää yhdyskappaleet 4a ja 4b ja lisäksi selkänoja 5, joka käsittää ensimmäisen ja toisen selkänojaosan 5a ja 5b. Myös selkänoja on osa runkorakennetta. Lisäksi pyörätuoli käsittää istuinosan 6 ja useita pyöriä pyörätuolin 5 liikuttamiseksi eli varsinaiset pyörät 7a ja 7b, jotka ovat isommat pyörät ja lisäksi pienemmät etupyörät 8a ja 8b. Pyörätuolin takaosaan on kiertyvästi kiinnitetty kä-sittelyvarret 9 ja 10. Kuviossa 1 ensimmäinen käsittely-varsi 9 on esitetty olennaisesti pystysuuntaisessa perus-10 asennossaan eli ala-asennossaan pois esiltä käännettynä viitenumerolla 9. Perusasennossa käsittelyvarsi 9 osoittaa alaspäin. Viitenumerolla 9' on esitetty käsittelyvarsi käyttöasennossaan esille käännettynä. Esille käännetyssä käyttöasennossaan ensimmäinen käsittelyvarsi 9' osoittaa 15 taaksepäin. Vastaavasti kuviossa 2 toinen käsittelyvarsi 10 on esitetty perusasennossaan eli ala-asennossaan pois esiltä käännettynä viitenumerolla 10. Perusasennossa käsittelyvarsi 10 osoittaa alaspäin. Viitenumerolla 10' on esitetty käsittelyvarsi käyttöasennossaan esille käännet-20 tynä. Esille käännetyssä käyttöasennossaan käsittelyvarsi 10' osoittaa taaksepäin. Käyttöasentoonsa esille käännettynä käsittelyvarret 9'ja 10' muodostavat auttamiskykyi-selle henkilölle tartuntavarret, joista pyörätuolia voidaan nostaa, ohjata tai muutoin käsitellä. Ensimmäinen kä-25 sittelyvarsi 9 on nivelöity eli kääntyvästi kiinnitetty pyörätuolin takaosaan nivelkohdassa 12. Vastaavasti toinen käsittelyvarsi 10 on nivelöity eli kääntyvästi kiinnitetty pyörätuolin takaosaan nivelkohdassa 13. Ensimmäinen käsittelyvarsi käsittää varsiosan 9a, joka on pitkänomainen 30 varsi. Vastaavasti toinen käsittelyvarsi 10 käsittää varsiosan 10a, joka on myöskin pitkänomainen varsi. Käsitte-lyvarsien esille käännetyssä käyttöasennossa varsiosat on esitetty viitenumeroilla 9a' ja 10a'.
Käsittelyvarret 9 ja 10 käsittävät perusasennossa 35 varsiosista 9a ja 10a taaksepäin ulkonevat välineet 14, β 90625 15, jotka käsittelyvarsien 9 ja 10 lukitussa perusasennossa eli ala-asennossa muodostavat kahvaosat 14 ja 15 pyörätuolin käsittelyyn. Käsittelyvarsien esille käännetyssä käyttöasennossa kahvaosia esittävät viitenumerot 14' ja 5 15'. Käsittelyvarsien 9', 10' esille käännetyssä käyttö- asennossa kahvaosat 14' ja 15' ovat sovitetut tukeutumaan pyörätuolin runkorakenteeseen tai runkorakenteeseen liitettyyn rakenneosaan. Kahvaosien tukeutuminen runkorakenteeseen voi olla siis suora tai välillinen. Kahvaosat 14' 10 ja 15' on sovitettu tukeutumaan runkorakenteen selkänojaan 5. Ensimmäinen kahvaosa 14' tukeutuu selkänojaosaan 5a ja toinen kahvaosa 15' tukeutuu selkänojaosaan 5b. Kahvaosien 14', 15' tukeutuminen selkänojaan 5a, 5b parantaa ja vahvistaa käsittelyvarsien tukeutumista ja mahdollistaa sen, 15 että pyörätuolin luotettava käsittely käsittelyvarsilla on mahdollista. Kahvaosat 14, 15 on kiinnitetty varsiosiin 9, 10 siten, että kahvaosat 14', 15' tukeutuvat runkora kenteeseen, edullisesti selkänojan selkänojaosiin 5a, 5b nivelkohtien 12, 13 lähialueelta nivelkohtien 12, 13 ylä-20 puolelta ja siten, että kahvaosat asettuvat ainakin likimain yhdensuuntaisesti pystysuuntaisten selkänojaosien 5a ja 5b kanssa. Edullisesti pyörätuoli käsittää runkorakenteeseen, edullisesti selkänojaan 5a, 5b kiinnitetyt tukivälineet 16, 17, joiden muoto ainakin osittain vastaa kah-25 vaosien 14', 15' pinnan muotoa. Edellä mainittu tarkoittaa käytännössä sitä, että pyöreälle kahvaosalle 14' ja 15' on vastakappaleena selkänojaosaan 5a, 5b kiinnitetty pyöreän tukipinnan muodon käsittävä tukiväline 16, 17. Tukivälineen 17 muoto käy selvimmin esille kuviosta 5.
30 Kuviossa 5 käsittelyvarsi 10 on esitetty ala- eli perusasennossaan eli pois käytöstä käännettynä, jolloin varsiosa 10a osoittaa alaspäin. Kuviosta 5 käy esille kä-sittelyvarren 10 lukitus ala- eli perusasentoonsa lukitus-välineillä 23. Rakenne on vastaavanlainen myös käsittely-35 varren 9 osalta.
7 90625
Kuviossa 1 - 3 ja 5 esiintyvät myös lukitusvälineet 22 ja 23, joista ensimmäiset lukitusvälineet 22 on sovitettu lukitsemaan ensimmäisen käsittelyvarren 9 perusasentoonsa eli ala-asentoonsa. Toiset lukitusvälineet 23 on 5 sovitettu lukitsemaan toisen käsittelyvarren 10 perusasentoonsa eli ala-asentoonsa. Kuvioissa 2 ja erityisesti kuviossa 5 on esitetty eräs edullinen toteutusmuoto toisen käsittelyvarren 10 lukitusvälineille. Lukitusvälineet 23 käsittävät runkorakenteeseen kiinnitetyn ensimmäisen luki-10 tusosan 23a, varsiosaan 10a kiinnitetyn toisen lukitusosan 23b ja pystysuunnassa liikkumaan sovitetun sokkakappaleen 23c, joka on sovitettu liikkumaan ensimmäisen ja toisen lukitusosan 23a, 23b sisällä. Pääasiallisesti pystysuun-taisesti liikkuvalla sokkakappaleella 23c saavutetaan se 15 etu, että sokkakappale automaattisesti painovoiman vaikutuksesta palautuu ala-asentoon, jossa sokkakappale 23c lukitsee varsiosan 10a toisesta lukitusosasta 23b kiinni runkorakenteeseen kiinnitettyyn ensimmäiseen lukitusosaan 23a. Rakenne on vastaavanlainen myös ensimmäisen käsitte-20 lyvarren 9 lukitusvälineiden 22 osalta, jotka osittain näkyvät kuvioissa 1 ja 3. Kuviossa 3 ensimmäiset lukitusvälineet 22 käsittävät lukitusosat 22a ja 22b ja sokkakappaleen 22c. Kuvioissa 1-3 lukitusvälineet on esitetty osittain poikkileikkauksenomaisesti.
25 Kuviossa 1 viitenumerolla 9 on esitetty ala- eli perusasentoonsa lukittu käsittelyvarsi. Käsittelyvarsi 9 on lukittu perusasentoonsa lukitusvälineillä 22. Tällöin käsittelyvarsi 9 on pois esiltä käännetyssä asennossa, eikä sitä voida lukitusvälineiden 22 aiheuttaman lukituk-30 sen vuoksi kääntää viitenumerolla 9' esitettyyn asentoon. Vaikka itse käsittelyvarsi 9 on käännetty perusasentoonsa eli pois esiltä, on sillä kuitenkin merkitystä kuviossa 1 viitenumerolla 9 esitetyssä asennossakin. Kuviosta 1 havaitaan, että käsittelyvarsi 9 käsittää käsittelyvarren 35 vapaaseen päähän sovitetun rullaelimen 24. Rullaelimen s 90625 kiinnittämiseksi käsittelyvarteen pyörätuoli käsittää kiinnitysvarren 25, joka on osa rullaelimen kiinnitysväli-neistä. Lisäksi kiinnitysvälineet käsittävät lukituselimen 26, joka on kiinnitetty käsittelyvarteen 9. Rullaelimen 24 5 kiinnitys käsittelyvarteen on suoritettavissa lukituselimen 26 ja rullaelimen kiinnitysvarren 25 välisellä kontaktilla. Kuviossa 1 rullaelimen 24 kiinnitysvarsi 25 on sovitettu käsittelyvarren 9 kanssa sisäkkäin.
Kuviosta 1 havaitaan, että keksinnön mukaisesti 10 kiertyvästi kiinnitetyn, mutta ala-asentoonsa eli perusasentoonsa lukitun käsittelyvarren päässä oleva rullaelin 24 on sovitettu muodostamaan apupyörän eli korvaavan pyörän pyörätuolin varsinaiselle isolle pyörälle 7a, joka on poistettu kuviossa 1 esitetystä pyörätuolista. Kuviossa 1 15 esiintyy toinen varsinainen pyörä 7b, joka on taka-alalla. Kuvion 1 mukaisessa tapauksessa pyörätuolin takaosasta pyörätuolia pitää pystyssä toinen varsinainen pyörä 7b ja ensimmäisen varsinaisen pyörän 7a korvaava ensimmäinen rullaelin 24 eli apupyörä 24, joka on siis kiinnitetty en-20 simmäisen käsittelyvarren 9 päähän. Rullaelin 24 siis tarvittaessa muodostaa korvaavan pyörän pyörätuolin varsinaiselle pyörälle 7a.
Kuvioihin 1 ja 3 viitaten edelleen keksinnön mukaisesti käsittelyvarsi 9 käsittää välineet käsittelyvarren 9 25 nivelöintipisteen 12 ja rullaelimen 24 eli apupyörän välisen etäisyyden muuttamiseksi. Tällöin käsittelyvarren 9 perusasennossa eli ala-asennossa rullaelin on sovitettu olemaan nostettavissa pois käytöstä eli käytännössä irti alustasta asentoon, joka kuviossa 3 on esitetty viitenume-30 roilla 24'' (rullaelin) ja 25'' (kiinnitysvarsi). Kuviossa 3 viitenumeroilla 24'' ja 25'' esitettyyn asentoon päästään vapauttamalla kiinnitysvarren ja käsittelyvarren välinen kiinnitys, jonka jälkeen kiinnitysvarsi 25 ja sen mukana rullaelin 24 käännetään vaakatasossa 180 astetta. 35 Tällöin rullaelin 24'' ei enää toimi apupyöränä, vaan rul- 9 90625 laelin on ilmassa runkorakenteen lb alapuolella. Keksinnön mukaisesti kiinnitysvarren 25 muoto poikkeaa suorasta varren muodosta, jolloin rullaelin 24 on sovitettu olemaan pyöritettävissä kiinnitysvarren 25 muodon määräämällä 5 etäisyydellä käsittelyvarren 9 muodostaman akselin ympärillä. Rullaelin ja tietysti myös itse kiinnitysvarsi siis saadaan kiinnitysvartta pyörittämällä uuteen asentoon. Rullaelimen kiinnitysvarsi on sovitettu käsittelyvarren sisään, jolloin rullaelimen korkeudellista sijaintia voi-10 daan muuttaa. Kiinnitysvarsi käsittää yläpään 27, joka rullaelimen ollessa ala-asennossa alustaa vasten eli apu-pyöränä sijaitsee luonnollisesti verrattain alhaalla käsittelyvarren 9 sisällä. Kun rullaelin 24'' on yläasennos-saan eli pois käytöstä käännettynä ja nostettuna, niin 15 tällöin kiinnitysvarren 25'' yläpää sijitsee korkeammalla paikassa, joka on merkitty viitenumerolla 27''.
Kuviossa 1 käsittelyvarren 9 käyttöasento eli taaksepäin esille käännetty asento on esitetty viitenumerolla 9'. Vastaavasti rullaelin on esitetty viitenumerolla 24' 20 ja rullaelimen kiinnitysvarsi on esitetty viitenumerolla 25'. Kuviossa 1 käsittelyvarren 9, rullaelimen 24 ja kiinnitysvarren 25 asentoa vaihdettaessa viitenumeroilla 9', 24' ja 25' esitettyyn asentoon toimitaan siten, että luki-tusvälineiden 22 lukitus vapautetaan, jolloin käsittely-25 varsi on käännettävissä yläasentoonsa eli taaksepäin osoittavaan asentoon. Seuraavaksi lukituselimen 26 lukitus vapautetaan, jolloin rullaelimen kiinnitysvarsi 25 ja siinä oleva rullaelin käännetään 180 astetta, jolloin kiinnitysvarsi 25'' osoittaa alaspäin.
. 30 Kuviossa 2 ja 5 esitetty pyörätuolin toisen sivun rakenne on olennaisesti vastaava kuin edellä esitetty rakenne kuvioissa 1 ja 3. Kuviossa 2 viitenumerolla 10 on esitetty ala-asentoonsa eli perusasentoonsa lukittu käsit-telyvarsi. Käsittelyvarsi 10 on lukittu perusasentoonsa 35 lukitusvälineillä 23. Tällöin käsittelyvarsi 10 on pois 10 90625 esiltä käännetyssä asennossa, eikä sitä voida lukitusväli-neiden 23 aiheuttaman lukituksen vuoksi kääntää viitenumerolla 10' esitettyyn asentoon eli taaksepäin osoittavaan asentoon. Vaikka itse käsittelyvarsi 10 on käännetty pe-5 rusasentoonsa eli pois esiltä, on sillä kuitenkin merkitystä kuviossa 2 viitenumerolla 10 esitetyssä asennossakin. Kuviosta 2 havaitaan, että käsittelyvarsi käsittää käsittelyvarren vapaaseen päähän sovitetun toisen rulla-elimen 28. Rullaelimen kiinnittämiseksi käsittelyvarteen 10 pyörätuoli käsittää kiinnitysvarren 29, joka on osa rullaelimen kiinnitysvälineistä. Lisäksi kiinnitysvälineet käsittävät toisen lukituselimen 30, joka on kiinnitetty käsittelyvarteen 10. Rullaelimen 28 kiinnitys käsittely-varteen on suoritettavissa lukituselimen 30 ja rullaelimen 15 28 kiinnitysvarren 29 välisellä kontaktilla. Kuviossa 2 rullaelimen 28 kiinnitysvarsi 29 on sovitettu käsittely-varren 10 kanssa sisäkkäin.
Kuviosta 2 havaitaan, että keksinnön mukaisesti kiertyvästi kiinnitetyn, mutta ala-asentoonsa eli perus-20 asentoonsa lukitun käsittelyvarren 10 päässä oleva toinen rullaelin 28 on sovitettu muodostamaan apupyörän eli korvaavan pyörän pyörätuolin varsinaiselle isolle pyörälle 7b, joka on poistettu kuviossa 2 esitetystä pyörätuolista. Kuviossa 2 esiintyy ensimmäinen varsinainen pyörä 7a, joka 25 on taka-alalla. Kuvion 2 mukaisessa tapauksessa pyörätuolin takaosasta pyörätuolia pitää pystyssä ensimmäinen varsinainen pyörä 7a ja toisen varsinaisen pyörän 7b korvaava toinen rullaelin 28 eli apupyörä 28, joka on siis kiinnitetty toisen käsittelyvarren 10 päähän kiinnitysvartensa 30 29 välityksellä. Toinen rullaelin 28 siis tarvittaessa muodostaa korvaavan pyörän pyörätuolin toiselle varsinaiselle pyörälle 7b.
Kuvioihin 2 ja 5 viitaten edelleen keksinnön mukaisesti käsittelyvarsi 10 käsittää välineet käsittelyvarren 35 10 nivelöintipisteen 13 ja rullaelimen 28 eli apupyörän 11 90625 välisen etäisyyden muuttamiseksi. Tällöin käsittelyvarren 10 perusasennossa eli ala-asennossa rullaelin 28 on sovitettu olemaan nostettavissa pois käytöstä eli käytännössä irti alustasta asentoon, joka kuviossa 5 on esitetty vii-5 tenumeroilla 28'' (rullaelin) ja 29'' (kiinnitysvarsi). Kuvion 2 mukaisesta asennosta 28, 29 kuvion 5 viitenumeroilla 28'' ja 29'' esitettyyn asentoon päästään vapauttamalla lukituselimestä 30 kiinnitysvarren 29 ja käsittely-varren 10 välinen kiinnitys, jonka jälkeen kiinnitysvartta 10 ja rullaelintä vedetään alaspäin ja kiinnitysvarsi 29 ja sen mukana toinen rullaelin 28 käännetään vaakatasossa 180 astetta. Tällöin rullaelin 28'' ei enää toimi apupyöränä, vaan rullaelin on ilmassa runkorakenteen 2b alapuolella kuvion 5 mukaisesti. Keksinnön mukaisesti kiinnitysvarren 15 29 muoto poikkeaa suorasta varren muodosta, jolloin rulla- elin 28 on sovitettu olemaan pyöritettävissä kiinnitysvarren 29 muodon määräämällä etäisyydellä käsittelyvarren 10 muodostaman akselin ympärillä. Rullaelin 28 ja tietysti myös itse kiinnitysvarsi 29 siis saadaan kiinnitysvartta 20 29 pyörittämällä uuteen asentoon. Rullaelimen kiinnitys- varsi 29 on sovitettu käsittelyvarren 10 sisään, jolloin rullaelimen korkeudellista sijaintia voidaan muuttaa.
Vastaavalla tavalla kuin ensimmäisellä kiinnitys-varrella kuviossa 3, niin myös kuvioissa 2 ja 5 toisella 25 kiinnitysvarrella 29 on eri asennot käsittelyvarren 10 sisällä.
Kuviossa 2 käsittelyvarren 10 käyttöasento eli taaksepäin esille käännetty asento on esitetty viitenumerolla 10'. Vastaavasti toinen rullaelin on esitetty viite-30 numerolla 28' ja rullaelimen kiinnitysvarsi on esitetty viitenumerolla 29'. Kuviossa 2 käsittelyvarren 10, rulla-elimen 28 ja kiinnitysvarren 29 asentoa vaihdettaessa viitenumeroilla 10', 28' ja 29' esitettyyn asentoon toimitaan siten, että lukitusvälineiden 23 lukitus vapautetaan, jol-35 loin käsittelyvarsi on käännettävissä yläasentoonsa eli 12 90625 taaksepäin osoittavaan asentoon. Seuraavaksi lukituselimen 30 lukitus vapautetaan, jolloin rullaelimen käsittelyvarsi 29 ja siinä oleva rullaelin 28 käännetään 180 astetta, jolloin kiinnitysvarsi osoittaa alaspäin.
5 Kuvioiden 1 ja 2 mukaisesti keksinnön edullisessa toteutusmuodossa käsittelyvarsien 9' ja 10' esille käännetyssä taaksepäin suuntautuvassa käyttöasennossa rullaeli-mien 24' ja 28' kiinnitysvarret 25' ja 29' muodostavat pituudeltaan säädettävän ja kiinnitysvarsien muodon määrää-10 mällä tavalla alaspäin suuntautuvan kahvarakenteen 32, 33 käsittelyvarsien päähän. Kyseinen rakenne mahdollistaa käsittelyvarsien pituuden muuttamisen aina sen mukaan millainen henkilö on pyörätuolissa istuvaa henkilöä auttamassa. Lisäksi alaspäin suuntautuva kahvarakenne parantaa 15 auttavan henkilön otteen pitävyyttä käsittelyvarsista.
Keksinnön edullisessa toteutusmuodossa kuvion 3 mukaisesti rullaelin 24'' on edullisesti vaakasuuntaisella kiertoliikkeellä sovitettu olemaan käännettävissä pyörätuolin runkorakenteen Ib alapuolelle. Tällöin apupyörä eli 20 rullaelin on helposti käännettävissä pois käytössä ja vastaavasti otettavissa esille päinvastaisella liikkeellä. Rakenne on luonnollisesti vastaavanlainen toisen rullaeli-men 28 ja toisen kiinnitysvarren 29 osalta.
Kuvio 4a esittää rullaelintä 24 ja sen kiinnitys-25 vartta 25 ja kuvio 4b esittää tasoon levitettyä osaa rul-laelimen kiinnitysvarresta. Kiinnitysvarsi 25 on edullisesti ontto poikkileikkaukseltaan pyöreä putkimainen kappale, joka käsittää ohuen seinämän 34a. Kiinnitysvarren alapäähän on kiinnitetty rullaelin 24. Kiinnitysvarsi kä-30 sittää yläpään 27, jonka sijaintia käsittelyvarren sisällä eri tilanteissa jo edellä käsiteltiin kuvion 3 yhteydessä. Kiinnitysvarren ja sitä ympäröivän käsittelyvarren rakenteet muodostavat sellaiset kiinnitysvälineet rullaelimelle 24, jotka mahdollistavat käsittelyvarren nivelöintipisteen 35 12 ja rullaelimen 24 välisen etäisyyden muuttamisen. Kiin- 13 90625 nitysvarsi 25 käsittää liuku-uran 35, joka edullisesti käsittää ainakin kaksi olennaisesti pystysuuntaista osaa 35a, 35b ja niiden välisen osan 35c, joka on edullisesti vaakasuuntainen. Kuvio 4c esittää poikkileikkausta käsit-5 telyvarresta rullaelimen ollessa yläasennossa eli pois käytöstä nostettuna eli asennossa, joka kuviossa 3 on esitetty viitenumeroilla 24'' ja 25''. Kuvio 4d esittää poikkileikkausta käsittelyvarresta rullaelimen ollessa ala-asennossa eli apupyöränä alustaa vasten, joka kuvioissa 1 10 ja 3 on esitetty viitenumeroilla 24 ja 25. Kuvioiden 4c ja 4d poikkileikkaus on suoritettu liuku-uran 35 vaakasuuntaisen osan 35c yläreunan kohdalta. Kuvioissa 4c ja 4d osalta havainnollisuuden vuoksi todetaan, että rullaelin sijaitsee katsojasta kauimmaisena eli alimpana. Käsittely-15 varsi 9 käsittää ohuen seinämän 34b.
Kuvioihin 1 ja 4a - 4d viitaten keksinnön edullisessa toteutusmuodossa kiinnitysvarsi 25 siis käsittää liuku-uran 35, käsittelyvarsi 9 käsittää liuku-uraan 35 sovitettavan ulokkeen 36 ja lisäksi rullaelimen kiinnitys-20 varren 25 ja käsittelyvarren 9 välille on sovitettu jousi-väline 37. Jousiväline 37 esiintyy kuviossa 1, mutta on syytä todeta, että jousi itse asiassa on näkymättömissä käsittelyvarren 9 sisällä. Kuvioissa 1 ulokkeesta 36 näkyy ainoastaan se osa, joka näkyy käsittelyvarren 9 pinnalla. 25 Kuviossa 1 ja 4c ja 4d esiintyvä uloke on käsittelyvarteen kiinnitetty pultti, joka vaakasuunnassa lävistää käsittelyvarren seinämän 34b ja lisäksi kiinnitysvarren 25 liuku-urassa 35. Vastaavalla tavalla kuviossa 2 toinen käsittelyvarsi käsittää toisen ulokkeen 38, josta kuvioissa 2 nä-30 kyy ainoastaan se osa, joka näkyy käsittelyvarren 10 pinnalla. Kuviosta 2 on myös havaittavissa toisen käsittely-varren käsittämä toinen jousiväline 39, joka itse asiassa sijaitsee käsittelyvarren 10 sisällä. Edellä kuvattu rakenne on käyttökelpoinen ja varmatoiminen rakenne kiinni-35 tysvarsien ja sitä kautta myös rullaelimien kiinnittämi- 14 90 625 seen monikäyttöisellä tavalla.
Kuvioista 4a ja 4b havaitaan, että kiinnitysvarsi 25 käsittää kaksi lukitusaukkoa 40a ja 40b. Lukitusaukot 40a ja 40b on tarkoitettu lukituselintä 26 varten, joka 5 lukituselin esiintyy kuvioissa 1 ja 3. Lukituselin 26, kuten myös toinen lukituselin 30 kuviossa 2, on edullisesti jousipalautteinen vaakasuuntaisella liikkeellä vapautettava lukituselin, joka asettuu alempaan lukitusaukkoon 40a silloin, kun rullaelin on nostettu kuvion 3 mukaiseen ylä-10 asentoonsa eli asentoon, jossa rullaelimen kiinnitysvarsi 25'' on verrattain syvällä käsittelyvarren 9 sisällä. Silloin, kun rullaelin 24 on pudotettu ala-asentoonsa eli apupyöräksi, lukituselin 26 asettuu ylempään lukitusaukkoon 40b.
15 Kuviosta 1, 2, 4a - 4d on havaittavissa, että kek sinnön edullisessa toteutusmuodossa sekä käsittelyvarsi 9, vastaavasti 10, että rullaelimen kiinnitysvarsi 25, vastaavasti 29, ovat onttoja putkimaisia kappaleita ja ne on sovitettu toisiinsa nähden sisäkkäin ja että jousiväline 20 37, vastaavasti 39, on sovitettu kiinnitysvarren ja käsit telyvarren muodostaman kokonaisuuden sisäpuolelle. Tällöin jousiväline on sijoitettu siten, että sillä voidaan helposti varmistaa käsittelyvarren ja kiinnitysvarren pysyminen kiinni toisissaan erityisesti silloin, kun rullaelintä 25 ja siis myös kiinnitysvartta ollaan kääntämässä uuteen asentoon.
Kuviosta 4a on kiinnitysvarressa 25 havaittavissa alempi kiinnityspiste 41a jousivälineelle. Kuvioista 1 ja 3 on havaittavissa ylempi kiinnityspiste 41b, johon jousi-30 välineen 37 yläpää on kiinnitettävissä. Itse asiassa ylempi kiinnityspiste on piilossa käsittelyvarren sisällä. Keksinnön edullisessa toteutusmuodossa jousivälineen 37 ylempi kiinnityspiste 41b on käsittelyvarren 9 nivelöinti-pisteen 12 läheisyydessä. Tällöin jousen sijoitus on käyt-- 35 tökelpoisella tavalla toteutettu.
15 90 625
Jousivälinettä 37 ei ole esitetty kuvioissa 4c ja 4d. Kuviossa 4c ja 4d viivoittamaton alue esittää liuku-uran keskimmäistä osaa 35c. Kuviossa 4c esiintyy myös liuku-uran lyhempi pystysuuntainen osa 35a, joka on tyhjä, 5 mutta pystysuuntaisen liuku-uran pidemmän osan pohjalla näkyy uloke 36. Kuvion 4c mukaisessa asennossa eli rulla-elimen ollessa yläasennossa käsittelyvarren 25 käsittämä uloke 36 sijaitsee liuku-uran pidemmän pystysuuntaisen osan 35b pohjassa 43 (kuviot 4a,4b) jousivälineen 37 ai-10 heuttaman ylöspäin suuntautuvan vedon johdosta. Kuvion 4d mukaisessa asennossa eli rullaelimen ollessa ala-asennossa käsittelyvarren 9 käsittämä uloke 36 sijaitsee liuku-uran lyhemmän pystysuuntaisen osan 35a pohjassa 44 (kuviot 4a, 4b) jousivälineen 37 aiheuttaman ylöspäin suuntautuvan ve-15 don johdosta. Liuku-uran 35 rakenne esiintyy selkeimmin kuvioissa 4a ja 4b.
Keksinnön edullisessa toteutusmuodossa olennaisesti pystysuuntaiset liuku-urat 35a ja 35b on sovitettu kiinni-tysvarren 25 seinämän 34a vastakkaisille sivuille kuvioi-20 den 4a ja 4b mukaisesti. Edellä esitetyllä rakenteella voidaan helposti toteuttaa rullaelimien ja siis myös kiin-nitysvarsien kääntäminen puoliympyrän verran eli noin 180 astetta. Kuvioista 4a ja 4b havaitaan, että keksinnön edullisessa toteutusmuodossa pystysuuntaisten liuku-urien 25 35a ja 35b pituudet poikkeavat merkittävästi toisistaan, jolloin liuku-urien pituuserolla saadaan aikaan tarvittava korkeusero rullaelimen eri asennoille. Lyhemmän liuku-uran 35a pituus on edullisesti korkeintaan neljäsosa pidemmän liuku-uran pituudesta.
30 Kuvioihin 1, 3 ja 4a - 4c viitaten todetaan, että rullaelimen ja kiinnitysvarren kääntäminen kuvion 4c mukaisesta asennosta kuvion 4d mukaiseen asentoon tapahtuu siten, että edullisesti lukituselintä 26 vedetään vaakasuunnassa, jolloin lukituselin 26 poistuu kiinnitysvarren ‘ 35 25 alemmasta lukitusaukosta 4a. Seuraavaksi kiinnitysvart- ie 90625 ta 25 vedetään jousen 37 jousivoimaa vasten alaspäin, jolloin pidempi pystysuuntainen liuku-ura 35b koko pituudeltaan liukuu ulokkeen 36 ohitse. Seuraavaksi kiinnitys-vartta kierretään eli käännetään vaakatasossa, jolloin pi-5 tuussuuntaisten liuku-uran osien välinen liuku-ura 35c liukuu koko pituudeltaan ulokkeen 36 ohitse. Lopuksi jousen 37 jousivoima on sovitettu vetämään lyhemmän pystysuuntaisen liuku-uran osan 35a ohitse ulokkeen, jolloin jousi 37 myös osaltaan lukitsee kiinnitysvarren. Lopuksi 10 varmistetaan, että lukituselin 26 saadaan asettumaan ylempään lukitusaukkoon kiinnitysvarressa 25. Kuvioista 4d kuvion 4c mukaiseen asentoon siirryttäessä toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä.
Kiinnitysvarsien liuku-urat, käsittelyvarsien ulok-15 keet, kiinnitysvarsien lukitusaukot ja käsittelyvarsien lukituselimet kaikki kuuluvat välineisiin, joilla mahdollistetaan käsittelyvarsien nivelöintipisteiden ja rulla-elimien välisen etäisyyden muuttaminen vaivattomalla tavalla .
20 Lukitusaukkojen 40a ja 40b välinen etäisyys on olennaisesti sama kuin pystysuuntaisten urien 35a ja 35b ääripäiden 43 ja 44 välinen etäisyys. Tällöin lukituseli-mien toiminta sopii hyvin yhteen liuku-urien ja ulokkeiden '‘ toiminnan kanssa.
25 Kuviossa 5 nivelöintikohta 13 käsittää ensimmäisen nivelosan 13a ja toisen nivelosan 13b, joka on sovitettu kiertymään ensimmäisen nivelosan 13a suhteen. Lukitusväli-neet 23 käsittävät lisäksi sokkakappaleeseen 23c kiinnitetyn nostotapin 23d.
30 Keksinnön mukaiselle rakenteelle on tärkeää, että käsittelyvarsien päähän sijoitettujen rullaelimien välinen etäisyys muodostuu lyhemmäksi kuin varsinaisten pyörien 7a ja 7b välinen etäisyys.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten • 35 oheisten piirustusten mukaisiin esimerkkeihin, on selvää, 17 90625 ettei keksintö ole rajoittunut niihin, vaan sitä voidaan monin tavoin muunnella oheisten patenttivaatimusten esittämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
Claims (8)
1. Pyörätuoli, joka käsittää runkorakenteen, jossa on sivurakenteet (1 ja 2), selkänoja (5) ja istuinosa (6), 5 useita pyöriä (7a,7b,8a,8b) pyörätuolin liikuttamiseksi, ja runkorakenteen takaosaan kiertyvästi kiinnitetyt käsittely varret (9 ja 10), jotka on sovitettu olemaan käännettävissä olennaisesti pystysuuntaisesta perusasennostaan eli ala-asennostaan esille ja jotka esille käännettynä (9' 10 ja 10') käyttöasennossaan suuntautuvat taaksepäin, käsit-telyvarsien (9' ja 10') käsittäessä käsittelyvarsien vapaisiin päihin kiinnitetyt rullaelimet (24',28'), tunnettu siitä, että pyörätuoli käsittää lukitusvälineet (22 ja 23) kiertyvästi kiinnitettyjen ja rullaelimillä 15 (24,28) varustettujen käsittelyvarsien (9 ja 10) lukitse miseksi olennaisesti pystysuuntaisesti sellaiseen asentoon, jossa yhden tai useamman kiertyvästi kiinnitetyn, mutta perusasentoonsa eli ala-asentoonsa lukitun käsitte-lyvarren (9,10) rullaelin (24,28) on sovitettu muodosta-20 maan korvaavan pyörän pyörätuolin varsinaiselle pyörälle (7a,7b), että käsittelyvarret (9,10) käsittävät välineet käsittelyvarsien (9,10) nivelöintipisteiden (12,13) ja rullaelimien (24,28) välisen etäisyyden muuttamiseksi, että rullaelimet (24,28) on kiinnitetty käsittelyvarsiin 25 (9,10) sellaisten kiinnitysvarsien (25,29) välityksellä, joiden muoto poikkeaa suorasta varren muodosta, jolloin rullaelimet (24,28) on sovitettu olemaan pyöritettävissä kiinnitysvarsien (25,29) muodon määräämällä etäisyydellä käsittelyvarsien (9,10) muodostamien akselien ympärillä. : 30
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen pyörätuoli, tunnettu siitä, että käsittelyvarsien (9',10') esille käännetyssä taaksepäin suuntautuvassa käyttöasen-nossa rullaelimien (24',28') kiinnitysvarret (25',29') muodostavat pituudeltaan säädettävän ja kiinnitysvarsien 35 (25',29') muodon määräämällä tavalla alaspäin suuntautuvan 19 90625 kahvarakenteen (32,33) käsittelyvarsien (9',10') päähän.
3. Patenttivaatimuksen l tai 2 mukainen pyörätuoli, tunnettu siitä, että rullaelimen (24,28) kiinni-tysvarsi (25,29) käsittää liuku-uran (35), että käsittely- 5 varsi (9,10) käsittää liuku-uraan (35) sovitettavan ulokkeen (36,38) ja että rullaelimen (24,28) kiinnitysvarren (25,29) ja käsittelyvarren (9,10) välille on sovitettu jousiväline (37,39).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen pyörätuoli, 10 tunnettu siitä, että sekä käsittelyvarsi (9,10) että rullaelimien (24,28) kiinnitysvarret (25,29) ovat onttoja putkimaisia kappaleita ja ne on sovitettu toisiinsa nähden sisäkkäin ja että jousiväline (37,39) on sovitettu kiinnitysvarren (25,29) ja käsittelyvarren (9,10) 15 muodostaman kokonaisuuden sisäpuolelle.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen pyörätuoli, tunnettu siitä, että rullaelimen (24,28) kiinnitysvarren (25,29) käsittämä liuku-ura (35) käsittää ainakin kaksi olennaisesti pystysuuntaista liuku-uraa (35a, 20 35b) ja ainakin yhden muun liuku-uran (35c), joka sijait see pystysuuntaisten liuku-urien (35a,35b) välillä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen pyörätuoli, tunnettu siitä, että olennaisesti pystysuuntaiset liuku-urat (35a,35b) on sovitettu kiinnitysvarren (25,29) 25 vastakkaisille sivuille.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen pyörätuoli, tunnettu siitä, että pystysuuntaisten liuku-urien (35a,35b) pituudet poikkeavat merkittävästi toisistaan.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen pyörätuoli, 30 tunnettu siitä, että lukitusvälineet (22,23) kä sittävät runkorakenteeseen kiinnitetyn ensimmäisen luki-tusosan (22a,23a), varsiosaan (9a,10a) kiinnitetyn toisen lukitusosan (22b,23b) ja pystysuunnassa liikkumaan sovitetun sokkakappaleen (22c,23c), joka on sovitettu liikkumaan : . 35 ensimmäisen lukitusosan (22a,23a) ja toisen lukitusosan (22b,23b) sisällä. 20 90625
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI923900A FI90625C (fi) | 1992-08-31 | 1992-08-31 | Pyörätuoli |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI923900 | 1992-08-31 | ||
FI923900A FI90625C (fi) | 1992-08-31 | 1992-08-31 | Pyörätuoli |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI923900A0 FI923900A0 (fi) | 1992-08-31 |
FI90625B true FI90625B (fi) | 1993-11-30 |
FI90625C FI90625C (fi) | 1994-03-10 |
Family
ID=8535787
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI923900A FI90625C (fi) | 1992-08-31 | 1992-08-31 | Pyörätuoli |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI90625C (fi) |
-
1992
- 1992-08-31 FI FI923900A patent/FI90625C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI923900A0 (fi) | 1992-08-31 |
FI90625C (fi) | 1994-03-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5347672A (en) | Portable, stowable knock-down ramp | |
US5938396A (en) | Tool box carrier | |
US6454050B2 (en) | Foldable step stool with leg lock and handle | |
US4429897A (en) | Variable terrain dolly | |
US20120018968A1 (en) | Scooter and method of use thereof | |
US20040032110A1 (en) | Folding bicycle | |
US6173811B1 (en) | Combination hand truck, stepladder and basket carrier | |
EP0179712B1 (fr) | Chariot-brancard à plan de couche adaptable en hauteur | |
US7850189B2 (en) | Curb climbing wheelchair attachment | |
FR2696083A1 (fr) | Valise montée sur roulettes. | |
CN1213627A (zh) | 改进的椅式推车 | |
CA2595361A1 (en) | A walking aid | |
US4729395A (en) | Walking aid | |
FI90625B (fi) | Pyörätuoli | |
CA2326041C (en) | Portable lifting frame | |
EP0759735B1 (en) | Combination wheelchair and walker | |
EP0262592A2 (en) | Shopping trolley | |
KR100671971B1 (ko) | 여행용 가방 | |
EP0064410B1 (en) | Walking aid | |
GB2221429A (en) | Collapsible hand trolley | |
FR2718407A1 (fr) | Poussette tous terrains. | |
US6929553B1 (en) | Wheelchair glider | |
WO1999055997A1 (en) | Ladder combined with three different transport functions | |
KR102507623B1 (ko) | 휠체어용 안전 발판 장치 | |
AU760586B2 (en) | Castor wheel assembly for a ladder |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Owner name: INSIN!!RITOIMISTO MATTSON |
|
BB | Publication of examined application | ||
MM | Patent lapsed |