FI90478C - Suodatin - Google Patents
Suodatin Download PDFInfo
- Publication number
- FI90478C FI90478C FI921025A FI921025A FI90478C FI 90478 C FI90478 C FI 90478C FI 921025 A FI921025 A FI 921025A FI 921025 A FI921025 A FI 921025A FI 90478 C FI90478 C FI 90478C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- filter
- directional switch
- filter according
- switch
- transmitter
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01P—WAVEGUIDES; RESONATORS, LINES, OR OTHER DEVICES OF THE WAVEGUIDE TYPE
- H01P1/00—Auxiliary devices
- H01P1/20—Frequency-selective devices, e.g. filters
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01P—WAVEGUIDES; RESONATORS, LINES, OR OTHER DEVICES OF THE WAVEGUIDE TYPE
- H01P5/00—Coupling devices of the waveguide type
- H01P5/12—Coupling devices having more than two ports
- H01P5/16—Conjugate devices, i.e. devices having at least one port decoupled from one other port
- H01P5/18—Conjugate devices, i.e. devices having at least one port decoupled from one other port consisting of two coupled guides, e.g. directional couplers
Landscapes
- Transceivers (AREA)
- Control Of Motors That Do Not Use Commutators (AREA)
- Transmitters (AREA)
Description
1 90478
Suodatin - Filter
Esilia oleva keksinttt koskee suodatinta sShkdisen signaalin 5 maarMttyjen taajuuksien suodattamiseksi kSsittaen komponent-teja suodattimen taajuusvasteen muodostamiseksi ja kompo-nentteja kytkentdjen ja impedanssisovituksen suorittamisek-si .
10 Radiopuhelinteollisuudessa kehitys on pitkaån kulkenut kohti yha pienempia, halvempia ja suorituskykyisempia laitteita ja komponentteja. Suuntaus on johtanut tehokkaaseen piirilevy-pintojen hyddyntSmiseen, voimakkaaseen komponenttien integ-rointiasteen kasvattamiseen seka toimintojen rationointiin. 15 Poikkeuksen tåh&n muodostavat radiopuhelinten suurtaajuiset osat, jotka toistaiseksi ovat erittMin pitkalle konstruoitu-ja erilliskomponentteja ja liuskarakenteita kayttaen.
Tunnetusti radiopuhelimen lHhetinosassa kSytetSan IShetyksen 20 tehotason såatoon tehons&atdpiiriå, jonka toiminta perustuu lahettimen lShtdtason indikointiin ja vertaamiseen asetet-tuun referenssiarvoon. Oleellinen osa tehonsSatdpiiria on vastaanoton erotussuodattimen vålittdmåån låheisyyteen si-joitettava suuntakytkin, jolla lahettimen låhtdtehoon ver-25 rannollinen jfinnite tuotetaan. SuuntakytkintS kSytetaan siis IMhetystehon mittaukseen, jolloin tehotaso sSadetaan tehon-saåtopiirilla sopivaksi, ja se sijaitsee tavallisesti lahettimen perassa tai ennen antennia.
30 Suuntakytkin on perinteisesti konstruoitu erilaisia kytket-tyja siirtojohtorakenteita ja muuntajia kayttaen. Laajasti kaytetty valmistuskustannuksiltaan edullinen suuntakytkin voidaan rakentaa suoraan puhelimen piirilevylle kytkettyja mikroliuskoja tai liuskajohtoja kMyttaen. Rakenteen epakoh-35 tia ovat sen vaatima suhteellisen suuri piirilevyala sekå toiminnan voimakas riippuvuus pohjalevymateriaalin ominai-suuksista ja niiden vaihteluista. Pohjalevymateriaali vai-kuttaa mikroliuskajohdon dielektrisiin eristeainehavioihin, 2 90478 jotka riippuvat suuresti materiaalin nk. havidtangentista, ja johdinhSvidihin, joihin vaikuttaa materiaalin pinnan ta-saisuus. Kustannusten pienentåmiseksi radiopuhelinten pohja-levymateriaaliksi valitaan usein edullinen yleiskayttoinen 5 materiaali, mikå heikentaa sille konstruoidun suuntakytkimen toimintaa: pohjalevymateriaalin kasvaneet materiaalihSviot ja ominaisuuksien toleranssit nåkyvåt suoraan suuntakytkimen valiinkytkentåvaimennuksessa seka ominaisuuksien vaihtelus-sa .
10
KayttMmalla suuntakytkinrakennetta, joka perustuu erillisten siirtojohtojen (esim. koaksiaalikaapelien) kSyttamiseen, muuntajaan tai konstruoimalla kytkin erilliselle stabiilille ja vahahSvioiselle substraatille voidaan havidita pienentaa 15 ja toimintaa stabiloida, mutta edelleen tarvitaan våhintMMn-kin sama pohjalevyala ja lisSksi erillisen substraatin kåyt-to aiheuttaa lisakustannuksia.
Esillå olevan keksinndn tarkoituksena on valttaa edellS lue-20 tellut epåkohdat poistamalla lahettimen pohjalevylta suunta-kytkin erilliskomponenttina tai liuskarakenteena integroi-malla suuntakytkin kiinteåksi osaksi suodatinta. Keksinnolle on tunnusomaista se, ettå suodattimessa on suuntakytkin.
25 Radiolaitteet, joissa on seka lahetin etta vastaanotin, jotka kåyttåvHt samaa antennia, tarvitsevat siirtoverkon lShe-tettavan ja vastaanotettavan signaalin ohjaamiseksi asianmu-kaisesti. Antennilta tuleva signaali on ohjattava vastaan-ottimelle ilman, etta låhetin aiheuttaisi merkittaviH håiri-30 oita. Vastaavasti lahettimeltå saatu signaali on siirrettSva antennille ilman, etta vastaanotin aiheuttaisi siihen håiri-oit'å. Tunnetusti radiopuhelimissa kaytetSSn resonaattoreihin perustuvia kahdesta erotussuodattimesta koostuvia dupleksi-suodattimia erottamaan lahetettåva ja vastaanotettava sig-35 naali toisistaan. Dupleksisuodatin muodostuu tavallisesti siis kahdesta erillisesta kaistanpaastosuodattimesta, joista toinen on liitetty vastaanotinhaaraan ja sen keskitaajuus ja kaistanleveys vastaavat vastaanottokaistaa ja toinen suoda- 3 90478 tin on liitetty l&hetinhaaraan ja sen keskitaajuus ja kais-tanleveys vastaavat lahetyskaistaa. Suodattimien toiset paat on kytketty usein impedanssin sovittavan siirtojohdon kautta yhteiseen antennilinjaan. Vaikka dupleksisuodatin on usein 5 sijoitettu saman kotelon sisåan, jossa on liitannat lahetti-melle, vastaanottimelle ja antenniin, muodostuu se kuitenkin kåytånnosså kahdesta erillisestå kaistanpaastdsuodattimesta, koska suodattimien vSlinen isolaatio on saatava hyvin suu-reksi, etteivat niiden keskinaiset sahkomagneettiset vuodot 10 vaikuttaisi haitallisesti toimintaan. Helix-tekniikalla kon-struoiduissa suodattimissa on kummankin suodattimen vMlilla metallinen våliseina, jolla saadaan toteutettua tehokkaasti tarvittava isolaatio. Dupleksisuodattimissa kytkennåt re-sonaattoreihin sekel resonaattoreiden valiset kytkennat on 15 toteutettu tavallisesti erilaisten siirtojohtorakenteiden ja erilliskomponenttien muodostamilla sovituskytkennoilla.
Esilla oleva keksinto perustuu oivallukseen hyodyntaa suodattimen, kuten RX- tai TX-erotussuodattimen, kytkennoissa 20 tai sovituspiireisså olevia siirtojohtoja suuntakytkimen toteuttamiseen. Keksinnon avulla suuntakytkin voidaan siir-tåå ymparistohairioista karsivaltå ja usein suurihavioiselta pohjalevyltå suurtaajuussuodattimeen, joka tarjoaa håirioil-ta suojatun koteloidun ympariston ja suodatintekniikassa 25 valttåmattomån vahahavidisen ja stabiilin substraatin. Edel-leen koska suuntakytkin kuvatussa rakenteessa muodostuu suodattimen siirtojohdosta ja siihen kytkeytyvastS kytkimen siirtojohdosta ja siihen kytkeytyvåstå kytkinsiirtojohdosta, ovat ainoat kytkimestM aiheutuvat lisahaviot lahetinsystee-30 min ottaman tehonaytteen suuruisia, mika on merkittava pa-rannus nykyiseen tekniikan tasoon. Suuntakytkin voidaan to-teuttaa helposti lisåamållå se suodattimen yhteyteen tai kåyttamalla hyvåksi suodattimessa jo olemassa olevia kompo-nentteja, kuten kytkentå- tai impedanssisovitussiirtojohto-35 ja, jolloin suuntakytkin saadaan muodostettua lisaamalla jo olemassa olevan esim. mikroliuskan kanssa rinnakkain toinen mikroliuska. Suuntakytkin voidaan luonnollisesti toteuttaa monella eri tavalla kSyttamalla minkalaisia siirtojohtoja 4 90478 tahansa, edullisesti mikroliuskoja tai laajennetun substraa-tin liuskajohtoja (suspended substrate lines). Toteutustapa ei ole olennainen keksinndn kannalta, vaan olennaista on se, etta suuntakytkin sisSltyy suodattimeen ja on toteutettu 5 edullisesti suodattimessa jo olemassa olevien rakenteiden avulla.
KeksintoS selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisemmin esi-merkinomaisen suoritusmuodon avulla viitaten oheiseen ku-10 vaan, joka esittaa esimerkkinS eraan keksinnon mukaisen suo-datin-suuntakytkinlohkon rakennetta, tassa RX-erotussuoda-tin-suuntakytkinlohko.
Kuvassa on kaaviollisesti esitetty radiopuhelimen dupleksi-15 suodattimen 1 liittyminen puhelimen muihin lohkoihin. Dup-leksisuodatin-suuntakytkinlohkoon 1 kuuluu nelja porttia: yksi portti 8 suodattimeen tulevalle lahetyssignaalille, yksi antenniportti 9, vastaanottimen portti seka suuntakyt-kinportti 7. Antennista 6 tuleva vastaanotettava signaali 20 etenee dupleksisuodattimen 1 vastaanottosuodatinlohkon 3 kautta vastaanottimeen 5. Vastaavasti lShettimestS 4 tuleva signaali etenee dupleksisuodattimen 1 RX-erotussuodatinloh-kon 2 kautta antennille 6. TMsta antennille etenevåstå sig-naalista suuntakytkin 10 ottaa maSratyn tasoisen lMhettimen 25 tehotasoon verrannollisen nSytteen ja kytkee sen suuntakyt-kinporttiin 7.
Kuvassa esitetysså esimerkinomaisessa suoritusmuodossa, jos-sa helix-resonaattoritekniikalla toteutetun dupleksisuodat-30 timen 1 RX-erotussuodattimen 2 lahettimen puoleisen paån so-vituspiiriin on integroitu suuntakytkin 10. Suuntakytkin 10 on edullisesti toteutettu piirilevylle kytkettyjå mikroliusko ja kSyttaen. Toinen A liuskoista toimii suodattimen tulon kytkentSliuskana helixiin HX1, toisen B ollessa kytkenta-35 liuska suuntakytkinporttiin 7. Kytkinliuska B on paatetty vastuksella R. Suuntakytkin voisi kuvan mukaisessa suodattimessa sijaita ennen antenniporttia 9, jolloin sen voisi hel-posti toteuttaa lisaamalla impedanssisovituksen suorittavan li 5 90478 liuskan C rinnalle toinen haara, joka kåsittSisi suuntakyt-kinportin 7, kytkinsiirtojohdon B ja pååtevastuksen R.
Suuntakytkin 10 muodostuu edullisesti kahdesta låhellå toi-5 siaan olevasta mikroliuskasta A ja B, joilla on yhteiset maatasot. Liuskojen valillS vallitsee sahkdmagneettinen kyt-kenta: Jannite toisessa liuskassa tuottaa såhkokentån, joka indusoi jånnitteen myds toiseen liuskaan. Magneettinen kyt-keytyminen aiheutuu vastaavasti liuskassa etenevån virran 10 tuottamasta magneettikentastå, joka indusoi virran myos toiseen johtimeen. Kun lahettimeltå tuodaan tehoa porttiin 8, halutun kytkennån suuruinen osa tehosta kytkeytyy suuntakyt-kinporttiin 7, osa kulkee kytkimen 10 lapi kohti suodattimen ensimmaistå resonaattoria HX1 ja erittain pieni kytkimen 15 epåhomogeenisuuksista ja kvasi-TEM-aaltomuodosta johtuva vuoto-osa oikosulkeutuu pHatevastuksen R kautta maahan. Ku-vattu mikroliuskakytkin 10 on bilateraalinen eli mihin ta-hansa porttiin tuotu teho kytkeytyy samalla tavalla raken-teen symmetrisyyden vuoksi. Yleisesti kvasi-TEM-suuntakytki-20 men hyvyyden mittana kåytetåan yleisesti suuntakytkinport-tiin 7 ja eristettyyn vuotoporttiin eli vastuksen R kautta maahan kytkeytyneiden tehojen suhdetta, suuntaavuutta.
Kayttåmålla keksinnon mukaista integroitua suodatin-suunta-25 kytkinrakennetta radiopuhelimen dupleksisuodattimessa voi- daan suuntakytkimen aiheuttamia havioita radiopuhelimen la-hetinosassa merkittavåsti pienentaa, suuntakytkimen toimin-taa stabiloida seka puhelimen pohjalevyalan kSyttdS tehos-taa. Esilla oleva keksinto ei rajoitu mihinkMån tiettyyn 30 sovellutukseen vaan sita voidaan kayttaa suodattimissa eri-laisissa sovellutuksissa ja eri taajuuksilla, edullisesti radiotaajuuksilla, kuten UHF ja VHF.
Claims (10)
1. Suodatin (1) s&hkoisen signaalin maSrattyjen taajuuksi-en suodattamiseksi kBsittBen komponentteja (HX1-HX4) suodat-timen taajuusvasteen muodostamiseksi ja komponentteja (A, C) 5 kytkentojen ja impedanssisovituksen suorittamiseksi, tunnettu siita, ettS siinM on suuntakytkin (10).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suodatin, tunnettu siita, etta suodatin (1) on helix-suodatin. 10
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suodatin, tunnettu siita , etta suodatin (1) on keraaminen suodatin.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suodatin, tunnettu sii-15 ta, etta suodatin (1) on erilliskomponenteista muodostettu suodatin.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suodatin, tunnettu siita, etta suuntakytkin (10) kasittaa kaksi siir- 20 tojohtoa (A, B).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen suodatin, tunnettu siita, etta toinen siirtojohto (A) on impedanssisovitin.
6 90478
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen suodatin, tunnettu sii ta, etta toinen siirtojohto (A) on kytkentajohto.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen suodatin, tunnettu siita, etta siirtojohdot (A, B) ovat mikroliuskoja. 30
9. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen suodatin, tunnettu siita, etta siirtojohdot (A, B) ovat ripustetun substraatin liuskajohtoja (suspended substrate lines).
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukaisen suodatti- men kåytto radiopuhelimessa. II 7 90478
Priority Applications (8)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI921025A FI90478C (fi) | 1992-03-09 | 1992-03-09 | Suodatin |
EP93301243A EP0560503B1 (en) | 1992-03-09 | 1993-02-19 | Electrical filter |
DE1993621859 DE69321859T2 (de) | 1992-03-09 | 1993-02-19 | Elektrisches Filter |
DK93301243T DK0560503T3 (da) | 1992-03-09 | 1993-02-19 | Et filter |
AU33973/93A AU661556B2 (en) | 1992-03-09 | 1993-03-03 | Filter |
CA 2091089 CA2091089A1 (en) | 1992-03-09 | 1993-03-05 | Filter |
JP5046637A JPH06120708A (ja) | 1992-03-09 | 1993-03-08 | フィルタ |
US08/195,583 US5432489A (en) | 1992-03-09 | 1994-02-08 | Filter with strip lines |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI921025 | 1992-03-09 | ||
FI921025A FI90478C (fi) | 1992-03-09 | 1992-03-09 | Suodatin |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI921025A0 FI921025A0 (fi) | 1992-03-09 |
FI921025A FI921025A (fi) | 1993-09-10 |
FI90478B FI90478B (fi) | 1993-10-29 |
FI90478C true FI90478C (fi) | 1994-02-10 |
Family
ID=8534886
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI921025A FI90478C (fi) | 1992-03-09 | 1992-03-09 | Suodatin |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0560503B1 (fi) |
JP (1) | JPH06120708A (fi) |
AU (1) | AU661556B2 (fi) |
CA (1) | CA2091089A1 (fi) |
DE (1) | DE69321859T2 (fi) |
DK (1) | DK0560503T3 (fi) |
FI (1) | FI90478C (fi) |
Families Citing this family (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI110391B (fi) * | 1995-11-08 | 2003-01-15 | Solitra Oy | Kotelorakenteinen suodatin |
FI980911A (fi) * | 1998-04-24 | 1999-10-25 | Nokia Networks Oy | Resonaattorirakenne |
JP2003204203A (ja) | 2002-01-08 | 2003-07-18 | Murata Mfg Co Ltd | 方向性結合器付きフィルタおよび通信装置 |
DE102009050579A1 (de) | 2008-10-23 | 2010-04-29 | Bury Gmbh & Co. Kg | Mobilgerätsystem für ein Kraftfahrzeug |
DE102009050529B4 (de) | 2009-10-23 | 2020-06-04 | Volkswagen Ag | Mobilgerätsystem für ein Kraftfahrzeug |
DE202009017289U1 (de) | 2009-12-22 | 2010-03-25 | Volkswagen Ag | Bedienteil zur Bedienung eines Mobiltelefons in einem Kraftfahrzeug |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
BE533239A (fi) * | 1952-05-08 | |||
US3829770A (en) * | 1971-10-26 | 1974-08-13 | Coaxial Dynamics Inc | Directional coupler for transmission lines |
US4232401A (en) * | 1979-08-20 | 1980-11-04 | The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army | Millimeter wave image guide integrated balanced mixer |
US4433314A (en) * | 1982-01-21 | 1984-02-21 | The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy | Millimeter wave suspended substrate multiplexer |
GB8305411D0 (en) * | 1983-02-26 | 1983-03-30 | Lucas Ind Plc | Microwave filter |
CA1218119A (en) * | 1984-03-15 | 1987-02-17 | Andrey Polischuk | Overload protector |
US5230093A (en) * | 1991-05-03 | 1993-07-20 | Rich Randall W | Transmitter filter with integral directional coupler for cellular telephones |
-
1992
- 1992-03-09 FI FI921025A patent/FI90478C/fi not_active IP Right Cessation
-
1993
- 1993-02-19 DK DK93301243T patent/DK0560503T3/da active
- 1993-02-19 DE DE1993621859 patent/DE69321859T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1993-02-19 EP EP93301243A patent/EP0560503B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1993-03-03 AU AU33973/93A patent/AU661556B2/en not_active Ceased
- 1993-03-05 CA CA 2091089 patent/CA2091089A1/en not_active Abandoned
- 1993-03-08 JP JP5046637A patent/JPH06120708A/ja active Pending
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DE69321859T2 (de) | 1999-05-12 |
DE69321859D1 (de) | 1998-12-10 |
FI921025A0 (fi) | 1992-03-09 |
DK0560503T3 (da) | 1999-07-19 |
EP0560503B1 (en) | 1998-11-04 |
AU661556B2 (en) | 1995-07-27 |
FI921025A (fi) | 1993-09-10 |
AU3397393A (en) | 1993-09-16 |
FI90478B (fi) | 1993-10-29 |
JPH06120708A (ja) | 1994-04-28 |
EP0560503A1 (en) | 1993-09-15 |
CA2091089A1 (en) | 1993-09-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5432489A (en) | Filter with strip lines | |
FI99174C (fi) | Kytkettävä dupleksisuodatin | |
US5023866A (en) | Duplexer filter having harmonic rejection to control flyback | |
FI98872C (fi) | Parannettu portaittain säädettävä suodatin | |
EP1010209B1 (en) | Narrow-band overcoupled directional coupler in multilayer package | |
EP0539133B1 (en) | A transformer | |
US5903820A (en) | Radio communications transceiver with integrated filter, antenna switch, directional coupler and active components | |
US9490768B2 (en) | High frequency band pass filter with coupled surface mount transition | |
EP0866513A2 (en) | Phasing and balancing member | |
EP0419756A2 (en) | Printed circuit transformer | |
KR100233084B1 (ko) | 고주파 전력분배기 | |
US5499005A (en) | Transmission line device using stacked conductive layers | |
NO174314B (no) | Overflatemonterbart dielektrikum-blokkfilter med integrert transmisjonslinje-tilkopling, samt radiosendermottaker med slikt filter | |
JPH06501833A (ja) | 無線装置用方向性結合器 | |
US6850127B2 (en) | Laminated electronic component | |
US3991390A (en) | Series connected stripline balun | |
JPH11274818A (ja) | 高周波回路装置 | |
FI90478C (fi) | Suodatin | |
US6489865B1 (en) | Strip-line filter, duplexer, filter device, communication device, and method of adjusting characteristic of strip-line filter | |
EP1145366B1 (en) | A broadband microstrip-waveguide junction | |
JPH05275905A (ja) | 分波器の実装構造 | |
US5142697A (en) | Balanced high-frequency mixer having a balun circuit | |
KR100852487B1 (ko) | 유전체 듀플렉서 | |
JPH11284410A (ja) | アンテナ共用分波器 | |
KR100258788B1 (ko) | 동축선 공진기의 절반구조를 이용한 대역 통과 여파기 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application | ||
MA | Patent expired |