FI90214C - Menetelmä lujitetun materiaalin valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalista muovaamalla - Google Patents

Menetelmä lujitetun materiaalin valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalista muovaamalla Download PDF

Info

Publication number
FI90214C
FI90214C FI893712A FI893712A FI90214C FI 90214 C FI90214 C FI 90214C FI 893712 A FI893712 A FI 893712A FI 893712 A FI893712 A FI 893712A FI 90214 C FI90214 C FI 90214C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
recess
reinforcement
molding
reinforcing
layer
Prior art date
Application number
FI893712A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI893712A (fi
FI90214B (fi
FI893712A0 (fi
Inventor
Mikael Epstein
Eino Ahonen
Original Assignee
Valtion Teknillinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valtion Teknillinen filed Critical Valtion Teknillinen
Priority to FI893712A priority Critical patent/FI90214C/fi
Publication of FI893712A0 publication Critical patent/FI893712A0/fi
Publication of FI893712A publication Critical patent/FI893712A/fi
Publication of FI90214B publication Critical patent/FI90214B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90214C publication Critical patent/FI90214C/fi

Links

Landscapes

  • Moulding By Coating Moulds (AREA)
  • Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Moulds For Moulding Plastics Or The Like (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

90 21 4
Menetelmå lujitetun mater iaalin valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalista muovaamalla
Keksinto kohdistuu menetelmåéin lujitetun materiaalin 5 valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalis-ta muovaamalla, jossa menetelmåsså juoksevaa materiaa-lia, kuten nestemuodossa olevaa hartsia, hartsikom-ponentteja tai muovisulaa johdetaan syottokanavaa pitkin ja/tai syottoaukon kautta muovailutilaan, 10 jossa on lujitetta, jolloin lujitteessa on mainitun syottokanavan kohdalla ainakin osalle lujitemateriaali-kerrosta ulottuva syvennys ja lujitemateriaalin kuitujen tai muiden pitkMnomaisten lujite-elementtien paaasiallinen suunta on poikittain mainitun syvennyksen 15 pituussuuntaa 1. syvyyssuuntaa vastaan.
EdellM mainittua menetelmSå kåytetaan lujitemuovin tai muovikomposiitin valmistamiseksi, joka koostuu muovi-kappaleesta, joka muovin lujittamiseksi sisaltaa 20 lujitekuituja tai muuta lujitemateriaalia. Muovimate-riaaleina kaytetaan yleensS erilaisia hartseja tai elastomeereja. Hartsit ovat valmistusvaiheessa ennen lopullista muovailua nestemuodossa sisåltSen kahta tai useampaa komponenttia, tai raaka-aineena kSytetty 25 muovi voi olla sulassa tilassa. Lujitekuidut voivat taas koostua erilaisista pitkSnomaisista elementeista, kuten kuiduista, ja ne voivat olla talldin kankaiden, kuitumattojen tai yhden tai useamman suuntaisten kuitujen muodossa.
30
Yleinen lujitemuoviesineiden valmistusmenetelma on se, ettå kaytetaan suljettua muottia, jonka onkaloon eli muovailutilaan asetetaan ensin lujitemateriaali. Taman jalkeen suljetaan muotti ja juokseva materiaali 35 ruiskutetaan sisaan, jolloin se leviåå lujiterakenteen sisaan tayttaen koko muovailutilan. Tata menetelmaa kutsutaan SRlM-menetelmSksi (Structural Reinforcement Injection Molding).
2 90214
Juokseva materiaali syotetSSn yleenså vain yhdesta tai muutamasta syottokanavasta ja -aukosta muovailu-tilaan, jolloin se tullessaan kanavan ulosvirtausaukos-ta muovailutilaan leviSS kaikkialle muottionkaloon.
5 Jotta voitaisiin optimoida juoksevan materiaalin virtaus, joudutaan sySttokanavan tuloaukko sijoittamaan mahdollisimman låhelle muovailutilan eli valmiin esineen keskikohtaa. Muovailtaessa esineita, joilla on erityisen pal jon ulottuvuutta yhden tason suunnassa, 10 joudutaan tama aukko sijoittamaan tSlloin mahdollisim-man lShelle mainitun tason keskikohtaa. Samoin tåmSn johdosta lujite sijoitetaan usein siten, etta sen pitkanomaiset elementit ovat suuntautuneet taman tason suuntaiseksi, eli toisin sanoen juoksevan 15 materiaalin syottosuunta aukosta muovailutilaan sijaitsee kohtisuorassa lujitemateriaalin tasoa vastaan. Koska juoksevan materiaalin juoksevuus alkaa vaheta heti sen jouduttua muovailutilaan joko sen takia, etta se alkaa polymerisoitua tai jaahtya tai 20 molempien johdosta, muodostuu materiaalin virtausaika muovailutilaan hyvin kriittiseksi tekijSksi valmistuk-sessa. Tamå saattaa vaikuttaa esineen lopulliseen laatuun. Samoin valmistusteknisesti materiaalin virtausajan lyhentaminen olisi toivottavaa, jotta 25 voitaisiin lisata muotin kapasiteettia.
Julkaisussa WO 89/00495 on esitetty muotti, jolla pyritaan parantamaan materiaalin leviSmista muottionkaloon jSrjestamalla muottionkalossa olevaan materi-30 aaliin syvennys syottokanavan kohdalle. LisSksi julkaisussa on mainittu mahdollisuus jSrjestaa yksi-ulotteisia kapeita kaytavia materiaaliin. TallS ei kuitenkaan saada aikaan tasaista leviSmista muottionkalossa olevaan materiaaliin.
35
Keksinnon tarkoituksena on poistaa edellS mainitut epakohdat ja esittaa menetelma, jolla saavutetaan tasaisempi virtaus muovailuonkaloon ja muotin kayt- 3 9 G 21 4 toaikaa yksittaisen esineen valinistuksessa voidaan huomattavasti lyhentaa. Tainan tarkoituksen toteut-tamiseksi keksinndn mukaiselle menetelmMlle on påå-asiassa tunnusomaista se, ettå lujitemateriaaliin on 5 jarjestetty virtausvastukseltaan muuta materiaalia alhaisempi, poikittain syvennyksen pituussuuntaa 1. syvyyssuuntaa vastaan sijaitseva kerros, johon syvennys ulottuu. Syvennyksen ja virtausvastukseltaan alhaisem-man kerroksen ansiosta juokseva materiaali ei heti 10 aukosta muovailutilaan tultuaan kohtaa virtailuvastuk- sen aiheuttavaa lujitemateriaalia, vaan se pMåsee leviamaan heti syvemmalle lujitemateriaaliin ja siita sen syottosuuntaan nahden sivulle pain.
15 KeksintoS selostetaan seuraavassa lahemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittaa yleisesti kaytettya SRIM-menetel- maM, johon keksinndn mukainen menetelma 20 soveltuu, kuva 2 esittSS aikaisemmin tunnettua menetelmSa siina kåytettavån muotin poikkileikkaus-kuvantona, 25 kuva 3 esittaa kuvan 2 mukaisen menetelman vaihtoehtoa siinS kaytettavSn muotin poikkileikkauskuvantona ja 30 kuva 4 esittaa keksinnon mukaista menetelmaa siina kaytettavan muotin poikkileikkauskuvantona .
Kuvassa 1 on esitetty normaali SRIM-menetelma, jossa 35 kuvien 2-4 osia vastaavia osia on merkitty samoilla viitenumeroilla.
90214 4
Kuva 2 esittaa muottia 10, jossa on muovailutila 1, johon on sijoitettu lujitetta 5, joka voi olla kangas-ta, mattoa, yksisuuntaisia kuituja tai jotain naiden yhdistelmåå, eli yleensS rnita tahansa pitkanomaisia 5 vahviste-elementtejå kasittåvåå materiaalia. Juoksevas-sa tilassa oleva materiaali 3 johdetaan sydttokanavaa 2 pitkin muottiin, jolloin se tulee sisMån muovailu-tilaan syottoaukosta 2a. Sydttokanavan 2 pituussuun-taiseksi jatkeeksi on lujitemateriaaliin 5 tehty 10 ainakin osalle lujitemateriaalikerrosta 5 ulottuva syvennys 4, joka siis sijaitsee syottoaukon 2a kohdal-la. Lujitemateriaali 5 sijaitsee niin, etta sen pitkanomaisten elementtien pMSasiallinen suunta on poikittain mainitun syvennyksen 4 pituussuuntaa 1. 15 syvyyssuuntaa vastaan.
Kun materiaalia syotetaan aukosta 2a, leviaa se ensin syvennykseen 4 ja tamSn jålkeen se alkaa levita sivusuunnassa nuolien osoittamalla tavalla. Tama 20 perustuu siihen havaintoon, etta virtausvastus erilai-sille juokseville aineille on suurempi kohtisuoraan em. lujite-elementtien tasoa vastaan kuin niiden tason suunnassa. Talloin materiaali tullessaan aukosta 2a ei heti kohtaa suurta virtausvastusta, joka 25 aiheuttaisi virtauksen hidastumisen, vaan se voi levita paaasiallisesti mainittujen tasojen suunnissa.
Kuvan 2 menetelmalla on mahdollista siis toisaalta nopeuttaa muovailtavan aineen virtausta ja toisaalta 30 pidentaa kaytettavisså olevia virtausmatkoja yhdesta syottokanavasta syotetylle aineelle, t.s. keksinto mahdollistaa muotit, joissa on vShemmSn sydttdaukkoja kuin tMhSn asti, mika yksinkertaistaa muotin rakennet-ta.
35
Kuvan 2 tapauksessa syvennys 4 ulottuu koko lujitema- teriaalikerrokseen 5 syottokanavan 2 jatkeena muovailu- tilan 1 vastapaiseen seinamSSn la asti. Talloin 9021 4 5 materiaali ei kohtaa yhtSån poikittaista lujitemate-riaalikerrosta sen levitessa muovailutilaan 1. Mikali kuitenkaan ei haluta tehdå koko lujitemateriaaliin ulottuvaa syvennystS 4, voidaan toimia kuvan 3 esit-5 tamalla tavalla, eli tailoin syvennys 4 on tehty vain osalle lujitemateriaalikerrosta 5, jolloin syottoauk-koon 2a nahden muovailutilan 1 vastapaisen seinaman la peittaa kuitumateriaalikerros.
10 Kuvassa 4 on esitetty keksinnon mukainen menetelma, jossa kuitulujite koostuu syvennyksen 4 pituussuuntaa 1. syvyyssuuntaa vastaan kohtisuorista kerroksista, jotka ovat eri materiaalia siten, etta keskella oleva kerros 6 on virtausvastukseltaan viereisia kerroksia 15 alhaisempi, ja syvennys 4 ulottuu ainakin tahan kerrokseen asti, mutta se voi kuvan 2 tavoin ulottua myos vastapaiseen seinamaan la asti. Kerroksia 6 voi luonnollisista olla myos useampia pitkin syvennyksen 4 syvyys- 1. pituussuuntaa.
20
Keksintoa ei ole rajoitettu vain edellisessa selityk-sessa selostettuihin suoritusmuotoihin, vaan se voi vaihdella oheisten patenttivaatimuksien esittaman keksinnollisen ajatuksen puitteissa. T3rkeinta on se, 25 etta syottoaukon 2a kohdalle tehdylla syvennyksella 4 saadaan nopeampi ja tasaisempi juoksevan aineen levittaytyminen lujitemateriaaliin 5, ja lujitemate-riaalin 5 lujite-elementit voivat tailoin olla myos mielivaltaisiin suuntiin suuntautuneita, joskin yleensa 30 kaytetaan lujitemateriaalina tietyn tason suuntaiseksi orientoituneita elementte ja, jolloin syvennys 4 sijaitsee edullisimmin kohtisuorassa mainittujen elementtien muodostamien mattojen tai muiden raken-teiden tasoa vastaan.

Claims (4)

9 η 21 4 Patenttivaatimukset;
1. Menetelma lujitetun materiaalin valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalista muovaamalla, 5 jossa juoksevaa materiaalia, kuten nestemuodossa olevaa hartsia, hartsikomponentteja tai muovisulaa johdetaan syottokanavaa (2) pitkin ja/tai syottoaukon (2a) kautta muovailutilaan (1) , jossa on lujitetta (5), jolloin lujitteessa (5) on mainitun syottokanavan 10 (2) kohdalla ainakin osalle lujitemateriaalikerrosta (5) ulottuva syvennys (4) ja lujitemateriaalin (5) kuitujen tai muiden pitkSnomaisten lujite-elementtien paaasiallinen suunta on poikittain mainitun syvennyksen (4) pituussuuntaa 1. syvyyssuuntaa vastaan, tunnettu 15 siita, etta lujitemateriaaliin (5) on jarjestetty virtausvastukseltaan muuta materiaalia alhaisempi, poikittain syvennyksen (4) pituussuuntaa 1. syvyyssuuntaa vastaan sijaitseva kerros (6), johon syvennys (4) ulottuu. 20
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta syvennys (4) ulottuu suurinunalle osalle syottokanavan (2) kohdalla olevaa lujitemateriaalikerrosta (5) . . 25
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta syvennys (4) ulottuu koko lujitemate-riaalikerrokseen (5) muovailutilan (1) vastapaiseen seinamaan (la) asti. 30
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelma, tunnettu siita, etta lujitemateriaali (5) on kangasta, mattoa, yksisuuntaisia kuituja tai jokin naiden yhdistelma. o <"> r' 1 « .> ι .c Ί 4
FI893712A 1989-08-07 1989-08-07 Menetelmä lujitetun materiaalin valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalista muovaamalla FI90214C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI893712A FI90214C (fi) 1989-08-07 1989-08-07 Menetelmä lujitetun materiaalin valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalista muovaamalla

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI893712 1989-08-07
FI893712A FI90214C (fi) 1989-08-07 1989-08-07 Menetelmä lujitetun materiaalin valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalista muovaamalla

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI893712A0 FI893712A0 (fi) 1989-08-07
FI893712A FI893712A (fi) 1991-02-08
FI90214B FI90214B (fi) 1993-09-30
FI90214C true FI90214C (fi) 1994-01-10

Family

ID=8528823

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI893712A FI90214C (fi) 1989-08-07 1989-08-07 Menetelmä lujitetun materiaalin valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalista muovaamalla

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI90214C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI893712A (fi) 1991-02-08
FI90214B (fi) 1993-09-30
FI893712A0 (fi) 1989-08-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2802430B2 (ja) モールディング方法
DE19536675C1 (de) Vorrichtung und Verfahren zur Herstellung von großflächigen Bauelementen nach dem RTM-Verfahren
ES2019397B3 (es) Estructura textil que permite la realizacion de articulos estratificados compuestos por moldeo con inyeccion.
JPH0544908B2 (fi)
EP0481015A1 (en) COMPOSITES RIGIDIFIED BY ZONES, WITH TWO DIFFERENT RESINS.
CN106414056A (zh) 复合材料成形体及其制造方法
US11701845B2 (en) Method for forming a composite sole structure component
US20040043181A1 (en) Foam core-surface reinforced article and method
CN110757845B (zh) 一种制备连续纤维增强复合材料的设备及方法
CN208469107U (zh) 一种泡沫芯薄层复合材料管杆件连续生产线
FI90214C (fi) Menetelmä lujitetun materiaalin valmistamiseksi lujitteista ja juoksevasta materiaalista muovaamalla
CN104487222B (zh) 压缩模塑紧固件
US5855984A (en) Composite article and method for manufacturing the same
GB1282484A (en) Improvements in the manufacture of composite articles comprising carbon fibre
JPS5812724A (ja) 湾曲状強化プラスチツク切断材の製造方法
GB2232373A (en) Moulding a reinforced article
KR100957100B1 (ko) 차량용 범퍼 백빔 성형방법
JP2000202857A (ja) 繊維強化樹脂製品の製造方法
JPH062344B2 (ja) 樹脂被覆長繊維束の製造方法並びに成形方法
JPH1158536A (ja) 繊維強化樹脂複合体の製造方法
RU2738650C1 (ru) Способ формования изделий, усиленных каркасом из непрерывного волокна
JPS6131218A (ja) Frp成形品の製造方法
KR960013072B1 (ko) 성형방법
NL8400930A (nl) Werkwijze en inrichting voor het vervaardigen van een met vezels verstevigd kunststof element.
CA1186880A (en) Method of making a racket frame

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS